فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 5 (زمستان 1391)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 5 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کریم حسین‎زاده دلیر، کیومرث ملکی، آرزو شفاعتی، محمدرئوف حیدری فر صفحات 1-24
    توجه به جایگزینی کاربری ها با نگاهی دفاعی و امنیتی، تاکید بر اصول پدافند غیر عامل و استفاده از دیدگاه های پیشینیان و هم چنین تجارب کشورهای سرآمد در پدافند غیرعامل به ویژه در حوزه برنامه-ریزی شهری، می تواند در پیشرفت و توسعه برنامه ریزی شهری دفاعی و رسیدن به امنیت و توسعه پایدار شهری، موثر و دخیل باشد. با توجه به پیشرفتی که در حوزه مهندسی رزمی در کشورهای پیشرفته از لحاظ نظامی به وجود آمده است، باید نسبت به ایمن سازی شهرها اقدام نمود تا شهرها بتوانند در زمان جنگ، کم ترین خسارات جانی و مالی را متحمل شوند. این مقاله سعی دارد که اصول پدافند غیرعامل را در برنامه-ریزی شهری با تاکید بر کاربری های تاسیساتی و حیاتی به عنوان کاربری های تهدیدپذیر به کار گیرد و فضاهای شهری را با ارائه نقش تدافعی به آن ها ایمن نماید. هم چنین چگونگی حفاظت و دفاع از انسان ها و مکان های زندگی آن ها را با اعمال ضوابط و ملاحظات پدافند غیرعامل در حال و آینده میسر سازد. به علاوه، بسترهایی را برای امنیت و پایداری هرچه بهتر شهر با کم ترین خسارات ممکن در زمان تهاجم خارجی و حتی عملیات تروریستی فراهم نماید. در این مقاله بررسی و تحلیل های لازم با استفاده از نرم افزار GIS در مورد چگونگی پراکنش و نحوه استقرارکاربری های استراتژیک در سطح کلان شهر تبریز به عنوان یک شهر تاریخی- فرهنگی و قطب اقتصادی- ارتباطی شمال غرب کشور انجام گرفته است و در نهایت مناطق و محدوده های مرکزی شهر و حواشی جنوب غربی و شمال غربی شهر- با توجه به تجمیع کاربری های خطرزا و تهدیدپذیر- نامناسب و بحرانی تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، توسعه پایدار، بحران جنگ، کاربری های حساس، کلانشهر تبریز
  • مهدی پورطاهری، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، محسن عباسی صفحات 25-36
    با استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران، طرح هادی روستایی در راستای بهبود وضعیت اجتماعی- اقتصادی و به ویژه کالبدی سکونتگاه های روستایی به اجرا گذاشته شد. اکنون پس از گذشت بیش از بیست سال از تهیه و اجرای طرح های هادی روستایی و اندوختن تجربه های ارزنده در زمینه تغییر کالبدی- فضایی، لازم است بدانیم که این اقدامات چه نتایج و پیامدهایی را به همراه داشته است. هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد طرح های کالبدی در توسعه سکونتگاه های روستایی با تاکید بر ارزیابی اجرای طرح های هادی روستایی در دو روستای نبوت و خوران از توابع شهرستان ایوانغرب استان ایلام است. جامعه ی نمونه شامل 290 نفر از اهالی و ساکنان روستاهای موردمطالعه بوده که برای تعیین حجم نمونه آن از جدول نمونه گیری کرجسی و مرگان استفاده شده است. برای ارزیابی عملکرد اجرای طرح های هادی در توسعه کالبدی روستاهای موردبررسی از دو روش آماری مقایسه میانگین ها و آزمون ناپارامتریک ویلکاکسون مبتنی بر نگرش سنجی از جامعه ی نمونه در دو دوره قبل و بعد از اجرای طرح استفاده شده است. برای ارزیابی عملکرد طرح ها از تکنیک پرسشنامه با سطح پایایی قابل قبول 77/0 از ضریب آلفای کرونباخ بهره گرفته شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد، اجرای طرح هادی روستایی در دو روستا در رسیدن به اهداف کالبدی مانند بهبود کیفیت معابر و جدول ها، کانال های کشاورزی، بهبود وضعیت مسکن و ساخت وسازها، موفق بوده ولی با توجه به نتایج آزمون ویلکاکسون، طرح هادی روستایی نتوانسته است تغییر مثبتی در بهبود وضعیت خدمات روستایی نسبت به دوره قبل ایجاد کند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، طرح هادی، توسعه کالبدی، توسعه روستایی، دهستان نبوت
  • محمدحسین رضایی مقدم، خلیل ولی‎زاده کامران، هاشم رستم زاده، علی رضایی صفحات 37-52
    خشکسالی، پدیده ای پیچیده با آثار متفاوت است. از این رو برای تعیین شدت و وسعت خشکسالی از شاخص ها استفاده می‎شود. در این پژوهش، ارزیابی کارایی داده های سنجنده‎ی MODIS، در برآورد خشکسالی از سال 2000 تا 2011 در حوضه‎ی آبریز دریاچه‎ی ارومیه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از داده های سنجنده‎ی MODIS ماهواره‎ی Terra و داده های ماهانه‎ی بارش استفاده شد. در این مطالعه شاخص های VCI و TCI مورد بررسی قرار گرفتند. برای به‎دست آوردن VCI از NDVI استفاده شد. NDVI از باندهای 13 و 16 به‎دست آمد. همچنین برای محاسبه‎ی TCI از دمای درخشایی حاصل از باند 31 استفاده شد و نقشه های خشکسالی از سال 2000 تا 2011 برای این شاخص ها به دست آمد. چون نتایج این دو شاخص متفاوت بودند، برای تعیین کارایی این شاخص ها، از SPI استفاده شد و این شاخص در مقیاس زمانی سه‎ماهه در سال 2011 محاسبه شد. در ادامه مقادیر شاخص های VCI و TCI در سال 2011 از روی تصاویر استخراج و همبستگی پیرسون بین آنها انجام گرفت. ضریب همبستگی VCI با SPI برابر 7/0 و همبستگی TCI با SPI برابر 25/0 است. سطح معناداری نیز برای VCI قابل قبول بود. با توجه به نتایج، VCI و تصاویر MODIS می توانند جایگزین مناسبی برای شاخص های هواشناسی در برآورد خشکسالی باشند و با توجه به اینکه تصاویر ماهواره ای نسبت به روش های هواشناسی دارای مزایایی همچون تعداد نقاط نمونه برداری بیشتر، سطح پوشش وسیع تر، قدرت تفکیک زمانی بالاتر و هزینه کم تر هستند، استفاده از دانش سنجش از دور پیشنهاد می‎شود.
    کلیدواژگان: خشکسالی، سنجنده ی MODIS، شاخص SPI شاخص TCI، شاخص VCI
  • محمود خسروی، علیرضا موقری، محمدرضا منصوری دانشور صفحات 53-70
    خشکسالی پدیده ای اقلیمی است که به طور دوره ای در اثر کمبود رطوبت ناشی از کاهش میزان بارندگی به وقوع می پیوندد؛ ازاین رو، برای ارزیابی خشکسالی، داده های بلندمدت بارش برای هر ایستگاه تحلیل شده است. در این پژوهش برای پهنه بندی خشکسالی و ارزیابی مناطق براساس شدت خشکسالی های به وقوع پیوسته، داده های بارش برای 48 ایستگاه سینوپتیک ایران در یک دوره آماری سی ساله (2005-1976) استخراج شد. سپس با استفاده از چهار شاخص PNI، RAI، SIP و SPI به تعیین شدت خشکسالی در سال 2001، پرداخته شد تا بهترین شاخص برای ارزیابی شدت خشکسالی در کشور تعیین شود. سال 2001، سالی است که خشکسالی فراگیر در دوره آماری بررسی شده برای ایران به وقوع پیوسته است. همچنین با استفاده از دو روش تحلیل فضایی درون یابی (IDW) و مدل ارتفاعی رقومی (DEM) به پهنه بندی این شاخص ها اقدام شد. درآخر با همپوشانی پهنه بندی ها مشخص شد که شاخص های RAI و PNI از حساسیت بالاتری برخوردار بوده، توزیع مکانی شدت خشکسالی را با دقت بیشتری به نمایش گذاشته اند. همچنین با مقایسه نقشه های پهنه بندی شدت خشکسالی و طبق وابستگی خشکسالی به سیستم های جوی، می توان نتیجه گرفت که تحلیل درونیابی بدون دخالت مدل ارتقاعی (DEM) بهترین روش برای ارزیابی شدت خشکسالی است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، درون یابی، شاخص های خشکسالی، DEM، ArcGIS
  • علیرضا خواجه شاهکوهی، حسین کریم زاده، مجتبی حسین نژاد صفحات 71-92
    در رابطه با استقرار و برنامه ریزی تسهیلات و خدمات شهری، عوامل متعددی به‎صورت کمی و کیفی مطرح هستند که ممکن است تاثیر آنها بر ارتباط بین این تسهیلات متفاوت باشد. در این میان به‎دلیل تاثیرهای مثبت و منفی که کاربری ها روی هم دارند، سازگاری و ناسازگاری بین کاربری های شهری در چیدمان آنها کنار یکدیگر، معیارهای ویژه‎ای برای هر کاربری شمرده می‎شود. این پروسه به‎دلیل تاثیرگذاری و وابستگی شدید کاربری های مختلف شهری به یکدیگدر، فرآیند پیچیده‎ای به‎شمار می‎رود و تاثیرگذاری ذی‎نفع‎ها و عوامل متعدد در فعالیت کاربری های شهری نیز، بر پیچیدگی مسئله می‎افزاید. از سوی دیگر، ماهیت گروهی فعالیت‎های شهری و عدم قطعیت ذاتی موجود در اولویت‎ها و عقاید تصمیم‎سازان و لزوم به‎کارگیری اولویت‎ها و عقاید تصمیم‎سازان مختلف در این پروسه، به‎کارگیری همزمان روش‎های تصمیم‎سازی گروهی و ابزارهای مختلف پشتیبانی تصمیم، مانند سامانه‎ی اطلاعات جغرافیایی (GIS) را ضروری می‎کند، بنابراین پژوهش پیش رو برپایه‎ی رویکرد ترکیبی مدل های تصمیم‎گیری چند معیاره (AHP) و نظریه‎ی مجموعه های فازی، ضمن ارائه‎ی مدل (Fuzzy AHP) به ارزیابی سازگاری کاربری های آموزشی شهری با در نظر گرفتن کلیه عوامل موثر بر سازگاری کاربری ها پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، تمامی مدارس دبیرستان شهر گرگان از نظر سازگاری نسبت به معیارهای مورد بررسی، در رده‎ی نسبتا سازگار (026/0-052/0) قرار دارند. همچنین نتایج این پژوهش نشان‎دهنده‎ی تخصیص سطوح متفاوت و دقیق‎تر سازگاری در رابطه با کاربری های دبیرستان شهر گرگان و کارایی مدل طراحی شده برای ارزیابی سازگاری کاربری های شهری است.
    کلیدواژگان: سازگاری، مدل‎های تصمیم‎گیری چند معیاره، کاربری‎های شهری، نظریه‎ی مجموعه‎های فازی، Fuzzy AHP
  • ایرج جباری صفحات 93-111
    نخستین گام برای مدیریت، کنترل و کاهش آلودگی رودها، پایش دقیق کیفیت آب آنهاست که به‎طور معمول این امر به‎کمک شبکه‎ی گسترده‎ای از ایستگاه ها انجام می‎گیرد. ولی تاسیس چنین شبکه‎ای در اغلب حوضه های ایران به‎دلایل گوناگون عملی نیست و به شبکه‎ی پایشی کم تعدادی نیاز است که با هزینه‎ی کم و در مسیر‎های قابل دسترس، بتواند تغییرات وضعیت آلودگی رود را که متاثر از فعالیت‎های انسانی در کل سامانه‎ی حوضه‎ی زهکشی است، آشکار کند. در این مطالعه تلاش شد یک چنین شبکه‎ی پایشی در مسیر جریان‎ اصلی حوضه‎ی زمکان رود در شمال غرب استان کرمانشاه طراحی شود. بدین منظور، منابع آلاینده‎ی حوضه‎ی مورد بررسی شناسایی و میزان آلایندگی آنها به‎وسیله‎ی شاخص‎هایی نشان داده شد. با ترکیب این شاخص ها و با توجه به نقش توپوگرافی و هیدروگرافی در هدایت آلاینده ها به رودخانه اصلی، بازه های آسیب پذیر مشخص شد و با تطبیق اولویت آلودگی این بازه ها با نتایجی که از اندازه گیری شاخص های کیفیت آلودگی و فلزات سنگین نمونه های آب به دست آمد، از میزان آسیب پذیری بازه ها اطمینان حاصل شد. با توجه به آسیب پذیری بازه ها، نه محل پایشی در سه وضعیت پیشنهاد شد: محل تلاقی شعبه های فرعی که در معرض دخالت‎های شدید انسانی قرار می‎گیرند؛ اثر دو شعبه‎ی مهم زمکان رود که در قسمت انتهایی حوضه به هم می‎رسند و سرانجام، قبل و بعد از محل ورود آلاینده های اصلی که سنجش میزان آلایندگی آنها را امکان‎پذیر کند. در این نوع مکان‎یابی می توان با کمترین ایستگاه اندازه‎گیری، اقدامات پایشی را در سطوح مختلف و با انعطاف بیشتر انجام داد.
    کلیدواژگان: آلودگی، پایش، زمکان رود، کیفیت آب
  • جعفر توکلی صفحات 111-126
    پژوهش پیش رو با هدف تمهید زمینه‎ی برنامه ریزی، به شناسایی سطح توسعه یافتگی کشاورزی شهرستان‎های استان کرمانشاه پرداخته است. در این راستا از 52 شاخص توسعه‎ی کشاورزی در زیربخش‎های گوناگون بهره گیری شده است. پس از رفع اختلاف مقیاس و وزن دهی به هر شاخص با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی، شاخص ترکیبی نهایی به‎دست آمد. نتایج گویای آن است که بیشترین ضریب اختلاف بین شهرستان‎های استان در زمینه‎ی شاخص‎های ترکیبی نهادی، نیروی انسانی و زیرساختی وجود دارد. از نظر سطح توسعه‎ی کشاورزی شهرستان‎های کرمانشاه و اسلام آباد غرب در رتبه های اول و دوم و شهرستان‎های پاوه و ثلاث باباجانی در مرتبه‎ی یازدهم و دوازدهم قرار گرفتند. همچنین وجود رابطه‎ی مثبت و معنادار بین توسعه‎ی زیرساختی و نهادی کشاورزی با توسعه در سایر زیربخش‎های کشاورزی به تایید رسیده است. بنابراین توجه به توزیع متوازن توسعه در بخش کشاورزی استان با تاکید بر توسعه‎ی زیرساختی، نهادی و نیروی انسانی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منطقه ای، نابرابری ناحیه ای، سنجش توسعه یافتگی، توسعه‎ی کشاورزی
|
  • Husseinzadeh Dalir K., Maleki K., Shafaati A., Heidarifar M.R Pages 1-24
    The alteration of land uses based on defense and security issues، concentrating on the principles of passive defense، and getting benefited from the experiences of the pioneering countries in this regards could be very influential in sustainable and secure urban planning and development. Due to the military achievements in the developed countries، we must take steps to secure our cities so that they suffer least life and financial casualties and costs during wartime. This article tries to apply the principles of passive defense in urban planning especially in sensitive and installation land uses as the threatened land uses and in defending human beings and preserving their settlements and، consequently providing the cities with a safer space. In this study we have made use of GIS to determine the diffusion and position of strategic land uses in this old historic city located in the North West of the country. As the outcome of this research، central parts and the south and northwestern areas were identified as the most risky and unreliable places in terms of passive defense related issues.
    Keywords: Passive Defense, Sustainable Development, The Crisis of War, Sensitive Land Uses, Metropolitan of Tabriz
  • Pourtaheri M., Eftekhari A.R., Abbasi M Pages 25-36
    With the establishment of the Islamic Republic of Iran، the rural guide plan was carried out to improve the social، economic and especially the physical status of the rural settlements. Now، 20 years after the provision and implementation of the rural guide plans، and with valuable experiences related to the physical-spatial change، we need to know the results and outcomes that these measures have brought about. The purpose of this paper is to assess the performance of physical plans in the development of rural settlements with particular attention to implementing the rural guide plans in Nabovat and Khoran villages of eyvan، Ilam. The sample population includes 290 residents living in the two villages، Krejcie sampling table and Morgan table were used to determine the sample size. To evaluate the performance of the rural guide plan’s implementation in physical development of the mentioned villages we use two statistical
    Methods
    compare means and the Wilcoxon nonparametric test for evaluating the sample’s opinions before and after the implementation of the plan. to evaluate the performance of the plans we used questionnaire technique with the acceptable validity coefficient level 0. 77 (conbach alpha). The findings indicate that the implementation of the plans in these two villages to achieve physical objectives such as improving the quality of canals، agricultural canals، improving housing and construction، has been successful in fact، but according to the Wilcoxon test results the rural plan has not been able to cause a positive change in the improvement of the rural services، compared to the previous period.
    Keywords: Assessing, Guide Plan, Physical Development, Rural Development, Nabovat District
  • Rezaeimoghadam M.H., Valizadeh Kamran Kh, Rostamzadeh H., Rezaee A Pages 37-52
    Drought is a complex phenomenon with different effects. Hence، the indicators are used to determine the intensity and vastity of the drought. Using remote sensing science، we can study Drought over its effects on plants and Agriculture and achieve more precise and influential results for drought Modeling. In this research، evaluations of function of the MODIS data in estimating the drought in the Urumia lake basin from 2000 to 2011 was examined. Data from Terra-MODIS Satellite (for May the first) and Monthly precipitation data (from February to April) were also used in this process. Furthermore، VCI and TCI indexes were studied in this research. VCI was obtaibed through NDVI، and NDVI، in turn، was assessed from 13 and 16 bavds respectively. Also to get TCI، Brightness Temperature of band 31 was used and maps of drought from 2000 to 2011 were obtained for these indexes too. As the results of these two indexes were different، SPI was used to determine the functions in a 3month duration in 2011. The VCI and TCI figures in 2011 were extracted from the images and the Pearson correlation among them was concluded. VCI correlation with the SPI is 0. 7 and TCI correlation with SPI is 0. 25. The level of VCI significance was acceptable too. According to the results، VCI and MODIS images can be good substitutions for meteorological indexes to estimate the drought and since satellite images have more advantages over meteorological approaches such as the more sampling points، wider coverage، higher temporal resolution (separation) and lower costs، the use of remote sensing is proposed.
    Keywords: Drought, NDVI, SPI, TCI, VCI
  • Khosravi M., Movaqqari A., Mansouri Daneshvar M.R Pages 53-70
    Drought is a climatic phenomenon which is resulted by the lack of periodical rainfall. to assess the drought the precipitation data in long-term period for each station are analyzed. In the present study، the rainfall data of 48 synoptic stations in Iran at a 30-year time period (2005-1976) based on the drought occurrences severity was extracted in order to map the drought and evaluate the different regions status in this regards. Then using PNI، RAI، SIP and SPI as the indicaters، the severity of the drought in 2001 was determined to give the optimized model. In 2001 a widespread drought occurred in Iran. So these indices are mapped through the two analysis methods containing spatial interpolating and digital elevation models. Finally، the adaption of the zonation maps revealed that the RAI and PNI indices have the more susceptibility and show the spatial distribution of drought intensity. Therefore by comparing drought intensity zoning maps and according to drought dependence on weather systems، it could be concluded that interpolation analysis without using the digital elevation model is the best method for evaluation of drought severity.
    Keywords: Mapping, Interpolation, Drought Indices, DEM, Arc GIS
  • Khajehshahkoohi A.R., Karimzadeh H., Hoosin Nejad M Pages 71-92
    There are a lot of quantitative and qualitative factors about establishment and planning for facilities on cities. The effect of factors on facilities may be different and meantime، because of positive and negative autocorrelation efficacies of land uses، adjustment and non adjustment between city land uses، special factors for each of them apply in land use mosaics settings. This process is complicated for strong dependence between various city land use and impressments of beneficiaries and several factors in activity Land use city increase complexity of subject. On the other hand، collective nature of city activities and organic non deterministic extant in priorities and opinions of planners and necessity to use of various priorities and opinions of planners in this process have necessitated to use simultaneously collective make decision method and various tools for supporting to decision as Geographic Information System (GIS). Thus in present research has presented Fuzzy AHP Model and has evaluated city educational uses adjustment as for all effective factors in land use adjustments on basis of synthetic viewpoint Multi – Criteria Decision Models (AHP) and theory of Fuzzy. The results demonstrate that all high schools in Gorgan hold on a almost adjustment range (0. 052-0. 026) in view of adjustment to factors that studied in this research. The results also showed more prices and different levels of adjustments dedicate to Gorgan high schools uses and to efficiency of designed model for evaluation of city land use adjustment.
    Keywords: Adjustment_Multi – Criteria Decision Models_City Land Use_Fuzzy Sets Theory_Fuzzy AHP
  • Jabbari I Pages 93-111
    Management، control and reduction of pollution، at first step، need to close monitoring of water quality that it is usually done by a wide network of stations. However، for various reasons، it is not feasible to establish such network in more basins of Iran. So، we need a network including a few readily available stations which is enable to reveal pollution amount of a river where is affected human activities on drainage basin system. In this research has been tried to design a water quality monitoring network on the main rivers of Zimkan in the North West of Kermanshah province. Therefore، pollution sources in the basin were identified at first and then amount of their emissions were presented by indices. The indices were combined together according to topographical and hydrological effect on contamination movement to main stream and then the vulnerable reaches was introduced. Amount of vulnerability of the river reaches was confirmed by matching of pollutants priorities and the results obtained from the water quality factors and heavy metals of water samples. According to vulnerability of reaches، nine monitoring locations were suggested at three situations: the confluence of tributaries which are subjected to intense human interference; The effect of two main branches of Zimkan in where they are close together at the end of catchment; and before and after the entrance of the main pollutant that it is possible to measure amount of their pollution. The advantage of this location finding is that it can make most flexibility monitoring measurements at different levels.
    Keywords: Pollution, Monitoring, Zimkan River, Water Quality
  • Tavakkoli J Pages 111-126
    This research assesses the agricultural development level of Kermanshah province''s townships in order to provide appropriate context for regional development planning. To do this we employed 52 indicators، and after removing the differencs among indicators from various scales and weighing them using factor analysis method the final compositional indicator was determined. The results show that the most variation coefficient exists for agricultural infrastructures، work force and institutional composite indexes; Also Kermanshah and Eslamabad- e Gharb placed first and second in developmental ranking and Pave and Salas & Babajani ranked eleventh and twelfth. Furthermore Pearson correlation approved positive so that a significant relation was seen between infrastructure and institutional indexes with other agricultural sub-sectors development. Therefore focusing on balanced agriculture development in the province with more emphasis on infrastructure، institutional and work force development was recommended.
    Keywords: Regional Disparity, Development Level Measuring, Agricultural Development