فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جعفر ترک زاده، سمیه انصاری صفحات 3-22
    هدف
    این پژوهش در پی تدوین و اعتباریابی چارچوبی برای ارزیابی شایستگی های مدیران دانشگاهی با توجه به آموزه های اسلامی بوده است.
    روش
    روش پژوهش، ترکیبی و از نوع اکتشافی متوالی است. در مرحله کیفی با استفاده از روش همسوسازی منابع چندگانه مشتمل بر سه ضلع الف) جمع آوری مبانی نظری، اصول زیربنایی مربوط به متغیر پژوهش، ب) تحقیقات انجام شده در حوزه شایستگی مدیران و ج) پیمایش نظرات آگاهی دهندگان کلیدی، چارچوب نظری اولیه تدوین و اعتباریابی شد. سپس در مرحله کمی، روایی و پایایی چارچوب تدوین شده با استفاده از روش های آماری تحلیل عامل تاییدی و آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد.
    یافته ها
    در این پژوهش چارچوبی مشتمل بر ابعاد سه گانه ارزشی- منشی، دانشی- بینشی و مهارتی- روشی و مولفه های مربوط به هر بعد برای ارزیابی شایستگی های مدیران دانشگاهی با توجه به آموزه های اسلامی، تدوین و اعتباریابی شد. بعد ارزشی- منشی شامل مولفه های تقوا، تعهد، کرامت، عدالت و ولایتمداری؛ بعد دانشی- بینشی شامل مولفه های آگاهی از احکام و آموزه های دینی، آگاهی از قوانین و مقررات عمومی و حدود وظایف و اختیارات شغلی، برخورداری از دانش تخصصی و حرفه ای مدیریت، شناخت وضعیت درونی و بیرونی سازمان مربوطه و بعد مهارتی- روشی شامل مولفه های مهارتهای فنی، انسانی و ادراکی می باشد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی شایستگی های مدیران در ابعاد سه گانه ارزشی- منشی، دانشی- بینشی و مهارتی- روشی می تواند باعث ایجاد تحول در جذب و بهسازی نیروی انسانی در نظام آموزش عالی جمهوری اسلامی و انتصاب مدیران آن شود.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، شایستگی مدیران، مدیریت دانشگاهی، بهسازی مدیریت
  • ناصر عسگری، غلامحسین نیکوکار، حسین صفری، مهرداد غلامی صفحات 23-38
    هدف
    یکی از الزامات اساسی دستیابی به اهداف و مقاصد تعریف شده در سند چشم انداز ج.ا.ا در افق 1404، برخورداری مدیران و کارگزاران عمومی از شایستگی های مورد نیاز برای اجرای راهبردها و برنامه های تدوین شده در این مسیر است. از این رو، پژوهش حاضر به تدوین الگوی شایستگی های مورد نیاز مدیران دولتی برای دستیابی به این اهداف پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده ها، آمیخته (کیفی- کمی) است. ارائه الگو به روش کیفی تحلیل تم، طی سه مرحله توصیف، تحلیل و تفسیر داده ها انجام شده و برای آزمون الگو نیز از روش تحلیل عاملی تاییدی با کمک نرم افزار لیزرل استفاده شده است.
    یافته ها
    شایستگی های شناسایی شده در این الگو، در سه بعد فردی (نگرشی و رفتاری)، شغلی (دانشی و مهارتی) و ارزشی (اسلامی و سازمانی) دسته بندی شده اند. در این میان، شایستگی های ارزشی، شغلی و فردی با برخورداری از ضریب تاثیر 92/ 0، 85 /0 و 78/ 0 به ترتیب از بیشترین اثر تبیین کنندگی در این الگو برخوردار بوده اند.
    نتیجه گیری
    توسعه شایستگی های مدیران و کارگزاران عمومی نقش بسزایی در تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله دارد. ارزیابی و توسعه این شایستگی ها باید به عنوان اولویتی اساسی در انتخاب، انتصاب و ارزیابی عملکرد مدیران دولتی تبدیل شود
    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، سند چشم انداز، مدیران دولتی
  • سید کمال واعظی، محمد فدایی * صفحات 39-58

    خاستگاه نهادی دانشگاه، رفع نیازهای توسعه ای جامعه است و دانشگاهی می تواند در این مسیر موفق باشد که خود را باور کرده، به دنبال راه حلهای بومی برای مسائل واقعی کشور باشد. اقتصاد مقاومتی، الگوی بومی درون زای توسعه کشور است. در نتیجه، دانشگاهی می تواند برای جامعه اسلامی- ایرانی کارکردهای واقعی خود را ایفا کند که منطبق با الگوی اقتصاد مقاومتی ساماندهی شود.

    هدف

    تحقیق حاضر تلاشی است در جهت یافتن مولفه های مدیریتی که بتواند به دانشگاه برای درک و اجرای گفتمان اقتصاد مقاومتی کمک کند.

    روش

    با توجه به جدید بودن موضوع، از روش تحقیق کیفی و خبره سنجی استفاده و با 20 نفر از خبرگان علمی و اجرایی مصاحبه باز شد و در ادامه گزاره های برآمده از مصاحبه ها با تکنیک تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    10 تم ادراک اهمیت بهبود مدیریت راهبردی، ادراک اهمیت رجوع به الگوی اقتصاد مقاومتی، برنامه ریزی و عقلانیت اداره، نظام سازی، توسعه آموزش، مردم گرایی، نیازمحوری، خودکفایی، کارآفرینی و برون گرایی استخراج شد.

    نتیجه گیری

    تم های به دست آمده در قالب سه مولفه ادراکی، نگرشی و ساختاری، در کنار 12 پیشنهاد کاربردی برای سیاستگذاران علم و فناوری کشور ارائه شد.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، توسعه علمی، اقتصاد مقاومتی، دانشگاه
  • سید منصور میرزایی توکلی، مهدی شریعتمداری صفحات 59-76
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر معنویت در محیط کار و تعهد سازمانی بر رضایت شغلی پرسنل ستادی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها بوده است.
    روش
    نوع تحقیق حاضر کاربردی و روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه 148 نفر از جامعه، به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استاندارد میلیمان برای معنویت در محیط کار، آلن و مایر برای تعهد سازمانی و تعدیل شده اسمیت، کندال و هیولین برای رضایت شغلی استفاده شد.
    یافته ها
    فرضیه اصلی تحقیق با استفاده از آزمون رگرسیون خطی ساده، بررسی و رابطه خطی بین معنویت در محیط کار و تعهد سازمانی با رضایت شغلی اثبات شد. مقدار ضریب همبستگی به دست آمده، نشان از میزان تاثیر متغیر معنویت در محیط کار و تعهد سازمانی بر پیشگویی کنندگی متغیر وابسته دارد.
    نتیجه گیری
    بین تمام مولفه های معنویت در محیط کار و تعهد سازمانی با رضایت شغلی پرسنل رابطه معناداری وجود دارد. بنابر این، با افزایش ابعاد مختلف معنویت در محیط کار و تعهد سازمانی، بر رضایت شغلی پرسنل افزوده خواهد شد.
    کلیدواژگان: معنویت، معنویت در محیط کار، تعهد، تعهد سازمانی، رضایت شغلی
  • غلامرضا بردبار، نگار میرزاد، زهره فرزین فر صفحات 77-96
    هدف
    دانشگاه ها جزء مهم ترین موسسات جامعه انسانی محسوب می شوند که جامعه از آنها توقع هوش اخلاقی بالا دارد. مقاله حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی سنجه های هوش اخلاقی و تاثیر دو عامل تحصیلات و سابقه کار مدیران بر هوش اخلاقی مدیران آموزشی دانشگاه انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی و از لحاظ ماهیت، کاربردی است. جامعه این تحقیق، کل مدیران گروه های آموزشی دانشگاه یزد است. همچنین برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز پرسشنامه ای بر اساس مبانی نظری و روش ویکور طراحی شده است. تحلیل داده های گردآوری شده با استفاده از روش ویکور انجام شد.
    یافته ها
    سنجه «رازداری» در شاخص صفت ذاتی، «خوش خلقی» در شاخص اخلاق اکتسابی، «عفو و بخشش» در شاخص برخورد فردبه فرد، «ارج نهادن به سنتهای نیکو» در شاخص عملکرد در جامعه، «احترام به زیردستان» در شاخص مدیریت محور، «مهربانی به زیردست» در شاخص اخلاق اکتسابی در رفتار فرد به فرد، رتبه های اول را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، دانشگاه، مدیران آموزشی، ویکور
  • هدی سادات محسنی سهی، فریبا سادات محسنی سهی صفحات 97-116
    علم و فناوری یکی از مولفه ها و منابع قدرت نرم کشورها به شمار می رود. منابع قدرت به خودی خود موجب افزایش قدرت نمی شوند، بلکه به کارگیری هدفمند و صحیح آنها موجب افزایش توانمندی و قدرت می شود. هدف از نگارش این مقاله، بررسی تاثیر دیپلماسی علم و فناوری در افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است. روش پژوهش، تحلیل کیفی و در چارچوب نظریه قدرت نرم صورت گرفته است.
    یافته ها
    حاکی از آن است که دیپلماسی علم و فناوری به عنوان بخشی از دیپلماسی عمومی موجب الهام بخشی، اعتبار و نفوذ شده و در نتیجه، زمینه ساز افزایش قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران می شود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی علم و فناوری، دیپلماسی عمومی، قدرت نرم
  • رضا محبوبی صفحات 117-134
    هدف
    تهیه مقیاس استاندارد برای اندازه گیری میزان دینداری؛ به خصوص در جامعه ایران که دینداری یکی از شاخصهای اصلی توصیف وضعیت اجتماعی است، یکی از ضرورتهای انکارناپذیر است؛ به ویژه اینکه اکثر شاخص هایی که برای سنجش دینداری ارائه شده اند، عمدتا بر مبنای الگوهای غربی و دیدگاه های مسیحی گرا ساخته شده اند. لذا هدف اصلی این پژوهش، ساخت الگوی مفهومی و ابزار اندازه گیری بومی برای سنجش میزان دینداری بوده است.
    روش
    این مطالعه به صورت میدانی و با استفاده از تکنیک مصاحبه در قالب پرسشنامه محقق ساخته به انجام رسیده و نتایج آن به وسیله نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده اند.
    یافته ها
    دراین تحقیق، یک الگوی مفهومی جدید مشتمل بر وجوه سه گانه و ابعاد چهارگانه دین(اعتقادات، ایمان، اخلاق و شریعت) برای سنجش دینداری طراحی و ارائه شد و نتایج آزمونهای آماری نشان داد که مقدار KMO محاسبه شده ابزار سنجش بیش از 7/ 0 بود(780/ 0) و نتیجه آزمون بارتلت نیز درسطح خطای کوچک تر از 01/ 0 معنادار بوده است. همچنین محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای ابزار سنجش دینداری نشان داد مقدار این ضریب بیش از 7/0 بوده است. لذا مقیاسها و ابزار محقق ساخته برای سنجش دینداری از اعتبار/روایی واعتماد/پایایی لازم برخوردار شد.
    نتیجه گیری
    معمولا یکی از دغدغه های محققان، دستیابی به ابزاری است که اعتبار و روایی آنها به ویژه در جامعه ایران مورد ارزیابی و تایید قرار گرفته باشد و این امر، به خصوص در تحقیقاتی که برای سنجش دینداری انجام می شوند، از اهمیت بیشتری برخورداراست. به نظر می رسد با تکیه بر نتایج تحقیق حاضر بتوان از مقیاس و ابزار سنجش دینداری که در این پژوهش معرفی شده است برای کارهای پژوهشی مشابه استفاده کرد؛ چرا که اعتبار این ابزار در این پژوهش به تایید رسید.
    کلیدواژگان: مقیاس دینداری، اعتبار ابزار سنجش دینداری، پایایی ابزار سنجش دینداری
|
  • Jafar Torkzadeh, Somaye Ansari Pages 3-22
    Objectives
    The present reseach aims at developing and accreditation of a framework for evaluating university manager's competencies, regarding to Islamic teachings.
    Method
    This study consisted of sequential exploratory mixed methods. In qualitative stage, using aligning multiple sources approach holding three dimensions: a) collecting literature reviews, underlying principles related to the research variable b) the studies done in the scope of managers’ competencies c) surveying of the key informants’ views, the first framework was developed and evaluated. Then in the quantitative stage, the reliability and validity of the formulated framework was scrutinized and confirmed using confirmatory factor analysis and Cronbach’s Alpha.
    Result
    In this research a framework was formulated consisting of tripartite dimensions; Value-manner, knowledge – insight, and skill – method; and their components to evaluate university managers’ competencies based on the Islamic teachings. Value-manner dimension including virtue, commitment, munificence, justice, and orientation to the Islamic Leadership Pattern (Velayat) components; knowledge – insight dimension including; awareness of the religious trainings and ordinances, awareness of the public rules and regulations and tasks limitations and job authorities, to have management specialized and professional knowledge and recognizing relevant organizations’ internal and external status and the skill – method dimension; including technical, human and conceptual skills.
    Conclusion
    As a whole we could conclude that Evaluating University Managers Competencies in three dimensions (Value-manner, knowledge – insight, and skill – method) could result in changes in recruitment and development of human resources and the appointment of managers in higher education system of Islamic Republic of Iran.
    Keywords: islamic management, manager's competency, academic management, management development
  • Naser Asgari, Ghola, Hosein Nikoukar, Hosein Safari, Mehrdad Gholami Pages 23-38
    Objectives
    Existing competent administrators in the public sector is one of the most crucial requirements for effective implementation of Iran's 20-year vision plan and accomplishing its aims. The study has developed competencies required by public administrators for accomplishing aims defined in the plan.
    Method
    In terms of the research purpode and data, this research is an applied study using mixed method (qualitative and quantitative). In qualitative step the proposed model has been developed by studing the content of the vision plan during three ordinary steps: description, analysis and interpretation of data. In quantitative step the developed model has been tested by path analysis through Lisrel software.
    Results
    These specified competencies have been classified in three main categories: personal (attitude-oriented and behavioral), job-related (knowledge-oriented and skill-oriented) and value-based (islamic and organizational). Among which, value-based, job related and personal competencies have ordinary the most influential effect in these model (0/92, 0/85 and 0/78).
    Conclusion
    Developing public administrators competencies has a considerable effect on accomplishing the aims of 20-years vision plan. Evaluating and developing these copetencies should be a general priority in selection, placement and performance assessment of the administrators.
    Keywords: competency, competencies model, vision plan, governmental managers
  • Kamal Vaezi, Mohammad Fadayi Pages 39-58

    The origin of the university, is fulfilling the development needs of the community. In this way the necessary condition to be successful is to be self confident and looking for local & domestic solutions to the real problems of the country. Moqawemah Economy (Resilience Economy) is domesctic model of development of I.R.Iran. As a result, the university can only be beneficial for the country to be governed in accordance with the pattern of Moqawemah Economy.

    Objective

    The aim of This study is an attempt to find initiatives that could handle the strength of the economy according to the pattern.

    Methods

    According to the new issue of qualitative research method was used and expert surveys and executive interviews with 20 experts of scientific, followed by statements derived from interviews.

    Results

    The results of the study indicate 10 themes of understanding of the importance of recovery in strategic management, understanding of the importance of referring to the pattern of Moqawemah Economy, planning and rational management system, the development of education, people-oriented, need-oriented, self-reliance, entrepreneurship and science diplomacy.

    Conclusion

    The author of the survey concludes in three components: conceptual, attitudinal and structural and functional beside 12 proposals which are presented to policy makers in science and technology.

    Keywords: strategic management, scientific development, economic strength, university
  • Mansour Mirzaei Tavakoli, Mahdi Shariatmadari Pages 59-76
    Objectives
    The objective of the present research is to study the effect of spirituality in workplace and organizational commitment on job satisfaction of the staff of the supreme leader’s representative office at universities.
    Method
    The method of the study is practical and descriptive – correlation. The statistical community included 148 persons which are selected randomly. Three kinds of standard questionnaires are used for collecting data; First, the questionnaire of Miliman for spirituality in workplace, second the questionnaire of Allen and Myers for organizational commitment and the third one is the modified questionnaire of Smith, Kendall, & Hulin for job satisfaction.
    Results
    The main hypothesis of the research was studied with the simple linear regression test and the linear dependence between spirituality in workplace and job satisfaction has been proved. The correlation coefficient amount illustrate the effective rate of independent variables on prediction of dependent variable.
    Conclusion
    There is a significant relation between spirituality in workplace components and organizational commitment with job satisfaction of staff. Consequently increasing in spirituality in workplace components and organizational commitment will enhance job satisfaction of staff.
    Keywords: spirituality, spirituality in workplace, organizational commitment, job satisfaction
  • Gholamreza Bordbar, Negaar Mirzad, Zohreh Farzinfar Pages 77-96
    Objectives
    Universities are considered as the main part of institution of human society and society expects them to have high moral intelligence. Therefore the present paper is done with the purpose of recognizing and prioritizing moral intelligence measures and the effect of two factors of manager's demographic (education, work experience) on moral intelligence of training managers of universities.
    Method
    This paper in terms of method is descriptive surveying and in terms of nature is applied. Statistical community of this research included all of the training groups of managers of Yazd University. Also for gathering the required information the questionnaire has been designed based on theoretical and methodological principle of Vikor. The analyzing of collected data is done by using Vikor method. Results and
    Conclusion
    The finding of the research had shown that the “secrecy “measure in the inherent quality index, “good temper” in the moral adventitious index, “forgiveness” in the person to person treatment index, “valuing good tradition” in the performance in society index, “respecting for subordinates” in the management oriented index, “kindness to subordinates” in the moral adventitious in the person to person treatment index, have dedicated the first ranks to themselves. And also the work experience of managers has been effected on “God fear”,”rightism” and “conspirator punishment.
    Keywords: moral intelligence, university, educational administrators, vikor
  • Hoda Saadaat Mohseni, Fariba Saadaat Mohseni Pages 97-116
    Objectives
    Science and technology are considerd as the main components of soft power among countries. The present article aims at analysing the effect of technology and science diplomacy on developing the islamic republic of iran, s soft power.
    Method
    The method of the study is qualitative analysis and in the framework of soft power thesis.
    Results
    The results of the reseach indicate that technology and science diplomacy as a part of general diplomacy brings political influence, credit and validity for the country.
    Conclusion
    The author of the paper concludes technology and science diplomacy as the preneeds to develop and strenghten the soft power of islamic republic of iran
    Keywords: technology, science diplomacy, general diplomacy, soft power
  • Reza Mahboubi Pages 117-134
    Objectives
    The objective of the religious community is one of the main indicators of social situation, making a standard scale to measure religiosity is an undeniable necessity. In particular, most of the indicators that have been proposed to measure religiosity, mainly based on Western models and Christian-oriented approaches have been made. Therefore, the main objective of this research is to build a conceptual model and build a native measurement instrument to measure religiosity.
    Method
    This study was performed by using interview techniques in the form of a questionnaire, as a field of research. And the results were analyzed by SPSS software.
    Results
    This study was designed to provide a new conceptual model consisting of 4 double and triple aspects of religion (beliefs, faith, morality and the law) to measure religiosity. Statistical analysis showed that the KMO value was calculated more than 7.0 (.780) and Bartlett's test result has been a significant level of error smaller than 0.01. also, the Cronbach's alpha coefficient for the measure of religiosity, was more than 0.7) Cronbach's Alpha=0.898(. Therefore, measures and instruments have been made by researchers to measure the religiosity, have high validity and reliability.
    Conclusion
    The author of the present paper concludes that Usually one of the concerns of researchers in the field of research is access to a tool that is used in the previous studies and the validity and reliability is confirmed. And this is especially true in research that to measure the "religion" is more important than just to enjoy doing the reseach. Because the validity of the instrument was confirmed in this study based on the findings of this study to the similar research, the scale and measure of religiosity.
    Keywords: religiosity scale, the validity of the measure of religiosity, the reliability of the measure of religiosity