فهرست مطالب

دانش های بومی ایران - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه دانش های بومی ایران
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید کریمیان*، عادل سپهری، حسین بارانی صفحات 1-52
    به منظور بررسی دانش بومی گنبو(آنغوزه) از گونه های مهم دارویی_صنعتی مراتع، که از قدیم الایام تاکنون مورد استفاده مردم محلی قرار می گیرد، این تحقیق در منطقه تنگ سرخ که بیشترین تعداد بهره بردار و بیشترین سطح رویشگاه گنبو در استان کهگیلویه و بویراحمد را دارد انجام گرفت. روش اصلی تحقیق مبتنی بر بررسی دانش بومی جوامع محلی به شیوه پژوهش مشارکتی است. از روش های تحقیقات کیفی از جمله مشاهده مستقیم، مصاحبه های آزاد، مصاحبه های عمیق فردی و گروهی و مشارکت منظم در فعالیت مردم محلی استفاده شد. در مصاحبه ها، پرسش ها جهت بررسی اتنواکولوژی، اتنوفارماکولوژی، اگرونومی و سایر مسایل در زمینه اتنوبوتانی گنبو صورت گرفت. بر اساس دانش بومی اندام های مختلف گیاه گنبو دارای استفاده های دارویی، صنعتی و خوراکی است. بیشترین کاربرد و استفاده گنبو مربوط به شیره تولیدی آن است. جوامع محلی معتقدند گنبو گیاهی مقاوم به سرما است و در مناطق مرتفع و زمین های شیبدار حضور بیشتری دارد. در انواع خاک ها و دامنه ها قابلیت رویش دارد، ولی در دامنه های آفتاب گیر و خاک های شنی، نرم و قرمز رنگ، شیره بیشتری تولید می کند. بهترین شیوه کاشت گیاه را بذرپاشی پاییزه می دانند. بر اساس دانش بومی سن گنبو جهت بهره برداری باید بالای 7 سال باشد تا بتوان شیره مناسبی بدست آورد. همچنین نتایج نشان داد بهره برداری گنبو از قدیم الایام از راه های تامین معیشت جوامع محلی است. به طور کلی مشاهده شد دانش بومی از شناخت کافی پیرامون خواص دارویی، زمان رویش، زمان برداشت، اندام قابل استفاده، شرایط مناسب کاشت، داشت و برداشت از گنبو و همچنین یافتن مناطقی که پتانسیل رویش و تولید حداکثر محصول این گیاه را به طور گسترده دارند، برخوردار است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، گنبو، اتنواکولوژی، اتنوفارماکولوژی، اگرونومی، مراتع تنگ سرخ
  • سیدمهدی موسوی نژادیان * صفحات 53-88
    ماده ی مورد بحث در این مقاله یا AAA یا آزولای فعال حاصله، از طریق 10 سال پژوهش در جهت بهبود عملکرد انرژی و کاهش مصرف سوخت های فسیلی عملی شده است. درواقع، این محصول حاصل تلاش پی گیر تحقیقی در استفاده از انرژی خام موجود در مواد ارگانیک و کاهش درگاشت در اکوسیستم ها بوده که منجر به تولید فراوری شده، از گیاه آزولا با نام علمی سرخس آبزی موجود در تالاب انزلی و مواد ارگانیک گردیده و اثرات آن بر کاهش مصرف سوخت در سیستم احتراق موتورهای درون سوز تا 20 درصد، افزایش راندمان، افزایش گشتاور نیرو و شتاب به تایید رسیده است.
    AAA یک نوع افزودنی ارگانیک محلول بدون بو و رنگ به سیستم احتراق موتورهای درون سوز محسوب شده، که حاصل تراکم حداکثر مواد ارگانیک تحت فشار بالا می باشد. از این رو، AAA مانند یک کاتالیزور متراکم ارگانیک و به عنوان یک افزودنی مناسب جهت بهبود خواص به سوزی سوخت به کار گرفته میشود. وقتی ماده ی هیدروکربنه ی ارگانیکی محلول یا جامد AAA به سیستم احتراق موتورهای درون سوز اضافه میشود، رفتار ترمودینامیک منحصر به فردی ایجاد میکند. از واکنش الکترواستاتیک گونه های شیمیایی در محلولهای سوخت با AAA رفتار جالبی به وجود میآید که این تاثیرات منجر به تغییراتی در خواص نهایی سوخت می شود که حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: آزولا، انرژی، آنتروپی
  • خدیجه بوزرجمهری*، مهدی معصومی جشنی، حسنعلی جهانتیغ صفحات 89-118
    دامداران در جوامع روستایی جهت پرورش و مدیریت امور دام فعالیت های را به صورت مشترک انجام می دهند و تحقیقات حاکی از آن است که همیاری و همکاری بین دامداران و بویژه زنان روستایی نقش کلیدی را ایفا می کند. هدف از انجام تحقیق حاضر، شناخت دانش بومی و سنت های محلی زنان روستایی ابونصر در تولید و مدیریت فرآورده های دامی در شهرستان بوانات استان فارس است. روش تحقیق بر مبنای روش های پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات از تکنیک های کیفی شامل مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتی و مصاحبه سازمان یافته استفاده شده است. جامعه آماری شامل 29 نفر زن روستایی دامدار ساکن در روستای ابونصر است که اطلاعات به شیوه کیفی جمع آوری و تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاکی از وجود دانش بومی و سنت های محلی غنی در بین زنان روستای منطقه است که ناشی از وجود نظام سنتی شیردوشی (دون) و مکانیسم مدیریت شیر و فراورده های لبنی است. نظام دون یک نهاد اجتماعی سنتی برای اعضایی است که به صورت مشارکتی در تولید فراورده های دامی فعالیت می کنند. این نظام سنتی در ایجاد پیوند اجتماعی قوی بین زنان دامدار موثر بوده و علاوه بر ایجاد تسهیلات در فرایند تولید و مدیریت فراورده های لبنی، در افزایش کیفی و کمی تولیدات دامی نیز تاثیر داشته است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، نظام سنتی دون، سنت های محلی، فرآورده های دامی، زنان روستایی، روستای ابونصر شهرستان بوانات
  • امیرحسین چیت سازیان، طاهره وفایی * صفحات 119-152
    هنر فلزکاری یکی از هنرهای بومی ایران است که از دیرباز هنرمندان سنتی این سرزمین در گونه های مختلف و با کاربردهای گوناگون به آن اشتغال داشته اند. هنر صناعی انگشترسازی از جمله هنرهای مستظرفه در این عرصه است که علی رغم فراز و نشیب های زیادی که پشت سر گذاشته، همچنان زنده و پویا باقی مانده و بخشی از جامعه هنری ایران را پوشش می دهد؛ با این حال درباره این هنر پژوهش چندانی انجام نشده است؛ لذا با توجه به ضرورت تحقیق درباره این هنر؛ نگارندگان این مقاله کوشیدند این موضوع را بررسی کنند و بدین منظور استان قم را به عنوان یکی از مراکز اصلی این هنر انتخاب کردند. پژوهش توسعه ای حاضر که گردآوری اطلاعات آن به روش میدانی و کتابخانه ای اسنادی انجام شده، با هدف بررسی چگونگی روش ساخت و ویژگی های انگشترهای سنتی استان قم انجام شده است. نتایج حاصل از این پژوهش توصیفی- تحلیلی در جامعه آماری انگشترسازان قم نشانگر آن است که انگشترسازی سنتی از گذشته در قم مرسوم بوده است و در حال حاضر نیز این حرفه در شهر قم رواج دارد و تولیدات انگشتر سنتی قم نیز مانند دیگر هنرهای دستی سنتی برخلاف تولیدات انبوه ماشینی در تعداد معدود و به صورت تک، متناسب با طرح و سنگی که برای انگشتر انتخاب شده است انجام می شود.
    کلیدواژگان: فلزکاری سنتی، انگشترسازی قم، مخراج کاری، انگشتر، رکاب، نگین
  • جواد مداحی *، علی جهانشاهی افشار، گوزل رافاییلوونا صفحات 153-210
    امروزه بحث خوراک، مشخصات و کارکردهای آن در قلمرو فرامادی، امری غریب و خالی از پشتوانه علمی قلمداد شده؛ به گونه ای که در دیدگاه بسیاری از مردم، حوزه خوردنی ها در مسئله حلال و حرام و تاثیراتی که بر جسم و سلامتی انسان می گذارد خلاصه شده است. به اعتقاد برخی، ورود دین در حوزه خوراک، فعالیتی غیر علمی و خرافی پنداشته می شود؛ در حالی که از منظر دین، یکی از وظایف عمده صاحبان رسالت الهی، تمرکز بر خوراک به عنوان یکی از واسطه های حل بسیاری از مسائل فرهنگی و اجتماعی است. آنچه در فرهنگ تغذیه دینی نقش برجسته ای دارد و در نقطه کانونی این پژوهش نیز قرار می گیرد، توجه اسلام به خوراک، به مثابه یک نظام نشانه ای و نمادین در روابط انسان ها با یکدیگر و با خداوند است. در این پژوهش، تلاش شده است با الهام از چارچوب نظری تفسیرگرایی و نشانه شناختی، و بررسی عمیق در آموزه های دینی و با کمک ابزار مصاحبه،نقش های نمادین غذا و هم سفرگی را در ساختار فرهنگ تغذیه اسلامی مردم بخش لاله زار از توابع شهرستان بردسیر (استان کرمان)شناسایی کنیم و نشان دهیم که مفاهیمی را که اسلام با توجه به نقش های نمادین غذا به جامعه القا نموده، آرمانی کاملا نظری نیست؛ بلکه غذا و سفره غذا یکی از بهترین زمینه های انتقال مفاهیم دینی در فرهنگ اسلامی محسوب شده و خداوند و بزرگان دین اسلام با استفاده از این قدرت نمادین غذا، عمیق ترین مفاهیم انسانی و دینی را در ابعادی به کوچکی یک سفره غذا به مخاطبان خود منتقل نموده اند؛ مفاهیمی چون تواضع، قناعت، پیوند اجتماعی، روابط اجتماعی، برابری اجتماعی، و یکسانی طبقاتی.
    کلیدواژگان: سفره غذا، فرهنگ تغذیه اسلامی، نقش های اجتماعی غذا، نشانه شناسی غذا
  • امید مسعودی فر * صفحات 211-235
    زعفران گیاه بومی ایران است که از دوران باستان ایرانیان نحوه کشت و کار، کاربرد های تغذیه ای و مصارف دارویی می شناختند. دانش بومی ایرانیان در ارتباط با زعفران بسیار غنی بوده و امروزه کاربردی است که ریشه علمی در متون کهن کشاورزی دارد. این گیاه در فرهنگ و ادبیات فارسی جایگاه ویژه ای پیدا کرده است که نشانه پر ارزش بودن و عاشقی که دور از معشوق به حال ناخوش گرفتار گردیده، می باشد. در متون کهن کشاورزی، گیاهشناسی و کلیه مراحل کاشت، داشت و برداشت این گیاه تشریح و تبیین گردیده است ودر مرحله داشت دور آبیاری برای مناطق مختلف دو بار توصیه شده است . بر اساس این متون مهمترین آفات این گیاه جوندگان موش و خرگوش است. در کتب طب سنتی مصرف دارویی زعفران در قوت دادن احشاء داخلی ، مفرح بودن آن ، موارد مصرف ادویه ای و مصارف عطری گیاه تشریح گردیده است . خطرات مصرف بالای زعفران نیز در این متون در بعضی متون نگارش یافته است.
    کلیدواژگان: دانش بومی، زعفران، طب سنتی، متون کهن، نسخ خطی
|
  • Vahid Karimian *, Adel Sepehry, Hossein Barani Pages 1-52
    In order to study Indigenous knowledge of Ganaboo plant (Medicinal and industrial of rangeland important species), which has been used from past years by local people, this research was done in TangSorkh area which have the maximum of stakeholder and the highest area of Ganaboo habitat in Kohgiluyeh and Boyerahmad. The main research method is Indigenous knowledge considering of local communities based on participatory research methods. In this study, Qualitative research methods including direct observation, interviews free, in-depth individual and group interviews and regular participation in local people's practices were used. In interviews, questions were proposed to assess Ethnoecology, Ethnopharmacology, agronomy and other issues about Ethnobotany of Ganaboo. Based on Indigenous knowledge, Ganaboo plants have Medicinal, industrial and edible uses. Most of the uses relevant to the Oleo-gum-resin production. Local communities believe Ganaboo resistant to the cold and more presence in the uplands and steep lands. It grows in all soil types and every hillside. But in the hillside Toward the sun and on the sandy, soft and red soils, produce more Oleo-gum-resin. The best way to plantng is seeding in autumn. Based on the Indigenous knowledge, age of Ganaboo should be above 7 years to obtain a good Oleo-gum-resin. The results showed Ganaboo utilization from the past known as the livelihoods ways for local communities. Overall received Indigenous Knowledge Was aware from medicinal properties, growing time, harvest time, usable organs, conditions for planting and harvesting and also find areas with the maximum Potential of growth and production of Ganaboo.
    Keywords: Indigenous Knowledge, Ganaboo(Ferula assa foetida L.), Ethnoecology, Ethnopharmacology, Agronomy, Rangeland of TangSorkh
  • Seyed Mehdi Mousavinejadian * Pages 53-88
    AAA (Azolla Active Acquired) has been produced during the last 10 years of intensive research to improve energy performance in internal combustion system. This product is used in vehicles or factories and reduce energy consumption of fossil fuels. In fact, AAA is the result of continuous research activities in relation to Gross Energy and Entropy in Ecosystems. This product was made by processing of organic materials and its effects on reducing fuel consumption in vehicles and different factories in industrial targets up to 20%, increased efficiency, increased torque and acceleration was approved. AAA as an additive (no colour no odour) in internal combustion system, is a liquid or solid organic material and produced under maximum concentration and high pressure. Therefore, AAA is used in internal combustion system as an organic condensation catalyst and improves combustion property of fuel. When AAA is added to internal combustion system, a unique thermodynamic behaviour is being occurred. In this regard, the electrostatic reaction between chemical components of fuel and AAA leads to changes in the final properties of the fuel, which is vitally important. In other words, AAA has a positive impact on vapour pressure increases and higher-octane fuel and at the same time, Air-Fuel Ratio on engine performance is improved.
    Keywords: Azolla, energy, Entropy
  • Khadijeh Bouzarjomehri *, Mehdi Masoum Jashni, Hassanali .Jahantigh Pages 89-118
    Ranchers in rural communities work together to raise and manage their livestock activities. In the meantime, The collaboration and cooperation between farmers and particularly rural women play a key role stems. The purpose of this study was to identify local knowledge and local traditions of rural women in abunasr rural in production and management of livestock products in Bavanat city of Fars province. The research method is based on surveying methods. For data collection, qualitative techniques including direct observation, participatory observation and organized interviewing have been used. The statistical population consisted of 29 rural woman is a farmer living in the village of AbuNasr, which is collected and analyzed in a qualitative way. The results of the research indicate that there is a rich indigenous knowledge and local traditions among women in the region, due to the existence of a traditional milking system (Don) and the mechanism of milk management and dairy products. The Dun system is a traditional social institution for members who participate in the production of livestock products. This traditional system has been effective in establishing a strong social bond between livestocks and, in addition to facilitating the production and management of dairy products, has also contributed to the qualitative and quantitative increase in livestock production.
    Keywords: Indigenous Knowledge, The traditional system of Don, Local Traditions, Livestock products, Rural women, Rural Abunasr Bavanat city
  • Amirhosein Chitsazian, Tahereh Vafaee * Pages 119-152
    Metalworking art is one of the native arts of Iran that traditional artists of this territory have been working on it in different types and usages since the ancient times. Ring making handicraft is amongst the fine arts in this arena which in spite of many ups and downs that left behind, has remained alive and dynamic and covers a part of Iran artistic community. However, there is hardly any researches in this field; therefore, due to the research necessity on this art; The writers of this article strived to review this issue and therefore, they selected Qom province as one of the main centers of this art. The data of present developmental study with the aim of studying the construction methods and features of traditional rings of Qom province, was collected through field and documentary method. The results of this descriptive-analytical research in Statistical population of Qom ring makers indicate that the traditional ring making in Qom city has been customary in the past and also subsists continuously and Qom traditional ring productions like other traditional handicraft arts and unlike the mass production, are produced in a few numbers, single and proportional to the design and a stone selected for the ring.
    Keywords: Traditional metalworking, Qom ring making, Stone setting, Ring, frame, gemstone
  • Javad Madahi *, Ali Jahanshahiafshar, Gozal Guzelstol Pages 153-210
    Nowadays, the topic of food and its characteristics and functions in metaphysical context are considered as weird and without scientific proof in such a way that for most people this concept of food is only limited to halal (allowed) and haram (forbidden) and its influence on human’s health and body. Some people believe that studying food based on religion is unscientific and superstitious. However, in the viewpoint of religion, one of the main duties and responsibilities of religious leaders is to concentrate on food as a means to solve a number of cultural and social problems. What plays a significant role in religious food culture and is the central concern of this study is the attention paid by Islam to food as a symbolic system in the relationships of humans with each other and with God. Based on interpretivism and semiotics as the theoretical frameworks and thorough investigation of religious teachings by means of interview, this study was attempted to detect and represent the symbolic roles of food and dining together in Islamic food culture among people in Lalezar of Kerman. It was further aimed to indicate that the concepts Islam has induced to the society according to the symbolic roles of food are not pure theoretical ideals. Rather, food and the cloth around which people sit and eat food (Sofreh) are of the most suitable means of transferring religious concepts in Islamic culture. God and great Islamic figures have expressed the deepest humanity and religious concepts through the symbolic power of food. Concepts like humility, contentment, social links, social relations, social equality and social class equality.
    Keywords: Dining together, Islamic food culture, social roles of food, food semiotics
  • Omid Masuodi Far * Pages 211-235
    Saffron is echo type plant of Iran. Its cultivation, nutrition and drug applications and drug were known from ancient historical period. Iranian people have excellent indigenous knowledge about saffron. In Persian literature, saffron is symbol of expensive cost and the lover that abounded form his love. The botany and cultivation of saffron were noted in old agriculture manuscripts. Two time irrigation was advised for saffron. Mouse and rabbit are two pest of saffron based on old manuscripts. In traditional medicine book , saffron was effective in internal organs and caused happiness in psychological treatment. Dangerous saffron over dosage application In some texts warned.Saffron is echo type plant of Iran. Its cultivation, nutrition and drug applications and drug were known from ancient historical period. Iranian people have excellent indigenous knowledge about saffron. In Persian literature, saffron is symbol of expensive cost and the lover that abounded form his love. The botany and cultivation of saffron were noted in old agriculture manuscripts. Two time irrigation was advised for saffron. Mouse and rabbit are two pest of saffron based on old manuscripts. In traditional medicine book , saffron was effective in internal organs and caused happiness in psychological treatment. Dangerous saffron over dosage application In some texts warned.
    Keywords: Indigenous Knowledge, old text, old manuscripts, saffron, Traditional Medicine