فهرست مطالب

توسعه پرستاری در سلامت - سال ششم شماره 10 (بهار و تابستان 1394)

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال ششم شماره 10 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ملیحه آدینه فتح آبادی، شهروز رهبری* صفحه 5
    زمینه و هدف
    بسیاری از بیماران تحت درمان با همودیالیز آگاهی کاملی از محدودیت مصرف مایعات ندارند لذا دچار مشکلاتی مانند افزایش وزن و فشارخون می شوند. افزایش آگاهی می تواند موجب تصحیح رفتارها و ارتقاء دانش آن ها برای عملکرد صحیح شود. این پژوهش با هدف تاثیر آموزش به شیوه گروه کوچک بر اضافه وزن و تغییرات فشار خون بین دو جلسه همودیالیز در بیماران همودیالیزی انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، اطلاعات از 42 بیمار همودیالیزی که به روش نمونه گیری از طریق سرشماری انتخاب شده بودند به وسیله چک لیست جمع آوری شد. محیط پژوهش بیمارستان های آموزشی شهر همدان بود. قبل از شروع جلسات آموزش به شیوه گروه کوچک، میانگین اضافه وزن و فشارخون سیستولیک بیماران هر روز و طی یک هفته ثبت شد. پس از آن 4 جلسه آموزش به شیوه گروه کوچک انجام شد. یک هفته و یک ماه پس از اتمام جلسات، متغیرهای مورد نظر مجددا اندازه گیری شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار spss نسخه 17 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز قبل، یک هفته و یک ماه بعد از اتمام جلسات آموزشی به ترتیب 64/ 3، 34/ 1 و 71/ 1 کیلوگرم بود (00/ 0>p). همچنین میانگین فشارخون سیستولیک قبل، یک هفته و یک ماه بعد از آموزش به ترتیب 7/ 139، 6/1 29 و 5/ 129 بود (00/ 0>p) که در هر دو مورد این اختلاف معنادار بود.
    نتیجه گیری
    آموزش به شیوه گروه کوچک می تواند به عنوان روشی موثر و کم هزینه موجب کاهش اضافه وزن و فشار خون سیستولیک بین دو جلسه همودیالیز در بیماران دیالیزی شود، همچنین می توان از این روش برای افزایش سطح آگاهی و آموزش به سایر بیماران مزمن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، فشار خون، اضافه وزن، گروه کوچک، آموزش
  • نرگس شیخ صادقی، محمد عسگری، سید رضا میر مهدی، فتانه قدیریان* صفحه 11
    زمینه و هدف
    اعتیاد بیماری مزمن، پیشرونده و تخریب کننده ای است. سوء مصرف مواد رابطه همزمانی با بسیاری از مشکلات نظیر مشکلات روانی دارد. وجود این اختلالات روانی موضوعی است که یکی از مهمترین عوامل عود و عدم تداوم ترک در افراد معتاد محسوب می گردد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر گروه درمانی شناختی – رفتاری بر کاهش اضطراب و پیشگیری از عود در افراد معتاد می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی نیمه تجربی می باشد که 30 نفر از معتادانی که در کلینیک های ترک اعتیاد شهرستان الیگودرز سم زدایی را با موفقیت به پایان رسانده بودند، به روش نمونه گیری در دسترس و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت گروه درمانی شناختی–رفتاری قرار گرفتند. ابزار بررسی پرسشنامه استاندارد اضطراب Beck بود که قبل و بعد از آزمون توسط واحد های پژوهش تکمیل گردید. همچنین تست مورفین قبل و بعد از آزمون انجام شد. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از انجام مداخله گروه درمانی شناختی-رفتاری میزان اضطراب در گروه مداخله به صورت معناداری کاهش یافت (P=0.001) و از نظر میزان عود تفاوت در دو گروه بعد از مداخله معنی دار بود (05 /0>p).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مداخله گروه درمانی شناختی – رفتاری بر کاهش اضطراب و پیشگیری از عود افراد معتاد موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مداخله شناختی - رفتاری، گروهی، اضطراب، عود، افراد معتاد
  • سیما هاشمی*، محمدکاظم مکارم مسجدی، فرشته جواهری، احسان بهرام پور صفحه 19
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از انواع روش های درمانی بیماران، جراحی است که باعث ایجاد عوارض متعدد بعد از عمل از جمله اختلال در آسایش و خواب بیماران می شود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر برنامه آموزش مدیریت عوارض جراحی بر کیفیت خواب بیماران تحت اعمال جراحی شکم می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 80 بیمار (40 نفر گروه آزمون و 40 نفر گروه کنترل) از بیماران کاندید اعمال جراحی شکم به روش نمونه گیری تصادفی در بخش های جراحی بیمارستان گنجویان دزفول انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه مشخصات فردی و بیماری و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبرگ و نوع مداخله آموزش چهره به چهره درباره مدیریت عوارض جراحی بود. وضعیت خواب بیماران دو گروه صبح روز بعد از عمل بررسی و نتایج حاصل مقایسه شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
    یافته ها
    در این تحقیق بین میانگین نمرات کیفیت خواب بعد از عمل جراحی بیماران در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (p<0/001) و کیفیت خواب بیماران گروه کنترل ضعیف تر بود.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزش قبل از عمل در مورد مدیریت عوارض جراحی در بهبود وضعیت خواب بعد از عمل جراحی بیماران موثر است و می توان برای بهبود وضعیت آسایش و در نتیجه ارتقاء سلامت جسمی و روانی بیماران این مداخله پرستاری غیرتهاجمی را پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: مداخلات پرستاری، کیفیت خواب بیماران، اعمال جراحی شکم
  • کلثوم اکبرنتاج بیشه، رمضان حسن زاده*، یارعلی دوستی، محمدکاظم فخری، امیر حسین شیرافکن صفحه 27
    زمینه و هدف
    عدم پیروی از رژیم درمانی و پیامدهای منفی مربوط به آن همواره یک مشکل مهم و چند وجهی در حوزه سلامت بوده است. پژوهش حاضر با هدف اثر بخشی مدل اطلاعات، انگیزش و مهارت ها بر میزان پیروی از رژیم های توصیه شده درمانی در بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به انجمن پیشگیری و مهار دیابت مازندران انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی تعداد 72 بیمار دیابتی نوع 2 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده منطبق با جدول اعداد تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل، هر کدام به طور مساوی 36 نفر تخصیص یافتند و به کمک پرسشنامه اطلاعات انگیزش و مهارت های رفتاری مرتبط با پیروی بیماران دیابتی (87/ 0=α) و مقیاس های پیروی کلی (81/ 0 =α) و پیروی اختصاصی (87/ 0 =α) در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون (یک ماه بعد) و پیگیری (سه ماه بعد) در محل دفتر انجمن دیابت بابل مورد سنجش قرار گرفتند. گروه آزمایش طی چهار جلسه 80 دقیقه ای در گروه های 9 نفره آزمایش روانی-آموزشی بر اساس مدل مربوطه دریافت نمودند و گروه کنترل از مداخلات معمول انجمن به همراه مشاوره حمایتی روان شناسی برخوردار بودند. داده ها به کمک آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس در نرم افزار spss نسخه 20 تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین پیروی کلی و اختصاصی به ترتیب از مقادیر 75/ 62، 13/ 18 (پیش آزمون) به مقادیر12/ 15، 50/ 22 (پس آزمون) و 25/ 16، 50/ 22 (پیگیری) به طور معناداری در گروه آزمایش افزایش یافت (05 /0>p).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، به نظر می رسد آزمایش بر اساس اطلاعات، انگیزش و مهارت های رفتاری به عنوان یک آزمایش موثر در ارتقاء پیروی بیماران دیابتی می بایست مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیروی از رژیم درمانی، مدل اطلاعات، انگیزش، مهارت های رفتاری، بیمار دیابتی
  • مریم امیری*، سیما هاشمی، فهیمه یساری صفحه 39
    زمینه و هدف
    شروع غذاهای جامد یک گام بزرگ در ایجاد عادات غذایی است و بر سلامت کودکان تاثیر دارد. با توجه به خطرات شروع زودرس یا دیررس تغذیه تکمیلی، پژوهشگر بر آن شد که پژوهشی با هدف تعیین تاثیر زمان شروع تغذیه تکمیلی بر رشد کودکان زیر یک سال شهرستان دزفول انجام دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1392 بر روی 200 شیرخوار زیر یک سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان دزفول به روش نمونه گیری آسان یا در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه پژوهشگر ساخته که روایی محتوا و پایایی آن بررسی و تایید شد، مصاحبه، پرونده بهداشتی و اندازه گیری فاکتور های آنتروپومتریک بود. شاخص های رشد شامل نمرات انحراف معیار قد، وزن، دور سر و قد برای وزن بر اساس معیار مرجع NCHS بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 و آزمون های آماری آنالیز واریانس، t مستقل و آزمون f در سطح معنی داری 01/ 0 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین شروع زودرس تغذیه تکمیلی (6-4 ماهگی) نسبت به شروع تغذیه تکمیلی در پایان شش ماهگی و تاثیر بر فاکتورهای آنتروپومتریک اختلاف آماری معناداری وجود نداشت (01/ 0 P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، آموزش های صحیح به والدین کودکان سالم در خصوص تغذیه تکمیلی در دوره انتقالی (6-4 ماهگی)، از میزان سوء تغذیه در کودکان می کاهد.
    کلیدواژگان: تغذیه تکمیلی، شیرخوار، فاکتورهای آنتروپومتریک
  • حسن حیدری، سید رضا حسینی، حمیده رمضانی، صابر غفاری فام، حسینعلی نیک بخت، معصومه محمدزاده صفحه 47
    زمینه و هدف
    نوجوانان به عنوان بخش عظیمی از جمعیت جهان، در دوران بلوغ با بسیاری از مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی مواجه هستند. لذا اجرای برنامه های آموزش بهداشت مستمر و طراحی شده برای دختران نوجوان در زمینه بهداشت بلوغ ضروری می باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان رضایت دانش آموزان دختر از برنامه بهداشت بلوغ در شهرستان بابل می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1392 در شهرستان بابل انجام گرفت. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع پنجم و ششم ابتدایی شهرستان بابل بودند که به روش سرشماری (2535 نفر) تعیین شدند. ابزار مطالعه پرسشنامه محقق ساخته بود. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 18 تحلیل گردید.
    یافته ها
    از کل دانش آموزان 6/ 42 درصد در شهر، 9/ 52 درصد در مدارس دارای مراقب بهداشتی تحصیل می کردند. بیشترین منبع دریافت اطلاعات در زمینه بلوغ، کارکنان بهداشتی و بعد از آن خانواده ها، مربی بهداشت و رسانه ها در رتبه-های بعدی قرار داشتند. دو سوم دانش آموزان مباحث آموزشی ارائه شده توسط مرکز بهداشت را مفید دانسته که این فایده در مدارس روستایی بیشتر بوده است (001/ 0≥p). تقریبا دو سوم از دانش آموزان از سوی خانواده ها اطلاعاتی در زمینه بهداشت بلوغ دریافت نکرده بودند. بیش از 40 درصد از دانش آموزان نیز از مدت زمان آموزش راضی نبوده و آن را کم دانستند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه موید کارآیی آموزش در ارتقاء آگاهی دختران نوجوان در خصوص بهداشت بلوغ، توسط مرکز بهداشت می باشد بنابراین این مطالعه بر تداوم، افزایش تعداد و زمان این آموزش ها تاکید می کند.
    کلیدواژگان: رضایت، دانش آموزان، بلوغ
  • سید اسماعیل موسوی اصل*، طاهر علیزاده چهار برج، محمدرضا شیخ صفحه 55
    زمینه و هدف
    اختلال خواب با مشکلات قابل ملاحظه ای در کارکرد تحصیلی، شغلی، اجتماعی مرتبط است. این مطالعه به منظور ارزیابی میزان شیوع اختلال خواب در میان دانشجویان دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در سال 1393 انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی 151 دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، انجام گرفت. جهت انجام کار از پرسشنامه دو قسمتی که بخش اول آن اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم آن پرسشنامه استاندارد کیفیت خواب پیتزبورگ بود (PSQI) استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمار توصیفی از آزمون های خی دو و تی مستقل با استفاده از SPSS نسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد طول مدت خواب شبانه روزی دانشجویان 7/ 0±9/ 5 ساعت بوده که 95/ 69 درصد از دانشجویان پزشکی دارای کیفیت خواب نامناسب بودند. طول مدت خواب با سن (p=0.01) و مقطع تحصیلی دانشجویان (026/ 0=p) رابطه معنی داری داشته است به طوری که با افزایش سن و بالاتر رفتن پایه تحصیلی دانشجویان به خصوص در دوره بالینی، طول مدت خواب شبانه روزی آنان کاهش یافته است. همچنین کارورزان کمترین طول مدت خواب را داشته و اکثریت دانشجویان طول مدت خواب مفید کمتر از 7 ساعت گزارش دادند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد اکثر دانشجویان دارای کیفیت خواب نامناسب می باشند. با توجه به اینکه درصد زیادی از دانشجویان از اختلالات خواب رنج می برند امید است برنامه های مدون جهت بررسی تشخیص و علت یابی اختلالات خواب انجام گیرد.
    کلیدواژگان: خواب، اختلال خواب، دانشجویان پزشکی
  • سمیه بساک*، سلمان نجفوند دریکوندی، سجاد محمد حسنی، محمود مزعلی، زهرا حیدری کایدان صفحه 63
    زمینه و هدف
    شناسایی اختلالات روانی همراه، یکی از فاکتورهایی است که می تواند کادر درمانی را در شناسایی معتادانی که امکان عود بالاتری دارند راهنمایی نموده و به آنها جهت برنامه ریزی برای افرادی که در معرض خطر بیشتری هستند کمک نماید. هدف از این مطالعه تعیین شیوع اختلالات روانی و رابطه آن با برخی عوامل در افراد وابسته به مواد می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه ای از نوع توصیفی مقطعی می باشد. تعداد 150 مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهر دزفول به صورت طبقه بندی (با تخصیص به نسبت) و تصادفی وارد مطالعه شدند. پس از تکمیل فرم رضایت شخصی، پرسشنامه های تشخیص اختلالات روانی SCL90-R و اطلاعات دموگرافیک تکمیل گردید. در نهایت داده ها با استفاده از تست های آماری توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسون، MANOVA و پیگیری DUNCAN با استفاده از نرم افزاز SPSS نسخه 15 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تعداد 123 نفر از شرکت کنندگان مبتلا به اختلال روانی بودند. تریاک با 4/ 48 درصد بیشترین ماده مصرفی و شایع ترین اختلال روانی، افسردگی بود. بین سن (0/006=P) و نوع ماده مصرفی (0/001=P) با اختلالات روان پزشکی رابطه آماری معنی داری مشاهده گردید. بین مدت زمان مصرف مواد (6/ 0= P)و میزان تحصیلات (0/13=P) با اختلالات روانپزشکی رابطه آماری معنادار مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که میزان شیوع اختلالات روانپزشکی در بین مصرف کنندگان مواد بالا می باشد. این مسئله در سنین پایین تر و مصرف کنندگان شیشه بیشتر دیده می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات روانپزشکی، مصرف مواد، اعتیاد، افسردگی
  • فرشته عراقیان مجرد، مهدی حبیبی کولایی، لیلا جویباری*، اکرم ثناگو صفحه 73
    زمینه و هدف
    تحقیقات حاکی از آن است با وجود اینکه اکثر پرستاران نگرش مثبت نسبت به مراقبت های مبتنی بر شواهد دارند اما در عمل از این مراقبت ها استفاده نمی شود. پرستارانی که اعمال خود را بر اساس مدارک و شواهد علمی پایه گذاری نموده اند، توانسته اند تصمیمات بهتری اتخاذ کنند، هدف از مقاله حاضر مروری نظام مند بر شواهد پژوهشی در خصوص موانع به کارگیری مراقبت مبتنی بر شواهد از دیدگاه پرستاران است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری با استفاده از واژه های کلیدی «پرستاری مبتنی بر شواهد» و «پرستاری» شواهد پژوهشی فارسی در بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و لاتین؛ Google scholar، Scopus، Ovid، Since Direct، ProQuest، Ovid، PubMed استخراج شدند. 38 مقاله که معیار ورود به مطالعه را داشتند مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بررسی شواهد پژوهشی حاکی از آن بود که عوامل مرتبط با اجرایی نشدن پرستاری مبتنی بر شواهد در پنج حوزه اصلی شامل موانع فردی، مدیریتی، آموزشی، مرتبط با شواهد و محیطی قرار دارد.
    نتیجه گیری
    عملکرد مبتنی بر شواهد با مشکلات زیادی در اجرای مواجه است. آموزش جستجوی موثر در بانک های اطلاعاتی، دسترسی آسان به کتابخانه در بخش های بیمارستانی، ارتقای دانش حرفه ای مدیران پرستاری، سامان بخشی شیفت ها، تامین نیروی انسانی کارآمد، و تشویق پرسنلی که مراقبت مبتنی بر شواهد را اجرا می نمایند، برای ترویج به کارگیری شواهد علمی پژوهشی متقن و به روز در میان پرستاری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد مبتنی بر شواهد، پرستاری مبتنی بر شواهد، مروری بر متون
|
  • Adineh Fahabadi M., Rahbari Sh* Page 5
    Background and Aim
    Many patients undergoing hemodialysis are not fully aware of the restrictions on the use of fluids Therefore afoul Problems such as overweight and hypertension. Increased awareness can correct the behavior and knowledge for the proper operation. The study on the effect of instructing small groups of over weight and blood pressure changes between the two sessions of hemodialysis in hemodialysis patients.
    Material and Methods
    In this quasi-experimental study، data from 42 hemodialysis patients who were selected through census sampling was collected by check- list. Research environment was teaching hospital in Hamedan city. Before intervention the mean of intradialysis weight gain due one week was measured. Then Small Group education performed in 4 sessions. The variable measured again after one week and one month after intervention. In order to analyze data، SPSS Software and descriptive and inferential statistics tests were used.
    Results
    The mean weight gain between dialysis sessions before، one week and one month after the end of training sessions was respectively، 3. 64، 1. 34 and 1. 71 kg (P<0. 00). The mean systolic blood pressure before، one week and one month after training، was 139. 7، 129. 6 and 129. 5 respectively (P<0. 00) that In both، the differences were significant.
    Conclusion
    Small group teaching methods can be used as an effective and cost-reduced weight and systolic blood pressure in dialysis patients is between two sessions thus this technique to increase the awareness and training to other chronic patients can be used.
    Keywords: Hemodialysis, Hypertension, Weight Gain, Small group, Education
  • Sheikh Sadeghi N., Asgari M., Mir Mahdi R., Ghadirian F.* Page 11
    Background and Aim
    Addiction is a chronic, progressive and decisive destruction disease. Substance abuse is associated with many problems such as mental health problems that can induced to relapse in addicted individuals. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy on anxiety and relapse prevention in addicted persons.
    Material and Methods
    In this clinical trial study with semi-experimental method, 30 individuals who had been successfully detoxified at the Aligoodarz Clinics were divided into an experimental (15 subjects) and a control (15 subjects) group randomly. The experimental group underwent twelve 90 minutes sessions of cognitive-behavioral group. Both group received Beck's anxiety questionnaire and morphine test in pretest-posttest times. Data were analyzed by SPSS software 16 version using descriptive and inferential statistics.
    Results
    Results showed significant decrease in anxiety scores at experiment group after cognitive-behavioral group therapy (P<0.001). Also there was a significant difference in relapse rate between two groups after intervention (P<0.05).
    Conclusion
    The results showed that Cognitive behavioral group therapy is effective on anxiety and relapse prevention in addicted persons.
    Keywords: Cognitive behavioral intervention, Group, Anxiety, Relapse, Addiction
  • Hashemi S.*, Makarem Masjedi M., Javaheri F., Bahrampour E Page 19
    Background and Aim
    Today's one way to treatment of patients is surgery that causes postoperative complications such as sleep and comfort disorders. The purpose of this study is determining the effect of surgical complications management training on quality of sleep among patients undergoing abdominal surgery.
    Material and Methods
    In this quasi experimental study 80 patients (40 people in exam group, 40 people in control group) were selected randomly from candidate patients for abdominal surgical operations in surgical wards of Ganjavian hospital of Dezful city. Data were collected by questionnaire included individual characteristic, disease and Pitsburgh sleep quality questionnaire and type of intervention was face to face training about surgical complication management. Sleep quality of patients was measured in two groups after surgery and the obtained results were compared. Data were analyzed by descriptive and inferential statistics methods through SPSS software.
    Results
    In this research, between the average of sleep quality scores after patients surgery in both exam and control group, there was a significant statistical difference (p<0/001) and sleep quality in the control group was weaker.
    Conclusion
    preoperative training program about surgical complication management is effective in improving sleep quality after patient's surgery and can be used to improve the comfort of the patient's physical and mental health as a result of the proposed noninvasive nursing interventions.
    Keywords: Nursing intervention, Sleep quality, Abdominal surgical operations
  • Akbarnataj K., Hassanzadeh R.*, Dousti Ya, Fakhri Mk, Shirafkan Am Page 27
    Background and Aim
    Non adherence to treatment regimen and its negative consequences has always been a major problem and multifaceted in health. The current study was conducted to determine the effectiveness of information-motivation-behavioral skills (IMB) model on adherence to treatment of patients with type 2 diabetes who referring to Mazandaran Diabetes prevention and suppression Association.
    Material and Methods
    In this quasi-experimental study, 72 patients with type 2 diabetes were selected by available sampling and then randomly divided into control and intervention groups, according to Random numbers table, in each group, 36 patients were assigned. The data was carried out at pre-test, post-test (one month later) and track (three months later) by diabetic patients adherence information, motivation and behavioral skills scale (α=0.87), general adherence (α=0.81) and specific adherence (α=0.87) scales in Babol Diabetes Association office. The intervention group received four sessions (80 minute) of IMB –based psycho– educational intervention in groups of nine members, whereas control group were given the usual intervention with supportive counseling psychology. Data were analyzed by descriptive statistics and analysis of covariance by SPSS software version 20.
    Results
    After the intervention, mean values of general and specific adherence to treatment significantly increased in intervention group from 13.75, 18.62 (pre-test) to 15.1, 22.5(post-test) and 16.25, 22.5 (follow-up) respectively (p<0.05).
    Conclusion
    Based on the findings, it appears IMB- based intervention to be as an effective intervention in promoting adherence to treatment in diabetic patients.
    Keywords: Adherence to the treatment regimen, Information, Motivation, Behavioral skills (IMB) Model, diabetic patients
  • Amiri M.*, Hashemi S., Yasari F Page 39
    Background and Aim
    Starting solid foods is a big step in the development of eating habits that affect on children health. Due to the risk of early or late complementary feeding, this study was designed to determine the effect of onset time of complementary feeding on physical growth of infants under 1 year who referred to Dezful health centers.
    Materials and Methods
    This Cross-sectional study was performed on 200 infants under 1 year who referred to the Dezful health center in 2013. Samples were selected by available sampling. Data collected by researcher made questionnaire, interview, health records documents and anthropometric characteristics Growth index such as: standard deviation scores for height, weight, head circumference, ratio of height to weight based on the NCHS (National Center For Health Statistics). The data were analyzed using Spss software v20 by statistical tests such as analysis of Variance, independent t test and f test. The significance level was considered below 0.01(P<0.01).
    Results
    The results showed that there is not significant statistical difference between early onset of complementary feeding(4-6 month) compared to the onset of complementary feeding at the end of 6 month and its effect on anthropometric factors(p>0.01). There was a significant differences between mean scores of weight and head circumference, The ratio of height to weight of male and female infants at the end of the one year old (p<0.01).
    Conclusions
    according to results of this study, proper education to parents of health children about starting complementary feeding during the transitional period (4-6 months), maybe reduce malnutrition in children.
    Keywords: Complementary feeding, Infant, Anthropometric factors
  • Heydari H., Hosseini Sr, Ramezan Hi, Ghafari Fam S., Nikbakht Ha, Mohamadzade M Page 47
    Background and Aim
    Adolescents, as a largest proportion from world population, in their puberty period faced with many physical, mental andsocial problems.So, implementation of health education programs for adolescent girls about puberty health is essential. The present study aimsto describe the student’s satisfaction of puberty health inBabol City.
    Material and Methods
    Thepresent research was a cross-sectional study that was conducted in 2013 year in the Babol city;reference population included allgirl students at fifth and sixth elementary classes (according with classification schools in Islamic Republic of Iran), these subjectswere selected by census method (2535 participants). The toolsstudy was based-researchers, which validity and reliability was measured (cronbach’salpha=0.86). Data analyzed using SPSS software version 18.
    Results
    In total of the students, 42.6%were urban residence and 52.9% of participantsaregraduating in school with health keepers. The mostproportion sources ofreceiving information about puberty health were, respectively, health staffs, families, health educators and media. Almost two-third of students have been declaredthe educationcourse provided to by health center is benefit, however, this beneficial in rural region schools was higher (p≤0.001). About two-third of students hadn’t beenreceived any information about puberty health by their parents and more than 40 percent of students hadn’t been satisfied from length time of education and it’s length duration was very short.
    Conclusion
    The findings of this study showed the effectiveness of education programs in promoting awareness of adolescent girls about puberty health by health centers. Therefore, this study emphasizes onincreasing numbers and length of education.
    Keywords: satisfaction, Students, Puberty
  • Mousavi Asl Se*, Alizadeh T., Sheikh M Page 55
    Background and Aim
    Sleep disorder is associated with considerable problems in educational, vocational and social performance. This study was performed to assess the prevalence of sleep disorders among medical students of Yasuj university of Medical sciences in 2014.
    Material and Methods
    This cross–sectional descriptive study was performed on 151 medical students of yasuj university of medical sciences who were selected by available sampling. For data collection, a two-part questionnaire was used, the first part was demographic information and the second part was Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire. The data were analyzed by SPSS 21 software, using T-test, Chi-square, and descriptive test.
    Results
    the results showed that sleep duration of medical students was 5.9±0.7 hours and 69.95% of medical students had poor sleep quality. There were negative significant relationship between sleep duration and age (p=0.01) and academic level (p=0.026), as sleep duration decreased with increasing the age and academic level especially in clinical courses. Interns had the shortest sleep duration among medical students, the effective sleep duration in majority of medical students was less than 7 hours.
    Conclusion
    The results showed that the majority of students had poor sleep quality. Since a large percentage of students suffer from sleep disorders, It is hoped be determined programs to assess and diagnose sleep disorders.
    Keywords: Sleep, Sleep disorder, Medical students
  • Bosak S., Najafvand S., Mohammad Hasani S., Mazali M., Heydari Kaydan Z Page 63
    Background and Aim
    Identifying the mental disorders is the one of the factors that can help health care providers to recognize the addict persons who have higher possibility of relapse and guide them to planning for helping to high risk people. The purpose of this study was to determine the prevalence of psychiatric disorders and its related factors in addicted persons refereed to substances withdrawal centers.
    Material and Method
    This study is a cross-sectional study. 150 clients who refereed to Dezful withdrawal addiction centers,enrolled randomly with classified (by the allocation ratio) method. After completing Informed consent, participants completed SCL-90 and demographic questionnaire. The data was analyzed by Spearman, Pearson, MANOVA, DUNCAN tests with use software SPSS(version 15).
    Results
    123 of participants had mental disorders. The most common substance used was opium and the most common of mental disorders was depression. There were significant relationship between psychiatric disorders and age (0.006) and the type of substance (0.001)But there were no statistically significant relationship between psychiatric disorders and duration of substance use (0.6) and education (0.13).
    Conclusion
    The results show that prevalence of psychiatric disorders among drug abusers is high. These problems more seen in lower age and Methamphetamine abusers.
    Keywords: Psychiatric disorders, substance abuse, addiction, depression
  • Araghian Mojarad F., Habibi Colaei M., Jouybari L.*, Sanagoo A Page 73
    Background and Aim
    Although the majority of research has shown a positive attitude towards evidence-based care, but in practice this care is not used. Nurses who act based on the scientific evidence have been able to make better decisions. this study aims to review the barriers to implementing evidence-based care from the perspective of nurses in the literatures.
    Material and Methods
    In this study, a review was carried out by searching the Iranian data bases of Magiran, SID, and English language; Google scholar, Scopus, Ovid, Science Direct, ProQuest, Ovid, PubMed with the key words of "evidence-based nursing" and "nursing". 38 articles that had the inclusion criteria were evaluated.
    Results
    The review of literature showed that the barriers for applying evidence based practice included in five categories including: personal obstacles, management and educational issues, related to the evidence, and environmental factors.
    Conclusion
    The issue of evidence-based nursing is facing a lot of problems in implementation. effective searching databases, access to libraries in hospitals improving the professional knowledge of nursing managers, organizing the shifts, the provision of efficient human resources and encourage the employees to provide evidence-based care are recommended to promote the use of Scientific and updated evidences among nurses.
    Keywords: Evidence, based practice, Evidence, based Nursing, Review of Literature