فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مهدی مردانشاهی، محمدعلی روشن فر صفحات 1-10
    امروزه کارآفرینی دانش آموختگان نقش روزافزونی در حل مشکل بیکاری و توسعه اقتصادی جوامع یافته است. برخورداری دانش آموختگان از توانمندی و مهارت های کارآفرینی می تواند به حل مساله بیکاری، رونق و توسعه بخش کشاورزی منجر شود. از این رو در این تحقیق به بررسی و تحلیل راهبردهای افزایش کارآفرینی دانش آموختگان رشته های کشاورزی و منابع طبیعی با استفاده از روش پیمایشی و مطالعه میدانی و به کمک مدل راهبردی ماتریس SWOT پرداخته شد. بدین منظور از نظرات 90 کارشناس در سه گروه کارشناسان جهادکشاورزی، سازمان نظام مهندسی کشاورزی، اعضای هیئت علمی و دانش آموختگان رشته های کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری استفاده شد. بر اساس نتایج این تحقیق در محیط درونی ده نقطه قوت و هفت نقطه ضعف و در محیط بیرونی ده فرصت و 14 تهدید شناسایی شد. سپس نتایج نشان داد که کارآفرینی دانش آموختگان در محیط درونی دارای قوت نسبی و در محیط بیرونی داری تهدید نسبی است. بنابراین با توجه به توانمندی ها و ظرفیت های موجود اجرای راهبردهای محافظه کارانه در اولویت قرار دارد. در پایان برخی راهبردها برای توسعه کارآفرینی دانش آموختگان کشاورزی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، دانش آموختگان، رشته کشاورزی، ماتریس SWOT
  • طیبه صیده، رویا اشراقی سامانی، علیرضا پورسعید صفحات 11-21
    هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی عوامل تاثیرگذار بر توانمندی شغلی زنان روستایی شهرستان ایلام می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل زنان شاغل روستایی شهرستان ایلام (1088= N) می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 323 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب به عنوان نمونه تعیین شدند. نمونه گیری به صورت تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انجام شد. روایی محتوایی و ظاهری پرسشنامه توسط اساتید صاحب نظر تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (3/91= α) تایید شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SSPS، انجام آزمون های همبستگی و تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام صورت گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای موانع شغلی، ویژگی های روانشناختی، وضعیت اقتصادی، عوامل آموزشی، حمایت خانواده، سطح تحصیلات، نوع فعالیت اقتصادی و موقعیت اجتماعی بر توانمندی شغلی زنان روستایی شهرستان ایلام تاثیرگذار بوده و 7/80 درصد از تغییرات این متغیر را تبیین می کنند. از میان متغیرهای مدل، متغیرموانع شغلی نسبت به سایر متغیرها بیش ترین سهم را در تبیین متغیر وابسته توانمندی شغلی دارد.
    کلیدواژگان: توانمندی شغلی، زنان روستایی، توسعه روستایی، موانع شغلی، شهرستان ایلام
  • حسین آگهی، فاطمه قربانی پیرعلی دهی، سمیره صی محمدی صفحات 22-28
    خوداشتغالی یکی از بهترین گزینه ها جهت آماده نمودن فراگیران نظام آموزش عالی جهت اشتغال در بازار کار و برخورد با مشکل بیکاری است اما موانعی بر سر راه آن وجود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی موانع خوداشتغالی از دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه است. رویکرد کلی تحقیق کمی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه ی آماری تحقیق را 470 نفر از دانشجویان تشکیل دادند. بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 52 نفر دانشجویان دکتری و 160 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد به منظور انجام مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده، از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط افراد صاحب نظر(اساتید گروه ترویج و توسعه ی روستایی دانشگاه رازی و برخی از کارشناسان کارآفرینی در استان) و پایایی آن نیز با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ (86/0= α) تایید شد. برای تجزیه و تحلیل نتایج از تحلیل عاملی اکتشافی و نرم افزار SPSS استفاده شد. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی چهار عامل آموزشی، ساختاری- سیاستی، شخصیتی و اجتماعی- اقتصادی جزء موانع خوداشتغالی از دیدگاه دانشجویان هستند که 76/55 درصد از واریانس کل را تبیین می کنند. برگزاری جلسات مشترک دانشجویان با بخش خصوصی، آشنا نمودند. دانشجویان با قوانین کسب وکار کشاورزی و تنظیم محتوای آموزشی بر اساس نیازهای بازار کار برای بهبود وضعیت خوداشتغالی در آینده پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: موانع خوداشتغالی، کارآفرینی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه رازی
  • جهانگیر یدالهی فارسی، مرتضی محمدی صالح، علی اکبر آقاجانی افروزی صفحات 29-37
    در راستای توجه و اهمیت دادن به موضوع تامین مالی، هدف از اجرای تحقیق حاضر، ارزیابی استراتژی های تامین مالی کارآفرینان مستقل بخش کشاورزی استان مازندران می باشد. بر این اساس، ضمن مروری جامع بر ادبیات موضوعی مربوطه و در قالب روش تحقیق کتابخانه ای و میدانی، به منظور ارزیابی استراتژی های تامین مالی کارآفرینان از ابزار مراجعه به اسناد و مدارک صاحبان طرح های کسب و کار کارآفرینان بخش کشاورزی استان مازندران با جامعه و نمونه آماری یکسان 25 طرح استفاده شد. آنگاه به ارزیابی بازده دو استراتژی تامین مالی کارآفرینانه، تحت عناوین استراتژی تامین مالی تهاجمی و محافظه کارانه در قالب دو مدل ریاضی پرداخته شد. نتیجه تحقیق نشان داده است که استراتژی انتخابی برگرفته از مدل های ریاضی برای 25 کارآفرین صاحب طرح کسب و کار در بخش کشاورزی، در 14 مورد انتخاب استراتژی اول و در 11 مورد انتخاب استراتژی دوم بود. هم چنین، استراتژی انتخابی کارآفرین در ده مورد، استفاده از استراتژی اول و در 15 مورد، استفاده از استراتژی دوم را نشان داد. نتایج ارزیابی نموداری نسبت به هر یک از متغیرهای سرمایه کلی نسبی، سرمایه نسبی صاحبان طرح، سرمایه گذاری نسبی بانک، هزینه پروژه ای نسبی و ارزش فعلی نسبی درآمدهای آتی هیچ گونه اولویتی در انتخاب یکی از استراتژی ها توسط کارآفرینان را نشان نداد. نتایج دو آزمون آماری نیز این گونه نشان داد که در آزمون اول بین استراتژی اول و دوم، تفاوت معنی داری وجود ندارد. در آزمون دوم بین استراتژی انتخابی کارآفرین و استراتژی انتخابی مدل، تفاوت معنی داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کارآفرین، تامین مالی، استراتژی های تامین مالی، بخش کشاورزی، استان مازندران
  • بیژن رضایی، هدا نجف پور صفحات 38-45
    تحقیق حاضر، به منظور شناسایی راهبردهای توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی از نظر متخصصان کشاورزی مستقر در پارک علم و فناوری کرمانشاه انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل همه مدیران بخش های کشاورزی است که در 49 واحد از 229 واحد مستقر در پارک علم و فناوری کرمانشاه در زمینه کشاورزی فعالیت داشتند. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شدند و با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. روایی پرسش نامه توسط متخصصان تایید و برای تعیین میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد (97 درصد). یافته های این تحقیق نشان می دهد که عوامل زیرساختی، راهکارهای زمینه ای، راهکارهای حمایتی و تسهیلاتی به کارآفرینان، راهکارهای انگیزشی و آموزشی، حمایت های دولتی، ارائه خدمات مشاوره ای و برنامه های کسب مهارت های مدیریتی به عنوان مهم ترین راهبردهای توسعه کارآفرینی کشاورزی شناسایی شدند و در مجموع حدود 98/79 درصد از کل واریانس را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، توسعه کشاورزی، فرصت های کارآفرینی
  • محمدحسن شکی صفحات 52-46
    با توجه به اهمیت خلاقیت و ریسک پذیری در کسب مهارت های کارآفرینی و با توجه به جایگاه آموزش عالی و نقش بخش کشاورزی در استقلال جوامع، این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های خلاقیت و ریسک پذیری دانشجویان ورودی رشته کشاورزی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش 338 دانشجو به تفکیک سالهای 1390، 1391 و 1392 می باشد که به روش تصادفی ساده در مجموع 268 نفر نمونه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده های حاصله در نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل واریانس و دانکن صورت پذیرفت. نتایج نشان می دهد که ویژگی های خلاقیت و ریسک پذیری اغلب دانشجویان ضعیف و بسیار ضعیف می باشند و بین سال های مورد مطالعه از نظر ویژگی های خلاقیت و رویاپردازی با اطمینان 99 درصد و سلاست فکری و عمل گرایی با اطمینان 95 درصد اختلاف معنی داری وجود دارد. اما از نظر ریسک پذیری میان دانشجویان این سه سال (ورودی 90، 91 و 92) اختلاف معنی داری وجود ندارد. دانشجویان ورودی سال های 1390 و 1391 در ویژگی های: رویاپردازی، عمل گرایی، سلاست فکری و خلاقیت، بدون اختلاف در یک گروه قرار دارند و میزان این ویژگی از دانشجویان ورودی سال 1392 کم تر و با آن اختلاف معنی داری دارند. در مولفه ی ریسک پذیری نیز بین دانشجویان هر سه سال اختلاف معنی داری مشاهده نشد. با توجه به نتایج پژوهش مبنی بر پایین بودن سطح برخورداری دانشجویان مورد نظر در ویژگی های مورد مطالعه و وجود اختلاف برخی ورودی ها و نیز مشخص بودن اثر آموزش و پرورش بر تقویت خصایص کارآفرینانه بازنگری و هم چنین نقش استراتژیک کشاورزی در استقلال و رفاه اجتماعی، برنامه ریزی های جدی و نوین آموزشی ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، سلامت فکری، ریسک پذیری، رویاپردازی، عمل گرایی، دانشجویان رشته کشاورزی
  • زهرا یوسفی، نادر نادری، بیژن رضایی، نعمت الله شیری صفحات 61-53
    این پژوهش با هدف کلی بررسی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه بود (197N=) که 130 نفر از آنان با استفاده از رابطه کوکران برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش پرسش نامه محقق ساخته ای بود که روایی آن توسط گروهی از متخصصان و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (91 درصد) تایید شد. داده ها با استفاده از نرم افزر SPSS در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. آمار استنباطی مورد استفاده در این تحقیق آزمون ناپارامتری فریدمن و بررسی میانگین رتبه ای بود که نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی تفاوت معنی داری از لحاظ آماری وجود دارد؛ به طوری که از دیدگاه پاسخگویان، عوامل محیطی بالاترین اولویت و عوامل اجتماعی پایین ترین اولویت از نظر تاثیرگذاری بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی را داشتند. سایر عوامل به ترتیب اولویت تاثیرگذاری بر توسعه کارآفرینی کشاورزی شامل عوامل روانشناختی، آموزشی و اقتصادی می باشد. با توجه به اولویت عوامل محیطی، ایجاد قوانین مناسب و مشوق فعالیت های کار آفرینانه کشاورزی و برداشتن موانع موجود مانند مراحل اخذ مجوز و راه اندازی کسب و کار کارآفرینانه، گسترش و بهبود امکانات زندگی در روستاها و قرار دادن امکانات وسیع در اختیار روستاییان، می تواند بستر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی را فراهم کند.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه
|
  • Mohammad Mahdi Mardanshahi, Mohammad Ali Roshanfar Pages 1-10
    Nowadays, entrepreneurship of graduates has an important role in resolving the problem of unemployment and stimulating the economic development of the nations. Having the entrepreneurship capabilities and skills by graduates can resolve the problem of unemployment and help to development of agricultural sector. Hence, the present study analyzes the strategies of increasing the entrepreneurship of agricultural and natural resources graduates using survey method and strategic model of SWOT. Therefore, the views of 90 experts were used in three groups including experts of Agriculture Jihad Expert of Agricultural Engineering Organization and members of scientific boards and graduates of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. According to the results of this study, 10 strengths and 7 weaknesses in the internal environment and 10 opportunities and 14 threats in the external environment were identified. Also, the results showed that the graduate entrepreneurship has the relative strengths in the internal environment and the relative threat in the external environment. Therefore, based on the present capabilities and capacities, performing the conservative strategies has priority. Then, some strategies for development of agricultural graduate entrepreneurship were offered.
    Keywords: Agriculture sciences, Graduates, University Entrepreneurship, SWOT Matrix
  • Tayyebeh Seideh, Roya Eshraqi Samani, Alireza Poursaied Pages 11-21
    The present research investigates factors influencing rural women’s occupational capability in Ilam County. The statistical population of this study includes employed rural women in Ilam county (N= 1088). Through Cochran formula 323 people were selected as the sample. Sampling was carried out through stratified random sampling. Content and face validity of the questionnaire was determined through experts judgment and its reliability was calculated through Cronbach alpha coefficient (α= 91.3). Data analysis was carried out through descriptive and inferential statistics using SSPS. Correlation and regression analysis were run through stepwise method. Results of regression analysis indicated that variables including occupational barriers, psychological characteristics, economic status, educational factors, family support, educational, type economical activities type, and social status influenced occupational capability of rural women in Ilam County and can predict 80.7 percent of changes in the dependent variable. Among the variables of the model, the variable of occupational barriers had the highest share in predicting the occupational capability as the independent variable.
    Keywords: Ilam County, Occupational Capability, Occupational Barriers, Rural Development, Rural Women
  • Hossein Agahi, Fatemeh Ghorbani Piralidehi, Samireh Sey Mohammadi Pages 22-28
    Self-employment is one of the best options to prepare higher education system learners for employment in the labor market and resolving the unemployment problem but there are barriers against it. The purpose of this study is to assess the self-employment barriers from the perspective of graduate students of Campus of Agriculture and Natural Resources of Razi University in Kermanshah. The general approach of research is quantitative and in terms of target is practical. Statistical population consisted of 470 students. Based on random stratified sampling method 52 Ph.D. students and 160 M.Sc. students were selected in order to do this study. Was used data collection, the researcher made questionnaire. The validity of questionnaire was confirmed by a panel of experts (scientific board members of department of extension and rural development of Razi University and some of entrepreneurship experts in province) and its reliability was calculated using alpha Cronbach coefficient (α= 0.86). The exploratory factor analysis and SPSS software was used to analyze the results. Based on the results of exploratory factor analysis, 4 factors include of training, structural- political, personality and social- economical are the barriers to self-employment from the perspective of students who explained55.76 percent of the total variance. Holding of joint meetings of students with the private sector, become familiar students with the rules of agricultural businesses and setting up educational content based on labor market needs to improve the self-employed status in the future is recommended.
    Keywords: Entrepreneurship, Graduate Students, Razi University, Self, Employment Barriers
  • Jahangir Yadollahi Farsi, Morteza Mohammadi Saleh, Aliakbar Aghajani Afrouzi Pages 29-37
    Due to the importance of financing, this research is aimed at evaluating the financing strategies of independent entrepreneurs of agriculture sector in Mazandaran province. Hence, along with a comprehensive literature review in the field of the research, the historical documents of twenty- five agricultural entrepreneurs of Mazandaran province were studied. Afterwards, the efficiencies of two financing strategies namely offensive and conservative strategies were examined by two mathematical models. The results revealed that among twenty-five entrepreneurs, the mathematical model suggested the first strategy for fourteen entrepreneurs and the second strategy for the rest. In addition, the ten and fifteen entrepreneurs preferred to select the first and second strategy respectively. Moreover, the graphic evaluation based on some economic variables hasn’t shown significant differences between the two. Also, the two statistical tests showed that: based on the first test, there isn’t any significant difference between the strategies. But, the second test doesn’t reject the existence of significant difference between the selected strategies of the entrepreneurs and the strategies suggested by the mathematical models.
    Keywords: Agriculture Sector, Entrepreneur, Financing, Financing Strategies, Mazandaran Province
  • Bijan Rezaee, Hoda Najafpour Pages 38-45
    The present study aims to identify the entrepreneurship development strategies in agricultural sector based on agricultural expert’s views of Science and Technology Park of Kermanshah. The research method study applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection. The population consisted of entire managers of agricultural sectors wich consist the managers of 49 units from total 229 units located in the Science and Technology Park of Kermanshah. Data were collected using a researcher made questionnaire and were analyzed using SPSS. Data validity were confirmed by experts and Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability (97%). The findings showed that the most important entrepreneurship development strategies in agricultural sector were the infrastructure factors, context strategies, supportive strategies and facilities to the entrepreneurs, motivational and educational strategies, support of government, providing consulting services and acquiring managing skills. The above mentioned factors were exploired about 79.98 percent of the total variance.
    Keywords: Agricultural Development, Agricultural Entrepreneurship, Entrepreneurial Opportunities
  • Mohammad Hassan Shakki Pages 52-46
    Regarding the role of creativity and risk-taking in acquiring entrepreneurship skills and taking account the situation of higher education the role of agriculture in nation, independency, this research alims at investigation creativity and risk-taking among the first-year students of agriculture. The population of this study consists of 338 students. The sample drawn through simple random sampling includes 268 students. The obtained data was analyzed using SPSS through descriptive statistics, ANOVA and DUNCAN test. The result shows that the most of students have weak or very weak level of creativity. Moreover, there are significant differences among under study groups in terms of creativity (99%certain) and farness of thought (95%certain). However, there, is no significant among these groups in terms of risk-taking .In addition there is no difference between the students in 2010 and 2011 in terms of day dream, practicality, clearness of thought and creativity, However, these students are significantly different from those entered in 2013 in terms of the mentioned characteristics. Due to the low level of the under study characteristics in this research and the crucial role of agriculture in the nation’s development it can be recommended that the existing lesson plans and curriculum has to be substantially revised.
    Keywords: Agricultural, Clearness of Thought, Day Dream, Entrepreneurship, Practicality, Risk-Taking, Students
  • Zahra Yusefi, Nader Naderi, Bijan Rezaei, Nematollah Shiri Pages 61-53
    The overall goal of this study was to investigate the factors affecting the development of agricultural entrepreneurship in rural areas. The study population included all experts of Agriculture Jihad Organization of Kermanshah Proviance (N=197) that 130 of them were selected using Cochran’s formula. The main research tool Researcher made questionnaire which had been made by a group of experts and its validity and reliability had been coefficient using Spss according to Cronbach's alpha coefficient (91%). The Data in two descriptive and inferential statistics. Inferential statistics used in this study were Friedman nonparametric test and the average rating the results of this study showed that among the factors affecting the development of agricultural entrepreneurship in rural areas there is a significant difference statistically; So that based on the view of respondents Environment Factors have the greate impact and Socid factors have the smallest impact on the development of agricultural entrepreneurship in rural areas. The other Factors affecting the development of agricultural entrepreneurship include psychological, education and economics. According to the priorities of environmental factors, making appropriate laws and incentives for agricultural entrepreneurial activities and removing barriers such as obtaining permits and commissioning stages of entrepreneurial business, expanding and improving the possibility of living in the rural villages and making the vast possibilities available to villagers can provide the context of development of agricultural entrepreneurship in rural areas.
    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Agriculture Jihad Organization of Kermanshah Province, Rural Development