فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 6 (بهار 1392)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 6 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد سلمانی، سیدعلی بدری، محمد جواد قصابی، غدیر عشورنژاد صفحات 1-22
    با توجه به توسعه‎ی گردشگری در نواحی روستایی، تعیین سلسله‎مراتبی از درجه‎بندی نواحی گردشگری که بتواند چارچوب موثری برای توزیع گردشگر و ارائه‎ی خدمات مناسب و کارکرد مطلوب داشته ‎باشد، ضرورت می یابد. از این رو پژوهش حاضر با هدف توسعه‎ی گردشگری پایدار بر اساس برنامه ریزی اصولی و مبتنی بر شناخت و آگاهی، در پی پاسخ‎گویی به این سوال اساسی که کدام یک از نقاط روستایی در شهرستان خور و بیابانک از شرایط مناسب‎تری برای توسعه‎ی گردشگری برخوردار است، اما تاکنون جاذبه های متنوع و ارزشمند طبیعی و انسانی موجود در منطقه مورد توجه و بهره‎برداری مناسب قرار نگرفته‎است. پژوهش ضمن معرفی ویژگی ها و قابلیت‎های منحصر‎به‎فرد این نواحی، اولویت‎بندی سکونتگاه های روستایی منطقه را از نظر قابلیت و سطوح توسعه‎ی گردشگری در راستای جذب گردشگران و همچنین تخصیص خدمات زیربنایی و زیرساختی در دستور کار قرار داده ‎است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با تکیه بر مطالعات میدانی و با استفاده از مدل‎های کمی، رتبه‎بندی شاخص‎ها و معیارها با بهره‎گیری از نظر کارشناسان و در ادامه وزن بندی هر کدام انجام ‎و سپس با بهره‎گیری از روش (ELECTERE III) روستاها رتبه‎بندی شدند. برای پیاده سازی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی از نرم افزار Expert Choice استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می‎دهد روستاهایی مانند بیاضه، جندق، مهرجان، گرمه و ایراج که از قدمت بالاتری برخوردارند، در رتبه‎بندی گردشگری محدوده‎ی مطالعاتی رتبه‎ی بالاتری دارند. دلیل این امر را می‎توان در مواردی همچون توجه بیشتر مسئولان و مدیران محلی، توسعه‎ی راه ها و مسیرهای ارتباطی، ورود مسافران و گردشگران بیشتر جست‎وجو کرد.
    کلیدواژگان: گردشگری، روش ELECTERE III، شهرستان خور و بیابانک
  • غلامعلی مظفری، فرشاد صفرپور صفحات 23-39
    اکوسیستم های مرتعی، منابع تجدیدپذیری هستند که علاوه بر تامین علوفه مورد نیاز دام ها در تنظیم هوا و جریانات هیدرولوژیکی، تامین آب آبخیزها، جلوگیری از فرسایش خاک، کنترل آلودگی ها و مسمومیت-زدایی و تشکیل خاک از طریق تقویت فرایندهای خاک سازی، نقش موثری دارند. طبقه بندی مراتع از نظر میزان تولید علوفه و میزان پرداخت خسارت به مرتع داران، در شرایط بروز خشکسالی از جمله موضوعاتی است که همواره مورد توجه مدیران و برنامه ریزان منابع طبیعی کشور می باشد. استان کردستان، یکی از مناطق بسیار مستعد مرتع داری در کشور است. به منظور طبقه بندی مراتع در سطح این استان، پایگاه اطلاعاتی، شامل نقشه های توپوگرافی، شیب، سطوح ارتفاعی، جهت تابش، زمین شناسی، خاک شناسی، پوشش گیاهی، شبکه هیدروگرافی و لایه های اقلیمی دما و بارش ایجاد گردید. برای انجام این تحقیق از داده های روزانه عناصر اقلیمی دما و بارش طی یک دوره آماری بلندمدت 19 ساله (1387-1369) استفاده شد. تمام این لایه های اطلاعاتی، منطبق بر نیازهای اکولوژیکی گیاهان مرتعی، وزن دهی و طبقه بندی مجدد گردیدند و با استفاده از منطق بولین، نسبت به ترکیب و تلفیق این لایه ها، اقدام و در نهایت نقشه طبقه-بندی مراتع استان کردستان در 3 گروه مراتع خوب، متوسط و فقیر تهیه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از لایه های مختلف اطلاعاتی منطبق بر نیاز های اکولوژی گیاهان مرتعی، روشی بهینه برای ارائه یک طبقه بندی مناسب از مراتع می تواند باشد. از مجموع 7/2904642 هکتار مساحت استان کردستان، 2/378248 هکتار به مرتع خوب با توان درجه 1، 3/402891 هکتار به مرتع متوسط با توان درجه 2 و 1/411897 هکتار به مرتع فقیر با توان درجه 3 اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: مدل اکولوژیکی، پهنه بندی مرتع، اقلیم، سیستم اطلاعات جغرافیایی، استان کردستان
  • سید هادی حسینی، حسین قدرتی، محمد میره، یعقوب زنگنه صفحات 41-66
    هدف اصلی این نوشتار، واکاوی و شناخت عوامل موثر در توسعه مشارکت شهروندی در مدیریت شهر و نقش مشارکت شهروندی در کیفیت بخشی به زندگی شهروندان و بالتبع توسعه پایدار شهری است. روش پژوهش ترکیبی است از روش های پیمایشی و علی همبستگی. ابزار گردآوری اطلاعات، مبتنی است بر بهره گیری از کتاب ها، مقالات، اسناد، طرح ها و... در طرح مساله و تدوین چهارچوب نظری تحقیق و استفاده از ابزار پرسش نامه در بررسی مطالعه تجربی محدوده مورد مطالعه. در روش تحلیل اطلاعات نیز تاکید بر استفاده از روش های آماری(توصیفی و استنباطی) بوده است. محدوده مورد مطالعه، شامل مناطق منتخب شهر سبزوار در سال 1390 است. حجم جامعه آماری برابر با 19692 خانوار و حجم نمونه برابر با 229 خانوار بوده است. یافته های حاصل از این پژوهش، گویای آن هستند که: 1) میان نوع تصرف واحد مسکونی (احساس مالکیت) و علاقه شهروندان به مشارکت در مدیریت شهری، رابطه معنا داری وجود دارد. 2) بین تعداد سال های سکونت در شهر/ محله و مشارکت شهروندان در مدیریت و برنامه ریزی توسعه شهر، رابطه معنا داری وجود دارد. 3) بین متغیر سن شهروندان و مشارکت آنان در فرایند برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های مدیریت توسعه شهر، رابطه معنا داری وجود ندارد.4) میان سطح تحصیلات شهروندان و تمایل آنان به مشارکت در امور شهر، رابطه معنا داری وجود ندارد. 5) میان مشارکت شهروندان در مدیریت شهری و سطح همبستگی اجتماعی شهروندان (محله، ناحیه یا شهر)، ایجاد و بهبود احساس تعلق مکانی، افزایش میزان احساس امنیت عمومی و اجتماعی و میزان رضایت مندی شهروند از زندگی خود، ارتباط معنا دار و مثبتی وجود دارد. درنهایت برای بهبود و ارتقای سطح تمایل و علاقه شهروندان برای مشارکت در امور شهری، پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار شهری، مشارکت شهروندی، رضایت مندی از زندگی، سبزوار
  • علی اکبر شمسی پور، قاسم عزیزی، مصطفی کریمی احمدآباد، معصومه مقبل صفحات 67-86
    در پژوهش پیش رو، داده های دمای شش سطح مختلف شامل آسفالت، خاک، سیمان، سنگ، چمن و آب با به‎کارگیری سه دستگاه داده نگار و شش سنسور تماسی از نوع PT100، در بازه‎ی زمانی 10 دقیقه ای و در طول یک سال آماری (2012-2013)،از ایستگاه هواشناسی ژئوفیزیک دانشگاه تهران دریافت شد. سپس الگوی دمای آنها در طول شبانه‎روز و شرایط جوی مختلف (آفتابی، ابری، بارشی و بادی) استخراج شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در شرایط آرام و آفتابی، بیشترین دمای سطحی در طول روز به‎ترتیب مربوط به آسفالت، سیمان، خاک، سنگ، چمن و آب است. بیشترین اختلاف دمای سطوح با یکدیگر نیز در هنگام ظهر رخ می هد، درحالی که کمترین اختلاف دما بین آنها در ساعات طلوع و غروب به‎وقوع پیوسته است. همچنین، زمان ثبت بیشینه‎ی دما در سطوح با یکدیگر متفاوت بوده و به ویژگی های فیزیکی حرارتی آنها وابسته است. علاوه‎براین، بر مبنای نتایج به دست ‎آمده الگوی دمایی سطوح در شرایط ابری، آفتابی و بادی سینوسی بوده، اما در شرایط ابری، دامنه‎ی تغییرات دما کمتر از شرایط آفتابی است و در شرایط بادی از نوسان‎های لحظه‎ای بیشتری برخوردار است؛ در حالی که در شرایط بارشی (برف و باران)، نه‎تنها الگوی دمایی سطوح کاملا متفاوت است، بلکه رفتار دمایی آنها نسبت به یکدیگر نیز در مقایسه با شرایط آفتابی متفاوت است.
    کلیدواژگان: الگوی دما، پوشش سطحی، شرایط جوی، تهران
  • سید اسکندر صیدایی، یوسف قنبری، داود جمینی*، محمدرضا بسحاق صفحات 87-106

    توسعه‎ی پایدار هر کشوری وابسته به پایداری نظام کشاورزی است. در کشورهایی که وابسته به اقتصاد روستایی هستند، توسعه‎ی پایدار کشاورزی به‎دلایل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو هدف اصلی این پژوهش، بررسی وضعیت پایداری کشاورزی در مناطق روستایی است که به‎صورت مطالعه‎ی موردی در بخش مرکزی شهرستان روانسر انجام شده است. روش پژوهش در این بررسی از نوع توصیفی تحلیلی و پیمایشی است. جامعه‎ی آماری این پژوهش شامل کشاورزان ساکن در روستاهای بخش مرکزی شهرستان روانسر است (4209 = N) که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 188 نفر از بین آنها با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده و با ابزار پرسش‎نامه، مورد مطالعه قرار گرفته اند. ضریب آلفای کرونباخ به منظور تشخیص پایایی پرسش‎نامه ها محاسبه شده است که در این پژوهش برای سه بخش پرسش‎نامه 79/0، 73/0 و 72/0 درصد به دست آمده است که حاکی از مناسب بودن ابزار پژوهش بوده است. نتایج حاصل از طریق تجزیه و تحلیل‎های آماری در نرم‎افزار SPSS نشان می دهد که وضعیت 55 درصد از کشاورزان در گروه ناپایدار، 5/36 درصد در گروه تاحدی پایدار و 5/8 درصد در گروه پایدار قرار گرفته اند. همچنین در بعد شاخص‎ها نیز؛ 70/38 درصد از شاخص‎ها در گروه ناپایدار، 58/22 درصد در گروه تاحدی پایدار و 70/38 درصد در گروه پایدار قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: پایداری، توسعه‎ی پایدار، کشاورزی پایدار، مناطق روستایی، بخش مرکزی شهرستان روانسر
  • محمود علایی طالقانی، فرشاد حاصلی، مجید احمدی ملاوردی صفحات 107-120
    در این پژوهش، نقش انسان در فرسایش کناری و گسترش جانبی مئاندرهای گاماسیاب در دشت بیستون مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای دستیابی یه این هدف، شاخص های هندسی 15 مئاندری که انسان در فرسایش و توسعه آنها نقش داشته است با 19 مئاندر دیگر در محدوده دشت بیستون در یک دوره‎ی 24 ساله مورد بررسی مقایسه‎ای قرار گرفته‎اند. برای این کار از تصاویر ماهواره‎ای سال‎های 1986 و 2010 استفاده شده است. پس از رقومی کردن این تصاویر در محیط جی. آی. اس.، ابتدا پلان رودخانه ترسیم و سپس دوایری مماس بر قوس مئاندرها رسم شد و آنگاه شاخص‎های هندسی مورد نظر شامل طول قوس، طول مجرا، زاویه‎ی مرکزی، شعاع قوس و ضریب خمیدگی قوس‎ها اندازه گیری شده اند. نتایج به‎دست‎آمده نشان داده است که میانگین طول قوس 15 مئاندری که انسان در آنها دخالت داشته است، به‎میزان 19 متر، میانگین زاویه‎ی مرکزی حدود 5 درجه، میانگین شعاع قوس‎ها نزدیک به 20 متر بیشتر از 19 مئاندر دیگر افزایش داشته‎اند و میانگین طول مجرا نیز 26 متر کمترشده است. بر این اساس ضریب خمیدگی 15 مئاندری که انسان در آنها دخالت داشته است، به میزان 13/0 بیشتر از ضریب خمیدگی 19 مئاندر دیگر افزایش داشته است. به این صورت که ضریب خمیدگی 15 مئاندر مورد دخالت انسان از 51/1 در سال 1986 به 7/1 در سال 2010 رسیده است، در حالی‎که ضریب خمیدگی 19 مئاندر دیگردر همین مدت از 22/1 به 28/1 افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: رودخانه‎ی گاماسیاب، مئاندر، دشت بیستون، فرسایش انسانی
  • محمد باعقیده، علیرضا انتظاری، یزدان بابایی، محسن عباس نیا صفحات 121-141
    آب وهوا یکی از مهم ترین عوامل موثر بر محیط زیست انسانی است. به طوری که بشر امروز برای توسعه مراکز شهری و صنعتی، نگهداری و افزایش منابع جنگلی، نیازمند افزایش اطلاعات خود در زمینه پهنه های متفاوت اقلیمی و شناخت مهم ترین عوامل و عناصر تاثیرگذار بر هر ناحیه است. استان کرمانشاه برخلاف تاثیرپذیری یکسان از سیستم های جوی بزرگ مقیاس اقلیم های محلی متفاوتی را نیز تجربه می کند. به گونه ای که این تفاوت ها، سبب حضور یا عدم حضور پوشش گیاهی در مناطق مختلف استان شده است. برای شناسایی نواحی اقلیمی استان و تطبیق هر ناحیه با پوشش گیاهی موجود در آن از روش های آماری تحلیل عاملی و خوشه بندی استفاده شد و تعداد34 متغیر اقلیمی از شانزده ایستگاه هواشناسی استان انتخاب شد. سپس با استفاده از روش میانیابی (IDW)، متغیرها در کل پهنه استان میانیابی شدند که ماتریس پهنه ای داده ها به ابعاد 34×62 به دست آمد. نتایج پهنه بندی اقلیم با روش تحلیل عاملی و دوران مهپراش (وریمکس) روی ماتریس پهنه ای نشان داد، هفت عامل اقلیمی بیشترین واریانس داده ها را در اقلیم استان توجیه می کنند. این عوامل به ترتیب اهمیت عبارتنداز: دما، جهت باد- بارش، رطوبت، طوفان، ساعات آفتابی، باد- غبار و بارش رگباری- ابر. سپس اجرای تحلیل خوشه ایرروی ماتریس نمرات عاملی، وجود هفت ناحیه اقلیمی رادراستان تفکیک کرد. همچنین یافته ها حاکی ازآن است که بیشترین تطبیق رویشگاه های بلوط در نواحی کوهپایه ای نسبتا مرطوب با حاکمیت ضعیف عامل دمایی و غالب بودن عامل جهت باد-بارش در محدوده ایستگاه های نوسود، روانسر، جوانرود، پاوه و کرند غرب مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: ناحیه بندی اقلیمی، پوشش جنگلی، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، استان کرمانشاه
|
  • Salmani M., Badri S.A., Ghassabi M.J., Ashournejad Q Pages 1-22
    Despite the fact that a large amount of academic research in Iran have been allocated to tourism studies in recent years، yet it must be acknowledged that the development of tourism، especially in rural areas has not been paid enough attention and planning. In this regard، it appears to be essential to present a hierarchical classification of tourism areas and establish an effective framework for distributing tourists، delivering appropriate services، and desired function. Rural settlements of Khurbiabanak city with its unique features for the development of tourism can play an effective role in the further development of this region. This study investigates the potentials and capabilities of the rural settlements. While introducing unique features and capabilities of this area، this study tried to give priority to the rural settlements of areas in the light of their capabilities and levels of tourism development in order to attract tourists and allocate more infrastructure services. This applied study relying on deep field studies، using quantitative models، has resulted in a ranking of rural settlements in the mentioned area. To reach these goals، at the beginning of the study، using experts’ advises and previous studies in this field، the researchers set their criteria and indicators. Then، after completing the paired comparison questionnaires by expert and applying the hierarchical process (AHP)، the weight of each criterion has been determined. After that، conducting (ELECTERE) technique، rating villages accomplished. In this study، the Expert Choice software was employed for the Analytical Hierarchy Process (AHP). The results indicated that villages such as Byazeh، Jandagh، Mehrjan، Garmeh، and Ayraj were given higher priority in tourism ranking in the abovementioned area.
    Keywords: Tourism, ELECTERE Technology, Khurbiabanak City
  • Mozafari Gh, Safarpour F Pages 23-39
    Pastures are renewable natural resources which provide the grass for the cattle need، adjust the weather and hydrological flows، provide water for aquifer، prevent soil erosion، control pollution، dispel food poisoning، and bring about soil formation through improving soil formation processes. Classification of pastures with regard to the rate of grass production and paying fine to pasture owners in case of famine is one of the issues which have always been the focus of agricultural planners. Kurdistan province is one of the fertile regions for range management in Iran. In order to classify the pastures across the province، a database was established which contained data such as topographic maps، slope، highness levels، radiation direction map، geology، soil، plantation، hydrographic network and climatic layers of temperature and Precipitation. In this study the daily data of temperature and Precipitation were obtained in a statistical period of 19 years (1990-2009). All these informational layers were reweighted and reclassified based on the ecologic needs of pasture plants. Using Boolean logic in the Arc GIS environment، these layers were integrated and the classification maps of pasture Kurdistan province in 3 groups (rich، medium and poor) were provided. The results of the study showed that using the different informational layers corresponding ecological needs of pasture plants is an optimal method for providing an appropriate classification of pastures. 37824. 2 hectare out of 2904642. 7 hectare of the total area of Kurdistan province were classified as good with an exponentiation of degree 1، while 402891. 3 hectare were classified as medium with an exponentiation of degree 2 and 411897. 1 as poor with an exponentiation of degree 3.
    Keywords: Pasture Zoning, climate, Ecological Model, GIS, Kurdistan Province
  • Hosseini H., Ghodrati H., Mireh M., Zangeneh Y Pages 41-66
    Achieving urban sustainable development without participation of citizens is very difficult. The main purpose of this paper is to explore the factors which affect citizen''s participation in urban affairs management. The Method used in this research is a synthetic one including secondary data analysis and survey analysis methods. In data gathering، we made use of articles، documents and questionnaires، and the areas of this study are some selected areas of Sabzevar city in 2011. Statistical society of research is 4578 families، and the Sample size is 229 families that were chosen by random sampling. Reliability coefficient for all items was 0. 89 and for all dimensions was more than 0. 72 except for the sense of social security dimension. Variables in this research included age، years of residence in the city/neighborhood، education، ownership of residential house، citizen''s participation in city affairs management، social interactions، and the citizens’ opinion about social security، and life satisfaction. The results shows that there are significant relationships between two variable including ownership of residential house and years of residence in city/neighborhood as the independent variable and citizen''s participation in urban affair as dependent variable. Furthermore، between citizen''s participation in urban affair as the independent variable and social interactions، sense of social security، sense of place and life satisfaction as the dependent variable there are significant relationships too. However، there is not significant relationship between age of respondents and their participation in urban affairs management. Meanwhile، the findings of this research indicated that the increase of citizen''s participation in managing urban affairs has a positive impact on their satisfaction of life. Training students and adolescents in schools about the usefulness of participation on urban affairs، creation of council in neighborhoods and improvement and gradation of urban culture among citizens were proposed for better participation of citizens in urban management.
    Keywords: Urban Sustainable Development, Citizen Participation, Life Satisfaction, Sabzevar
  • Shamsipour A.A., Azizi Gh, Karimi Ahmadabad M., Moghbel M Pages 67-86
    Different material’s thermo-physical properties have significant impact on near-surface weather condition which leads to the formation of the urban micro-climates so that، these properties are the main reason for difference between urban and rural air temperatures. To extract different land cover surface temperature patterns such as Asphalt، Soil، Cement and Stone، three OPUS 200/300 Data Loggers with six PT100 sensors were installed in Geophysic Weather Station in University of Tehran and the temperatures of land covers were measured in 10 minute-time intervals during one statistical period (2012-2013). Then، using weather condition data gathered from Geophysic weather Station، land covers surface temperature patterns were divided into six categories including Sunny، Rainy، Snowy، cloudy، windy and a day after rain. Generally، one can conclude that different land covers surface temperature completely obey their thermal properties in sunny، windy and cloudy weather conditions so that، some surfaces such as Asphalt and cement which have less thermal conductivity and high absorbency show the highest surface temperature during the day but only there are some fluctuations in temperature behavior in cloudy and windy conditions which are according to the cloud cover changes or wind speed. While، in rainy and snowy conditions both air and surface temperature have many variations because of cloudiness and precipitation، and the trend of temperature is not sinusoidal and the main factor is permeability; for example some surfaces such as soil with high permeability shows high temperature.
    Keywords: Temperature Pattern, Surface Covering, Atmospheric Conditions, Tehran
  • Seydaei E., Ghanbari Y., Jamini D., Boshagh M.R Pages 87-106

    Sustainable and continuous development of each country is dependent upon Sustainability of it’s agricultural system. In countries which are dependent on rural economy، sustainable agricultural development is of great importance economically، socially، culturally، and politically. The main objective of this study is to investigate the agricultural sustainability in rural areas with the focus on the central district of Ravansar township. The research takes the design of descriptive analysis in which data are collected through instruments used in field studies. Population of the study included the heads of rural families in all villages of Central district in Ravansar (N=4209). Using Cochran formula and stratified sampling، a sample of 188 people was selected and surveyed through questionnaires. In order to estimate the reliability of the research، Cronbachs'' alpha coefficient was used and indicated the coefficient of 0. 72، 0. 73، 0. 79 percent for three parts of the questionnaire، representing the appropriateness of the instruments used. The results of statistical analysis in SPSS software show that 55 percent of indicators have been in the unsustainable group، 36. 5 percent in somewhat sustainable group and 8. 5 percent in sustainable group. Also with regard to the indicators، 38. 70 percent of indicators are in unsustainable group، 22. 58 percent in somewhat sustainable group and 38. 70 percent in sustainable group

    Keywords: Sustainability, Sustainable Development, Sustainable Agriculture, Rural Areas, Central District of Ravansar Township
  • Alaee Taleghani M., Haseli F., Ahmadi Malavradi A Pages 107-120
    In this study، the role of human has been assessed on lateral erosion and lateral extension of Gamasiyab meanders in Bistoon plain. Human activities on Ghamasiab lateral erosion includes using river material and pumping of water for irrigation. In the recent years، a lot of pumps have been set up on the side of Gamasiab for irrigation. Consequently، when the weakest water reaches to the channel bank in come back، it causes the banks of Gamasiyab canal wearing out and retreat in several ways. This matter has caused the banks of Gamasiyab in few meander strongly wearing out and retreat 30 meters. However، to reach to this aim، the geometrical parameters of 15 meanders that human played an important role in erosion them have been compared with another 19 meanders in a period of 24 years. For this purpose، the satellite images of 1986 and 2010 have been used. First the satellite images were completed from numerically in G I S then circles fixed with meanders and finally the geometric parameters including; wavelength، valley length، central angel، arc radius and the curvature coefficient were measured. Results indicate that the average wavelength of 15 meanders that human interferences on it about 19 meters، the average central angel about 5 degrees، the average arc radius about 26 meters more than another 19 meanders have increased and the valley length decreases about 26 meters less than another meanders. On the basis of this، the curvature coefficient of 15 meanders with human interference increases about 0. 13 more than another 19 meanders. In fact، the curvature coefficient of 15 meanders with human interference، have increased from 1. 51 in 1986 to 1. 7 in 2010، whereas the curvature coefficient of another 19 meanders have increased from 1. 22 in 1986 to 1. 28 in 2010.
    Keywords: Gamasiab River, Meander, Bisetoon Plain, Human Erosione
  • Baaghideh M., Entezari A., Babaei Y., Abbasinia M Pages 121-141
    Climate is one of the most important factors affecting the human environment and activities. Nowadays، the development of urban and industrial centers، and maintaining and increasing forest resources requires an increase in the information in different climatic zones. Although large-scale weather systems have the same influence on different parts of Kermanshah Province، this province experiences many various local climates too. So that these difference has caused the presence or absence of vegetation in different regions of the province. In order to identify climatic areas and adapted vegetations in each area، statistical methods such as factor analysis and clustering was used and 34 climate parameters were selected from 16 meteorological stations in this province. Then، (IDW) method was used to interpolate variables across the province and the data matrix size was obtained as 34 × 62. Factor analysis and an agglomerative hierarchical cluster analysis through ward linkage method was applied to it. The results show that there are 7 factors which control the climate of Kermanshah: temperature، wind and precipitation direction، moisture، thunderstorm، wind & dust، shower and cloud. Also clustering technique recognized seven sub climatic regions and the most extensive oak habitat was identified in the foothills regions and the main factor in this regard was the wind-precipitation direction.
    Keywords: Climate Zone, Factor Analysis, Cluster Analysis, Oak Forest, Kermanshah Province