فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1397)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس نوروزی*، حسین روحانی، آرمان بخشی جهرمی، مهرداد تیموری صفحات 1-9
    هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه مهارت های کارآفرینی دانشجویان مراکز آموزش علمی- کاربردی کشاورزی استان های فارس، خراسان رضوی و البرز است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی وبه لحاظ نوع تحقیق از نوع علی- ارتباطی و به لحاظ روش تحقیق از نوع پیمایشی است و پرسشنامه محقق ساخته ابزار اصلی تحقیق بود. برای سنجش روایی ابزار تحقیق از نقطه نظر متخصصین و برای بررسی پایایی از روش پایایی ترکیبی بهره گرفته شد. جامعه آماری تحقیق دانشجویان ترم آخر مرکز آموزش علمی- کاربردی جهاد کشاورزی استان های خراسان رضوی، فارس و البرز بود (670 نفر). با استفاده از جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه تعیین شد (245). نتایج تحقیق نشان داد که بیش از 60 درصد از افراد مورد مطالعه مهارت کارآفرینی خود را در سطوح ضعیف و متوسط ارزیابی کردند. همچنین مشخص شد که سه دسته عوامل آموزشی، اقتصادی و روان شناختی توانایی 61 درصد از تغییرات مهارت های کارآفرینی دانشجویان را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: مهارت های کارآفرینی، دانشجویان، عوامل موثر
  • ناصر ولی زاده*، حمید کریمی گوغری صفحات 10-20
    علی رغم نقش مهمی که زنان روستایی و عشایری در کشورهای در حال توسعه دارند، ولی جایگاه آنان عموما مورد غفلت قرار گرفته است و آنان از برنامه های توسعه روستایی محروم مانده ‏اند. زنان همواره قشر آسیب‏ پذیر جامعه بوده ‏اند که به ‏طور نامرئی در تله‏ ای از محرومیت گرفتار هستند. کارآفرینی اجتماعی به عنوان یکی از محورهای توسعه، می‎تواند عاملی برای حل مشکلات اجتماعی و چالش ‏های پیش روی زنان قلمداد شود. یکی از ساختارهای بالقوه‎ای که می‎تواند بستری برای کارآفرینی اجتماعی و در نتیجه حل مسائل اجتماعی باشد، صندوق‎های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری است. اما از آنجایی که توسعه و گسترش کارآفرینی اجتماعی در هر ساختاری، به‏ ویژه در صندوق‎های اعتبارت خرد زنان روستایی و عشایری وابسته به عوامل تعیین‎کننده‎ و مرتبط با آن است، بنابراین شناسایی عواملی که ممکن است بر کارآفرینی اجتماعی در این صندوق‎ها اثر بگذرند، از اهمیت شایانی برخودار است. در این راستا، هدف کلی پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر نیت کارآفرینی اجتماعی در صندوق‎های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری است. این پژوهش از نوع پژوهش ‏های توصیفی-همبستگی است که با استفاده از فن پیمایش انجام شده است. جامعه‎ی آماری مورد مطالعه، 1146 نفر از اعضای صندوق‏ های اعتبارات خرد زنان روستایی و عشایری استان کرمان بود که تعداد 300 نفر از آن ها با بهره‎گیری از جدول کریجسی و مورگان و روش نمونه‎گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط کارگروهی از متخصصان ترویج و آموزش کشاورزی و توسعه روستایی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن هم با استفاده از یک مطالعه‎ی راهنما و ضرایب آلفای کرونباخ، بررسی شد (86/0 ≥≤α 71/0). یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که متغیرهای همدلی، خودکارایی، حمایت اجتماعی درک ‎شده، تعهد اخلاقی و تجربه‎ی قبلی اثرات مثبت و معنی‎داری بر نیت کارآفرینی اجتماعی دارند. همچنین، این متغیرها توانستند 2/43 درصد از تغییرات واریانس متغیر وابسته را توضیح دهند. در پایان بر اساس نتایج پژوهش پیشنهادهایی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، توسعه‎ی اجتماعی، جوامع روستایی، جوامع عشایری، استان کرمان
  • مجتبی مجاوریان*، فواد عشقی صفحات 21-29
    تقویت و توسعه بخش کشاورزی در تحکیم پایه های اقتصادی کشورهای در حال توسعه، دارای نقشی قابل توجه است؛ به همین دلیل، ثبات و استمرار رشد بخش کشاورزی از عوامل اصلی در ثبات اجتماعی و رشد اقتصادی به شمار می رود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی وجود رابطه میان سهم اشتغال بخش کشاورزی با ترس از کارآفرینی در سه گروه رشد اقتصادی بالا، رشد پایدار اقتصادی و رشد بی ثبات اقتصادی می باشد. به همین جهت، از اطلاعات داده های پانل مربوط به متغیرهای نرخ ترس از شکست و سهم اشتغال بخش کشاورزی در طی سال های 2008 تا 2017 برای 15 کشور و روش حداقل مربعات ترکیبی استفاده گردید. نتایج نشان می دهد بین سهم اشتغال بخش کشاورزی و ترس از شکست کارآفرینی رابطه معکوسی وجود دارد. همچنین، با بررسی رابطه مزبور برای هر سه گروه کشورها، تفاوت معنی داری میان آن ها مشاهده نشده است. برای درک بهتر از عوامل محیطی حاکم بر رابطه بین صنعتی شدن و کارآفرینی لازم است الگوسازی مجددی انجام گیرد. بر اساس نتایج حاصله پیشنهاد می شود در شرایط تغییرات سریع ساختاری و در کشورهای دارای سهم کشاورزی بالا نیاز به تضمین های بیشتر دولت هستند.
    کلیدواژگان: ترس از شکست کارآفرینی، اشتغال بخش کشاورزی، رشد اقتصادی، داده های تابلویی، رشد اقتصادی
  • لادن رضی کردمحله*، مریم لاریجانی صفحات 30-37
    شناسایی و توسعه مشاغل سبز در حوزه کشاورزی و مرتع می تواند اقتصاد روستایی و محیط زیست را احیا کند. مشاغل سبز به عنوان راهکار اصلی برای حل بحران های جهان در اقتصاد و محیط زیست کنونی و حرکت به سوی اقتصاد پایدارتر و جامعه ای که محیط زیست نسل های کنونی و آینده را حفظ می کند مورد توجه سیاست گزاران قرار گرفته است. در این راستا، این مطالعه درصدد است با رویکرد تفسیرگرایانه و با استفاده از رهیافت چندعلتی، به مطالعه شناسایی و درجه بندی مشاغل سبز در  حوزه کشاورزی  و مرتع بپردازد. روش مطالعه کیفی و در چارچوب نظریه پردازی داده بنیاد-گرندد تئوری است. با توجه به ماهیت میان رشته ای موضوع، مصاحبه نیمه ساختاریافته، در سال 1395 با 50 خبره محیط زیست در سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری، اعضاء هیات علمی دانشگاه ها، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری، ادارات جهاد کشاورزی و سازمان های مردم نهاد در مباحث مربوط به چگونگی اثر ارزش بر کنش، صورت گرفته است. نمونه، به صورت هدفمند و همراه با روش گلوله برفی انتخاب شده و مصاحبه ها تا حد اشباع نظری انجام شد. یافته های به دست آمده از تحلیل داده ها در این سه مرحله نشان می دهد که هم افزایی ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیست می توانند منجر به شغل سبز شوند. شغل سبز، از عوامل زمینه ای و ساختاری تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: گرندد تئوری، شغل سبز، کشاورزی و مرتع
  • مرضیه میری، محمد شریف شریف زاده*، غلامحسین عبدالله زاده، احمد عابدی سروستانی صفحات 38-50

    این تحقیق با هدف تحلیل زنجیره عرضه توت فرنگی در شهرستان رامیان انجام شد. جامعه آماری تحقیق دربرگیرنده تمام کشاورزان توت فرنگی کار شهرستان رامیان (N=1100) و طبق جدول نمونه گیری کرجسی و مورگان، حجم نمونه 289 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد. روایی صوری و محتوایی ابزار تحقیق (پرسشنامه محقق ساخته) بر اساس نظر گروهی از خبرگان (شامل اعضای هیات علمی دانشگاه و مروجان کشاورزی منطقه) تامین شد. برای افزایش روایی ابزار برخی گویه ها حذف یا ادغام شدند و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بین 72/0 تا 90/0 تایید شد. این تحقیق از روش شناسی آمیخته (mixed methods) بهره گرفته است. مرحله اول به صورت کیفی و مرحله دوم به صورت کمی به انجام رسید. از یافته های مرحله اول، برای تشریح مسئله و کلیات طرح تحقیق و نیز توسعه ابزار تحقیق در مرحله دوم استفاده شد. نتایج رتبه بندی گویه ها نشان داد که «نوبرانه بودن توت فرنگی و جزو اولین میوه های بهاری بودن» به عنوان نقطه قوت، «نبود پوشش بیمه ای برای کشت توت فرنگی» به عنوان نقطه ضعف، «شایع بودن آفات و بیماری های قارچی گسترده در منطقه به دلیل رطوبت بالا» به عنوان تهدید و «امکان ایجاد صنایع جانبی و توسعه کارآفرینی در فرآیند تولید و فرآوری توت فرنگی (مربا، مارمالاد و ..)» به عنوان فرصت دارای بالاترین اولویت هستند. مجموع امتیاز عوامل داخلی (17مورد نقاط قوت و 24مورد نقطه ضعف) به ترتیب 986/3 و 905/3 و مجموع امتیاز عوامل خارجی (21 مورد تهدید و 24 مورد فرصت) به ترتیب 683/3 و 975/3 می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده راهبردهای توسعه زنجیره عرضه به راهبردهای تدافعی نزدیک است. با استفاده از رهیافت گروه کانونی مجموعه ای از سیاست ها برای هر راهبرد معرفی شد. با توجه به نتایج مطالعه می توان ترویج ارقام پربازده و بازارپسندتر توسط توت فرنگی کاران منطقه، ترغیب سرمایه گذاری به منظور توسعه صنایع فرآوری و تبدیلی توت فرنگی در منطقه و همچنین ایجاد و فعال کردن اتحادیه تعاونی های توت فرنگی کاران را پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: زنجیره ی عرضه، توت فرنگی، تحقیق آمیخته، شهرستان رامیان
  • زهرا پازوکی نژاد*، مصطفی باقریان صفحات 51-57
    سازگاری با تغییر اقلیم سازگاری سیستم های طبیعی یا انسانی در واکنش به تغییرات اقلیمی یا اثرات آن به منظور تعدیل آسیب ها و بهره گیری از فرصت ها است. کارآفرینی کشاورزی به معنای فرآیند شناسایی فرصت ها و تهدیدهای محیط فعالیت با سیاست گذاری جدید برای تحول در کشاورزی است. بنابراین، کارآفرینی در کشاورزی می تواند یک سیاست سازگاری با اثرات زیان بار تغییر اقلیم باشد. هدف از این بررسی، ارزیابی نگرش کشاورزان نسبت به کارآفرینی کشاورزی به عنوان یک سیاست مقابله با اثرات زیان بار تغییر اقلیم و عوامل موثر بر آن بود. جامعه آماری این تحقیق 7861 نفر از روستائیان شهرستان بابلسر بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، تعداد 140 نفر از آنها به عنوان نمونه آماری برگزیده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق، پرسشنامه بود و میزان پایایی سوالات آن بیش از 60/0 بود. در بخش تحلیل یافته ها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) برای توصیف داده ها و از آمار استنباطی (تحلیل رگرسیون) برای شناسایی عوامل موثر استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که نگرش کشاورزان به کارآفرینی کشاورزی مثبت است. در بین عوامل اثرگذار، فشار هنجاری و باور تغییر اقلیم مهم ترین عوامل تعیین کننده گرایش کشاورزان به کارآفرینی کشاورزی بودند. استفاده از توانمندی ها و حمایت دهیاری ها و شوراهای اسلامی روستاها برای آگاهی بخشی به کشاورزان درباره کارآفرینی کشاورزی؛ افزایش دانش محیط-زیستی کشاورزان،  آشنایی کشاورزان با کارشناسان کارآفرینی و بهره گیری از خدمات مشاوره ای آنها؛ فراهم نمودن تسهیلات مالی متناسب با وضعیت مالی کشاورزان به منظور جلو گیری از مهاجرت از جمله پیشنهادات ترویج کارآفرینی کشاورزی بودند.
    کلیدواژگان: فشار هنجاری، باور، دانش، ارزش ها، آگاهی
  • حمیده ملک سعیدی*، آرمان بخشی جهرمی، نوذر منفرد صفحات 58-65
    تحقیق حاضر که از نوع پیمایش مقطعی است، با هدف بررسی دیدگاه کشاورزان دریافت کننده تسهیلات ارائه شده توسط بانک کشاورزی نسبت به کارآمد بودن خود در استفاده از این تسهیلات و عوامل اثرگذار بر آن انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 205 کشاورز  بود که از طریق سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در طول سال 1391 برای اجرای پروژه های کشاورزی به بانک کشاورزی استان بوشهر معرفی و موفق به دریافت وام شده بودند. با استناد به جدول کرجسی و مورگان تعداد 132 کشاورز به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند.  بر اساس نتایج مطالعه، بیشتر کشاورزانی که اقدام به دریافت وام نموده اند، مسن، دارای سطح تحصیلات پایین و متاهل بوده اند. همچنین یافته ها نشان داد درصد اندکی از کشاورزان دریافت کننده تسهیلات، خود را کارآمد می دانند. بر اساس یافته های تحقیق، کشاورزان وام گیرنده ای که خود را موفق و کارآمد توصیف می کنند از نظر متغیرهای چهارگانه سطح تحصیلات، میزان اراضی، ارتباط با کارشناسان و آشنایی با ارگان های مختلف تفاوت آماری معنی داری با کشاورزانی که خود را ناکارآمد دانسته و احساس عدم موفقیت می کنند، دارند. بر اساس یافته های حاصل از مطالعه، پیشنهادهای کاربردی جهت افزایش موفقیت و بهبود احساس خودکارآمدی کشاورزان ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: تسهیلات بانک کشاورزی، کشاورزان، احساس خودکارآمدی، استان بوشهر
|
  • Abbas Norouzi*, Hossein Rohani, Arman Bakhshi Jahromi, Mehrdad Teimouri Pages 1-9
    The present study seeks to investigate the factors influencing the development of entrepreneurship skills among students of science-applied education centers of Fars, Khorasan Razavi and Alborz provinces. The present study is an applied research in terms of the purpose, a causal-relational research in terms of the approach, and a survey study in terms of the method. A researcher-made questionnaire is the main tool of the research which validity was assessed by the expert's point of view, and its reliability was evaluated by the Composite Reliability (CR).The statistical population of the study included the last semester students of scientific-applied education center of the Agriculture Jihad in Khorasan Razavi, Fars and Alborz provinces (670 students).  .The sample size (245 students) was determined using Krejcie and Morgan tables. According to the results of the research, more than 60% of the subjects assessed their entrepreneurial skills at weak and moderate levels. It was also found that three types of educational, economic and psychological factors can explain 61% of variance changes in the development of students' entrepreneurship skills.
    Keywords: Effective Factors, Entrepreneurship skills, Students
  • Naser Valizadeh*, Hamid Karimi, Gougheri Pages 10-20
    Despite the important role that rural and nomad women play in developing countries, their significant contributions are generally neglected and then they have been deprived of rural development programs. Women have always been a vulnerable group of society that are invisibly trapped in deprivation and powerlessness. Social entrepreneurship as an axis of development can be considered as an important factor to solve social problems and challenges that women are dealing with. Nomad women's micro-credit funds in rural areas are potential structures that can be used as a platform for social entrepreneurship and then to solve women's social problems. But, since the development and expansion of social entrepreneurship in any structure, especially in nomad women's micro-credit funds depends on the determination of its associated factors, thus identifying the factors that may affect social entrepreneurship is really significant. In this regard, the main aim of this study was to investigate the factors affecting social entrepreneurial intention in nomad women's micro-credit funds. This study was a descriptive-correlational research that conducted through a cross-sectional survey. The statistical population was all members of the micro-credit funds in Kerman province (N= 1146) that 300 members were selected as a sample using Krejcie and Morgan sample size table and stratified random sampling method. The research tool was a questionnaire which its validity confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed using a pilot test and calculating Cronbach's Alpha coefficients (0.71≤α≤0.86). Research findings showed that empathy, self-efficacy, perceived social support, moral obligation and prior experience had positive and significant impacts on social entrepreneurial intention. Furthermore, the results demonstrated that independent variables could predict 43.2% of the variance changes for dependent variable. At the end, some recommendation provided in line with the results.
    Keywords: Kerman Province, Nomad community's rural communities, Social Entrepreneurship, Social development _
  • Mojtaba Mojaverian*, Foad Eshghie Pages 21-29
    Providing people's feed requirement, raw materials for industry, employment and creating incomes is important; strengthening and developing the agricultural sector has a significant role in consolidating the economic foundations of developing countries; for this reason, the stability and sustainability of agricultural sector growth. For this reason, the stability and sustainability of the agricultural sector are among the main drivers of social stability and economic growth. The purpose of this study is to examine the relationship between the share of agricultural employment with the fear of entrepreneurship in the three categories of high economic growth, sustained economic growth, and unsustainable economic growth. Therefore, the panel data related to fears of failure rates and agricultural employment share in the years of 2008- 2017 for 15 countries and the Panel least squares method were used. The results show that there is an inverse relationship between the share of agricultural employment and the fear of entrepreneurial failure. Investigating the relationship between these three groups showed that there was no significant difference between them. To better understand the environmental factors governing the relationship between industrialization and entrepreneurship, re-sampling should be done. Based on the results, it is suggested that in the conditions of rapid structural changes and in countries with high agricultural share, more government guarantees are needed.
    Keywords: Agricultural Employment, Economic Growth, Fear of Entrepreneurial Failure, Panel Data
  • Ladan Razikordmahaleh*, Maryam Larijani Pages 30-37
    Identifying and developing green jobs in the agricultural and rangeland areas can revitalize the rural economy and the environment. Green jobs are considered by policy makers as the main solution to the global crisis in the current economy and environment, and the move towards a more sustainable economy and a society that maintains the environment of current and future generations. The present article aims to identify the intermediate factors and dimensions of green jobs through an interpretative and multifactorial approach. The method of this article is a qualitative and quantitative in the framework of Grounded Theory. Due to the interdisciplinary nature of the matter, a semi-structured interview, in 2017, with 50 experts on environmental experts at the department of environmental protection, municipality, faculty members of the universities, the natural resources and watersheds organization, the Agricultural Jihad and NGOs, the issue of values and actions has served as the main research tool. The samples were selected through purposive sampling and snowball method, and interviews were conducted to the point of theoretical saturation. Findings of data analysis in this three steps show that factors such as the synergy of the Economic, social and environmental dimensions can create green job. The green jobs is influenced by underlying and structural factors.
    Keywords: Agriculture, Rangeland, Green Job, Grounded Theory
  • Marzieh Miri, Mohammad Sharif Sharifzadeh*, Gholamhossein Abdollahzadeh, Ahmad Abedi Sarvestani Pages 38-50

    This research was carried out to analyze Strawberry Supply Chain in Ramin County, Golestan Province. The statistical population of this research included all strawberry farmers in Ramian County (N=1100). According to Krejcie and Morgan's sample size table, sample size was determined (n=289). The respondents were selected by simple random sample technique. Content and formal validity of the researcher-made questionnaire as research tool was approved by an expert panel, including a group of faculty members and extension agents. Some items have been removed or merged to increase the validity of the questionnaire. Its reliability was confirmed by calculated Cronbach’s alpha coefficient (between 0.72 and 0.90). This research applies mixed methods. The first and second phases were used quantitative and qualitative research method. The findings of the first phase were used to describe the issue and generalities of the research design as well as the development of research tools in the second phase. The results of the ranking items showed that "being fresh fruit and premature" as a strength, "the lack of insurance for the cultivation of strawberry" as weakness, "the prevalence of extensive fungal pests and diseases in the region due to high humidity" as a threat and "the possibility of creating the complementary industries and entrepreneurship development in the process of production and processing of strawberries (jam, marmalade, etc)" as opportunity have high priorities. The total score of the internal factors (strengths and weaknesses) was 3.986 and 3.905, respectively, and the total score of the external factors (opportunities and threats) was 3.683 and 3.975 respectively. According to the results, supply chain development strategies are close to defensive strategies. Using a focused group approach, a set of policies was introduced for each strategy. According to the results of the study, we can suggest promoting more productive and marketable varieties by growers in the region, encouraging investment in order to develop the processing and conversion industries in the area which, as well as the creation and activation of a :union: of cooperatives.

    Keywords: Supply Chain, Strawberry Production, Mixed-methods, Ramian County
  • Zahra Pazokinejad*, Mostafa Bageriyan Pages 51-57
    Climate change adaptation is generally defined as adjustments in natural or human systems in response to actual or expected climate stimuli or their effects which moderated harm or exploit opportunities (IPCC, 2007: 869). Agricultural entrepreneurship is identification process of opportunities and threads of activity environment with new policies to create transformation in agriculture. Therefore, agricultural entrepreneurship can be as an adaptation policy with harmful effects of climate change. The purpose of paper is to study farmers’ attitudes towards agricultural entrepreneurship as an adaptation policy with harmful effects of climate change and to identify influencing factors on it. The statistical population of this study was 7861 villagers in Babolsar city. Using a multi-stage cluster sampling, 140 of them were selected as the statistical sample. The data collection tool was a questionnaire and reliability of data was more than 0/60. In the analysis section, descriptive statistics (mean, standard deviation) were used to describe the data and inferential statistics (regression analysis) were used to identify the effective factors. The findings of the research showed that   farmers’ attitudes towards agricultural entrepreneurship were positive.  Among influencing factors, normative pressure and belief in climate change were importance factors determining farmers’ tendency towards agricultural entrepreneurship. Using the capabilities and support of rural Islamic councils to inform farmers about farming entrepreneurship Increasing farmers' knowledge of the environment, Familiarity of farmers with entrepreneurship experts and their consulting services were suggestions of the promotion of agricultural entrepreneurship.
    Keywords: Normative pressure, Belief, Knowledge, Values, Awareness
  • Hamideh Maleksaeidi*, Arman Bakhshi Jahromi, Nozar Monfared Pages 58-65
    The present study, which is a cross-sectional survey, was conducted to investigate the views of the farmers who had received the facilities provided by the Agricultural Bank on their self-efficacy in using these facilities and factors affecting it. The statistical population of the study consisted of 205 farmers who were introduced by Jihad Agriculture Organization of Bushehr Province during the year 1391 to the Agricultural Bank for receiving loan in order to implement agricultural projects. Using Krejcie and Morgan Table, 132 farmers were selected as the sample of study. The finding showed that most of farmers were old with low level of education. Also, the results indicated most of farmers don’t consider themselves as a successful and entrepreneur individual. In addition, there was a significant difference between two groups of farmers (who have the sense of self-efficacy and who have not the sense of self-efficacy) about variables education level, the extent of land and level of communication with specialists and various organizations.
    Keywords: Agriculture Bank credits, Bushehr province, Farmers, Self-efficacy