فهرست مطالب

فنآوری تولیدات گیاهی - سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

نشریه فنآوری تولیدات گیاهی
سال هجدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/05
  • تعداد عناوین: 16
|
  • داریوش پورقاسمی، مهرانگیز چهرازی *، عبدالحسین رضایی نژاد صفحات 1-11
    این پژوهش باهدف بررسی اثرات تنش شوری روی برخی از ویژگی های مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه آلترنانترا به صورت گلخانه ای انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. گیاهان به روش تقسیم بوته ازدیاد و در شرایط هیدروپونیک کشت شدند. پس از استقرار گیاهان، تیمار شوری شامل چهار سطح صفر (شاهد) ، 30، 60 و 90 میلی مولار کلریدسدیم به مدت 12 هفته بر روی دو ژنوتیپ "برگ موجی" و "برگ صاف" اعمال شد. نتایج نشان داد اثر ژنوتیپ و شوری بر تمام ویژگی ها معنی دار بود. در شوری 90 میلی مولار در مقایسه با شاهد طول گیاه در ژنوتیپ "برگ موجی" به 50 درصد و در ژنوتیپ "برگ صاف" به 28 درصد رسید. با افزایش تنش شوری وزن تر و خشک شاخساره و ریشه، محتوای نسبی آب برگ نیز کاهش نشان دادند. میزان پرولین، نشت الکترولیت و آنتوسیانین با افزایش تنش شوری افزایش پیدا کردند. در تیمار شوری 90 میلی مولار در مقایسه با شاهد در ژنوتیپ های "برگ موجی" و "برگ صاف" به ترتیب محتوای نسبی آب برگ 15/18 و 95/31 درصد کاهش، کلروفیل کل 5/57 و 5/78 درصد کاهش، نشت الکترولیت 5/407 و 4/670 درصد افزایش، پرولین 1/385 و 5/297 درصد افزایش و آنتوسیانین 4/382 و 8/177 درصد افزایش نشان دادند. براساس نتایج ژنوتیپ "برگ موجی" مقاوم تر بود و توانست تا شوری 90 میلی مولار را تحمل کند و به بقای خود ادامه دهد، درحالی که ژنوتیپ " برگ صاف" شوری بیشتر از 60 میلی مولار را تحمل نکرد و گیاهان تیمار شده با شوری 90 میلی مولار در این ژنوتیپ دچار آسیب شدند.
    کلیدواژگان: کلریدسدیم، آنتوسیانین، پرولین، محتوای نسبی آب، کلروفیل
  • عبدالله احتشام نیا، منصور غلامی * صفحات 13-31
    به منظور بررسی مقادیر برخی ترکیبات فنلی تراوش یافته از ریزقلمه های تک گره گردو به محیط کشت مایع (DKW) آزمایشی در قالب طرح بلوک های خرد شده با سه فاکتور شامل رقم در دو سطح (جمال و چندلر) و زمان تهیه ریزقلمه در چهار سطح (15 و 31 اردیبهشت، 15 تیر و 15 شهریور ماه) و زمان ارزیابی محیط کشت مایع در سه سطح (24،72 و 144 ساعت پس از کشت) در سه تکرار انجام شد. هم چنین در آزمایشی مستقل، ترکیبات فنلی تراوش شده به محیط کشت مایع در 24، 72 و 144 ساعت پس از کشت و ترکیب خالص ژوگلون به محیط کشت جامد اضافه شدند. نتایج نشان داد از لحاظ 14 ترکیب فنلی در شاخساره و محیط کشت شامل الاژیک اسید، وانیلیک اسید، کوماریک اسید، کلروژنیک اسید، کافئیک اسید، جینتیسک اسید، فرولیک اسید، سیرینژیک اسید، سینامیک اسید، کاتچین، روتین و میریستین، ژوگلان و 1و4- نفتوکوئینون تفاوت معنی داری بین ارقام مشاهده نشد، اما زمان تهیه ریزقلمه و زمان ارزیابی محیط کشت مایع تفاوت معنی داری نشان دادند. ترکیبات ژوگلان، الاژیک اسید، میریستین و وانیلیک اسید در مقادیر بالاتری نسبت به سایر ترکیبات فنلی در شاخساره سال جاری و ترکیبات ژوگلون، الاژیک اسید و میریستین بیش ترین تراوش را در محیط کشت مایع داشتند. اضافه کردن ترکیبات فنلی تراوش شده بعد از 144 ساعت در محیط کشت جامد ضعیف ترین رشد و کم ترین میزان تغییر وزن ریزقلمه را ایجاد کرد که این کاهش اختلاف معنی داری با دیگر تیمارها داشت. به طور کلی، احتمالا سه ترکیب ژوگلون، الاژیک اسید و میریستین از موانع اصلی در استقرار کاملا موفق ریزقلمه های دو رقم جمال و چندلر هستند.
    کلیدواژگان: ژوگلون، جمال، چندلر، قهوه ای شدن
  • حمیده امیری، موسی موسوی *، عزیز تراهی صفحات 33-45
    یکی از مشکلات تکثیر خرما در کشت بافت، قهوه ای شدن ریزنمونه است. این پژوهش جهت تعیین اثر عوامل مختلف کشت بر میزان قهوه ای شدن ریزنمونه نخل خرما در شرایط درون شیشه ای در قالب 5 آزمایش اجرا گردید. در آزمایش اول ضدعفونی سطحی ریزنمونه ها با هیپوکلریت سدیم 5/2% در دو حالت مختلف: یک مرحله ای و دو مرحله ای بررسی گردید. در آزمایش دوم از تیمار پوترسین در غلظت های صفر (0) ، 4 و 8 میلی مولار استفاده شد. در آزمایش سوم تاثیر محیط کشت پایه MS کامل، MS2/1 و MS4/1، در آزمایش چهارم تاثیر سولفات روی و نانوذرات اکسید روی شامل MS بدون روی، MS به علاوه 43/2 و 86/4 میلی گرم بر لیتر روی و MS به علاوه 43/2، 86/4 و 72/9 میلی گرم بر لیتر نانواکسید روی موردبررسی قرار گرفتند و در آزمایش پنجم تاثیر سیستم های کشت (ظرف فیلتردار، ظرف بدون فیلتر و بیورآکتور تناوبی) ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که ضدعفونی کردن در یک مرحله با هیپوکلریت سدیم 5/2% همراه با تکان شدید موثرتر از ضدعفونی در دو مرحله بود. نتایج حاصل از آزمایش دوم نشان داد که غلظت 4 میلی مولار پوترسین در کاهش میزان قهوه ای شدن نسبت به شاهد و غلظت 8 میلی مولار اثر بیشتری داشت. همچنین محیط پایه MS کامل و تیمار 86/4 میلی گرم بر لیتر روی، نتایج بهتری به ترتیب در آزمایشات سوم و چهارم نشان دادند. نتایج آخرین آزمایش نشان داد که کشت در ظروف شیشه ای با درپوش فیلتردار نسبت به ظروف کاملا بسته و بیورآکتور تناوبی کم ترین میزان قهوه ای شدن را به همراه داشت.
    کلیدواژگان: هیپوکلریت سدیم، سولفات روی، پوترسین، نانوذرات اکسید روی، بیورآکتور تناوبی
  • حسن اسماعیلی، جواد هادیان* ، محمدحسین میرجلیلی، حسن رضادوست صفحات 47-58
    به منظور بررسی تاثیر نانوتیوب های کربن چندجداره و تنش شوری بر گیاه دارویی مرزه رشینگری، آزمایشی براساس فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در شرایط درون شیشه ای در آزمایشگاه بیوتکنولوژی پژوهشکده گیاهان دارویی دانشگاه شهید بهشتی در سال 1392 انجام شد. عامل اول غلظت های صفر، 50، 100 و 200 میکروگرم بر میلی لیتر نانوتیوب کربن و عامل دوم غلظت های صفر، 50، 100 و 200 میلی مولار نمک (کلرید سدیم) بود. تعداد ریشه و شاخه، طول ریشه و شاخه و وزن تر و خشک اندام هوایی و مقدار رزمارینیک اسید و کافئیک اسید اندازه گیری شد. با افزایش غلظت نمک از صفر تا 200 میلی مولار، کاهش معناداری در میانگین وزن تر اندام هوایی، تعداد ریشه و شاخه، طول ریشه و شاخه گیاه مشاهده شد. در بین غلظت های مختلف نانوتیوب کربن، فقط غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر باعث افزایش معناداری در وزن خشک اندام هوایی گردید. نانوتیوب کربن تعداد و طول ریشه، تعداد شاخه و وزن تر اندام هوایی را تحت تنش شوری بهبود بخشید. با افزایش غلظت نمک، متابولیت های رزمارینیک اسید و کافئیک اسید افزایش یافتند. از طرف دیگر هنگامی که نانوتیوب ها به محیط کشت حاوی نمک اضافه گردیدند کاهش معناداری در مقدار رزمارینیک اسید و کافئیک اسید مشاهده شد که نشان داد نانوتیوب های کربنی باعث بهبود وضعیت تنش برای گیاه شدند و واکنش متابولیتی گیاه به تنش را کاهش دادند.
    کلیدواژگان: نانومواد، رزمارینیک اسید، خصوصیات رشد، اسیدهای فنلی
  • عمار افخمی قادی *، نادعلی باباییان جلودار، نادعلی باقری صفحات 59-68
    برای توسعه برنامه های به نژادی برنج هیبرید، طبقه بندی صحیح لاین های والدینی در میان گروه های هتروتیک امری ضروری است و می تواند به به نژادگر در پیش بینی عملکرد هیبریدهای F1 و گزینش والدین مناسب کمک شایانی نماید. از این رو در این تحقیق، فواصل ژنتیکی 20 لاین والدینی و 40 لاین نرعقیم برنج با استفاده از صفات مورفولوژی، گلچه ای و گرده شناسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه بندی افراد نشان داد که لاین های نرعقیم ندا در زیر شاخه اول و لاین های نرعقیم نعمت نیز با یکدیگر در زیر شاخه دوم از گروه اول قرار دارند. لاین های نرعقیم دشت A (دشت × IR68899A) ، خزر A، حسنی A، گرده A، سنگ طارم A، شصتک محمدی A و نگهدارنده آن ها نیز هر کدام به طور جداگانه در یک گروه قرار گرفتند بنابراین مشخص می شود که این لاین ها نیز بعد از چندین نسل تلاقی برگشتی به خلوص بالایی رسیده اند. از نتایج این تحقیق می توان جهت انتخاب لاین های نرعقیم مطلوب و به کارگیری در برنامه تولید برنج هیبرید به منظور یافتن نتاج با عملکرد بالا استفاده نمود.
    کلیدواژگان: نرعقیمی ژنتیکی - سیتوپلاسمی، هیبرید برنج، خصوصیات مورفولوژیکی و گرده شناسی
  • سهراب داورپناه، علی تهرانی فر *، غلامحسین داوری نژاد، خاویر آبادیا، رضا خراسانی صفحات 69-81
    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی اسید هیومیک بر عملکرد و ویژگی های کیفی میوه انار، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شهرستان مه ولات در طی سال های 1393 و 1394 انجام پذیرفت. محلول پاشی اسید هیومیک با چهار غلظت (صفر (تیمار شاهد) ، 1000، 2000 و 3000 میلی گرم در لیتر) در دو مرحله تمام گل و یک ماه بعد از تمام گل انجام پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که محلول پاشی اسید هیومیک اثر معنی داری بر عملکرد، تعداد میوه در درخت، میانگین وزن و اندازه میوه داشت. بیش ترین عملکرد و تعداد میوه در درخت با غلظت 3000 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد، درحالی که بیش ترین وزن و اندازه میوه با غلظت 2000 میلی گرم در لیتر حاصل شد. علاوه بر این، محلول پاشی اسید هیومیک منجر به افزایش مواد جامد محلول، pH، آنتوسیانین کل و کربوهیدرات کل و کاهش اسید قابل تیتر نسبت به تیمار شاهد گردید. محلول پاشی اسید هیومیک تاثیری بر ظرفیت آنتی اکسیدانی و فنل کل عصاره میوه نداشت. کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش غلظت عناصر نیتروژن، پتاسیم و روی و کاهش غلظت فسفر در برگ شد، درحالی که تاثیری بر غلظت عناصر کلسیم و آهن در برگ نداشت. به طورکلی نتایج به دست آمده نشان داد که محلول پاشی اسید هیومیک منجر به افزایش عملکرد از طریق افزایش در تعداد میوه، اندازه و وزن میوه شده و هم چنین سبب بهبود شاخص های کیفی میوه انار شده است.
    کلیدواژگان: تغذیه برگی، کود آلی- معدنی، محلول پاشی، آنتوسیانین، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • سیده حکیمه داودی، علی راحمی کاریزکی *، علی نخ زری مقدم، ابراهیم غلامعلی پور علمداری صفحات 83-95
    خشکی خطر جدی برای تولید محصولات زراعی ازجمله لوبیا است که به تنش خشکی حساس می باشد. به منظور بررسی اثر سطوح تنش خشکی بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی ارقام مختلف لوبیا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با سه سطح تنش خشکی بعد از غلاف دهی شامل عدم تنش (شاهد) ، تنش جزئی (آبیاری با تخلیه 30 درصد رطوبت ظرفیت زراعی) و تنش شدید (آبیاری با تخلیه 70 درصد تخلیه رطوبت ظرفیت زراعی) و چهار رقم شامل لوبیای سفید (رادان) ، لوبیای قرمز (آذرشهر) ، لوبیای سبز (سان ری) و لوبیاچیتی (سامان) با سه تکرار در اواسط اسفندماه 1392 در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه گنبدکاووس به اجرا درآمد. نتایج آزمایش نشان داد که تنش بر تمامی صفات مورد بررسی اثر معنی داری داشت. با توجه به مقایسه میانگین ارقام در سطح عدم تنش، کم ترین و بیش ترین میزان کلروفیل کل مربوط به تیمار لوبیا قرمز و لوبیا سفید به ترتیب 66/0 و 20/2 میلی گرم بر گرم بود. درحالی که کم ترین میزان این صفت در تنش متوسط و شدید مربوط به تیمار لوبیاچیتی به ترتیب 60/0 و 65/0 میلی گرم بر گرم بود. میزان پروتئین دانه در شرایط تنش نسبت به شاهد در کلیه ارقام افزایش نشان داد. بیش ترین افزایش مربوط به تیمار لوبیا سبز (91/42 میلی گرم بر گرم) بود. بیش ترین مقدار پرولین مربوط به رقم لوبیا سفید در هر دو تیمار تنش متوسط و شدید به ترتیب 08/90 و 51/10 میلی گرم بر گرم بود. بین ارقام بیش ترین میزان عددی کاهش عملکرد دانه طی تنش شدید مربوط به لوبیا سفید و کم ترین این مقدار مربوط به لوبیاچیتی بود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، پرولین، کلروفیل، غلاف دهی
  • رحمت الله غلامی *، محمد گردکانه، حجت الله غلامی، ابوالمحسن حاجی امیری صفحات 97-106
    این تحقیق به منظورگزینش ژنوتیپ های مقاوم یا متحمل به تنش خشکی از بین ژنوتیپ های بومی برتر استان کرمانشاه (7 ژنوتیپ) در شرایط مزرعه اجرا شد. هفت ژنوتیپ بومی زیتون D1، Dd1، GW،Ps1 ، Bn3، Bn6 و Ds17 در آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت سه رژیم آبیاری قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری شامل دور آبیاری 6، 9 و 12 روزه بودند که تیمار 6 روزه به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. صفات رویشی ارتفاع نهال، قطر تنه، تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ، شاخه و ریشه ثبت گردید. نتایج نشان داد که ژنوتیپ Ds17 بیش ترین مقدار قطر تنه و ژنوتیپ Dd1 کم ترین قطر تنه را داشت. ژنوتیپ Bn3 بیش ترین تعداد برگ را داشته اگرچه ژنوتیپ های D1، Dd1 و Gw در یک کلاس قرار گرفتند اما کم ترین تعداد برگ مربوط به ژنوتیپ D1 بود. بین ژنوتیپ ها از لحاظ وزن تر و خشک برگ تفاوت معنی داری وجود داشت به طوری که بیش ترین وزن تر و خشک برگ مربوط به ژنوتیپ Bn3 و کم ترین وزن تر و خشک برگ مربوط در ژنوتیپ D1 ثبت شد. بین ژنوتیپ ها از لحاظ وزن تر و خشک شاخه و ریشه تفاوت معنی داری وجود داشت به طوری که کم ترین وزن تر و خشک شاخه مربوط به ژنوتیپ Ds17 و کم ترین وزن تر و خشک ریشه مربوط به ژنوتیپ Gw بود. براساس نتایج به دست آمده ژنوتیپ های زیتون از نظر مقاومت به خشکی تفاوت داشتند و در شرایط خشکی ژنوتیپ های Ds17 و Bn3 دارای وضعیت رشدی مناسب تری بودند.
    کلیدواژگان: دور آبیاری، رشد رویشی، ارتفاع نهال، قطر تنه، وزن تر و خشک
  • محمدرضا اصغری، هاجر غفاری بکتاش* ، علیرضا فرخزاد صفحات 107-124
    تاثیر کاربرد اسید سالیسیلیک و اکسید نیتریک در غلظت های مختلف بر خواص کیفی میوه های سیب رد دلیشیز بررسی شد. میوه ها با سدیم نیتروپروساید (ماده آزادکننده اکسید نیتریک) در غلظت های (صفر، 3، 5 و 7 میکرومولار) و اسید سالیسیلیک در غلظت های (صفر، 1 و 2 میلی مولار) و ترکیب های مختلف آنها تیمار شدند و در دمای 1-0 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 95-85% و به مدت 2 و 5 ماه نگهداری شدند. صفاتی چون ظرفیت آنتی اکسیدانی، فعالیت آنزیم کاتالاز، محتوای فنل کل، pH، اسیدیته، مواد جامد محلول و شاخص بازارپسندی کل اندازه گیری شدند. ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه های تیمار شده در مقایسه با میوه های شاهد بالاتر بود، بالاترین میزان آنتی اکسیدان کل مربوط به تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار و اکسید نیتریک 7 میکرومولار بود. در همه تیمارها میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بیشتر از شاهد بود. بالاترین میزان فنل کل مربوط به تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 1 میلی مولار و اکسید نیتریک 3 میکرومولار بود. همه ی تیمارها از افزایش pH جلوگیری کردند. بالاترین میزان اسیدیته مربوط به تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 1 میلی مولار و اکسید نیتریک 7 میکرومولار بود. مواد جامد محلول با گذشت زمان افزایش یافت و تیمارهای اسید سالیسیلیک و اکسید نیتریک از افزایش مواد جامد محلول جلوگیری کردند. تیمارها و اثرات متقابل آن ها تاثیر معنی داری بر وضعیت ظاهری و بازارپسندی میوه ها داشتند، بیش ترین درصد بازارپسندی مربوط به تیمار ترکیبی اسید سالیسیلیک 2 میلی مولار و اکسید نیتریک 3 میکرومولار می باشد. کاربرد تیمارهای اکسید نیتریک و اسید سالیسیلیک می تواند جایگزین مناسبی برای مواد شیمیایی در تکنولوژی پس از برداشت سیب باشند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ماندگاری، فنل کل، کاتالاز
  • سیدمحمدحسن مرتضوی *، احمد مستعان، عبدالامیر راهنما، سلاله نجفی، فاطمه عزیزالهی صفحات 125-136
    میوه خرما به دلیل داشتن رطوبت کم و قند بالا ماندگاری بالایی دارد، ولی نوع بسته بندی و شرایط نگهداری می تواند بر کیفیت میوه موثر باشد. این آزمایش بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به منظور بررسی اثر نوع بسته بندی (در چهار سطح شامل شاهد، خلاء، دست چین در جعبه مقوایی و پرس شده) و دمای نگهداری (سردخانه و دمای اتاق) بر کیفیت ماندگاری میوه خرما، رقم برحی انجام شد. میوه ها در مقاطع زمانی 0 (صفر) ، 60، 120، 180 و 240 روز پس از نگهداری از نظر خصوصیات کیفی شامل کاهش وزن، تیرگی بافت، غلظت مواد جامد محلول، pH، اسیدیته، غلظت مواد فنولی و ظرفیت آنتی اکسیدانی تجزیه کیفی شدند. نتایج نشان داد که در بسته بندی های وکیوم و پرس شده تغییرات کیفی میوه به حداقل رسید. برای میوه دست چین در جعبه مقوایی علاوه بر کاهش وزن یا جذب رطوبت قابل توجه (به ترتیب در دمای اتاق و سردخانه) ، پایداری و قوام جعبه ها نیز تحت تاثیر قرار گرفت. غلظت مواد جامد محلول و pH عصاره تحت تاثیر نوع بسته بندی و دمای نگهداری قرار نگرفت ولی در طول 240 روز نگهداری دچار تغییرات قابل توجهی شدند. طولانی شدن دوره نگهداری، سبب افزایش غلظت مواد فنولی و ظرفیت آنتی اکسیدانی و تیره تر شدن رنگ عصاره شد ولی مقدار رطوبت میوه کاهش یافت. علیرغم عدم تاثیر معنی دار نوع بسته بندی بر عمده خصوصیات کیفی اندازه گیری شده، بیشتر آن ها تحت تاثیر شرایط نگهداری به طور معنی داری تغییر کردند و نگهداری در دمای 7 درجه سانتی گراد توانست مانع از افزایش اسیدیته قابل تیتراسیون، تیرگی بافت و کاهش وزن گردد.
    کلیدواژگان: خلاء، مواد فنولی، مواد جامد محلول، ظرفیت آنتی اکسیدانی
  • مهدی موحدی، ولی الله قاسمی عمران* ، فاطمه علیزاده، دل?نیا پوراحمدی ، لیلا خلوتی صفحات 137-147
    Stevia rebaudiana گیاهی دارویی متعلق به خانواده Asteraceae می باشد. این تحقیق به منظور بهینه سازی کالوس زایی و ساقه زایی این گیاه در شرایط درون شیشه ای صورت پذیرفت. ریزنمونه های برگ، نوک ساقه، گره با دو برگ و گره بدون برگ از گیاهچه های استریل رشد یافته در محیط درون شیشه ای جداسازی شده و در شرایط استریل به محیط کشت های حاوی هورمون های شامل BAP (1/0، 5/0 و 2 میلی گرم در لیتر) به تنهایی یا در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و TDZ (1/0، 5/0 و 2 میلی گرم در لیتر) به تنهایی یا در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و محیط کشت MS بدون هورمون کشت شدند. از میان ریزنمونه ها، ریزنمونه برگ بالاترین درصد کال زایی را داشته و در کل ریزنمونه ها بالاترین حجم کالوس تولید شده مربوط به بافت برگ در تیمار 1/0 میلی گرم در لیتر TDZ بود. بیش ترین تعداد ساقه تولید شده از ریزنمونه ها در بافت گره بدون برگ، در تیمار 2 میلی گرم در لیتر BA به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. بیش ترین طول ساقه مربوط به بافت نوک ساقه در تیمار 1/0 میلی گرم در لیتر BA به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBA و کم ترین میزان آن نیز در همین بافت و در تیمار 2 میلی گرم در لیتر TDZ به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد. باززایی غیرمستقیم تنها در بافت برگ در تیمار 5/0 میلی گرم در لیتر TDZ به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. بالاترین میزان ریشه زایی با کشت ساقه های باززایی شده روی محیط کشت MS حاوی 1/0 میلی گرم در لیتر IBA به دست آمد.
    کلیدواژگان: ریزازدیادی، کالوس، کشت بافت، هورمون گیاهی
  • محمود اثنی عشری *، اعظم رحیمیان، حسن ساری خانی، دوستمراد ظفری صفحات 149-157
    توت فرنگی میوه ای است با فسادپذیری بالا که در معرض حمله عوامل قارچی به خصوص قارچ بوتریتیس سینره آعامل ایجاد پوسیدگی خاکستری بوده و عمر پس از برداشت کوتاهی دارد. در این پژوهش تاثیر نمک تترابورات پتاسیم روی رشد قارچ مذکور در شرایط درون شیشه ای و هم چنین روی شدت بروز پوسیدگی خاکستری و برخی شاخص های کیفی میوه توت فرنگی رقم سلوا طی انبارداری بررسی شد. غلظت های مورد استفاده از محلول بورات در آزمایش درون شیشه ای شامل صفر (شاهد) ، 5/0، یک، 5/1، دو، 5/2 و سه درصد در دو پی اچ هفت و نه روی محیط کشت قارچ بوتریتیس و در آزمایشات مربوط به میوه های مایه کوبی شده با سوسپانسیون اسپور قارچ، محلول های یک و 5/1 درصد (با 9 =pH) و دو و 5/2 درصد (با 7 =pH) بودند. جهت ارزیابی شاخص های کیفی، میوه ها بدون آلوده سازی با اسپور قارچ فقط با غلظت های مختلف محلول بورات تیمار شده و در انبار سرد نگه داری گردیدند. نتایج نشان داد اضافه کردن بورات به غلظت یک درصد و بالاتر از آن در پی اچ قلیایی و دو درصد و بالاتر از آن در پی اچ خنثی، سبب جلوگیری کامل از رشد قارچ بوتریتیس در شرایط درون شیشه ای شد. هم چنین تیمار میوه های توت فرنگی با محلول 1 درصد بورات، سبب کنترل پوسیدگی خاکستری در میوه های آلوده به قارچ (بروز کم ترین درجه پوسیدگی) و حفظ برخی ویژگی های کیفی میوه های تیمار شده شامل تلفات وزن، سفتی بافت و آلودگی قارچی آن ها طی انبارداری گردید.
    کلیدواژگان: بوتریتیس، تترابورات پتاسیم، عمر انباری
  • مریم روستایی، سیف الله فلاح *، علی عباسی سورکی صفحات 159-174
    به منظور بررسی اثر سیستم‎های مختلف تغذیه بر شاخص های رقابتی و اقتصادی شنبلیله و سیاهدانه در کشت مخلوط، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد در سال 1392 اجرا گردید. تک کشتی شنبلیله (F) ، تک کشتی سیاهدانه (B) و هم چنین سه نسبت مخلوط این دو گیاه (F: B با نسبت‎های 2:1، 1:1 و 1:2) به عنوان فاکتور اول و سه منبع کود ی شامل کود شیمیایی، کود مرغی و کود تلفیقی (1:1) نیز به عنوان فاکتور دوم، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شنبلیله توان رقابتی بالاتری نسبت به سیاهدانه داشت ولی تغذیه با کود مرغی، میزان رقابت را کاهش داد. شاخص‎های رقابتی تحت تغذیه باکود مرغی به شدت کاهش یافت. بیش ترین میزان نسبت برابری زمین (LER) ، ضریب ازدحام نسبی (K) ، افت واقعی عملکرد (AYL) ، مزیت پولی (MAI) و سودمندی کشت مخلوط (IA) در تیمار شنبلیله: سیاهدانه (1:2) تحت سیستم تغذیه با کود مرغی مشاهده گردید. بنابراین استفاده از کودهای دامی در کشاورزی پایدار سودمندی کشت مخلوط را بیش از سیستم تغذیه شیمیایی افزایش خواهد داد.
    کلیدواژگان: مجموع ارزش نسبی، نسبت رقابت، نسبت برابری زمین، کشاورزی پایدار
  • حبیب مارالیان *، صفر نصرالله زاده، یعقوب راعی، داوود حسن پناه صفحات 175-188
    این پژوهش به منظور بررسی اثر کود زیستی بر صفات کمی و کیفی سه ژنوتیپ سیب زمینی در شرایط تنش و کمبود آب آبیاری در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده (اسپلیت اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل رژیم های آبیاری در سه سطح شامل 1I: آبیاری براساس 100 درصد آب موردنیاز به عنوان شاهد، 2I: 80 درصد آبیاری (20% تنش) و 3I: 60 درصد آبیاری (40% تنش) ، کرت های فرعی شامل ژنوتیپ و کرت های فرعی خردشده به نانو کود بیولوژیک ویژه سیب زمینی اختصاص یافت. زمان سبز شدن کامل، زمان گل دهی، ارتفاع بوته، قطر ساقه اصلی، تعداد ساقه، وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ، مجموع کلروفیل (b+a) ، مقدار کاروتنوئید و عملکرد بوته اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تمامی صفات مورد مطالعه به استثناء تعداد ساقه به طور معنی داری در سطح احتمال یک درصد تحت تاثیر تیمار آبیاری قرار گرفتند. زمان سبز شدن کامل، زمان گل دهی، ارتفاع بوته، قطر ساقه اصلی، تعداد ساقه و عملکرد بوته در بین ژنوتیپ ها در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. اثر متقابل آبیاری و ژنوتیپ فقط در قطر ساقه اصلی در سطح احتمال یک درصد معنی دار ظاهر شد. استفاده از کود زیستی سبب افزایش معنی دار در تمامی صفات شد و کاربرد کود زیستی میزان عملکرد را در مقایسه با شاهد 10 درصد افزایش داد. بیش ترین عملکرد در ژنوتیپ 2-97 و آبیاری کامل حاصل شد. بنابراین کاربرد کود زیستی به عنوان مکمل در زراعت سیب زمینی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تنش، بذرمال، کاروتنوئید، عملکرد
  • علی محمدی ترکاشوند *، فاطمه هنرکاریان صفحات 189-199
    مدیریت تغذیه صحیح درختان کیوی می تواند باعث افزایش عمر پس از برداشت میوه کیوی شود. در این پژوهش، در قالب یک طرح بلوک های کامل تصادفی طی ده تیمار کودی اثر زمان های متفاوت محلول پاشی کلرورکلسیم (مرداد تا مهرماه) و مقادیر مختلف کودهای اوره، سوپرفسفات تریپل، سولفات پتاسیم بر روی میوه کیوی در باغی واقع در شهرستان آستانه اشرفیه (استان گیلان) بررسی شد. صفاتی مانند وزن تر، وزن خشک، درصد ماده خشک، اسیدیته، مواد جامد محلول، سفتی بافت، نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم میوه در زمان برداشت و مواد جامد محلول و سفتی بافت میوه در زمان های 60 و 120 روز نگهداری در سردخانه (با دمای 5/0 ± 0 درجه سانتی گراد و رطوبت 90 تا 95 درصد) اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که درصد ماده خشک در تیمارهای پنج بار محلول پاشی با کلسیم به طور معنی دار بیشتر از شاهد بود. میزان قند در تیمارهای شاهد، 3/2-2 واحد درجه بریکس بیشتر از قند در تیمار پنج بار محلول پاشی کلسیم بود. بیش ترین غلظت کلسیم میوه در تیمارهای سه بار محلول پاشی با کلسیم دیده شد. بیش ترین سفتی میوه در تیمارهای چهار و پنج بار محلول پاشی با کلسیم و کم ترین سفتی میوه در تیمار شاهد مشاهده شد. کاهش سفتی بافت میوه در طی دوره انبارداری در تیمار پنج بار محلول پاشی کلسیم نسبت به شاهد بسیار کمتر بود. نتایج نشان دهنده تاثیر سطوح و زمان های متفاوت کودهای حاوی عناصر پرمصرف نیتروژن، فسفر و پتاسیم در تلفیق با محلول پاشی کلسیم در مقایسه با روش متداول کوددهی منطقه در ارتقاء کمی و کیفی میوه کیوی بود.
    کلیدواژگان: بریکس، تغذیه گیاه، سفتی میوه، کود، قند میوه
  • قاسم رحیمی* ، سپیده یگانه شالی صفحات 201-213
    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر اصلاح کننده های مختلف بر برخی خصوصیات شیمیایی خاک، ماده خشک و محتوای عنصری گیاه ذرت (Zea mays) کشت شده در خاک آبیاری شده با پساب صنعتی بود. آزمایش گلدانی با کاربرد تیمارهای گچ، اسید سیتریک، کود دامی و کمپوست، جداگانه و به صورت ترکیبی در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار در گلخانه پردیس دانشگاه بوعلی سینا در سال 1392 انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد اصلاح کننده های مختلف در خاک تحت آبیاری با پساب، سبب تغییرات معنی دار pH، قابلیت هدایت الکتریکی، ظرفیت تبادل کاتیونی، ماده آلی، کربنات کلسیم معادل و کاتیون های محلول خاک شد. حداکثر و حداقل وزن تر )به ترتیب 50/350 و 75/42 میلی گرم بر کیلوگرم) در تیمار کود دامی و این مقادیر برای وزن خشک ذرت (به ترتیب 87/74 و 54/10 میلی گرم بر کیلوگرم) در تیمار شاهد مشاهده شد. با مقایسه میانگین غلظت فلزات سنگین اندام هوایی ذرت با حدود معمول و بحرانی عناصر سنگین در گیاه مشخص شد که غلظت کلیه فلزات سنگین در ماده خشک اندام هوایی ذرت در حد مجاز بود. اما در ریشه ذرت غلظت همه فلزات به جز روی و کادمیوم بیشتر از حدمجاز این عناصر بود. به طور کلی بیش ترین غلظت مشاهده شده در گیاه ذرت (اندام هوایی + ریشه) مربوط به آهن و کم ترین غلظت مشاهده شده مربوط به کادمیوم بود. کاربرد توام فاضلاب تصفیه شده و اصلاح کننده ها (به خصوص کود کمپوست) در خاک نه تنها از طریق تغذیه مناسب گیاه باعث افزایش وزن تر و خشک ذرت شد، بلکه از شور و سدیمی شدن خاک در درازمدت نیز جلوگیری می کند.
    کلیدواژگان: کمپوست، کود دامی، سیتریک اسید، گچ
|
  • Daryoush Pourghasemi, Merangiz Chehrazi *, Abdolhossein Rezaei Nejad Pages 1-11
    In order to study the effect of salinity on some morphological, physiological and biochemical characteristics of Alternanthera repens, this project was carried out as a factorial experiment based on a randomized complete block design with four replications in a greenhouse. Two Alternanthera genotypes, "Undulate leaf" and "Entire leaf" were propagated through plant division, and grown hydroponically. After establishment of the plants, they were treated with 0 (control), 30, 60 and 90mM NaCl for 12 weeks. Results showed that effects of genotype and salinity were significant on all measured traits. Compared to the controls, plants height were reduced in plants grown under 90mM NaCl to 50 and 28 percent, in "Undulate leaf" and "Entire leaf", respectively. As salinity level increased, shoot fresh and dry weight and relative water content (RWC) decreased. Further, as salinity level increased, proline content, electrolyte leakage (EL) and anthocyanin content increased. Compared to the controls, plants grown under 90 mM NaCl showed 18.15 and 31.95 percent less RWC, 57.5 and 78.5 percent less chlorophyll, 407.5 and 670.4 percent more EL, and 382.4 and 177.8 more anthocyanin, in "Undulate leaf" and "Entire leaf", respectively. According to the results, "Undulate leaf" was more resistant to salinity compared to "Entire leaf". At 90 mM NaCl salinity, "Undulate leaf" could survive, while, "Entire leaf" was completely injured.
    Keywords: NaCl, Anthocyanin, Proline, Relative water content, Chlorophyll
  • Abdollah Ehteshamnia, Mansour Gholami * Pages 13-31
    In order to study the amounts of some phenolic compounds exuded from single node walnut explants in liquid medium (DKW), this experiment was performed in the form of a split units in time experiment based on split block design with three factors including cultivar in two walnut cultivars namely Chandler and Jamal, time of sampling in four levels including May 5 th, May 21st, July 5th and September 5th and the time of liquid culture assessment in three levels (24, 72 and 144 hours after the culture) using HPLC with three replicates. In independent experiment, phenolic compounds exuded in liquid medium 24, 72 and 144h after the culture and juglone were added to solid medium. The results showed that in terms of the 14 phenolic compounds (Ellagic, Vanillic, Coumaric, Chlorogenic, Caffeic, Gentistic Ferulic Syringic Cinamic acid, Catechin, Rutin and Myricetin, Juglone and 1,4 Naphthoquinone) in shoots and medium the cultivars were not significantly different but the time of sampling and liquid culture assessment showed significant differences between the cultivars. The results showed that Juglone, Myricetin, Ellagic and Vanillic acid were present in the current year shoots in higher amounts than other phenolic compounds and Juglone, Ellagic acid and Myricetin had the highest leakage in the culture medium. Adding exuded phenolic compounds after 144h in the solid medium had the lowest growth and fresh weight change of microcutting and significant difference with other treatments.The over all results of this study showed that Juglone, Ellagic acid and Myricetin are possibly the main obstacles to the fully succeed microcuttings establishment of two Jamal and Chandler cultivars.
    Keywords: Juglone, Jamal, Chandler, Browning
  • Hamide Amiri, Mousa Mousavi *, Aziz Torahi Pages 33-45
    Explant browning is the main problem in date palm tissue culture. This study was conducted to investigate the effect of various factors on browning of date palm explants, by five independent experiment including surface sterilization of explants with sodium hypochlorite (one-step vs. two-step), controlling explants browning through putrescine application (0, 4 and 8mM), medium strength (full, 1/2, 1/4MS), Zn source and concentration (MS without Zn, MS + 2.43 and 4.86 mg/l bulk Zn, MS+ 2.43, 4.86 and 9.72 mg/l ZnO nanoparticles) and culture systems (Temporary Immersion Bioreactor, vessel with filter on lid, and sealed vessel). Results showed that the best method for explants sterilization was one-step sterilization for 20min. with vigorous shaking. For browning reduction, the best results were obtained with 4mM putrescine, full MS strength, MS + 4.86 mg/l bulk Zn and culture in vessels with filters on lids.
    Keywords: Sodium hypochlorid, Zn sulphate, Putrescine, ZnO nanoparticles, Temporary Immersion Bioreactor
  • Hassan Esmaeili, Javad Hadian *, Mohammd Hossien Mirjalili, Hassan Rezadoost Pages 47-58
    In order to evaluate the effect of multi-walled carbon nanotubes and salinity stress on morphological and phytochemical characteristics of Satureja rechingeri, a factorial experiment was conducted in vitro based on completely randomized design (CRD) with four replications. The first factor was the concentrations of 0, 50, 100 and 200μg/ml of carbon nanotubes and the second factor was the concentrations of 0, 50, 100 and 200mM NaCl. The number and length of shoots and roots, fresh and dry weight of the aerial parts, caffeic acid and rosmarinic acid content were evaluated. By increasing of NaCl concentration from 0 to 200mM, significant reduction in shoots fresh weight, root and shoot length and the number of shoots and roots was observed. Among different concentrations of carbon nanotubes, 100 μg/ml caused a significant increase in the aerial parts dry weight. Under salinity stress, carbon nanotubes improved the number and length of roots and the number and dry weight of shoots. By increasing of carbon nanotubes, caffeic acid and rosmarinic acid content were increased, while caffeic acid and rosmarinic acid content was significantly decreased under different NaCl concentrations. This finding shows carbon nanotubes alleviate the stress condition.
    Keywords: Nanomaterials, Rosmarinic acid, Growth characteristics, Phenolic acids
  • Ammar Afkhami Ghadi *, Nadali Babaeian Jelodar, Nadali Bagheri Pages 59-68
    Exact classification of parental lines between hetrotic groups is necessary for improvement of hybrid rice breeding programs because it can help breeders in parental selection and prediction of F1 hybrids yield. In this research, genetic distance of 18 parental and 40 male sterile lines were evaluated based on morphological, floral and palynological traits. Cluster analysis indicated that Neda male sterile lines were placed in first sub-group and also Nemat male sterile lines were in second sub-group of the first group. Dasht A (Dasht × IR68899A), Khazar A, Hasani A, Gerde A, Sang Tarom A, Shastak Mohammadi A and their maintainer lines were in one separate group. Therefore, these lines had high purity after seventh backcross. The results of this research can be used for selection of suitable CMS lines used in breeding projects of hybrid rice to find high performance progenies.
    Keywords: Genetic-cytoplasmic male sterility, Hybrid rice, Morphological, palynology traits
  • Sohrab Davarpanah, Ali Tehranifar *, Gholam Hossein Davarynejad, Javier Abada, Reza Khorasani Pages 69-81
    In order to evaluate the effect of foliar spray of humic acid on the yield and quality characteristics of pomegranate fruit, an experiment was carried out using a randomized complete block design with four replicates in Mahvalat city during 2014 and 2015. Foliar sprays of humic acid were carried out at four concentrations (0 (control treatment), 1000, 2000 and 3000 mg/L-1) at two stages, full bloom and one month after full bloom. Results obtained showed that humic acid sprays had significant effects on fruit yield, number of fruits per tree, fruit weight and fruit size. The highest yield and number of fruits per tree were obtained with the concentration of 3000mg/L-1 humic acid, whereas the heaviest and largest fruits were obtained with the concentration of 2000mg/L-1. Furthermore, humic acid sprays led to increases in TSS, pH, total anthocyanin and total carbohydrate and decreases in TA, in comparison with the control treatment. Foliar applications of humic acid had no effects on the juice antioxidant activity and total phenols. Application of humic acid increased the leaf concentration of N, K and Zn and decreased the leaf concentration of P, whereas it had no significant effect on the leaf Ca and Fe concentrations. Generally speaking, the results obtained showed that foliar sprays of humic acid led to increases in fruit yield through increases in the number of fruit per tree, fruit size and fruit weight, and also it improved the quality parameters of pomegranate fruit.
    Keywords: Foliar fertilization, Mineral organic fertilizer, Foliar spray, Anthocyanin, Antioxidant capacity
  • Seyyed Hakimeh Davoodi, Ali Rahemi, karizaki*, Ali Nakhzari, moghadam, Ebrahim Gholamalipour alamdari Pages 83-95
    Drought is a serious problem for production of crops such as bean which is sensitive to this stress. In order to evaluate the effect of drought stress levels on physiological traits on bean cultivars, a factorial experiment in completely randomized design with three drought stress levels including after podding i.e. full irrigation as the control, slight water stress (30% water depletion of filed capacity) and intensive water stress (70% water depletion of field capacity) and four cultivars including White (Radan), Red (Azarshahr), Green (Sanray) and Pinto (Saman) was conducted in green house at faculty of agriculture, Gonbad Kavoos University, in mid-March 2014. In this experiment the traits of seed weight, grain yield, chlorophyll, prolein, protein and phenol were measured. The results showed that drought stress of last growing season was significant on all studied traits. Comparison means of cultivars in control level showed that the lowest (0.66mg/g) and the highest (2.20mg/g) chlorophyll amount were observed in Red and White bean, respectively, while the lowest amount of this trait in slight and intensive stress belonged to Pinto bean with 0.60 and 0.65mg/g, respectively. Total protein amount was higher in stress condition; the highest amount belonged to Green bean (42.91mg/g). The highest prolein amount in slight and intensive stress was observed in White bean with 90.08 and 10.51, respectively. The highest and the lowest seed yield were obtained in White and Pinto beans during intensive respectively.
    Keywords: Grain protein, Prolein, Chlorophyll, Podding
  • Rahmatollah Gholami *, Mohammad Gerdakaneh, Hojatollah Gholami, Abol, Mohsen Hadji Amiri Pages 97-106
    In order to select drought resistant or tolerant local olive genotypes an experiment were conducted in field conditions. Seven olive genotypes (D1, Dd1, GW, Ps1, Bn3, Bn6 and Ds17) used as plant materials. A split plot experiment in time was used based on a completely randomized block design with three replications and three irrigation regimes for field experiment. Irrigation treatments period for field experiment were 6, 9 and 12 days interval and 6 days period was as control. Some vegetative characteristics such as plant height, trunk diameter, leaf number, leaf, shoot, and root fresh and dry weight were recorded. Result in field experiments show that Ds17 genotype had the highest trunk diameter and Dd1 genotype had the lowest trunk diameter. Bn3 genotype had the highest number of leaf and D1 had the lowest but D1, Dd1 and GW were in a statistic class. Genotypes show significant differences in leaf fresh and dry weight so that Bn3 genotype had the highest leaf fresh and dry weight and D1 had the lowest. Genotypes show significant differences in shoot and root fresh and dry weight so that Ds17 genotype had the lowest shoot fresh and dry weight and GW had the lowest root fresh and dry weight. The results indicated that olive genotypes had different resistance to drought and vegetative growth status of Bn3 and Ds17 genotypes were better in drought stress conditions.
    Keywords: Irrigation intervals, Vegetative growth, Plant height, Trunk diameter, Fresh, dry weight
  • Mohammad Reza Asghari, Hajar Ghafari Baktash *, Alireza Farokhzad Pages 107-124
    Effects of salicylic acid and nitric oxide on quality of apple fruit (cv. Red Delicious) were investigated. Fruits were treated with nitric oxide (at 0, 3, 5 and 7µmol L-1) and salicylic acid (at 0, 1 and 2mmol L-1) and stored at 0-1oC with 85-95% RH for 2 and 5 months. Fruit quality characteristics including markability, total acidity, Catalase, phenolics contain, total soluble solids, pH and total antioxidant were evaluated. The antioxidant capacity of treated fruits was found relatively in highest range as compared with controls. Fruit treated with 7µmol L-1 nitric oxide and 2mmol L-1 SA L-1 salicylic acid had higher antioxidant capacity. Catalase activity of apple fruit treated with salicylic acid and nitric oxide were higher than that of control. Fruit treated with combination of 3 µmol L-1 nitric oxide and 1 mmol L-1 salicylic acid had higher phenole. All treatments decreased the rate of pH elevation. The highest titrable acidity was recorded in combination 1mmol L-1 salicylic acid and 7µmol L-1 nitric oxide. total soluble solids was increased during storage and treatment with salicylic acid and nitric oxide effectively decreased the total soluble solids elevation. The treatments and their interactions had highly significant effect on markability. Fruit treated with 3µmol L-1nitric oxide and 2mmol L-1 salicylic acid had higher markability. It was concluded that postharvest treatment of apple with the combination of nitric oxide and salicylic acid is a good alternative instead of chemical materials for postharvest technology of apple.
    Keywords: Antioxidant, Postharvest life, Total phenol, Catalase
  • Seyed Mohammad Hassan Mortazavi *, Ahmad Mostaan, Abdol, Amir Rahnama, Solaleh Najafi, Fatemeh Azizollahi Pages 125-136
    Due to low water and high sugar content, date fruit has long term longevity but fruit quality is affected by type and storing condition. This experiment was done based on complete randomized design with three replications to study the effects of pakaging type and storage condition on the maintenance quality of date fruit cv. Barhee. The fruit of date was prepared in four pakaging types i.e. control (without pakaging), vacuum, hand picked in cardboard box and pressed and then stored in two conditions i.e. room temperature (RT) and cold room (7°C). Fruits were analyzed at days 0, 60, 120, 180 and 240 of storage for quality attributes including weight loss, texture darkening, TSS, pH acidity, total phenolic content and antioxidant capacity. Results showed that in vacuum and pressed packages, changes in fruit quality were minimized. For fruits handpicked in cardboard box, in addition to significant weight loss or moisture absorption (at RT or cold room respectively), consistency of boxes was also affected. However TSS and pH were not affected by package type and storage temperature but during 240 days of storage, considerable changes was seen in these parameters. Increasing the duration of storage time, led to enhanced fruit phenolic content, antioxidant capacity and fruit darkening but fruit water content reduced. Despite the lack of a significant effect of pakaging type on main quality characteristics, most of them affected by storage condition significantly and so storing at 7°C, could prohibit the increase of titratable acidity, texture darkening and weight loss.
    Keywords: Vacum, Phenolic content, Soluble solids, Antioxidant capacity
  • Mehdi Movahedi, Valiollah Ghasemiomran *, Fatemeah Alizadeh, Leila Khalvati, Delnia Pourahmadi Pages 137-147
    Stevia rebaudiana is a medicinal plant belonging to Asteraceae family. This experiment was carried out to optimize the in vitro callus induction and plant regeneration of Stevia rebaudiana. The explants used in this study were leaf, shoot tip, nodal segments with two leaves and nodal segment without leaves derived from in vitro grown plantlets. The explants were transferred to PGR-free MS medium or supplemented with BA (0.1, 0.5 and 2mgl-1) solely or in combination with 0.5mgl-1 IBA and TDZ (0.1, 0.5 and 2mgl-1) solely or in combination with 0.5mgl-1 IBA. The highest callus percentage and callus volume induced with culturing leaf explant on MS medium containing 0.1 mgl-1 TDZ. The nodal segment without leaves cultured on MS medium containing 2mgl-1 BA + 0.5mgl-1 IBA produced the highest regenerated shoot number. The highest and lowest shoot length was observed in shoot tip cultured on MS medium containing 0.1mgl-1 BA + 0.5mgl-1 IBA and MS medium containing 2mgl-1 BA + 0.5mgl-1 IBA, respectively. Indirect shoot regeneration was observed only in leaf explant cultured on MS medium containing 0.5mgl-1 TDZ + 0.5mgl-1 IBA. The highest percentage of root induction was observed with culturing shoots on MS medium containing 0.1mgl-1 IBA.
    Keywords: Plant hormone, Micropropagation, Callus, Tissue culture
  • Mahmoud Esna, Ashari *, Azam Rahimian, Hassan Sarikhani, Doustmorad Zafari Pages 149-157
    Strawberry is a highly perishable fruit sensitive to fungal infections especially gray mold caused by Botrytis cinerea, and has a short postharvest life. In this research, the effect of potassium tetraborate on the growth of the above fungus in vitro, as well as on gray mold severity and some qualitative indices of strawberry fruit cv. Selva during cold storage were investigated. In vitro experiment, the concentrations of borate solution were 0 (control), 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3% in two pHs of 7 and 9 added to the Botrytis culture medium, and in in vivo experiments for incubated fruits with the fungus spore suspension, were 1 and 1.5% (pH= 9) and 2 and 2.5% (pH= 7). For the evaluation of qualitative indices, only non-inoculated fruits were treated with different concentration of borate solutions and kept in cold storage. The results showed that Botrytis growth was completely blocked in vitro when borate with the concentrations of 1% or higher (pH= 9) and 2% or higher (pH= 7) was added to the fungus culture medium. Also, treatment of strawberries with 1% borate solution could control gray mold of infected fruits (showing least decay grade) and preserve certain qualitative characteristics including weight loss, tissue firmness and fungal infection during storage.
    Keywords: Botrytis, Potassium tetraborate, Storage life
  • Maryam Rosataei, * Sefollah Fallah, Ali Abbasi Surki Pages 159-174
    In order to assess the effect of different fertilization systems on competitive and economic indices of fenugreek and black cumin intercropping, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at Shahrekord University Research Farm in 2013. Sole cropping of fenugreek (F), Sole cropping of black cumin (B) and three intercropping ratios (B:F; 2:1, 1:1, and 1:2) were evaluated as the first factor and three sources of fertilizer consist of chemical fertilizer, broiler litter and integrated fertilizer (1:1) as the second factor. Results showed that fenugreek was dominant plant and had greater competitive inetensity than black cumin, but broiler litter application reduced the amount of competition. The competitive indices were markedly reduced under broiler litter application. The greatest value of land equivalent ratio (LER), relative crowding coefficient (K), actual yield loss (AYL), monetary advantage (MA) and intercropping advantage (IA) was observed for B:F (2:1) treatment under broiler litter application. Overall, the application of animal manures in sustainable agriculture will increase intercropping advantages compared to chemical fertilization system.
    Keywords: Relative value total, Competitive ratio, Land equivalent ratio, Sustainable agriculture
  • Habib Maralian *, Safar Nasrollahzadeh, Yaegoob Raiyi, Davood Hassanpanah Pages 175-188
    In order to study the effect of deficit irrigation and bio-fertilizer on potato cultivars, a field experiment was conducted at Ardabil Agricultural and Natural Research Center, Iran, in year 2014. Water deficit stress set as main factor with three levels, I1 (full irrigation), I2 (0.8 full irrigation) and I3 (0.6 full irrigation, three genotypes set as split plot and bio fertilizer set as split split plot based on randomized complete block design with three replications. Adjectives such as emergence and flowering time, plant height, main stem diameter, number of stem, leaf and stem dry weight, chlorophyll and carotenoid content and plant yield were studied. Results indicated that all traits significantly affected by Irrigation treatments, exception number of branches. Emergence, flowering date, plant height, stem diameter, number of branches and plant yield had significant differences among genotypes. Effect of interactions between irrigation and genotype were significant on stem diameter only. Bio fertilizer increased amount of all traits as plant yield increased in 10 percent proportion compared with control. The highest potato yield was obtained in Clone 97-2. The highest yield obtained with full irrigation and potato yield decreased 40 percent by severe water stress compared with control. Therefore using of bio fertilizer recommended as supplement fertilizer for potato.
    Keywords: Stress, Inoculation, Carotenoid, Yield
  • Ali Mohammadi Torkashvand *, Fatemeh Honarkarian Pages 189-199
    The correct management of kiwi fruit tree nutrition can affect an increase in postharvest life of kiwi fruit. At this research, based on randomized complete block design with 10 fertilization treatments, the effect of different stages of foliar spraying CaCl2 (August to October) and different amounts of urea, triple superphophate and potassium sulphate on kiwi fruits in a kiwi orchard located at Astaneh Ashrafieh, Guilan Province, Iran, was investigated. The traits including fresh and dry weight, acidity, percent of dry matter, the brix and firmness of fruit, nitrogen, phosphorus, calcium of fruit in harvesting time; and fruits firmness and brix in 60 and 120 days after keeping fruits in storage (temperature 0 ±0.5ºC and 90-95% moisture) were measured. Results showed that the dry matter percent in treatments of five stages foliar spraying calcium was significantly more than control. The brix in the control treatment was 2-2.3 degrees more than in the treatment of five stages of foliar spraying with Ca. The highest concentration of calcium was observed in the treatments of three stages foliar spraying with Ca. The highest fruit firmness obtained in four and five foliar spraying Ca treatments and the lowest firmness in control treatment. Decreasing of fruit firmness during the time in four and five foliar spraying Ca treatments was lower than control. Results indicated the influence of different levels and periods of macro elements fertilizers application with foliar spraying of calcium on the quantities and qualitative promotion of kiwifruit in comparison to traditional fertilization.
    Keywords: Brix, Fertilizer, Fruit firmness, Fruit sugar, Plant nutrition
  • Ghasem Rahimi *, Sepideh Yegane Shali Pages 201-213
    The aim of this study was to investigate the effect of different amendments on soil properties, mass and accumulation of elements in corn (Zea mays) grown on irrigated soil with wastewater of Bu-Ali industrial region. The green house experiment was conducted with treatments of Gypsum, Citric Acid, farmyard manure and compost separately and as complex, in a completely randomized design with four replicates in Bu-Ali Sina University at 2013. Obtained results showed that the applied different amendments under wastewater irrigated, changed significantly chemical characteristics in the studied soil i.e. pH, EC, CEC, organic matter, CCE, soluble cations. The results also showed that the applied different amendments increased significantly dry and wet mass of corn, in which the maximum and minimum (350.50 and 42.75mg/kg respectively) was in farmyard manure treatment and those amount (74.87 and 10.54mg/kg respectively) observed for control treatment. Applied amendments on irrigated soil with wastewater was effected on heavy metal concentration of shoot corn plants, however it was much less than background in which was not adverse effect on plants. But on root corn plant concentration of Zn and Cd was above background in which was adverse effect on plants. The results showed that maximum and minimum heavy metal concentration in corn plant (root + aerial part) was related to Fe and Cd, respectively. The application of amendments (particularly compost and farmyard manure) and wastewater in soil coincidently, not only increased dry and wet mass of corn via nutrition of plant but also prevented salt and sodic conditions in soil for longer time.
    Keywords: Compost, Farmyard manure, Citric acid, Gypsum