فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 12 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 12 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید ملک الساداتی، مصطفی سلیمی فر، محمدرضا لطفعلی پور، هادی قوامی صفحات 1-31
    اضافه برداشت از منابع بودجه برای اجرای سیاست های منافع خاص، وقتی به یک الگوی رفتاری تبدیل گردد، پدیده ای را سبب می شود که از آن تحت عنوان «مشکل منبع مشاع» نام می برند. این مقاله مشکل منبع مشاع در بودجه ریزی عمرانی کشور را از زاویه نقش نهادهای انتخاباتی به عنوان قواعد حاکم بر رفتار نمایندگان مجلس که در حقیقت یکی از مهم ترین گروه های تاثیرگذار بر تخصیص بودجه هستند، تحلیل می کند. پرسش اصلی تحقیق پیش رو این است که ادغام حوزه های انتخابیه هر استان (استانی شدن انتخابات مجلس)، چه تاثیری بر انگیزه نمایندگان مجلس در پیگیری طرح های عمرانی ملی و منطقه ای و به تبع آن مشکل منبع مشاع در بودجه ریزی عمرانی خواهد داشت؟
    برای تحلیل مسئله فوق در این مقاله با استفاده از یک مدل بهینه یابی ریاضی، میزان انحراف تخصیص منابع از وضعیت بهینه اجتماعی، در شرایط قبل و بعد از استانی شدن انتخابات مجلس استخراج شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که در مجموع با ایجاد این تغییر نهادی: 1) مشکل منبع مشاع کاهش خواهد یافت. 2) انگیزه نمایندگان برای تدارک طرح های عمرانی ملی افزایش خواهد یافت. 3) پاسخ گویی نسبت به حوزه های انتخابیه کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مشکل منبع مشاع، بودجه عمرانی، نهادهای انتخاباتی، استانی شدن انتخابات مجلس
  • حمید ابریشمی، فرخنده جبل عاملی، معصومه ابوالحسنی*، افشین جوان صفحات 33-58

    باتوجه به افزایش روزافزون مصرف گاز طبیعی، برنامه ریزی در بخش گاز طبیعی و بررسی و پیش بینی تقاضای گاز طبیعی جهت دستیابی به امنیت عرضه انرژی گاز طبیعی و به دنبال آن توسعه پایداراهمیت فراوانی دارد. از این رو در این تحقیق تقاضای گاز طبیعی در بخش های خانگی-تجاری، صنعت و نیروگاه که جزء مصرف کنندگان عمده گاز طبیعی هستند مورد بررسی قرار گرفته و از دو روش ARIMA (Autoregressive Integrated Moving Average) و شبکه عصبی GMDH (Group Method of Data Handling) برای پیش بینی تقاضای گاز طبیعی و از معیارهای MSE (Mean Squared Error)، RMSE (Root Mean Squared Error)، درصد خطای پیش بینی و دقت پیش بینی جهت مقایسه دو روش استفاده شده است. با توجه به نتایج، دقت پیش بینی به ترتیب در سه بخش خانگی - تجاری، صنعتی و نیروگاه در روش ARIMA 8/93، 3/98 و 87 درصد و در روش شبکه عصبی GMDH 4/96، 99 و 2/98 درصد بدست آمده است و معیارهای RMSE و MSE در هر سه بخش برای روش شبکه عصبی GMDH کوچکتر از روش ARIMA بوده است. از این رو می توان نتیجه گرفت که با توجه به مدلسازی صورت گرفته، روش شبکه عصبی GMDH عملکرد و دقت بالاتری نسبت به روش ARIMA در پیش بینی تقاضای گاز طبیعی دارد.

    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای گاز طبیعی، شبکه عصبی GMDH، ARIMA
  • فرهاد خداداد کاشی، محمدنبی شهیکی تاش، کامبیز هژبر کیانی، سمانه نورانی آزاد صفحات 59-90
    هدف اصلی این مقاله ارزیابی قدرت انحصاری براساس رویکرد تغییرات حدسی در 131 صنعت فعال در کد چهاررقمی ISIC در طی سال های 1390- 1374 می باشد. در این تحقیق از الگوی تعمیم یافته آزام و لوپز (2002) استفاده شده و معادلات عرضه و تقاضا با توجه به داده های پنل و روش حداقل مربعات دومرحله ای با اثرات ثابت (FE2SLS) برآورد شده است. نتایج پژوهش اولا دلالت بر آن دارد که در 91 درصد صنایع ایران، ضریب تغییرات حدسی بالا بوده، ثانیا در 88.4 درصد صنایع، قیمت بیش از هزینه نهایی بوده است. همچنین تفکیک اثرات تمرکز بر قیمت ستاده به دو بخش قدرت بازاری و کارایی هزینه، بیانگر آن است که در شکل گیری انحصار در بخش صنعت ایران، قدرت بازاری در مقایسه با کارایی هزینه نقش غالب و برجسته تر دارد.
    کلیدواژگان: کلید واژه ها: قدرت بازاری، تغییرات حدسی، مارک آپ، اثرات قدرت بازاری، اثرات کارایی هزینه
  • ابراهیم هادیان، علی تحویلی صفحات 91-110
    سرمایه گذاری به عنوان یکی از مهم ترین اجزای تقاضای کل نقش تعیین کننده ای در شکل گیری ادوار تجاری و رشد اقتصادی دارد. بر این اساس از دیرباز نظریه پردازان اقتصادی در صدد تهیه الگویی بوده اند تا بتواند رفتار سرمایه گذاری را با توجه به عوامل تاثیر گذار بر آن تبیین نماید. اگر چه عوامل متعددی به عنوان عوامل تاثیر گذار بر سرمایه گذاری بخش خصوصی شناسایی شده اند، اما در کشورهای در حال توسعه بی ثباتی اقتصادی و نااطمینانی ناشی از آن شکل برجسته تری به خود گرفته است. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه میان نااطمینانی ناشی از نوسانات سیاست های مالی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایران طی دوره زمانی 1388-1352 می باشد. برای دست یابی به این هدف، ابتدا نوسانات سیاست های مالی دولت در غالب دو شاخص، یکی نوسانات کسری بودجه و دیگری نوسانات مالیاتی، با استفاده از روش GARCH محاسبه و به عنوان متغیر نااطمینانی در نظر گرفته شده است. آنگاه به منظور به دست آوردن رابطه میان نااطمینانی مذکور و سرمایه گذاری بخش خصوصی، الگوی ARDL مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از برآورد مدل های مورد بررسی نشان دهنده آن است که نوسانات کسری بودجه تنها در کوتاه مدت و با یک وقفه تاخیر و نوسانات مالیاتی تنها در بلندمدت بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در اقتصاد ایران تاثیر منفی داشته است. این نتایج را می توان ناشی از حاکمیت قاعده برگشت ناپذیری سرمایه گذاری در اقتصاد ایران دانست.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، سرمایه گذاری بخش خصوصی، نوسانات سیاست های مالی
  • احمد جعفری صمیمی، جلال منتظری شورکچالی، احمد گردابی صفحات 111-128
    در تبیین ارتباط بین کسری بودجه دولت و رشد اقتصادی به لحاظ نظری دیدگاه های متفاوتی مطرح شده است. نبود یک اجماع نظر کلی در این زمینه موجب شد مطالعات تجربی زیادی به بررسی اثرگذاری کسری بودجه بر رشد اقتصادی بپردازند که این مطالعات بسته به عواملی چون کشور و دوره زمانی مورد مطالعه، علل بوجود آمدن کسری بودجه و شیوه تامین مالی آن، تکنیک مورد استفاده و... نتایج متناقضی را گزارش کردند.
    با توجه به این تناقضات نظری و تجربی موجود، مطالعه حاضر تلاش کرده است با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم (STR) و با تاکید بر این اصل اساسی که لزوما همه فرآیندها دارای تغییرات شدید حول نقطه آستانه نبوده و تغییرات در پارامترها می تواند به آرامی صورت گیرد، به بررسی اثرگذاری نامتقارن کسری بودجه دولت بر رشد اقتصادی ایران طی دوره 1389:4-1369:1 بپردازد.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داده است کسری بودجه در قالب یک ساختار دو رژیمی بر رشد اقتصادی ایران اثر گذاشته است؛ به نحوی که در دامنه های رکودی اقتصاد (رشد اقتصادی کمتر از 37/3 درصدی) سهم بزرگتر کسری بودجه از تولید ناخالص داخلی، همگام با دیدگاه کینزی، اثر مثبت بر رشد اقتصادی و در دامنه های رونق اقتصاد (رشد اقتصادی بیشتر از 37/3 درصدی) همگام با دیدگاه نئوکلاسیکی، اثر منفی بر رشد اقتصادی داشته است.
    کلیدواژگان: کسری بودجه، رشد اقتصادی، الگوی نامتقارن، رگرسیون انتقال ملایم
  • غلامرضا زمانیان، مهدی بهراد امین صفحات 129-150
    نرخ ارز همواره به عنوان یک متغیر کلیدی و مهم در سیاست گذاری های اقتصادی قلمداد می شود. به علاوه، بعد از به کارگیری نظام نرخ ارز شناور در دهه هفتاد میلادی، نوسانات و نا اطمینانی نرخ ارز و اثرات آن بر تجارت بین الملل نیز مورد توجه محققین واقع شد. اگر چه بیشتر مدل های تجارت استدلال می کنند که نوسانات نرخ ارز، نا اطمینانی و ریسک را افزایش می دهد و در نتیجه موجب کاهش جریان های تجاری از جمله واردات می شود، با این حال، برخی از مطالعات دیگر خلاف آن را نشان می دهند. از این رو، مطالعه حاضر اثر نا اطمینانی نرخ ارز واقعی بر تقاضای واردات ایران طی دوره زمانی 1391- 1359 (2012- 1980) را با استفاده از داده های سالانه مورد بررسی قرار داده است. مدل EGARCH برای تولید لگاریتم سری های واریانس GARCH (تخمین نا اطمینانی نرخ ارز) استفاده شده است. نتایج آزمون ARDL نشان دهنده آن است که تنها متغیرهای نرخ ارز موثر واقعی و واردات هم انباشته اند.
    کلیدواژگان: نا اطمینانی نرخ ارز، EGARCH، واردات، آزمون ARDL
  • علی دهقانی صفحات 149-164
    هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه بین شدت تحقیقات و ساختار بازار در صنایع منسوجات ایران طی سال های 1374-1388 می باشد. برای این منظور از نسبت هزینه های تحقیق و توسعه به فروش صنایع مذکور، به عنوان شاخص شدت تحقیقات استفاده شده و سهم بازار نیز که به صورت نسبت فروش یک بنگاه به فروش صنعت محاسبه می شود، به عنوان متغیر ساختاری بازار استفاده شده است. همچنین از داده های مربوط به کارگاه های صنعتی با 10 نفر و کارکن و بالاتر فعال در صنایع نساجی، چرم، کیف و پوشاک و آزمون علیت گرنجر، گرنجر- هشیائو، تودا و یاماماتو در داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد که بین متغیرهای شدت تحقیقات، به عنوان یک متغیر رفتاری بازار و ساختار بازار در صنایع منسوجات ایران، یک رابطه علی یک طرفه از سوی شدت تحقیقات به ساختار بازار برقرار است و این رابطه علی یک طرفه در هر دو رویکرد علیت تایید می شود.
    کلیدواژگان: آزمون علیت گرنجر، علیت گرنجر هشیائو، تودا و یاماماتو، شدت تحقیقات، ساختار بازار
  • کریم نادری مهدیی، مهسا معتقد، حبیب شهبازی گیگاسری، الهام عبدی صفحات 165-182
    در فعالیت های زراعی، نهاده ها و منابع متعددی برای کشت محصولات مورد استفاده قرار می گیرند که یکی از مهم ترین اهداف مدیران و برنامه ریزان زراعی بهینه سازی کاربرد منابع و نهاده ها در طراحی الگوی کشت مناسب می باشد. لذا هدف اصلی تحقیق، بررسی الگوی کشت بهینه در شهرستان بهار به عنوان قطب اصلی کشت سیب زمینی در استان همدان است. برای این منظور با استفاده از الگوی برنامه ریزی خطی و شبیه سازی وضعیت تولید محصولات زراعی با محوریت نهاده آب، چگونگی امکان تغییر در الگوی کشت مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق سیب زمینی کاران شهرستان بهار در سال زراعی 93-92 می باشند، که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 60 نفر تعیین شد. با استفاده از نرم افزارLingo10 اطلاعات مورد نظر در قالب الگوی برنامه ریزی ریاضی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان داد که به میزان 44/8 درصد بازده برنامه ای، به میزان 94/2 درصد هزینه سرمایه گذاری، 05/3 درصد مصرف کود شیمیایی، 88/0 درصد مصرف سموم افزایش یافته است اما به میزان 99/1 درصد مصرف آب کاهش یافته است که با توجه به اهداف، بازده برنامه ای و مصرف آب در جهت مطلوب پیش رفته است. یافته های تحقیق می تواند مورد استفاده برنامه ریزان و متولیان بخش کشاورزی در شهرستان قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: الگوی کشت، تولید بهینه، برنامه ریزی خطی، سیب زمینی و گندم، همدان
  • محمدحسن فطرس، فاطمه شهبازی صفحات 183-201
    هدف این پژوهش بررسی پویایی درآمد با استفاده از رویکرد داده های شبه ترکیبی طی سال های پیش و پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه های نقدی در ایران است. بدین منظور، با ترکیب داده های مقطعی بودجه خانوار طی سال های 1363 تا 1392 به مدت 30 سال و با ساخت داده های شبه ترکیبی، رفتار متولدین 1305 تا 1359 دنبال می شود. نتایج نشان می دهند طی سال های 1389-1363 (قبل از اجرای قانون هدفمندی یارانه های نقدی) تحرک مطلق و شرطی در ایران پایین و نابرابری فرصتی در طی زمان در حال کاهش بوده است؛ اما سرعت کاهش نابرابری در این مقطع پایین بوده است. بنابراین، تفاوت بین افراد فقیر و ثروتمند در طی زمان تا حدودی کاهش یافته، اما این همگرایی بسیار ضعیف بوده است. درواقع، تا حدودی وضعیت افراد فقیر نسبت به گذشته بهتر شده، ولی نابرابری بین آن ها هنوز هم تا حدودی زیاد بوده است. برای بررسی اثر اجرای قانون هدفمندی یارانه های نقدی، سال های 1363 تا 1392 بررسی و تحلیل شدند. پس از اجرای قانون هدفمندی یارانه های نقدی، نابرابری بین افراد فقیر و غنی بالاست. تحرک مطلق و شرطی همچنان پایین است، اما نسبت به سال های پیش از اجرای قانون، اندکی افزایش را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نابرابری، تحرک درآمدی، هدفمندسازی یارانه های نقدی، رویکرد شبه ترکیبی
  • احمد گوگردچیان، هادی امیری، سید کمیل طیبی، حمیده خوشایند دولت آباد صفحات 203-220
    یکی از دغدغه های مهم اقتصادی کشور که در برنامه های چهارم و پنجم توسعه اقتصادی- اجتماعی نیز تبلور یافته گسترش تجارت و حضور موثر و پایاپای در اقتصاد جهانی است. اما همواره این نکته مطرح بوده که چگونه می توان قدرت رقابت با رقبای خارجی را کسب یا ارتقا بخشید. چنان چه بتوان ریشه های عدم رقابت پذیری و عوامل تشکیل دهنده و موثر بر رقابت پذیری را شناسایی نمود، می توان راهکارهایی در جهت افزایش قدرت رقابت پذیری در شرکت های فعال در فضای کسب وکار کشور پیشنهاد نمود. صنعت فولاد، به عنوان یک صنعت مادر، در توسعه اقتصادی و پویایی هر کشور نقش موثر ایفا می کند. از این رو، بررسی وجود یا عدم وجود مزیت نسبی در این صنعت امری لازم است. یکی از عواملی که به واسطه افزایش قیمت های تمام شده بر رقابت پذیری تاثیر گذار است هزینه های مبادله است، لذا یکی از اهداف سیاست های رقابتی بنگاه ها کاهش هزینه های مبادله است که اثر خود را در کاهش قیمت ها نشان می دهد. نمونه مورد بررسی در این تحقیق شرکت فولاد مبارکه است و برای پاسخگویی به سوالات تحقیق از شاخص هزینه منابع داخلی (DRC) استفاده شده است. نتایج بدست آمده از این تحقیق برای سال 1390 نشان می دهد که این شرکت در حال حاضر در هر سه گروه محصول منتخب (گرم و اسیدشویی، سرد و پوشش دار و سایر) دارای مزیت نسبی است ولی کاهش هزینه مبادله بطور متوسط بیشترین تاثیر را در تغییرات شاخص هزینه منابع داخلی، در محصولات سرد و کمترین میزان تغییرات را در محصولات گرم واسیدشویی دارا می باشد.
    کلیدواژگان: هزینه مبادله، مزیت نسبی، رقابت پذیری، هزینه منابع داخلی، شرکت فولاد مبارکه
  • سید عزیز آرمن، وحید کفیلی*، مجتبی قربان نزاد صفحات 221-236

    تعیین حداقل دستمزد یکی از روش های بهبود سطح رفاه کارگران مخصوصا کارگران بامهارت پایین هست که در کشور ما نیز این سیاست هر ساله چالش های زیادی را بین کارفرمایان، کارگران و دولت ایجاد می کند. همچنین نرخ بیکاری به عنوان یکی از مهم ترین متغیرهای اقتصاد، تحت تاثیر حداقل دستمزد است. از این رو هدف از این مطالعه، بررسی رابطه دوسویه بین حداقل دستمزد و بیکاری بوده است. در این راستا با استفاده از رهیافت ارائه شده توسط تودو-یاماموتو و روش خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) رابطه بین حداقل دستمزد حقیقی و نرخ بیکاری طی سال های 90-1350 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که در هر دو سو، این رابطه برقرار نمی باشد. به عبارتی تعیین سطح حداقل دستمزد بر میزان تقاضا و اشتغال نیروی کار تاثیرگذار نیست و رفتار سطح حداقل دستمزد حقیقی از نرخ بیکاری تبعیت نمی کند و در تعیین سطح حداقل دستمزد نیروی کار، نرخ بیکاری حاکم بر جامعه مد نظر قرار نمی گیرد. همچنین بررسی رابطه هم جمعی بین حداقل دستمزد ماهیانه و شاخص قیمت ها نیز نشان داد، رابطه هم جمعی بین این دو متغیر برقرار نیست و در بلندمدت همدیگر را به خوبی دنبال نمی کنند.

    کلیدواژگان: حداقل دستمزد، بیکاری، رابطه علی
  • جهانگیر بیابانی، اصغر ابوالحسنی هستیانی، نادر مهرگان، داریوش حسنوند * صفحات 233-255

    تاثیرگذاری و کارایی سیاست پولی در اقتصاد، وابسته به فرض درون زایی یا برون زایی عرضه ی پول است. حاکمیت هر یک از فرض های برون زایی یا درون زایی پول، در کارایی، اثرگذاری و تنظیم سیاست های پولی تاثیر بسیار مهم دارد. مطالعات زیادی و نظرات متفاوتی در مکاتب مختلف پولی در مورد حاکمیت هر یک از دو شق فرض های فوق وجود دارد. یک راه حل برای درک حاکمیت هر یک از نظریات مختلف، آزمون تجربی نظریه در کشور مورد بررسی است. در اینجا نیز برای آزمون درون زایی بر اساس دو دیدگاه مهم ساختارگرایی و تطابق گرایی پساکینزی، برخلاف مطالعات گذشته، از روش آزمون مستقیم (روش 2sls) و آزمون سارگان با استفاده از داده های فصلی بین سا ل های 1375 تا1391 استفاده شده است. نتایج حاکی است که اولا پول درون زا است و ثانیا در ارتباط با درون زایی پول، دیدگاه ساختارگرایان نسبت به دیدگاه تطابق گرایان، تطابق بیشتری با ساختار اقتصادی ایران دارد. از اینرو سیاست گذاران پولی، باید تناسب سیاست های پولی را با ماهیت درون زای پول تطابق گرایان در نظر گیرند. تبدیل هدف گذاری از هدف گذاری پولی و رشد نقدینگی به هدف گذاری های متناسب با شرایط درون زایی پول، یکی از این تحولات متناسب با درونزایی پول است.

    کلیدواژگان: عرضه ی پول اران، درون زایی، ساختارگرایی، تطابق گرایی، آزمون TSLS
|
  • Saeed Malekosadati, Mostafa Salimifar, Mohammad Reza Lotfalipour, Hadi Ghavami Pages 1-31
    When over-extraction of budget resources for executing special interests policies becomes a behavioural pattern, it results in creating a phenomenon which is known as “common pool problem”. This paper analyses the common pool problem in development projects budgeting in Iran from the view point of the role of electoral institutions which is a determinant of the behaviour of members of parliament who as a matter of fact are one of the most influential groups in allocating the country’s budget. One main question of this study is to examine the impact of amalgamation of constituencies of each province - i.e. provincialising the constituencies – on MPs’ motivational behaviour in pursuing the national development plans against local ones. Consequently, the common pool problem in development budgeting is being addressed.In order to analyse the above-mentioned problem, a mathematical optimising model has been used to measure the degree of resource allocation deviation from a social optimal level before and after the amalgamation of constituencies. The study reveals that by applying this institutional change (1) the common pool problem will be alleviated (2) the MPs will be more motivated to prepare national development projects, and (3) the accountability to local constituencies will be decreased.
    Keywords: Common Pool Problem, Development Budget, Electoral Institutions, provincialising the constituencies
  • Hamid Abrishami, Farkhonde Jabajameli, Masoume Abolhasani, Afshin Javan Pages 33-58

    Natural gas because of its advantages plays a key role in economy of Iran. Given the continuously rising natural gas consumption, planning in the gas sector by taking into account predicted demand is critical for ensuring sustainable development. In this study we develop models for predicting natural gas demand in residential-commercial, industrial and power plant sectors in Iran using ARIMA (Autoregressive Integrated Moving Average) and Neural Network GMDH(Group Method of Data Handling) approaches. The time series data of natural gas demand, natural gas price and air temperature are used as the model variables. the RMSE, MSE and Prediction Error Percentage indexes are used for comparing this models. The prediction accuracy percentage index for residential-commercial, industrial and power plant sectors in ARIMA method are 93.8, 98.3 and 87 percent and those in Network GMDH method are 96.4, 99 and 98.2 percent respectively. The results indicate better performance and accuracy for the GMDH approach compared to the ARIMA model in predicting natural gas demand.

    Keywords: Natural gas demand prediction, ARIMA, Neural Network GMDH
  • Farhad Khodadad Kashi, Mohammad Nabi Shahyakitash, Kambiz Hojabrkiani, Samaneh Noraniazad Pages 59-90
    The main purpose of this investigation is analyzing monopoly power by using conjectural variations approach, in Iran’s manufacturing industries for 4-digit ISIC code over the 1995 to 2011period. In this article a generalized model of Azzam and Lopez (2002) has been used, and supply and demand equations have been estimated with fixed effect two stage least squares (FE2SLS) method. The findings indicate that in 91% of the industries conjectural variation coefficient has been high, and in 88.4% of the Iranian industries price has been higher than marginal cost. Also the results of separating market power and cost efficiency effects on output price owing to changes concentration, in each industry, indicate that market power effect predominates over the cost efficiency effect in the Iran’s manufacturing industries.
    Keywords: Market power, Conjectural Variation, Mark, up, Market Power Effect, Cost effeciency Effect
  • Ebrahim Hadian, Ali Tahvili Pages 91-110
    Investment as one of the main components of aggregate demand has a substantial effect on business cycle and economic growth. This paper examines the effects of fiscal policy uncertainty on private investment in the context of the Iranian economy. In doing so, an ARDL model and time series data for the period 1973-2009 have been used. To estimate uncertainty, we construct two indices that quantify fiscal policy uncertainty by using the GARCH(p, q) technique. Then, we use them as explanatory variables to estimate their effects on the private investment in two separate models.The results indicate that uncertainty has negative effect on private investment behavior. However, uncertainty index constructed by using government budget deficit volatility reduces investment in short run, the other index has a long run negative effect. Moreover, among control variables, government investment and real exchange rate have significant effect on private investment in short run and long run.
    Keywords: Iranian economy, private investment, Fiscal policy uncertainty
  • Ahmad Jafari Samimi, Jalal Montazeri Shoorekchali, Ahmad Gerdabi Pages 111-128
    There are different views on explaining the theoretical relationship between government budget deficit and economic growth. The lack of a general consensus on this subject has led to great amount of empirical studies in this area. Many studies have reported controversial results based on factors such as country specifications and time periods, and budget deficit financing methods. Due to ambiguities surrounding the theoretical and empirical analysis the present paper uses Smoothed Transition Regression (STR) model to examine an asymmetric impact of government budget deficit on economic growth in Iran based on seasonal data during of 2010:4 -1980:1. The results indicate that budget deficit in a two regimes structure has affected Iran’s economic growth. In this structure, during recession (with an economic growth less than 37.3 percent) a larger share of budget deficit to GDP, Consistent with the Keynesian view, the budget deficit has a positive effect on economic growth. On the contrary in economic boom (with an economic growth more than 37.3 percent), witnessing a negative effect on economic growth which support the neoclassical view.
    Keywords: Government deficit, economic growth, Asymmetrical model, smooth transition regression
  • Gholamreza Zamanian, Mehdi Behrad Amin Pages 129-150
    The exchange rate as a key variable in economic policis have been considered. Moreover, after applying the floating exchange rate regime in the 70s, the volatility and uncertainty of exchange rates and their effects on international trade also to be considered for researchers.. Although most trade models argue that exchange rate volatility increases the uncertainty and risk and therefore reduce trade flows, including imports, however, some studies it suggests the opposite. Hence, This study investigates the impact of real exchange rate uncertainty on import demand of Iran. The period of study is during 1980 – 2012. The EGARCH model is used to generate the log of GARCH variance series. The results from ARDL bounds testing for cointegration show that variable of real exchange rate and import variable are cointegrated. results of short-term dynamics and ECM estimation indicate that Even though there is no long-run impact, but the short-run negative.
    Keywords: exchange rate uncertainty, EGARCH, imports, ARDL bounds testing
  • Ali Dehghani Pages 149-164
    The main objective of this paper is to examine the impact of Research and Development Intensity as behavioral variable and market share as structural variables on the Iranian Textiles Industries. For this purpose, data on industrial workshops with 10 employees or more and the Hsiao’s Granger Causality and Granger Causality in panel data is used along with the data during the period of 1995-2009 to study this issue. Moreover, the empirical model of this study has been estimated by the Panel Data approach.The empirical results indicate that the Research and Development Intensity has positive and significant effects on the market share of Iranian Textiles Industries.Hence, in order to change the market structure of monopolistic to competition in the textile industry in Iran, has been the need to support research activities in these industries.
    Keywords: Research, Development Intensity, Market Structure, Iraninan Textiles industries, Hsiao, Granger Causality, Panel Data.
  • Karim Naderimahdei, Mahsa Motaghed, Habib Shahbazi Gigasari, Elham Abdi Pages 165-182
    In agricultural activities, multiple inputs and sources are use. The main objectives of farm managers and planners were to optimizing the resources usage and inputs for determining appropriate cropping pattern. Hamedan province and Bahar county has high potential for agricultural productions. The main purpose of research was to investigate optimal cropping pattern for Bahar county for crop years of 2013-2014. For the mentioned aim, mathematical planning and simulation of cropping products on the basis of water input. Data were analyzed by Lingo10 software in mathematical model. In the study, feasibility of efficiency maximization and investment cost, water usage, chemical matters minimization were analyzed according to land limitation and water availability. Results show that for the purpose of mentioned aim planning efficiency of product were increased: 8.44 percent, investment cost 2.94percent, chemical manure usage 3.05, chemical toxins usage 0.88 but water usage 1.99 percent decreased. It can be expected that findings will contribute to agricultural related organizations and planners.
    Keywords: cropping pattern, optimal product, linear programming, potato, wheat, Hamedan
  • Mohammad Hassan Fotros, Fatmeh Shahbazi Pages 183-201
    This study investigates the dynamics of a pseudo-panel data approach in the years before and after the implementation of targeted cash subsidies in Iran. For this purpose, a combination of cross-sectional data for the years 1363 to 1392 for a period of 30 years followed and with household budget by born pseudo-panel data in 1305 to 1359. The results show that during the years 1363-1389 (before the implementation of targeted cash subsidies), absolute and conditional mobility in low and unequal opportunity is decreasing over time, but the rate of decline is lower inequality. So it is possible that some differences between rich and poor is reduced over time, but it will be too weak convergence. In fact, the situation is somewhat better for the poor than in the past, but the disparity between them is still somewhat high. After enforcement targeted cash law subsidies as absolute and conditional mobility is low, and the disparity between rich and poor people is so high.
    Keywords: inequality, income mobility, targeted cash subsidies, pseudo, panel approach
  • Ahmad Ghogherdchian, Hadi Amiri, Sead Komail Tayebi, Hamide Khoshayand Dolatabad Pages 203-220
    One of the major concerns of the country's economy in the fourth and fifth programs for socio- economic development is the expansion of trade and barter crystallized in the global economy. But the point has always been how to learn or improve their ability to compete with foreign competitors. If the roots of competitiveness and constituent factors affecting the competitiveness can be identified, it could be suggested the solutions to increase the competitiveness of companies in the business environment.Steel industry, as a mother industry, plays an important role in economic development, and dynamics of each country. Thus, investigating the presence or absence of comparative advantage in this industry is necessary. One factor that affects competitiveness by increasing the cost price is the transaction costs. One of the objectives of competition of firm's is reducing transaction costs that indicated its effectiveness in reducing prices. The case study in this paper is Mobrake Steel Corporation and to answer the research questions, domestic resource cost (DRC) index is used.The results of this study in 1390 shows that the company has currently comparative advantage in three selected product groups (Hot and pickling, cold and coated or other), but reducing transaction costs, on average, had the greatest effect on the domestic resources cost index of cold products and hot products has the lowest variation.
    Keywords: Transaction Costs, Comparative Advantages, Competetivness, Domestic Resource Cost, Mobarake Steel Corporation
  • Sayed Aziz Armen, Vahid Kafili, Mojtabva Ghorban Nejad Pages 221-236

    Determining minimum wage is one of the strategies to improve the level of welfare of labor force, especially those who are low-skilled. There exists a challenge in Iran regarding this issue among employers, employees and government. This paper investigates a bidirectional relation between real minimum wage and rate during the period 1971-2011 utilizing Toda-Yamamoto and ARDL approaches. Obtained results show that there is not any relationship between these variables implying that wage level does not affect demand for labor force and unemployment. Determining real minimum wage does not comply with unemployment rate. In fact, unemployment rate is not considered in determining minimum wage of the labor force. Furthermore, unemployment rate does not have any influence on real minimum wage. Besides, the analysis of the co-integration relationship between real minimum wage and price index showed that there is no co-integration between the two variables and they do follow each other in the long run.

    Keywords: Minimum wage, unemployment, causal relationship
  • Jahangir Biyabani, Asghar Abolhasani, Nader Mehrghan, Darioush Hassanvand Pages 233-255

    Effectiveness and efficiency of monetary policy in economics, first of all is related to assumption of exogeneity or endogeneity of monetary policy. Domain of these two assumptions affects Effectiveness, efficiency and regulation of monetary policy. There are so many studies and views about dominance of these two assumptions. Empirical test is a solution for understanding the dominance of different views in a given country. There have been some investigations to study endogeneity of Iran money supply, but here - unlike previous studies – the direct test and Sargan test according to seasonal data between1375-1391 based on two important views of structuralism and accommodationism has been used. The Results show that firstly, money is endogenous. Secondly, concerning the endogeneity of money, structuralism's approach matches more to Iran economics than accommodationism's view. Necessary of change in targeting; from monetary targeting and liquidity growth to targeting compatible to endogeneity conditions of money is of the other result of the study.

    Keywords: endogeneity, accommodationism, structuralism, Money Supply of iran, TSLS test