فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 3 (پاییز 1391)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 378
  • محمد مهدی ذوالفقارزاده، خلیل نوروزی صفحه 379
    هدف
    هدف این نوشتار، ارائه پیشنهادی برای حفظ پایایی و دوام در نظام علمی کشور است. نظام علمی مجموعه ای از عوامل و اجزای به هم پیوسته و به هم وابسته در ساختار علمی- پژوهشی کشور است که در تعامل خود با یکدیگر، ضمن پاسخگویی به نیازهای محیطی و جامعه، زمینه ارتقا و تعالی آن را از گذر بهبود مستمر خود فراهم می کند. بررسی رابطه میان دانشگاه، صنعت، دولت و عامل مهم دیگر؛ یعنی نیازهای عامه مردم یا ملت در این نظام از اهمیت بالایی برخوردار است.
    روش
    روش پژوهش مد نظر مقاله بر اساس روش شناسی الگوی سیستم های مانا صورت گرفته است. این روش شناسی، راهکاری سیستمی و مبتنی بر مفاهیم سایبرنتیک سازمانی برای حل دوگانهای مشهور مدیریتی نظیر انعطاف پذیری در کنار کنترل گرایی، تمرکز در مقابل عدم تمرکز، رصد آینده در مقابل توجه به شرایط کنونی، انطباق با نیازهای محیط در برابر توجه به منابع داخلی ارائه می دهد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از به کارگیری این الگو در دو رویکرد اصلاحی و تاسیسی آن است.
    نتیجه گیری
    نتیجه آنکه، علاوه بر ضعف در حل دوگانهای مذکور در نظام فعلی علمی کشور، نقص در فرایندهای اقناعی و اجماعی در دو خرده سیستم هماهنگی و انسجام در الگوی سیستمهای مانا، از مهم ترین نقایص نظام فعلی است. اصلاح این نظام در رویکرد تاسیسی آن و با توجه به خرده سیستم های پنج گانه پیشنهادی، قابل انتظار است.
    کلیدواژگان: نظام علمی، الگوی سیستم مانا، دانشگاه، صنعت، دولت
  • علی عسکری وزیری، حسن زارعی متین، علینقی امیری صفحه 401
    هدف
    پژوهش حاضر با رویکردی اسلامی و با تاکید بر کتاب گرانقدر نهج البلاغه، به بررسی و شناسایی مولفه های فرهنگ سازمانی می پردازد، به همین منظور، محقق، مطالعات خود را در منابع اسلامی، به خصوص نهج البلاغه متمرکز کرد.
    روش
    روش کار در نهج البلاغه چنین بود که محقق با جستجوی کلیدواژه هایی که معرف فرهنگ سازمانی بودند، ابتدا به 500 مولفه دست یافت. در مرحله بعد با روش اجتهادی که در حوزه های علمیه مرسوم است، به بررسی مواردی از قبیل اشتراک و ترادف، اطلاق و تقید، عام و خاص، شان صدور جملات و میزان دلالت آنها پرداخت.
    یافته ها
    حاصل این فعالیتها که گام به گام و با راهنمایی، مشورت و مصاحبه با استادان و خبرگان حوزه و دانشگاه همراه بود، استخراج و شناسایی 80 مولفه بود که به پیشنهاد استاد راهنما به صورت پرسشنامه تنظیم و در معرض نظرسنجی و آزمون قرار گرفت؛ به علاوه در کنار نظرسنجی و پرسشنامه، نشستی با حضور جمعی از صاحب نظران حوزه و دانشگاه برگزار شد که در آن نشست، زوایای مختلف مباحث مطرح شده در تحقیق، نقد و بررسی شد.
    نتیجه گیری
    بعد از جمع آوری نظرات، پیشنهاد ها و انتقادها، محقق با راهنمایی استادان و کارشناسان دانش مدیریت، به تحلیل موارد و نقطه نظرهای به دست آمده پرداخت که حاصل آن به صورت الگوی نهایی فرهنگ سازمانی نمود یافته است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، سازمان، فرهنگ سازمانی، فرهنگ اسلامی، مولفه ها، الگو، رویکرد اسلامی
  • خلیل نوروزی، مصباح الهدی باقری کنی، جواد آزادی احمدآبادی، محمد نوروزی صفحه 423
    هدف
    هدف این نوشتار، شناسایی قابلیتهای پویای دانشکده های مدیریت است که می توان آنها را مجموعه استعدادهای هر سازمان در راستای حل نظام مند مسائلی دانست که از وجود فرصتها و تهدیدهای محیطی ناشی می شود.
    روش
    این پژوهش به روش کیفی و نظریه داده بنیاد انجام شده است. پژوهشگران پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و انجام مصاحبه با استادان گرایشهای مختلف دانشکده معارف اسلامی و مدیر یت دانشگاه امام صادق(ع) به استخراج قابلیتهای پویای این دانشکده پرداخته اند.
    یافته ها
    یافته ها بیان می دارند که ترکیب منابع گوناگون موجود در این دانشکده ها می تواند نتایج بسیار مفیدی برای سازمان به دنبال داشته باشد.
    نتیجه گیری
    امکان تالیف کتب درسی و عمومی، برگزاری دوره های آموزشی کوتاه مدت، تاسیس موسسات مشاوره ای و پاسخگویی به مسائل بازرگانی و تجارت با رویکرد فقهی- اسلامی، راه اندازی تارنمای پاسخگویی به مسائل دینی حوزه تجارت، امکان طراحی دروس جدید و تعریف گرایشهای کاربردی، برگزاری دوره های دانش افزایی مدیران و هیئت علمی دانشگاه، امکان اصلاح فضای مالی- اقتصادی کشور با رویکرد اسلامی، تاسیس اتاق فکر مسائل مدیریتی نظام، تاسیس گروه رصد فعالیتهای مدیریتی کشور، امکان انجام کارهای اقتصادی و تاسیس شرکتهای تحقیقاتی- تجاری، اسپین آف ها و مراکز رشد، انجام مطالعات پروژه های ملی با رویکرد حل مسائل نظام، شبکه سازی علمی- فرهنگی در دانشگاه ها و سطح کشور، حضور و ارتباط با سایر کشورهای اسلامی، راه اندازی پژوهشکده مسائل مدیریت و راه اندازی و اداره سازمان های اثربخش، از قابلیتهای پویای شناسایی شده برای دانشکده معارف اسلامی و مدیریت هستند.
    کلیدواژگان: قابلیتهای پویا، دانشکده معارف اسلامی و مدیریت، قابلیت ساز، دانشکده های مدیریت
  • حسن قلاوندی، اکبر امراهی صفحه 447
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین کیفیت زندگی کاری و ابعاد شناختی توانمندسازی، با رویکرد اسلامی در میان اعضای هیئت علمی دانشگاه ارومیه انجام شد.
    روش
    با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی، 70 نفر عضو هیئت علمی با توجه به دانشکده محل خدمت به صورت طبقه ای متناسب با حجم هر یک از دانشکده ها به طور تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه ابعاد شناختی توانمندسازی و کیفیت زندگی کاری استفاده شد. برای سنجش میزان پایایی نیز از ضریب آلفای کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی روی یک نمونه 40 نفری، پرسشنامه ابعاد شناختی توانمندسازی با 814/0 و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری با 811/0 استفاده شد.
    یافته ها
    داده های تحقیق پس از جمع آوری، بر اساس فرضیه های پژوهش و با استفاده از تحلیل مانوا و رگرسیون گام به گام تحلیل شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج گویای آن است که: 1. بین پرداخت منصفانه و کافی، محیط کار ایمن و بهداشتی، تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، قانون گرایی در سازمان کار، فضای کلی زندگی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان و توسعه قابلیتهای انسانی با کل ابعاد شناختی توانمندسازی، رابطه مثبت و معنا دار وجود دارد. 2. مولفه های تامین فرصت رشد و امنیت مداوم، قانون گرایی در سازمان کار، فضای کلی زندگی، یکپارچگی و انسجام اجتماعی در سازمان و توسعه قابلیتهای انسانی می توانند به طور مثبت و معنادار، ابعاد احساس شایستگی، احساس خودمختاری، احساس موثر بودن و معنادار بودن را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، کیفیت زندگی کاری، اعضای هیئت علمی
  • علی اکبر امین بیدختی، سید مجتبی زرگر، نوید شریفی صفحه 465
    هدف
    هدف این پژوهش، شناسایی مهم ترین عوامل و راهکارهای موثر بر دستیابی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به تعالی سازمانی است که می توانند به عنوان پیش زمینه ای برای پیاده سازی الگوهای مدیریت کیفیت جامع و تعالی سازمانی در راستای ایجاد فرهنگ تعالی مورد توجه قرار گیرند.
    روش
    پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از حیث نحوه گردآوری اطلاعات، از نوع توصیفی پیمایشی(survey) است. در این راستا پس از مطالعه مبانی نظری موضوع و تحقیقات به عمل آمده در خصوص الگوهای تعالی سازمانی، شش عامل فراهم کردن فرصتهای یادگیری فردی و گروهی، مشارکت دادن کارکنان در فرایندهای تصمیم گیری و برنامه ریزی، تفویض اختیار برخی از امور به کارکنان، تشویق ایده های نو و رفتارهای خلاقانه، سازماندهی مجدد زنجیره تامین نیرو و منطبق کردن ویژگی های کارکنان با قابلیتهای مورد نیاز سازمان به عنوان عوامل کلیدی تاثیرگذار بر دستیابی دانشگاه ها به تعالی سازمانی شناسایی و با انجام مطالعه ای میدانی، تاثیر عوامل مذکور، بررسی و تحلیل شد.
    یافته ها
    برای تمامی فرضیه ها، آماره کای دو محاسبه شده از مقدار بحرانی بزرگ تر و سطح معناداری از سطح خطا (05/0) کوچک تر است. بنابر این، در سطح اطمینان 95 درصد می توان گفت که تمامی عوامل و متغیرهای مورد اشاره در این تحقیق، در دستیابی دانشگاه ها به تعالی سازمانی موثرند.
    نتیجه گیری
    تمامی عوامل ذکر شده بر دستیابی دانشگاه ها به تعالی سازمانی موثر بوده، می بایست مورد توجه روسا و مدیران اجرایی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، الگوهای تعالی، دانشگاه
  • فریدون احمدی، فرانک مفاخری نیا، بهیه فرجی صفحه 485
    هدف
    هدف مطالعه حاضر، مطالعه و بررسی عوامل موثر بر ترویج فرهنگ کارآفرینی با رویکرد اسلامی در بین دانشجویان دانشگاه های کردستان بوده است. بدین منظور، 431 نفر از دانشجویان رشته های مختلف در دانشگاه های دولتی و غیر دولتی استان کردستان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.
    روش
    مطالعه حاضر بر حسب هدف، کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی(survey) و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهدحمایت از پایان نامه ها و پژوهشهای مرتبط با کارآفرینی اسلامی، برگزاری مسابقات و نمایشگاه هایی در ارتباط با موضوعات کارآفرینی و بینش اسلامی و برگزاری سمینار و ارائه سخنرانی علمی مرتبط با موضوع کارآفرینی اسلامی، به ترتیب رتبه های اول تا سوم را دارند و مناسب ترین روش ترویجی اجرا شده در دانشگاه ها محسوب می شوند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد میزان روحیه کارآفرینی دانشجویان دانشگاه های کردستان بر اساس شاخصها و معیارهای اسلامی در سطح به نسبت مناسبی قرار دارد و برخورداری دانشجویان این دانشگاه ها از مولفه های مربوط به عوامل ارزشی و آموزشگاهی، مانند داشتن بینش مذهبی و بینش اجتماعی در سطح مناسب، آموزشهای ارائه شده مرتبط با فرهنگ کارآفرینی توسط استادان در مراکز رشد این دانشگاه ها که برگرفته از مبانی دینی و ارزشی بوده، بر میزان روحیه کارآفرینی آنان تاثیرگذار بوده است. اغلب دانشجویان دانشگاه های استان کردستان معتقدند بومی سازی علوم انسانی بر اساس رویکردهای اسلامی، تدوین دروس بر اساس متون اسلامی و وحدت در مبنای علم و دین، می تواند بر تقویت فرهنگ کارآفرینی آنان تاثیرگذار باشد.
    واژگان کلیدی: فرهنگ کارآفرینی، عوامل ارزشی، عوامل آموزشگاهی، محتوای آموزشی.
  • امین باقری کراچی، عباس عباس پور، احمد آقازاده صفحه 503
    هدف
    هدف این مقاله پرداختن به تشریح مهارتها و خصایص ضروری ای است که دانشگاه اسلامی بایستی در دانشجویان برای خدمت به جامعه در این عصر پرورش دهد.
    روش
    روش انجام پژوهش، نظریه برخاسته از داده هاست.
    یافته ها
    خصوصیت و مهارتهای(شایستگی های) مورد نیاز دانش آموختگان دانشگاه اسلامی برای تامین نیازهای جامعه در این عصر عبارتند از: تقوا و روحیه وظیفه شناسی و مسئولیت، هوشمندی، انطباق پذیری و توانایی کار میان وظیفه ای و میان رشته ای، خلاقیت و نوآوری و کارآفرینی، انعطاف پذیری، روحیه کار تیمی و گروهی.
    نتیجه گیری
    دانشجویان از طریق مشارکت در آموزش دانشگاهی باید خصوصیات و مهارتهای لازم را کسب، آنها را به جامعه منتقل و در سرتاسر جامعه و اقتصاد به کار ببرند.
    کلیدواژگان: قابلیتها، دانشگاه اسلامی، توانایی ها، مهارتها، دانش آموختگان
  • حبیب الله دعایی، زهرا محمدزاده صفحه 521
    هدف
    یکی از روش های نهادینه کردن اخلاق در همه سازمان ها اعم از محیط های دانشگاهی و غیردانشگاهی، تدوین منشورهای اخلاقی است که ارزش ها و اولویت های اصلی سازمان را به ذینفعان اعلام می کند. تحقیق حاضر در صدد پاسخگویی به این دو سوال است که اولا، میزان توجه منشورهای اخلاقی در سازمان های کشورمان به هر یک از ذینفعان چقدر است؟ ثانیا، میزان توجه این منشورها به ارزش های اخلاقی مختلف چقدر است؟
    روش
    منشور اخلاقی 114 سازمان با روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت. طبقات و عوامل تشکیل دهنده آن ها شناسایی و تقسیم بندی شدند. واحد اصلی شمارش محتوای منشورها، «موضوع» بود.
    یافته ها
    پایایی و روایی تحقیق، با استفاده از روش اسکات و روش صوری مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که ذینفعانی که بیشتر مد نظر قرار گرفته اند جامعه، کارکنان، مشتریان و سازمان بودند. بیشترین مفاهیم ترویج شده در منشوراخلاقی به ترتیب شامل مشتری مداری، مفاهیم مذهبی، اهداف و بهبود سازمان، ارزش های اخلاقی، امور کارکنان و رشد و ارتقای جامعه هستند. کاربرد یافته ها در محیط های آموزشی و دانشگاهی بیان شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت اخلاق، منشور اخلاقی سازمان، تحلیل محتوا، ذینفعان سازمانی
|
  • Zolfagharzadeh.M.M., Noruzi.Kh Page 379
    Aim
    The present study aims to develop a stable relationship in scientific system of the country. Scientific system is a combination of consistent and coherent factors. It is crucial to analyze the relationship between university, industry and other important factors in this system.
    Method
    The methodology of the research is stable systems model. The mentioned strategy is based on organizational cybernetic to define the famous bigeminies such as flexibility /control and supervision. concentration/ decentralization. Anticipating the future/considering the present situation. Adaptation with environmental needs/interior resources.
    Results
    The result of the research shows that the suggested model is applicable in two reformist and institutional approach.
    Conclusion
    The author of the article concludes that there are weak points in confronting bigeminies in current scientific system of the country and in satisfaction /consensus processes in two subsystems of accord and solidarity of stable model systems. The article then suggests a reform in institutional approach (considering five suggested subsystems).
    Keywords: scientific system, stable systems model, university, industry, government
  • Askari Vaziri.A., Zarei Matin.H., Amiri.A.N Page 401
    Aim
    The present research with an Islamic approach and emphasis on "Nahj al balaghah 'book examines and identifies the components of organizational culture.
    Method
    For this purpose the researcher centered his studies on Islamic resources, particularly "Nahj albalaghah", the method of studying nahj al balaghah was searching keywords that were representative of organizational culture. In this way, the researcher reached to 500 components.In the next stage the researcher with the" Ejtehad" method (=individual judgment and reasoning) that is prevalent in seminaries examined things such as commonality and synonym, absoluteness and delimitation, all inclusive and specific, the state of emanation of sentences and the extent of indication of them.
    Results
    These activities, that took place step by step and with guidance, consulting and interviewing with professors and seminary experts, resulted in extracting and identifying 80 components that by suggestion of the thesis advisor formulated in the from of questionnaire and offered for polling and test; In addition along polling and questionnaire, it hold a meeting with some of seminary and university expert in which the different aspects of the thesis were criticized and discussed.
    Conclusion
    After collecting ideas, suggestions and critics the researcher with the help of professors and experts of managerial knowledge examined the issues and viewpoints that reflected in the form of final model of organizational culture.
    Keywords: culture, organization, organizational culture, islamic culture, components, model, islamic approach
  • Noruzi.Kh, Bagheri Kani.M., Azadi Ahmadabadi.J., Noruzi.M Page 423
    Aim
    The aim of the present article is to recognize the dynamic capabilities in management faculties. The mentioned capabilities are a combination of potentials and talents in an organization with the aim of solving the problems.
    Method
    In order to obtain the mentioned goal in the present article the basis of subject have been deeply studied and analyzed in a qualitative method and data based theory. Library and interview are also referred as other methods.
    Results
    The results of the study show a combination of different resources in faculties lead to fruitful outcomes for the organization.
    Conclusion
    The author of the article concludes the recognized dynamic capabilities in faculty of management and Islamic studies as follow: publishing the general and pedagogical books, short-term educational classes, to establish the consulting institutes on trading issues (with Islamic and jurisprudential approach), to establish the answering site on religious concerns in commerce, educational terms for the members of scientific board and managers, reforming the economic and financial affairs of the country based on Islamic view, to have a monitoring group to observe the management activities of the country, developing the relationship with other Islamic countries, to interfere the programming scopes of the country, to establish a faculty as management studies, to develop spinning off and…. Keywords:
    Keywords: dynamic capabilities, faculty of management, Islamic studies, capability, management faculties
  • Galavandi.H., Amrahi.A Page 447
    Aim
    The present study aims to analyze the relation between labor life quality and cognitive aspects of enabling among faculty members of Orumieh University based on Islamic approach.
    Method
    The method of the research is descriptive and correlational. 70 persons among faculty members are selected stratified and random. Questionnaires in cognitive aspects of enabling and life labor quality are distributed to collect the data. Cronbach, s alpha coefficient and a sample of 40 people and questionnaire on cognitive aspects of enabling (0/814) and questionnaire on labor life quality (0/811) are used for evaluating the reliability of the research.
    Results
    The data of the study is analyzed based on research hypotheses, MANOVA analysis, and stepwise regression.
    Conclusion
    The author of the article concludes that: 1- there is a significant relationship between cognitive aspects of enabling and sufficient, justice payment –safe and sanitary work environment- opportunities for growth and continuous security- law oriented work schedule- environment - social integrity in organization and developing the human recourses capacities. 2- The following components significantly forecast the sense of effectiveness, sense of autonomy and sufficiency among university members: opportunities for growth and continuous security- law oriented work schedule- environment - social integrity in organization and developing the human recourses capacities.
    Keywords: enabling, labor life quality, faculty members
  • Amin Bidokhti.A.A., Zargar.M., Sharifi.N Page 465
    Aim
    The aim of the present research is to recognize the main and effective factors in achieving excellence in universities and supreme educational institutes to maintain the comprehensive quality management patterns.
    Method
    The method of the article in data collection is descriptive –survey method. The following factors are studied and analyzed in the present paper: individual and group acquiring opportunities, staff share in decision-making and programming, to submit authority to the staff, to encourage the novel ideas and innovative behaviors, reorganization of supply chain of resources and to register the characteristics of staff, regarding the required capabilities of organization as key effective factors in achieving transcendence in universities and supreme educational institutes.
    Results
    Chi-squred test in this research is greater than critical amount and in a significant level is smaller than level of error (0/05).the result of the survey shows that all the factors and variables in this study are affective in achieving the organizational transcendence in universities.(95% level of confidence).
    Conclusion
    The managers of universities and institutions of higher education should consider all of the affective mentioned factors in achieving excellence in universities.
    Keywords: organizational transcendence, transcendence patterns, university
  • Ahmadi.F., Mafakherinia.F., Faraji.B Page 485
    Aim
    The present survey aims to study the affective factors on developing entrepreneurship culture based on Islamic view among university students in Kurdistan province. the statistical sample is 431 of students in different courses in Kurdistan province universities.
    Method
    Survey method is descriptive and questionnaire is distributed to collect data.
    Results
    The results of the research show the following measures as the best developing methods in universities: 1- supporting the theses and researches related to Islamic entrepreneurship.2- performing the fairs and exhibitions and competitions related to entrepreneurship and Islamic approach.3- conferences and scientific lectures and seminars on Islamic entrepreneurship.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the rate of entrepreneurship among university students of Kurdistan universities is in a proper level according to Islamic criteria. On the other hand, the following factors are effective in their behavior and attitude: adequate religious insight and social percipience, trainings related to entrepreneurship culture based on Islamic view in Kurdistan province universities, localization of human sciences based on Islamic approach, preparing the educative materials based on Islamic texts and integration between knowledge and religion.
    Keywords: entrepreneurship culture, value factors, training factors, educative contents
  • Bagheri Kerachi.A., Abaspour .A., Aghazadeh.A. Page 503
    Aim
    The main goal of the present research is to describe the capabilities and main feathers of the Islamic university.
    Method
    The method of the research is derived from the data.
    Results
    Capabilities and necessary feathers of alumnus of Islamic university, which are significant in accomplishing the needs of community, are as follow: the sprit of responsibility and duty, abstinence, intelligence and to be alert, tolerance, ability in fulfilling the duties, creativity, innovation and entrepreneurship, flexibility, teamwork behavior.
    Conclusion
    The skills and abilities in ideal university are learned through academic education and then transferred to across the society and economic by university students.
    Keywords: capabilities, Islamic university, abilities, skills, alumni
  • Doaee.H., Mohammadzadeh.Z Page 521
    Aim
    Establishing moral doctrines is one of the methods in developing ethics in universities and other organizations. the centerpiece of the following article is to analyze the components of moral doctrine in Iranian organizations and study the values and ethics in moral doctrines considering the beneficiaries and endorsees.
    Method
    The moral doctrines of 114 organizations are studied based on content analyzes and their levels and details are defined and analyzed.
    Results
    Stability, relevance and justifiability of the research in confirmed by Scott and formal method.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the beneficiaries, which are more considered, are community, staff, customers and organization. The most developed concepts and definitions in moral doctrines are respectively: customer orienting, religious concepts, organizational development and goals, moral values, staff affaires and progress in society.
    Keywords: moral management, moral doctrine of organization, content analyses, organizational beneficiaries