فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جلیل امیدی*، فرهاد یوسفی پور صفحات 7-30
    در تحلیل فقهی، محیط زیست در شمار ارزش هایی است که در چارچوب مقاصد شریعت حفظ آنها ضروری و مقابله با هر نوع تهدیدی علیه آنها الزامی است. تامین و تداوم مصالح مقصود شرع که در سه سطح ضروریات، حاجیات و تحسینیات دسته بندی می شوند، به نوعی با حمایت از محیط زیست ملازمه پیدا می کند. مصلحت را محافظت از مقاصد شرع و سد ذریعه را تحریم رفتارهای مضر به مصالح مشروع؛ دانسته اند. بر این اساس مصلحت و سد ذریعه را می توان دو مبنای تئوریک ارزش گذاری محیط زیست و دفع مفاسد و مضرات از آن دانست. این نظریه ها که البته پیوند آشکاری با قوعدی چون «لاضرر» دارند، در مجموع می توانند مبنایی شرعی برای تدوین یک نظام ملی پایدار و فراگیر درباره ی محیط زیست و پشتوانه ای اسلامی برای مشارکت فعال در برنامه های منطقه ای و بین المللی مربوط به محیط زیست به دست دهند.
    کلیدواژگان: فقه، محیط زیست، مصلحت، سد ذریعه، لاضرر
  • علی اکبر ایزدی فرد*، محمد محسنی دهکلانی، رزاق ادبی فیروزجایی صفحات 31-58
    شارع مقدس و به تبع آن قانونگذار قانون مدنی ایران در ماده1106 زوج را ملزم به تامین هزینه های زندگی (نفقه) زوجه خویش نموده است. به تصریح قانونگذار(در ماده1108) این الزام در برابر تعهد زوجه به ادای وظایف زوجیت و به طور مشخص «تمکین تام» در قبال زوج می باشد. از سوی دیگر «اشتغال زوجه» امروزه تبدیل به پدیده شایع در جوامع مختلف گردیده است. تا آنجا که درصد قابل توجهی از زنان، یا ازدواجشان مسبوق به اشتغالشان بوده و یا این که «حق اشتغال» را به صورت شرط در ضمن عقد و یا با توافق با زوج پس از عقد، برای خود محفوظ می دانند. مقاله پیش رو، ضمن نقل اقوال و ادله فقها با استناد به تحلیل عرفی تمکین تام و استقلال نفقه از تمکین و نیز حق بودن نفقه، به این نتیجه رسیده است که اشتغال زوجه موجب سقوط قهری نفقه او نمی شود اما امکان اندراج شرط اسقاط نفقه در ضمن عقد وجود دارد.
    کلیدواژگان: نفقه، زوجه، اشتغال، تمکین، سقوط نفقه
  • حسن بادینی*، احمد شاهی صفحات 59-86
    مبنای مسوولیت مقام صالح قانونی و مامور یکی از موضوعات مهم حقوق مسوولیت مدنی است که مباحث پیچیده و دشواری را به خود اختصاص داده است. از جمله نظریاتی که می تواند به عنوان مبنای مسوولیت مقام صالح قانونی و مامور مطرح شود، نظریه تقصیر می باشد؛ لذا باید به طور کلی مطالعه نمود که مبنای مسوولیت مقام صالح قانونی، در صدور دستور، و مامور، در اجرای آن چیست؟ و در صورت قبول نظریه تقصیر، به عنوان مبنای مسوولیت مدنی مقام صالح قانونی و مامور، محدودیت های نظریه مزبور چیست که در این موارد پیدایش مسوولیت مدنی آنها منوط به ارتکاب تقصیر نیست؟ در پاسخ به این سوال ها، می توان گفت که مبنای مسوولیت مقام صالح قانونی و مامور قاعده کلی تقصیر می باشد؛ مگر این که در برخی موارد خاص یعنی اتلاف و تسبیب عنصر تقصیر در تحقق مسوولیت مدنی آنها شرط نیست و به هر حال از استثناهای قاعده مذکور محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، مقام صالح قانونی، مامور، تقصیر، دستور غیرقانونی، اتلاف، تسبیب
  • احمد باقری*، جمیله جعفری صفحات 87-116
    گاه دولت با اتخاذ بعضی از رویه های اقتصادی یا سیاسی موجب کاهش ارزش پول و در نتیجه تورم شده و به دلیل کاهش ارزش دارایی های مالی و قدرت خرید، به گروه های مختلف جامعه خساراتی وارد می گردد. ضمان مسببین و مباشرین کاهش ارزش پول وتورم، جزو موضوعاتی است که مورد تردید و اختلاف فقی هان و حقوقدانان قرار گرفته است. در این جستار اثبات شده است که دولت در صورت تحقق شرایط ضمان، مسوول پرداخت خسارت ناشی از اعمال و تصمیم های زیان آور خویش و ملزم به جبران آن است و از آنجا که اشخاص حقوقی جز در مواردی که اختصاص به طبیعت انسانی و ذات او دارد، مانند اشخاص حقیقی موضوع هر حق و تکلیفی قرار می گیرند، مبانی و ادله ی ناظر به ضمان اشخاص حقیقی، به ضمان دولت به جبران خسارت ناشی از کاهش ارزش پول نیز تعمیم داده شده است. قاعده عدالت، قاعده حرمت مال مسلمان،حفظ امنیت اقتصادی و نظم عمومی به عنوان مبانی عام، و قاعده هایی چون اتلاف، لاضرر، و تسبیب در شمار مبانی خاص اثبات این نوع از جبران خسارت، قلمداد شده و مورد استناد قرار گرفته اند. بر پایه یافته های این پژوهش، چنان چه دولت با اقدام هایی از قبیل چاپ اسکناس بدون کارشناسی دقیق یابی پشتوانه یا با ایجاد مناقشات سیاسی و دامن زدن به اختلافات داخلی و جناحی، موجب بروز مشکلات اقتصادی، و در نتیجه کاهش ارزش پول و اضرار به مردم شود، ضامن است و باید خسارات وارد شده را جبران کند
    کلیدواژگان: ضمان، کاهش ارزش پول، مسوولیت دولت، جبران خسارت
  • عباسعلی دارویی* صفحات 117-144
    تقریبا در حقوق دنیا (اعم از ملی و فراملی) نقض قرارداد در صورتی که اساسی باشد موجب حق فسخ قرارداد برای طرف دیگر است. اما، در حقوق ایران نظر مشهور با وحدت ملاک از احکام شرط فعل، به تئوری اجبار گرایش دارد و فسخ را جز در فرضی که اجبار ممکن نبوده و تعهد هم با هزینه متعهد به وسیله دیگری قابل انجام نیست، نمی پذیرد. لکن با توجه به این که قانونگذار در مبحث اثر معاملات و در مقام بیان ضمانت اجرای تخلف از انجام قرارداد، سخنی از ضرورت اجبار نمی گوید و با توجه به این که قیاس تعهدات موضوع شرط فعل به جهت این که فرعی هستند با تعهدات اصلی صحیح نیست و با توجه به برخی مواد قانونی در عقود معین و آراء برخی از فقهان به ویژه فقهای متاخر، در حقوق ایران هم می توان تئوری فسخ ابتدایی را اثبات کرد.
    کلیدواژگان: تعهدات اصلی، تعهدات فرعی، نقض اساسی، فسخ، جبران خسارت
  • محمد عابدی*، حسین صفوی شاملو صفحات 145-168
    از سال 1362، طی دستورالعمل سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، شرط تملیک مجانی تا نصف اموال زوج به زوجه، در نکاح نامه های رسمی گنجانده شد و قریب به اتفاق زوج ها آن را امضاء و قبول می کنند. لیکن از ابتدا در خصوص این نهاد عاریتی که با قالب فقهی وارد نظام حقوق ایران شد به دلایلی مانند مجهول بودن اظهار تردید شد و پاره ای آن را باطل اعلام کردند، بدون این که دلایل صحت و بطلان آن به خوبی واکاوی و اوصاف آن به نحو تحلیلی مطالعه شود. این مقاله در صدد است که اوصاف شرط مذکور را از جمله از حیث طبیعت حقوقی، تعلیق، لزوم، رضایی بودن، مجهول بودن و ماهیت ترمیمی تنبیهی آن بررسی کند و پس از بیان دلایل بطلان و نقد آنها، به تقویت دلایل صحت آن بپردازد. البته اختیار وسیع قاضی در تعیین میزان موضوع شرط و ابهام در قلمرو دارایی مشمول آن، از کارآمدی آن کاسته و انجام پاره ای از اصلاحات را ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: عقد نکاح، حقوق مالی زوجین، شرط تنصیف اموال، شروط ضمن عقد
  • حمید مسجدسرایی*، حسین قربانیان صفحات 169-190
    مساله مسوولیت مدنی پزشک در قبال بیمار، از دیرباز مورد مداقه اندیشمندان حقوقی بوده است، اما نکته درخور تامل مواردی است که پزشکان از مسوولیت مدنی مبرا می شوند و در صورت رعایت آن موارد، برای آنان ضمانی در نظر گرفته نمی شود. قانونگذار به منظور حفظ مصالح اجتماعی و صیانت از تمامیت شخصیت جسمی انسان ها، حمایت های خویش را از پزشکان ابراز داشته و تحت شرایطی، آنان را از ضمان و مسوولیت مدنی معاف دانسته است. حصول برائت از بیمار، وجود قوه قاهره، فعل بیمار در خودداری کردن از معالجه، بی مبالاتی بیمار، اضطرار، رعایت مقررات و نظامات دولتی و عدم وجود رابطه سببیت بین فعل پزشک و ضرر وارد شده، از جمله عواملی است که به عنوان علل رافع مسوولیت مدنی پزشکان، مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته است. شرط عدم مسوولیت، تنها رفع مسوولیت مبتنی بر قاعده خطر و ایجاد محیط خطرناک را ایجاب می نماید و چنین شرطی، در فرض تقصیر عمدی یا سنگین بر خلاف نظم عمومی بوده و در فرض ارتکاب تقصیر در اثر بی احتیاطی، بی مبالاتی و عدم رعایت نظامات دولتی نیز فعل پزشک امری دلخواهانه و وابسته به میل و اراده او خواهد بود. لیکن تحت شرایطی که در این پژوهش آمده، با توجه به پذیرش نظریه فرض تقصیر در قانون جدید و عنایت به این موضوع که پذیرش مسوولیت محض پزشک در قبال بیمار، مورد قبول مشهور فقهای امامیه بوده و قانونگذار در قانون فعلی، عدول از چنین نظری را پیشه نموده و چنین شرطی را مورد تعدیل قرار داده است پزشک از مسوولیت مدنی معاف خواهد بود و فعل او ضمانی در پی نخواهد داشت، و این به نحوی است که جابجایی بار اثبات دلیل را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: عدم مسوولیت، اضطرار، برائت، ضمان، مسوولیت مدنی
  • محمد مولودی*، بیژن حاجی عزیزی، مهدی حمزه هویدا صفحات 191-210
    از یک منظر، ادله ی اثبات دعوا به دو گروه دلایل اقناعی و تحمیلی تقسیم می شوند. دلیل اقناعی، دلیلی است که دادرس در پذیرش مفاد آن اختیار تام دارد و تنها در صورتی در اثبات ادعا موثر واقع می شود که قاضی به مفاد آن قانع شود و مدلول آن را باور نماید. اما دلیل تحمیلی، صرف نظر از باور درونی دادرس در اثبات دعاوی موثر است. یعنی، حتی اگر دلیل تحمیلی موجب اقناع دادرس نیز نشود، باز هم قاضی مکلف است بر اساس آن رای دهد.مفهوم تحمیلی بودن ادله با موضوع «باور» و اقناع قاضی ارتباط پیدا می کند و باور نیز یکی از عناصر و ارکان تحقق شناخت است که مبانی تشکیل و چگونگی ایجاد آن را باید در مباحث فلسفی مربوط به «نظریه شناخت» یا «معرفت شناسی» جست وجو نمود. مقاله ی حاضر، با بهره گیری از مبانی معرفت شناختی در خصوص مبنای باور، به نقد ماهیت و مفهوم تحمیلی بودن ادله پرداخته و معتقد است که چنین مفهومی را به لحاظ اصل قرینه گرایی در معرفت شناسی نمی توان مورد پذیرش و تایید قرار داد.
    کلیدواژگان: ادله تحمیلی، باور، ارزیابی، اثبات دعوا، فصل خصومت
  • حسین ناصری مقدم*، صادق فتحی کته گنبدی، احسان علی اکبری بابوکانی صفحات 211-238
    در نگارش حاضر پس از تصور مصادیق حبس و بازداشت موقت به عنوان امری تامینی و احتیاطی در فرض اتهام در حق الناس و حق الله ، نگارندگان ابتدا به مصادیق حقوق افراد، مشتمل بر حقوق مالی و جانی پرداخته و بر خلاف مشهور فقهای امامیه، حکم به حبس و یا بازداشت مدعی اعسار را روا ندانسته و به نقد ادله موافقان می پردازند. سپس در اتهام به سرقت نیز به مقتضای ادله، مدعی هستند که نمی توان متهم را بازداشت نمود؛ در ادامه بازداشت موقت متهم به قتل عمدی را جایز دانسته و ادله مخالفان را قاصر از اثبات مدعایشان می دانند و ادله ای نیز علاوه بر ادله موافقان ارائه می نمایند. در اتهام به ضرب و جرح نیز نگارندگان موافق با شهید اول و محقق سبزواری معتقدند که می توان متهم را بازداشت موقت نمود و ادله قائلین به عدم جواز را از اثبات مدعای ایشان ناتمام دانسته و به بوته نقد می کشند و مزید بر ادله قائلین به جواز، مستندات دیگری نیز مبنی بر جواز، ارائه می نمایند. در اتهام به قتل غیر عمد نیز، بازداشت موقت را منع نموده و در نهایت در فرض اتهام به عمل مجرمانه در حقوق الهی نیز افزون بر عدم دستیابی به دلایل مشروعیت بازداشت موقت، ادله ای دال بر عدم جواز ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: بازداشت موقت، تامینی، احتیاطی، حقوق افراد، حقوق الهی
|
  • J. Omidi *, F. Yousefi Pour Pages 7-30
    Environment, in juristic analysis, is among the values that their protection, in the frame of religious purposes, is necessary and confrontation with any threats against them is obligatory. The preparation and continuation of public interests which are purpose of divine law, classify into three levels of Necessities, Needs and Improvements, so that each one is somehow correlated with protecting environment. Maslahat (Public interest) is believed to be the protection of religious purposes and sadde zarieh (Prohibition of evasive legal device) is thought to be the prohibition of detrimental behaviors to legal public interests. Accordingly, Maslahat and sadde zarieh are considered as two theoretical basis of environment evaluation and repulsion of corruptions and harms from the environment. These theories that evidently relate to the rules such as “no loss” can be, on the whole, legal basis for providing the comprehensive and stable national system concerning environment, and Islamic support for active participation in regional and international programs about environment.
    Keywords: figh, environment, Maslahat (public interest), Sadde zarieh (prohibition of evasive legal device), la dharar (no loss)
  • A. Izadi Fard *, M. Mohseni Dehkalani, R. Adabi Firouzjai Pages 31-58
    The holy legislator, and following it the lawgiver of the civil law of Iran, in the 1106th article, binds the husband to provide the costs of living (Nafaqah or Alimony) of his wife. Lawgiver in 1108th article stipulates that this binding is instead of wife’s commitment to do her marital duties and specifically total submit to the husband. From the other side, today, the employment of wife has become a prevalent issue in different societies to the extent that a considerable portion of women either their employment have precedent for marriage or they reserve “employment right” for themselves as a clause in their marriage contract or with later obtainment of (husband’s) approval. This research turns around the question that “Does wife’s employment -with approval of husband- lead to the forcible drop of the whole or a part of the alimony? Does the condition of dropping the whole or a part of the alimony with the husband’s approval instead of wife’s employment, have the capability of containing in the marriage contract? This paper, in order to answer above questions, studies and criticizes the views and proofs of jurists by virtue of common analysis of “total submit” and independence of alimony from submit and also the rightfulness of alimony; and has concluded that wife’s occupation would not result in forcible drop of alimony, but containing the condition of drop of the alimony drop in the contents of marriage contract is possible.
    Keywords: alimony, wife, employment, submit, drop of alimony
  • H. Badini *, A. Shahi Pages 59-86
    The basis of civil liability of legal authority and official is important matter in Civil Liability Law that embracing complex and difficult subjects. Including theories which can propounded as the basis of liability of legal authority and official is Theory of Negligence. Therefore, it must generally study that what is the basis of liability of legal authority -in issuing of order- and official -in execution of it? If it is accepted the theory of negligence as basis of civil liability of legal authority and official, what are the limitations of above- mentioned theory. In these cases, is not the appearance of their civil liability depending on committing the negligence? In answering these questions, it is to say that the basis of liability of legal authority and official is general rule of negligence; unless in some special cases - i.e wasting and indirect causation - element of negligence is not required in realization of civil liability and yet it is considered as exception in the mentioned rule.
    Keywords: civil liability, legal authority, official, negligence, illegal order, wasting, indirect causation
  • A. Bagheri *, J. Jafari Pages 87-116
    Sometimes, government by taking the political and economic procedures, causes currency depreciation and as a result inflation, and inflicts damages on different groups of community because of depreciation of financial properties and purchasing power. Guarantee of agents and persons responsible for currency depreciation and inflation is including subjects that jurists and lawyers hesitate and disagree with it. In this paper, it is proved that in case of realization of guarantee conditions, government is liable for damage resulting from its detrimental actions and decisions, and obliges to compensate it. Since corporate bodies, in other than those cases appropriated to human nature and essence, like real persons, included in any right and duty; thus basics and reasons about the guarantee of real persons generalize the government guarantee of compensation resulting from currency depreciation. Rules of equity, sanctity of Muslim property and public order as the public basics, and rules such as wasting, no loss and being the cause are considered special basics for proving this kind of loss compensation and are referred to them. On the basis of findings of this research, if government, by actions such as fiduciary and without expertise issue of banknote or by making political disputes and initiating internal and factional divergences, causes the economic problems, and as a result, currency depreciation and cause a loss to people, is guarantor and have to compensate the loss.
    Keywords: guarantee_currency depreciation_government responsibility_compensate a loss
  • A. Daroui * Pages 117-144
    Breach of contract, if it be fundamental, almost in all legal systems of world (national or extra-national), is cause of termination right for the other party. But, in the Iranian legal system, the famous opinion with the same criterion from decrees of act term is tended to theory of compulsion, and the termination is not accepted expect on the assumption that compulsion has not been possible and the obligation has not been executable by others with the expenses of the obligators. Considering the fact that the legislator does not speak of the necessity of compulsion in the chapter on the contract effects and on the time of stating the sanction of infringement of contract, and, considering the fact that the analogy of obligations concerning the act term -because of being secondary- with the main obligations is not correct, and considering some legal articles on certain contracts and some jurists’ opinions, specially the views of some contemporary jurists, one may show principle of primary termination in the Iranian legal system, too.
    Keywords: main obligation, secondary obligation, fundamental breach, termination, compensation of loss
  • M. Abedi *, H. Safavi Shamloo Pages 145-168
    Since 1362, according to prescription of documents and properties organization, free possession condition to an extent of half of husband properties for wife, contained in formal marriage contract and almost all of couples resign and accept it. But from very beginning, it is hesitated about this lending essence that enters into Iran’s legal system with juristic framework, for the reasons such as being unrecognized and some considered it void, without investigating reasons of its correctness or falsity and studying its qualities analytically. This paper attempts to study qualities of mentioned condition from the aspect of legal nature, suspension, necessity, to be consenting, to be unknown and reparative-punitive nature; and after expressing the reasons for its invalidity and criticizing them, proceeds to support the reasons of its accuracy. Of course extensive power of judge in deciding the extent of condition subject and obscurity of domain of properties containing in it, reduced its effectiveness and necessitate some reformations in it.
    Keywords: marriage contract, couple financial rights, condition of halving the properties, terms implied in contract
  • H. Masjedsaraie *, H. Qurban Pages 169-190
    Since a long time ago, the question of civil liability of physician towards a patient has been considered by legal thinkers carefully; but a point worth deliberation is those instances that the physicians are acquitted and observing the instances, it is not regarded guarantee for them. The legislator supports the physicians and excuses them from guarantee and civil liability under the certain conditions, in order to protect the social interests and safeguard the entirety of corporeal personality of individuals. Obtaining the acquittal from the patient, presence of forcible strength, patient act on the refusal of treatment, carelessness of the patient, urgency, observing the governmental disciplines and lack of causality relation between the physician act and incoming loss are factors that studied and considered as removal reasons of civil liability of physicians. Condition of irresponsibility requires only the removal of liability based on the rule of danger and establishment of dangerous milieu, and such condition on the assumption of major or intentional offence is against the public order, and on the assumption of commitment of offence as a result of indiscretion, carelessness and non-observance of governmental disciplines, the physician act will be desirable affair depend on his inclination and will, too. But under the conditions that mentions in this paper, in view of accepting the theory of assumption of offence in the new statute and considering this matter that acceptance of mere liability of physician toward the patient, is accepted by well-known Shi’ite jurisprudents, and the legislator has deviated from such viewpoint in the present law and modified such condition; the physician will be exempted from civil liability, and his action will not be followed guarantee, so that it will be followed displacement of burden of proof.
    Keywords: irresponsibility, urgency, acquittal, guarantee, civil liability
  • M. Molodi *, B. Haji Azizi, M. Hamze Howeyda Pages 191-210
    From one perspective, evidences in proving the claim in law are divided in two groups: persuasive and imposed evidences. Persuasive evidence is the evidence that judge has complete authority in accepting its contents. It affects in proving of claim only if the judge has convinced to its contents and has believed to its purport. Imposed evidence is effective in proving of claims apart from the judge’s belief; that is, the judge is bound to verdict on the basis of it, even if he has not been satisfied the imposed evidence. The concept of being imposed of evidences is related to judge’s belief and persuasion and the belief is one of the elements of realization of knowledge, which its formative foundations and quality of its establishment is studied in the philosophical issues such as theory of knowledge or epistemology. This paper criticizes the nature and concept of imposed evidence by using epistemological basics concerning the basis of belief, and acknowledges that this concept cannot be accepted and affirmed according to principle of symmetry in epistemology.
    Keywords: imposed evidences, belief, evaluation, proving the claims, settlement of disputes
  • H. Nasiri Muqaddam *, S. Fathi Kate Gonbadi, E. Aliakbari Babookani Pages 211-238
    In this paper, the authors after assuming the kinds of imprisonment and temporary detention as a safeguarding and precautionary action on the human and god right, at first, consider some individuals rights consisting the financial and bodily rights, and then, contrary to the famous shi’it jurists believe that arresting persons claiming insolvency isn’t permissible, and criticize the reasons of agreeing persons. Then they claim that on the charge of theft, according to the evidences, it can’t arrest the accused; and in the continuation, they allow temporary detention for accused of wilful murder, and think that the reasons of opposing persons fail to prove their claims, and demonstrate the evidences in addition to the evidences of agreeing persons. Concerning the charges of assault and battery, authors in agree with shahid avval and mohaggeg-e-sabzevari, believe that the accused can be arrested temporarily, and in their view, the proofs of some who don’t agree with temporary detention is imperfect in proving their claims, and criticize them; and in addition to proofs of who agree with being permissible, they bring about more documentary evidences, too. On the charge of manslaughter, they forbid temporary detention. And eventually, on the charge of criminal act in divine rights, in addition to lacking of reasons for legitimacy of temporary detention, they provide the evidences indicating it is not to be allowed.
    Keywords: temporary detention, safeguarding, precautionary, human rights, god rights