فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 8 (زمستان 1393)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 8 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خلیل نوروزی، مصباح الهدی باقری کنی، حمیدرضا محمدی، رضا پاینده، محمد نوروزی صفحات 155-172
    هدف
    هدف از این مقاله، شناسایی و شبکه بندی مولفه های ساختاری دانشگاه کارآفرین با رویکردی میان رشته ای بود. دانشگاه کارآفرین، دانشگاهی است که سه وظیفه مهم حفاظت از دانش بشری و انتشار آن، پژوهش و بسترسازی برای نقش آفرینی دانشگاه در توسعه اقتصادی و اجتماعی را در محیط متلاطم خود بر عهده دارد.
    روش
    این پژوهش به روش آمیخته انجام شده است. پژوهشگران پس از انجام مطالعات کتابخانه ای، با استفاده از روش شناسی دلفی در سه دور به شناسایی ابعاد ساختاری موثر بر ساختار دانشگاه کارآفرین پرداختند. انتخاب خبرگان گزینشی و با ترکیب 10 خبره کاملا دانشگاهی، سه خبره کاملا عملیاتی و شش خبره دانشگاهی- عملیاتی همراه بود. سپس با استفاده از روش تحلیل شبکه که از مهم ترین روش های اولویت بندی گزینه های وابسته به یکدیگر است، به رتبه بندی مولفه ها پرداخته شد.
    یافته ها
    ابعاد ساختاری شناسایی شده پس از اجرای دلفی و رتبه بندی تحلیل شبکه ای به ترتیب عبارت بودند از: استقلال، ترکیب، حرفه ای گرایی، پیچیدگی، تمرکز و رسمیت.
    نتیجه گیری
    به منظور تحقق دانشگاه کارآفرین، می بایست تغییرات ساختاری گسترده در نظام آموزش عالی به ویژه در ابعاد استقلال، ترکیب و حرفه ای گرایی صورت گیرد؛ زیرا محیط ساختاری دانشگاه کارآفرین باید مشوق فضای خلاقیت و هم افزایی باشد.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، ابعاد ساختاری، دلفی، تحلیل شبکه، میان رشته ای
  • سید محمد عرب، سید محمود زنجیرچی صفحات 173-198
    هدف
    محقق با الگو گرفتن فرایند تفکر از تئوری محدودیتها، در پی کشف اثرات نامطلوب، ریشه ها و مشکلات اساسی با موضوع چالشی نامبرده، قدم برداشته و در پی حل این معضل اجتماعی کنکاش می کند.
    روش
    در این مطالعه کیفی- توصیفی، جامعه شامل کلیه اساتید و دانشجویان دانشگاه یزد و خبرگان آشنا به تئورری محدودیتها می باشند. برای انتخاب نمونه جامعه خبرگان دانشگاهی، از روش نمونه گیری قضاوتی و در حد اشباع بهره گرفته شد. با توجه به این روش، تعداد 27 نفر از اعضای محترم هیئت علمی دانشگاه برای مصاحبه انتخاب شده اند. برای انتخاب نمونه از جامعه دانشجویان نیز با توجه به عدم دسترسی به جمیع دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی دانشگاه یزد، تعدادی از دانشجویان بالفعل دکتری دانشگاه یزد و دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی بومی استان که از دانشگاه یزد کسب خدمت کرده بودند، به منظور گردآوری داده ها، دعوت به مصاحبه شدند.
    یافته ها
    هر سه پرسش اصلی پژوهش اعم از اثرات نامطلوب، ریشه های اساسی و مشکل اصلی، به طور وضوح و شفاف پاسخ داده شد.
    نتیجه گیری
    مهم ترین اثر نامطلوب، انتخاب نامناسب موضوع است و با اتفاق آرا، مشکل اساسی، اسناد بالادستی، انتخاب و در وهله دوم، عدم ارتباط بین صنعت با دانشگاه قلمداد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، تئوری محدودیت، خدمات آموزشی، پایان نامه
  • امین نیک پور، رستم پوررشیدی، سمیه نوبری آیدیشه صفحات 199-222
    پیچیدگی های رفتار انسان، نیازهای گوناگون بشری و نحوه برآوردن آنها در سازمان، هر یک موضوع جداگانه ای است که امروزه به یاری علم مدیریت شتافته و رفتار سازمانی نام گرفته است. تکریم مخاطب، کاربست روش های درست، رضایت از کار، دوستی با مشتری و... از جمله اصولی اند که جزء بایدهای این حرفه (رفتار سازمانی) محسوب می شوند و دست اندرکاران سازمان موظفند که در فعالیتهای خود به آنها مومن و عامل باشند. حال آن که بررسی سیره پیامبر اعظم(ص) مبین کاربرد این اصول به شکلی کامل و متعالی در فعالیت های رفتاری ایشان بوده و امید است بررسی سیره پیامبر اعظم(ص) ما را از غفلتی که تاکنون در پرداختن به بررسی علمی آن دامنگیرمان شده است، رهایی بخشد.
    هدف
    هدف از این پژوهش، شناسایی عناصر رفتار سازمانی در سیره نبی اکرم(ص) است.
    روش
    روش انجام این پژوهش، تحلیل اسنادی به شیوه توصیفی- تحلیلی بوده است و برای این منظور، از قرآن کریم، منابع حدیثی و سایر منابع معتبر در زمینه سیره نبی اکرم(ص) استفاده شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش، 42 مولفه رفتار سازمانی در سه سطح فرد، گروه و سازمان شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    در این پژوهش بعد از جمع بندی مطالب، الگوی رفتار سازمانی برگرفته از سیره نبی اکرم(ص) ارائه شد.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، سیره نبوی، فرد، گروه، سازمان
  • محمد تابان، وحید شرفی، سید مهدی ویسه، اردشیر شیری صفحات 223-242
    هدف
    هدف این پژوهش «بررسی تاثیر مسئولیت پذیری و هوش اخلاقی کارکنان بر سلامت نظام اداری با رویکرد اسلامی» بوده است.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی و از نوع همبستگی- مدل معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان دانشگاه دولتی استان ایلام بود که تعداد 220 نفر برای نمونه مورد نظر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد بوده که پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 915/0 به دست آمده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش هم در تحلیل با لیزرل و هم تحلیل با پی ال اس نشان دادند که هوش اخلاقی و مسئولیت پذیری کارکنان بر سلامت نظام اداری دارای تاثیر مثبت و معناداری هستند. همچنین ابعاد هوش اخلاقی(هوشیاری، همدردی، توجه و احترام به دیگران، خودکنترلی، انصاف و مهربانی و صبر و بردباری) نیز بر سلامت نظام اداری دارای تاثیر مثبت و معناداری هستند.
    نتیجه گیری
    برای برقراری سلامت نظام اداری در دانشگاه ایلام باید کارکنانی با مسئولیت پذیری بالا و برخورداری از هوش اخلاقی و ابعاد آن تربیت کرد. همچنین، باید مدیران دانشگاه، تلاش جدی و مضاعف در جهت فراهم ساختن زمینه های مسئولیت پذیری برای مدیران و کارکنان فراهم آورند.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مسئولیت پذیری، سلامت نظام اداری، رویکرد اسلامی، دانشگاه ایلام
  • حسن زارعی متین، محمدصادق حسن زاده * صفحات 243-262
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ارزش های کاری درونی در ارتباط بین ارزش های کاری بیرونی و رفتارهای ضد شهروند سازمانی با تاکید بر نگرش اسلامی انجام یافته است.

    روش

    روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن، کارشناسان جهاد کشاورزی استان گیلان است. تعداد جامعه آماری 788 نفر و اندازه نمونه 157 نفر می باشند که با استفاده از شیوه نمونه گیری چند مرحله ای، پرسشنامه بین کارکنان توزیع شد. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه ارزش های کاری اسلامی درونی، ارزش های کاری اسلامی بیرونی و رفتار ضد شهروند سازمانی استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ برای هر کدام به ترتیب 0.95، 0.94 و 0.94 به دست آمد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که ارزش های کاری درونی و بیرونی، در رفتار ضد شهروند سازمانی نقش منفی و معنادار دارد. همچنین، متغیر ارزش های کاری درونی در ارتباط بین ارزش های کاری بیرونی و رفتار ضد شهروند سازمانی نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    ارزش های کاری اسلامی در رفتار ضد شهروندی نقش منفی و معناداری وجود دارد که در این میان ارزش های کاری درونی نقش میانجی را در ارتباط بین ارزش های کاری بیرونی و رفتار ضد شهروندی دارد. به عبارت دیگر؛ ارزش های کاری درونی به عنوان یک متغیر میانجی، اثرات ارزش های کاری بیرونی را جذب می کند و به متغیر وابسته رفتارهای ضد شهروند سازمانی منتقل می کند.

    کلیدواژگان: ارزش های کاری اسلامی، ارزش های کاری درونی، ارزش های کاری بیرونی، رفتارهای ضد شهروند سازمانی
  • نیره رحمانی، میترا عزتی صفحات 263-284
    هدف
    شناسایی عوامل موثر بر توانمندسازی اعضای هیئت علمی از منظر اسلام.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی و جامعه آماری آ«شامل متخصصان حوزه مدیریت آموزشی و معارف اسلامی است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 21 نفر از متخصصان هر دو حوزه انتخاب شده اند و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته، داده های لازم جمع آوری و از طریق بررسی اسناد و تحلیل متن مورد تحلیل قرار گرفته اند.
    یافته ها
    این پژوهش حاکی از آن است که نظام پاداش دهی، مدیریت مشارکتی، الگوسازی، رشد حرفه ای کارکنان و اعتمادسازی، از جمله عوامل موثر بر توانمندسازی اعضای هیئت علمی از نظر متخصصان دانش مدیریت می باشند.
    نتیجه گیری
    در حالی که از دیدگاه اسلام، علاوه بر عوامل مذکور، تحقق کرامت انسانی و اخلاق کاری مدیران نیز در زمره عوامل موثر بر توانمندسازی اعضای هیئت علمی تلقی می شوند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، اعضای هیئت علمی، محیط های آموزشی، آموزه های اسلامی
  • مجید کافی، فاطمه کریمی صفحات 285-302
    هدف
    در این مقاله نگرش اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور به دوره های معرفت افزایی و اثربخشی آن که طی سالهای 92-1390 برگزار شد، مورد بررسی قرار گرفت.
    روش
    روش تحقیق، پیمایش است. جامعه آماری 12 هزار نفر اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور است که در دوره های معرفت افزایی شرکت کردند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران، 502 نفر است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته حاوی 167 سوال بازوبسته با پایایی 87/0، استفاده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از روش های آماری میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از طریق محاسبه آزمونهای کای اسکوار، گاما، کروسکال والیس و تحلیل واریانس استفاده شده است.
    یافته ها
    برخی از نتایج پژوهش عبارتند از: 1. استادان از شرکت در دوره های معرفت افزایی رضایت دارند و برگزاری دوره ها را ضروری می دانند؛ 2. برگزاری دوره ها باعث ارتقای بینشی و معرفتی اعضای هیئت علمی شده است؛ 3. اعضای هیئت علمی نگرش مثبتی نسبت به سرفصلها، گرایشها و منابع معرفی شده دارند؛ 4. شرکت در دوره ها باعث افزایش رضایت شغلی آنها شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های بیان شده، به طور کلی می توان گفت که اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور، نگرش مثبتی نسبت به دوره های معرفت افزایی دارند و دوره ها از اثربخشی برخوردار بوده است.
    کلیدواژگان: دانش افزایی، معرفت افزایی، مشکلات اساتید و اعضای هیئت علمی، مدرسان
|
  • Khalil Noruzi, Mesbah Alhoda Baqeri Kani, Hamid Reza Mohammadi, Reza Payandeh, Mohammad Noruzi Pages 155-172
    Objectives
    The aim of present article is identifying and networking the entrepreneurial university's structure dimensions by an interdisciplinary approach. Entrepreneurial university appearance as a center which focuses on humanity knowledge and its publication, investigation, preparation and university attendance on development of economic and social with more operational system, can be known as one of the most important events in recent years. By attention to necessity of developing these kinds of universities, we have to examine structure basis and I.R.Iran,s universities should be aware of such universities.
    Method
    In this investigation, researchers after library considerations, proceed for recognition of effective structural dimensions on entrepreneurial university using Delphi method in three rounds. Choosing selective experts, accompanied by combining ten completely collegiate experts, three completely technical experts and six collegiate and technical experts. But in second round 15 and in third round, only 12 experts contribute with researchers then they ranked this dimensions by using ANP.
    Results
    After recognizing dimensions by using Delphi method they were ordered by using networking process: independence and integration, professionalism, complexity, centralization and formality.
    Conclusion
    The result of the present article indicates that since Entrepreneurial University's Structure should persuade creativity and synergy; therefore scientific system of our country should notice structural dimensions in universities especially in the aspects of independence, integration and professionalism.
  • Mohammad Arab, Mahmoud Zanjirchi Pages 173-198
    One of the service industries, which include most of today's markets, is universities and centers of higher education. Universities, as the main focus of activity are known to play an important role in the economic development of science. Generating of knowledge in universities, has achieved by qualified and practical thesis. But today, given the certain and uncertain reasons, many of the thesis are useless in the library and faculty offices.
    Objectives
    Researcher inspired thinking process of the theory of constraints, discovering adverse effects, roots and fundamental problems with the challenges mentioned, and tried to solve this issue.
    Methods
    In this qualitative descriptive study, population consists of all teachers and students of Yazd University and experts in the theory of constraints. In order to select the academic community experts, a judgmental sampling was used in saturation. According to this method, 27 of faculty members were selected for interview. Actual number of Ph.D. and graduated students of Yazd University were selected for sampling, due to lack of access to all graduated students. They were native people. Results and
    Conclusion
    The first important adverse effect was improper selection issue and unanimously the basic problem was upstream documentation. Secondly, ineffective association was observed between industry and universities.
  • Amin Nikpour, Rostam Pour Rashidi, Somayeh Nobari Aydisheh Pages 199-222
    Complexities of human behavior, human different needs and how to compliance them in organization, each is a separate issue that today, back at the aid of management science and has been called organizational behavior. Respecting the customers, applying correct techniques, work satisfaction, and customer orientation and. .. including the principles that are considered the imperatives of this occupation (organizational behavior) and the organization’s administrators are committed to be faithful in their activities. However, the study of the life of the Holy Prophet (blessing of god be upon him) demonstrates the application of these principles to complete and sublime form in the behavioral activities of Holy Prophet (BGUH), it is hoped the study of the life of the Holy Prophet (BGUH) relieves us from the negligence that has been become a burden for us in dealing with its scientific study.
    Objectives
    Aim of this research is identifying the components of organizational behavior in the life of the Holy Prophet (BGUH).
    Method
    Method of this research is Analysis of the documents through the Descriptive-analytical method that for this purpose, we have studied holly Quran, hadith and other resources on life of the Holy Prophet (BGUH).
    Results
    42 components were identified in this research related organizational behavior at three levels of individual, group and organization.
    Conclusion
    After summarizing contents; a model of organizational behavior based on life of the Holy Prophet (BGUH) is suggested
  • Mohammad Taban*, Vahid Sharafi, Mahdi Vayseh, Ardeshir Shiri Pages 223-242
    Objectives
    The aim of this research is analyzing the effect of responsibility and ethical intelligence of employees on health of official system with Islamic procedure.
    Method
    The research method in this study is descriptive and its type is correlative. The case study of this study is including all employees of Ilam University who are 540 individuals. Using Morgan table; the 220 individuals were selected as sample. The method of sampling in this study is simple random. The instrument of collecting data is standard questionnaire that its validity was confirmed by related experts and its reliability was obtained by Alpha Crone Bag that was 0.915 that show the determination of questionnaire. Finally the data collection was analyzed by software of LISREL and PLS.
    Results
    The results of research in this analyze show that ethical intelligence and responsibility of employees have positive and meaningful effect on health of official system. Also the dimensions of ethical intelligence (consciousness, empathy, attention, self-control, equality and tolerance) have meaningful and positive effect on system health.
    Conclusion
    To provide official health in Ilam University employee’s with high responsibility and having ethical intelligence; the managers have to make serious attempts to provide responsibility among managers and employees.
  • Hasan Zarei Matin, Mohammad Sadegh Hassanzadeh Pages 243-262
    Objectives

    This study is an applied research with the emphasis on Islamic approach. The aim of this current study is to investigate the mediator role of intrinsic work values in the relationship between extrinsic work values and anti-citizenship behavior (ACB).

    Method

    This research is a Descriptive-Correlational research and data has been collected based on survey methods. The samples of this study were 177 people among the 788 experts of agriculture jihad organization in Guilan province. Multi-steps sampling method was used in order to select respondents. A questionnaire including 3 groups of questions (Intrinsic Islamic work value questions, Extrinsic Islamic work values questions and ACB questions) was developed in order to collect data. The Alpha Chronbach’s coefficients for each group of questions were 0.95, 0.94 and 0.94 respectively.

    Results

    Structural equation (SEM) methods have been used to examine the hypotheses. The findings indicate that intrinsic work values plays negative role on anti-citizenship behavior (Beta=0/47).Also, extrinsic work values plays negative role on anti-citizenship behavior (Beta=0/22).Also, the findings show that, intrinsic work values plays a mediating role in relationship between extrinsic work values and anti-citizenship behavior. Conclosion: The author of the survey concludes a negative correlation between Islamic work values and ACB. In addition, the results show that intrinsic work values act as a mediator of relationship between extrinsic work values and ACB.

  • Nayereh Rahmani, Mitra Ezati Pages 263-284
    Objectives
    The present article aims at identifying the enabling factors among faculty members from the Islamic perspective.
    Methods
    The method is a descriptive - analytical and statistical Society of Educational Sciences and Islamic experts. 21 people were selected as samplingfrom the experts in both areas and semi-structured interview, and the data have been collected and analyzed through open coding.
    Results
    The result of the survey suggests Reward system, Participatory management, motivation, democratic leadership style, modeling, professional growth and confidence as the factors affecting the empowerment of faculty members from the management perspective.
    Conclusion
    The author of the research concludes the realization of human dignity and work ethic of managers is considered among the factors in enabling faculty members.
  • Majid Kafi, Fatemeh Karimi Pages 285-302
    Objectives
    The present paper aims at investigating the attitude of university professors toward knowledge based educational terms in Iran between the years (1390 till 1392).
    Method
    The statistical communities of the study include all faculty members in universities who have participated in the knowledge based educational terms (12 thousand people). The sample size is based on Cochran formula, and is 502 people who were selected by simple random sampling. Data were collected through a questionnaire containing 167 questions. To analyze the data descriptive statistics and standard deviation were used. To analyze the data in inferential statistics form chi-square tests, gamma, Kruskal-Wallis and analysis of variance were also used. Faculty members were satisfied in attending the empowerment courses.
    Results
    Participation in the courses of empowerment concluded in an increase in their job satisfaction.
    Conclusion
    The author of the research concluded the members of faculties positive attitude toward knowledge based educational terms and empowerment courses and find it as an effective factor in universities.