فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فخرالدین اصغری آقمشهدی، مهدی حبیبی صفحات 7-22
    زوج از کلیه ی اموال و حقوق مالی زوجه ارث می برد لکن در مورد نوع اموالی که زوجه از آن ارث می برد اختلاف نظر وجود دارد. یک نظر این است که با توجه به ظاهر قرآن زوجه از جمیع اموال و از عین آن ها ارث می برد. نظر دیگر محرومیت زوجه از عین یا قیمت برخی اموال است و نظر آخر تفصیل بین زوجه صاحب فرزند و فاقد فرزند است: زوجه صاحب فرزند از جمیع اموال زوج ارث می برد ولی زوجه فاقد فرزند از ارث برخی اموال محروم است. نظر مشهور فقی هان امامیه ارث بردن زوجه از قیمت بنا و درخت و نه از عین آن ها و محرومیت او از عین و قیمت زمین است که ماده ی 946 قانون مدنی از آن پیروی کرده بود. در اصلاحیه سال 1387 ماده ی مزبور، زوجه از ارث عین اموال غیر منقول اعم از بنا و زمین محروم بوده ولی از قیمت آن ها محروم نیست. مقاله ی حاضر پس از نقد کلیه ی نظرات نظر اول را ترجیح می دهد.
    کلیدواژگان: ارث، قانون مدنی، زوجه، ابنیه، اشجار
  • محمد براری لاریمی، سید محمد تقی قبولی درافشان صفحات 23-51
  • علیرضا پوراسماعیلی صفحات 53-70
    اقتباس قوانین از منابع گوناگون، شتاب زدگی در قانون گذاری و بی تجربگی قانون گذار در مواردی سبب شده تا نظم میان مواد قانونی به هم ریزد و ابهام هایی هم پدید آید به گونه ای که گاه گستره ی نهادهای حقوقی نامعلوم مانده و تلاش حقوق دانان در رفع ابهام ها و توجیه کار قانون گذار راه به جایی نبرده است. سه نهاد اذن، رضایت و برائت به چنین سرنوشتی گرفتار آمده و قلمرو هر کدام نامعلوم می نماید به گونه ای که در عمل هم پزشکان به گرفتن رضایت نامه یا برائت نامه بسنده نمی کنند و به اخذ هر دو روی آورده اند. از این رو شناخت هر یک از نهادها، آثار آن و تمایز آن ها از یکدیگر ضروری می نماید.
    کلیدواژگان: اذن، رضایت، برائت، اجازه، مسوولیت مدنی، پزشک
  • علی اصغر حاتمی، حانیه ذاکری نیا صفحات 71-94
    یکی از مظاهر زندگی مدرن امروز، احداث واحدهای ساختمانی تجاری یا مسکونی عمدتا عمودی در قالب مجتمع و فروش این گونه تاسیسات قبل از احداث می باشد که در ابتدا مستلزم انعقاد قراردادهایی است که از آن به قراردادهای ساخت وساز تعبیر می شود که در نوع خود جدید و ابداعی محسوب است. آگاهی بر کم وکیف این گونه قراردادها که روزبه روز شایع تر می شوند، به ویژه برای حقوق دانان ضرورتی اجتناب ناپذیر است. اما از آن جا که موضوع این گونه قراردادها (قرارداد پیش فروش واحد ساختمانی) در زمان انعقاد، نه موجود است و نه معلوم، چنین قراردادی ظاهرا شرطی از شرایط اساسی و عمومی صحت معاملات (موجود و معلوم بودن موضوع معامله) را فاقد خواهد بود. بر همین اساس نظریات مختلفی در قلمرو عقود معین، در توجیه ماهیت این قراردادها قابل طرح است؛ که در سطور آینده به بررسی آن ها می پردازیم و در پایان پیش نهادات عملی جهت رفع مشکلات اجرایی ارائه خواهیم داد.
    کلیدواژگان: قرارداد ساخت وساز، پیش فروش، بیع سلف، عقد استصناع، بیع معلق، جعاله ی خاص، عقد غیرمعین
  • سید ابراهیم قدسی، یاسر یحیی زاده صفحات 95-121
    حکم اصلی و اولی قتل عمد، قصاص است. یکی از استثنائات این اصل کلی، قتل فرزند توسط پدر است. در فقه و حقوق کیفری ایران این موضوع مورد عنایت قرار گرفته است و ماده ی 220 قانون مجازات اسلامی به صراحت پدر و جد پدری را معاف از قصاص دانسته است. این که آیا این حکم مختص به پدر و جد پدری است و یا مادر را نیز در بر می گیرد محل اشکال و اختلاف است. در حقوق کیفری ایران ارکان تشکیل دهنده ی این نهاد عنصر قانونی، مادی و معنوی است. در خصوص مبانی حکم معافیت پدر از قصاص دو نظر مختلف وجود دارد که استدلال گروه موافقین به معافیت قوی تر و مستدل تر می باشد. در فقه امامیه برای معافیت پدر از قصاص در قتل عمدی فرزند به ادله ی الف) کتاب ب) روایات ج) کلمات فقها استناد شده است و در این خصوص اتفاق نظر وجود دارد. این که آیا جد پدری و مادر نیز به حکم معافیت پدر از قصاص در قتل فرزند ملحق می شوند یا خیر؟ میان فقها اختلاف نظر وجود دارد اکثریت قریب به اتفاق فقها الحاق جد پدری به حکم معافیت را پذیرفته و در خصوص الحاق مادر به حکم معافیت اختلاف نظر جدی وجود دارد که نظر موافقین به الحاق منطقی تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: معافیت از قصاص، پدر، جد پدری، ارکان تشکیل دهنده ی حکم معافیت پدر از قصاص
  • کیومرث کلانتری، محمد زارعی صفحات 123-152
    قاچاق زنان اگر چه ریشه در گذشته های دور دارد اما در دهه های اخیر شکل منظم و سازمان یافته ای به خود گرفته و به علت نبود قوانین جامع و مانعی نه در سطح ملی و نه در سطح بین المللی و عدم برخورداری قوانین موجود هم، از ضمانت اجرای کیفری، به پدیده ای جهانی تبدیل شده است و به اصطلاح از آن به بردگی مدرن تعبیر می شود. این مقاله ضمن تبیین مفهوم قاچاق و ویژگی های آن، به بررسی این موضوع می پردازد، که قاچاق زنان برای عمل فحشا مصداق کدام یک از وصف های مجرمانه کیفری در فقه جزایی اسلام مانند قوادی، خرید و فروش انسان و محاربه و افساد فی-الارض می باشد و در ادامه هم مقررات و اسناد بین المللی و کنوانسیون های موجود در خصوص قاچاق زنان و قانون داخلی کشورمان در خصوص موضوع را مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: قاچاق زنان، بردگی مدرن، قوادی، خرید و فروش انسان، محاربه و افساد فی الارض
  • عابدین مومنی، ابراهیم جوانمرد صفحات 153-167
    در این نوشتار بر بررسی همه جانبه ای در مورد امکان اخذ قصد امتثال امر در متعلق امرتلاش شده است که آیا اصولا امکان دارد که شارع این خصوصیت را در لسان دلیل و متعلق حکم و امرش اخذ کند؟ و مراد از قصد امتثال امر آن است که انگیزه ی مکلف در انجام واجب منحصرا امتثال امر الهی باشد و قصد اتیان عمل به داعی امر مولی صورت بگیرد. مشهور علما قایل به امتناع ذاتی چنین تکلیفی می باشند و اعتبار آن قید را در مقام تشریع و جعل حکم که مربوط به مولی است میسور نمی دانند و متقابلا گروه دیگر قایل به امتناع غیری می باشند که مربوط به مقام امتثال و اتیان مامور به از جانب عبد است. در حالی که می توان از اشکالاتی که منجر شده است علما قایل به امتناع ذاتی یا غیری در چنین تکلیفی شوند، گریخت و دیدگاه امکان قصد امتثال امر در متعلق خطاب را ثابت کرد.
    کلیدواژگان: امکان، امر، قصد امتثال، واجب، متعلق
  • رحمان معرفت، محبوبه محسناتبار صفحات 169-178
    تهیه نمایه های تخصصی مرتبط با منابع، به ویژه منابعی که به شکل مجلات تخصصی منتشر می شوند، می تواند دسترسی سریع، صحیح و آسان به اطلاعات علمی را برای خوانندگان منابع و پژوهش گران فراهم کند. نمایه ی حاضر برای چهار شماره ی 12، 14، 19 و23 «ویژه نامه ی فقه و حقوق اسلامی» تهیه شده است که تا پیش از تاسیس مجله مستقل «مطالعات فقه و حقوق اسلامی» به عنوان یکی از ویژه نامه های «مجله دانشکده علوم انسانی دانشگاه سمنان» چاپ و منتشر می شد. این نمایه، راهنمای مقاله های منتشر شده در چهار شماره ی فوق الذکر می باشد. تلاش شده است تا از طریق کلیدواژه ها و عباراتی که بتوانند محتوای مقالات را بازگویند، نمایه ای تهیه شود تا خوانندگان مجله را به گونه ای سریع، صحیح و آسان به محتوای مجله رهنمون شویم.
    کلیدواژگان: مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی، نمایه سازی مجله
|
  • F. Asghari Aghmashhadi, M. Habibi Pages 7-22
    The husband can inherit his wife’s properties and financial rights، but there are different ideas in the kinds of properties of which a wife can inherit. Some believe that according to the text of Quran، a wife can inherit from the whole properties، while others believe in wife’s deprivation from some properties and the last group believe in distinguishing between the wife who owns a child and the one who does not own child. The wife who owns a child inherits from the whole properties but the one who does not own a child is prohibited from some properties. According to the popular idea of Imamiye jurisprudents the wife inherits from the price of the building and tree، not the commodities themselves which is supported by the Article 946 of civil code. But under the amendment of Art. 946 in 1387 (2009)، the wife will be deprived of the commodity itself، but not from its price. This paper prefers the first opinion over others and says it is necessary to change the civil law in this case.
    Keywords: Heritage, Civil Code, Wife, Buildings, Trees
  • M. Barari Larimi, S. M. Ghabooli Durafshan Pages 23-51
    The penal legal procedure is a certain mechanism to find out the crime with respect to the behavior of the accused and the guilty. This mechanism must ensure the principles which guarantee justice and fairness، and provide the individual rights and freedoms that are the extreme goal of every just fair legal procedure. So in the proper execution of Islamic commands، the necessity of observing the citizenship rights، guarding human greatness and other principles related to rights of the accused necessitates that the accused would have the minimum guaranty in such a way that his/her individual rights and freedoms are not in jeopardy. The goal of this article is to investigate the special rights of accused in Islamic legal procedure، regardless of the natural human rights in the Islamic legal procedure. Therefore it is attempted to extract the principles and guaranties providing the rights of accused from the source of commands deduction and judgments of jurisprudence.
    Keywords: right, accused, fair legal procedure, judicial security, Islamic jurisprudence
  • A. Pouresmaeili Pages 53-70
    Derivation of Laws from various sources and agitation in legislation and lack of experience on the part of the legislator have caused disorder among legal items in some cases. It has led to ambiguities that made the scope of law institution unclear، so that the efforts of the lawyers to clarify the concepts and scope of the terms have failed. There are three terms in Iranian penal code: Ezen (permission)، consent، and exemption clause whose scope is so vague that indeed physicians resort to and insert both consent and exemption clauses in medical contracts. Therefore recognizing each institution، their effect and distinction seems to be essential.
    Keywords: Ezn (permission), consent, exemption (clause), civil liability, physician
  • A. Hatami, H. Zakerinia Pages 71-94
    One of the today’s modern life phenomenons is the construction of trade and residential buildings vertically in complexes and selling them before completion which preliminarily results in making innovative and new contracts known as “Construction Contracts”. Knowledge concerning the quality and quantity of these contracts which are proliferating every day is an unavoidable necessity especially for lawyers. Doubt comes from this fact that presale''s subject matter is neither present nor definite، and so this kind of contract lacks one of its essential elements. On these bases، different theories will be analyzed in the specific definite contracts to justify them، discussed in the following lines. Finally some practical suggestions will be given to solve the related problems.
    Keywords: Construction Contracts, presale, short sale, manufacturing contract, conditional sale, private reward, uncertain contract
  • S.A. Ghodsi, Y. Yahyazadeh Pages 95-121
    The principle and primary judgment of intentional murder is retaliation. One of the exceptions of this general principle is the murder of the child by father. This issue has been taken into consideration in religious jurisprudence and Iranian criminal laws. Whether this judgment is peculiar to father and grandfather or involves mother is disputed. The elements which constitute this institution، are the legal material and moral elements in Iranian criminal law. There are two different views regarding the bases of exception of father from retaliation، but the reasoning of the proponents seems to be more logical and acceptable. In shi’as jurisprudence for exception of father from retaliation in murdering the child’ the invoke has been made to evidences: A) book (Quran) B) traditions C) words of Islamic jurists. There are disagreements among the jurists that whether the grandfather or mother joins the exception of father from killing the child. The majority new to the consensus has accepted the joining of grandfather to the exception judgment and regarding the joining of mother to the exception judgment there is a serious disagreement among which the view of proponents of joining seems to be more logical.
    Keywords: exception from retaliation, father, grandfather, elements constituting the exception judgment of father from retaliation
  • K. Kalantary, M. Zaree Pages 123-152
    Although trafficking in women have a long history، it has changed into an organized activity in recent decades and due to lack of comprehensive and preventive laws in national and international level and executive guarantee for the existing laws، it has turned into a global phenomenon، called the modern slavery. This article clarifies the concept of trafficking and its characteristics. It also investigates whether trafficking in women for prostitution is in accordance with which criminal law in Islamic jurisprudence penal the pimp، human trading، warfare، or corruption on the earth. In the end، the regulations and international documents and current conventions about trafficking in women and our country’s domestic law regarding this issue are dealt with.
    Keywords: trafficking in women, prostitution, contemporary slavery, pimp, human trade, war, corruption on the earth
  • A. Momeni, E. Javanmard Pages 153-167
    This paper attempts to examine multilaterally the possibility of considering intent of the object order subjugation، and whether it is basically possible for religious lawgiver to consider this quality into his reason language and order object? Intent of the order subjugation means that the motive of the obliged is to observe the obligatory rule just for subjugating the divine order and intent of telo is done due to master''s order. Generally opinions of ulama maintains its essential impossibility and know no possible credit for that requirement as lawgiving and/or ordering related to master in contract. Some other maintains impossibility related to obliged subjugation on the behalf of the servant. While one can escape from difficulties resulting Ulama''s maintenance to its essential impossibility or otherwise and proves possibility of intent of order subjugation in object.
    Keywords: possibility– order –intent of subjugation –obligatory rule, object