فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • جواد عطاران*، سیدمهدی الوانی، حسن زارعی متین، علی نقی امیری، علی راد صفحات 3-26
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی، دسته بندی و اولویت بندی راه حلهای رفع مسائل در فرایند خط مشی گذاری فرهنگی بر پایه تقوا در آموزه های اجتماعی قرآن کریم انجام شد.
    روش
    جامعه آماری این تحقیق را خبرگان و فقهای برگزیده دینی تشکیل می دهند که از بین آنها بر اساس روش ترکیبی (کیفی- کمی)، 21 نفر برای گردآوری اطلاعات در مرحله اول (هفت نفر برای مصاحبه عمیق و 14 نفر برای تشکیل پنج جلسه کانونی) و 12 نفر در مرحله دوم (توزیع پرسشنامه و شناسایی اهمیت و اولویت راه حلها) برگزیده شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها منجر به شناسایی مهم ترین راه حلهای رفع مسائل فرهنگی در پرتو آیات قرآن کریم و تفاسیر معتبر شیعی شد. بر این اساس، 1659 آیه بیانگر راه حلهای رفع مسئله در قالب 97 کد و دو بعد نظری و عملی ارائه شد.
    نتیجه گیری
    پس از انجام آزمونهای دوجمله ای و فریدمن در نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 20، 82 کد به عنوان مهم ترین راه حلها برای رفع مسائل فرهنگی مستخرجه از آیات قرآن کریم شناسایی و اولویت بندی شدند
    کلیدواژگان: قرآن، مسائل فرهنگی، راه حلهای مسائل فرهنگی، خط مشی گذاری فرهنگی
  • صید مهدی ویسه، محمد تابان، سجاد علی کریمی * صفحات 27-48
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی رهبری خدمتگزار در آموزش عالی(دانشگاه ایلام) انجام شده است.
    روش
    روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع تحقیقات آمیخته اکتشافی است. از نظر هدف، کاربردی بوده و برای گردآوری داده ها از روش میدانی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه بود. جامعه آماری تحقیق حاضر، دانشگاه ایلام است. تعداد نمونه آماری به ترتیب برای بخش کیفی، هشت نفر و برای بخش دلفی، 20 نفر از خبرگان آموزش عالی بودند که به صورت غیر تصادفی و گلوله برفی انتخاب شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل یافته های بخش دلفی با آزمونهای آماری میانگین، انحراف معیار و ضریب هماهنگی کندال انجام شد. یافته ها نشان داد که ابعاد خدمتگزاری، صلاحیت رهبر خدمتگزار، پیامدهای رهبری خدمتگزار، اعتماد، انسان گرایی، تواضع و فروتنی، تعهد، نوع دوستی و آینده نگری، الگوی رهبری خدمتگزار با رویکرد اسلامی در آموزش عالی را شکل می دهند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که نهادینه سازی سبک رهبری خدمتگزار، پیامدهای فردی و سازمانی مختلفی مانند بصیرت بخشی، رشد معنوی و شخصیتی کارکنان، وحدت بخشی، توانمندسازی، بهبود ارتباطات سازمانی و فراهم کردن برنامه های آموزشی را برای کارکنان به همراه دارد.
    کلیدواژگان: پارادایم، خدمتگزاری، رهبری خدمتگزار، آموزش عالی، تکنیک دلفی
  • مهدی عبدالحمید*، مهدی محمدی صفحات 49-70
    هدف
    پژوهش پیش رو، با هدف ارائه الگوی ساختاری تفسیری رهبری جهادی مبتنی بر دیدگاه آیت الله خامنه ای انجام شده است. در این راستا، ضمن توصیف وضعیت آشفته حال نظریات رهبری سازمان، به نقد نظریه رهبری کوانتومی به عنوان آخرین راهکار مطرح، پرداخته شد.
    روش
    بیانات آیت الله خامنه ای به عنوان منبع پژوهش، از طریق روش تحلیل محتوا، تحلیل و مفاهیم فرعی و کلی خط مشی های مطلوب رهبری در قالب نظریه رهبری جهادی ارائه شد. در ادامه، از طریق کاربست روش شناسی مدلسازی ساختاری تفسیری و در قالب رجوع به خبرگان، الگوی نهایی رهبری جهادی ارائه شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر، به صورت الگوی ساختاری تفسیری رهبری جهادی در قالب خط مشی های هفت گانه خط مشی ظلم ستیز، خط مشی کریمه، خط مشی بصیرت بخش، خط مشی عزت مدار، خط مشی هویت بخش، خط مشی درون زا و خط مشی جذاب ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، حاکی از جایگاه والای خط مشی های بصیرت بخش و پس از آن، خط مشی های هویت بخش در الگوی نهایی خط مشی های رهبری جهادی است.
    کلیدواژگان: رهبری جهادی، رهبری کوانتومی، مدلسازی ساختاری تفسیری، آیت الله خامنه ای
  • محمد مهدی دوالی، مجید ضماهنی *، حسن درویش، عادل آذز صفحات 71-88
    هدف
    هدف این تحقیق، شناسایی معیارهای گزینش مدیران شایسته دانشگاهی بر اساس آموزه های اسلامی به منظور انتخاب و انتصاب مدیران لایق و کارامد بود.
    روش
    پژوهش از نظر هدف، کاربردی است و از آنجا که موضوع پژوهش مبحث کیفی است و دیدگاه خردگرایانه کمی نمی تواند مبنای تحقیق قرار گیرد، رویکرد کیفی به شیوه تکنیک دلفی در دستور کار پژوهش قرار گرفت. با تشکیل پانل صاحب نظران دانشگاهی، متشکل از خبرگان و نخبگان دانشگاه پیام نور، روش دلفی طی دو راند(دور) اجرا شد.
    یافته ها
    بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی، 22 شاخص مستخرج از منابع اسلامی پس از تایید خبرگان، در سه دسته معیارهای اخلاقی، مکتبی و سازمانی تقسیم بندی شدند.
    نتیجه گیری
    انتخاب و انتصاب مدیران شایسته اسلامی، به خصوص برای مراکز آموزش عالی و دانشگاهی، باعث خواهد شد نهادی که مرکز تعلیم و تربیت مدیران آینده کشور است، نیروهای علمی لایق و کارامد را تحویل جامعه دهد و از این طریق بتواند زمینه های اصلاح، آبادی و پیشرفت را برای مملکت فراهم آورد
    کلیدواژگان: شایستگی، گزینش، شایسته گزینی، آموزه های اسلامی
  • جعفر عموزاده، وحید فلاح*، سعید صفاریان صفحات 89-106
    هدف
    هدف این پژوهش بررسی نقش دانشگاه ها در تحقق اقتصاد مقاومتی از طریق زیرساختهای منابع انسانی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بوده است.
    روش
    جامعه پژوهش را اساتید دانشگاه های مازندران به تعداد تقریبی 3500 نفر تشکیل می دهند. پرسشنامه محقق ساخته این تحقیق، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، در بین 470 نفر از اعضای جامعه، توزیع و تعداد 420 پرسشنامه صحیح جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که دانشگاه بر زیرساخت فرهنگی با ضریب 76/0 تاثیر معناداری دارد. از طرفی، زیرساخت فرهنگی نیز با ضریب تاثیر 82/0 بر اقتصاد مقاومتی تاثیر دارد. همچنین زیرساخت فرهنگی نقش میانجی گیری ناقص را در ارتباط بین دانشگاه و تحقق اقتصاد مقاومتی ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تاثیر دانشگاه بر اقتصاد مقاومتی با حضور متغیر زیرساخت فرهنگی به عنوان میانجی امکان پذیری بیشتری دارد. هرچند دانشگاه به طور مستقیم نیز بر اقتصاد مقاومتی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: دانشگاه، زیرساخت فرهنگی، تحقق اقتصاد مقاومتی، نقش میانجی
  • حامد زمانی منش*، علیرضا عصاره، غلامعلی احمدی صفحات 107-128
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف طراحی چارچوب مفهومی دانشگاه بین المللی اسلامی انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش کیفی بوده و ده خبره دانشگاهی به صورت هدفمند و شبکه ای انتخاب و از طریق مصاحبه های عمیق، کدها، مفاهیم و مقوله های دانشگاه بین المللی اسلامی با روش تحلیل تم شناسایی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده آن بود که بر اساس میزان تشابه مفهومی کدها، 66 کد استخراج و با توجه به وجه اشتراک آنها در قالب 12 مفهوم و دو مقوله اصلی دسته بندی شدند و در نهایت با بهره گیری از نتایج گامهای گذشته، چارچوب مفهومی دانشگاه بین المللی اسلامی مبتنی بر زیست بوم ایران طراحی شد.
    نتیجه گیری
    چارچوب مفهومی دانشگاه بین المللی اسلامی مشتمل بر دو مقوله محوری است: 1) مقوله برون دانشگاهی به سازوکارهایی اشاره دارد که در کنترل روسا و مدیران دانشگاهی نیستند و خارج از محیط دانشگاهی بر بین المللی سازی فشار وارد می کنند. 2) مقوله درون دانشگاهی به سازوکارهایی اشاره دارد که جزیی از کارکردهای ذاتی دانشگاه است و مدیران دانشگاهی بر آنها کنترل دارند و می توانند با تقویت، بهبود و نظارت بر آنها دانشگاه را به سمت بین المللی سازی سوق دهند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بین المللی سازی، دانشگاه اسلامی، پژوهش کیفی
  • بهروز اسکندرپور*، حسن احمدی صفحات 129-146
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی ملاکهای جذب اعضای هیئت علمی در ایران با تمرکز بر دانشگاه محقق اردبیلی بود.
    روش
    برای نیل به هدف، از مطالعه موردی استفاده شد. ابتدا داده های کیفی و بر اساس یافته های آن، داده های کمی گردآوری و تحلیل شدند. جامعه آماری در مرحله کمی، 253 نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه محقق بودند که با نمونه گیری تصادفی ساده، 114 نفر برای نمونه گیری برآورد شدند. در بخش کیفی نیز با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 10 نفر تحت مصاحبه های عمیق قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه سازمان یافته بود که از روش سه بعدی نگری و بازخورد مشارکت کننده برای اعتباریابی آن استفاده شد؛ در بخش کمی نیز پرسشنامه محقق ساخته بود که ضریب آلفای کرونباخ آن 78% بود. برای تحلیل داده های کیفی از تحلیل محتوای استقرایی مبتنی بر کدگذاری باز و در بخش کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار Pls استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که ملاکهای مد نظر مسئولان جذب، شامل ملاکهای پژوهشی(توجه خاص و معنا دار به چاپ مقالات در مجلات مرتبط با رشته تخصصی، تالیف و ترجمه کتاب، مجری یا همکاری در پروژه های پژوهشی) و ملاکهای آموزشی(سوابق تدریس، عضویت در بنیاد نخبگان، تسلط به زبان انگلیسی) و ملاکهای اعتقادی بود. نتایج مرحله کمی نشان داد که مدل دارای برازش مناسب است. تمام ملاکهای جذب و استخدام اعضای هیئت علمی از نظر اساتید مهم تلقی می شود.
    نتیجه گیری
    دانشگاه ها با به کارگیری شاخصهای موجود می توانند اعضای با استعدادی را در دانشگاه به عضویت خود درآورند.
    کلیدواژگان: جذب هیئت علمی، استخدام، ملاکهای استخدام هیئت علمی، آموزش عالی
  • سیدمهدی الوانی، مهدی اسلام پناه * صفحات 147-162
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل بازدارندگی فساد اداری با اتکا به آموزه های نهج البلاغه انجام شد.
    روش
    روش این تحقیق، کیفی از نوع اکتشافی بود. برای رسیدن به هدف تحقیق از تحلیل مضمون کتاب نهج البلاغه دکتر دلشاد تهرانی استفاده شد. برای انجام مصاحبه ها و همچنین تایید یافته های کیفی نیز به صورت هدفمند از 15 نفر از خبرگان حوزوی بهره گرفته شد.
    یافته ها
    بر اساس یافته های حاصل از تحلیل مضمون، تعداد 402 تم فرعی با رعایت اصل معناشناسی در سه طبقه تعالی بخشی، پیشگیری و درمان در خصوص بازدارندگی از فساد اداری استخراج شد. درصد فراوانی تم های فرعی در طبقه تعالی بخشی: 17.7 درصد، پیشگیری: 73.8 درصد و درمان: 8.5 درصد بود. سپس با توجه به همپوشانی ها، تم های فرعی به 40 تم اصلی تلخیص و در نهایت، در هفت محور دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    مدل بازدارندگی فساد اداری با اتکا به آموزه های نهج البلاغه بر اساس تم ها طراحی شد.
    کلیدواژگان: طراحی مدل، بازدارندگی، پیشگیری، فساد اداری، آموزه های نهج البلاغه
  • حسین مطهری نژاد *، حمید بلوچی صفحات 163-178
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، اعتباریابی پرسشنامه رسالت شغل و حرفه بود.
    روش
    پرسشنامه مد نظر، از مطالعه دیک و همکاران(2012) اقتباس و روی یک نمونه 643 نفری از دانشجویان دوره کارشناسی دانشکده های ادبیات و علوم انسانی و فنی و مهندسی دانشگاه شهید باهنر کرمان که به روش خوشه ایانتخاب شده بودند، اجرا شد.
    یافته ها
    در این پژوهش برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفایکرونباخ استفاده شد. پایایی به دست آمده برای مولفه های شش گانه پرسشنامه بین 70/0 تا 76/0 به دست آمد که نشان دهنده پایایی مناسب ابزار است. برای تعیین روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی استفاده شد. نتایج اجرای تحلیل عاملی تاییدی نشان داد ساختار شش عاملی از جهت تفکیک گویه ها و انطباق با مبانی نظری مناسب است. لذا مدل شش عاملی پرسشنامة رسالت شغل و حرفه با توجه به شاخصهای مختلف، قابل قبول و نشان دهنده روایی سازه پرسشنامه است.
    نتیجه گیری
    از این پرسشنامه می توان برای تعیین رسالت شغل و حرفه دانشجویان و کارکنان در موقعیتهای گوناگون استفاده کرد.
    کلیدواژگان: رسالت شغل و حرفه، اخلاق کاری، اعتباریابی، پایایی، روایی سازه
  • مهدی حدادزاده * صفحات 179-199
    هدف
    در سالهای اخیر مسئله شهود و تصمیم گیری شهودی به عنوان عامل موثر مدیریت، توجه فزاینده ای را در محافل علمی و پژوهشها در سطح دنیا به خود جلب کرده است. لذا هدف اصلی این مقاله، شناسایی مولفه ها و طراحی مدل مفهومی شهود در تصمیم گیری راهبردی بر اساس رویکرد اسلامی بود.
    روش
    در مرحله اصلی پژوهش که رویکردی قرآنی دارد، با استفاده از راهبرد کیفی نظریه پردازی داده بنیاد و با استفاده از تفسیر المیزان، مضامین و مفاهیم و مقوله های مرتبط با شهود شناسایی شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق، پیدایش 86 مفهوم بود که با استفاده از نظرات خبرگان حوزوی و دانشگاهی در قالب 18 مقوله فرعی و هفت مقوله اصلی دسته بندی شدند. در نهایت بر اساس قضایا و مفاهیم مستخرج، الگویی مفهومی برای شهود در تصمیم گیری راهبردی بر اساس آموزه های قرآنی پیشنهاد شده است.
    نتیجه گیری
    استفاده از شهود در برخی از شرایط می تواند اثربخش تر باشد، به جای اینکه صرفا از عقلانیت و تحلیلهای کمی استفاده شود. در مدل اسلامی این تحقیق، عوامل معنوی نقش پر رنگی در افزایش مهارتهای شهودی مدیران دارد. از نتایج این تحقیق، تبیین شهود اسلامی به صورت الهام، رویت قلب، قوه تشخیص و نور الهی است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری شهودی، شهود اسلامی، تئوری داده بنیاد، مدل سازی، قرآن
|
  • Javad Ataran *, Mehdi Alvani, Hasan Zarei, Ali Amiri, Ali Rad Pages 3-26
    Objectives
    The present study aims at identifying, classifying and prioritizing Solutions for issues in Cultural policy making from the perspective of verses of Holly Quran Based on Piety.
    Method
    The research population included religious experts and gurus from whom many individuals were selected for the first stage (7 individuals for depth interview and 14 individuals for 5 focus groups) using mixed method (qualitative-quantitative) and 12 individuals were selected for the second phase (using questionnaire for identifying, classifying and prioritizing issues).
    Results
    Analysis of the data resulted in identifying the most important solutions for issues based on verses of Holly Quran and reliable Shia interpretations. Based on this, 1659 verses of Quran were categorized into 97 codes and two dimensions (theoretical and practical).
    Conclusion
    After conducting binomial and Friedman tests in SPSS Version 20, 82 codes were identified and prioritized which represent the most significant cultural Solutions for issues derived from verses of Quran.
    Keywords: quran, cultural issues, solutions for cultural issues, cultural policy making
  • Mehdi Veyse, Mohammad Taban, Sajad Ali Karimi* Pages 27-48
    Objectives
    In order to achieve this goal, one of the best styles can be Servant Leadership. This study aims to present a model of Servant Leadership in higher education (University of Ilam).
    Method
    The research is exploratory mixed method research in the categories of applied research and field method is used for data collection. Data is collected by tools interviews and questionnaires. The Statistical population of this research was chosen from the higher education (universities of Ilam), the number of statistical sample for the qualitative section were 8 and for the Delphi section were 20 experts of higher education that were selected by snowball sampling and non-random sampling.
    Results
    The analysis of Delphi section was conducted by statistical tests including mean, standard deviation and Kendall's coefficient. Results revealed that following dimensions make up an Islamic approach: serving, servant leadership competencies, outcomes of servant leadership, trust, humanism, humility, commitment, altruism and forecasting model of servant leadership in higher education.
    Conclusion
    Based on research findings, it can be concluded that the Institutionalizing of the service leadership style has various personal and organizational consequences such as insight, spiritual and personality development of employees, Unifying, empowerment, and improvement of organizational communication and provision of training programs for employees.
    Keywords: paradigm, to do service, servant leadership, higher education, delphi technique
  • Mehdi Abdolhamid *, Mehdi Mohamadi Pages 49-70
    Objective
    This study is conducted with the aim of presenting an interpretive structural model of Jihadi leadership based on the viewpoint of Ayatollah Khamenei. In this regard, while describing the chaotic state of opinions of the organizational leadership, the critique of quantum leadership theory was considered as the last proposed solution.
    Method
    The sources of the research were the statements of Ayatollah Khamenei. Using content analysis method, resources were analyzed and sub-concepts and general concepts of desirable leadership policies were presented in the form of Jihadi leadership theory.
    Results
    The present study is presented as a model of Jihadi leadership in the form of the Seven Policies: anti-oppression policy, benevolent policy, visionary policy, dignity-based Policy, Identity-based Policy, Intrinsic Policy and attractive Policy.
    Conclusion
    The results of the study indicate the high status of visionary policies and, later on, identity-based policies in the final model of jihadi leadership
    Keywords: jihadi leadership, quantum leadership, interpretive structural modeling, ayatollah khamenei
  • M. Davali, M. Zamhani *, Hasan Darvish, A. Azar Pages 71-88
    Objectives
    Thepurpose of this study is to identify merit selection criteria for competent academic directors based on Islamic teachings in order to select and appoint efficient directors.
    Method
    The study is applicable from the objective aspect. Qualitative approach via Delphi technique is employed in this study since the research topic is a qualitative topic and quantitative rationalism viewpoint cannot be considered as the research basis. Delphi technique was executed in two rounds by the formation of academic scholar's panel which was consisted of the experts and elites of Payame Noor University.
    Results
    The findings disclosed that the twenty- two extracted indexes from Islamic sources were evaluated and confirmed by the experts. Using exploratory factor analysis, these indexes were classified into three classes, i.e. ethical, school and organizational criteria.
    Conclusion
    As a result, selection and appointment of competent directors, especially in higher education, institutions will be led to the training of efficient and competent personnel in an institution which is a center for the education of future directors. Thus, they can provide the grounds for development and advancement of the country.
    Keywords: competency, selection, merit selection, islamic teachings
  • J. Amoozadeeh, V. Falah *, S. Safarian Pages 89-106
    Objectives
    The aim of this study is to investigate the role of universities in the realization of the strength of the economy through infrastructure, human resources, cultural, political, social and economic.
    Method
    The research community is the faculty members of Mazandaran Universities, whose number is about 3,500. The researcher-made questionnaire of this research is a cluster random sampling among 470 members of the distribution community with 420 correct questionnaires. In order to analyze the data, structural equation approach and LISREL software were used.
    Results
    The findings of the research showed that the university has a significant effect on the cultural infrastructure with a coefficient of 0.76. On the other hand, the cultural infrastructure also has a 0.82 impact on the resistance economy. Furthermore cultural infrastructure functions as a mediator in the relationship between the university and the realization of partial resistance economy.
    Conclusion
    The results showed that the impact of university on resistive economy is more possible with the presence of cultural infrastructure variable as a mediator. However, the university directly affects the resistance economy.
    Keywords: university, cultural infrastructure, realization of resistance economics, mediating role
  • Hamed Zamani *, A. Asareh, Gh Ahamdi Pages 107-128
    Objectives
    The purpose of this study is to design a conceptual framework of the Islamic International University.
    Method
    The research method was qualitative and ten academic experts were selected in a purposeful and network manner and identified through deep interviews, codes, concepts, and categories of the Islamic International University through the theme analysis method.
    Results
    The results indicated that 66 codes were extracted based on the conceptual similarity of the code and classified according to their distribution in the form of 12 concepts and 2 main categories and finally, by using the results of past steps, the conceptual framework of the International Islamic University was designed based on Iran’s ecosystem.
    Conclusion
    The conceptual framework of the Islamic International University consists of two main categories: (1) Out-of-university category: refers to mechanisms that are not under the control of university bosses and administrators, and exert pressure on internationalization outside the academic environment. 2) In- university category: refers to mechanisms that are a part of the inherent functions of the university and are under the control of university administrators and can lead the university to internationalization by strengthening, improving and monitoring them.
    Keywords: higher education, internationalization, islamic university, qualitative research
  • B. Skandarpour *, H. Ahmadi Pages 129-146
    Objectives
    The purpose of the present study is to identify the criteria for attracting faculty members in Iran, focusing on the University of Ardebil.
    Method
    To achieve the objective of the case study, quantitative data were first collected and then quantitative data were collected and analyzed based on its findings. The statistical population of the research is quantitative, 253 faculty members of the university. For qualitative and purposeful sampling, 10 people were interviewed. In the small part, 114 individuals were selected for sampling by simple random sampling. . The data collection tool is a semi-organized interview in a qualitative section. Using 3D-Negri method and participant feedback for its validation, a questionnaire was developed by the researcher, whose Cronbach's alpha coefficient was 78%. In order to analyze the qualitative data, an inductive content analysis based on open coding was used and in the quantitative part of the structural equation model with Pls software was used.
    Results
    The findings of this study showed that the criteria considered by the responsible authorities include research criteria such as special attention to the publication of articles in specialized journals, book publishing and translation, sponsor or collaboration in research projects and educational criteria such as teaching experience, membership in the elite foundation, English proficiency and religious standards. The results of quantitative stage results showed that the model has a suitable fit. All criteria for recruiting and recruiting faculty members are considered to be important faculty members.
    Conclusion
    According to the results of this research, it can be said that by using existing indices, universities can attract talented members.
    Keywords: attracting faculty members, employment? ?of faculty, hiring?, -higher education
  • Alvani, M. Eslam Panah, M. * Pages 147-162
    Objectives
    The present survey intends to elucidate a deterring corruption model based on the teachings of Nahj al-Balagha.
    Method
    The method of the article is qualitative and exploratory. For the purpose of this study the content of the book Nahj al-Balagha by doctor Delshad tehrani is analyzed. 15 Seminary experts were interviewed to confirm the qualitative findings.
    Results
    Based on the findings of the content analysis of 402 sub-themes compliance with the principle of semantics in three categories (Excellence, Prevention and Treatment) on the deterrence of corruption were extracted. Frequency sub-themes of excellence (%17.7), prevention (%73.8) and treatment (%8.5), respectively. Then, due to overlaps, sub-themes, and finally to 40 main themes and finally were classified into 7 axis.
    Conclusion
    The author of the article concluded that based on the mentioned themes, the deterrence of administrative corruption by relying on the teachings of Nahj al-Balagha is designed.
    Keywords: design, deterrence, prevention, administrative corruption, the teachings of nahj al-balagha
  • H. Motahari Nejad *, H. Baloochi Pages 163-178
    Objectives
    The aim of this study is to validate calling and vocation questionnaire.
    Method
    The questionnaire is derived from the study by Dick et al (2012) and is conducted on 643 bachelorstudents in faculties of literature and humanities, and engineering in Shahid Bahonar University of Kerman selected using cluster sampling.
    Results
    In this research, Cronbach's alpha was used to determine the reliability of the latent variables of the questionnaire. The reliability for six components of the questionnaire was 0.93 to 0.94 which proved the tool as reliable. Confirmatory factor analysis was also applied to determine the validity. The results of confirmatory factor analysis indicated that six-factor structure was appropriate regarding its compatibility with theoretical principles and separation of questions. Therefore, the six-factor model of calling and vocation questionnaire was acceptable and proved the validity of questionnaire based on different indicators.
    Conclusion
    The author of the survey concluded that this questionnaire can be used to determine the calling and vocation of students and staff in various positions.
    Keywords: calling, vocation, work ethics, validation, reliability, construct validity
  • M. Hadadzadeh * Pages 179-199
    Objectives
    The results of study on topping organizations show that successful decision-makings are intuitive rather than rational. Therefore in recent years the issue of intuition and intuitive decision making as an effective management has attracted increasing attention in scientific circles and world-class research. The main purpose of this article is to identify the components and designing intuition conceptual model in decision making based on the Islamic approach.
    Method
    In the main stage of article which is Quranic approach, concepts and issues related to intuition were identified using data-based grounded theory strategy and Tafsir al-Mizan.
    Results
    The result of the study is emergence of 86 concepts which were categorized in 18 subsidiaries and 7 main concepts using the seminary and academic expert’s perspectives.
    Conclusion
    A conceptual model is proposed for intuition in strategic decision-making based on Quranic View. In the Islamic model of this research, the spiritual factors play an important role in increasing the intuitive skills of managers.
    Keywords: intuitive decision making, islamic intuition, grounded theory, modeling, quran