فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 1 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید ابهری، زینب افچنگی صفحات 7-33
    در حقوق ایران، ماده ی 264 قانون مدنی که به بیان اسباب سقوط تعهدات پرداخته، اشاره ای به نهاد شرط انفساخ نکرده است. این در حالی است که در بند 8 ماده ی 1234 قانون مدنی فرانسه، این نهاد به عنوان یکی از اسباب سقوط تعهد عنوان شده و ظاهرا ماده ی مذکور، منبع نویسندگان قانون مدنی ایران در تدوین ماده ی 264 بوده است. با تحلیل مساله در حقوق ایران، به نظر می رسد اگر چنین شرطی به صورتی در عقد درج شود که سبب جهالت و غرر در معامله نشود، اصولا نباید با مبانی نظام حقوقی ایران منافات داشته باشد. حال با فرض پذیرش عدم منافات این نهاد با نظام حقوقی ایران، این مسایل مطرح می شود که مبنا و ماهیت حقوقی شرط انفساخ چیست؟ آیا اثر این شرط قهقرایی است یا ناظر به آینده بوده و به گذشته سرایت نمی کند؟ در این تحقیق، سعی می شود که تحلیلی از مفهوم، ماهیت، قلمرو و آثار شرط انفساخ به عمل آید.
    کلیدواژگان: شرط انفساخ، اقاله، ماهیت حقوقی، مبنا، اثر
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، هاجر کاظمی افشار صفحات 33-45
    نحوه ی ارتباط انسان با اعضای بدن خویش از جمله مباحثی است که امروزه در حل برخی مسایل مستحدثه مورد توجه قرار گرفته است. تعیین نوع این رابطه حدود تصرفات انسان را مشخص می کند. برخی رابطه ی انسان را با اعضای بدن خویش رابطه ی مالکیت و برخی آن را رابطه ی امانت می دانند. به نظر برخی رابطه ی مزبور رابطه ی سلطه و تصرف است که مقاله ی حاضر نظریه ی اخیر را می پذیرد.
    کلیدواژگان: اعضای بدن، مالکیت، تصرف، امانت
  • صفحات 45-73
    بسیاری از قوانین اصولی، قواعد فقهی و احکام شرعی به ظاهر آیات و روایات مستند هستند و یکی از شایسته ترین مراجع تشخیص ظواهر، عرف است. بررسی متون فقهی نشان می دهد که علمای اهل سنت از پدیده ی عرف با واژه های عرف و عادت نام برده اند و تا دو قرن اخیر کاربرد این واژگان در متون فقهی و اصولی شیعه نیز معمول بوده است. در دو قرن اخیر، ادبیات فقه شیعه به ایجاد واژگان جدیدی برای این پدیده روی آورده است. فقهای شیعه نوعا از این پدیده با واژه های «سیره ی عقلا، طریقه ی عقلا و بنای عقلا» نام برده اند. حجیت عرف در نزد امامیه و اهل سنت مورد اختلاف است: علمای اهل سنت، به خصوص حنفی ها، عرف را حجت و میدان عمل به آن را وسیع می دانند. درباره ی حجت بودن عرف در نزد فقی هان شیعه، سه دیدگاه وجود دارد: 1- حجت و اعتبار عرف، ذاتی و بی نیاز از امضای شارع است؛ 2- اختلافی بین حکم عقل و عرف وجود ندارد؛ 3- اعتبار و حجیت عرف موکول به امضای شارع است. این مقاله کوششی است برای نشان دادن این نکته که عرف و عادت مسلم چه مقدار در فقه و حقوق ایران تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: عرف، حجیت، فقهای شیعه، فقهای عامه
  • محمدعلی خورسندیان، حانیه ذاکری نیا صفحات 73-99
    شک نیست که اراده از مختصات انسان است؛ لیکن در چیستی آن، فلاسفه و متکلمین دیدگاه های متفاوتی دارند. شکل گیری اراده در انجام هر عملی به ویژه عمل حقوقی که مورد بحث ما در این نوشته است طی مراحلی صورت می پذیرد که عبارتند از: 1- تصور وجود عمل 2- سنجش میزان نفع و ضرر 3- تصدیق لزوم انجام عمل (رضا) 4- تصمیم 5- اجرا. برای تحقق هر عمل حقوقی، قصد انشا ضروری است که در مقابل آن قصد اخبار قرار دارد. اراده در اعمال حقوقی در دو چهره ی ظاهری و باطنی نمود می یابد که در صورت تزاحم، اراده ی باطنی مقدم خواهد بود. با لحاظ مراحل شکل گیری اراده و وجوه افتراق قصد و رضا درمی یابیم که قصد، عنصر سازنده ی عقد؛ و رضا، شرط اعتبار آن است. لذا عقد در حالت فقدان قصد، باطل؛ و در صورت فقدان رضا، غیرنافذ می باشد. در این نوشته سعی شده است در هر مبحث دیدگاه های فقها (امامیه و عامه) و حقوق دانان (داخلی و خارجی) بررسی و تبیین شود.
    کلیدواژگان: اراده، قصد، قصد انشا، رضا، اکراه
  • امیرحمزه سالارزایی، مریم شیبانی صفحات 99-125
    از دیرباز این پرسش اگر بیمار و درمان گر با قصد و تراضی اقدام به فرآیند درمان کردند، تکلیف ضرر و زیان محتمل و بعضا جبران ناپذیر چه می شود؟! نگارندگان این مقاله در صدد یافتن راه حلی در خصوص موارد خطای جزایی و شبیه آن هستند بر اساس قوانین جاری اگر تیم پزشکی، متخصص و ماذون باشند و برائت نیز حاصل کرده باشند، در صورتی که عمل جراحی یا طبی آن ها مشروع بوده و کلیه ی موازین علمی و فنی مربوطه را رعایت کرده باشند، ضامن نیستند وگرنه با نبود هر یک از قیود و شروط مندرج، قانونا و اخلاقا ضامن هستند. (بند دوم ماده ی 59 ق. م ا). در این مقاله به روش توصیفی و تحلیل مقررات قانونی برآنیم تا به طور شفاف و منسجم مسوولیت کیفری تیم پزشکی را بر اساس قوانین و مقررات موضوعه ایران تبیین کرده و در جایی که خلا قانونی وجود دارد راه کار علمی مستدل پیش نهاد کنیم.
    کلیدواژگان: کادر درمان، مسوولیت کیفری، مقررات، سکوت قانون
  • مهدی موحدی محب صفحات 125-145
    از شرایطی که فقی هان برای عهده داری منصب قضا برشمرده اند، «اجتهاد» به معنای مصطلح آن است هر چند در مقابل، برخی نیز بر این باور نیستند. این نوشتار ضمن ترجیح قول به عدم لزوم اجتهاد، به نقد دلایل نظریه ی لزوم پرداخته، از رهگذر تبیین نظام قضایی ایران و با گذار در ادله ی شرعی، دو مطلب را در این خصوص، بنیادی و ضروری می داند: «نصب قاضی از سوی مرجع معتبر شرعی» و دیگری «دادرسی مستند به احکام و قوانین حاصل از مسیر درست استنباط»؛ در ادامه به کیفیت تضمین این دو امر در نظام قضایی فعلی پرداخته و از ایرادها و موارد نقص اجرایی نظریه ی لزوم سخن می گوییم و این که با تغییرات بسیاری که در مساله ی دادرسی و قضا رخ داده، پذیرش لوازم چنین نظری لزوم دشوار می نماید تا جایی که شاید بتوان آن را از مواردی دانست که دچار تبدل در موضوع شده که طبعا تبدل در حکم را نیز در پی خواهد داشت. ناگفته پیداست که «ملکه ی اجتهاد» در قاضی، فضیلتی انکارناپذیر در راستای اهداف نظام حقوقی اسلام و قانون اساسی بوده، قضات غیرمجتهد نیز باید با فقه و مبانی حقوق اسلام که پشتوانه ی نظام قضایی و قوانین فعلی است به خوبی آشنا باشند.
    کلیدواژگان: اجتهاد، قاضی، نظام قضایی، قانون، قاضی مجتهد
  • سیدعلی موسویان صفحات 145-171
    در جهان بینی اسلام انسان آزاد و مختار آفریده شده است. در عین حال حکم شدید ارتداد این شبهه را ایجاد کرده که اسلام طرف دار تحمیل عقیده است و جلوی آزادی آن را گرفته است. این تحقیق در پی آن است که اثبات کند این حکم یک حکم سیاسی است و صرفا برای برخورد با دشمنان اسلام است که در ستیز با اسلامند و از حقوق اجتماعی مسلمانان دفاع می کند و هیچ گاه عقیده ای را تحمیل نکرده است. و به این مطالب پرداخته شده است: 1) حکم حکومتی و راه های شناخت آن، 2) سیر بیان حکم ارتداد در کلمات فقی هان و سخت گیری آنان در این حکم و آثار متفاوت حد یا تعزیر بودن حکم ارتداد، 3) بررسی آیات: ارتداد، آزادی عقیده و توجه به علم و رد تقلید کورکورانه، 4) نمونه هایی از احکام متفاوت ارتداد در سیره معصومان و بالاخره نتیجه گیری.
    کلیدواژگان: حکم حکومتی، ارتداد، حد، تعزیر، آزادی عقیده، مرتد
|
  • Pages 7-33
    In Iranian law system، the article 264، spelling out the causes of the abrogation of obligations، does not refer to the principle of revocation condition. While in article 1234 in the French law، which has been a reference for the above mentioned Iranian article، this principle has been mentioned as one of the causes of the abrogation of the obligations. One can rightly assume that if such a condition is included in a contract for a transaction، it should not be inconsistant with Iranian law system. Taking this consistency condition for granted، questions arise as to what the underlying legal principles and nature of revocation condition are and whether the consequences of such a condition are retroactive or are targeted at future. This article seeks to analyze the significance، nature، scope، and the consequences of the revocation condition.
    Keywords: revocation condition, underlying principles, consequences, legal nature of cancellation
  • Pages 33-45
    Man’s relationship with his body parts is an issue that has been paid attentiuon to in dealing with some modern problems. Determining the nature of this relationship sheds some light on the limits of human possessions. Some believe that this relation is of ownership type. Som believe that it is of trusteeship type. Accorting to some others، it is control and dominance. This article supports the latter view.
    Keywords: body parts, ownership, dominance, trusteeship
  • A. Izadifard, R. Nematzadeh, H. Kaviar Pages 45-73
    Many of the legal principles، rules of jurisprudence and religious decrees are based on the appearance of verses and hadiths and one of the most appropriate references for judging appearance is common law. Reasons underlying necessary religious rules، forbidding evil acts، the right application of Quranic verses and hadiths all rest on common law. An investigation of Islamic jurisprudence literature reveals that sunnite scholars point to common law using the terms urf and aadat. These terms has also been current in Shiite jurisprudence literature up until two centuries ago. Then، terms become current. Shiite scholars have usually used the terms Sireh Oqala and Targheh Oqala (ways of the wise) to refer to to this practice. This article mentions the conditions for the validity of common law and common-law practices. The Shiite and the Sunnite do not agree on common law as a final proof. Sunnite scholars، particularly the Hanafi’s، consider common law the final proof and widely depend on it. There are three points of view among Shiite scholars: some believe that common law is essential and does not need the approval of the tegislator; some believe that there is no difference between the decrees of the common law and those of the reason; and some others believe that the validity of the common law depends on the approval of the legislator. This article attempts to show the influence the common law has on Islamic jurisprudence and Iranian legal system.
    Keywords: common law, final proof, Shiite jurisprudence, Sunnite jurisprudence
  • M. Khorsandian, H. Zakerinia Pages 73-99
    There is no doubt that volition is a human attribute although philosophers have different views on its nature. In order to fulfil any act، especially legal ones، volition goes through five stages: 1-conception، 2-assessment of benefits and losses، 3- confirming the necessity for fulfilling the act (consent)، 4-decision-making، and 5-implimentation. In order to fulfil a legal act، “creative intention” is essential which is in contrast with intention of report. Volition in legal acts has two dimensions: internal (real) and external (declaratory). Where there is a contract between these two، internal volition is preferred. We understand from the stages in volition and the differences between intention and consent that intention is an element which creates the contract، while consent validates it. So، if intention is absent، the contract is void; and، if consent is absent، it will be invalid. This writing looks into the views expressed by Imamiah and general jurisprudents and Iranian and non-Iranian law scholars on the above-mentioned issues.
    Keywords: Volition Intention, creative in tention, consent. duress
  • A. Salarzaie, M. Shaybani Pages 99-125
    Since long ago، a question has been the concern of the medical prachtioners، patients and their relatives: what about the likely، and probably irreparable، losses، while the patient and the prachitioner have both been in full consent on the medical process? The authors of this article seek to find a solution for cases of criminal errors or cases where the law is silent or is in contrast، at least by providing their personal and export legal interpretation of the present criminal medical rules. No doubt، the present article can reduce the worries of medical teams concerning the legal and criminal consequences of medical treatment. According to present rules، if the members of medical teams have enough expertise، their medical or surgical work is lawful and they have taken all technicall and scientific standards in to consideration، they are not taken accountable; otherwise، they are legally and morally accountable (article 59، Part Two). Medical teams have two types of responsibility: civil and criminal. This article is concerned with the criminal type، which is more important and crucial. It describes and analyzes the present rules and regulations and tries to clearly and coherently articulate the criminal liability of medical teams according to Iranian statute law and provides reasonable and scientific suggestions where there are lacunae.
    Keywords: penal liability, medical team, statute law, lacuna in law
  • M. Movahedi Moheb Pages 125-145
    One of the qualifications for a judge in Islamic legal jurisprudence is ijtihad in its common usage، although some Islamic jurists have opposing views to this. This article، preferring the views which oppose the necessity of ijtihad for the judge، critiques the view which considers it necessary. By describing the Iranian legal system and reviewing the religious reasons، this study emphasizes two fundamental issues: appointment of the judge by an authoritative legal reference and litigation based on rules and laws derived through a correct procedure of inference. The article goes on to deal with how these two principles are guaranteed in the current legal system and mentions some of the shortcoming and practical problems with the “necessity view”. It asserts that، due to many changes in litigation and judgement procedures، such a prerequisite seems very difficult. It cannot be denied that ijtihad is a great advantage in line with the goals of Islamic legal system and Iranian constitution. Non-mojtahid judges must also be well familiar with Islamic jurisprudence and the principles of Islamic law، which are the basis of the current legal system and laws.
    Keywords: ijtihad, judge, law, mojtahid judge, judicial system
  • S. A. Mousavian Pages 145-171
    According to Islam, man is created free. However, the severe sentence for apostasy has produced a misgiving to the effect that Islam imposes its belief system and prevents freedom of man. This article tries to show that the penalty for apostasy is a political rule formulated to confront enemies fighting Islam. The purpose of this rule is to support Muslims’ social rights and it has never been a basis for the imposition of any belief yet. The following issues have been discussed in this article: 1) canonical rule and the way to recognize them, 2) references to apostasy in the Islamic jurists’ works and their emphasis on it, 3) studying and analyzing verses of the holy Quran about apostasy, freedom of belief, respect for knowledge and the renunciation of blind faith, and examples of sentences for apostasy by the infallibles.
    Keywords: canonical rule, apostasy, hadd (Islamic punishment), tazir (Islamic punishment), freedom of belief, apostate