فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 28 (زمستان 1397)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 28 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی آدمی، محمدرضا بهادرخانی * صفحات 1-23
    هدف
    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی از قدرت های بزرگ منطقه خلیج فارس می باشند که هرکدام از آن ها به دنبال پیگیری منافع خود در این منطقه هستند. هر اقدامی که توسط عربستان سعودی در سال های اخیر به ویژه پس از خیزش ها و اعتراضات کشورهای عربی پس از 2010 در خصوص بحران سوریه، بحران یمن و بحرین صورت گرفته است واکنش جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشته است.
    روش
    روش مورد استفاده در این پژوهش نیز توضیحی-تبیینی است که پس از توضیح وضعیت موجود در منطقه به تبیین و تحلیل چرایی شکل گیری موازنه قوا پرداخته می شود جمهوری اسلامی ایران این اقدامات را تهدیدی علیه امنیت منطقه ای و ملی خود می بیند، و به دنبال حفظ امنیت ملی خود در قبال این دست از تهدیدات است.
    یافته ها
    عرببستان سعودی جهت دستیابی به هژمونی منطقه ای، سیاست خارجی تهاجمی را منطقه خاورمیانه دنبال می کند. . بار روی کار آمدن نسل جدید در عربستان سعودی از جمله محمد بن سلمان سیاست خارجی این کشور نیز تهاجمی تر شده است. همچنین، روابط استراتژیک ریاض-واشنگتن در دوران ترامپ با فروش تسلیحات ایالات متحده به عربستان بیشتر شد که این عامل نیز به تهاجمی شدن رفتار سیاست خارجی عربستان سعودی کمک کرد. در نقطه مقابل جمهوری اسلامی ایران نیز به دنبال حمایت از متحدین استراتژیک خود می باشد تا در رقابت منطقه ای دست به موازنه سازی در برابر عربستان سعودی بزند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق نشان دهنده این است که عربستان سعودی به دنبال سیاست خارجی تهاجمی در منطقه غرب آسیا است تا بتواند که به عنوان یک قدرت برتر منطقه شناخته شود که البته این نوع سیاست خارجی، واکنش جمهوری اسلامی ایران را به عنوان قدرت دیگر این منطقه در بر دارد؛ بنابراین، این امر باعث شکل گیری موازنه قدرت در درون این منطقه می شود.
    کلیدواژگان: عربستان سعودی، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، امنیت، منافع و بحران یمن
  • محمد جواد هراتی *، رحیم پاکزاد صفحات 25-44
    هدف
    آزمون پذیری نظریه های ارائه شده درباره علل شکل گیری انقلاب ها، از موضوعات مهم و درخور توجه در حوزه پژوهش های جامعه شناسی سیاسی است. یکی از نظریه هایی که درباره پدیده انقلاب، ارائه شده، نظریه تحول انقلابی چالمرز جانسون است و هدف این مقاله آزمون پذیری نظریه چالمرز جانسون با انقلاب های رخ داده در جهان اسلام است؛ بنابراین، پرسش این است که نظریه جانسون، تا چه اندازه با انقلاب هایی که در جهان رخ داده تطبیق پذیر بوده و تا چه اندازه این نظریه قادر به تبیین علل وقوع انقلاب های مذکور است
    روش
    برای بررسی این موضوع سه انقلاب ایران، مصر و لیبی در جهان اسلام در نظر گرفته شده است. مقاله حاضر، در چهارچوب نظریه تحول انقلابی جانسون به دنبال آزمون پذیری نظریه جانسون با تحولات انقلابی در سه کشور مذکور است.
    یافته ها
    با توجه به مطالعه انجام شده، می توان نتیجه گرفت که از سه عامل ذکرشده انقلاب توسط جانسون، دو عامل که شامل عدم تعادل و عوامل شتاب زا، با انقلاب های یادشده تا حدودی قابل تطبیق می باشند، اما عامل انعطاف ناپذیری نخبگان به جز انقلاب لیبی با دو انقلاب مطرح شده دیگر، قابلیت تطبیق ندارد
    نتیجه گیری
    نظریه جانسون، توان کافی برای تبیین انقلاب های رخ داده در جهان اسلام را ندارد.
    کلیدواژگان: ایران، مصر، لیبی، تحول انقلابی، نظریه جانسون
  • محسن نجفی *، حسین پوراحمدی، محمدرضا تاجیک صفحات 45-65
    هدف
    دردو دهه اخیر رسانه های نوین با توجه به ویژگی های منحصربه فرد، به یکی ازعناصر برجسته در شکل دهی به تحولات اجتماعی-سیاسی جوامع تبدیل شده اند. بررسی نقش این رسانه ها در تکوین تحولات هشت سال قبل شمال آفریقا هدفی است که این مقاله در پی فهم و توضیح آن می باشد. امید که با درک درست مسئله، به تبیین مناسب و واقع گرایانه تاثیرفضای سایبر برکشورمان، نائل شویم.
    روش
    روش مورد استفاده دراین مقاله روش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری ازمنابع کتابخانه ای و روش شناسی پست مدرن می باشد. این روش با توجه به مولفه هایی مثل «فرو ریختن قطعیت ها» ، «شالوده شکنی»، «توجه به انواع متعدد قدرت، هویت و گفتمان» و«ارایه تصویری سیال، شبکه ای و فاقد مرکز از قدرت» با نتایج حاصله از«انقلاب سایبر» و نیز آرا نظریه پردازانی چون«کاستلز» و «جوزف نای» بهتر هم خوانی دارد.
    یافته ها
    واکاوی ها موید آن است که شبکه های ارتباطی، در مصر و تونس، باعث آشنایی هرچه بیشتر مردم با شکل های نوین زندگی و تشکیلات حکومتی متفاوت وطرح تقاضاهای جدید درجامعه شد و به تدریج موجب تغییر در نگرش ها و ایده آل های مردم به ویژه نسل جوان از زندگی و نهایتا دگرگونی درانتظارات ازحکومت و حاکمان گردید. علاوه بر این وضعیت جدید، پتانسیل نیروهای سیاسی مخالف که درطول دهه های متوالی سرکوب شده بودند، را آزاد و تعادل را به نفع نیرو های ضد حکومتی برهم زد.
    نتیجه گیری
    شبکه های ارتباطی اگرچه علت انقلاب در شمال آفریقا نبودند؛ اما با کارکردی «پست مدرنیستی»، در فضایی مملو از بحران های مختلف با آگاه سازی عمومی، سازماندهی اعتراضات، گسترش ارتباطات و بسیج کنندگی سیاسی توانستند بحران مشروعیت و ناکارآمدی حاکمیت های اقتدارطلب را افشا و با سراسری و جهانی کردن اعتراضات، درنهایت سقوط این نظام ها را تسهیل وتسریع نمایند.
    کلیدواژگان: فضای سایبر، تحولات سیاسی، جنبش های اجتماعی، انقلاب فیس بوکی، ویکی انقلاب
  • هادی علیپور، عباس احمدی *، ریباز قربانی نژاد صفحات 67-90
    هدف
    هدف از انجام این تحقیق تبیین این مسئله است که چگونه موقعیت جغرافیایی و وضعیت اقتصادی شیعیان می تواند بر همگرایی آنان در منطقه خاورمیانه تاثیرگذار باشد. به این ترتیب بر تحلیل مولفه های تاثیرگذار بر همگرایی شیعیان در منطقه خاورمیانه متمرکز است.
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی، تحلیلی است و داده ها و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای و بررسی های میدانی گرداوری شده است.
    یافته ها
    یافته های میدانی پژوهش حاکی از آن است که مولفه هایی نظیر عزم مشترک نیروی های شیعی برای مقابله با جریان های تکفیری و سلفی، تبلیغات فرهنگی کارآمد، برجسته سازی اشتراکات فرق شیعه، وجود ذخایر انرژی (نفت و گاز) در کشورهای منطقه، شکل گیری اتحادیه های اقتصادی، پشتوانه فرهنگی و تمدنی غنی، برخورداری از قلمرو سرزمینی مطلوب، پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار حکومت شیعی در ایران، آیین ها و مناسک مذهبی مانند مجالس عزاداری و راهپیمایی اربعین، ارتقای جایگاه شیعیان در ساختار حکومت های منطقه و تاکید بر اشتراکات مذهبی وحدت آفرین از مهم ترین عوامل همگرایی شیعیان در منطقه خاورمیانه است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که از یک طرفبیشتر شیعیان در منطقه خاورمیانه زندگی می کنند و ویژگی جمعیتی و جغرافیایی منحصربه فردی دارند. از طرفی دیگر مولفه های وحدت آفرین متعددی در اختیار دارند؛ بنابراین، می توانند به همگرایی دست یافته و موقعیت ژئوپلیتیک خود را در منطقه و جهان ارتقا دهند.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، همگرایی، شیعه، منطقه، خاورمیانه، ژئوپلیتیک
  • بهزاد قاسمی * صفحات 91-113
    هدف
    انقلاب اسلامی ایران ماهیت دینی و فرهنگی دارد. با عنایت به ماهیت گفتمانی انقلاب، تغییرات شگرفی در نظام سیاسی و ارزشی پدید آورده و تاثیراتی بر کشورهای پیرامونی خود گذاشت. فرهنگ ایثار و شهادت طلبی در تاریخ معاصر با نهضت امام خمینی (ره) آغاز شد؛ در برهه جنگ تحمیلی گسترش یافت و در سطح ملی و وطنی به اوج خود رسید. پس از پایان جنگ تحمیلی هشت ساله نه تنها فرهنگ شهادت طلبی فراموش نشد، بلکه در «محور مقاومت» و فراتر از آن گسترش یافت. هدف این تحقیق ارزیابی تاثیر آن است.
    روش
    مقاله حاضر با موضوع نقش و تاثیر شهادت طلبی انقلاب اسلامی، درصدد پاسخ دهی به این پرسش است که فرهنگ ایثار و شهادت طلبی انقلاب اسلامی چه نقش و تاثیر بیرونی داشته و این تاثیرات چگونه عمل کرده است. این مقاله با روش تحقیق کیفی تحلیل اسنادی نوشته شده و پژوهش را روش تحلیل ارزشی – تفهمی کمک کرده است.
    یافته
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که، فرهنگ شهادت طلبی در سطح ملی عرصه آرمانی و نظری انقلاب اسلامی را از شروع نهضت تاکنون در تاریخ انقلاب اسلامی عملی کرده است، در سطح منطقه ای و جهان اسلام زمینه همگرایی جهان اسلام را فراهم کرده و به گسترش و تقویت محور مقاومت انجامیده است. در سطح و عرصه بین الملل زمینه استکبارستیزی و مقابله با تروریسم بین الملل را در دامنه وسیع تری فراهم کرده است.
    نتیجه گیری
    مطابق با پرسش مطرح شده در تحقیق، نتیجه پژوهش نشان می دهد فرهنگ شهادت طلبی در سطح منطقه ای و فرامنطقه ای و بین المللی تاثیر داشته و مهم ترین دستاورد آن مبارزه با داعش و«تروریسم بین الملل» بوده است.
    کلیدواژگان: شهادت طلبی، محور مقاومت، انقلاب اسلامی، جهان اسلام، عرصه بین الملل
  • سروش امیری * صفحات 115-140
    اهداف
    جنوب غرب آسیا به دلایل ژئوپلیتیکی و وجود کانون های مذهبی-ایدئولوژیکی و انرژی برای کشورهای قدرتمند محل توجه و البته کنش بوده است. نقش دو کشور مهم ایران و عربستان در این حوزه پر چالش به طور سنتی در وقوع و جهت گیری تحولات این منطقه و همچنین در فرایند نهایی تصمیم گیری کشورهای بزرگ ذینفع، اکیدا موثر و مورد توجه بوده است. ازآنجایی که یمن در جنوب عربستان، غرب عمان، شرق دریای سرخ و در شمال خلیج عدن واقع است اهمیت آن را دوچندان کرده و این کشور به تنگه استراتژیک باب المندب تسلط دارد که رگ حیاتی کشورهای شاخ افریقا، عربستان و خصوصا کشور مصر در انتقال انرژی است. مردم یمن از دیرباز دارای گرایش های مذهبی ازجمله تشیع و اهل سنت بوده که در حال حاضر اکثر مردم یمن زیدی با فقه شافعی هستند. مذاهب اسماعیلیه و صوفی هم در ردیف های بعدی وجود دارند.
    روش
    این مقاله به روش توصیفی_ تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش اصلی هست؛ ریشه بحران یمن تحت تاثیر چه عواملی است که منجر به گسترش دامنه بحران گردید؟
    یافته ها
    رقابت های ژئوپلیتیکی،امنیتی و ایدئولوژیکی بین ایران و عربستان سعودی در منطقه و به ویژه در یمن، سبب به مخاطره افتادن هژمونی سنتی عربستان سعودی شده است.
    نتایج
    به دلیل نقش هویتی و معنوی هرکدام از دو کشور نسبت به تحولات به وجود آمده در کشورهای منطقه که به دنبال تاثیرگذاری بر اساس راهبرد کلان خود بوده اند؛ حضور مادی و ایدئولوژی وهابیت به رهبری عربستان در یمن به وسیله پیام انقلاب اسلامی ایران و جنبش مقاومت خدشه دار شده و همین سبب پیچیده شدن بحران گردیده است.
    کلیدواژگان: بحران، یمن، ژئوپلیتیک، امنیت، شکاف ایدئولوژی
  • مصطفی قاسمی * صفحات 141-169
    هدف
    بعد از به قدرت رسیدن جریان های اخوانی در مصر و تونس (بعد از تحولات عربی 2011)، رهبران و مقامات آن ها، از حزب عدالت و توسعه ترکیه به عنوان یک تجربه حکومت داری موفق و الگوی حکومتی خود نام بردند. هدف از این مقاله، مقایسه الگوبرداری اخوان مصر و تونس از حزب عدالت و توسعه ترکیه به منظور بررسی علل موفقیت یا شکست آن ها در این الگوبرداری است.
    روش
    بر همین مبنا مقاله حاضر با روش مقایسه ای و ابزار کتابخانه ای در پی پاسخ به این پرسش است که به رغم الگوبرداری جریان های اخوانی در مصر و تونس از حزب عدالت و توسعه ترکیه، چرا هرکدام از آن ها حکومت داری متفاوتی را تجربه کردند؟
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد، انحصارگری یا مشارکت دادن سایرین در قدرت، رویکرد تعاملی یا تقابلی با ارتش، موفقیت و عدم موفقیت در اقتصاد و بهبود رفاه و معیشت مردم، از عوامل موثر الگوبرداری موفق یا شکست اخوان تونس و مصر از حزب عدالت و توسعه ترکیه می باشند.
    نتیجه
    اخوان المسلمین مصر، به دلیل اتخاذ سیاست های نادرست در خصوص عوامل فوق الذکر، در کنار شرایط محیطی که بر آن تحمیل شد، درنهایت بعد از گذشت یک سال، توسط ارتش از قدرت ساقط شد، اما النهضه تونس با الگوبرداری نسبتا موفق در برخی از حوزه های گفته شده، توانست به عنوان شریک حکومت، موقعیت خود را در صحنه سیاسی تونس تثبیت کند.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین مصر، النهضه تونس، حزب عدالت و توسعه ترکیه، حکومت داری
|
  • Ali Adami, mohammadreza bahadorkhani * Pages 1-23
    Objective
    Islamic Republic of Iran (I.R.I) and Saudi Arabia are great powers of Persian Gulf. Both of these two countries follows their interests in this region. Any action that Saudi Arabia-after Arabic country protests in 2010- have recently done in Syria, Yemen and Bahrain, has been confronted with reaction of I.R.I considering these types of action as a threat to its regional and national interests and pursue preserving of its security in front of these types of threat.
    Methods
    Methodology of this article is explanatory. First of all the current situation of Middle East region is explained, then the reason of balance making is analyzed.
    Result
    The result indicate that Saudi Arabia follow up offensive foreign policy in the region and Islamic Republic of Iran consider this foreign policy a threat to its national security. So Iran defense from its regional strategic allies.
    Conclusion
    Saudi Arabia follow to be hegemon of the region and because of this goal have chosen offensive behavior. This strategy of Saudi Arabia have caused Iran follow defensive foreign policy in the Middle East.
    Keywords: Saudi Arabia, Foreign Policy of Islamic Republic of Iran, Neorealism Theory, and Yemen Crisis
  • Mohammed Javade Harati *, Rahim Pakzad Pages 25-44
    Objective
    One of the theories about the reason of revolutions is the theory of the revolutionary transformation of Chalmers Johnson. Testing this theory with revolutions in the Islamic countries is the main important objet of this article. The question is that how much Johnson's theory is compatible with the revolutions that took place in the world and to what extent this theory is capable of explaining the causes of the occurrence of these revolutions.
    Methods
    In this study, three Iranian, Egyptian, and Libyan revolutions in the Islamic world have been investigated. The present paper seeks to test Johnson's theory of revolutionary transformations in the three countries.
    Results
    According to this study, it can be concluded that from the three factors mentioned by Johnson, two factors, including inequality and accelerating factors, are partially applicable to these revolutions, But the elites rigidity factor, with the exception of the Libyan revolution, is not compatible with the other two revolutions.
    Conclusion
    Johnson's theory about revolution is not capable enough to explain these revolutions.
    Keywords: Iran, Egypt, Libya, Revolutionary Transformation, Johnson Theory
  • Mohsen Najafi *, Hossein Pour Ahmadi, mohammed Reza Tajik Pages 45-65
    Objective
    In the last two decades, modern media have been one of the most elaborate elements in shaping the socio-political changes of societies. The role of these media in the changes in North Africa is the goal that this article seeks to understand and explain. It is hoped that with proper understanding of the problem, we will achieve a proper explanation of the impact of cyberspace on our country.
    Method
    The method is a descriptive-analytical method utilizing library resources and postmodern methodology. This method is based on components such as »collapse of certainty«, "deconstruction","attention to various types of power, identity and discourse" and "presentation pictorial of a fluid,networked, and lacking center of power" with the results of " Cyber Revolution ".
    Results
    Communication networks in Egypt and Tunisia made people more familiar with the new forms of life and different government structures and new demands, and gradually changed the attitudes and ideals of the people, and eventually, changed in the expectations of government and rulers. This new situation undermined the potential of the opposing political forces that were suppressed over the course of decades and balanced the interests of the anti-government forces.
    Conclusion
    Communication networks,although not the cause of the revolution in northern Africa,but with the function of "postmodernism", in context full of different fears,with general awareness, organizing protests, expanding communication, and political mobilization, exposed the crisis of legitimacy and disfunctionality of authoritarian sovereignty.And globalization of protests will ultimately expedite the collapse of these systems.
    Keywords: Cyber Space, Political Changes, Social Movements, Facebook Revolution, Wiki Revolution
  • Hadi Alipoor, Abbas Ahmadi *, Reybaz Ghorbani Nezhad Pages 67-90
    Objective
    The purpose of this research is to explain how the geographical location and economic status of the Shiites can affect their convergence in the Middle East. Thus, the analysis of the components that affect the Shi'a convergence in the Middle East region is focused.
    Method
    This research is a descriptive and analytical study. Data and information are required by library method and field research.
    Results
    The field findings of the research indicate that that components such as Shiite forces' common determination to counteract the takfiri and Salafi currents, efficient cultural propaganda, highlighting shared Shiite differences, the existence of energy reserves (oil and gas) in the countries of the region, the formation of economic unions, rich cultural and civilized backing, the rich civilization, the enjoyment of the desirable territory, the victory of the Islamic Revolution and the establishment of the Shi'a rule in Iran, religious rites and rituals such as the mourning and marching ceremonies, the promotion of the status of Shiites in the structure of the regional governments, and the emphasis on shared relogious Unitarianism are among the most important factors of Shia's convergence in the Middle East region.
    Conclusion
    The results of the research indicate that most of the Shiites live in the Middle East region and have unique demographic and geographic characteristics. On the other hand, there are many unifying entities; so they can achieve convergence and promote their geopolitical position in the region and the world.
    Keywords: Islamic World, Convergence, Shiite, Region, Middle East, Geopolitics
  • Behzad Ghasemi * Pages 91-113
    Objective
    The Islamic Revolution of Iran has a religious and cultural nature. Given the discursive nature of the revolution, it has created tremendous changes in the political and value system and has had an impact on its peripheral countries. The culture of sacrifice and martyrdom in contemporary history began with the movement of Imam Khomeini, and expanded at the time of the imposed war and reached its peak at national and national levels. After the end of the eight-year imposed war, not only the culture of martyrdom has not been forgotten, it has continued, and found wide scope in the "axis of resistance" and beyond. The purpose of this study is to evaluate its impact.
    Methods
    The present article deals with the role and effect of the martyrdom of the Islamic Revolution, and seeks to answer this question, what has been the role and effect of the Islamic Revolution's sacrifice culture and martyrdom, and how these effects have acted. This paper is written using the qualitative research methodology analysis and the research is instrumental in analyzing value-comprehension.
    Result
    The research findings indicate that the culture of martyrdom at the national level has implemented the ideological and theoretical context of the Islamic Revolution since the beginning of the movement so far in the history of the Islamic revolution. On the regional and world levels, has provided the field of Islamic world convergence and expanding and strengthening the axis of resistance. On the surface of, and in the international arena, the field of anti-terrorism and countering international terrorism has provided a wider scope.
    Conclusion
    According to the research question, the result of the research shows that the martyrdom culture has had an impact on the regional, trans-regional and international levels, but most important achievement was the fight against ISIS, "International Terrorism."
    Keywords: Martyrdom, Resistance Axis, Islamic Revolution, Islamic World, International Arena
  • suroush Amiri * Pages 115-140
    Objectives
    Southwest Asia has been the focus of attention and, of course, action for geopolitical reasons and the existence of religious-ideological and energy centers for powerful countries. The role of the two major countries of Iran and Saudi Arabia in this challenging area has traditionally been highly effective in addressing the developments in this region, as well as in the final decision-making process of the major beneficiary countries. Since Yemen is located at the south of Saudi Arabia, west of Oman, east of the Red Sea and north of the Gulf of Aden, it has doubled its significance and is dominated by a strategic strait that is vital for the Horn of Africa, Saudi Arabia and, in particular, Egypt. The Yemeni people have long had religious attitudes, including Shi'a and Sunnis, which is currently the majority of Zaydi's Yemeni people with Shafiq jurisprudence. Ismaili and Sufi religions are in the next rows.
    Method
    This paper, by descriptive-analytical method, seeks to answer the main question: What factors cause the crisis in Yemen which led to the expansion of the crisis?
    Results
    The geopolitical, security and ideological rivalries between Iran and Saudi Arabia in the region, and in particular in Yemen, have led to a suspicion of Saudi Arabia's traditional hegemony.
    Conclusion
    Because of the role of the identity and the spirituality of each of the two countries, they sought to influence their own strategy based on their strategy. The material presence and ideology of Wahhabism led by Saudi Arabia in Yemen has been undermined by the message of the Islamic Revolution and the resistance movement, which has complicated the crisis.
    Keywords: Crisis, Yemen, Geopolitics, Security, Ideology Gap
  • Mostafa Ghasemi * Pages 141-169
    Objectives
    Following the rise to power of the Muslim Brotherhood parties in Tunisia and Egypt on the heels of the 2011 Arab uprisings, their leaders pointed to Turkey’s Justice and Development Party (AKP) as a successful model of governance. The main aim of this research is to shed light on how the Tunisian and Egyptian Muslim Brotherhoods copied the governing model from the Turkish ruling party to see if their effort made its way to success or failure.
    Method
    The current research is comparative and library-based, and seeks to find an answer to the question: Despite copying the single model of governance of the AKP, why did the Muslim Brotherhood in Egypt and Tunisia have different versions of governing?
    Results
    The findings of the research show that monopolization of power and allowing others within it, the confrontational and cooperative approach to the military, and the success and failure in improving the living and economic conditions have been main issues that drove the models of governance taken from the AKP by the Egyptian and Muslim Brotherhood to success or failure.
    Conclusion
    Making wrong policies on the above-mentioned issues, beside some regional conditions imposed, the Egyptian Muslim Brotherhood was ousted from rule by the military only a year after their assumption of power. However, Annahda Movement of Tunisia has relatively been successful in adopting policies on those issues, something that made it relatively maintain its position as an actor in the nation’s politics.
    Keywords: Egypt’s Muslim Brotherhood, Tunisia’s Annahda, AKP, Governance