فهرست مطالب

مطالعات اقتصادی کاربردی ایران - پیاپی 8 (زمستان 1392)

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 8 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین راغفر، میرحسین موسوی، زمزم سادات اصل * صفحات 1-12

    در بسیاری از کشورهای در حال توسعه داده های تلفیقی که در آن افراد در طول زمان دنبال شوند، وجود ندارد. بررسی و ردیابی داده های مقطعی به طور منظم در طول زمان باعث به وجود آمدن داده های چندبعدی شبه پانل می شود که در بررسی رفتار کوهرت ها به کار می روند. در این مقاله با استفاده از داده های 11 دوره ی زمانی (89-1379) و 8 کوهرت که بر اساس گروه های سنی تشکیل شده است با به کارگیری روش شبه پانل اقدام به بررسی تاثیر ویژگی های خانوار بر پویایی مخارج مصرفی در هر گروه شده است. نتایج حاکی از آن است که بررسی داده های شبه پانل در طول زمان، اثر ویژگی های سرپرست خانوار را بر پویایی مخارج مصرفی در یک کوهرت و دریک دوره نشان داده و یک روش قدرتمند برای بررسی ویژگی های سرپرست خانوار و کنترل آنها در طول زمان ا یجاد کرده است.

    کلیدواژگان: پویایی مخارج مصرفی، داده های شبه پانل، سری زمانی داده های مقطعی
  • رضا روشن، مصیب پهلوانی، محمدنبی شهیکی تاش صفحات 13-31
    مطالعات نشان می دهد که عمده ترین جزء تولید ناخالص داخلی کشور مصرف می باشد. از این رو، شناخت عوامل تاثیرگذار بر آن از اهمیت بالایی برخوردار است. مقاله ی حاضر، اهمیت مصرف نسبی یا پدیده چشم هم چشمی در مصرف و ریسکگریزی نسبی بین خانوارهای ایرانی را مورد بررسی قرار می دهد. برای انجام مطالعه ی تجربی، ابتدا دو پرتفوی موزون حاوی عمده ترین دارایی هایی که خانوارها در سبد دارایی های خود نگهداری می کنند، ساخته شده است. سپس، برای برآورد ضرایب اهمیت مصرف نسبی و ریسکگریزی از روش گشتاورهای تعمیم یافته به همراه متغیرهای ابزاری و دوره ی زمانی 1390- 1357 استفاده شده است. نتایج حاصل نشان داد که که ضریب اهمیت مصرف نسبی یا اثر چشم هم چشمی در بین خانوارهای ایرانی به طور متوسط برابر 65/0 میباشد که این عدد بیانگر وجود اهمیت بالای مصرف نسبی در الگوی مصرفی خانوارهای ایرانی می باشد. همچنین، ضریب ریسک گریزی نسبی نیز در محدوده 59/0 تا 74/0 قرار دارد که گویای وجود ریسکگریزی معنی دار اما نه خیلی شدید در الگوی مصرفی خانوارهای ایرانی است.
    کلیدواژگان: مصرف نسبی، اثرچشم هم چشمی، ریسک گریزی نسبی و روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • منصور زراء نژاد، مسعود خداپناه، پویان کیانی، صلاح ابراهیمی صفحات 33-52
    پیش بینی براساس مدل های چندمتغیری اقتصادسنجی با محدودیت هایی زیادی همراه است، بنابراین یک روش جایگزین استفاده از مدل های تک متغیری است. اما اکثر روش های تک متغیری برای حصول به نتیجه خوب نیاز به داده های زیادی دارند. روش های رگرسیون فازی به دلیل فازی در نظر گرفتن اعداد، برای مدل سازی و پیش بینی معمولا نیاز به داده های کمتری دارند. از این رو در این مطالعه کارایی روش رگرسیون خودبازگشتی میانگین متحرک انباشته فازی (FARIMA) که ترکیبی از روش خودبازگشتی میانگین متحرک انباشته (ARIMA) و رگرسیون فازی است با روش های ARIMA و شبکه عصبی فازی (ANFIS) در پیش بینی رشد اقتصادی ایران مقایسه می شود. برای تخمین مدل از داده های دوره ی 1338 تا 1380 استفاده شده است. سپس کارایی این مدل ها در پیش بینی رشد اقتصادی ایران برای دروه 1381 تا 1388 با استفاده از معیارهای RMSE، MAE، MAPE و TIC ارزیابی و مقایسه شده است. مقایسه این معیارها حاکی از این است که بهترین عملکرد متعلق به روش FARIMA است. همچنین مدل ANFIS عملکرد بهتری نسبت به مدل ARIMA دارد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، رشد اقتصادی، شبکه عصبی فازی، رگرسیون خودبازگشتی، میانگین متحرک
  • وحید تقی نژاد عمران، معصومه نیک پور صفحات 53-72
    اقتصاد زیرزمینی[1] پدیده ای است که همه ی کشورهای جهان با آن مواجه اند؛ تحقیقات نشان می دهد که اندازه بخش زیرزمینی در بیشتر کشورها نسبتا قابل توجه بوده و فعالیت های این بخش علت بسیاری از نابسامانی های اقتصادی است. برآورد اقتصاد زیرزمینی از جنبه شناسایی شکاف مالیاتی، اثربخشی سیاست های پولی و مالی، رشد اقتصادی و توزیع درآمد اهمیت فراوانی دارد. در پژوهش حاضر نخست مفهوم اقتصاد زیرزمینی و عوامل اثرگذار بر آن بیان گردید. سپس پیامدهای نامساعد اقتصاد زیرزمینی بر اقتصاد و مطالعات تجربی در حوزه ی اقتصاد زیرزمینی جمع بندی شد. این مطالعه در قسمت تجربی در گام نخست اندازه اقتصاد زیرزمینی ایران را طی دوره ی 1350 تا 1389، به کمک روش پولی در سه سناریو، برآورد کرد. سپس در گام دوم، اثرگذاری متغیرهایی مانند بار مالیاتی، تورم، نابرابری درآمد، اندازه دولت و شکاف نرخ ارز را در قالب یک مدل اقتصادسنجی بررسی کرد. نتایج تجربی میانگین اندازه اقتصاد زیرزمینی را در سه سناریو به ترتیب 26/13، 05/15 و 71/ 15 درصد از تولید ناخالص داخلی برآورد کرد. همچنین برآورد مدل نشان داد که متغیرهایی چون بار مالیاتی، تورم، نابرابری درآمد، اندازه دولت همگی بر اندازه اقتصاد زیرزمینی ایران اثر مثبت و معنی داری دارند؛ در میان این عوامل، بار مالیاتی بیشترین اثر را بر اقتصاد زیرزمینی داشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد زیرزمینی، بار مالیاتی، تورم، نابرابری درآمد، روش پولی
  • فرشاد مومنی، پریسا علیزاده صفحات 73-89
    در این مقاله تلاش می شود با نگاهی عمیق تر به چهارچوب نهادی موردنیاز برای نتیجه بخشی سیاست های علم، فناوری و نوآوری کشور، حرکت تدریجی در جهت ایجاد یا تقویت نهادهای لازم مورد تاکید قرار گیرد. بدین منظور وضعیت دو معیار مهم یعنی سطح قابلیت های نهادی و قابلیت های علمی و فناورانه در مورد ایران سنجیده می شود. با تعیین جایگاه ایران به عنوان کشوری با سطح قابلیت های نهادی محدود و شکننده و همچنین قابلیت های علمی و فناورانه متوسط، با مراجعه به تجارب کشورهای مشابه، دستورالعمل کلی قابل تجویز برای سیاستگذاری نوآوری عبارت است از افزایش در تحقیق و توسعه (R&D) شرکت های تجاری از طریق بازترکیب قابلیت های علمی و تکنولوژیک. در این راستا، تعدادی از مهم ترین موانع نتیجه بخشی سیاست گذاری نوآوری از منظر نهادی عبارتند از: عدم توجه دولت به سرمایه گذاری شرکت های تجاری در تحقیق و توسعه برای توسعه اقتصادی، استانداردهای قانونی ضعیف، نظام های مالی توسعه نیافته، فقدان زیرساخت مناسب کسب و کار، شرایط اقتصادی نامساعد، فقدان سازمان های منعطف و مستقل برای حمایت از گروه های مختلف شرکت های تجاری، وضع قوانین زائد و دست و پا گیر که هریک از موانع فوق با استفاده از راهکارهای مناسب قابل رفع هستند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، نوآوری، قابلیت های نهادی، قابلی های علمی و فناورانه
  • هادی غفاری، علی چنگی آشتیانی، مهدی جلولی صفحات 91-113
    در این تحقیق به بررسی اثر افزایش نرخ ارز (شوک ارزی) بر متغیرهای عمده اقتصاد کلان (رشد اقتصادی، نرخ تورم و نرخ بیکاری) در چهارچوب یک مدل اقتصادسنجی کلان ساختاری پرداخته شد. نتایج دال بر آن است که در حالت افزایش تدریجی نرخ ارز، اثرات زیان بار افزایش نرخ ارز بر متغیرهای عمده ی اقتصاد کلان، کمتر از حالتی است که نرخ ارز به یک باره افزایش یابد زیرا در حالت افزایش تدریجی، اقتصاد بهتر می تواند خود را تعدیل نماید ولی در حالت افزایش یک باره، در سال های نخست شوک، اقتصاد سرعت و قدرت تعدیل و مقابله با این شوک را ندارد و برای تعدیل به زمان نیاز دارد. در سناریوی اول که نرخ ارز یک باره در سال 1388 افزایش می یابد، نرخ تورم در سال اول شوک به 6/21 درصد و نرخ رشد اقتصادی به 7/4 درصد و نرخ بیکاری نیز به 6/8 درصد می رسد. طبق سناریوی دوم، قیمت نرخ ارز به صورت تدریجی طی 5 سال افزایش می یابد، در سال اول شوک تدریجی نرخ تورم به 2/17 درصد و نرخ رشد تولید به حدود 99/4 درصد می رسد و نرخ بیکاری تغییر چندانی نمی کند و به 4/7 درصد می رسد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، رشد تولید، تورم، بیکاری، الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری
  • مصطفی سلیمی فر، محمدحسین مهدوی عادلی، حبیب رجبی مشهدی، اعظم قزلباش صفحات 115-136
    نیاز به استفاده از انرژی های تجدید پذیر برای رسیدن به تولید انرژی الکتریکی بیشتر، یکی از مهم ترین و اساسی ترین زمینه ها برای یافتن منابع جدید انرژی های تجدید پذیر است. در بین این منابع، انرژی خورشیدی به دلایل زیادی از قبیل: دسترسی آسان و سهولت تبدیل شدن به انرژی الکتریکی از مطلوبیت بیشتری برخوردار است. امروزه با تولید انبوه و اقتصادی انواع سلول های خورشیدی یا فتوولتائیک (PV)، استفاده از انرژی خورشیدی برای تامین نیاز انرژی ساختمان ها و استقلال آن ها و حتی فروش مازاد از نیاز آن به شرکت های برق بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق امکان سنجی استفاده از یک سیستم فتوولتائیک به منظور تامین بار الکتریکی موردنیاز یک واحد مسکونی در شهر مشهد به عنوان موردی از مصارف خانگی، مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، آنالیز فنی- اقتصادی استفاده از این سیستم با استفاده از نرم افزار کامفار (COMFAR)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در صورت استفاده از سیستم فتوولتائیک با میزان سرمایه گذاری 90 میلیون ریال، نرخ بازدهی داخلی در یک واحد مسکونی با متوسط مصرف KWH400 در ماه برابر با 15/19 درصداست و دوره بازگشت سرمایه 9 سال و نیز خالص ارزش فعلی به میزان 733،14 میلیون ریال می باشد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، سیستم فتوولتائیک، ارزیابی مالی اقتصادی، نرم افزار کامفار
  • محمدعلی فیض پور، عباس رضایی نوجینی صفحات 137-159
    خروج بنگاه از فعالیت اقتصادی از عمده ترین شاخص هایی است که می تواند با دو نگاه وضعیت اقتصادی هرکشور را تداعی نماید. از یک سو، خروج بنگاه به عنوان نابسامانی در وضعیت اقتصادی تلقی گردیده و از سوی دیگر، نمایانگر پویایی هر اقتصاد است. بر این اساس، خروج بنگاه را می توان با معیارهای مختلفی مورد سنجش و ارزیابی قرار داد و دوره حیات از این معیارها است. علاوه بر آن، خروج بنگاه تحت تاثیر عوامل متعددی است و در این میان، بهره وری عمده ترین عاملی است که می تواند آن را تبیین نماید. این در حالی است که تاکید بر بنگاه های کوچک و متوسط به عنوان اصلی ترین سیاست اشتغال زایی از یک سو و خروج بخش عمده ای از آن ها از سوی دیگر این سوال که: تاثیر اندازه بنگاه بر بهره وری و در نتیجه احتمال خروج بنگاه چیست؟را تداعی نموده و پاسخ به آن هدف اصلی این مقاله است. با بررسی بنگاه های جدیدالورود صنایع تولیدی ایران در هر یک از سال های 1379- 1375و پی گیری آن ها پس از پنج سال (حداکثر تا سال 1384)، همچنین استفاده از مدل پنل دیتا برای بخش نخست و مدل مخاطره کاکس برای بخش دوم سوال فوق، نتایج این پژوهش نشان می دهد بهره وری نیروی کار تحت تاثیر اندازه بنگاه بوده و این به نوبه خود تاثیر معنی داری بر خروج بنگاه های جدیدالورود از صنعت بر جای گذاشته است.
    کلیدواژگان: اندازه بنگاه، بهره وری، پنل دیتا، مدل مخاطره کاکس
  • صالح قویدل، فاطمه درویشی صفحات 161-178
    هدف این تحقیق اندازه گیری اثر شاخص توسعه انسانی بر افت تحصیلی دانش آموزان در بین استان های کشور است. روش تحقیق برآورد یک مدل اقتصادسنجی با استفاده از داده های پنل دیتا است که مقاطع استان های کشور و دوره ی زمانی سال های 1380-1387 می باشد. در این پژوهش افت تحصیلی متغیر وابسته و شاخص توسعه انسانی متغیر سیاستی تحقیق است و متغیرهای درآمد سرانه، نرخ بیکاری و بعد خانوار متغیرهای کنترلی هستند. نتایج نشان می دهد که «شاخص توسعه انسانی» تاثیر منفی و قابل توجهی بر افت تحصیلی مردان و زنان دارد. اگر درآمد سرانه نیز به عنوان شاخص معکوس فقر اقتصادی در نظر بگیریم، کاهش فقر (افزایش درآمد سرانه) باعث کاهش افت تحصیلی نیز می شود. اثر درآمد سرانه برای مردان بیشتر از زنان است، به عبارت دیگر با کاهش درآمد خانوار، احتمال ترک تحصیل پسر خانواده بیشتر از دختر است. نرخ بیکاری بر افت تحصیلی مردان اثر مثبت دارد در حالی که در مورد زنان معنا دار نیست. این نتیجه با واقعیت جامعه هم خوانی دارد زیرا با افزایش بیکاری در جامعه، معیشت خانواده کاهش می یابد و اولین فردی که می بایست در چنین شرایطی به سرپرست خانواده کمک کند فرزند پسر است. نتیجه آخر اینکه افزایش بعد خانوار موجب افت تحصیلی در بین تمام دانش آموزان (مرد و زن) می شود.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، توسعه انسانی، درآمدسرانه
  • سهراب دل انگیزان، مریم بهزادی فر صفحات 179-204
    با توجه به محدودیت های پیش روی کشورها در اتخاذ استراتژی های متفاوت آزادسازی تجاری و اثرات متفاوت آن بر رشد اقتصادی، آن چه اهمیت دارد این است که اثرات حاصل از آزادسازی تجاری در حوزه های متفاوت پایدار بوده و ظرفیت های ماندگاری را در نرخ رشد اقتصادی ایجاد کند. یعنی اگر پس از آزادسازی تجاری بخشی از این آزادی ها لغو شود، کشور دارای رشد اقتصادی است یا از سرعت رشد اقتصادی کاسته می شود؟ این موضوع بیانگر آن است که آزادسازی تجاری می تواند دارای اثرات متفاوتی بر رشد اقتصادی باشد. این مطالعه تلاشی برای ارزیابی متقارن یا نامتقارن بودن آثار شوک های مثبت و منفی آزادسازی تجاری بر رشد اقتصادی است. نوع مطالعه توصیفی و مبتنی بر روابط بین متغیرها است. سه شاخص آزادسازی تجاری، درجه باز بودن اقتصاد (GDP /(صادرات + واردات))، سهم واردات از GDP و سهم صادرات غیر نفتی از GDP بدون نفت است. روش برآورد معادلات GMM با اعمال شرط برای متغیر وابسته [1]CGMM یا روش گشتاورهای متحرک شرطی و برای دوره ی زمانی 1355 تا 1390 است. نتایج نشان می دهد آزادسازی تجاری و رشد اقتصادی در ایران رابطه مثبت و معنی داری دارند. شوک های مثبت رشد اقتصادی را بیشتر و شوک های منفی رشد را کم تر خواهند نمود. آثار شوک های منفی به صورت معنی داری از شوک های مثبت بزرگ تر است. لذا می توان گفت در اقتصاد ایران آثار شوک های مثبت و منفی آزادسازی تجاری بر رشد اقتصادی نامتقارن است. به محض کنارگذاردن رژیم های لیبرال، رشد حاصل شده با شدت بیش تری از دست می رود. از این رو باید در شناخت دقیق و برداشتن محدودیت های صادراتی به منظور بهبود رشد اقتصادی اهتمام ورزید.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، شوک های آزادسازی تجاری، رشد حبابی، رشد اقتصادی، CGMM
|
  • Hossein Raghfar, Mir Hossein Mousavi, Zamzam Sadat Asl Pages 1-12

    For developing nations، there is a dearth of genuine panel Data where specific individuals are followed over time. However، cross-section surveys are often carried out on a regular basis leading to multidimensional data that constitutes what is called a ‘pseudo-panel. ’ Deaton (1985) Suggests that these pseudo-panels can be used to track cohorts، where a cohort is depend as “a group with fixed membership، individuals of which can be identified as they show up in the surveys. Collado (1997) show that dynamic models may also be consistently estimated using pseudo-panel data. In This study this model applied by 11 time periods and 8 cohorts and in the results presented in this paper estimates are presented base on a pseudo-panel data set over time Showed the sensitivity a set of observable household and community characteristics on consumption expenditures dynamics by one cohort and one time period and has created A powerful method for Survey the characteristics of households and Control over time.

    Keywords: Dynamics of consumer spending, pseudo, panel data, cross, sectional time, series data
  • Reza Roshan, Mosayeb Pahlavani, Mohammad Nabi Shahiki Tash Pages 13-31
    The studies show that the most important feature of gross domestic production is consumption. Hence، recognizing of factors that influence it، are very important. This article investigates importance of relative consumption (envious phenomenon) and relative risk aversion in consumption expenditures of Iranian households. For empirical study، at first، we constructed two weighted portfolio of the main assets return that households hold them. For estimating of coefficient of importance of relative consumption and coefficient of relative risk aversion in consumption، we used Generalized Method of Moments (GMM) with instrumental variables for 1979-2012 period. The results indicate that coefficient of envious effect is about 65 percent. This evidence shows that relative consumption is important for Iranian households and envious phenomenon is almost high between Iranian households. Furthermore، the results of estimated equations show that coefficient of relative risk aversion is between 0/59 to 0/74، That it indicates relative risk aversion is significant but it isn’t very severe.
    Keywords: Relative consumption, Envious phenomenon, Risk aversion, GMM method
  • Mansoor Zeranezhad, Masoud Khodapanah, Poyan Kiyani, Salah Ebrahimi Pages 33-52
    Since multivariate econometric forecasting encounters with much restriction، using univariate models seems to be a proper alternative approach. But most of these methods require large amounts of data to achieve a good result. Fuzzy regression approach which uses the fuzzy numbers for modeling and prediction needs less data compare to nonfuzzy approaches. In this study، fuzzy autoregressive integrated moving average (FARIMA)، which combines autoregressive integrated moving average (ARIMA) with fuzzy regression has been used. The forecasting performance of this model has been compared with prediction performance of ARIMA and adaptive neural-fuzzy inference system (ANFIS) methods to forecast economic growth in Iran during the period 1960 to 2002. The forecasting performances of these models have then been compared to forecast economic growth for the period 2003 to 2010 using the criteria of RMSE، MAE، MAPE and TIC. The results of the study showed that FARIMA model has the best performance، and ANFIS method suggests better forecasting that ARIMA.
    Keywords: Forecasting, economic growth, ANFIS, ARIMA, FARIMA
  • Vahid Taghineghad, Mosomeh Nikpoor Pages 53-72
    The underground economy is a phenomenon that all countries have to deal with it. The researches display that the size of activities in the underground economy are fairly large and these activities are the causes of the most economic disturbances; therefore، its estimation is important in the tax gap realization، the effectiveness of monetary and fiscal policies، economic growth and income distribution aspects. At first، this study explains the concept of underground economy and its causes; then the unfavorable effects of the underground economy and its estimation methods are illustrated briefly. In empirical section، first the size of the underground economic activities for Iran from 1350 to 1389 was estimated by using monetary method in the three scenarios. Second، the impacts of some variables such as tax burden، inflation، income inequality، size of the government and the exchange rate gap on the underground economy have been investigated by econometric model. The empirical results estimate the average size of the underground economy in the three scenarios 13. 26، 15. 05 and 15. 71 percent of GDP، respectively. Furthermore، the estimation shows that the tax burden، inflation، the income inequality and the size of the government have significantly positive effects on the underground economy; in which، the tax burden has had the largest effect.
    Keywords: Underground economy, Tax burden, Inflation, Income inequality, Monetary approach
  • Farshad Momeni, Parisa Alizadeh Pages 73-89
    In this paper we have a closer look at the required institutional framework for the effectiveness of science، technology، and innovation policies، in order to underline the incremental transition toward creating or strengthening required institutions. To do this، the conditions of two important criteria; those are، the level of institutional capabilities and S&T capabilities are evaluated. Having defined the position of Iran as a country of fragile institutional capabilities and mediocre S&T capabilities، similar countries'' experiences leads us to a general guide for innovation policy-making; that is، improving business Research and Development (R&D) through recombination of S&T capabilities. In this regard، some of the most important institutional barriers are: ignoring the importance of business R&D for economic development، weakness of legal standards، not developed financial systems، lack of suitable business infrastructure، adverse economic circumstances، lack of flexible organization to support different target groups of businesses، and excess regulations. Each of these barriers could be removed using appropriate solutions.
    Keywords: Policy, making, Innovation, Institutional capabilities, S, T capabilities
  • Hadi Ghafari, Ali Changi Ashtiyani, Mahdi Jaloli Pages 91-113
    In this study، we aim to investigate and forecast the consequences of exchange rate increase on major macroeconomic variables of Iran during 1976-2014. For this purpose، we used a short scale structural macro-econometric model which has been estimated by the new co-integration approach. The results show that the negative effects of a graduate increase in exchange rate is less than the same effects in a sudden increase in exchange rate. In the first scenario (sudden increase in exchange rate)، inflation rate، economic growth rate and unemployment rate will reach to %21. 6، %4. 7 and %8. 6 respectively in the first year after shock. In the second Scenario (graduate increase in exchange rate)، inflation rate، economic growth rate and unemployment rate will reach to %17. 2، %4. 99 and %7. 4 respectively in the first year after shock.
    Keywords: Exchange Rate, economic growth, Inflation, Unemployment, Structural Macro, Econometric Model
  • Mostafa Salimifar, Mohammad Hossein Mahdavi Adeli, Habib Rajabi Mashhadi, Azam Ghezelbash Pages 115-136
    The need to use of renewable energies to achieve the more electrical energy production، is one of the most important and most basic fields to find the new resources of renewable energies. Among these resources، solar energy، for many reasons such as easy access and convenience of becoming electrical energy and so on، have more utility. Today، with economic and mass production of solar cells or photovoltaic (PV) system، the use of solar energy has been highly regarded to supply the energy needs of buildings and their independence and even sales the excess of that needed to power companies. In this study the feasibility of using a photovoltaic system to supply the electrical charge required for a residential unit in Mashhad city، has been investigated. For this purpose، technical - economic analysis of the use of this system has been analyzed using the COMFAR Software. The results show that providing the use of photovoltaic systems، the internal rate of return in a residential unit on an average consumption of 400 units per month is equal to 19. 15 percent and capital return period is 9 years and net present value is equal to 733. 14 million rials.
    Keywords: Solar Energy, Photovoltaic (PV)System, Economic, Financial Assessment, COMFAR Softwar
  • Mohammad Ali Fiyzpoor, Abbas Rezaee Nojini Pages 137-159
    Firm’s exit is of the main indicators that can with two look illustrate the economic situation in every country. On one hand، it can be considered as the ravages in economyand on the other hand، replacement of old firms by new firms is reflection of economic dynamism. In this manner، firm exit can be evaluated by different criteria and life duration is one of the most important of this indicators. However، firm exit occurs under the influence of several factors and productivity is the most important factor that can explain the exit phenomena، especially for the new firms. Nevertheless، emphasis on SMEs as the main policies for job creation as well as exit the bulk of them، this questionthat whatare the impact of firm''s size on labour productivity and thus the probability of exit? has been caused، and hence، answer to this question is the main purpose of this article. For this purpose، a new manufacturing firm during 1995 – 1999 periods has been studiedin Iran. Using panel data econometric as well as Cox proportional hazard model، the rsults indicate that labor productivity is affected by firm size and this in turn has had a significant effect on the exit of new firms.
    Keywords: Firm size, Productivity, Panel Data, Cox Proportional Hazard Model
  • Saleh Ghavidel, Fatemeh Darvishi Pages 161-178
    Aim of this paper is identify and effect of HDI on dropping out in Iran education system for male and female. For this purpose we use panel data model with 30 provinces during 2001- 2008. In this research dependent variable is dropping out rate and explanatory variables are «HDI» «income per capita»، «unemployment rate» and family size. The result shows that the HDI has a remarkably negative effect on education dropping out rate. If we assume that the income per capita to be a proxy for poverty contrast، decreasing of poverty (increase income per capita) has a positive effect on education dropping out rate، for male is more than female. The unemployment rate has a positive effect on education dropping out rate in male group and not in female. In stylus fact it is true، because in high unemployment economics the wage decreasing and son is the first person for work in family.
    Keywords: Dropping out, HDI, Income per capita, Poverty
  • Sohrab Dlangizan, Maryam Behzadifar Pages 179-204
    According to constraints facing the countries in adopting different strategies to trade liberalization and different effects on economic growth، what is important، the effects of trade liberalization in different fields be stable and create sustainability capacity in economic growth rate. This means that if some of these liberties be canceled after trade liberalization، country has economic growth or the economic growth speed is reduced? This indicate that trade liberalization can have different effects on economic growth. This study is an attempt to assess symmetric or asymmetric positive and negative shocks of trade liberalization on economic growth. Study type is descriptive and based on relationships between variables. There are three indicators for trade liberalization: degree of openness of the economy (GDP / (exports + imports))، import share from GDP and the share of non-oil exports from GDP without oil. Equations are estimated method GMM with the condition the dependent variable CGMM or method moving moments conditional for the period 1376 to 2011. The results show trade liberalization and economic growth in Iran have positive and meaningful relation. Positive shocks increase economic growth and negative shocks will be less growth. Effects of negative shocks Is Meaningful larger from Positive shocks. So we can say effects of positive and negative shocks of trade liberalization on economic growth are asymmetric. With the abolition of trade restrictions، was achieved growth is destroyed with a higher severity. Hence should be tried at the accurate recognition and removing export restrictions in order to improve economic growth.
    Keywords: Trade liberaliziation, trade liberalization shocks, bubble growth, economic growth