فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا امینی، محمدرضا محمدرضا داداشی نیاکی * صفحه 7
    در نظام حقوقی اسلام، تلاش مجتهد بر آن است که مراد شارع را از منابع مقبول و از طریق مطلوب و دارای حجیت بدست آورد. از نگاه اصولیان، حالت های وصول به واقع از سه فرض یقین (قطع)، ظن و شک خارج نیست؛ ظن جز در موارد خاص حجت نیست؛ شک نیز مردود است. ادله و منابع حکم و تکلیف، افاده کننده یقین منطقی نیست؛ لذا بدیهی است یقین در فقه و حقوق، یقین فلسفی نباشد. ظاهرا در عمل، علما به یک حالت دیگری روی می آورند که گاه آن را مشابه یقین می یابند و گاه آن را در وادی ظن می بینند. در این مقاله ضمن تبیین ماهیت اطمینان از لابه لای انظار اصولیان به نسبت آن با یقین و ظن توجه کرده و به این نتیجه دست یازیده شده که اطمینان، وصف مندرج در علم عادی است؛ چنان که وصف مندرج در علم یقینی منطقی نیز هست. در فقه آن چه ملاک است، حصول اطمینان است و اطمینانی که در فقه محقق است، اطمینان موجود در علم عادی است. علم عادی، ظن نیست؛ چون ظن، برخلاف علم عادی جزمیت ندارد و سکونت نفسانی نمی آفریند؛ یقین منطقی هم نیست، چون در علم یقینی منطقی، مطابقت با واقع شرط است. علم عادی، در منظر عرف عقلا و شریعت همان قطع اصولی است که در معرفت شناسی می توان آن را همان یقین موضوعی دانست. یقین موضوعی، عبارت است از یقین موجه و مدلل حاصل قرائن موضوعی و خارجی. این قرائن مستقلا ایجاد ظن می کنند، ولی در یک روند استقرایی افاده یقین موضوعی نه یقین منطقی می نمایند. اطمینان یا به عبارت صحیح تر، علم-عادی اطمینانی به عنوان یگانه معیار دستیابی به حکم و تشخیص موضوع، مورد استفاده در ابواب مختلف فقهی است.
    کلیدواژگان: اطمینان، یقین، ظن، علم عادی
  • احمد باقری *، مجتبی صادقی صفحه 35
    دشنام و ناسزاگویی از گناهان کبیره بوده و از نظر عقلی و اخلاقی نیز قبیح به شمار می آید. با وجود این، برخی از فقها در مواردی حکم به جواز ناسزاگویی کرده و ادله ای را از کتاب و سنت برای این سخن خود ذکر نموده اند. از جمله ی این موارد ناسزاگویی در مقام تلافی است که از آن به عنوان قصاص کلامی،یا دشنام تلافی جویانه یاد شده است. در این جستار دلالت آیاتی که برای اثبات جواز تقاص کلامی مورد استناد قرار گرفته، نقد و سپس رد شده است. همچنین به روایات مورد استناد نیز، هم از حیث سند و هم از لحاظ دلالت، خدشه وارد شده است. علاوه بر این برای تایید و تقویت حکم عدم جواز نیز به آیات و احادیث متعددی در این باب استناد شده است. همچنین به عنوان یک مبنا، با اثبات قبح نفس دشنام در شریعت اسلام، صرف نظر از ابتدایی یا تلافی جویانه بودن آن، عدم جواز قصاص کلامی و صیانت از زبان، حق الله قلمداد شده است که بر پایه آن، هر یک از دو طرف دشنام محکوم به تعزیر خواهند بود.
    کلیدواژگان: قصاص کلامی، دشنام، دشنام تلافی جویانه، جواز دشنام، عدم جواز دشنام
  • مصطفی جباری * صفحه 57
    برای آشنایان با قواعد، نخستین مفهوم متبادر از واژه «حریم» آن است که در بحث مربوط به املاک (اراضی، چاه ها، قنوات و چشمه ها و نظایر این ها) مورد بررسی و مناقشه قرار می گیرد. اما آن چه در این نوشتار بررسی می شود «حریم گویش» است و این که آیا گویش ها و لهجه ها نیز حریم دارند یا خیر؟ آیا می توان به بهانه ی ساخت برنامه ی طنزی که باعث شادی گروهی باشد، گویش یا لهجه ای را دست مایه ی طنز قرار داد؟ در این نوشته، کوشیده ام نشان دهم که چنین حریمی وجود دارد و کسی حق هتک حرمت گویشی را ندارد.
    کلیدواژگان: حریم، حریم گویش، طنز، حق گویشوران
  • سید پدرام خندانی، محمد خاکباز * صفحه 69

    عدالت معاوضی دردیدگاه فلسفه حقوق، به معنی ارائه میزان دقیق حقوق هرکس است و بدون دخالت اشخاص حاصل می گردد و عدالت توزیعی به تقسیم ثروت توسط دولت می پردازد. نظریه عدالت معاوضی از دیدگاهی کاربردی تر، به معنای ضرورت موازنه حقوق طرفین در عقد معاوضی است و چنان چه این موازنه مخدوش گردد باید به وسیله سایر اصول حقوقی جبران گردد. این نظریه درحقوق ایران با استنادبه قاعده تلف مبیع قبل از قبض و خیارات قانونی قابل پذیرش است و بدیهی است که قبول این نظریه، به نوعی صیانت از موازنه حقوق طرفین عقد معاوضی است که امروزه در میان مکاتب حقوقی و اندیشمندان این حوزه سخت مورد توجه است.

    کلیدواژگان: موازنه، عدالت معاوضی، تعهدات متقابل، عقد معاوضی
  • مریم صفایی *، عباسعلی سلطانی، حسین ناصری مقدم صفحه 85
    با توجه به لزوم جلوگیری از هدر رفتن خون انسان، خداوند به طور قهری حاکم را ولی کسی قرار می دهد که ولی ندارد. اما آیا تمام اختیاراتی که برای اولیای دم وجود دارد، برای حاکم نیز ثابت است؟ و او نیز در جایگاه ولی دم می تواند آنها را اعمال کند و از قصاص به دیه و یا بدون آن رضایت دهد یا خیر؟ در این مسئله دو دیدگاه مشهور و غیر مشهور وجود دارد؛ مطابق دیدگاه مشهور، حاکم همچون دیگر اولیای دم با استناد به دو روایت ابی ولاد می تواند در مقابل اخذ دیه، از قصاص گذشت کند، لیکن حق عفو بلاعوض را ندارد. اما دیدگاه دوم، قائل به جواز عفو بلاعوض نیز می باشد. این مقاله علاوه بر بیان دو دیدگاه فوق، به بیان نظر اهل سنت که مطابق دیدگاه مشهور است و دیدگاه قانون گذار نیز می پردازد و سپس با تامل در دیدگاه مشهور و با توجه به روایتی که امام را عاقله شخص بلاوارث تلقی می کند و همچنین نتیجه انضمام روایاتی که از یک سو دیه بلاوارث را جزء انفال دانسته و از طرف دیگر انفال را حق امام می داند، دیدگاه غیر مشهور را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: امام، حاکم، ولی دم، قصاص، دیه، عفوبلاعوض
  • سید علی حسینی طباطبایی *، عبدالکریم عبداللهی نژاد، سید محمد تقی قبولی در افشان صفحه 103
    مهم ترین عامل موثر در رفع تعارض اخبار و روایات شیعه، روایاتی است که به «اخبار علاجیه» شهرت یافته است. این مقاله مقایسه ای است میان نظریه مرحوم صاحب حدائق با مهم ترین نظریه ها در جمع اخبار علاجیه. قسمتی از برخی کتب روائی شیعه، به مجموعه روایاتی با عنوان «اخبار علاجیه» اختصاص یافته است که در این روایات، راهکارهای برون رفت از تعارض میان اخبار، ارائه شده است. اما استفاده از این اخبار در نخستین گام با مانع بزرگی مواجه می باشد و آن تعارض خود اخبار علاجیه است. در این نوشتار ضمن بیان مهم ترین اقوال در این باب و بررسی ویژگی های هر یک و مقایسه آن با نظر مرحوم صاحب حدائق، هشت وجه مختلف در جمع اخبار علاجیه و نیز مناقشه صاحب حدائق به هر هشت وجه را ذکر کرد ایم و به این نتیجه دست یازیده ایم که ایشان مرجحات مطرح را در رفع تعارض عملا ناکارآمد دانسته و احتیاط را در جمع اخبار، ارجح می دانند.
    کلیدواژگان: اخبار علاجیه، تعارض، شهرت، مرجح
  • معصومه کشتکاری *، حمیدرضا علومی یزدی صفحه 123
    ابزارهای مالی مشتقه که از نوآوری های متخصصان امور مالی می باشد، نقش مهمی در رونق بازارهای مالی ایفا می نماید. این ابزارها که برای مقابله با ریسک به وجود آمده اند، روز به روز تکامل و تنوع بیشتری پیدا می کنند. از مهمترین این ابزارها، قرارداد اختیار معامله است که در مقایسه با سایر ابزارهای مشتقه از انعطافپذیری بیشتری برخوردار است و در نتیجه به وسیله آن بهتر می توان خطرات ناشی از نوسانات قیمت را پوشش داد، اما از آنجایی که قرارداد اختیار معامله، از عقود نوظهور است، جمعی از حقوقدانان و فقها، به ویژه فقهای عامه قراردادهای یادشده را واجد ایرادات عدیده دانسته و از جهات مختلف در صحت آن تردید نموده اند. در حالی که شناخت دقیق ماهیت قرارداد مذکور، بسیاری از تردیدها را در خصوص صحت و اعتبار آن منتفی می سازد و وجاهت حقوقی و شرعی آن را تصدیق می نماید. در این مقاله کوشش شده است پس از معرفی کامل قرارداد اختیار معامله، ضمن پاسخ به ابهامات وارد بر قرارداد یادشده، مبانی اعتبار این قرارداد تبیین شود
    کلیدواژگان: ابزارهای مالی مشتقه، قرارداد اختیار معامله، بازار بورس، بازار خارج از بورس
  • علی نحفی توانا، فهیم مصطفی زاده * صفحه 149
    جرمانگاری فرایندی است که به موجب آن قانونگذار فعل یا ترک فعلی را ممنوع و برای آن ضمانت اجرای کیفری وضع می کند. این مهم در نظام کیفری جمهوری اسلامی ایران، با توجه به اصل 71 قانون اساسی باید «در حدود مقرر در قانون اساسی» صورت گیرد. با توجه به اصل یادشده، اختیار مجلس شورای اسلامی در وضع مقررات کیفری و جرمانگاری بیحد و حصر نیست، بلکه تابع محدودیتهای مقرر در قانون اساسی میباشد. همچنین براساس اصل چهارم قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی باید در حدود اصول و موازین اسلامی اقدام به جرمانگاری نماید. با توجه به اصول شرعی و قانون اساسی اصل بر اباحه، عدم ولایت، برائت، مصونیت فردی، منع تفتیش عقائد، منع تجسس، منع دستگیری و... بوده و استثناء بر آن اصول، نیازمند دلیل است. بر همین اساس، این مقاله با ارائه تفسیری آفرینش گرایانه از قانون اساسی به این مهم می پردازد که مجلس شورای اسلامی با توجه به اصل 71 قانون اساسی، فقط در حدود مقرر در قانون اساسی می تواند جرم انگاری نماید و این حدود نیز در اصول نهم و چهلم قانون اساسی به صورت عام و در اصول 24، 26، 27 و 28 به صورت خاص مشخص گردیده، و قانونگذار کیفری ایران نمی تواند خارج از حدود و معیارهای مذکور به جرم انگاری و اعمال محدودیت در حوزه حقوق و آزادی های فردی بپردازد.
    کلیدواژگان: جرم انگاری، قانون اساسی، اصل ضرر، موازین شرعی
|
  • A. Amini, M. Dadashi Niaki Page 7
    In Islamic legal system, high ranking clergyman (mujtahid) attempts to deduce the legislator intention from accepted resources and to have reasoning through demanded method. According to students of principles (usul), accessing to the fact has three states: certainty, suspicion, and doubt. Suspicion is not proof except in the particular instances, and doubt is rejected too. Arguments and sources of verdict and duty don’t result in logical certainty. Thus, it is evident that certainty in the jurisprudence and law is not philosophical certainty. Scholars turn practically to other state which is sometimes similar to certainty and sometimes it is similar to the suspicion. In this paper, along with the explanation of nature of confidence in the views of students of principles (usuliun) and their notice to the certainty and suspicion, it is concluded that confidence is description contained in the common knowledge, as well as is description in the logical certain knowledge. In jurisprudence, obtaining the confidence is a criterion and the confidence that has been verified in jurisprudence contained in the common knowledge. Common knowledge is not suspicion; because unlike the common knowledge, it doesn’t have dogmatism and doesn’t create carnal immobility. It isn’t logical certainty, too; because the logical certain knowledge is conditioned to the accordance to the fact. Common knowledge viewpoint of the wise and religious law is the same usuli certainty that in the epistemology is considered thematic certainty. Thematic certainty is reasonable and justified certainty that is resulted from thematic and external contexts. These contexts independently make suspicion but in the inductive process, they convey a thematic certainty, and not logical certainty. Confidence, or say the exact expression, common knowledge based upon the confidence as the sole criterion of obtaining the verdict and distinguishing of subject, is used in the different section of jurisprudence.
    Keywords: confidence, certainty, suspicion, common knowledge
  • A. Bagheri, M. Sadeghi Page 35
    Insult is among deadly sin and is considered lousy both logically and morally. However, some jurisprudents advocate and justify it using proofs from Quran and Sunnah. As a case in point, insult is approved, if it is to retaliate, which is known as verbal retribution or retaliated insult. In this study, the verses that have been used to support verbal retribution have been criticized and disproved. The used Hadiths have been spurned both in regard to their validity and justifiability. Moreover, it has been referred to a series of verses and Hadiths to prove that verbal retribution is not permissible. As a foundation, irrespective of the type of insult-whether without any causes or retaliated- and proving that insults are inherently bad and evil in Islam, impermissibility of verbal retaliation and minding ones words are considered as God's right, according to which both parties involved in exchange of insult are condemned to discretionary punishment.
    Keywords: verbal retribution, insult, retaliated insult, permissibility of insult, impermissibility of insult
  • M. Jabbari Page 57
    For those who are familiar with the law, the first meaning which is understood from the term “territory” is the one which is referred to and discussed as related to the estates; lands, wells, subterranean canal (qanats), springs and the like. Nevertheless, what is discussed in this paper is a dialect’s territory and whether dialects and accents also have territories or not? Is it acceptable to ridicule a dialect or accent with the purpose of making a comedy show which can amuse and entertain some people? I have tried to show that there is such territory and no one has the right to enter that territory.
    Keywords: territory, a dialect's territory, comedy, the right of the dialect speakers
  • S.P. Khandani, M. Khakbaz Page 69

    Commutative justice, in the philosophy of law, means giving the exact amount of everybody’s rights and achieves without interference, and distributive justice is concerned to distribution of property by state. Commutative justice theory, from a more practical perspective, means the necessity of balancing the parties’ rights in bilateral contracts and if it is blemished, it should be compensated by other legal principles. In Iran’s law, this theory is justified by arguments like rule of “waste of the object of sale before its receipt” and legal options. Whereas this theory is rejected, balancing the parties’ rights in bilateral contract will be broken.

    Keywords: balancing, commutative justice, counter promises
  • M. Safaee *, A. Soltani, H. Naserimoghaddam Page 85
    Due to necessity of prevention of wasting human blood, God naturally places the Islamic ruler as the guardian of person who has no guardian. But does the ruler have all authorities that the blood guardian has? And can the Islamic ruler also perform all authorities as the blood guardian and can he change the retaliation into the blood – money or not? Regarding this issue, there are two well-known and unknown theories. According to the well-known theory, the Islamic ruler can forgive retaliation instead of taking blood–money, like other blood guardians on the basis of the two traditions of Abi Vallad, but he has no right of gratuitous forgiveness. According to the second theory, the Islamic ruler can forgive the murderer without taking the blood-money. This paper, in addition to expressing the above-mentioned theories, deals with sunni's point of view, that is correspondent to the well-known theory, and legislator view. Then, by contemplation on the well-known theory and on the basis of a tradition that considers Imam as wise and mature person (Aqeleh) who has no inheritor, and also as a result of including traditions that considers the blood-money which has no inheritor as a part of spoil of war (Anfal) on one hand, and views the Anfal as Imam's right on the other; this paper supports and strengthens the unknown theory.
    Keywords: Imam, ruler, blood guardian, retaliation, blood, money, forgiveness
  • S.A. Hosseini Tabatabaee *, A. Abdollahinejad, S.M. Ghabooli Dorafshan Page 103
    The most important effective factor in conflict removal in Shi’ite narratives and traditions is traditions well-known as treatments narratives. This paper attempts to compare deceased author of hadaeq theory and the most important theories in collection of treatment narratives. A part of some shi’ite narrative works is appropriated to traditions called treatment narratives. In these traditions, methods of conflict removal among the narratives are demonstrated. Although, the use of these narratives, in the first step, is confronted a great objection, that is, confliction within treatment narratives. In this paper, we intend to express the most important opinions concerning this subject and to study their characteristics and comparison of them with the viewpoint of deceased author of Hadaeq, and to attain to the points for removal of conflict among the narratives.
    Keywords: the treatment novels, conflict, popularity, weighting
  • M. Keshtkari, H. Olomi Yazdi Page 123
    Financial derivative instruments, which are the innovations of finance professionals, play an important role in the booming of financial markets. These instruments which have been created to confront risks become more diverse and evolved day by day. Option contract is one of the most important of these instruments which is more flexible than other derivative instruments and, consequently, it can better cover the risks due to price fluctuations. However, as option contract is a newborn one, a group of lawyers and jurists, especially sunni's jurists, have considered such contracts as very problematic, and hesitated about their validity from different aspects. But the exact understanding of the nature of these contracts removes some doubts about their validity and correctness and confirms their legal and canonical justification. In this paper, we have tried to introduce the option contract completely, mean while to elucidate the ambiguities surrounding this contract and to express the fundamentals of its validity.
    Keywords: Financial derivative instruments, option contract, stock market, street market
  • A. Najafi Tavana, F. Mostafazadeh Page 149
    Criminalization is the process by virtue of which legislator inhibits act or omission and imposes criminal sanctions on it. In the criminal system of Islamic Republic of Iran, it should be in the extents laid down in the Constitution principle 71. According to this principle, parliament authority in the regulation and the criminalization is not unlimited, but it is subject to restrictions prescribed in Constitution. Also, based on the Constitution principle 4, parliament should criminalize within the Islamic principles and standards. Under legal and constitutional principles, presumption is permitting, non-guardianship, innocence, personal security, prohibiting the Inquisition, prohibiting the surveillance, prohibiting the arrest, etc. and making an exception on these principles requires reasoning. Accordingly, this paper with presentation of creative interpretation of the Constitution, considers this important matter that Parliament under principle 71 can only criminalize in the extents laid down in Constitution and these limitations are determined in principles 9&40 generally and principles 24, 26, 27 & 28 specifically. Thus, criminal legislator in Iran can not criminalize out of above-mentioned boundaries and standards and impose limitations on the area of individual rights and freedoms.
    Keywords: criminalization, Constitution, harm principle, Constitutional criminalization, criminalization based on sharia