فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 10 (تابستان 1393)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 10 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد جعفری صمیمی، امیرمنصور طهرانچیان، ایلناز ابراهیمی، روزبه بالونژاد نوری صفحات 1-32
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی اثر تکانه های پولی و غیرپولی در اقتصاد ایران از طریق ارایه یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی کینزی جدید در شرایط اقتصاد باز است. برای این منظور، ضرایب الگوی پیشنهادی با استفاده از روش مقداردهی و با استفاده از داده های سال های 1352-1390 اندازه گیری شده اند. در این الگو، درآمدهای نفتی در بخشی مجزا لحاظ گردیده است. همچنین برای انطباق هرچه بیشتر الگو با دنیای واقعی و با توجه به اهمیت و نقش چسبندگی ها در اثرگذاری متغیرهای اسمی بر تولید، چسبندگی قیمت ها در الگو وارد شده و چگونگی واکنش اقتصاد در قبال تکانه های برون زای درآمدهای نفتی، سیاست پولی، مخارج دولت و تکانه فنآوری، مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده از بررسی توابع واکنش آنی نشان می دهند که در ایران، تاثیر اولیه تکانه های پولی، مخارج دولت و درآمد نفت بر تولید غیرنفتی و تورم مثبت بوده اما تکانه فناوری، اثر منفی بر تورم و مثبت بر تولید دارد.
    کلیدواژگان: الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی، اقتصاد کلان باز جدید، چسبندگی های اسمی
  • جواد هراتی، کریم اسلاملوییان، غلامعلی شرزه ای، تکتم امینی صفحات 33-58
    هدف اصلی مقاله حاضر کالیبره کردن یک الگوی رشد درون زای تعمیم یافته برای اقتصاد ایران می باشد. در بعد نظری یک الگوی رشد تعمیم یافته، با در نظر گرفتن فرض انتقال تکنولوژی پاک، به اقتصاد باز توسعه داده شده است. با استفاده از نظریه کنترل بهینه، الگو به صورت تحلیلی حل و مجموعه شرایط لازم برای قرار گرفتن اقتصاد بر روی مسیر رشد وضعیت پایدار استخراج شده است. بر این اساس شرط پایداری توسعه آن است که همراه با رشد اقتصادی، آلودگی افزایش پیدا نکند. به منظور آزمون تجربی الگو با استفاده از داده ها و مقادیر پارامترهای متناظر با اقتصاد ایران، الگو کالیبره شده است. تاثیر پارامترهای ضریب ریسک گریزی نسبی، ترجیحات زیست محیطی تولید کنندگان و ترجیحات زیست محیطی مصرف کنندگان و انتشار تکنولوژی پاک بر نرخ رشد متغیرهای کلیدی الگو بر روی مسیر وضعیت پایدار (SS) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بیانگر آن است که ارتباط بین رشد اقتصادی و آلودگی بر روی مسیر رشد وضعیت پایدار، و از این رو وضعیت توسعه پایدار، بسته به ضریب ریسک گریزی نسبی، می تواند متفاوت باشد. به طوری که برای مقادیر کوچک ضریب ریسک گریزی نسبی (کوچک تر از یک)، همراه با رشد اقتصادی انتشارآلودگی افزایش می یابد و برای مقادیر بزرگتر از یک، همراه با افزایش تولید، آلودگی کاهش پیدا می کند. همچنین، تجزیه و تحلیل حساسیت بیانگر آن است که ترجیحات زیست محیطی تولید کنندگان و ترجیحات زیست محیطی مصرف کنندگان به ترتیب بیشترین تاثیر مثبت و منفی را بر موجودی آلودگی دارند. افزون براین پارامتر انتشار تکنولوژی پاک دارای تاثیر منفی برآلودگی و شدت انتشار آلودگی می باشد. این نتایج از نقطه نظر سیاست گذاری و برنامه ریزی برای دست یابی به توسعه پایدار حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: رشد، آلودگی، ترجیحات زیست محیطی، انتشار تکنولوژی پاک، کالیبره کردن، ایران
  • پرویز محمدزاده، اکرم اکبری صفحات 59-82
    رشد سریع جمعیت شهری سبب گسترش فعالیت های اقتصادی و مصرف بیشتر انرژی شده که منجر به افزایش انواع آلاینده های زیست محیطی به ویژه انتشار دی اکسیدکربن می شود. بنابراین انتشار CO2 ممکن است آسیب های اجتماعی قابل توجهی به دلیل گرمایش جهانی و خطر تغییرات آب و هوا ایجاد کند. در این مقاله سعی شده است میزان انتشار دی اکسیدکربن ناشی از گرمایش خانه (گاز طبیعی)، مصرف برق خانوارها و حمل ونقل (مصرف سالانه بنزین برای خانوارهایی که خودروی شخصی دارند) در شهرهای مختلف کشور با استفاده از روش داده های ادغام شده و روش دو مرحله ای هکمن برآورد شود. برای این منظور، داده های هزینه-درآمد خانوار برای سال 1388 که 14000 خانوار شهری می باشد به کار گرفته شده است.
    نتایج حاصل از تخمین معادلات مربوط به تقاضای گرمایش خانه (گاز طبیعی)، برق و حمل ونقل خانوارهای شهری نشان می دهند که درآمد رابطه مثبت و معنی داری با مصرف هر سه حامل انرژی دارد. همچنین رابطه مثبت میان انتشار دی اکسیدکربن و درآمد، بعد خانوار و سن وجود دارد.
    کلیدواژگان: انتشار دی اکسیدکربن، مصرف انرژی، حمل ونقل، روش دو مرحله ای هکمن
  • بهزاد سلمانی، حسن عبدی صفحات 83-106
    برای دستیابی به توسعه اقتصادی و تداوم آن باید توسعه فناوری در بخش صنعت مورد توجه قرار گیرد. توسعه فناوری نیز به نوبه خود از سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه داخلی و خرید فناوری خارجی (کالاهای سرمایه ای و واسطه ای خارجی) متاثر می شود. هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر تحقیق و توسعه داخلی و واردات فناوری بر صادرات 23 زیرگروه صنعتی مواد غذایی و آشامیدنی در سطح کدهای چهار رقمی با استفاده از داده های تابلویی طی دوره 1379-1386 است. نتایج برآورد مدل به روش اثرات تصادفی نشان می دهد که تحقیق و توسعه داخلی و واردات فناوری تاثیر مثبت و معنی داری بر صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی اقتصاد ایران داشته است. همچنین متغیرهای دانش آموختگان آموزش عالی، تولید صنعتی و نرخ ارز واقعی دارای تاثیر مثبت و معنی دار و متغیرهای تقاضای داخلی و شاخص قیمت کالاهای صادراتی نیز دارای تاثیر منفی و معنی دار بر صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی بوده است.
    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، واردات فناوری، صادرات صنعت مواد غذایی و آشامیدنی، داده های تابلویی
  • نادر مهرگان، یونس سلمانی صفحات 107-125
    دستیابی به رشد پایدار اقتصادی همراه با تثبیت نوسانات آن، یکی از اهداف اصلی سیاست گذاران اقتصادی در جوامع مختلف محسوب می شود. اهمیت این مساله در کشورهای مرتبط با بازارهای جهانی نفت، به دلیل تغییرات و تحولات مستمر قیمت نفت که به عنوان شوک تعبیر می شوند، برجسته تر است. منتفع و متضرر شدن کشورها از شوک های آتی قیمتی نفت به واسطه ی ماهیت تصادفی شوک ها امری کاملا تصادفی است، در حالی که نوسانات قیمتی نفت اقتصاد هر دو گروه از کشورهای واردکننده و صادرکننده ی نفت را دچار بی ثباتی می کند. در این مطالعه ابتدا نوسانات قیمتی در بازارهای جهانی نفت با استفاده از مدل EGARCH طی دوره ی زمانی 1Q.1986- 1Q.2011 مدل سازی و سپس با استفاده از مدل های چرخشی مارکف، تاثیر نوسانات قیمتی نفت بر فرآیند رشد پایدار اقتصادی دو کشور ایران و ژاپن بررسی و مقایسه شده است.
    مدل سازی نوسانات قیمت نفت نشان داد که شوک های قیمتی نفت به صورت نامتقارن در شکل گیری نوسانات قیمتی نفت نقش دارند. براساس مدل های چرخشی مارکف نیز نوسانات قیمتی نفت تحت یک الگوی سه رژیمی رشد اقتصادی درکشور ایران را بیشتر از ژاپن کاهش می دهد، به طوری که نوسانات قیمتی نفت یکی از علل رشد اقتصادی پایین در ایران است و با وجود نوسانات قیمتی نفت دستیابی برای رشد پایدار اقتصادی برای اقتصاد ایران بسیار مشکل است. در مقابل نوسانات قیمتی نفت صرفا مانع از دستیابی اقتصاد ژاپن به وضعیت رشد اقتصادی بالا می شود و اقتصاد ژاپن با وجود نوسانات قیمتی نفت قادر است فرآیند رشد پایدار اقتصادی را تا مرحله ی وضعیت رشد اقتصادی متوسط پیش ببرد، به طوری که احتمال چرخش از این وضعیت به وضعیت رشد اقتصادی پایین نیز بسیار ناچیز است.
    کلیدواژگان: نوسانات قیمتی نفت، ایران، ژاپن و رشد پایدار اقتصادی
  • محمدحسن فطرس، اسماعیل ترکمنی صفحات 127-144
    بیشتر مطالعات انجام شده در خصوص ارتباط بین مصرف انرژی و رشد اقتصادی، از شاخص های تولید ناخالص ملی، تولید ناخالص داخلی و یا از تولید ناخالص داخلی سرانه برای اندازه گیری رشد اقتصادی استفاده کرده اند که قادر به توضیح در مورد افزایش توسعه اقتصادی و توسعه انسانی نیستند. این مطالعه با استفاده از روش خودتوضیح با وفقه های گسترده و آزمون باند به بررسی رابطه بین مصرف سرانه انرژی، مصرف سرانه الکتریسته و توسعه انسانی به عنوان شاخص رفاه ایران برای دوره ی زمانی 1350 تا 1390 می پردازد. نتایج مطالعه نشان می دهد که در کوتاه مدت و بلندمدت مصرف سرانه انرژی روی شاخص توسعه انسانی تاثیر منفی و معناداری دارد؛ اما مصرف سرانه الکتریسته تاثیر مثبت و معناداری روی شاخص توسعه انسانی در کوتاه مدت و بلندمدت دارد. نتایج نشان می دهند که ضریب تاثیرگذاری مصرف انرژی سرانه الکتریسته در حدود دو برابر ضریب مصرف انرژی در بلندمدت است. همچنین بررسی رابطه علی نشان می دهد که در بلند مدت علیت دوطرفه میان مصرف انرژی و توسعه انسانی و علیت دوطرفه میان مصرف انرژی الکتریسته و شاخص توسعه انسانی وجود دارد.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، مصرف الکتریسته، شاخص توسعه انسانی، آزمون باند
  • زین العابدین صادقی، حمیدرضا حری، آزاده محمدمیرزایی صفحات 145-175
    در این مطالعه سعی بر تحلیل تجزیه انتشار به سه اثر ساختاری لئونتیف، تقاضای نهایی و شدت انتشار؛ با استفاده از روش تحلیل تجزیه ساختاری SDA و سپس مقایسه بین آن ها می باشد. روش از دو خانواده لاسپیرز و دیویژیا تشکیل شده است. از آن جا که استفاده از روش مستلزم داشتن جداول داده- ستاده می باشد؛ از جداول 1365-1370 و 1380-1385 استفاده می شود. همچنین در جهت همسان سازی جداول 1380-1385 از روش راس برای به دست آوردن ماتریس مبادلات بین بخشی استفاده می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در سطح گروه ها سه اثر مذکور عمدتا در جهت افزایش انتشار مشارکت دارند(در هر دو مقایسه 1365-1370 و 1380-1385). درحالی که در سطوح زیرگروه ها، در سال های 1365-1370 نزدیکی بالایی بین سه روش در اثر شدت انتشار مشاهده می شود؛ اما در سال های 1380-1385 چنین نزدیکی و تقربی مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: تحلیل تجزیه ساختاری (SDA)، شدت آلودگی، مصرف انرژی، تحلیل داده، ستاده
  • حسین راغفر، میترا باباپور صفحات 177-199
    در این مقاله رفتار هزینه مصرفی خانوارها به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده رفاه در چارچوب مدل ادوار زندگی بررسی می شود. بدین منظور با استفاده از مدل دیتون (1997) هزینه ی مصرفی به سه اثر سن، نسل، و سال تجزیه می شود. تمرکز اصلی این مدل تبیین رفتار بین نسلی است. بررسی رفتار بلندمدت هزینه مصرفی خانوارها از طریق مقایسه رفتار نسل های مختلف اطلاعات مفیدی در ارتباط با شرایط و کیفیت زندگی افراد و خانوارها در طول زمان ارائه می کند. بدین منظور با ترکیب داده های مقطعی بودجه خانوار سال های 1363 تا 1391 و با ساخت داده های شبه تابلویی، رفتار متولدین 1305 تا 1359 به مدت 29 سال دنبال می شود. در این مقاله همچنین نرخ بیکاری به عنوان یکی از عوامل تاثیرگذار بر هزینه مصرفی افراد مورد بررسی قرار می گیرد. نرخ بالای بیکاری و چشم انداز نگران کننده ای که از وضعیت بازار کار در بین جوانان و نسل های جدید وجود دارد اهمیت این بررسی را برجسته تر می کند.
    نتایج حاکی از آن است که هزینه مصرفی نسل های جدید در مقایسه با نسل های قبلی در سنین مشابه افزایش یافته است، اما روند این افزایش، کاهشی است. نتایج مربوط به اثر سن نشان می دهد که اثر سن برای هزینه مصرفی تا سن 50 سالگی در حال افزایش است و بعد از آن تا سن 60 سالگی تقریبا ثابت و سپس با شیب خیلی ملایمی در حال کاهش است. همچنین اثر سال نشان می دهد که هزینه های دوران زندگی با تغییرات اقتصادی ایران در سال های مختلف هماهنگی دارد. نتیجه تفکیک نرخ بیکاری به اثر سن نشان می دهد که نرخ بیکاری از سن 25 تا 37 سالگی در حال کاهش است و بعد از آن تقریبا ثابت است. نتایج اثر نسل نیز حاکی از آن است که در سنین مشابه، تفاوت قابل توجهی در نرخ بیکاری متولدین 1305 تا 1349 وجود ندارد اما اثر نسل از متولدین 1350 به بعد رو به افزایش است.
    کلیدواژگان: مدل چرخه ی زندگی، هزینه خانوارهای شهری، اثر س، ن، نس، ل و زمان، داده های شبه تابلویی
  • حمید بلالی، مهدی منتشلو صفحات 201-218
    پرداخت یارانه برای نهاده های کشاورزی با هدف حمایت از تولیدکنندگان و در جهت افزایش تولید محصولات کشاورزی صورت می پذیرد، اما پایین بودن مضاعف قیمت انرژی به عنوان نهاده مهم تولیدی در بخش کشاورزی که از حمایت های خاص دولت برخوردار می باشد، آثار نامطلوبی بر بخش های مختلف جامعه از جمله بخش کشاورزی به همراه داشته است. پایین بودن بهره وری انرژی، بالا بودن میزان مصرف داخلی انرژی در مقایسه با استانداردهای بین المللی و بار هزینه ای بالای یارانه انرژی بر بودجه دولت و از همه مهم تر تخریب محیط زیست و تاثیر بر شاخص های پایداری کشاورزی از جمله پیامدهای نامطلوب این سیاست قلمداد می گردند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سیاست آزادسازی قیمت انرژی بر شاخص های زیست محیطی با تاکید بر منابع آب و خاک در بخش کشاورزی و با بهره گیری از رهیافت تعادل جزیی (PE) می پردازد. نتایج حاصل از اجرای مدل، در قالب بسته نرم افزار 9/22 GAMS نشان داد که سیاست کاهش یارانه انرژی تاثیر مثبتی در بهبود برخی شاخص های زیست محیطی شامل میزان آب مصرفی، کود ازته و پتاس مصرفی به ازای واحد سطح به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: قیمت انرژی، شاخص های زیست محیطی، منابع آب و خاک، تعادل جزیی، برنامه ریزی ریاضی
  • علیرضا کازرونی، الناز حسن نژاد دانشمند، امید منیعی صفحات 219-246
    اثر نوسانات نرخ ارز بر اقتصاد همواره از بزرگ ترین دغدغه هایی است که بعد از معرفی سیستم نرخ ارز شناور به وجود آمد. این نوسانات منجر به بالا رفتن نااطمینانی نسبت به نرخ ارز و در نتیجه ایجاد اختلال در جریان تجارت می شود. نوسانات نرخ ارز باعث افزایش ریسک سرمایه گذاری در اقتصاد شده که این نااطمینانی منجر به خروج نهادهای ریسک گریز می شود و همواره ثبات و آرامش سایر بخش های اقتصادی را نیز تحت الشعاع خود قرار می دهد. از این جهت بررسی آثار این نوسانات بر بخش تجارت همواره مورد توجه کارشناسان اقتصادی بوده است. از آن جایی که در بسیاری از مطالعات اثر نوسانات نرخ ارز را بر کل صادرات در ایران مورد بررسی قرار داده شده است، الزاما آثار این نوسانات بر بخش های صادراتی خاص مشخص نمی شود از این جهت هدف این مطالعه بررسی اثر نوسان نرخ ارز بر صادرات بخش های مختلف در ایران طی دوره ی زمانی 1390:2-1380:1 و با استفاده از رهیافت غیرخطی مارکف-سویچینگ می باشد که تغییرات رخ داده در الگوی صادراتی و سهم بخش های مختلف از کل صادرات را به خوبی شناسایی می کند. نتایج حاکی از اثر متفاوت شوک های ارزی بر صادرات بخش های مختلف است که نشان می دهد در طول دوره ی بحران مالی صادرات 5 بخش مورد بررسی از افزایش قابل توجهی برخوردار بوده است. با این حال کم توجهی سیاست گذاران به صادرات غیرصنعتی، روند صادرات این بخش ها را آسیب پذیرتر و پرنوسان تر کرده است.
    کلیدواژگان: نوسانات ارزی، صادرات، نرخ ارز واقعی، مارکف سویچینگ
  • ابراهیم هادیان، سکینه اوجی مهر صفحات 247-266
    هدف اصلی این مقاله، بررسی رفتار شاخص فشار بازار ارز (EMP)، در اقتصاد ایران طی دوره ی 1-3: 1370-1390 می باشد؛ بدین منظور ابتدا شاخص EMP با به کارگیری یک روش الگو-مستقل محاسبه گردید؛ نتایج این برآورد نشان می دهد که شاخص فشار بازار ارز، ماهیتی غیرخطی داشته و بازار ارز ایران طی دوره ی مورد بررسی همواره با فشار کاهش یا افزایش ارزش پول داخلی مواجه بوده است؛ علاوه بر این، در هیچ دوره ای حرکتی یکنواخت و بدون فشار را تجربه نکرده است؛ چنین نتیجه ای روشن می سازد که برای تحلیل فشار بازار ارز در ایران باید از الگوهای غیرخطی بهره گرفت؛ از این رو در ادامه با به کارگیری الگوی خودرگرسیو با انتقال ملایم (STAR)، فشار بازار ارز در ایران مورد بررسی قرار گرفت؛ دراین بررسی علاوه بر وقفه های متغیر وابسته (EMP)، نحوه ی اثرگذاری دو متغیر نرخ تورم و تغییرات حجم پول نیز بر EMP مورد آزمون قرار گرفت؛ نتایج حاصل از برآوردها حاکی از آن است که تغییرات حجم پول و نرخ تورم در رژیم افزایش فشار بازار ارز، تاثیر مثبت و معناداری بر EMP داشته اند؛ اما در رژیم کاهش فشار بازار ارز، ضریب نرخ تورم، منفی و ضریب تغییرات حجم پول، بی معنی بوده است.
    کلیدواژگان: فشار بازار ارز، اقتصاد ایران، الگوی STAR
  • محمد خداوردیزاده، صادق خلیلیان، باب الله حیاتی، اسماعیل پیش بهار صفحات 267-290
    با وجود رشد آگاهی و دانش مردم نسبت به اهمیت محیط های طبیعی به خصوص مناطق حفاظت شده هنوز درک واقعی از اهمیت این زیستگاه های حیاتی بسیار پایین است. با توجه به تغییر رویکرد برنامه جهانی در مدیریت مناطق حفاظت شده درباره ی توجه به کارکردها و خدمات این مناطق در این مطالعه هدف آن است که در جهت حفاظت بهتر از این مناطق، ارزش بهبود کارکردها و خدمات منطقه حفاظت شده مراکان برآورد گردد. از این رو در این مطالعه داده های مورد نیاز از طریق تکمیل 245 پرسش نامه از خانوارهای دو استان آذربایجان غربی و شرقی در سال 1391 جمع آوری گردید. جهت برآورد ارزش کارکردها و خدمات منطقه از روش آزمون انتخاب و مدل لاجیت شرطی استفاده شد. نتایج نشان داد که 81 درصد پاسخگویان، حاضر به پرداخت مبلغی جهت بهبود کارکردها و خدمات منطقه مذکور می باشند. تمایل به پرداخت افراد برای تغییر سطوح گونه های جانوری، گونه های گیاهی، تسهیلات گردشگری، چشم انداز طبیعی و تسهیلات آموزشی از وضعیت فعلی به وضعیت بهبود به ترتیب برابر با 23080، 13670، 9950، 21180 و 3590 ریال به دست آمد. ارزش پولی حفاظت از کارکردها و خدمات مورد مطالعه از دیدگاه خانوارهای مورد مطالعه دو استان مذکور برابر با 64323 میلیون ریال برآورد گردید. لذا با مشخص شدن ارزش کارکردهای این مناطق به صورت کمی، افراد جامعه درک خواهند نمود که کارکردها و خدمات این منطقه حفاظت شده دارای اهمیت بالایی می باشد.
    کلیدواژگان: آزمون انتخاب، تمایل به پرداخت، لاجیت شرطی، منطقه حفاظت شده مراکان
|
  • Pages 1-32
    The aim of this paper is evaliuation effect of monetary and non monetary shocks in Iran economy through New Keynesian Dynamic Stochastic General Equilibrium Modelling in Open Economy condition. For this purpose، parameters of the model are calibrated (1352-1390). In this Model، respect to Iran economy traits، Oil income has been including in separate sector. Also، for more coincidence of model with real word and respect to importance and role of stickiness in affect of output from nominal variable، price stickiness has been including in model and response of economic variable investigated when monetary، oil income and technology shocks was occurred. The results from investigate of impulse response functions shows that in Iran، preliminary effect of monetary، government expenditure and oil income shocks on non oil output and inflation is positive but the effect of technology shock on inflation is negative and on output is positive. Monetary and fiscal discipline، reduction connection between oil revenue and monetary base are recommendation policy of this paper.
    Keywords: Dynamic Stochastic General Equilibrium, New Open Economy Macroeconomic, Nominal Stickiness
  • Pages 33-58
    The main objective of this article is calibration of an augmented endogenous growth model for Iranian economy. For this purpose, clean technology diffusion assumption is added to augmenting the endogenous growth model to open economy. Optimal control theory used to analytically solving the model and the necessary conditions to place the economy on the sustainable growth path is derived. On this basis, the development sustainability condition is pollution does not increase along with economic growth. In order to empirically test of the model, it has been calibrated with using data and parameter values corresponding to the Iranian economy. The effects of relative risk aversion coefficient, environmental consciousness preferences of producers, environmental consciousness preferences of consumers and clean technology diffusion has been investigated on the growth rate of key variables on the steady state. The results show that the relationship between economic growth and pollution on the steady state growth, and hence sustainable development status, can vary depending on the coefficient of relative risk aversion. So that for small values ​​of relative risk aversion coefficient, along with economic growth the pollution increase and for larger values ​​of that parameter, pollution will decrease along with economic growth. The sensitivity analysis shows that the environmental consciousness preferences of producers and environmental consciousness preferences of consumers have the most positive impact on the stock of pollution. Moreover, the parameter of clean technology diffusion has a significant impact on emissions of pollutants and pollution intensity in Iranian economy. This result is important from the standpoint of policy and planning to achieve sustainable development.
    Keywords: Growth, Pollution, Environmental Consciousness, Clean Technology Diffusion, Calibration, Iran
  • Pages 59-82
    Growth in urban populations causes extension of economic activity and increases energy consumption that lead to increases in the types of greenhouse gas emissions (especially CO2). Thus, Carbon dioxide emissions may create significant social harm because of global warming and risks of climate change. In this paper, we attempt to quantify the carbon dioxide emissions associated with home heating, and household electricity usage and transportation (annual consumption of gasoline by households who own cars) in different cities across the country by using pooling data and Heckman two stage approach. For this purpose, we have used the data of cost-income for 14000 urban households in the year 1388. The results of estimation equations related to home heating, household electricity usage and transportation indicate that income has a positive and significant effect on consumption of three types of energy. Also, there are positive association between CO2 emissions and income, Household Size and Age of Household Head.
    Keywords: CO2 Emission, Energy Consumption, Transportation, Heckman Two, Stage
  • Pages 83-106
    With regard to the significance and high proportion of food and the drink material's export in industrial's export basket and their impact on balanced economic growth in Iran, it is essential that effective factors on the export of such products be investigated. The main purpose of this study is to investigate the effects of technology import and internal R&D on the export of food and drink materials industries in Iran, using a panel data over the period 2000-2007. The empirical results show that R&D, technology import, human capital, manufacturing product and real exchange rate have positive and significant effects on the export of food and drink materials. In addition, the domestic demand of manufacturing goods and price index of export goods have negative and significant impact on the export of these products.
    Keywords: R, D, Technology Import, Export of Food, Drink Industry, Panel Data
  • Pages 107-125
    The achievement to the sustainable economic growth with stabilize volatility is the main objectives of economic policy makers in various countries. Because of continuously oil prices change, which interpreted as shock, the importance of this issue is more prominent in countries associated with international oil markets. Beneficiaries and incur losses countries from future oil price shocks are quite randomly, due to the random nature of the most of them. While, the economy of both importing and oil exporting countries will be admittedly hurt by crude oil price volatility. In present study, oil price volatility is modeling with ARCH family models and so the effect of oil price volatility on Sustainable Economic Growth in Iran and Japan economic is investigated using Markov Switching models. Results of modeling of the volatility show that the role of oil price shocks in development of price volatility is asymmetric. Also the base of Markov Switching models, the hurt of oil price volatility on economic growth of Iran is more than Japan by three regimes. As oil price volatility is one of the causes of low economic growth and, the existence of the oil price volatility, achieve to the sustainable economic growth for the economy of Iran is very difficult. The oil prices volatility, against, just prevents the Japanese economy to achieves the high economic growth. So that the existence of the oil price volatility, the Japanese economy is able to promote sustainable economic growth to the average economic growth state and probability of switching of its status to status of lower economic growth is very low.
    Keywords: Oil Price Volatility, Iran, Japan, Sustainable Economic Growth
  • Pages 127-144
    Studies on the relationship between energy consumption and economic growth have mostly used per capita gross domestic product or GDP to measure economic growth. Such an approach cannot explain the increase in economic development and human development. This paper uses ARDL method and Bound tests to examine the relationship between per capita energy consumption, per capita electricity consumption and human development as a proxy of human well-being for period 1971 to 2011 in Iran. Results indicate that per capita consumption of energy in the short-term and in the long-term have a negative impact on the human development index. Per capita electricity consumption has a significant positive impact on human development in the short-term and in the long-term. Results also show that in the long-term, the impact of per capita electricity consumption is about two times the impact of energy consumption. Results of causality tests show a two-way causality relationship between energy consumption and human development and, a two-way causality relationship between electricity consumption and human development in the long-term.
    Keywords: Energy Consumption, Electricity consumption, Human Development Index, Bounds test
  • Pages 145-175
    In this paper is tried to analyze emission decomposition of to three effects include Leontief Structure (), Final Demand Effect () and Emission Intensity Effect () by using of structural decomposition analysis ().Then, we compare three such methods analytically and empirically through decomposing changes in Iran’s emissions. ’s method is consisted of Lasppeyres and Divisa family. this paper is used of 1986-1991 and 2001-2006 tables for estimating methods. this study is also used RAS method for gaining inside-sector exchanges matrix, to assimilate 2001-2006 tables. The results show that three above effects in-group participate increasing emission (in both comparison of 1986-1991 and 2001-2006). Whereas the sub-categories results for three methods (MRCI, LMDI-I and LMDI-II) are close to each other in 1986-1991. But above results are not true for 2001-2006.
    Keywords: Structural Decomposition Analysis, Index Decomposition Analysis, Energy Consumption, Input, Output Analysis
  • Pages 177-199
    In this paper, the behavior of households’ consumption expenditures is investigated in the life cycle model as one of the determinant factors of welfare. For this purpose, consumption expenditures were decomposed into age, cohort and time effects by using Deaton (1997) model. The main focus of this model is to explain the intergenerational behavior of consumption. Survey of long-term consumption expenditure through comparison of different generations represents valuable information about quality of individual and household's life during time. This objective is fulfilled by constructing pseudo panel that combines twenty nine years of cross-sectional Household Expenditures and Income Surveys from 1984 to 2012. The pseudo panel is constructed with cohorts which are limited to those born between 1926 and 1980. Furthermore, unemployment rate will be reviewed as one of the factors that affect people's expenditures. High unemployment rate and vague perspective of labor market among youth and new generations makes this review much more important. Results indicate that consumption expenditures of the younger cohorts relative to their predecessors at the same age increased, but the increasing rate is decreasing. The age effects results indicate that expenditures rise until age 50 and after that are relatively flat until age 60 and then declining gently. The year effects show that life cycle expenditure is consistent with economic changes during different years in Iran. The results of unemployment rate show that between age 25 and 37 the unemployment rate is falling, and after that it is nearly constant. The results of cohort effects also suggest that in similar ages, there is no significant differences in the unemployment rate of those born between 1926 and 1970 but the cohort effects are rising for cohorts born after 1971.
    Keywords: Life Cycle Model, Age Effect, Cohort Effect, Time Effect, Urban Households Expenditures, Pseudo, Panel Data
  • Pages 201-218
    Subsidies have been paid on agriculture inputs with the aim of supporting producers in order to develop agricultural products as the vital needs of consumers and as a result increase social well-being. But the low cost of energy as an important production input in agriculture sector which draws certain government supports, has undesired effects on different parts of society including agriculture. Among the undesired consequences of this policy are low energy efficiency, environment destruction threat and therefore an influence on sustainable agriculture factors, high internal consumption compared with international standards, and the high cost of energy subsidies imposed on public budget. To investigate the effects of energy price liberalization policies on the environmental factors of sustainable agriculture, this study uses partial equilibrium (PE) with mathematical programming approach and analyzes the effects of different energy cost scenarios on these indicators. The results of running the model in GAMS 22.9 software showed that decreasing energy subsides had positive influence on the improvement of environmental indicators, consumed water, and N and K fertilizers per hectare.
    Keywords: Energy Prices, Environmental indicators, Water, Soil Resources, partial equilibrium, mathematical programming
  • Pages 219-246
    Since the collapse of Bretton Woods system and emergence of floating exchange rate regime, the world economy has been exposed to a higher uncertainty associated with greater foreign exchange rate fluctuations and volatility which could disturb world trade flow. Among different sectors of Iranian economy, the non-oil exports of Iran seem to react more to these fluctuations. The impact of exchange rate shocks on Iranian exports as an aggregate have been evaluated by previous studies. As a case study, the main objective of this study has been to investigate the effects of exchange rate shocks on the exports of different sectors of Iranian economy over 2002-2011 using a nonlinear Markov-Switching model. The empirical results suggest that the exchange rate shocks have changed the pattern of overall exports as well as export shares of the various segments of Iranian economy. The main conclusion reveals that the sectorial exports have responded differently to the exchange rate shocks. Moreover, despite positive effects of the exchange rate volatility on the exports of 5 sectors under study by the world financial crisis, the lack of attention to the non-oil exports by the policy makers has led to vulnerability of these sectors to the volatility.
    Keywords: Exchange rate Fluctuations, Real exchange rate, Markov, switching model
  • Pages 247-266
    The main purpose of this paper is to investigate the behavior of the foreign exchange market pressure index (EMP) in the context of the Iranian economy؛ To do so, in first, EMP index has been calculated by employing a Model- Independent approach؛The result of this step shows that EMP index has a nonlinear nature and foreign exchange market is faced a non smooth condition by forces of appreciation and depreciation pressure؛ Such a result makes clear that the exchange market pressure should be analysed in a non-linear model؛ On the basis of this result, then we use the smooth transition autoregressive model (STAR) to investigate the foreign exchange market pressure index behavior؛ The final results indicate that during the depreciation pressure regime, changes in money and inflation have a positive and significant effect on the EMP and during the appreciation pressure regime, inflation has a negative and significant coefficient؛
    Keywords: exchange market pressure, STAR model
  • Pages 267-290
    Knowledge about the importance of the natural environment, particularly the protected areas has increased. But Real understanding of the importance of this critical habitat is low. Due to change in the global approach in management ofprotected About the functions and services, the purpose of this study is estimation of improve value in functions and services in Marakan Protected Area. Hence, in this study, data was collected through questionnaires completed by 245 households in two provinces of East and West Azerbaijan in 1391. To estimate the value of functions and services in this area was used the conditional logit model and choice experiment method. Results showed that 81% of the Respondents were willing to pay for Improvement the functions and services. The results showed that the variables of the functions and services, education, marital status, presence of children, high environmental trends and price, age have the positive effects and negation effects in selection of Improvement options, Respectively. Willingness to pay for changes from current situation to improve in levels of animal species, plant species, tourism facilities, natural landscape and training facilities Obtained 23080, 13670, 9950, 21180 and 3590 Rials, respectively. Monetary value of Marakan Protected Area was estimated at 64,323 million Rials.Thus to quantitative revealing the importance of functions in areas, people will understand that this protected area ​​have high values.
    Keywords: choice experiment, conditional logit, Marakan Protected Area, Willingness to pay