فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 13 (بهار 1394)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 13 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی صباغیان صفحات 1-20
    این مقاله درصدد بررسی این موضوع است که چرا کشورهای اروپایی که پس از جنگ جهانی دوم به دلیل نیاز به نیروی کار برای بازسازی خود و فراهم کردن بستر مناسب برای جذب تعداد زیادی کارگر از کشورهای افریقایی و آسیایی، به ویژه از جوامع اسلامی، سیاست چندفرهنگی را برای کنار آمدن با تفاوت های فرهنگی این مهاجران اتخاذ کرده بودند، اکنون شکست این سیاست را اعلام کرده اند؟ بررسی های این مقاله نشان می دهد که عواملی همچون پررنگ شدن ابعاد فرهنگی و اجتماعی مهاجران مسلمان در زندگی سیاسی و اجتماعی کشورهای اروپایی، گسترش دامنه بیداری اسلامی در جوامع مبدا این مهاجران، موج جدید هویت خواهی و تقید مهاجران مسلمان به ارزش های جوامع بومی و اسلامی خود، حوادث 11 سپتامبر، برخی رویدادهای تروریستی در اروپا و گسترش موج اسلام هراسی در جوامع غربی، روند چندفرهنگ گرایی و سیاست های چندفرهنگی کشورهای اروپایی را دچار تغییر کرد که درنتیجه آن رهبران اروپایی، درنهایت شکست این سیاست ها را رسما اعلام کردند. شکست روند چندفرهنگی نیز به جایگزین هایی همچون سیاست ادغام و همگون سازی، سیاست ترویج اسلام اروپایی، سیاست طرد و جداسازی و سیاست مقابله با مهاجرت های جدید و اخراج مهاجران مسلمانان از کشورهای اروپایی منجر شد که محدودیت های زیادی برای زندگی اجتماعی مسلمانان ساکن در این کشورها به بار آورده است.
    کلیدواژگان: چندفرهنگ گرایی، سیاست چندفرهنگی، اروپا، مسلمانان
  • حسین مسعودنیا، مریم هوشیار منش، سمیه قارداشی صفحات 21-46
    مقاله حاضر به بررسی دلایل اقتصادی جنبش مصر و تونس می پردازد. پرسش اصلی این مقاله آن است که دلیل وقوع جنبش های اخیر در این دو کشور چه بوده است؟ این مقاله با استفاده از نظریه محرومیت نسبی رابرت گار به بررسی نقش سیاست های اقتصادی دولت های بن علی و مبارک در ایجاد طبقه متوسط جدید و بالا رفتن سطح محرومیت نسبی در این کشورها می پردازد که درنهایت به جنبش های انقلابی سال های 2010 و 2011 منجر شد. به دلیل آنکه نظریه محرومیت نسبی یک نظریه روان شناختی است، در کنار اتخاذ سیاست های باز اقتصادی و محدودیت های سیاسی همزمان با توسعه و گسترش شبکه های ارتباطی بین المللی زمینه مساعدی فراهم آمد تا جوانان عرب که نوعی محرومیت نسبی را در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حس می کردند، خشم و اعتراض خود را از طریق جنبش های انقلابی به نمایش بگذارند. این خروش و خیزش انقلابی به تدریج به سایر کشورهای عرب نیز کشیده شد و با توجه به ساختار غیردموکراتیک، موجبات نگرانی سردمداران عرب را فراهم کرد، به گونه ای که با نگرانی به دنبال اتخاذ سیاست هایی برای رفع بیکاری، فساد و فقر برآمدند.
    کلیدواژگان: محرومیت نسبی، جنبش، طبقه متوسط
  • حسین معین آبادی، روح الله سبزی صفحات 47-70
    هدف این نوشتار، واکاوی بخشی از بازتاب های انقلاب اسلامی ایران در کشور اسلامی عراق بر طبق نظریه پخش است؛ از این رو، با در نظر گرفتن مبدا و مقصد پخش، شرایط اجتماعی-سیاسی عراق، پیش و پس از انقلاب اسلامی ایران و در اداور گوناگون آن، مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است. در مبحث موضوع پخش نیز کوشیده ایم تا با ارائه شواهد عینی، اثبات بازتاب های احتمالی انقلاب اسلامی بر این کشور را جست وجو کنیم. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که: انقلاب اسلامی ایران به چه صورتی در کشور عراق بازتاب یافته است؟ در این راستا، فرضیه اصلی از این قرار است: تاثیرگذاری انقلاب اسلامی بر عراق بیشتر از جنبه فرهنگی و سیاسی بوده است. این مقاله با روش کتابخانه ای و اسنادی به جمع آوری داده ها پرداخته و به شیوه توصیفی تحلیلی از نوع کیفی درصدد سنجش بازتاب های انقلاب اسلامی ایران بر کشور عراق برآمده است.
    کلیدواژگان: بازتاب انقلاب اسلامی، عراق، اسلام، شیعه، پخش
  • جلال میرزایی، محمد داوند صفحات 71-88
    هدف از این مقاله، بررسی عملکرد سازمان عفو بین الملل در ارتباط با وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی است؛ بنابراین، در این تحقیق در پی پاسخ به این پرسش هستیم که عملکرد سازمان عفو بین الملل در ارتباط با رصد وضعیت حقوق بشر در عربستان چگونه قابل تجزیه و تحلیل است؟در این راستا، ابتدا مولفه های سه نسل حقوق بشری تبیین شده، پس از آن با واکاوی عملکرد پادشاهی عربستان درخصوص این مولفه ها، اقدامات سازمان عفو بین الملل در این حوزه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این بررسی نشان می دهد، تخلفات عربستان در حوزه نسل اول و دوم حقوق بشر نظیر مشارکت سیاسی حداقلی، نبود آزادی بیان و مطبوعات، محدودیت های عدیده برای اقلیت های اجتماعی، زنان، تضاد طبقاتی وغیره از نگاه سازمان عفو بین الملل به دور نمانده است، اما در گزارش های این سازمان طی سال های 2007 تا 2012، نشانه ای از توجه به مولفه های نسل سوم حقوق بشر مانند ارتباط با تروریسم بین المللی، مخالفت با روند دموکراتیزاسیون در خاورمیانه، ترویج سلفی گرایی وغیره توسط عربستان دیده نمی شود؛ بنابراین، فرضیه اصلی تحقیق حاضر بر این مبنا استوار است که بررسی های عفو بین الملل در ارتباط با عربستان سعودی، اصول و موازین نسل سوم حقوق بشر را مورد توجه قرار نداده است.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، عربستان سعودی، سازمان عفو بین الملل، نسل سوم حقوق بشر
  • ضیاءالدین صبوری، احمد رضا بردبار، عبدالرضا عالیشاهی صفحات 89-110
    به طور قطع، نمی توان نقش جنبش اخوان المسلمین را که برای اولین بار در سال 1928 میلادی شکل گرفت و واکنشی نسبت به شرایط نابسامان اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آن زمان کشور مصر به طور اخص و ملت های اسلامی به طور اعم بوده است، تا به امروز که شاهد بیداری اسلامی این کشورها هستیم، نادیده گرفت. واقعیت این است که اخوان به عنوان اصلی ترین مدعی نوعی نظام و حکومت اسلامی توانسته هم در زمینه های تئوری و هم در زمینه های اجرایی در جهان اهل سنت اقدامات گسترده ای انجام داده و تاثیرات چشمگیری بر جنبش های اسلامی اخیر و جنبش های رادیکالی نظیر القاعده، طالبان و حماس و نمونه های بسیار دیگر برجای گذارد. این جنبش طی سالیان متوالی و در شرایط مختلف سیاسی همواره بر شرایط بعضا بحرانی مصر تاثیرات فراوان داشته است و همانگونه که اشاره شد، عوامل نامساعد گوناگون، بستری مناسب برای مردم مصر ایجاد نمود تا با احمد حسن البناء که خواهان بازگشت به اسلام راستین و اداره جامعه مسلمین از طریق ایده های قرآن کریم و وحدت امت اسلامی وخروج استثمار از جامعه بود، همراه و هم کلام شوند. اخوان در دوران زعامت افسران جوان اولین و مهم ترین اپوزیسیون فعال در مصر بود؛ هرچند در اوان حکومت افسران روابط بعضا حسنه ای میان آنان برقرار بود، اما با اتخاذ برخی سیاست های پراگماتیستی افسران روابط این دو گروه بعضا با چالش های عمیقی مواجه می شد. با اضمحلال دیکتاتوری ناصر از یک سو و نیز با وقوع انقلاب و یا جنبش بیداری اسلامی در میان اعراب از دیگر سو، گمان می رفت که تشکیل حکومت آرمانی اخوان با سهولت شکل گیرد؛ اما برخی رویدادها نه تنها شکل گیری دولت اسلامی را میسر نساخت، بلکه تاسیس نظامی بر پایه سنت حسنه اسلام را به سرابی در سرزمین فراعنه و برای اخوان مبدل نمود. لذا در این نوشتار مساعی نگارندگان پیرامون این مسئله است که دلایل عدم تاسیس حکومت ایده آل اخوان را پس از سقوط رژیم میلیتاریستی ناصر تبیین نماید. دلایلی که در راس آن تناقض های علنی در گفتمان حاکم بر اخوان و سیاست های اجرایی آن پس از انقلاب 2012 بوده است.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، احمد حسن البناء، سید قطب، پارادوکس، بیداری اسلامی، انقلاب مصر
  • روح الله بیات، محمد امین عسکری صفحات 111-133
    اقتصاد کشور اسلامی افغانستان در دهه های اخیر تحت تاثیر جنگ، بی ثباتی های سیاسی و امنیتی ونیز خشکسالی های اخیر آسیب های فراوانی دیده است. این کشور گرچه در سال های اخیر از رشد اقتصادی نسبتا مطلوب برخوردار بوده است ولیکن نوسان شدید آن در همین دوره بیانگر وجود مشکلات ساختاری در این کشور می باشد. از جمله این مشکلات فقدان سرمایه لازم برای سرمایه گذاری و تولید می باشد. سرمایه گذاری خارجی یک راه حل متعارف برای حل این مشکل می باشد. لیکن طی دهه گذشته در عمل سرمایه خارجی قابل توجهی وارد افغانستان نشده است لذا سئوال جدی و مهم است که چه عواملی موجب این حالت در افغانستان شده است و در مجموع جریان سرمایه گذاری خارجی در افغانستان تابع چه عواملی می باشد؟ این مقاله با بکارگیری مدل رگرسیونی تاثیر 6 متغیر مهم بر جریان سرمایه گذاری خارجی را در فضای اقتصاد سیاسی افغانستان بررسی نموده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اثر آزادی اقتصادی در جذب سرمایه خارجی بالا و معنی دار بوده است. همچنین نرخ تورم تاثیر منفی و معنی داری بر حریان سرمایه گذاری خارجی در افغانستان داشته است. همچنین یافته بسیار مهم دیگر این مطالعه نشان می دهد که تضمین های دولتی نقش اساسی در جذب سرمایه های خارجی در بازار افغانستان دارد. این پدیده وجودریسک بالای امنیتی و مالی بالا در افغانستان را تائید می کند. لذا لزوم دخالت دولت و ارایه تضمین های لازم برای سرمایه گذاران خارجی توصیه می شود. همچنین سیاست گذاری مناسب در تخصیص منابع سرمایه خارجی در امور زراعی، صنعتی و معدنی از توصیه های مهم دیگر این مقاله است.
    کلیدواژگان: افغانستان، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، عوامل موثر، ریسک سرمایه گذاری، سیاست های دولت
|
  • Pages 1-20
    This paper seeks to address this issue، why European countries that after World War II due to the need for labor to rebuild itself، provided a suitable platform to attract a large number of workers from African and Asian countries، especially from Muslim communities and adopted multicultural policies to cope with the cultural differences of migrants، now have announced the failure of this policy. The paper suggests that factors such highlighted the social and cultural aspects of social and political life of Muslim immigrants in European countries، expanding the scope of the Islamic awakening in the communities of origin of the immigrants، a new wave of commitment of Muslim immigrants to the value of their indigenous communities، the events of 11 September، some terrorist events in Europe and the expansion of Islamophobia in Western societies have changed multicultural policies in European countries. As a result of that، European leaders finally officially announced the failure of multicultural policy. The failure of multiculturalism as a policy resulted to alternatives policies such as integration and assimilation، promoting of Euro-Islam، exclusion and isolation of muslims، confronting with new immigration muslims،and deportation of Muslims from European countries which led to more limitations for social life of Muslims living in these countries.
    Keywords: Multiculturalism, Europe, Islam
  • Pages 21-46
    The present study is to investigate the economic causes of revolutions in Egypt and Tunisia. The main question raised in the present study is that what are the causes of the occurrences of recent movements in these two countries? The present study، using Robert Gurr Relative Deprivation Theory، investigates the role of economic policies of governments of Bin Ali and Mubarak in creating the new middle class and enhancement of the relative deprivation level in these countries which finally resulted in revolutionary movements in 2010 and 2011. Because the Relative Deprivation Theory is a psychological one، along with making open economic policies and concurrent political limitations with the development and expansion of international communication networks، an appropriate ground was provided for Arab young people to feel relative deprivation in different political، economic، and social domains in one way or another and represent their protest and anger via revolutionary movements. This revolutionary rises and movements got gradually expanded into other Arab countries and paying attention to the non-democratic structure paved the paths for the Arab heads’ worries so that they apprehensively started to make policies for eliminating unemployment، corruption، and poverty.
    Keywords: Movement, Middle East
  • Pages 47-70
    This is an article about analyzing the Impacts of Islamic revolution of Iran on Iraq by using the Diffusion Theory. According to this theory Iran is the origin of diffusions and Iraq is the destination of them. So we searched the influences of the Islamic revolution in Iraq by considering the social and political situations of Shia people in Iraq before and after revolution. In subject of diffusion part، aimed to corroboration our view about the influences; we try to present some objective witnesses. How and in which manner، Islamic revolution has influenced on Iraq? This is the main question of this article and according to this، our main hypothesis is: Islamic revolution has cultural and political effects on society and government of Iraq. The information of this article gathered by using the library and Internet sources and we analyzed these information through descriptive-analytic approach.
    Keywords: Islamic Revolution, Iran, Iraq, Islam, Shia, Diffusion Theory
  • Pages 71-88
    The aim of this article is to analyze the functions of International Amnesty in observing the situation of Human Rights in Saudi Arabia. So، the main question is that what is the analysis of Amnesty International in relation to the human rights situation in Saudi Arabia? For this purpose، firstly، author explains three generations of Human Rights. Then، after analyzing the policies of Saudi Kingdom in these three areas author focus on the foundation of International Amnesty in the Saudi Arabia. Results show that study abuses in issues of the first and second generations such as low political participation، lack of freedom of expression and press، pressure on Minorities and women، class gap and governmental deterioration were on the focus of the organization، but there is no fact of any attention toward issues of the third generation such as issues related to International terrorism، opposition to democratization and spread of Salafism in the organization report 2007 until 2012.
    Keywords: Human Rights, Saudi Arabia, Amnesty International Organization
  • Pages 89-110
    Certainly، no one can ignore the role of Muslim Brotherhood that came into shape for the first time in 1928 which has been a reaction to deteriorating social، political، economic and cultural conditions of that time in Egypt in particular and Islamic nations in general، even up to today as we are witnessing Islamic awakening in these countries. The matter of the fact is that Brotherhood as the major contender of a kind of Islamic system and government has been able to take widespread actions in both executive (practical) as well as theoretical contexts in Sunni world and leave significant impacts on the recent Islamic movements، the radical movements such as Al-Qaeda، Taliban، Hamas and many others. This movement during long consecutive years and various political situations has always left serious impacts even on Egyptian critical conditions and as it is mentioned above various unfavorable factors paved the way for Egyptian to go along with Ahmad Hassan Albana who wished the return to true Islam and governing Muslim society through the ideas and teachings of holy Quran، unity of Islamic nation and removal of exploitation from the society. The Brotherhood was the first and most important active opposition during the leadership of young officers in Egypt. Although، in the early part of the young officers’ ruling، there were sometimes friendly relations between them، yet some pragmatic policies taken by the officers used to make their relations face with profound challenges. With the collapse of Nassser’s dictatorship from one hand، and with the outbreak of revolution or Islamic awakening movement among Arabs on the other hand، one could assume that the creation of idealistic government of the Brotherhood is easily done. However، certain events not only did not materialize Islamic state، but also made the establishment of a system based on Islamic good tradition a mirage for the Brotherhood in the land of Pharaohs. Therefore، this research is an attempt to explain the reasons for the failure of the Brotherhood’s ideal government after the overturn of the militaristic regime of Nasser.
    Keywords: Brotherhood, Ahmed Hassanal, Banna, Sayyid Qutb, the Young Officers, Islamic Awakening, the Egyptian Revolution
  • Pages 111-133
    The economy of Islamic country of Afghanistan in recent decades has been seriously damaged by civil war، political and security instabilities as well as continued droughts. The economy of this country in recent years، despite of having some suitable economic growth، has been faced with fragility and high fluctuations regarding to its structural problems including the lack of capital for investment and production purposes. Foreign direct investment (FDI) is a traditional solution for this problem. But، foreign capital inflows into Afghanistan were not enough during last decade. Therefore، it is mainly asked what reasons are behind of this problem? And what factors are determined the foreign investment inflows into Afghanistan? Using a regression model and in the atmosphere of Afghanistan’s political economy، this paper is aimed to study the effects of 6 important variables on the foreign direct inflow in this country. The results show that the effect of economic freedom on attracting of FDI in Afghanistan has been high and significant. Also، the inflation rate has been negatively significant effects on FDI in this country. Furthermore، important results of this study imply that government guaranties play significant role in inflows of FDI toward Afghanistan regarding to existing of security and financial risks in this country. Therefore، the intervention and supporting of Afghan government to avoid of risk is necessary. Also، suitable decision making in direction of FDI towards agriculture، industry and mining sectors in Afghanistan is suggested.
    Keywords: Afghanistan, FDI, Investment Risk, Government policy