فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 16 (زمستان 1394)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 16 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • رضا باقری* صفحات 1-30
    امروزه سخن گفتن از الگوی همگون یا واحد از هویت اجتماعی مسلمانان کشورهای غربی امری بسیار دشوار است چراکه مسلمانان مانند دیگر گروهای اقلیت هویت های اجتماعی خطی و چندگانه ای دارند که مولفه های مختلفی نظیر دین، قومیت و ملیت در آن تاثیرگذار است. این در حالی است که در اغلب نظریه های کلاسیک «همگون سازی و ادغام گرایی» و اغلب رویکردهای سیاسی انتظار می رود مسلمانان به طور کامل از الگوهای هویتی و فرهنگی کشور میزبان تبعیت نمایند. برخلاف این رویکردها، نتایج تحقیقات مختلف کیفی و کمی نشان می دهد که اکثریت مسلمانان نسل اول اسکاتلند نه تنها رویکرد «همانندسازی» را در پیش نگرفتند بلکه از نوع خاصی از همگرایی پیروی کردند که می توان آن را «همگرایی محدود» نامید. مولفه های مختلفی در شکل گیری این نوع خاص از همگرایی تاثیرگذار بوده است اما میزان اهمیت هرکدام از این مولفه ها در هویت مسلمانان مختلف متفاوت است و درنتیجه احساس تعلق آن ها به هرکدام از هویت های اجتماعی شان نیز می تواند متفاوت باشد. براین اساس، سوال اصلی مقاله حاضر عبارت است از بررسی اهمیت عوامل مختلف در شکل گیری هویت اجتماعی مسلمانان نسل اول اسکاتلند. به عنوان روش تحقیق و گردآوری دادها و با هدف دستیابی به پاسخ سوال فوق، نویسنده با در پیش گرفتن پژوهشی کیفی محور و انجام مصاحبه های نیمه ساختمند، به بررسی میزان اهمیت عواملی نظیر ملیت، قومیت و دین می پردازد. مقاله در پایان با تاکید بر ناهمگونی هویتی مسلمانان نسل اول به این نیجه می رسد که هر سه مولفه ملیت، قومیت و دین در هویت بخشی به مسلمانان نسل اول دارای اهمیت بوده و در شکل گیری هویتهای خطی و یا چندگانه در میان آنها تاثیر گذار بوده است اما در این میان نقش دین به عنون عاملی فراتر از هویت مطرح شده است. این مقاله همچنین به این نتیجه می رسد که علیرغم تمایل مسلمانان نسل اول برای ابراز تعلق به هویت اسکاتلندی (و بریتانیایی) در کنار هویت های دینی و قومی خود، برداشت و احساس غالبی در میان آنها وجود دارد که این اظهار تعلق از سوی شهروندان بومی اسکاتلند چندان پذیرفته نیست. این احساس عدم پذیرش می تواند فرایند همگرایی مسلمانان را بسیار دشوارتر سازد.
    کلیدواژگان: ملیت، دین، هویت اجتماعی، هویت اسلامی، نژادپرستی، اسکاتلند
  • علی باقری دولت آبادی، جعفر نوروزی نژاد* صفحات 31-56
    یکی از وقایعی که در عراق بعد صدام و به خصوص پس از خروج نیروهای ارتش امریکا رخ داد، افزایش خشونت سیاسی و ترور در این کشور بود. این پدیده شوم تا جایی تداوم یافت که عراق را به سرزمینی بکر برای قدرت گیری گروه داعش و القاعده تبدیل کرد. مقاله حاضر با رویکرد جامعه شناسی سیاسی و با روش تحلیلی- توصیفی و با به کارگیری نظریه امنیت نرم افزاری درصدد است تا به واکاوی این موضوع دست زده، به این پرسش پاسخ دهد که صرف نظر از عوامل خارجی علت اصلی شکل گیری خشونت سیاسی و به خصوص حضور و قدرت یابی گروه تروریستی داعش در عراق چیست؟ در پاسخ به این پرسش فرضیه مطرح عبارت است از اینکه: «رویکرد نامناسب در روند مدیریت امنیت و عدم توجه به وجه نرم افزاری آن باعث تشدید خشونت سیاسی و حضور و قدرت یابی گروه تروریستی داعش در عراق شد.» یافته های تحقیق نشان می دهد که پیگیری رویکرد سخت افزاری امنیت بدون توجه به وجه نرم افزاری آن، به خصوص در جوامع پرشکاف جهان سومی همانند عراق ناکارآمد بوده و عراق فعلی برای مانایی خویش و غلبه بر مشکلات اجتماعی نیازمند توجه به رویکردهای فرهنگی و به ویژه افزایش مشروعیت نظام، افزایش یکپارچگی و توان سیاست سازی است.
    کلیدواژگان: عراق، خشونت سیاسی، مشروعیت، امنیت، داعش
  • محمد علی ربانی*، محمد بارانی صفحات 57-76
    پایبندی واهتمام شیعیان بر مراسم عزاداری شهدای کربلا علاوه بر ماهیت مذهبی آن از ماهیتی اجتماعی نیز برخوردار بوده و مجموعه ای از مشخصات وویژه گی های اجتماعی ،فرهنگی ،تاریخی وسیاسی را در بر دارد.این امر به نوبه خود باعث شکلگیری ویاتاثیرگذاری این سنت مذهبی شیعی در ادبیات ،هنر ،روابط اجتماعی ،تحولات سیاسی ،وهمچنین نوع برداشت وفهم شیعیان هند از دین ومذهب شده است .در این مقاله سعی شده است تا با تاکید بر دیدگاه خاورشناسان به این پرسش اصلی پاسخ دهد که سنت های آئینی محرم چه تاثیر ی بر هویت دینی -اجتماعی وهمچنین مناسبات اقلیت شیعه هند با سایر گروه های قومی ومذهبی هند بدنبال داشته است؟.همچنین این مقاله که به روش پدیدارشناسی به تحلیل وتوصیف پدیده مذهبی واجتماعی مربوط به سنت های عزاداری محرم در هند می پردازد ، بر این فرضیه مبتنی است که هویت شیعی درهند برساخته اجتماعی است که هم دارای عناصر ثابت وهم پذیرنده اشکال متغیر است که تحت تاثیر شرایط اجتماعی ومحیطی تحول می یابد.لذا سنت های آئینی محرم در هند علاوه بر تنوع وتفاوتهای موجود در آن درنواحی مختلف هند ،گاهی منجر به بروز تضادهای ایدئولوژیکی شیعه وسنی شده ودر منطقه ای عامل پیوست وهمبستگی آنان با سایر مذاهب وفرق بشمار می رود.
    کلیدواژگان: هند، شیعه، سنت های محرم، هویت اجتماعی
  • سید احمد سادات* صفحات 77-106
    روابط جمهوری اسلامی ایران با جنبش های مقاومت اسلامی فلسطین و خصوصا جنبش جهاد اسلامی بسیار حائز اهمیت است. از یک طرف گروه های فلسطینی با تمسک به اسلام سنی، دارای اختلافات عقیدتی با مذهب رسمی ایران می باشند و از طرف دیگر حمایت های همه جانبه ایران از جنبش های مذکور در زمینه های مختلف از جمله سیاسی و نظامی گسترده و پرهزینه بوده است. از ابتدای تشکیل نظام ج.ا.ایران و در قالب رویکرد حمایتی از انقلاب مردم فلسطین، مخالفت ایران با روند سازش، تصویب قانون حمایت از انقلاب اسلامی مردم فلسطین، برگزاری کنفرانس های حمایت فلسطین و استفاده از ظرفیت ریاست بر سازمان کنفرانس اسلامی شکل گرفت در بعد روابط نظامی نیز از کمک های لجستیکی و تسلیحاتی ایران به گروه های مقاومت فلسطینی گرفته تا ارائه تکنولوژی ساخت موشک های فجر 5 به جنبش جهاد اسلامی استمرار یافت. این پژوهش برای پاسخ به این سوال انجام شده که چرا جمهوری اسلامی ایران رابطه با جنبش جهاد اسلامی فلسطین و مساعدت همه جانبه به این جنبش را مورد توجه ویژه قرار داده است؟ بررسی ها نشان می دهد که گفتمان مشترک جمهوری سلامی ایران و جنبش جهاد اسلامی بر اساس محورهای «اسلام گرایی»، «صهیونیسم ستیزی »و «مقاومت » از جمله دلایل اصلی این روابط و حمایت های ایران از این جنبش است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، جنبش جهاد اسلامی، روابط، فلسطین، گفتمان، مقاومت
  • سید شمس الدین صادقی*، مسعود اخوان کاظمی، کامران لطفی صفحات 107-128
    بحران سوریه از چنان عمق و ابعادی برخوردار است که توانسته تعادل قوای قدرت های نافذ منطقه ای را متناسب با آنچه در این بحران از دست داده یا منافعی که به آن چشم دوخته اند برهم زند. در این بحران، تضاد ایدئولوژی و منافع استراتژیک عربستان سعودی با جمهوری اسلامی ایران، راهبرد این نظام پادشاهی محافظه کار را به سمت حمایت از افراطی ترین نیروهای مخالف بشار اسد و جمهوری اسلامی ایران را به سوی حمایت از نظام سیاسی موجود سوق داده و در این مناقشه ژئوپلیتیکی، دو کشور را به پیکاری مستقیم فراخوانده است. از سوی دیگر، بحران سوریه به آزمون بزرگی برای تحقق آمال داخلی دولت اسلام گرای ترکیه برای حذف و امحای نیروهای اجتماعی مبارز کرد و در بعد خارجی به عرصه ای برای اجرای راهبردهای منطقه ای ترکیه با هدف هژمونی این کشور بر خاورمیانه تبدیل شده است. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که مواضع قدرت های نافذ منطقه ای در بحران سوریه در چهارچوب چه رویکردی در مطالعات روابط بین الملل قابل تحلیل است؟ فرضیه پژوهش: چنین به نظر می رسد که مواضع کشورهای ترکیه و عربستان سعودی در قبال بحران سوریه در چهارچوب واقع گرایی تهاجمی و برای افزایش قدرت نسبی و ارتقای جایگاهشان در منطقه خاورمیانه و مواضع جمهوری اسلامی ایران در چهارچوب واقع گرایی تدافعی و برای افزایش امنیت نسبی دولت ملت های ایران و سوریه است. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیلی توصیفی و نوع پژوهش کاربردی و ابزار جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، هژمونی، واقع گرایی تهاجمی و تدافعی، سوریه
  • رستم عیدی پور، هادی داوودی زاواره* صفحات 129-147
    بیداری اسلامی به عنوان جنبش بی سابقه ی مردمی که در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به وقوع پیوسته است علاوه بر تاثیرات شگرفی که بر محیط داخلی کشورهای انقلابی گذارده و در برخی موارد حتی به تغییر نظام سیاسی این کشورها منجر شده بر مناسبات منطقه ای نیز تاثیرگذار بوده است. جمهوری اسلامی ایران و کشور پادشاهی عربستان سعودی به عنوان دو قدرت منطقه ای به نحو کاملا متفاوتی از این تحولات تاثیر پذیرفته اند.
    جستار پیش رو در پاسخ به این سوال که قرائت های متفاوت و متضاد ایران و عربستان از اسلام بر مواجهه آنها با تحولات بیداری اسلامی چگونه تاثیر گذارده است فرضیه خود را اینگونه صورت بندی کرده است که در حالیکه نظام سیاسی حاکم بر «پادشاهی عربستان» بر مبنای سلفی گری محافظه کارانه ی مبتنی بر «قرائت سازشکارانه از اسلام» بروز یافته است در مقابل، «جمهوری اسلامی» به عنوان نظام سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی بر «قرائت انقلابی از اسلام» استوار می باشد. مقاله با استفاده از روش مقایسه ای به واکاوی علل تفاوت بنیادین نگرش این دو کشور اسلامی در مواجهه آنها با تحولات بیداری اسلامی پرداخته است. نتیجه آنکه اگرچه تحولات بیداری اسلامی نظام جمهوری سلامی را با چالش هایی مواجه ساخته است اما فرصت های گسترده ای را نیز برای ایران فراهم آورده است از اینرو جمهوری اسلامی ایران تمایل به فراگیری این جنبش داشته است. در مقابل، این تحولات کشور عربستان را با چالش هایی جدی مواجه کرده است. از اینرو عربستان درصدد مهار و توقف این جنبش برآمده که تعقیب این دو استراتژی متضاد بر تیرگی روابط میان آنها افزوده است.
    کلیدواژگان: تحولات بیداری اسلامی، گفتمان اسلام انقلابی، گفتمان اسلام سازشکارانه، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی
|
  • Reza Bagheri* Pages 1-30
    Nowadays, speaking of a same identity or a homogenous pattern of social identity for all Muslims living in western countries such as Britain or Scotland is so difficult and impossible because Muslims like other minority groups and even like any members of majority groups construct multiple or hyphenated social identities drawing on different factors such as religion, ethnicity and nationality. The importance of each of these factors is different in Muslims’ social identities and therefore their sense of belonging to ethnic, national and/or religious identities vary in strength, nature and meaning. In most studies little attention has been paid to unpack this diversity and heterogeneity. With regard to the necessity of examining the importance of different factors on Muslims’ social identities, this paper, drawing on empirical data and qualitative interviews assesses different meaning and importance of nationality, ethnicity and religion on first generation Muslims’ social identities in Scotland. The findings presented in this paper can contribute to the better and in-depth understanding of different Muslims’ social identities in Scotland and Britain.
    Keywords: Religion, Social Identity, First, generation Muslims, Scotland
  • Ali Bagheri Dolatabadi, Jafar Noruozi Nejhad* Pages 31-56
    One of the events occurred in Iraq after Saddam Hussein’s Government and especially the withdrawal of the US military forces from Iraq was the enhancement of political violence and terrorism in this country. This disastrous phenomenon continued to the extent that Iraq turned to be avirgin land for the ISIS and Al-Qaeda to sweep into power. The current paper, using political sociology approach and analysis- explanatory methods, sought the answer to this question: Regardless of Foreign Factors what is the main reason of the emergence of political violence and terrorist groups like ISIS in Iraq? The research hypothesis is that the inappropriate approach to the management of security and lack of attention to the software security have had the main role in the increase of political violence and emergence of terrorist groups in Iraq. The research findings show that in the third world countries like Iraq, attention to hardware security without enough attention to software security dimensions has beenan inefficient and imperfect act. Also, current Iraqi officials need to pay attention to cultural approaches (specially increasing the legitimacy of the regime, integrity of the society and acquisition of the policy making ability) to conquer the social problems of their country.
    Keywords: Iraq, politicalviolence, Legitimacy, security, ISIS(Islamic State of Iraq, Syria)
  • Mohammad Ali I. Rabban*, Mohammad Barani Pages 57-76
    The Month of Moharram has a special meaning for the Shiites. This characteristic which is regarded as one of its privileges has diverse and critical capabilities and functions for some Shia minorities, especially in India. The close affiliation of the Shia in Indian Subcontinent with religious traditions and rites is such that has turned it into the ground for Shia studies in this region. Studying the social history of Shia population in India indicates that there is a close linkage between ritual traditions and religious and political life of the Shiite as well as between them and other ethnical and religious groups in this country. Adherence of the Shiites to mourning rituals for Martyrs of Karbala possesses both religious and social nature and includes a set of social, cultural, historical and political features. This Shiite religious tradition, in turn, forms or influences the Shiite literature, art, social relations and political developments as well as their apprehension of religion. This essay is an effort to delve into some impacts of mourning rituals during the Month of Moharram on Shiite social identity by emphasizing orient list's viewpoints.
    Keywords: India, Shia, Rituals of Moharram, Social Identity
  • Seyed Ahmad Sadat* Pages 77-106
    Iran has had long ties to the Palestinian Islamic resistance movements, and specifically the relationship with The Islamic Jihad Movement (PIJ) is very important. On the one hand, the Palestinian groups adhere to Sunni Islam and have ideological differences with Iran's official religious beliefs; on the other hand, the full support of Iran in various fields including political and military movements has been costly. Since the establishment of the Islamic Republic of Iran and regarding the framework of supporting the Palestinian people, Iran's opposition to the peace process, the adoption of legislation to protect the Islamic Revolution of the Palestinian people, Palestinian support conferences and the capacity utilization of presidency of the Organization of Islamic Conference was formed. In military relations as well as logistical support and weapons from Iran to Palestinian resistance groups, to offer Fajr-5 missile technology to the Islamic Jihad movement continued. This study has been conducted to answer the question of why the Islamic Republic of Iran has put the relationship to the Palestinian Islamic Jihad movement and multilateral assistance to these movements in special attention. Studies show that a common discourse of the Islamic Republic of Iran and the Islamic Jihad movement on axes of "Islamism", "Anti-Zionism" and "resistance" are among the main reasons of the relationship and Iran’s support.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, The Islamic Jihad Movement (PIJ), Palestine, Resistance
  • Seyed Shamseddin Sadeghi*, Masoud Akhavan Kazemi, Kamran Lotfi Pages 107-128
    The Syria conflict has the potential to change the regional balance of power significantly with all players nervously eyeing the gains and losses to their regional status and strength and responding accordingly. The ongoing internal conflict between the Assad-led government and the political and military opposition forces within Syria has increasingly become a regional conflict. This is the case not only because the violence within Syria has regional implications, but also because all the main regional powers have been directly involved in the conflict, mostly by supporting one of the warring sides. For Example, this is particularly true in the case of the Kingdom of Saudi Arabia, which has been one of the stronger regional supporters of the anti-Assad opposition; Because Relations between Saudi Arabia and Iran in recent years have been characterized by religious-ideological antagonism, competing political and geostrategic interests, and an ongoing competition for regional hegemony With the onset of the Arab Awakening, the hostility between the two states has intensified, especially as the regional revolutionary wave arrived in Syria, creating a direct clash between Saudi and Iranian interests and policies. One the other hand, The Syrian conflict has been a major test for Turkey’s Middle East policy as well as its domestic politics. Regionally, Syria has become the test case for Foreign Minister Ahmet Davutoglu’s vision to engage regional actors, including political exchanges. On the domestic front, Turkish engagement with the Syrian regime ensured its cooperation with Turkey in its three-decade fight against the PKK. Purpose in this reserch is coming to a great understanding of positive approach in Syria’s Crisis. Research Method is descriptive – analytical and research type is functional and data collecting is based on document and book study.
    Keywords: Geopolitic, Iran, Syria, Saudi Arabia
  • Rostam Eydipoor, Hadi Davoodi Zavare* Pages 129-147
    As an unprecedented popular movement, Islamic Awakening taken place firstly in Middle East and northern Africa, has had outstanding effects over internal circumstances of the revolutionary countries resulting in political regime changes in some cases. Besides this, it has also had influences over regional arrangements. Islamic Republic of Iran and Kingdom of Saudi Arabia as two regional powers have differently been influenced
    In order to find an appropriate response to how different attitudes taken by Iran and Saudi towards changes, caused by Islamic Awakening, might have been influenced by their different and somehow conflicting interpretations of Islam, the article hypothesizes that while the political system established in Kingdom of Saudi Arabia is based on a conservative Salafism and a quietist notion of Islam on the contrary Islamic Republic of Iran as a political system resulted from the Islamic Revolution, finds root in a revolutionary notion of Islam.
    The article tries to, comparatively, analyze why the two Islamic countries have taken fundamentally different perspectives in regard to the post-awakening changes.
    As a result it might be concluded that the Islamic Republic though faced with some challenges in terms of the movement, it finds a wide range of opportunities hence goes with the popularization of the movement. Contradictorily, Saudi Arabia finds it a problematic and so tries to stop the movement. Following these two conflicting strategies, Iran-Saudi relationship has got blurred.
    Keywords: Islamic Awakening, Revolutionary Islam, Quietist Islam, Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia