فهرست مطالب

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 1 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 2
  • اسمعیل ابونوری، عیسی نیازی صفحه 3
    پژوهش حاضر، ارزیابی شاخصهای مقیاس وبومتریک در دانشگاه های تهران، اصفهان، تربیت مدرس، الزهرا، مازندران، گیلان، یزد، اراک و رازی بود. برای انجام این پژوهش توصیفی، مقطعی و کاربردی از پرسشنامه استفاده شد که پس از سنجش روایی و پایایی، بر اساس نمونه گیری طبقه بندی شده سهمی های، بین 355 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه های منتخب مذکور توزیع شد. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS16 صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان داد از لحاظ شاخصهای مقیاس وبومتریک، هیچ کدام از دانشگاه های منتخب در جایگاه مناسبی قرار ندارند (پایینتر از میانگین). برای ارتقای موقعیت دانشگاه های منتخب از لحاظ سطح مقیاس وبومتریک موارد ذیل پیشنهاد می شود: 1. دسترسی به پایگاه های اطلاعاتی مهم داخلی و خارجی از طریق وب سایت دانشگاه ها؛ 2. ارائه برنامه های آموزشی الکترونیکی در وب سایت دانشگاه ها؛
    کلیدواژگان: ارزیابی، وبومتریک، دانشگاه های منتخب
  • مهدی سبحانی نژاد، مهدی محمودی صفحه 35
    هدف این پژوهش، بررسی چگونگی انطباق اهداف آموزش عالی با مقتضیات بعد اقتصادی جهانیشدن از دید اعضای هیئت علمی دانشگاه های شهر تهران بود. روش انجام پژوهش، کیفی و جامعه پژوهش، اعضای هیئت علمی دانشگاه های شهر تهران در سال تحصیلی86- 85 بوده که با بهرهگیری از روش نمونه گیری هدفمند،50 نفر از آنان انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، فرم پرسشنامه باز پاسخ بوده و داده های حاصل از بررسی، به شیوه کیفی، تجزیه و تحلیل شده است. یافته های پژوهش عبارتند از: 1. عمدهترین پیامدهای اقتصادی جهانیشدن بر اهداف آموزش عالی ایران شامل ضرورت طرح موضوعاتی چون: تجارت آزاد جهانی، یکپارچهسازی بازرگانی، اتخاذ تدابیری در مقابله با مصرفگرایی، بازار رقابت و جریان آزاد انتقال کالا و خدمات و سرمایه و فناوری، تاثیرالزامات فناورانه و مقتضیات اقتصادی بر سبک زندگی و فرهنگ در فرایند جهانیشدن، امکان ابزاری شدن آموزش و پرورش در خدمت اقتصاد بدون توجه به خواسته های ملتها وآرمانهای اصیل تعلیم و تربیت، نیاز جوامع به رشد اجتماعی و فرهنگی، بالا بردن سطح زندگی شهروندان از راه مناسبات صحیح اقتصادی و تجارت میان کشورها، توجه آموزش عالی به حفظ محیط زیست، توجه آموزش عالی به حقوق مشترک و نقش دولتها، فراهم آوردن امکانات اشتغال کامل، تحرک شفاف سرمایه و... بوده است. تولید دانش گسترده، تربیت افرادی با شخصیت جامع، صرفهجویی در وقت و هزینه و تولید بیشتر، آموزش همگانی در سطح بالا، از بین رفتن شکل سنتی و ساختار قدیمی دانشگاه ها و در نهایت، تغییر در نوع و شیوه زندگی و کسب لذت بیشتر از زندگی، از آثار و پیامدهای جهانی شدن و تاثیر آن بر آموزش عالی می باشد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، بعد اقتصادی، آموزش عالی، اهداف
  • حبیب الله دعایی، غلامرضا ملک زاده صفحه 66
    این پژوهش با بهره گیری از نظریه ارتباطات حمایتی و تدافعی، به بررسی و ارزیابی جو ارتباطی و عملکرد مدیران و رضایتمندی کارکنان و اثر بخشی گروه ها یا بخش ها در این مراکز پرداخت. مدیران حلقه ارتباطی تعیینکننده میان کارکنان و سامانه های اداری مراکز آموزش عالی هستند که شیوه ارتباطی آنها اثری تعیینکننده بر عملکرد و اثربخشی گروه ها یا بخشها دارد. زمینهیابی (پرسشنامه)؛ بر مبنای نظرات 150 نفر از کارکنان غیر هیئت علمی مراکز آموزش عالی شهر مشهد که به صورت کاملا تصادفی انتخاب شده بودند، داده ها جمعآوری و تحلیل صورت گرفت. یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که اغلب مدیران مراکزآموزش عالی مورد بررسی، از رفتارهای حمایتی استفاده می کنند. مدیرانی که رفتارهای حمایتی در ارتباطات سازمانی را در پیش گرفتهاند، اثربخشی شغلی بیشتری داشته، رضایتمندی کارکنانشان نیز بالاتر است. نتایج نشان می دهد که متغیرهای جهت گیری مسئلهمدار، مشروط بودن رفتار و رفتار کنترلی با اثربخشی شغلی مدیران، دارای ارتباط مثبت و معنادار و رفتارهای راهبردی با ارتباطات تدافعی دارای رابطه منفی معنادار است. این مطالعه همچنین نشان می دهد مدیران در مراکز آموزشی باید بر چگونگی و ویژگی های محیط کلی ارتباطات تمرکز کرده و به ادراکات، رفتارها و عملکرد کارکنان و تعامل آنها با سازمان توجه کنند. ایجاد جو تعامل دوسویه می تواند به مشارکت کارکنان در ارائه نظرات خود برای بهبود سازمانی کمک کرده و اثربخشی مدیریت و رضایتمندی کارکنان از کار خود را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ارتباطات سازمانی، جو ارتباطی، جو حمایتی، جو تدافعی، آموزش عالی، مشهد
  • علی اکبر امین بیدختی، محمدعلی نعمتی، مریم زارع صفحه 90
    این پژوهش، به تبین مفهوم دانشگاه پژوهی، ضرورت ایجاد این واحد و شناسایی الزامات تحقق آن را در دانشگاه های اسلامی پرداخت. براین اساس پس از تشریح مفهوم IR، الزامات شناسایی شده در دو گروه درون و برون دانشگاهی از طریق روش دلفی به تایید خبرگان کشور-که در این حوزه طرح تحقیقاتی یا مطالعات و پژوهش هایی دارند- رسیده است. جهت تایید نهایی الزامات درون دانشگاهی شامل: فرهنگ دانشگاهی، الزامات مدیریتی، الزامات علمی و حرفه ای، الزامات ساختاری، الزامات فرآیندی، الزامات مالی و اعتباری، الزامات منابع انسانی، الزامات فناوریICT، امکانات و تجهیزات و الزامات برون دانشگاهی شامل: الزامات فرهنگی، الزامات قانونی، اهداف و برنامه های بالادستی، مکانیزم های حمایتی و تشویقی، الزامات اقتصادی، نظرات مدیران دانشگاه های تهران از طریق پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت.یافته های تحقیق حاکی از آن است که کلیه الزامات درون و برون دانشگاهی تحقق دانشگاه پژوهی مستخرج از مبانی و پیشینه نظری مورد تایید اعضای نمونه قرار گرفته است. از دیگر سو، بین دیدگاه مدیران از لحاظ جنسیت و گروه آموزشی، تفاوت معنا داری مشاهده شده است. در نهایت راهکارهایی در راستای تحقق مطلوب تر دانشگاه پژوهی در کشور ارائه گردیده است. ایجاد اعتقاد و باور در مدیریت ارشد و جلب مشارکت و حمایت آن در اجرای موفقیت آمیز اهداف یا برنامه های جدید در سازمان به طور اعم و در دانشگاه به طور اخص از ضرویات اجتنابناپذیر است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، دانشگاهپژوهی، آموزش عالی، پژوهش، دانش
  • سید محمد محمودی، حسن زارعی متین، صدیقه بحیرایی صفحه 114
    هدف این مقاله، شناسایی و تبیین شایستگی های مدیران دانشگاه ها بوده است. روش مقاله پیماشی(survey) می باشد. برای رسیدن به هدف، به مطالعه عمیق مبانی موضوع شایستگی پرداخته شده است و از نظرات مدیران دانشگاه به عنوان خبره، برای طراحی الگوی اولیه و سپس برای تکمیل آن، از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، تمامی مدیران دانشگاهی استان قم بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که مدیران دانشگاه باید دارای شایستگی های مدیریتی، اجتماعی و فردی باشند. شایستگی های مدیریتی شامل شایستگی های ادراکی، رهبری، تصمیم گیری و اجرایی؛ شایستگی های اجتماعی شامل شایستگی های ارتباطی، کار تیمی، مدیریت افراد و دانشجومحوری و شایستگی های فردی شامل ویژگی های شخصیتی، اخلاقی و اختصاصی است.
    نتیجه گیری
    فهرست شایستگی های مدیران دانشگاه بر مبنای سه چارچوب محوری شایستگی اجتماعی، شایستگی فردی و شایستگی مدیریتی استوار است.
    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، مدیران دانشگاه
  • سیدمحمود زنجیرچی، حسین صیادی تورانلو، فاطمه شاکری صفحه 144
    در این تحقیق تلاش شده تا کارکردهای مختلف مساجد دانشگاهی در حوزه های مختلف بررسی و اولویت آنها از دیدگاه دانشجویان به عنوان هدف اصلی این مراکز معنوی مورد کنکاش قرار گیرد. مساجد به عنوان پایگاه ها و پناهگاه های مطمئن مسلمانان، در ایجاد همگرایی انگیزه ها و تمرکز افکار و وحدت رفتارهای جامعه، نقش محوری دارند. این محور وحدت، زمانی که در بستر جامعه جوان قرار بگیرد، دارای اهمیت دوچندان شده، لزوم برنامه ریزی دقیق و حساب شده برای آن بیشتر رخ مینمایاند. به منظور دقت بیشتر تحلیل، اندازه گیری سازه های تحقیق با استفاده از عبارات کلامی به عنوان یکی از حوزه های علم فازی انجام شده تا انحراف ارزیابی های انسانی را پوشش دهد. یافته های تحقیق، «کارکردهای دینی و معنوی» را دارای بیشترین اهمیت و «کارکردهای فوق برنامه» را دارای کمترین اهمیت معرفی کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج رتبه بندی ابعاد تحقیق، بعد مراسم دینی را دارای بیشترین اهمیت معرفی می کند. پس از آن به ترتیب، ابعاد روحانی و مسئولان نمازخانه، امکانات فیزیکی و مراسم فوق برنامه قرار دارند. این امر، هوشیاری، آموزش مناسب و ساختار ذهنی دقیق دانشجویان را نشان میدهد؛ چرا که بیشترین اهمیت را به انجام واجبات دینی در حوزه مساجد اختصاص داده اند
    کلیدواژگان: مسجد، کارکردهای مساجد دانشگاهی، عبارات کلامی، تاپسیس فازی
  • ابوالفضل سهرابی، حامد بردبار، حسن نوری صفحه 171
    هدف پژوهش حاضر، بررسی همگامی دانشگاه های دولتی ایران (مطالعه موردی: دانشگاه قم و پردیس قم دانشگاه تهران) با توسعه پایدار بوده و از الگوی سه بعدی FLA استفاده کرده که این الگو می تواند میزان همگامی بخشهای پژوهش، آموزش و مدیریت را در سه سطح چارچوب، تغییر و بازیگران تبیین کند. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی(survey) بوده است. بر این اساس، جامعه آماری متشکل از اعضای هیئت علمی و دستاندرکاران بخشهای آموزش، پژوهش و مدیریت بوده و فرضیات تحقیق شامل از حد متوسط بالاتر بودن میزان همگامی آموزش، پژوهش و مدیریت دانشگاه قم و پردیس قم دانشگاه تهران با توسعه پایدار میباشد.. ابزار اصلی استفاده شده، پرسشنامه محقق ساخته بوده؛ ولی با توجه به دستاندرکار بودن محققان در دانشگاه، از ابزار مشاهده نیز استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان داد بخشهای آموزش و مدیریت، همگام با توسعه پایدار حرکت کرده اند، ولی بخش پژوهش نتوانسته همگام با توسعه پایدار به فعالیت خود ادامه دهد. دانشگاه قم و پردیس قم دانشگاه تهران، باید کارگاه ها و برنامه های آموزشی در نظر گرفته شده برای استادان، کارمندان و دانشجویان را برای آشنایی با آخرین دستاوردها و آموزشهای ضمن خدمت از لحاظ کمیت وکیفیت ارتقا دهد وهمکاری و ارتباط بیشتری را با دانشگاه های منطقه در زمینه تبادلات علمی و آموزشی، برگزاری مشترک همایشها و نشستهای مختلف برقرار نماید.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه پایدار، الگوی FLA، دانشگاه قم، پردیس قم
  • جعفر ترک زاده، هاجر معینی شهرکی صفحه 196
    هدف کلی از تحقیق حاضر، مقایسه منابع قدرت مورد استفاده استادان از دید آنان و دانشجویان در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز بود. روش روش مورد استفاده پیمایشی (Survay) بوده است.روش تحقیق پرسشنامهای ترکیبی مشتمل بر پرسشنامه نفوذ و بخش تکمیلی محقق ساخته بوده که روایی و پایایی آن محاسبه شده است. این پرسشنامه به وسیله 29 نفر از استادان و 305 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد تکمیل و عودت داده شد. یافته های پژوهش نشان داد، یک منبع جدید قدرت استادان (چیرگی محیطی) وجود دارد که در این پژوهش شناسایی، تعریف و ارزیابی شده است. نتایج نشان داد که: 1. از دید استادان، بیشترین میانگین مربوط به منبع قدرت چیرگی محیطی و کمترین میانگین مربوط به منبع قدرت اجبار است و تفاوت بین میانگینها معنی دار است؛ 2. از دید دانشجویان، بیشترین میانگین مربوط به منبع قدرت چیرگی محیطی و کمترین میانگین مربوط به منبع قدرت اجبار و تفاوت بین میانگینها معنیدار است؛ 3. اولویت و توزیع منابع قدرت مورد استفاده استادان از دید آنان به ترتیب عبارت است از: منابع قدرت چیرگی محیطی، فرهنگ، اخلاق، مرجعیت، پاداش، تخصص، مشروعیت و اجبار؛ 4. اولویت و توزیع منابع قدرت مورد استفاده استادان از دید دانشجویان به ترتیب عبارت است از: منابع قدرت چیرگی محیطی، تخصص، مرجعیت، اخلاق، فرهنگ، پاداش، مشروعیت و اجبار؛ 5. در اولویتبندی منابع قدرت مورد استفاده استادان، هم از دید آنان و هم از دید دانشجویان منابع قدرت چیرگی محیطی، مشروعیت و اجبار به ترتیب حائز رتبه های اول، هفتم و هشتم شدند؛ 6. بین نگرش استادان و دانشجویان در استفاده استادان از منابع قدرت، با توجه به جنسیت و رشته های تخصصی آنان، تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: منابع قدرت، استادان، دانشجویان، مدیریت فرایند یاددهی، یادگیری
|
  • Esmaeel Abounori, Eesa Niyazi Page 3
    Aim
    The present study aims to evaluate the factors of web metric scale in Tehran, Esfahan, Tarbiyat Modares, Alzahra, Mazandaran, Gilan, Yazd, Araak and Razi universities based on the level of knowledge management.
    Method
    The study population includes all the members of department of selected-universities. Employing a classified random sampling, the data is collected through the distribution of a questionnaire among the 355 members of the academic staff of selected universities. SPSS16.0 is used for statistical analysis.
    Results
    The results of research show that the situation of selected universities is unsuitable based on the factors of Web metric scale.
    Conclusion
    The author of the article concludes the development of the selected universities in web metric scale is gained through the following suggestions: 1-having access to significant national and international data basses through universities websites. 2- Electronic educational schedule in universities websites
    Keywords: evaluation, web metric, selected universities
  • Mehdi Sobhaninejad, Mehdi Mahmoodi Page 35
    Aim
    The present research aims to develop a qualitative study about adapting goals of higher education with necessities of economic aspect of globalization in the viewpoint of faculty members of Tehran Universities.
    Method
    The research method is qualitative type; statistical population consisted of all faculty members of Tehran universities during 2006-2007 year from which a sample of 50 persons was selected through an aimed sampling method. The research instruments were an open answer questionnaire. At last, collected data was analyzed through qualitative method.
    Results
    The major findings of the research are:1- economic main conclusion of globalization in goals of higher education from faculty point of view involved some subjects such as: world free trade, business integration by eliminating trade boundaries, necessity of adapting some solutions to confront with consumption, necessity of competitive market and free flow of goods transition, services, capital and technology, impact of technologic and economic on culture and life style in globalization circumstances process, the possibility of education in behalf of economic without attention to nations will and basic missions of education, commitment of higher education to APEC statement for training labors and economic affairs, society need to growth social and culture influenced by economical attentions, attention higher education to environment protection, attention higher education to common rights and governments roles.2- main essential adapting in goals of higher education proportional with economic aspect of globalization including planning to growth of global culture trade, environment protection within of students, growth culture commerce focused on common rights and determining government on it, determining concept of global integration and eliminating trade boundaries for students.
    Conclusion
    The author of the article concludes the following items as consequences of globalization and the effect on higher education: to develop the knowledge, training qualitative experts, more production, general education, changes in traditional form of universities and on the whole changes in life style.
    Keywords: higher education, goals, economic aspect, globalization, faculty members, Tehran university
  • Habib Allah Doaei, Gholamreza Malekzade Page 66
    Aim
    The present study aims to analyses the relation atmosphere of such areas through defensive and supporting relation theory. The managers in higher education centers are communicative and effective link between employees and organizational systems.
    Method
    The method used in present study is questionnaire and random based on the ideas of 150 non-scientific members of Mashhad higher education centers.
    Results
    The results of the study reveal that most of the managers in higher education centers are using supporting attitudes. The managers who have selected the resent method, have created more effective results and satisfactory among employees. There is a positive and meaningful relation between questions based variables, conditional behavior, control behavior and effective attitude of managers. On the other hand, there is a meaningful negative relation between strategic behaviors and defensive communications. The present study also reveals that there should be more attention on the overall communication areas and managers have to concentrate on the behaviors and functions of their employees.
    Conclusion
    Cooperation and effective relation between two sides (managers and employees) improves and develops the function of organization and creates more satisfactory among employees.
    Keywords: organizational communications, communication atmosphere, supporting atmosphere, defensive atmosphere, higher education, Mashhad
  • Ali Akbar Amin Beidokhti, Mohammad Ali Nemati, Maryam Zare Page 90
    Aim
    The present study aims to focus on Institutional Research and necessity of establishing institutional research unit in Islamic universities. The article by concentrating on the above subject has tried to define the concept of institutional research in universities and other institutions. To conclude the project we have to pay attention to a series of requirements inside and outside of universities.
    Method
    The article mentions inside requirements of universities as follow: academic culture, management requirements, technical and professional requirements, structure and process requirements, financial and credit requirements, human recourses requirements, ICT technology requirements. The author of the paper refers to circumferential university requirements and requested equipments as follow: cultural requirements, constitutional requirements, upper schedules and goals, supporting and persuasion mechanisms, economical requirements, the ideas of the managers in Tehran universities.
    Results
    Selected members approve all of Inside and circumferential requirements of universities to meet institutional research based on theoretical history. On the other hand a meaningful division is observed among the view points of managers based on their sex and educational groups.
    Conclusion
    The author of the article concludes the paper by suggesting some methods to realize more desirable institutional research.
    Keywords: university, institutional research, higher education, research, knowledge
  • Mohammad Mahmoudi, Hasan Zarei Matin, Sedighe Bahiraee Page 114
    Aim
    The aim of the present article is to recognize and clarify the suitability of managers in universities.
    Method
    In order to obtain the mentioned goal in the present article the basis of subject have been deeply studied and analyzed. The authors of the article have paid attention to idea of managers in universities as experts and to plan the project the runners of research have designed a primitive model and questionnaire to fulfill the pattern. Managers of Ghom Universities are statistics universe.
    Result
    The results of the study show that managers of universities should be qualified and adequate in all of management, social and individual aspects. The suitability and virtues of managers in universities are based on understanding, decisive and executive leadership, social adequacies are within communication and teamwork ability, and individual suitability's are observed in characteristics like morals and ethic.
    Conclusion
    The suitability of managers in universities is based on three dimensions: social, individual and management suitability.
    Keywords: suitability, suitability model, managers of universities
  • Seyed Mahmoud Zanjirchi, Hossein Sayyadi Tooranloo, Fatemeh Shakeri Page 144
    Aim
    Mosques as the most important places for Muslims have basic role in converting their behavior. Such holly places would be more important when serve to young students at university, this analyzing and planning for more attraction in this kind of mosques is the most important dimension of enhancing students` spirituality. The present study tends to distinct and detects the complication of practical aspects of prayer rooms in universities.
    Method
    The author of the paper has used linguistic variables – a branch of fuzzy approach- in measuring and analyzing mosques` functions with a user based approach.
    Result
    Result shows that spiritual functions are at the most importance and surplus functions are at the least importance in university mosques.
    Conclusion
    Religious ceremonies are at the most importance and then spiritual aspects, managers of the mosques, well-equipped conditions and surplus functions are important. The most important attention is pald to the religious duties among university students.
    Keywords: mosques, university mosque functions, linguistic variables, fuzzy topsis
  • Abolfazl Sohrabi, Hamed Bordbar, Hasan Noori Page 171
    Aim
    United Nations has named the decade of 2005-14 as the decade of education. The present study aims to analyze the Synchronicity of Iranian state universities and permanent development. (Case study: university of Ghom and ghom division of Tehran University). The three dimensional model used in this study is called Framework, Level, Activators (FLA).
    Method
    The main method used in the study is questionnaire and due to the subject of the research observation technique is considered the members of scientific board, education, and management staff is statistics universe. The hypothesis of the research is a norm and even more than average Synchronicity between education and management in university of Ghom, Ghom branch of Tehran University and permanent development.
    Results
    The result of the research shows that the education and management parts have been successful in permanent development process but research part failed to synchronize with permanent development.
    Conclusion
    The paper suggests both qualitative and quantitative development of educational programs and workshops in university of Ghom and Ghom division of Tehran University and more cooperation with regional universities in scientific and educational affairs.
    Keywords: development, permanent development, framework, level, activators (FLA) model, university of Ghom, Ghom branch of Tehran university
  • Jafar Torkzadeh, Hajar Moeini Shahraki Page 196
    Aim
    The main goal of the present research is to compare the power resources of university professors from their view and university student's point of view in psychology and education faculty of Shiraz University.
    Method
    The method used in research is influence questionnaire (lyle sussman &sam deep, 1989)
    Result
    A new power resource of university professors is fund and defined in present research (circumferential dominance).
    Conclusion
    . The results of the study are as follow:1- From view point of university professors power resource of circumferential dominance is high and power resource of constraint is weak.2- From view point of university students power resource of circumferential dominance is high and power resource of constraint is weak. 3-The priority in distribution of power resources from view point of university professors are as follow: power resource of circumferential dominance, culture, ethic, authority, award and praise, proficiency, legitimacy and constraint. 4-The priority in distribution of power resources of university professors from view point of university students are as following order: power resource of circumferential dominance, proficiency, authority, ethic, culture, award and praise, legitimacy and constraint. 5- From viewpoint of both students and professors of university the power resource of circumferential dominance, legitimacy and constraint have gained first, seven and eight grade in order. 6- The research finds no meaningful difference between viewpoint of students and professors of university in relation with power resource of professors considering their sex and field of study.
    Keywords: power resources, university professors, university students, teaching process management, learning