فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 12 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم پیلوار * صفحات 7-40
    از جمله مصادیق اموال، اموال فکری هستند که از جایگاه مهمی در دنیای کنونی برخوردارند. این مقاله در پی آن است تا اموال فکری را از زاویه حقوق اموال و با کمک از حقوق تطبیقی بررسی کرده و خواننده را با مفهوم و جایگاه اموال فکری در حقوق اموال آشنا کند. به عنوان نتیجه باید گفت که متعلق اموال فکری، اشیائی منقول و غیر محسوس بوده و در فقه و حقوق ایران به نظر می رسد در مقابل منفعت و حق، مصداق عین معین هستند.
    کلیدواژگان: مال، مال فکری، مالکیت ادبی و هنری، مالکیت صنعتی، حقوق اموال
  • مصطفی جباری *، حسین رضویان صفحات 41-64
    زبان شناسی حقوقی به عنوان یکی از رویکردهای جدید بین رشته ای، در سال های آخر قرن بیستم مطرح شد. یکی از حوزه های فعالیت این شاخه علمی، تجزیه و تحلیل و تفسیر متون حقوقی است. مقاله حاضر در پی آن است تا نشان دهد که برخی از فقها، آگاهانه یا ناآگاهانه به جنبه هایی از زبان شناسی حقوقی واقف بوده اند و آن را در تفسیر پاره ای از جملات و احکام به کار بسته اند. مثال های ارائه شده، نمونه هایی در جهت تایید این ادعاست. این نمونه ها و بسیاری دیگر از نمونه های موجود در کتب فقهی نشان می دهد که فقی هان قابلیت تفاسیر چندگانه را در برخی جملات و احکام فقهی دریافته و متوجه ثمرات و تبعات آن شده بودند. از اینروست که در کلام فقی هان جملاتی ذکر می شود که در نگاه نخست، دال بر مفهومی بوده و حکمی در پی دارد، اما فقها با دقت بیشتر در ساختار آن جمله، بر این که چنین ساختاری بتواند چنان حکمی در پی داشته باشد، تردید کرده اند. بررسی تفاسیر مختلف فقها در نمونه های پیش رو، با رویکردی زبان شناختی، حاکی از آن است که برخی فقی هان از اصول کاربرد شناسی زبان همانند استنباط، افعال کنشی، کنش های گفتاری، دانش پس زمینه ای عمومی و فرهنگی و اصل تعبیر محدود، در توجیه تفسیر و برداشت صحیح خود مدد جسته اند. همچنین اشاره ضمنی و غیر مستقیم به مفاهیم جدید و تخصصی زبان شناسی- البته نه با عناوین امروزی- همانند ابهام واژگانی، ابهام ساختاری، عبارت ارجاعی و تعیین مصداق آن، مشهود است. وجود چنین شواهدی در متون فقه اسلامی، تایید این فرضیه را قوت می بخشد که ردپایی از زبان شناسی حقوقی، در فقه اسلامی و تفاسیر فقها وجود دارد.
    کلیدواژگان: علم اصول فقه، تفسیر متون فقهی، زبان شناسی حقوقی، زبان شناسی
  • سعید حبیبا *، هادی شعبانی کندسری، مرتضی جمالی صفحات 65-96
    در این مقاله، لزوم عینیت مورد رهن با دید تحلیلی در منابع فقه امامیه مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش، بازشناسی معانی عینیت مال مرهون و برشمردن دلایل لزوم عین بودن آن و ارزیابی آنها بوده و این سوال مطرح است که چرا فقی هان امامیه بر عینیت مورد رهن تاکید ورزیده، و رهن غیر اعیان را باطل می دانند؟ نتیجه این تحقیق آن است که عینیت مورد رهن، دلیل قانع کننده ای ندارد و رهن گذاردن مال موجود در آینده، اموالی که وجود مادی ندارند، رهن اموال کلی (دیون) و منفعت، بر اساس منابع فقه شیعه صحیح شمرده می شود. از اینرو، پیشنهاد شده است که قانونگذار در اصلاحات آتی با بازنگری ماده 774 قانون مدنی، لزوم عینیت مال مرهون را از شرایط صحت عقد رهن حذف کرده و رهن مال آینده، اموال غیرمادی، اموال کلی و منافع را تجویز نماید تا از این طریق، حمایت کافی از دارندگان این دسته از اموال صورت گیرد.
    کلیدواژگان: عینیت مورد رهن، دین و منفعت، حقوق مالی، مال آینده، قبض
  • محمد جواد سعدی *، محمد صادق جمشیدی راد، حیدر امانی فر صفحات 97-122
    حکم ارتداد، یکی از فروعات مسلم فقهی اسلام می باشد که بر اساس آن، فرد مرتد، محکوم به مجازات باشد. علاوه بر منتقدین، بسیاری از مدافعین نیز بر این باورند که حکم مذکور، بر خلاف یکی از بدیهی ترین حقوق اولیه انسان، یعنی آزادی عقیده و بیان می باشد. در این راستا، کتب و مقالات بسیاری توسط اندیشمندان به رشته تحریر درآمده است که به اعتقاد ما بر اساس همین باور به نقد و بررسی موضوع پرداخته و از حد جمع آوری آراء و مقایسه آنها با یکدیگر فراتر نمی روند تا این که پاسخی برای رفع این پارادوکس باشد. مقاله حاضر تلاش می کند تا ضمن بازخوانی متون فقهی و تحلیل واژه های عقیده، کفر و ارتداد، میزان صحت و سقم این ادعا را روشن نماید. از بررسی های به عمل آمده در متون فقهی و مبانی کلامی آزاد اندیشی در اسلام و با در نظر گرفتن معنای صحیح عقیده، کفر و ارتداد چنین استنباط می شود که پارادوکسی وجود ندارد؛ زیرا آیات و روایات، مرتد را از آن جهت مرتد می دانند که وی ماهیتا کافر، و آن هم از نوع محارب است؛ و کافر از نظر اسلام، تعریف خاص خود را داشته، و در حوزه عقلانیت و عقیده جای نمی گیرد تا این که مجازات وی، مخل آزادی عقیده می باشد.
    کلیدواژگان: آزادی عقیده، ارتداد، کفر، جحود، مرتد
  • عباسعلی سلطانی، حمید سلیمانی * صفحات 123-154
    یکی از مباحثی که اخیرا در حوزه فقه و حقوق کیفری مورد نزاع و اختلاف قرار گرفته است مشروعیت یا عدم مشروعیت اجرای مجدد حکم اعدام تعزیری می باشد. اعدام تعزیری یکی از اقسام مجازات های سالب حیات است که از ناحیه حاکم تعیین می شود. اعدام تعزیری مجدد در جایی مطرح است که وقتی مجرمی به اعدام تعزیری محکوم گشته و تمامی مقدمات و تشریفات اعدام هم نسبت به آن اعمال، و حکم قانون یعنی اعدام هم درباره او بدون هیچ گونه شک و شبهه ای اجرا شده باشد و پزشک قانونی هم سلب حیات محکوم را تایید کرده و واقعا اطمینان پیدا کند که هیچ گونه علایم حیاتی ندارد؛ آنگاه بزهکار بعد از اجرای حکم به طور نادر و خاص به حیات برگشته باشد؛ بدون این که تعمد یا تخلف یا قصوری در اجرا و تایید آن صورت گرفته باشد در این حال آیا باید اجرای اعدام تکرار گردد یا خیر؟ دو نظریه: ضرورت تکرار اجرای اعدام، و عدم تکرار اجرای اعدام ابراز شده است. تلاش نگارنده، بررسی موضوع با نگرش فقهی و اصولی بوده و دستاورد پژوهشی نویسنده این است که: اولا- با فرض پذیرش اعدام تعزیری در مبانی فقهی، اجرای مجدد حکم اعدام، از مستند معتبر شرعی و قانونی برخوردار نیست، ثانیا- ادله شرعی همچون قاعده درء الحد، اصل رعایت کرامت انسانی و قاعده حفظ دماء و نفوس، نافی مشروعیت آن است.
    کلیدواژگان: اعدام تعزیری مجدد، درء الحد، کرامت انسان، مجازات سالب حیات، احتیاط در دماء و نفوس
  • مهرزاد شیری، احمد باقری *، محمد علی خورسندیان صفحات 155-184
    تنظیم قرارداد، گاه به صورتی است که شناخت قصد مشترک طرفین به سختی امکان پذیر است و همین امر اختلافاتی را میان متعاقدین پدید می آورد. تعارض در قرارداد از اشکالاتی است که باعث این پیچیدگی (اجمال) گردیده و تفسیر و تبیین قرارداد را اجتناب ناپذیر می نماید. تعارض در قرارداد بیشتر زمانی رخ می دهد که بین بند ها و عبارات قرارداد، تنافی و ناسازگاری باشد به گونه ای که قرارداد قابل اجرا نباشد. تعارض در حالت های مختلفی نمایان می شود که شناخت آن می تواند در تشخیص راه حل رفع تعارض موثر باشد. این مقاله از رهگذر اندیشه ورزی اصولیان امامیه در بحث تعارض ادله، قواعد حل تعارض در قراردادها را پیشنهاد می دهد. بر اساس این پژوهش، قاعده نخستین آن است که در حالت تعارض میان تفسیرها به جمع عرفی روی آورده و با اجرای قاعده تقدم قرینه بر ذو القرینه که خود دارای انشعاباتی است تعارض مرتفع شود و اگر توانی بر جمع عرفی نباشد ناگزیر باید قاعده تساقط را با شروط تبیین شده از جمله نبودن ترجیح در یکی از بندهای متعارض برگزید.
    کلیدواژگان: اجمال، تعارض، قصد مشترک طرفین، تفسیر قرارداد، قواعد اصولی
  • هدی غفاری *، محمود زمانی، مسعود رحمانی صفحات 185-210
    قوانین و مقررات تحدید مالکیت خصوصی در نظام حقوقی ما کم نیستند. منفعت عمومی و اعمال حاکمیت، از دایره تسلط مالک خصوصی بر مال خود کاسته و به دو صورت تحدید مالکیت مطلق و نسبی حکومت دارد. علاوه بر تملک اراضی به منظور اجرای طرح های عام المنفعه توسط دولت و دستگاه های اجرایی، قسمتی از اطراف این طرح ها به عنوان حریم طرح، بدون پرداخت عوض نیز تصرف شده و مالک زمین را از تصرفات قانونی محروم می نمایند. ماهیت این حریم که در ملک غیر ایجاد می شود، بر خلاف فقه و قانون مدنی که حریم را فقط در اراضی موات پذیرفته است، روشن نیست. تصرفات دولت به عنوان صاحب حق حریم، مالکانه نیست و بر خلاف نظر کسانی که معتقدند حق ارتفاق در ملک غیر است، به نظر می رسد تحدید مالکیت بوده و اصل مالکیت را منتفی نمی کند. مبنای این تحدید نیز تعارض دو قاعده تسلیط و لا ضرر، رعایت نظم عمومی و حفظ مصالح عام است.
    کلیدواژگان: حریم، تحدید مالکیت، حق ارتفاق، املاک مجاور، تملک اراضی
  • عباسعلی فراهتی، محمد متین * صفحات 211-244
    در نهاد کیفری اسلام، برای هر جرمی کیفری نهاده شده که بر اصل برقراری تناسب میان کیفر و جرم مبتنی شده است. قتل به عنوان یکی از جرائم مستوجب قصاص، گاه توسط یک نفر و گاهی نیز به صورت گروهی انجام می شود. صرفنظر از حکم قصاص یا اخذ به دیه و یا عفو، در ازای جرم قتلی که توسط یک نفر انجام می شود،کیفر جرم قتلی هم که مرتکبین آن دو یا چند نفر باشند – مطابق متون فقهی شیعه- قصاص است؛ اما اگر ولی دم خواهان قصاص همه قاتلین باشد، دیه مازاد بر جنایت هر شخص را باید بپردازد. فقی هان شیعه برای این حکم از هر چهار منبع اجتهاد کتاب، سنت، عقل و اجماع سود جسته اند. برآیند مقاله حاضر ضمن نارساخواندن ادله قرآنی و روایی حکم مذکور، آن است که اولیای دم نمی توانند همه کسانی را که در ارتکاب قتل مشارکت داشته اند قصاص کنند، زیرا چنین کاری، مصداق بارز «اسراف در قتل» بوده که خداوند از آن نهی فرموده است، بلکه باید یکی از شریکان را برای قصاص برگزیده، و سایر شریکان، دیه مازاد بر جنایتشان را به شخص قصاص شونده بپردازند. همچنین قاعده احتیاط در دماء، پشتیبان این دیدگاه است.
    کلیدواژگان: شرکت در قتل، قصاص، دیه، فقه شیعه، فقه سنی، منابع اجتهاد، نقد استنباط
  • زهرا فیض *، حمید مسجدسرایی صفحات 245-276
    قواعد علم اصول فقه به عنوان یک ابزار مهم و کاربردی با هدف تفسیر قوانین موضوعه و کشف مراد قانونگذار به هنگام سکوت، اجمال، ابهام و حتی تعارض قوانین در خدمت حقوقدان و دادرس واقع شده و با بکارگیری این قواعد، امکان دستیابی به روح قانون و مراد قانونگذار فراهم می گردد؛ مساله دلالت نهی بر فساد نیز از جمله مسائل مهم علم اصول است که در دو حوزه عبادات و معاملات قابل طرح و بررسی است اما در علم حقوق، بحث منحصر در این مطلب است که آیا نهی از معامله، بر فساد معامله دلالت دارد یا خیر؟ فلسفه نهی و ممنوعیت قانونی و هدفی که قانونگذار از این ممنوعیت تعقیب می کرده است از مسائل درخور توجه در این موضوع می باشد. بررسی حقوقی موضوع دلالت نهی بر فساد در معاملات از آن جهت حائز اهمیت است که آثار حقوقی فراوانی در مباحث حقوقی دارد. مقاله حاضرضمن طرح دیدگاه های اصولیان در بحث دلالت نهی بر فساد معاملات، نظریه بطلان و عدم نفوذ را به شکل مستوفی مورد بازخوانی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که کمک گرفتن از قرینه های خارجی و مراجعه به قواعدعمومی، راه پیداکردن ضمانت نهی از شیء است، ضمن این که در برخی از موارد، ضمانت اجرای نهی قانونی، به صورت خاص در قوانین موضوعه پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: نهی، فساد، عبادت، معامله، صحت، بطلان
  • علیرضا هدایی، حسین داورزنی، محمدرضا حمیدی * صفحات 277-298
    تبیین مفهوم حجت و بررسی مبانی آن مهم ترین مساله در علم اصول فقه است که ریشه در متون روایی و عقاید کلامی خاص خود دارد. مشهور ترین نظریات اصولی پیرامون مساله حجیت عمدتا بر پایه حجیت ذاتی قطع و حجیت تنزیلی- جعلی امارات و با اصل قرار دادن عدم حجیت، ارائه شده است. در این نوشتار تلاش شده ضمن بیان ریشه های کلامی و روایی باب حجیت، و تبیین کاستی های مبانی نظریات مشهور، اصول قابل قبول تری در این زمینه ارائه شود؛ به نظر می رسد معنای واحد حجیت در مباحث اصولی عبارت است از قابلیت احتجاج بر مبنای علم حاصل از قیام امارات عقلایی؛ مشروط به آن که مورد ردع شارع قرار نگرفته باشند در این ساختار، اصل بر حجیت امارات و طرق عقلایی قرار داده می شود و ریشه منجزیت و معذریت امارات به وجود روح مسوولیت-پذیری یا تقصیر در اعتماد به امارات- به عنوان مقدمه حصول قطع یا اطمینان- دانسته می شود. این سخن علاوه بر مستدل تر بودن از نظریات رایج، توالی مناقشه برانگیز کمتری نیز به دنبال دارد و با روایات باب حجیت نیز سازگار ترست.
    کلیدواژگان: قطع، حجیت امارات، سیره عقلایی
|
  • Pages 7-40
    ‘Intellectual properties’ is one instance of properties، which has an important place in the present world. Through the ‘comparative law’، this article aims to undertake an investigation into the subject of ‘intellectual properties’ and in the context of the ’property law’: this is to familiarise the reader with the concept and place of ‘intellectual properties’ in the subject of ‘property law’. The article concludes that the objects of the intellectual properties are some movable and intangible things: these objects are also instances of ‘Eine moayan’ and are against the ‘Manfaat’ (interest) and ‘Hagh’ (right) in the Fiqh and Iranian Law.
    Keywords: property, intellectual property, copyright, industrial property, property law
  • Pages 41-64
    Forensic linguistics as a new interdisciplinary approach was introduced in the late twentieth century. One of the aspects of this branch of science is the analysis and interpretation of legal texts. This paper seeks to show that some jurists، consciously or not were aware of some aspects of forensic linguistics and applied it in interpretation of a number of phrases and sentences. Examples presented here have been used to confirm this claim. The examples and many other examples in juristic books show that Islamic jurists recognized capability of multiple interpretations in some juristic sentences and understood its effects and consequences. This is why a few jurists have questioned a number of orders. Using a linguistic approach، the study of jurists'' different interpretations in the samples suggests that the jurists have used pragmatic techniques such as inference، action verbs، speech acts، cultural background knowledge and the local interpretation principle، in their interpretation and explanation. The implicit and indirect references to new and specialized concepts and terms – not like the terms in modern Linguistics- such as lexical ambiguity، structural ambiguity، referring expression and determining its reference is obvious. Existence of such evidences in the texts of Islamic jurisprudence confirms the hypothesis that there is a trace of Forensic linguistics in Islamic jurisprudence and Islamic jurists'' interpretations.
    Keywords: jurisprudence, the interpretation of juristic texts, forensic linguistics, linguistics
  • Pages 65-96
    The reasons of requirement of outness of mortgage subject with an analytic and critical view in Imamiye and Iran law is studied in this article. The reasons of writing this article are counting the reasons of requirement of outness of mortgage subject and studying the validity rating of them and also determining qualification of mortgage of doubt، interest and other financial rights. We were encountered to the question that why the renown Imamiye jurisconsults emphasized on the outness of subject of mortgage and accounted the mortgage of doubt and interest void، and the civil law has followed them? The result shows that the outness of mortgage subject has no convincing reason and the mortgage of the properties without corporal and outer base should be account valid. Therefore، it’s suggested that in the future reforms the legislator should eliminate the outness of mortgage subject by reforming article 774 of civil law، and prescribes the mortgage of doubt، interest and other financial rights so as to make an efficient support over the owners of such properties and especially over the creators of intellectual properties.
    Keywords: Mortgage, Outness, Future Property, Doubt, Interest, Financial Rights, Taking Possession
  • Pages 97-122
    That apostasy must be punished is a definite juristic judgment. In addition to critics، a good number of those who support Islamic jurisprudence believe that this judgment is in a sharp contradiction to a self evident human right، i. e.، freedom of speech and religion. Several books and essays have been written in this connection. However، in our opinion، they have all dealt with the problem on the basis of that very belief without going any further than gathering views and comparing them; they offer no answer to that problem and are incapable of solving that paradox. Rereading juristic texts and analyzing such terms as belief، infidelity، and apostasy، the present essay attempts to clarify whether that claim is true or false. Survey of juristic texts and theological essentials of freely-thinking in Islam on the one hand and consideration of the correct meaning of belief، infidelity، and apostasy on the other lead us to the conclusion that there is no paradox in this connection; for Quranic verses and hadiths treat the apostate as apostate because of his being naturally a warrior infidel. Infidel has its own specific definition in Islam according to which the infidel does not lie in the realm of intellectuality and belief so that his punishment could harm freedom of religion.
    Keywords: freedom of religion, apostasy, infidelity, denial, apostate
  • Pages 123-154
    The question whether repetition of discretionary capital punishment is legitimized or not is a newly raised problem in the realm of fiqh and criminal law. Discretionary capital punishment is among those punishments which bring one’s life to an end and is determined by the judge. Repetition of discretionary capital punishment can be discussed where a criminal is sentenced to discretionary capital punishment، all preliminary actions of capital punishment are actualized، the judgment، i. e.، capital punishment، is definitely and doubtlessly executed، and the forensic scientist has confirmed his death declaring that he has no sign of life but the criminal returns unexpectedly to life without there being any deliberation، breach، or neglect in the execution or confirmation. There are two views whether or not execution of capital punishment can legitimately be repeated. The main achievement of the present research is that even if discretionary capital punishment could be justified by juristic essentials، repetition of discretionary capital punishment would not be supported religiously or legally. On the contrary، such religious proofs as the rule of repelling punishments because of dubieties، the principle of observing man’s dignity، and the rule of preserving bloods prove its illegitimacy.
    Keywords: Repetition of discretionary capital punishment, repelling punishments, human dignity, punishments leading to death, precaution over bloods
  • Pages 155-184
    Regulating a contract sometimes is in such a way that is hard to recognize common intention of the parties. This causes disputes between contract sides. Conflict in contract occurs when there are inconsistencies among the statements of the contract in such a way that the contract cannot be enacted. A conflict in contracts occurs in different forms whose understanding can be helpful in detecting and solving the problems. This article tries to provide from the perspective of the scholars of Osul- Al- Feqh some rules for solving problems in interpretation of ambiguous contracts. Based on this study، there are some solutions for contract conflicts: the first principle is referring to harmonizing expressions of contract based o custom. In other words، in order to resolve a conflict more established and more common understanding should replace less established and less common interpretations. If it was impossible to reach a consensus، discarding principle should be applied.
    Keywords: Brevity, Ambiguity, Common Intention of the Parties, the Interpretation of Contracts, Principle Rules
  • Pages 185-210
    There are some of the rules and regulations in our legal system in which their applicaton will lead to delimitation of the private ownership. Public interests and sovereignty enforcement reduces the control of private ownership on one''s property and it was shown as absolute and proportional ownership. In addition to the possession of lands، some parts of the surrounding areas would be possessed as properties limits، without paying compensation by government and other executive agencies in order to execute public interests plans based on legal justification and، therefore، the property owner would be deprived of legal possession. The nature of these limits، which is against religious juries prudence and civil law، has not been specified yet. The possessions of the owner of limitation by government is not proprietary right and in contrary to those people who believe that it is a kind of easement in other property. It seems that it is ownership delimitation and it does not repudiate the incompatibility between the doctrine of TASLIT and LA ZARAR as well as observing public order and keeping public interests.
    Keywords: Limits, to delimit ownership, easement, neighboring properties, take possession of land
  • Pages 211-244
    In the Islamic penal institution، a specific penalty is assigned for any offence which is fundamentally based on the idea of balance between the offence and the assigned penalty. Murder is one kind of offence which is sometimes committed by an individual and sometimes by a group. The penalty for this offence is retaliation. In the case of retaliation the murder needs to be voluntary. In murders committed by individuals، the avengers of blood can retaliate the murderer or receive blood money or pardon the murderer without recompense. But in group murder، in which a group kills an individual، the penalty assigned in the Shiite juristic texts is retaliation. Nevertheless، if the avenger of the blood decides to retaliate them all، he should pay the surplus blood money for the offence. Shiite jurists have used all four sources of ijtihad، i. e.، the Book، Sunna، intellect، and consensus for issuing this decree. Having reported the viewpoints of the Shiite jurists، we investigate in this study that judgment and the sources from which that judgment is inferred showing that the inferring such a judgment from the purposes derived from the Quran and hadiths is inadequate. The resulting conclusion shows that the avengers of blood cannot retaliate all of the accomplices to the murder، since exercising this retaliation is the blatant example of extravagance in murder against which God warns. Instead، the avenger chooses one of the accomplices for retaliation and the rest of accomplices pay their surplus blood money for the offence to the person who receives the retaliation. Furthermore، the principle of precaution in bloods supports this viewpoint.
    Keywords: participation in murder, retaliation, blood money, avenger of blood, pardon
  • Pages 245-276
    Principles of Islamic jurisprudence as a significant and practical means aims to discover the will of law-maker and interpret it in conditions of silence، brevity، vaguenes; and even in cases of contradictions، help the jurisprudent understand the spirit of law. Among the most important is the principle of “the implecation of prohibition of transaction in corruption” both in the field of worship and transaction. Having the latter in mind here، we are going to examine the very reason of lawfull prohibition، and the goal of law-maker. The present article disusses about various opinions of the researchers while has discussed extensively about the notion of cancellation and validity.
    Keywords: prohibition, corruption, worship, transaction, validity, cancellation
  • Pages 277-298
    Explanation of notion of the authoritative and surveying its essentials is the most significant problem in the science of Usul al-Fiqh، which is، in turn، rooted in hadiths as well as its own particular theological doctrines. The most prominent Usuli opinions on the problem of authority are presented chiefly on the basis of essential authority of the certitude and conventional authority of authorized conjectural proofs، along with the principle of non-authority. Explaining traditional and theological roots of authority and expounding deficiencies of prominent opinions، the present essay attempts to present more acceptable principles in this connection. It seems that the unified meaning of “authority” in Usuli discussions is “capability of argumentation on the basis of knowledge produced by existence of authorized conjectural proofs، conditional upon not being rejected by the divine lawgiver.” In this structure، authority of authorized conjectural proofs and ways made by the judgment of the wise is treated as the principle and incontrovertible-making and excuse-making of authorized conjectural proofs are treated as being results of existence of spirit of responsibility or fault in trusting authorized conjectural proofs as preliminaries of producing of certitude or confidence. In addition to being more demonstrative compared to the prevailing views، this opinion leads to less contro versial consequences and is more compatible with hadiths on the authority.
    Keywords: certitude, authority of authorized conjectural proofs, the conduct of the wise, conjecture