فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 24 (پاییز 1396)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 24 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آرش آذری *، صادق سوری، حسین بنکداری صفحات 1-14
    رسوب گذاری در مخازن سدها به ویژه در نواحی مستعد حمل رسوب، باعث کاهش ظرفیت مفید مخزن، اختلال در کنترل سیلاب و عملکرد سرریز سد، کاهش توان تولیدی نیروگاه و تاثیر بر کیفیت آب مخزن می گردد. روش کاهش سطح یکی از مرسوم ترین روش ها برای تخمین توزیع رسوب در مخازن است. پارامترهای این روش، بر پایه اطلاعات تعداد محدودی از سدهای آمریکا تهیه و تدوین شده است. استفاده از این پارامترها، برای تخمین توزیع رسوب مخازن سدهای دیگر نتایج درستی به دنبال نخواهد داشت؛ لذا هدف از این پژوهش، استخراج پارامترهای بهینه روش کاهش سطح با استفاده از الگوریتم رقابت استعماری برای پیش بینی دقیق توزیع رسوب و مقایسه آن با نتایج حاصل از هیدروگرافی مخزن است. ابتدا با ترکیب این الگوریتم با روش کاهش سطح در محیط متلب، مقادیر بهینه سه پارامتر m، n و c در رابطه کلی تیپ مخزن به دست آمد. در نهایت مدل بر اساس پارامترهای بهینه روش کاهش سطح به روزرسانی شد؛ سپس با وارد کردن اطلاعات جدید هیدروگرافی مخزن در مدل بهینه، روند رسوب گذاری در سال های آتی (1410 و 1420) پیش بینی شد. نتایج بیانگر تطابق بیشتر این روش با مقادیر واقعی حجم مخزن در ترازهای مختلف سد دز نسبت به روش های برلند و میلر و لارا بود. بر اساس نتایج به دست آمده، در سال های مذکور به ترتیب حدود 26 و 36% از ظرفیت مفید مخزن کم خواهد شد. با توجه به نتایج رضایت بخش این پژوهش در خصوص ترکیب روش بهینه سازی با روش کاهش سطح، استفاده از این مدل به عنوان روشی سودمند در سایر سدهای مهم و استراتژیک کشور که در آنها هیدروگرافی مخزن انجام شده است، پیشنهاد می شود. در این صورت، با شناخت نحوه توزیع و پیش بینی میزان رسوبات، می توان سیاست های بهره برداری از مخزن و تصمیم گیری در مورد مشکلات ناشی از رسوبات را با ضریب اطمینان بالاتری انجام داد.
    کلیدواژگان: الگوریتم رقابت استعماری، بهینه سازی، روش کاهش سطح، توزیع رسوب، سد دز
  • فواد خیرآبادی *، حسین نورمحمد زاد، هوشمند علیزاده صفحات 15-31
    فضاهای شهری، عناصر اصلی ساخت شهر هستند که به قلب و کانون راهبردی اجتماعی مربوط می شوند. راحتی و آسایش، پیش نیاز یک فضای شهری موفق هستند، از این میان، آسایش اقلیمی به عنوان تاثیرگذارترین فاکتور آسایش، زمانی برقرار می شود که بین دمای دفع شده و جذب شده توسط پوست بدن در محیط، تعادل ایجاد شود. این تعادل، تحت تاثیر عواملی مانند درجه حرارت، رطوبت نسبی و جریان هواست و جهت گیری مناسب کالبد به عنوان کم هزینه ترین و تاثیرگذارترین عامل به منظور کنترل این عناصر محیطی تاثیرگذار بر آسایش اقلیمی شهروندان در فضاهای باز مطرح است. در این پژوهش، از روش همبستگی با هدف دستیابی به مناسب ترین جهت گیری برای فضاهای باز شهر بندرعباس از نظر اقلیمی استفاده شد؛ از این رو، ابتدا اختلاف بین جهت های مختلف از نظر میزان آفتاب گیری در یک مستطیل ثابت در هشت جهت اصلی و فرعی در طول سال به کمک روش آنالیز واریانس با استفاده از نرم افزار آماری آر. روی داده های 44 ساله هواشناسی تجزیه وتحلیل و مقایسه شدند؛ سپس با حذف جهت بادهای مخل آسایش از روی گلبادهای برگرفته از داده های ذکرشده، جهات یادشده، از نظر میزان آسایش اقلیمی، اولویت بندی شدند. از این میان، طبق نتایج پژوهش حاضر، جهت شمالی - جنوبی با اختلافی معنی دار نسبت به دیگر جهت های اصلی، مطلوب ترین و جهت شرقی - غربی نامطلوب ترین جهت گیری کالبد فضاهای باز شهر بندرعباس است که می تواند در طراحی های آینده مد نظر قرار گیرد. به هرحال، در پژوهش حاضر به دیگر عوامل تاثیرگذار بر آسایش اقلیمی از جمله پوشش، مصالح و... توجهی نشده است. این عوامل و متغیرها، باید در پژوهش های بعدی موردمطالعه قرار گیرند تا آسایش اقلیمی شهروندان را بتوان به طور همه جانبه با مداخله همه متغیرها پیگیری کرد.
    کلیدواژگان: جهت گیری کالبد فضاهای شهری، آسایش اقلیمی، باد، تابش، اقلیم گرم و مرطوب، بندرعباس
  • جمال مصفایی *، امین صالح پورجم، محمودرضا طباطبایی صفحات 33-44
    به دلیل مشکلات نمونه برداری و عدم دقت کافی معادلات تجربی، سنجش و گزینش مناسب ترین روش های برآورد رسوبات بار کف، اهمیت زیادی دارد.هدف پژوهش حاضر، مقایسه کارآیی مدل های آماری شبکه عصبی مصنوعی و منحنی سنجه رسوب در برآورد رسوبات بار کف است؛ بدین منظور، ابتدا 5 ایستگاه هیدرومتری دارای بیشترین تعداد نمونه انتخاب شدند؛ سپس منحنی سنجه رسوب و مدل شبکه عصبی مصنوعی با 70% داده های آنها ساخته و ارزیابی دقت برآورد دو مدل با 30% باقیمانده نمونه ها انجام شد. نتایج نشان داد که در تمامی ایستگاه ها، با افزایش مقادیر دبی جریان، رسوبات بار کف نیز افزایش می یابد. میانگین سطح معنی داری تفاوت بین مقادیر مشاهداتی و برآوردی مدل شبکه عصبی مصنوعی (59/0) بالاتر از مدل منحنی سنجه رسوب (14/0) است که نشان دهنده تفاوت کمتر مقادیر مشاهداتی و برآوردی مدل شبکه عصبی مصنوعی نسبت به مدل منحنی سنجه رسوب و صحت بیشتر برآوردهای مدل شبکه عصبی مصنوعی است؛ همچنین در تمام ایستگاه ها، شاخص مجذور میانگین مربعات خطا برای مدل شبکه عصبی مصنوعی کمتر از مدل منحنی سنجه رسوب است، به طوری که مجموع مجذور میانگین مربعات خطای پنج ایستگاه برای مدل شبکه عصبی مصنوعی و منحنی سنجه رسوب به ترتیب برابر 7/2505 و 3/5195 محاسبه شد. بالاتر بودن ضریب همبستگی بین مقادیر مشاهداتی و برآوردی در هر پنج ایستگاه، با استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی (765/0) نسبت به مدل منحنی سنجه رسوب (5038/0)، نشان از تخمین های دقیق تر مدل شبکه عصبی مصنوعی دارد. در نهایت، مدل شبکه عصبی مصنوعی که از دقت بالاتری نسبت به مدل سنجه بار کف برخوردار است، به عنوان مدل برتر انتخاب شد. با توجه به مشکلات اندازه گیری رسوبات بار کف و اریب زیاد ناشی از محاسبه بار بستر به عنوان درصدی از بار معلق، نتایج این پژوهش می تواند کمک شایانی به برآورد دقیق تر بار بستر و نیز بار کل رسوبی نماید.
    کلیدواژگان: بار رسوبی، نسبت بار کف، بار معلق، انتقال رسوب، دقت برآورد
  • فرنگیس سادات حسینی دانا، مهدی نوری پور * صفحات 45-62
    طی دهه های اخیر، توجه به رویکردهایی نظیر کشاورزی ارگانیک به عنوان راهکاری برای حل مشکلات و حفظ تعادل زیست‏محیطی به منظور پایداری مطرح شده است؛ اما از طرف دیگر، با توجه به ماهیت کشاورزی ارگانیک که عدم استفاده کامل از مواد شیمیایی در فرایند تولید است و عملا اجرای آن اندکی مشکل است. یکی از راهکارهایی که در راستای همین رویکرد طی سال‏های اخیر برای حفظ محیط‏زیست به ویژه در بخش کشاورزی موردتوجه قرار گرفته است، تولید محصول سالم‏تر با استفاده کمتر از نهاده ها است؛ لذا، با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از پژوهش حاضر، امکان‏سنجی تولید پسته کم نهاده در منطقه دشت رباط شهرستان شهربابک بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل باغداران پسته منطقه دشت رباط شهرستان شهربابک بودند (2500 نفر)که با توجه به جدول بارتلت، 189 نفر با استفاده از نمونه‏گیری تصادفی سهمی های انتخاب و داده ها از طریق پرسش‏نامه جمع آوری شدند. روایی محتوایی ابزار پژوهش توسط متخصصان توسعه روستایی تایید و پایایی ابزار سنجش نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ که مقدار آن برای گویه های مختلف بین 70/0 تا 89/0 به دست آمد، مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از یافته های توصیفی و تی تست تک نمونه‏ای نشان داد میانگین موجود هر یک از عوامل زمینه ای، اقتصادی، قانونی - نهادی و عوامل اجتماعی پایین‏تر از وضعیت مطلوب است. در حالی که عوامل فنی و فردی (نگرشی) در وضعیت مطلوبی قرار دارند؛ بنابراین، به طور کلی، تولید محصول پسته کم نهاده در منطقه مورد مطالعه، در حال حاضر چندان امکان پذیر نیست ؛ همچنین، نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک نشان داد که مولفه های عوامل نگرشی، عوامل فنی، آگاهی از مدت زمان لازم برای کم نهاده کردن باغات، از مهم‏ترین عوامل تاثیر‏گذار بر تولید محصول کم نهاده است.
    کلیدواژگان: امکان سنجی، کشاورزی کم نهاده، کشاورزی ارگانیک، پسته، شهربابک
  • شریف جورابیان شوشتری، کامران شایسته *، مهدی غلامعلی فرد، محمود آذری، خوان ایگناسیو لوپز مورنو صفحات 63-80
    ارزیابی کارایی مدل پیش بینی تغییرات پوشش سرزمین، بخش مهمی جهت اطمینان از صحت نتایج حاصل است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی کارایی مدل ژئومد با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین و فرایندهای مکانی تغییر جهت پیش بینی تغییرات جنگل در حوضه آبخیز نکارود، شمال ایران است. جهت انجام این کار، از نقشه های پوشش سرزمین سال های 1363، 1380 و 1389 به عنوان نقشه های واقعیت زمینی استفاده شد. نقشه شایستگی انتقال از جنگل به غیرجنگل با استفاده از ترکیب خطی وزن داده شده، تولید شد. از توابع عضویت فازی برای استانداردسازی و از تحلیل سلسله مراتبی نیز به منظور وزن دهی معیارها استفاده شد. سنجه های سیمای سرزمین شامل مساحت کل، تراکم لکه، تراکم حاشیه، چین خوردگی ابعاد، دایره محدودکننده، سوراخ شدگی (مشبک شدگی)، پراکندگی و مجاورت با استفاده از نرم افزار کمی کردن الگوی سیمای سرزمین (فرگستتس) و فرایندهای مکانی تغییر با استفاده از درخت تصمیم گیری در محیط مدل ساز تغییر سرزمین محاسبه شدند. بیشترین میزان خطای نسبی حاصل از مقایسه نقشه واقعیت زمینی با نقشه پیش بینی شده برای سنجه های تراکم لکه، دایره محدودکننده و سوراخ شدگی به دست آمد؛ در صورتی که مدل توانست با دقت بالایی مساحت، پیچیدگی اشکال، تکه تکه شدگی، فشردگی و ناهمگنی مکانی لکه های جنگلی را پیش بینی کند؛ همچنین فرایند مکانی تغییر حذف طی سال های مورد مطالعه با توجه به کاهش مساحت و تعداد لکه ها اتفاق افتاد که مدل نیز به درستی همین فرایند را پیش بینی کرد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد این روش با کارایی بالایی می تواند درک جامع و کاملی از عدم قطعیت صحت نتایج تولیدشده ارائه دهد.
    کلیدواژگان: مدل سازی تغییرات پوشش سرزمین، ژئومد، ارزیابی صحت، سنجه های سیمای سرزمین، فرایندهای مکانی تغییر
  • محمد جواد بربری *، عبدالحسین کلانتری، حسین راغفر، غلامرضا غفاری صفحات 81-96
    با وجودی که فراوانی منابع طبیعی می تواند با آماده سازی نهاده های تولید و تامین مالی زمینه ساز توسعه باشد، تاثیر آن بر رشد و توسعه مورد بحث است و برخی صاحب نظران معتقدند که فراوانی منابع طبیعی، بر توسعه اثر منفی بر توسعه دارد و کشورهای دارای منابع طبیعی بسیار، با نفرین منابع مواجه می شوند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر منابع طبیعی بر توسعه کشورهاست. به همین منظور، مجموعه ای از 12 کشور منتخب (درحال توسعه، توسعه یافته و تازه صنعتی شده) با درجات متفاوت برخورداری از منابع طبیعی، طی سه دوره زمانی انتخاب شده است. این تحقیق، با استفاده روش تحلیل تطبیقی که مبتنی بر جبر بولی است، صورت گرفت. کشورهای منتخب عبارتند از: انگلستان، ایالات متحده، ایران، برزیل، ترکیه، چین، روسیه، ژاپن، کره جنوبی، مالزی، مصر و هند. شاخص توسعه انسانی به عنوان متغیر وابسته و شاخص های مردم سالاری، سرانه تولید ناخالص ملی در ابتدای دوره، سطح سواد، استعداد کشاورزی، سرانه جنگل، منابع انرژی فسیلی و رانت منابع طبیعی به عنوان متغیرهای مستقل انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که فراوانی منابع طبیعی در صورتی که با توانمندی نیروی انسانی، ساختار مناسب سیاسی و مدیریت صحیح همراه باشد، شرایط مناسبی برای توسعه ایجاد می کند. فقر منابع طبیعی در صورتی که با ساختار نامناسب سیاسی و توانمندی پایین منابع انسانی همراه باشد، نمی تواند منجر به توسعه شود؛ در این صورت، در مورد اثرات وفور منابع طبیعی بر توسعه باید با احتیاط اظهار نظر کرد. توضیح روشن تر آنکه نمی توان استنباط کرد که اگر فراوانی منابع طبیعی در کشوری وجود نداشت، از لحاظ توسعه در وضعیت بهتری قرار می گرفت؛ زیرا کشورهای زیادی وجود دارند که دارای سطوح پایین منابع طبیعی بوده، اما در وضعیت مناسبی از نظر توسعه قرار نگرفته اند. به بیان دیگر، تاثیر مثبت فراوانی منابع طبیعی بر توسعه، قابل اثبات است؛ اما نمی توان اثر معکوس را نتیجه گرفت.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، توسعه، تحلیل تطبیقی، نفرین منابع، رانت منابع طبیعی
  • محمد نجاررزاده *، مجید نعمت الهی، حسین بلوچی صفحات 97-115
    همواره مردم بومی مناطق روستایی، نقش بسیار مهمی در تصمیم گیری های توسعه گردشگری روستایی دارند؛ به گونه ای که به عنوان یکی از اصول توسعه پایدار گردشگری شناخته می شوند؛ بنابراین، درک مردم بومی نسبت به توسعه گردشگری روستایی به مدیران و سیاست گذاران گردشگری در تصمیم گیری بهتر کمک می کند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین پایداری مناطق روستایی و توسعه گردشگری روستایی با تعدیل گری درک مردم بومی است. جامعه آماری پژوهش، مردم محلی منطقه قلات شیراز است. بدین منظور، نمونه ای برابر با 385 نفر بر اساس جدول مورگان و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه گرد آوری شد. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی مرکب و روایی آن با استفاده از روایی هم گرا و واگرا مورد سنجش قرار گرفت. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، از رویکرد کمترین مربعات جزئی و مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد بدون در نظر گرفتن درک مردم بومی به عنوان متغیر تعدیل گر، پایداری عمومی منطقه رابطه مثبت و معنی داری با توسعه گردشگری روستایی دارد و رابطه معنی دار همه ابعاد پایداری با توسعه گردشگری روستایی تایید شده است؛ ولی با ورود متغیر درک مردم بومی به مدل ساختاری، از لحاظ اقتصادی دیدگاه مردم محلی نسبت به توسعه گردشگری مثبت نبوده است. از نگاه مردم بومی، جنبه های مثبت اقتصادی گردشگری قابل توجه نبوده و آثار منفی محیطی منطقه قلات با ورود گردشگر بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: تعدیل گری، پایداری، کمترین مربعات جزئی
|
  • Arash Azari *, Sadegh Soori, Hossein Bonakdari Pages 1-14
    Sedimentation in reservoir of dams, especially in sediment transport susceptible areas, leads to the reduction of reservoir capacity, disruption in flood control and spillway performance, reduction of hydropower generation and reservoir water quality. The area reduction method is one of the most common methods to estimate sediment distribution in reservoirs. The parameters of this method are based on the data of a limited number of dams in America. The results of applying these parameters to estimate the distribution of reservoirs sediment in the other dams, will not be correct. Therefore, the present study aims to extract the optimal parameters of the area reduction method using imperialist competitive algorithm to achieve the accurate prediction of sediment distribution and compare it with the results of reservoir hydrography. First, combining this algorithm with the area reduction method in MATLAB, the optimal values of the three parameters m, n, and c were obtained in the general equation of the reservoir type. Finally, the model was updated based on the optimal parameters of the surface area reduction method. Then, by introducing new reservoir hydrography data in the optimal model, the sedimentation trend was predicted in the feature years (1410 and 1420). The results showed that this method was more consistent with the actual volume of the reservoir at different levels of the dams rather than the methods of Borland and Miller and Lara. According to the results, in the years mentioned, about 26 and 36 percent of the active capacity of the reservoir will be reduced respectively. Based on the satisfactory results of this research, regarding the combination of optimization method with area reduction method, it is suggested to use this model as a useful method in other important and strategic dams in the country in which the reservoir hydrography carried out. In this case, by understanding distribution and prediction of sediment amount, it is possible to utilize the reservoir operation policies to decide with higher reliability on the problems caused by sediments.
    Keywords: mperialist Competitive Algorithm, Optimization, Area Reduction Method, Sediment Distribution, Dez Dam
  • Fovad Kheirabadi *, Hosain Nourmohammadzad, Hoshmand Alizadeh Pages 15-31
    Public spaces are the main element of urban structure, in which the stage and backdrop to the drama of public life is shaped. Comfort is a prerequisite for a successful urban space, and an important integrative dimension of the urban experience. In this regard, climate comfort, as the most influential factor, is applicable when the balance is maintained between the temperature released and the temperature absorbed by the skin in the environment. This balance is affected by the environmental elements of temperature, relative humidity, wind flow, and appropriate orientation of urban physical structure. The last element can be recognized as the lowest cost effective factor in climatic comfort of the citizens in public open spaces. In this research, the correlation method is used to determine the appropriate orientation for the public open spaces in Bandar Abbas. Accordingly, at first, a comparison between eight cardinal directions was calculated in terms of the extent of exposure to the sun using analysis of variance method (ANOVA) in R software based on a fixed rectangle form corresponding with these direction during a year. Then, by removing the disruptive winds of comfort, these directions were prioritized using the extent of climate comfort. Based on the results, the north-south orientation is significantly more important than others and the east-west is the most undesirable orientation for public spaces physical orientation in Bandar Abbas. This can be a guideline for future development of the city concern public open spaces. However, other climatic factors, including cover, materials, etc. have been neglected in this study. Other factors and variables must be considered in future researches to study the climatic comfort of citizens comprehensively with the intervention of all variables.
    Keywords: Orientation of the Physic of Open Space, Climatic Comfort, Wind, Warm, Wet Climate Bandar Abbas
  • Jamal Mosaffaie *, Amin Saleh Pourjam, Mahmudreza Tabatabaei Pages 33-44
    Evaluation and selection of the most appropriate methods for bed-load estimation is necessary because of the sampling difficulties and inaccurate estimations of the empirical equations. The present study aims to compare the efficacy of ANN and SRC statistical models to estimate the bed-load sediments. Collecting bed-load measurement data and their respective discharges, 5 stations with the highest number of samples were selected. Then, SRC and ANN models were developed. Finally, the estimations of two models were compared with observed values using correlation coefficient and RMSE indices. The results showed that bed-load has been increased by increasing the amount of flow rate in all hydrometric stations. Significant level of difference between observed and estimated values ​​of the ANN model (0.592) is greater than the SRC model (0.144). This means that observed and estimated values ​​of the ANN model are closer together than SRC model, so estimations of ANN model are more accurate. The Root Mean Square Error index (RMSE) for ANN model is also smaller than the SRC model in all stations, so that the sum of five stations RMSE for ANN and SRC models were 2505.7 and 5195.3 respectively. The correlation coefficients of the ANN model are greater than SRC model in all stations. The greater average of correlation coefficients of five stations using ANN model (0.765) than the SRC model (0.503) indicate that ANN model has more accurate estimations. Finally, ANN model was selected as more appropriate model to estimate bed-load sediments. Regarding the measurement problems of bed-load, our results can lead to making more accurate estimations of bed-load and total sediment load.
    Keywords: Sediment Load, The Ratio of Bed-Load, Suspended Load, Sediment Transport, Estimation Accuracy
  • Farangissadat Hosseini Dana, Mehdi Nooripoor * Pages 45-62
    During the recent decades, a lot of attention has been paid to approaches such as organic farming as a way to deal with issues and maintain environmental equilibrium in terms of sustainability. However, on the other hand, given the nature of organic farming with emphasis on no use of chemicals in the production process, it is a bit difficult to reach, so one of the recent approaches that has been considered to protect the environment, especially in the field of agriculture, is the production of healthier goods with low usages of external inputs. Thus, the aim of this study was to investigate the feasibility of producing low-input pistachio in Dasht-e-Rabat region of Shahr-e-Babak County. Research population included pistachio growers of the supposed region (N=2500) whom about 189 of them were selected as the research sample using Bartlet Table and quotas random sampling technique. Research tool was a questionnaire whose validity was verified using face validity procedure. Moreover, its reliability was also verified calculating Cronbach's Alpha reliability coefficient in a pilot study (from 0.70 to 0.89). Descriptive and also one-sample t-test results showed that out of different necessary factors for low-input pistachio production, economic, legal and social factors are in an unfavorable situation, while technical and attitude factors have favorite conditions. Also, the results of logistic regression showed that the factors such as attitude, technical factors and acquaintance of necessary time to take orchards organic are the main variables affecting the production of organic/ lowinput products.
    Keywords: Feasibility Study, Low-Input Agriculture, Organic Agriculture, Pistachio, Shahr-e-Babak
  • Shrif Joorabian Shooshtari, Kamran Shayesteh *, Mehdi Gholamalifard, Mahmood Azari, Juan Ignacio L., Oacute, Pez-Moreno Pages 63-80
    Performance evaluation is crucial for land cover change modeling. The main objective of this study is performance evaluation of GEOMOD using landscape metrics and spatial processes in landscape transformation for modeling change patterns of forest cover in Neka River Basin, north of Iran. Therefore, the land cover maps for the years 1984, 2001, and 2010 were used as the observed land cover maps. Suitability map from forest to non-forest was produced using weighted linear combination algorithm. Fuzzy membership functions and analytical hierarchy process were used to standardization and weight of criteria, respectively. We calculated the indices including class area, patch density, edge density, mean fractal dimension index, interspersion and juxtaposition index, effective mesh size, and mean related circumscribing circle using Fragstats and spatial processes using decision tree algorithm in Land Change Modeler. The relative error obtained by comparison of observed map versus simulated map for patch density, related circumscribing circle, and for effective mesh size metrics was the highest. The model was able to predict shape complexity, fragmentation, compactness and spatial heterogeneity, and area of forest class with high consistency. Landscape transformation analysis determined attrition according to the decrease in patch density and area of forest. Besides, the model predicted the same spatial process. The results of this research showed that this method can produce comprehensive information with high performance from uncertainty of result accuracy.
    Keywords: Shrif Joorabian Shooshtari, Kamran Shayesteh, Mehdi Gholamalifard, Mahmood Azari, Juan Ignacio L?pez-Moreno
  • Mohammad Javad Barbari *, Abdolhosain Kalantari, Hosain Raghfar, Gholamreza Ghafari Pages 81-96
    Natural resources are expected to be the basis for development due to the economic, export value as well as the ability to become the raw materials of different industries. Therefore, the present study aims to study the effects of natural resources on the development of 12 countries that have different levels of development and various degrees of natural resource utilization in a comparative approach using several indicators. The final goals of this article is to reach theoretical conclusion about the impact of natural resources on the development of the countries. In the present study, qualitative comparative analysis method has been used as a means of quantitative and qualitative research and a powerful tool to analyze the causal complexities. Therefore, four phases of data fuzzy, formation of values table, a method to analyze the variables using complex causality and validation of the results of the research were considered. From the viewpoint of the horizons, the research is of a longitudinal nature, since, unlike a cross sectional study that is unique to a specific time period, in this research, the main themes have been considered over 150 years. Overall research results show that many countries, while having natural resources, have not achieved development due to the low level of other indicators. Few countries such as the United States have reached a higher level of development, using natural resources and benefiting from other indicators, such as literacy and democracy. Oil as one of the natural resources in the second study period has had a significant impact on development, but in the third period, the role of industrialization and import of energy resources in combination with efficient and effective government management justifies the development model of countries through the level of literacy and democracy. In sum, natural resources, if aligned with the level of technology, provide a higher level of development, otherwise it will reduce developmental dependence and economic rent.
    Keywords: Natural Resources, Development, Comparative-Qualitative Analysis, Resource Curse, Rent of Natural Resources
  • Mohammad Najjarzadeh *, Majid Nematolahi, Hosain Balochi Pages 97-115
    Local people always play a very important role in rural tourism development decisions. So that it is always known as one of the principles of sustainable tourism development. Therefore, local perception towards rural tourism development help tourism managers and policy makers to make better decisions. So, the current study aims to assess the relationship between rural sustainability and rural tourism development by modifier role of local people perception. The statistical population is Local people in Qalat region of Shiraz. According to Morgan table, 385 were selected by available sampling method. Data were collected using a questionnaire. The reliability of the questionnaire was measured using Cronbach's Alpha and composite reliability. Its validity was measured using convergent and divergent validity. To examine hypothesis, the Partial Least Squares and Structural Equation Modeling were used. The results showed that without considering local perception as a modifier role, there is a positive relationship between general sustainability and rural tourism development in Qalat region, confirming all relationships between sustainability aspects and rural tourism development. However, considering modifier role, from the economic points of view, local people have not had positive opinions about rural tourism development. The positive economic aspects of economic have not been significant among local people and negative environmental impacts of Qalat area have increased with the arrival of the tourist.
    Keywords: Modifier, Sustainability, Partial Least Squares