فهرست مطالب

مجله مطالعات فقه و حقوق اسلامی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی اکبر ایزدی فرد، سید مجتبی حسین نژاد صفحات 7-24
    یکی از جرائمی که در جامعه امروزی با توجه به پیشرفت تکنولوژی، می تواند قابل تصور باشد، قتل در فضای است. با توجه به وقوع این قتل در فضای مجازی قطعا با محدودیت هایی همچون عدم امکان اثبات آن به واسطه بینه و قسامه مواجه است. نگارندگان در این مقاله، امکان قتل در فضای مجازی همراه با بیان بعضی از مصادیق آن، نحوه اثبات این نوع از قتل و در نهایت حکم آن را با تحلیلی بر تمسک به اطلاقات و با تطبیق بر نوع سنتی، مورد بحث و بررسی قرار می دهند.
    کلیدواژگان: قتل، فضای مجازی، اطلاق ادله، قضیه خارجیه، قضیه حقیقیه، تنقیح مناط
  • مصطفی جباری، محمد ابوعطا صفحات 35-58
    کمتر روزی است که شاهد وقوع حوادث گوناگون برای وسایل نقلیه به ویژه تصادف و حجمی کم یا زیاد از ضایعات حاصل از آن نباشیم. ضایعاتی که گاه تا ساعت ها یا روزها رها می شوند و بعضا حادثه ای دیگر آفریده و موجب خسارت مالی یا جانی شخصی دیگر می شوند. داوری در اینباره که مسوول جبران خسارات حاصل از این ضایعات کیست و مسوولیت او بر چه مبنایی استوار است، با توجه به عدم وجود مقررات صریح در این زمینه،کاری دشوار می نماید. از سوی دیگر، عدم جبران خسارت زیاندیده نیز عقلا نه مقبول شارع است و نه قانونگذار. با عنایت به گستره مساله و وضعیت قوانین و مقررات مربوط، اصلاح یا تکمیل ماده 10 قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسوولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه زمینی در برابر اشخاص ثالث به نحوی که صراحتا و به دور از هر گونه ابهام، جبران خسارات موضوع مقاله حاضر را پوشش دهد ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: حادثه رانندگی، جبران خسارت، بیمه، مسوولیت، زیان
  • غفور خویینی، جعفر سلمان زاده صفحات 59-90
    امروزه پروازهای کدشیر یا نماد مشترک به عنوان یک ابزار مناسب به منظور فعالیت در چهارچوب حمل و نقل بین المللی هوایی به شکل یک رویه معمول پذیرفته شده و به عنوان بخش لاینفک از فعالیت یک شرکت هواپیمایی با پیامدهای آشکار برای طرفین این نوع قرارداد، حائز اهمیت است. این مقاله قصد دارد ضمن تبیین ماهیت و چیستی قرار دادهای کدشیر به پیامد های حقوقی این رویه در قراردادهای هوایی– آنجا که همزمان دو شرکت تصمیم به همکاری در حمل و نقل مسافر می کنند– اشاره نماید. هر چند یک قرارداد حمل و نقل بین مسافر و شرکت هواپیمایی-یا آژانس به نمایندگی از شرکت-ممکن است از قواعد عمومی قراردادها پیروی کند، اما اثر وجود قراردادهای کدشیر بین دو شرکت هواپیمایی به عنوان مثال در مسوولیت مدنی ناشی از سوانح هوایی نمود و بروز بیشتری پیدا کرده و نیاز تبیین ماهیت آن را بیش از پیش ضرورت می بخشد. در این مقاله سعی شده است علاوه بر بررسی قراردادهای کدشیر، به تبیین متصدی قراردادی، متصدی واقعی و انواع قرارادادهای کد شیر بپردازیم. هر چند قرارداد کدشیر با حق العمل کاری و جعاله مقایسه شده؛ اما نهایتا به این نتیجه می رسیم که تحلیل قرارداد کدشیر مبتنی بر ماده 10 قانون مدنی با منطق حقوقی و واقعیات معمول در صنعت حمل و نقل هوایی منطبق است.
    کلیدواژگان: قرارداد کد شیر، حمل و نقل هوایی، متصدی واقعی، متصدی قراردادی
  • محمدرضا داداشی، زهرا فیض صفحات 91-112
    درباره علم قاضی اختلافات و ابهاماتی وجود دارد؛ چه در اصل حجیت آن و چه در قلمرو انتفاع از آن و چه در مفهوم و معنای آن. به نظر می رسد بخش قابل توجهی از اختلافات، ناشی از عدم شناخت ماهیت علم قاضی است. در قلمرو شرع و قانون و نیز قضا، آن چه ملاک است تحقق علم می باشد؛ و تقریبا اگر نگوئیم تحقیقا، مراد از علم در قلمرو فوق، یقین عقلی یا منطقی که در حوزه معرفت شناسی و فلسفه مورد توجه می باشد، نیست. در قلمرو قضاء نیز که بخشی از چارچوب های شریعت در انسجام جامعه است، این علم، مفهومی غیر از قلمروهای دیگر نمی تواند داشته باشد. علم قاضی ماهیتا همان علمی است که از طرق متعارف حاصل می شود و در فقه و اصول، علمی که در مودای طرق متعارف حاصل می گردد، علم عادی اطمینانی است. این علم عادی اطمینانی همان قطع اصولی و فقهی است که متمایز از یقین منطقی و فلسفی است. پس علم قاضی همان علم عادی اطمینانی است که البته به نظر بسیاری، این علم در حوزه ظن قرار گرفته و با تعابیر ظن متاخم به علم، علم عرفی، ظن غالب، شبه قطع و... عنوان می گردد؛ ولی حسب پژوهش، این علم عادی در قلمرو فقه و حقوق همان قطع اصولی است و همه فقها موکدا آن را در قاضی شرط می دانند. تلقی علم داشتن (نه ظن) از علم قاضی، سر حجیت مطلق آن در دیدگاه بسیاری از فقها و حقوقدانان و نیز تقدم آن بر دیگر ادله است.
    کلیدواژگان: علم قاضی، قطع، یقین منطقی، علم عادی، اطمینان
  • سید محمد مهدی ساداتی صفحات 113-146
    حکومت اسلامی در عصر غیبت داعیه دار اجرای حدود الهی است. در عین حال، مسامحه و تخفیف در اجرای حدود الهی نیز بدون آن که به تعطیلی آنها بینجامد، در پاره ای موارد مورد تصریح شارع مقدس قرار گرفته است. قاعده درا نیز از جمله قواعد اصطیادی است که برگرفته از رویه امتنانی شارع در اجرای حدود می باشد. در قانون مجازات اسلامی، قاعده درا در قالب دو ماده گنجانده شده است. مفاد این مواد، موید آن است که قاعده مذکور براساس نظر برخی از فقهای متاخر که به تعطیلی حدود در عصر غیبت اعتقاد دارند، مورد تفسیر موسع قرار گرفته است.
    لذا تتبع دقیق تر در مفاد قاعده درا به منظور ارائه شرایط و ضوابط اجرای آن و تطبیق آنها با مفاد مواد قانون مجازات اسلامی، به گونه ای که هم حدود الهی اجرا شود و هم رویه امتنانی شارع مورد توجه قرار گیرد، امری ضروری است. این مقاله با روش تحلیلی و با استفاده از منابع فقهی موجود و همچنین توجه به اصطیادی بودن قاعده درا، سعی در ارائه تفسیری نوین از این قاعده دارد که در بردارنده موارد متیقن باشد. بر اساس یافته های این مقاله، قاعده درا از میان انواع جرایم، تنها حدود به معنای اخص و تعزیراتی را که جنبه حق اللهی دارند در برمی گیرد. همچنین این قاعده، منصرف از عنصر قانونی و مادی بوده و تنها در موارد شبهه در مسوولیت کیفری و یا عنصر روانی اعمال می گردد.
    کلیدواژگان: قاعده درا، حدود الله، شبهه، شبهه حکمیه، شبهه موضوعیه، کیفرزدایی
  • رضا سکوتی نسیمی، سید محمد تقی علوی، محمدرضا رشیدی احمدآبادی صفحات 147-172
    اراده به عنوان عنصر اصلی عقود و ایقاعات همواره مدنظر فقها و حقوقدانان بوده، اما هیچ گاه اراده به عنوان عاملی که بتواند در ارث نقش داشته باشد چه به صورت مستقل و چه به صورت غیرمستقل مورد توجه نبوده است، اگرچه بسیاری از آنان در مصادیق و مباحث مختلفی آثار این اعمال اراده را پذیرفته اند. عدم توجه به بحث مذکور مبتنی بر این است که اساسا در رابطه با قواعد ارث این نگرش وجود دارد که ارث بنا بر ماهیت خود کاملا غیر ارادی و قواعد آن از قواعد آمره است. در این تحقیق سعی خواهد شد صور مختلفی را که ممکن است اراده مورث در قالب آن اعمال شود بررسی گردیده تا روشن شود که بر خلاف نظر مشهور، اراده می تواند به صورت مستقیم و غیرمستقیم تا حدودی در قواعد حاکم بر ارث تاثیرگذار باشد. البته در این خصوص، دیدگاه فقهای امامیه و حقوقدانان نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ارث، اراده، مورث، قاعده آمره
  • سامان عسکری، هادی احتشامی صفحات 173-194
    دو نظریه فراستریشن یا عقیم شدن قرارداد و فورس ماژور یا قوه قاهره تقریبا اشاره به یک موضوع دارند و آن هم عدم امکان اجرای تعهد یا قرارداد می باشد . در عین حال، این دو نظریه با این که درگفتار و عمل، بسیار شبیه به هم بوده اما دارای تفاوت هایی نیز می باشند که موجب متمایز گردیدن این نظریات از همدیگرمی گردند؛ از جمله این که عقیم شدن قرارداد، دارای دامنه ای وسیع تر از فورس ماژور و یا قوه قاهره می باشد. اما در مقایسه نظریات تغییر اوضاع و احوال و هاردشیپ یا دشواری اجرای قرارداد با عقیم شدن قرارداد باید قائل به این گردیم که در نظریات مذکور، اصولا اجرای قرارداد منتفی نمی گردد بلکه تنها آن با سختی، مشقت و هزینه زیاد همراه می گردد و این در حالی است که در نظریه عقیم شدن قرارداد، اجرای تعهد یا قرارداد بر حسب مورد بعضا یا کلا منتفی و یا در صورت امکان اجرا، اساسا با آن چیزی که مورد قصد و توافق طرفین بوده است متفاوت می گردد؛ بنابراین، نظریات مذکور نیز با آن که دارای شباهت هایی با هم می باشند اما نمی توان آنها را یکی دانست و به طور خلاصه می توان چنین گفت که نظریات تغییر اوضاع و احوال و دشواری اجرای قرارداد، دارای دامنه ای وسیع تر از نظریه عقیم شدن قرارداد می باشند.
    کلیدواژگان: عقیم شدن قرارداد، فورس ماژور، تغییر اوضاع و احوال، هاردشیپ، معاذیر قراردادی
  • علی اکبر فرح زادی، نرگس فهیم صفحات 195-214
    در مواردی که جنایت عمدی نباشد، دیه اصالت داشته و بدل از قصاص نیست. ممکن است با یک یا چند جنایت آسیب های بدنی متعددی، که هر کدام دیه یا ارش دارند، به مجنی علیه وارد شده و گاه منتهی به مرگ او هم بشود.
    سوال مهمی که در چنین مواردی وجود دارد این است که آیا عامل ورود این صدمات جسمانی، باید مجموع دیه آنها را بپردازد (نظریه عدم تداخل) و یا پرداخت بیشترین دیه، برائت ذمه وی را به دنبال خواهد داشت (نظریه تداخل). چنان چه آسیب های جسمی متعدد از ضربه واحد ناشی شده و به مرگ مجنی علیه منجر شود، به اتفاق نظر فقی هان، دیه اطراف و منافع در دیه نفس تداخل می کند. در صورتی که این وضع با ضربات متعدد و متوالی اتفاق بیفتد تداخل همه دیات در دیه نفس، ارجح به نظر می رسد. همچنان که اگر ضربات متعدد با فاصله زمانی و بهبودی جراحت در فاصله بین آنها همراه باشد دیدگاه عدم تداخل ترجیح دارد. در فرض عدم بهبودی جراحات در فواصل بین جنایات و وقوع مرگ، فاصله زمانی و استناد عرفی قتل به ضربات، تعیین کننده تداخل یا عدم تداخل خواهد بود. در کلیه موارد در صورت شک، اصل مرجع، اصل عدم تداخل است.
    کلیدواژگان: تداخل، دیه، جنایت، اصل عدم تداخل
  • سام محمدی، سودابه اسدیان صفحات 215-246
    حق دستدارمی یا دستارمی، تاسیسی عرفی است که اختصاص به مناطق شمال کشور داشته و خصوصا در مازندران معمول و متداول است و با نام های «کارافه» و «تبرتراشی» نیز خوانده می شود. حق دستدارمی در این مناطق به عنوان یک عرف مسلم، پذیرفته شده و معاملات راجع به آن بین مردم رایج است. دستدارمی از حقوق وابسته به اراضی و از تاسیساتی است که به طور مستقیم، متخذ از عرف و عادت ناظر بر رابطه حقوقی مالک و زارع در زمین زراعی می باشد. این مفهوم عرفی در برخی قوانین به طور صریح یا ضمنی مورد شناسایی و تایید قرار گرفته است و در رویه قضایی نیز آرای متعددی در تایید آن می توان یافت. از نظر ماهوی دستدارمی حقی است مالی که شباهت زیادی با حق کسب یا پیشه یا تجارت در اماکن تجاری دارد.
    کلیدواژگان: دستدارمی، کارافه، عرف، حق کسب و پیشه، حق زارعانه
  • خسرو مومنی صفحات 247-274
    از جمله مسائل بسیار مهم و مورد ابتلاء در مبحث ضمان قهری دو مساله «اجتماع سبب و مباشر» و «اجتماع اسباب متعدد» در وقوع زیان است. قانون مجازات اسلامی در ماده 526 به مساله نخست و در مواد 533 و 535 به مساله دوم پرداخته است. منتها، دو اشکال مهمی که به قانونگذار وارد است این است که اولا: در تنظیم این مواد از موضع یکسانی پیروی نکرده و ثانیا: احکام مندرج در مواد مذکور فی نفسه مبتلا به اشکال و قابل نقد هستند.
    پژوهش حاضر ضمن تبیین و نقد مواضع چندگانه قانونگذار و احکام مقرر در مواد مذکور، با مطالعه ای تطبیقی به این نتیجه دست یافته است که عوامل متعدد زیان در رابطه با زیان دیده، دارای مسوولیت تضامنی و در رابطه میان خودشان به میزان تاثیری که در وقوع زیان داشته اند مسوول جبران زیان خواهند بود.
    کلیدواژگان: مباشر، سبب، اجتماع سبب و مباشر، اجتماع اسباب متعدد، مسوولیت تضامنی
|
  • Aa Ezadifard, M. Hoseinnejad Pages 7-24
    One of the crimes increasing in today's society due to technological advances is homicide and murder in cyberspace. Taking place in virtual world, it is consequently incapable of being proved by clear evidence (giving true witness by two men, BAYENEH and QASAMEH). The purpose of this study was to investigate the possibility of murder in cyberspace as well as providing some proofs, giving some instances, considering how it can be proved and sentencing for cyber crime offenders by conforming to the traditional type and analyzing the evidences in this respect.
    Keywords: murder or homicide, virtual world or cyberspace, launch guides, evidence, KHAREJI statement, HAQIQIYEH statement, revision, extraction of Sentence
  • M. Jabari, M. Aboata Pages 35-58
    There are few days when we do not witness a number of driving accidents specially collisions with an amounts of wastage resulting therefrom. Wastage which Sometime are left unattended to for hours, even days, causing more accidents and losses. Who is liable for later losses caused by the earlier damages and what is the basis of liability, is something difficult to decide particularly because of lake of express regulations in this case. So, considering the field of the issue and the content of concerned Acts and regulations, it is recommended that article 10 of amending Act of the Act for compulsory insurance of civil liability of terrestrial vehicles against third parties, is amended or completed in some way that covers clearly the losses and damages involved in this research.
    Keywords: Driving Accident, Compensation, Insurance, Liability, Damage
  • Gh Khuini, J. Soleymanzade Pages 59-90
    Today codeshare flights are recognized as a proper tool as a routine to operate in international air transportation and are important as an integral part of the operation of an aviation company, which has clear consequences for parties to such agreements. This paper aimed to explain the legal nature of codeshare agreements and to reviewing the legal consequences of such procedure in air transportation agreements. Although a transportation agreement between passenger and aviation company or air travel agency may be subject to the general rules of agreements, the effects of codeshare agreements between two aviation companies become more visible when it comes to, for example, the civil liability arising from plane crashes, which makes it even more necessary to study the nature thereof. Here, it was tried not only to study codeshare agreements, but also to clearly define the concept of contractual carrier and actual carrier and various codeshare agreements; however, finally it was concluded that the analysis of codeshare agreement based on Article 10, Civil Code, was consistent with the legal logic and the realities of the aviation industry.
    Keywords: codeshare agreement, air transportation, actual carrier, contractual carrier
  • Mr Dadashi, Z. Feyzi Pages 91-112
    There are disputes and in turn doubts about the judge's science; whether in its principle of authority or its exploitation territory or in its meaning and purpose. It seems that significant part of differences is due to the lack of understanding the nature of the judge's science. In the realm of religion and law, what is important is the realization of science. And approximately, if not by research, the purpose of science in above area is not the rational or logic which is concerned in epistemology and philosophy. In the judiciary territory which is a part of law framework to community cohesion, this science can not have other conceptual domains. Knowledge of the judge is the same science that naturally is obtained through conventional methods and in jurisprudence, science that is obtained through conventional methods is certainty normal science. This certainty normal science is the same principles certainty that is distinguished from logical and philosophical certainty. So, judge's science is the same certain normal science. Of course, for many, this science arises in the field of suspicion. And introduced by the interpretations of suspicion lead-knowledge, common knowledge, prevailed suspicion, semi-certainty and etc. But in terms of research, this normal science is the same principles certainty all jurists emphasize the requirement of it in the judge.
    Keywords: the knowledge of the judge, certainty, logical certainty, normal science, Trust
  • Mm Sadat Pages 113-146
    Islamic government claims execution of divine punishment in the “Absence” period. However, in some cases, carelessness and discounts in execution of these punishments, without closure of them, has been specified by Holy legislator. “Dare” rule is one of the rules that achieved from the tolerance procedure of Holy legislator in execution of “Hodud”. The content of this rule is placed in 2 Articles of Islamic penal code. Contents of these article shows that this rule is interpreted so wide in compliance with the jurists that believe the closure of Hodud in “Absence” period.
    So study of these articles and review the content of this rule, in the way that Hodud is be implemented and also the tolerance procedure of Holy legislator is followed, is inevitable. This article by analytical method, using jurisprudence sources in this issue and considering the way of elicitation of this rule, is tried to submit new interpretation of this rule that includes only the certain cases.
    The findings of this article show that “Dare” rule includes Hodud in its special meaning and Tazirat punishment which is related to divine right. Also this rule includes mental element and criminal responsibility and is apart from legal and physical elements of crimes.
    Keywords: “Dare” rule, hudud prescribed by the God, mistake of law, mistake of fact, decriminalization
  • R. Sukoti, Mt Alavi, Mr Rashidi Pages 147-172
    As a main element of contracts and unilateral contracts, will has always been focus of attention of Lawyers and jurists but they have never focus on it as an effective element in inheritance neither independently nor dependently because they assume rules governing inheritance as mandatory norms. Lack of attention to said issue is rooted in the fact that the prominent view as regards the rules applicable to inheritance is that inheritance is by nature completely non-optional and rules applying thereto are among peremptory rules. In this paper we try to prove that devisor can change rules governing inheritance directly or indirectly. Some of lawyers and jurists in some cases have accepted effects resulting from such voluntary actions. Relating to this, lawyers and jurist's point of view also will be mentioned and subsequently assessed.
    Keywords: intention, inheritance, devisor, mandatory norm
  • S. Asgari, H. Ehteshami Pages 173-194
    Two theories of frustration and force majeure almost refer to the same subject, namely, the impossibility of performance of the commitment or contract. However, although they are very similar in theory and practice, they have differences that distinguish one from the other. For instances, frustration of contract has a wider scope, compared to force majeure. However, in comparing the theories regarding changed circumstances and hardship of performance of contract and theory of frustration, it should be considered that in the former, the performance of contract is not cancelled but faced by high hardship and cost, while in the latter, the performance of commitment or contract either becomes partly or completely cancelled as applicable or, if it remains possible to perform, it becomes essentially different from what is originally agreed and intended by the parties. Thus, according aforementioned theories, they are similar, they may not be considered as identical. Briefly speaking, theories of changed circumstances and hardship of performance of contract have a wider scope than that of frustration of contract.
    Keywords: frustration of contract, force majeure, changes circumstances, hardship, contractual excuses
  • Aa Farahzade, N. Fahim Pages 195-214
    The important question regarding such cases is if the sum of such amounts should be paid as blood money (Non-Interaction Theory) or payment of the largest of such amounts releases the perpetrator of liability for blood money (Interaction Theory). jurists consensually believe that when several bodily harms have been caused by one single strike and such harms have led to the death of victim, blood money of members and profits overlap with blood money for death. If this situation happen by numerous consecutive strikes, interaction prevails over. Of course, if numerous strikes inter with time space and well- being between them, non- interaction theory prevails over. In this case custom invocation homicide to strikes appoint interaction or non- interaction. In all of cases in doubt non- interaction is a principle.
    Keywords: Interaction, Blood money, Felony, Non, Interaction principle
  • S. Mohammadi, S. Asadiyan Pages 215-246
    “Dastarmy” or “Dastdarmi Right” is a common law which is belonged to the Northern region of Iran And particularly has been common in Mazandaran, and is also called “Karafe” and “Tabartarashi”. “Dastdarmy right” is accepted in these areas as a certain norm and transactions relating to it is common between people. “Dastdarmy” is in group of land dependent laws and is directly taken from the norm and custom which controls the relationship of landlord and farmer in agricultural land. This common concept has been recognized and confirmed in some rules explicitly or implicitly, and also there are several votes in Judicial procedure which confirm it. From Material View Dastdarmy is a financial right which is Very similar to the right of business or profession or trade in commercial places.
    Keywords: Dastdarami, Karafe, Common Law, Goodwill, Tenancy Right
  • Kh Momeni Pages 247-274
    Among very important and influential issues involved in automatic liability are two issues of “combination of perpetrator and cause” and “combination of multiple causes” in committing loss. Article 526 of Islamic penal code covers the former while Articles 533 and 535 address the latter. However, there are two important criticism that can be raised against the legislator: first, the legislator fails to hold one stance in these articles; and second, provisions of the said articles are intrinsically problematic and questionable. Explaining the reasons of and providing a critical analysis of the change of stance of legislator in the said articles, this research provided a comparative study and suggested the view we deemed to be better in terms of quality of liability of multiple perpetrators of loss.
    Keywords: cause, combination of perpetrator, cause, combination of multiple causes, joint, several liability