فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 16 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 16 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پریا پارسا، زین العابدین صادقی، سید عبدالمجید جلایی اسفندآبادی صفحات 1-24
    در این مقاله سعی شده تا توابع فاصله ای هذلولی پارامتری را که به تازگی توسعه یافته اند؛ جهت تجزیه و تحلیل کارایی زیست محیطی و انرژی30 استان ایران برای سال های 1390-1385 بر اساس داده های تابلویی به کار گرفته شوند؛ تا رشد بهره وری زیست محیطی کل عوامل تولید را از طریق دو مولفه قابل اندازه گیری، «تغییر در فناوری و تغییر در کارایی فنی زیست محیطی» بر اساس توابع فاصله ای هذلولی تخمین زده شده محاسبه نماید. نتایج در این دوره زمانی نشان می دهند؛ بهره وری زیست محیطی کل عوامل تولید به طور متوسط 47/8 درصد کاهش یافته و این موضوع به علت کاهش شدید در کارایی فنی زیست محیطی و همچنین افزایش انتشار آلاینده 2CO است. با افزایش انتشار 2CO، تغییرات بهره وری زیست محیطی عوامل تولید کوچک تر از تغییرات بهره وری کل عوامل شده و بدین معناست که محیط زیست به جای بهبود با پدیده تخریب در طی دوره زمانی مذکور مواجه شده است.
    کلیدواژگان: استان های ایران، کارایی انرژی، کارایی زیست محیطی، بهره وری زیست محیطی عوامل تولید، تابع فاصله ای
  • ابراهیم نصیرالاسلامی، تیمور رحمانی، حمید ابریشمی صفحات 25-42
    تنوع بخشی به منابع درآمدها اعمال یک سیاست استراتژیک در اقتصاد و مدیریت است. با تنوع بخشی امکان دسترسی با ثبات تر و انعطاف پذیرتریبه اهداف و کارکردهای مدیریت مالی فراهم می شود. در این مقاله، اثر متغیرهاییمانند نوسانات تولید ناخال صداخلی، شاخص تنوع بخشی مالیات، سهم مالیات های غیرمستقیم، نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی، نرخرشد درآمدهای نفتی، تولید ناخالص داخلی سرانه، سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی و ضریب جینی بر نوسانات درآمدهای مالیاتی دولت با استفاده از روش مدل خود رگرسیونی و توزیع با وقفه(ARDL)موردبررسیو تحلیل قرار گرفته است.
    نتایج به دست آمده از تخمین مدل رگرسیونی نشان می دهند که ساختار مالیات ها و همچنین ساختار اقتصاد در یافتن ترکیبی از مالیات ها که ثبات درآمدی برای دولت به وجود آورند، نقش مهمی دارند، علاوه بر این ساختار هر مالیات نیز بر عملکرد مالیاتی و نتایج آن اثر تعیین کننده ای دارد.
    کلیدواژگان: مالیات، ثبات و پایداری درآمدی، مدل خودرگرسیونی و توزیع با وقفه (ARDL)
  • محسن پورعبادالهان کویچ، محمد مهدی برقی اسگویی، حسین پناهی، خدیجه صالحی ابر، ایرج قاسمی صفحات 43-57
    دی اکسید کربن ناشی از احتراق سوخت های فسیلی با داشتن بیشترین سهم از گازهای گلخانه ای، مهمترین عامل آلودگی هواست. صنایع محصولات کانی غیرفلزی با داشتن سهم 8/25 درصدی در سال 1390، بیشترین نقش را در انتشار آلودگی دی اکسید کربن صنایع ده نفر کارکن و بیشتر ایران داشته است. داشتن آگاهی از چگونگی تغییرات این نوع آلودگی ها مستلزم توجه به عوامل مختلف موثر در انتشار آن ها است. بر همین اساس در مطالعه حاضر، انتشار دی اکسید کربن در صنایع محصولات کانی غیرفلزی ایران طی دوره 1390-1379، به شش عامل اثر فعالیت، اثر ساختار بین بخشی، اثر ساختار درون بخشی، اثر شدت انرژی، اثر ترکیب سوخت و اثر ضریب انتشار تجزیه می شود و با استفاده از روش LMDI، اثر تغییر در هر یک از این عوامل بر تغییرات انتشار دی اکسید کربن مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصله نشان می دهد که تغییرات در اثر فعالیت، اثر ساختار بین بخشی و اثر ضریب انتشار به ترتیب بیشترین تاثیر را بر رشد انتشار دی اکسید کربن صنایع محصولات کانی غیرفلزی داشته اند و در نقطه مقابل، تغییرات اثر شدت انرژی، اثر ساختار درون بخشی و اثر ترکیب سوخت عوامل اصلی کاهش انتشار دی اکسید کربن بوده اند.
    کلیدواژگان: تحلیل تجزیه شاخص، انتشار آلودگی دی اکسید کربن، صنایع محصولات کانی غیرفلزی، روش LMDI، ایران
  • حسین راغفر، میترا باباپور، محدثه یزدان پناه صفحات 59-79
    در این مطالعه پدیده فقر در ارتباط با رشد اقتصادی و نابرابری به تفکیک برنامه های توسعه اول تا چهارم اقتصادی، اجتماعی بررسی می شود. بدین منظور کشش های فقر نسبت به رشد اقتصادی و نابرابری محاسبه می شود و در نهایت چگونگی توزیع منافع ناشی از رشد به کمک شاخص نرخ رشد معادل فقر کاکوانی و سان (2008) موردبررسی قرار می گیرد. بررسی نرخ رشد معادل فقر می تواند ابزار بسیار مهمی برای سیاست گذاری دولت ها در جهت کاهش فقر باشد. تجزیه تغییرات فقر در مناطق شهری، روستایی و کل کشور نشان می دهد که اثر خالص رشد بر فقر منفی است اما اثر خالص نابرابری دارای نوسانات مثبت و منفی بوده است. تحولات اقتصادی و سیاسی در ایران طی دوره موردمطالعه تا حد زیادی می تواند این روند نامنظم را توجیه کند. محاسبه شاخص نرخ رشد معادل فقر و مقایسه نتایج برنامه های توسعه اول تا چهارم اقتصادی، اجتماعی ایران نیز نشان می دهد که علیرغم وجود برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی در کشور سیاست اثرگذاری برای دستیابی به رفاه و آسایش مستمر دنبال نشده است.
    کلیدواژگان: فقر، نابرابری، رشد، نرخ رشد معادل فقر، ایران
  • محمدعلی فلاحی، فرشته جندقی میبدی، زهره اسکندری پور صفحات 81-106
    در این مطالعه رابطه بلندمدت میان ابعاد سرمایه انسانی (آموزش و سلامت) و بهره وری کل عوامل (TFP) تولید ایران با استفاده از تحلیل سری زمانی طی دوره زمانی 57-1389 برآورد شده است. در کنار شاخص های سرمایه انسانی از متغیرهای دیگری نظیر انباشت سرمایه تحقیق و توسعه داخلی و موجودی سرمایه سرانه به عنوان متغیرهای کنترل استفاده شده است. تحلیل همگرایی بلندمدت از طریق برآورد الگوی تصحیح خطای نامقید (UECM) بر مبنای آزمون باند انجام و ضرایب بلندمدت و کوتاه مدت با استفاده از الگوی خود بازگشت با وقفه های گسترده(ARDL) برآورد شده است. نتایج برآورد حاکی از اثر مثبت و معنی دار شاخص های سرمایه انسانی و موجودی سرمایه سرانه بر سطح بهره وری کل عوامل است. نتایج آزمون علیت در چارچوب الگوی تصحیح خطا (ECM)، بیانگر وجود رابطه علی دوطرفه میان سرمایه انسانی از نوع آموزش و بهره وری کل عوامل تولید در بلندمدت است.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، سرمایه انسانی، الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده(ARDL)، آزمون باند، آزمون علیت، ایران
  • ابراهیم رضایی صفحات 107-134
    این مقاله، یکی از مهمترین «موضوعات اقتصادی» یعنی رابطه ی بین درآمدهای دولت و تغییرات جمعیتی را که ممکن است تبدیل به یک «مساله اقتصادی» شود مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور دو پایه ی مالیاتی درآمد و مصرف که به لحاظ نظری، بیشترین ارتباط را با تغییرات جمعیتی دارند انتخاب شده اند. برای این بررسی از یک چارچوب تحلیلی خرد استفاده شده که شامل چند مرحله است: در مرحله ی اول، پروفایل های درآمدی افراد تخمین زده شده اند، سپس با استفاده از یک تابع چند نرخی، مالیات متعلق به هر طبقه ی سنی برآورد شده و در نهایت بعد از پیش بینی کل دریافتی های مالیات بر درآمد، بر اساس یک تحلیل حساسیت، واکنش مالیات بر درآمد متعلق به هر کدام از گروه های سنی به تغییرات جمعیتی مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین، مالیات بر مصرف نیز طی یک فرآیند چند مرحله ای و به کارگیری ابزارهای تخمین و جداول داده- ستانده مورد برآورد واقع شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که مالیات بر درآمد در ایران در حال حاضر صرفا برای گروه های پایین سنی تحت تاثیر منفی تغییرات جمعیتی قرارگرفته و با یک آهنگ مداوم تا اواخر دهه ی 1410 شمسی سایر طبقات سنی را نیز در برمی گیرد. مالیات بر مصرف نیز کندتر از مالیات بر درآمد تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: تغییرات جمعیتی، مالیات بر مصرف، مالیات بر درآمد، شبیه سازی خرد، تابع مالیات چند نرخی
  • ویدا ورهرامی، رسام مشرفی، جابر لایق گیگلو صفحات 135-155
    هدف این مطالعه بررسی اثرات نامتقارن قیمت گاز طبیعی بر میزان مصرف آن در بخش صنعتی ایران است که به عنوان هدف فرعی توابع تقاضای گاز طبیعی در این بخش نیز تخمین زده شده است. این مطالعه به تجزیه و تحلیل وجود یا عدم وجود اثرات نامتقارن قیمت گاز طبیعی در قالب مدل کویک برای دوره زمانی 91-1370پرداخته است. نتایج به دست آمده از این پژوهش، با استفاده از تجزیه قیمت و استفاده از آزمون والد، گویای این مطلب است که اثرات تغییرات قیمت گاز طبیعی بر میزان مصرف آن در بخش صنعتی در فاصله سال های 91-1370متقارن است. همچنین نتایج این پژوهش نشان داد که اثر تغییرات درآمدی بر مصرف گاز طبیعی در بخش صنعتی در این دوران نامتقارن است. در دوره موردبررسی در این مقاله، کشش های قیمتی بلندمدت و کوتاه مدت تقاضای گاز طبیعی 0.56- و 0.33- و کشش های درآمدی کوتاه مدت و بلندمدت تقاضای گاز طبیعی 59/16 برآورد گردیده است.
    کلیدواژگان: اثرات نامتقارن، مدل کویک، کشش قیمتی و کشش درآمدی گاز طبیعی
  • وحید شهابی نژاد صفحات 157-178
    دو شاخص شناخته شده راجع به اینکه نهاده های انرژی چگونه مصرف می شوند وجود دارد: یکی شدت انرژی که میزان مصرف انرژی برای تولید یک واحد محصول را اندازه می گیرد و دیگری کارایی انرژی (بهره وری انرژی)، که نسبت تولید ناخالص داخلی به انرژی مصرفی را اندازه می گیرد. اما این دو شاخص انرژی را به عنوان تنها نهاده در نظر می گیرند. در مقابل، شاخص TFEE علاوه بر انرژی سایر نهاده های کلیدی تولیدمثل نیروی کار و سرمایه را نیز در محاسبه ی کارایی انرژی لحاظ می کند. در این مطالعه کارایی انرژی صنایع بزرگ استان های ایران در دوره 1390-1387 با استفاده از شاخص کارایی کل عامل انرژی (TFEE) در چارچوب کلیه ی عوامل تولید و بر پایه ی روش تحلیل فراگیر داده ها محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که میانگین کارایی انرژی کل صنایع بزرگ استان های ایران در دوره ی موردنظر تقریبا 4/0 می باشد و بیشترین میزان متوسط کارایی انرژی به ترتیب مربوط به استان های هرمزگان، تهران، بوشهر، آذربایجان و کرمان و کمترین آن نیز مربوط به خراسان شمالی، چهارمحال بختیاری، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و لرستان می باشد. همچنین برآوردها در دوره ی مورد نظر نشان می دهد که متوسط کارایی انرژی استان ها تا سال 1389 در حال کاهش و پس از آن یعنی در سال 1390 با اصلاح قیمت حامل های انرژی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: کارایی کل عامل انرژی، تحلیل فراگیر داده ها، صنایع بزرگ استان های ایران
  • سید مرتضی افقه، مائده غرافی، مهدی بصیرت صفحات 179-203
    مطالعه پیرامون عوامل موثر بر توزیع درآمد از مهم ترین اهداف محققین علوم اجتماعی در کشور های درحال توسعه می باشد. در این میان نقش آموزش در توزیع درآمد ازجمله موضوعاتی است که توجه متفکرین حوزه علوم اجتماعی و توسعه را به خود جلب کرده است. در ایران نیز موضوع توزیع درآمد و عوامل موثر بر آن از اهمیت خاصی برخوردار است؛ به این دلیل، در این پژوهش سعی شده است تا اثر نابرابری آموزش بر توزیع درآمد در ایران طی دوره 1390-1360موردمطالعه قرار گیرد. به این منظور، با استفاده از متغیر های متوسط سال های تحصیل و ضریب جینی آموزش نیروی کار بالای 15 سال به عنوان معیار هایی برای سنجش نابرابری آموزش و با بهره گیری از روش همجمعی یوهانسن – یوسیلیوس، اثر نابرابری آموزش بر توزیع درآمد مورد آزمون قرار گرفت. همچنین در این مطالعه، از متغیر های سهم هزینه های آموزشی دولت، اندازه دولت و تولید ناخالص داخلی سرانه به عنوان دیگر متغیر های اثرگذار بر توزیع درآمد استفاده شد. این مطالعه نشان داد که متغیر ضریب جینی آموزش، بهتر می تواند اثر نابرابری آموزش بر توزیع درآمد را توضیح دهد و بیانگر این است که نابرابری آموزش با نابرابری درآمد ارتباط مستقیم داشته، درحالی که سهم هزینه های آموزشی دولت با ضریب جینی درآمد رابطه معکوس دارد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که حرکت به سمت کاهش نابرابری در آموزش منجر به توزیع بهتر درآمد خواهد شد. به علاوه، افزایش سهم هزینه های آموزشی دولت منجر به بهبود ضریب جینی درآمد شده است.
    کلیدواژگان: نابراب، ری آموزش، توزیع درآم، د، متوسط سال های تحصیل، ض، ریب جینی آموزش، روش یوهانسن- یوسیلیوس
  • کیومرث شهبازی، اکبر پیله ور سلطان احمدی صفحات 205-232
    بیمارستان ها وظیفه حفظ سلامت افراد را بر عهده داشته و قسمت اعظم هزینه های سلامت را به خود اختصاص می دهند. شواهد حاکی از آن است که چشم انداز وسیعی برای ارتقاء و اعتلای منابع بیمارستان ها (مالی و انسانی) وجود دارد. آگاهی و اطلاع از مقدار تقاضای آینده، مدیریت بهینه این منابع و کیفیت خدمات رسانی در حوزه سلامت را تا حد زیادی تضمین می نماید. هدف اصلی این مطالعه بررسی مدل های خطی (ARIMA) و غیرخطی (شبکه عصبیMLP) در پیش بینی تقاضای تعداد افراد بیمار جهت بستری در بیمارستان امام رضا (ع) ارومیه، در بازه های زمانی ساعتی، روزانه، هفتگی و ماهانه و همچنین به تفکیک بخش های مختلف بیمارستان است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که مدل غیرخطی شبکه ی عصبی مصنوعی مبتنی بر الگوریتم MLP، دارای عملکرد بهتری در پیش بینی تقاضای درمان (در دوره نمونه) بوده و قادر است پیش بینی های دقیق تری نسبت به مدل ARIMA ارائه دهد. مدل شبکه عصبی MLP با متوسط درصد خطای 96/24% نسبت به مدل ARIMA با متوسط درصد خطای کل 73/26% دارای قدرت پیش بینی بالایی می باشد. همچنین نتایج پیش بینی های بخش کودکان و نوزادان نشان می دهد که مدل خطی ARMA دارای قدرت پیش بینی بالاتری نسبت به مدل غیرخطی شبکه عصبی MLP می باشد که دلیل این ناسازگاری با فرضیه های تحقیق را می توان در واریانس پایین داده های این بخش جستجو کرد.
    کلیدواژگان: پیش بینی تقاضای درمان، بخش اورژانس، مدل اتورگرسیو میانگین متحرک، مدل شبکه های عصبی
|
  • Paria Parsa, Zeynalabedin Sadeghi, Abdolmajid Jalaee Pages 1-24
    This paper extends recently developed parametric hyperbolic distance functions to the analysis of energy and environmental efficiency for a panel data of 30 provinces in Iran from 2006-2011, and then decomposes the growth of environmental total factor productivity into two component measures, namely, environmental technology change and environmental technical efficiency change based on the estimated hyperbolic distance functions. In this period of time, the results show that environmental total factor productivity change has decreased average 8/47 percent, because of high decreases in the environmental technical efficiency and increases emission of CO2. With increases emission of CO2, the environmental total factor productivity change has been smaller than total factor productivity change and means that in this period of time, the environment is faced with the phenomenon of destruction rather than improving.
    Keywords: The provinces of Iran, Energy efficiency, Environmental efficiency, Environmental total factor productivity, distance function
  • Ebrahim Nasiroleslami, Teimoor Rahmani, Hamid Abrishami Pages 25-42
    Diversification of income sources is a strategic policy application in economics and management. Deal with the diversity makes it possible to access a more stable financial management objectives and its performance. In this paper, the effects of some variables such as fluctuations in GDP, tax diversification index, the share of indirect taxes, the tax to GDP ratio, oil income growth rate, GDP per capita, the share of agriculture value added, Gini coefficient on government tax income fluctuations are examined by using ARDL regression model.The results of estimating the regression model show that tax structure and the structure of the economy are important to bring stability for the combination of government tax revenue. In addition the tax structure and tax consequences affects on performance.
    Keywords: tax, stable, sustainable income, ARDL
  • Mohsen Pourbadollahan Covich, Mohahmadmehdi Barghi Oskooee, Hossein Panahi, Khadijeh Salehi Abar, Iraj Ghasemi Pages 43-57
    Carbon Dioxide (CO2) resulting from the combustion of fossil fuels has the highest share of greenhouse gas emissions. Non-metallic mineral products industries with a share of 25.8 per cent had a significant role in CO2 emissions of Iranian ten people or more industries at 2011. In order to have knowledge about the changes of such pollutions, the recognition of the influencing factors of emissions of them is required. In this study, using the LMDI approach, the changes in total CO2 emissions in Iranian non-metallic mineral products industries are traced back to changes in activity level, structural change between sectors, structural change within sectors, energy intensity, fuel mix and emission factors, over the period of 2000 – 2011. The results indicate that the changes in the activity level, structural change between sectors and emission factors are the major factors of increasing CO2, respectively. In contrast, changes in the energy intensity, structural change within sectors and fuel mix factors have decreased the CO2 emissions of such industries.
    Keywords: Index Decomposition Analysis, CO2 Emissions, Non, Metallic Mineral Products Industries, LMDI Method, Iran
  • Hossein Raghfar, Mitra Babapour, Mohadese Yazdanpanah Pages 59-79
    This study focuses on the relationship of poverty with economic growth and inequality during different socio-economic development programs in Iran between1989-2013. To this end, the elasticity of poverty was decomposed into growth and inequality effects; then the outcome of the economic growth is calculated using Kakwani and Son’s (2008) Poverty Equivalent Growth Rate index. This index demonstrates how the benefits of growth are distributed between the poor and the non-poor people. Study of the poverty equivalent growth rate can be an important tool for the governments to reduce poverty. Poverty changes decomposition to the neutral effects of the growth and inequality in rural and urban area shows that the effect of neutral growth on poverty is negative, whilst the neutral effect of inequality has positive and negative fluctuation. Iran’s economic and political evolvement during the years which our study focused on, can explain these fluctuations. Calculating Poverty Equivalent Growth Rate index and its comparison with the economic and social development programs in Iran, show that there were not any effective policies to achieve sustainable welfare.
    Keywords: Poverty, Inequality, Growth, Poverty Equivalent Growth Rate, Iran
  • Mohammad Ali Falahi, Fereshteh Jandaghi Meybodi, Zohreh Eskandaripoor Pages 81-106
    In this study, using time series analysis, the long-run relationship between human capital dimensions (education and health) and total factor productivity of production in Iran’s economy is estimated during 1978 to 2010. Along with human capital indicators, other variables such as accumulation of domestic R&D capital and capital stock per workers are used as control variables. Cointegration analysis with estimating Unrestricted Error Correction Model (UECM) based on Bounds Test is performed. The Long-run and short-run coefficients, using Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method, are estimated. The results confirm that the human capital indicators and capital stock per workers have significant and positive effect on the productivity level. The results of Granger-causality test based on Error Correction Model (ECM), show that there exist a bi-directional causal relation between the human capital (education) and total factor productivity of production in the long-run.
    Keywords: total factor productivity of production, Human Capital, Auto Regressive Distributed Lag (ARDL), Bounds test, Causality test, Iran
  • Ebrahim Rezaee Pages 107-134
    This paper investigates the relationship between demographic changes and tax revenues, as a prominent economical subject which can be transformed to an economic problem, potentially. So, the two tax bases, which have the closest relation with population changes, have been considered. To continue analysis, a microsimulation framework is employed which itself involves several stages: Firstly, income profiles of individuals have estimated. Then, using multi-rate tax function the tax revenue of every age group has been estimated. After aggregation and projection of total income tax revenues based on multi-rate function output, sensitivity analysis of each group's income against demographic changes has performed. Also, tax on consumption has estimated based on multi stage process and applying several estimator tools and input-output coefficients. Results show that, at the present, income's tax revenues of younger groups is affecting by demographic changes and other old age groups will be affect until 2030s decade. Tax on consumption will be affect slower than tax on income.
    Keywords: The Effects of Demographic Changes on Income, Consumption Taxes in Iranian Economy: Microsimulation Approach
  • Vida Varahrami, Rassam Moshrefi, Jaber Layegh Gigloo Pages 135-155
    Aim of this paper is to survey asymmetric effects of natural gas price on it's demand in industrial sector and demand function of natural gas in this sector is derived. This paper surveyed existence of asymmetric effects of natural gas price in koyck model for period of 1991-2013. Results of this paper revealed that effects of natural gas price on it's demand in industry sector is symmetric in this period and effect of income changes on natural gas demand in this sector is asymmetric. In this period, as estimation results long run and short run elasticties of natural gas are -0.56 and -0.33 and long run and short run income elasticities of natural gas demand is 16/59.
    Keywords: Asymmetric Effects, Koyck Model, Price Elasticity, Income Elasticity of Natural Gas Demand
  • Vahid Shahabinejad Pages 157-178
    There are two well-known indicators used to study how energy inputs are efficiently used: One is energy intensity which measures the amount of energy consumption for every economic output produced in the economy, and the other is energy efficiency (or energy productivity) defined as economic output divided by energy input. These two indices only take energy into account as a single input to produce GDP output. In contrast, total-factor energy efficiency index (TFEEI) incorporates other key inputs such as capital and labor as multiple inputs so as to produce economic output. This article estimates TFEEI of Iranian provinces large industries using total-factor frameworks based on data envelopment analysis (DEA) in the period 1387-1390. Results indicate that Total average of TFEE in The Iranian provinces large industries is 0.4 percent. Furthermore Hormozgan, Tehran, Bushehr, Azerbayjan Sharghi and Kerman provinces have the greatest value of TFEE, while the lowest value of TFEE index considered in Khorasan Shomali, Chaharmohal Bakhtiari, Sistan and Baluchestan, Khorasan Jonubi and Lorestan provinces. Also, according to the computation results, the average of TFEE in large industries in Iran decreased during 1387-1389 and due to recent plan subsidies and energy price reform improved in 1390.
    Keywords: Total, Factor Energy Efficiency Index (TFEEI), Data Envelopment Analysis, Iranian provinces large industries
  • Morteza Afghah, Maeede Gharafi, Mahdi Basirat Pages 179-203
    Study on factors affecting income distribution is one of the most important goals of social scientists in developing countries. The role of education on income distribution, among others, is an issue that many social scientists have concentrated on it. In Iran, too, Income distribution is an important issue for many researchers and policy makers. In this paper, thus, it is tried to examine the effect of inequality in education on income distribution of Iran in the period of 1981-2011. Using Johansen-Juselius Approach and variables such as education Gini coefficient of labor force, and average schooling years as indices for inequality of education, we have examined the effect of unequal education on income distribution. Furthermore, the ratio of government expenditures on education, government size and per capita income are explanatory variables that are used in research models of this paper. This study showed that Gini coefficient of education is a better variable explaining the effect of unequal education on income distribution, indicating a direct relationship between unequal education and unequal income distribution. However, there is an indirect relationship between the ration of government expenditures on education and Gini coefficient of Income. This study shows that moving toward equality in education will result in a better income distribution. Furthermore, an increase in education ratio of government expenditures has led to a better condition in income distribution, i.e. decrease in Gini coefficient.
    Keywords: Unequal Education, Income Distribution, Average Years of Schooling, Education Gini coefficient, Johansen, Juselius Approach
  • Kiuomars Shahbazi, Akbar Pilevar Soltanahmadi Pages 205-232
    The hospitals are responsible for maintaining the health of the population and devote himself a large part of health expenditure. Evidence shows that there is a vast prospect to improve and promote hospitals resources (financial and human). Awareness of the amount of future demand highly ensures optimal management of resources and quality of services in the health field. The aim of this study is to investigate the linear (ARIMA) and nonlinear (neural network MLP) models to estimate the treatment demand at Imam Reza hospital of Urmia, using data at different time intervals such as daily, weekly and monthly in different sections of the hospital. The results of this study indicate that ANN MLP nonlinear model has a good performance in predicting treatment demand and it is capable to provide more accurate forecasts than ARIMA model. Neural network MLP model with an average error of 24.96% compared to ARIMA model with an average error of 26.73% has a high predictive power. Also the estimation results of pediatric ward indicate that the ARIMA model compared to Neural network MLP model has more predictive power, the reason for this inconsistency with research hypotheses must be sought in low variance of this section.
    Keywords: Treatment demand forecasting, Emergency Department, ARMA Model, Neural –Networks