فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصادی کاربردی ایران
پیاپی 9 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر کمیجانی، سیدمنصور خلیلی عراقی، حسین عباسی نژاد، حسین توکلیان صفحات 1-23
    در این مطالعه، سیاست گذاری پولی در اقتصاد ایران با استفاده از نوع تبدیل یافته از قاعده تیلور که در آن نرخ رشد پایه پولی براساس انحراف تولید از تولید بالقوه و تورم از تورم هدف تعیین می شود، مورد بررسی و آزمون قرار می گیرد. یکی از ویژگی های اقتصاد ایران آن است که در آن تورم هدف صریحی برای سیاست گذار پولی وجود ندارد. بنابراین فرض می شود که تورم هدف سیاست گذار پولی صرفا برای خود او مشخص بوده و سایر فعالان اقتصادی از آن خبر ندارند. با توجه به این نکته ابتدا با فرض ثبات ضرایب مدل در طول زمان و فرض غیرقابل مشاهده بودن تورم هدف، این متغیر با استفاده از فیلتر کالمن برآورد می شود. در ادامه با فرض این که حساسیت بانک مرکزی نسبت به دو هدف تورم و تولید در دوره های رکود و رونق اقتصادی متفاوت است، پارامترهای مدل با استفاده از رویکرد مارکوف سوئیچینگ برآورد می شود. نتایج حاصل از برآورد این مدل حاکی از آن است که به استثنای چند سال ابتدایی دوره تحت بررسی، سیاست گذار توانسته تشخیص نسبتا درستی از وضعیت رکود و رونق اقتصادی (که براساس الگوریتم برای-بوشان استخراج شده) داشته باشد، اما این تشخیص با وقفه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: تورم هدف ضمنی، سیاست گذاری پولی، فیلتر کالمن و مارکوف سوئیچینگ
  • کریم اسلاملوییان، علی حسین استادزاد صفحات 25-47
    هدف اصلی این تحقیق برآورد کشش جانشینی میان انرژی و سایر نهاده های تولید در ایران با استفاده از یک تابع تولید CES چند مرحله ای می باشد. در این راستا، تابع تولید آشیانه ای مناسب با چهار نهاده نیروی کار، سرمایه، انرژی و سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه برای اقتصاد ایران طراحی و با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک پیوسته به صورت عددی و غیرخطی برآورد شده است. این روش در مقایسه با روش های معمول اقتصادسنجی از کارآیی بیش تری برخوردار است. با توجه به هدف تحقیق، سه الگوی متفاوت توسعه داده شده، و از بین آن ها بهترین الگو انتخاب و بر اساس آن کشش های جانشینی میان نهاده های تولید محاسبه گردیده است. تحقیق حاضر از نظر انتخاب نهاده ها، شکل تابع تولید غیرخطی و همچنین روش برآورد از سایر تحقیقات انجام شده در ایران متمایز است. نتایج به دست آمده از محاسبه کشش های جانشینی بیانگر این است که با افزایش یک درصد نیروی کار، 56/0 درصد صرفه جویی در انرژی خواهیم داشت. همچنین افزایش یک درصدی سرمایه باعث صرفه جویی 59/0 درصدی و به همین صورت افزایش یک درصدی در سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه موجب صرفه جویی 46/0 درصدی در مصرف انرژی می گردد. علاوه بر این، نتایج حاصل از محاسبه تولید نهایی طی سال های مختلف نشان دهنده افزایش تولید نهایی نیروی انسانی بعد از سال های جنگ تحمیلی بوده است. همچنین تولید نهایی انرژی بعد از سال 1374 افزایش یافته است که می تواند به علت اجرای سیاست های ناشی از صرفه جویی در مصرف انرژی باشد.
    کلیدواژگان: انرژی، تابع تولید CES چند مرحله ای، الگوریتم ژنتیک، کشش های جانشینی، تولید نهایی و اقتصاد ایران
  • علی دهقانی صفحات 49-74
    هدف اصلی این مطالعه بررسی ارتباط متقابل بین متغیرهای ساختاری و رفتاری بازار در 140 کد چهاررقمی بخش صنعت ایران طی سال های 1374-1388 می باشد. برای این منظور از سیستم معادلات شامل پویایی رقابت، شدت تبلیغات و شدت تحقیقات استفاده شده و سیستم معادلات الگو با استفاده از روش تخمین معادلات رگرسیون به ظاهر نامرتبط در داده های تابلویی تخمین زده شده است. نتایج حاصل از تخمین مدل دلالت بر این دارد که متغیر شدت تحقیقات و شدت تبلیغات دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر پویایی رقابت در بخش صنعت ایران بوده و در این میان اثر متغیر شدت تبلیغات بر پویایی رقابت، در مقایسه با متغیر شدت تحقیقات بیشتر است. همچنین مقدار وقفه دار متغیر پویایی رقابت نیز اثر مثبت و معنی داری بر پویایی رقابت در صنایع ایران داشته است.
    کلیدواژگان: پویایی رقابت، شدت تبلیغات، شدت تحقیقات، داده های تابلویی و روش رگرسیون به ظاهر نامرتبط
  • سیدعبدالمجید جلایی، محسن جعفری، سعید جعفری صفحات 75-92
    فرآیند جهانی شدن برای هر کشوری می تواند مزایا و معایبی را به همراه داشته باشد. در فرآیند جهانی شدن اقتصاد، فعالیت ها و تغییرات اقتصادی کشورها در قالب جهانی تعریف می شود و محصور به مرزهای یک کشور نیست. نقش توسعه ی مالی نیز در مباحث مربوط رشد و سرمایه گذاری انکارناپذیر است؛ چراکه رشد اقتصادی بیشتر در گرو سرمایه گذاری خصوصی و سرمایه گذاری خصوصی در گرو توسعه ی بازار مالی است. این مقاله با استفاده از معادلات سیستمی اقتصاد کلان و برآورد به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)، به بررسی تاثیر توسعه ی مالی بر فرآیند جهانی شدن اقتصاد در ایران طی دوره ی 2007-1965 می پردازد. همچنین در این مقاله از متغیر اعتبارات داخلی اعطا شده به بخش خصوصی به عنوان شاخص توسعه ی مالی استفاده شده است. براساس نتایج به دست آمده، افزایش توسعه ی مالی از طریق گسترش اعتبارات بانکی به بخش خصوصی می تواند سبب افزایش 11/0 درصدی سرمایه گذاری خصوصی و در نتیجه افزایش رشد اقتصادی شود؛ رشد اقتصادی نیز می تواند سبب افزایش 65/1 درصدی صادرات و 73/1 درصدی واردات شده و از این طریق شرایط مناسب برای تسریع در فرآیند جهانی شدن را فراهم آورد. بنابراین می توان گفت که توسعه ی مالی می تواند از کانال رشد اقتصادی، سبب تسریع در فرآیند جهانی شدن شود.
    کلیدواژگان: توسعه ی مالی، سرمایه گذاری خصوصی، رشد اقتصادی و جهانی شدن
  • ابوالفضل شاه آبادی، مصطفی امیری صفحات 93-114
    براساس نظریه های رشد درون زا، فعالیت های تحقیق و توسعه داخلی، سرریز تحقیق و توسعه خارجی و سرمایه ی انسانی، موجب پیشرفت فنی و بهبود کیفیت محصولات، تسریع رشد بهره وری کل عوامل تولید و افزایش قدرت رقابت پذیری بخش کشاورزی می گردد. معمولا هزینه ابداع و نوآوری در بخش کشاورزی بسیار سنگین است اما از آن جا که ماهیت آن از جنس دانش است، با هزینه ی بسیار کم نشر خواهد یافت. لذا سرریزهای تحقیق و توسعه خارجی، از کانال های مختلفی (از جمله واردات نهاده ها و کالاهای واسطه ای و سرمایه ای) باعث انتقال فناوری و افزایش بهره وری کل عوامل تولید خواهد گردید. بنابراین در راستای ایجاد امنیت غذایی و افزایش قدرت رقابت پذیری بخش کشاورزی، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر انباشت فعالیت های تحقیق وتوسعه داخلی و سرریز تحقیق و توسعه خارجی (از طریق فناوری متبلور در واردات کالاهای واسطه ای- سرمایه ای) و سرمایه ی انسانی بر رشد بهره وری کل عوامل تولید طی دوره ی 1347-1389 است. نتایج بیانگر تاثیر مثبت و معنی دار انباشت سرمایه تحقیق و توسعه داخلی، سرمایه ی انسانی و انباشت سرمایه تحقیق و توسعه خارجی (شرکای تجاریG7) بر رشد بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی ایران است. زیرا آموزش بیشتر شاغلین در کنار توسعه فعال یت های تحقیق و توسعه ی داخلی زمینه مساعدتری را جهت جذب سرریزهای تحقیق و توسعه شرکای تجاری و ارتقاء بهره وری کل عوامل تولید بخش کشاورزی فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، بهره وری کل عوامل تولید، تحقیق و توسعه، سرریز تحقیق و توسعه و سرمایه ی انسانی
  • محسن پورعبادالهان کویچ، محمد مهدی برقی اسکویی، سیدکمال صادقی، ایرج قاسمی صفحات 115-131
    به منظور کاهش میزان انتشار گاز های گلخانه ای، شناخت عوامل موثر بر تغییرات انتشار آن ها امری ضروری است. یکی از مهم ترین گاز های گلخانه ای گاز دی اکسیدکربن است که بخش صنعت با دارا بودن سهمی در حدود بیست درصد، نقش عمده ای در تولید آن دارد. از همین رو، مطالعه ی حاضر با استفاده از تکنیک تجزیه شاخص به بررسی عوامل اصلی انتشار دی اکسیدکربن در زیربخش های صنعتی ایران (در سطح کدهای دو رقمی ISIC) طی سال های 1379- 1386 می پردازد. برای این منظور با به کارگیری روش جمعی LMDI، عوامل موثر در تغییرات انتشار دی اکسیدکربن در زیربخش های صنعتی ایران، به پنج عامل اثر فعالیت، اثر ساختاری، اثر شدت انرژی، اثر ترکیب سوخت و اثر ضریب انتشار تجزیه می شوند. نتایج حاصله نشان می دهد که عامل اصلی افزایش انتشار دی اکسیدکربن در زیربخش های صنعتی ایران، اثر فعالیت بوده است و در نقطه مقابل اثر شدت انرژی تاثیر قابل توجهی در کاهش انتشار دی اکسیدکربن داشته است. این در حالی است که اثر ساختاری نتوانسته تاثیر قابل توجهی در کاهش انتشار دی اکسیدکربن داشته باشد. بنابراین به منظور جلوگیری از افزایش انتشار آلودگی دی اکسیدکربن، ضمن اعمال سیاست های تشویقی جهت افزایش بهره وری انرژی و تغییرات ساختاری به سوی صنایع پاک، می بایست افزایش سهم گاز طبیعی و ارتقاء کیفیت سوخت ها در اولویت برنامه های توسعه اقتصادی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تکنیک تجزیه شاخص، روش جمعی LMDI، انتشار دی اکسی، دکربن، زی، ربخش های صنعتی، ایران
  • همایون رنجبر، محمدحسن فطرس، مهری کبیریان* صفحات 133-149

    با اجرای طرح هدفمندی یارانه ها قیمت ها افزایش یافته اند که به دنبال آن امکان تغییر در رفاه نسبی، ترکیب مخارج مصرف کننده و رفتار تقاضای بلندمدت وجود خواهد داشت. با توجه به این که در بلندمدت امکان تحول در فناوری تولید وجود دارد آثار طرح هدفمندی یارانه ها به مرور ظاهر خواهد شد. اجرای این قانون در بر دارنده تبعات قابل توجهی در کوتاه مدت برای اقتصاد خواهد بود. بنابراین، دولت به منظور جبران رفاه مردم طی این دوره هزینه ای را متحمل می شود. پس، شناخت رفتار تقاضای مصرف کنندگان در کشور و آثار قیمتی و درآمدی حاصل از آن بر این رفتار همراه با مقایسه مقدار مخارج پرداخت یارانه از سوی دولت و تغییرات معادل مصرف کنندگان برای حفظ مطلوبیت خانوار و عوامل اقتصادی حائز اهمیت است. بر این اساس، هدف این مقاله آزمون فرضیه برابری مقدار پرداختی دولت با تغییرات معادل رفاه افراد در دوره ی زمانی 1389-1394از طریق شبیه سازی متغیرهای الگوی تقاضای مصرف کنندگان کشور با استفاده از دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل (در قالب دو گروه کالاهای وارداتی و کالاهای تولید و مصرف شده در داخل با تقسیم بندی هر یک به دو گروه کالایی بادوام و بی دوام) بر اساس ارقام تورم و میزان های رشد متفاوت است. نتایج نشان داد که مقدار پرداختی دولت در دامنه تورمی بیست الی هفتاد درصدی کالاهای بی دوام داخلی (با خطای کمتر از 1%) کمتر از تغییرات معادل افراد خواهد بود. به این مفهوم که پرداختی دولت معادل با کاهش رفاه مصرف کنندگان نبوده است.

    کلیدواژگان: یارانه، دستگاه تقاضای تقریبا ایده آل، تغییرات معادل
  • حامد نجفی علمدارلو، مجید احمدیان*، صادق خلیلیان صفحات 151-167

    آب نقش کلیدی در توسعه بخش کشاورزی دارد و بدون آن تولید در این بخش امکان ندارد. هم چنین به علت این که ایران در منطقه آب و هوایی خشک قرار گرفته است، اهمیت آن دوچندان است. از طرف دیگر، تخصیص بهینه آب و توجه به پویایی و عوامل تصادفی در تخصیص آن، اهمیت ویژه ای دارد. از این رو در این مطالعه، از برنامه ریزی پویای تصادفی برای تخصیص بهینه آب سد لتیان به کشاورزان دشت ورامین در بین سال های 1370 تا 1391 استفاده شده است. تابع هدف در این مساله، مازاد رفاه مصرف کننده است که با توجه به تابع تقاضای آب کشاورزی به دست می آید. تابع تقاضای آب با استفاده از روش داده های تابلویی تخمین زده شده است. با توجه به این که میزان بهره برداری از مخازن سد همواره مورد نزاع میان تصمیم گیران بوده است، هدف از این مطالعه تعیین میزان بهینه تخصیص آب به کشاورزان می باشد. از این رو فرض می گردد که مقدار تخصیص آب به کشاورزان بهینه نبوده و باید افزایش یابد. نتایج نشان داد که مقدار بهینه تخصیص آب به کشاورزان 170 میلیون مترمکعب در سال است که از میانگین بلندمدت آن 22 میلیون مترمکعب بیشتر می باشد. از این رو بایستی مقدار آب اختصاص یافته به کشاورزی را افزایش داد. هم چنین با توجه به نوع منحنی تقاضای آب، تامین آب کشاورزی در شرایط خشک سالی بسیار ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تخصیص بهینه آب، برنامه ریزی پویای تصادفی، دشت ورامین، سد لتیان
  • مهدی باسخا، کاظم یاوری، حسین صادقی، علیرضا ناصری صفحات 169-187
    پیری جمعیت در سال های اخیر نگرانی هایی را در میان سیاست گذاران حوزه های مختلف به دنبال داشته است. این درحالی است که سهم هزینه های سلامت در تولید ناخالص داخلی کشورهای مختلف جهان نیز پیوسته در حال افزایش بوده است. برخی از نظریه های اقتصادی، رشد اندک بهره وری در بخش سلامت را دلیلی بر افزایش سهم آن بخش در اقتصاد می دانند.
    مطالعه حاضر به بررسی صحت این موضوع در بخش سلامت ایران پرداخته است. در این راستا از مبانی نظری مربوط به رشد نامتوازن استفاده شده و در کنار بررسی صحت این نظریه، نقش افزایش درآمد سرانه و افزایش سطح قیمت ها در بخش سلامت نیز بر رشد سهم هزینه های سلامت در تولید ناخالص داخلی مورد توجه قرار گرفته است.نتایج به دست آمده از داده های مربوط به سال های 1360 تا 1389 نشان می دهد که رشد دستمزد به اندازه بیش از رشد بهره وری نیروی کار، تاثیر معنا داری بر رشد سهم هزینه های سلامت در اقتصاد ایران داشته است و به عبارت دیگر وجود رشد نامتوازن در این بخش را نمی توان رد کرد. علاوه بر این موضوع، رشد درآمد سرانه و افزایش سطح قیمت ها در بخش سلامت نیز در رشد سهم هزینه های سلامت در تولید ناخالص داخلی تاثیر معنا داری داشته است.با توجه به رشد نامتوازن و پیش بینی رشد بیشتر هزینه های سلامت در ایران با توجه به افزایش تعداد افراد کهنسال، ادامه روند کنونی را می توان یکی از تهدیدات بخش سلامت ایران در دهه آینده دانست. مهمترین راهکار برای پیشگیری از آثار منفی رشد نامتوازن، افزایش بهره وری در بخش سلامت خواهد بود.
    کلیدواژگان: پیری جمعیت، هزینه های بهداشتی و رشد نامتوازن
  • زهرا افشاری، نوشین محمودی، رضا بوستانی * صفحات 189-204

    در این مقاله یک مدل رشد نئوکلاسیک جهت تبیین چرخه های تجاری در اقتصاد ایران به کار گرفته شد. ابتدا چرخه های تجاری در اقتصاد ایران از داده های تحقق یافته فصلی مصرف، سرمایه گذاری و هزینه های مصرفی دولت استخراج شد. سپس یک مدل رشد نئوکلاسیک به گونه ای تعمیم یافت که تکانه های فن آوری و هزینه های مصرفی دولت را شامل شود. پارامترهای مدل با استفاده از ویژگی های سری های زمانی در اقتصاد ایران مقداردهی شد. برای ارزیابی مدل، چرخه های تجاری تحقق یافته در ایران با متناظر آنها در مدل شبیه سازی شده مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که مدل می تواند نوسانات اقتصاد ایران را به خوبی بازتولید کند. همچنین نتایج شبیه سازی نشان می دهد که عامل اصلی نوسانات در اقتصاد ایران تکانه های فن آوری است و سهم تکانه های دولت در نوسانات اقتصادی بسیار اندک است.

    کلیدواژگان: مدل رشد نئوکلاسیک، چرخه های تجاری حقیقی، تکانه فن آوری و تکانه هزینه های مصرفی دولت
  • احمد گوگردچیان، سیدکمیل طیبی، مرضیه گوگردچیان صفحات 205-221
    اقتصاد جهانی تاکنون شاهد چند دور از جهانی شدن در ابعاد مختلف بوده است. طی دور اخیر جهانی شدن مالی که از دهه های اخیر آغاز شده، برخی مناسبات اقتصادی را می توان یافت که به تدریج به مراحل تکامل خود نزدیک می شوند. از جمله روابط مالی بین کشورها که در امتداد سایر جریان های جهانی قرار گرفته و با سرعت بالایی رو به گسترش بوده است، که این روابط از طریق انواع جریان های مالی بین المللی و سرمایه ای جهانی می شوند.
    بر این اساس، این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا در فرآیند جهانی شدن مالی رشد اقتصاد جهانی نیز متاثر خواهد شد و واکنش نسبت به این تحول تا چه میزانی است؟ در عمل برای پاسخ به سوال فوق در این مطالعه از رهیافت ارزیابی برنامه به عنوان یک سبک نوین در ادبیات اقتصادسنجی استفاده می شود تا چگونگی این تاثیر مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج تخمین مدل رشد اقتصاد جهانی که براساس این رهیافت مبتنی بر مچ های چندگانه برای همه کشورهای جهان به دست آمده است، نشان می دهد که در سال 2004 (که به صورت تصادفی و البته قبل از شروع بحران مالی 2007 انتخاب شده است) رشد اقتصاد جهانی نسبت به مشارکت در یک برنامه ی توسعه روابط مالی مثل عضویت در اتحادیه ی پولی اروپا واکنش نشان داده و اثرات مثبتی را دریافت نموده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن مالی، رشد اقتصادی، ارزیابی برنامه و مچینگ
  • ابوطالب کاظمی، زهرا عربی صفحات 223-245
    در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران با توجه به این که بخش عمده فعالیت های اقتصادی در اختیار بخش دولتی می باشد، لذا فعالیت های بخش دولت تاثیر قابل ملاحظه ای را بر بخش خصوصی دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر هزینه های دولت بر سرمایه گذاری بخش خصوصی می باشد. بر این اساس برای شناخت دقیق اثر، با تفکیک هزینه های دولت به هزینه های مصرفی و هزینه های سرمایه ای و نیز استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات، داده ها و آمار بانک مرکزی طی دوره ی 89-1341 و با استفاده از روش ARDL به برآورد متغیرها پرداخته شده است. نتایج نشان داد که هزینه های مصرفی دولت اثر منفی بر سرمایه گذاری خصوصی دارند، ولی هزینه های سرمایه ای دولت اثر مثبت داشته اما در سطح مناسبی معنی دار نبوده است. بنابراین در صورت توجه بیشتر دولت به امور زیربنایی و گسترش زیرساخت ها و نیز حمایت از بخش خصوصی می توان شاهد شکوفایی استعدادهای این بخش باشیم. عامل تورم به عنوان هزینه تولید اثر منفی بر سرمایه گذاری خصوصی دارد، ولی متغیرهای مربوط به شوک نفتی و برنامه های توسعه اثر مثبتی بر سرمایه گذاری خصوصی دارند. بنابر نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود که دولت حمایت جدیدتری از اصل 44 مبنی بر خصوصی سازی داشته باشد و از طرف دیگر با کاهش هزینه های مصرفی و هدایت سرمایه های خود به بخش های تولیدی بستر مناسب را برای رشد و فعالیت بخش خصوصی فراهم سازد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خصوصی، هزینه های مصرفی دولتی، هزینه های عمرانی دولتی، روش ARDL و سرمایه گذاری
|
  • Akbar Komijani, Seyed Mansoor Khalili Araghi, Hossein Abasi Nezhad, Hossin Tavakolian Pages 1-23
    This paper studies monetary policy in Iran based on a modified version of Taylor rule in which monetary base growth rate is determined according to output and inflation deviations from their target values. One of the characteristics of Iranian economy is that there is no explicit inflation target for monetary policy. Therefore، we assume that the inflation target is known for monetary authorities but not for other agents. Considering this، we first estimate the implicit inflation target using Kalman filtering approach، then using the estimated inflation target، we estimate a markov switching version of our prposed monetary policy reaction function in which it is assumed that the parameters switch in two regims of recession and expansion. The results show that except the first 3 years of the sample period، monetary policy has correctly recognized the state of economy but this recognision has been with delay.
    Keywords: Implicit Inflation Target, Monetary Policy, Kalman Filter, Markov Switching
  • Karim Eslamloeian, Ali Hossein Ostadzad Pages 25-47
    The main goal of this paper is to estimate the elasticity of substitution between energy and other factors of production by using a multi-stage CES production function. In order to achieve this goal، we design a nested CES production function with four inputs، labor، capital، energy and investment in research and development for Iranian economy. This nonlinear production function is estimated by continuous genetic algorithms method. This method is relatively more efficient than traditional econometrics approach. In the first stage، three different functions are estimated and the best one is selected. In the next stage، we have calculated the elasticity of substitution between energy and other inputs of production. Our choice of nonlinear production function، the explanatory variables، and also the estimation method make this research different from those already done for Iran. The results indicate that one percent increase in labor force reduces energy consumption by 0. 56 percent. We also find that one percent increase in physical capital decreases energy use by 0. 59 percent، and similarly one percent increase in investment in R&D (Research and Development) might reduce energy consumption by 0. 46 percent. Furthermore، we calculate marginal products of different input for various years and observe that the marginal product of labor has increased after Iran-Iraq imposed war. Moreover the marginal product of energy has increased since 1995. This might be a result of energy saving policy implemented in Iran after this year.
    Keywords: Energy, multi, level CES production function, Genetic algorithms, Elasticity of substitution, Marginal product, Iran
  • Ali Dehgani Pages 49-74
    This paper focuses on the relationship between structural variables and market behavior for a sample of 141 four-digit industries during 1374-1388 in Iran. For this purpose، the system of equations consists of the Dynamics of Competition، Researching intensity and Advertising intensity applied. The Seemingly Unrelated Regression Estimation (SURE) method in the Pane Data is used to estimate the parameters of the models. Results show that Researching intensity and Advertising intensity have a positive and significant effect on the Dynamics of Competition in the Iranian industries and the effect of Advertising intensity is more than Researching intensity. Moreover the interrupted value of the dynamics of competition is interrupted for a significant positive effect on the dynamics of competition in the industries in Iran that represent the dynamic effects of this variable in Iran. According to industry research and Trying to marketing and selling industrial products is helping to enhancing competitiveness in the Iranian industries.
    Keywords: Researching, Advertising, The Dynamic of Competition, Panel Data Seemingly Unrelated Regression
  • Seyed Abdolmajid Jalaee, Mohsen Jafari, Saeed Jafari Pages 75-92
    Globalization process for each country can be associated with benefits and harms. In the process of economic globalization، economic activity and changes in the definition is not confined to the borders of a country. Also، the role of financial development in the economic growth and private investment issues is undeniable; because economic growth depends on private investment and private investment depends on the development of the financial market. This paper intends to use the system of equations and GMM estimator examines the macroeconomic impact of financial development on Globalization process during the period 1965-2007. Also، in this paper، the variable domestic credit allocated to the private sector is used as an indicator of financial development. According to the result، increase of financial development can through expanding credit to private sector lead to increase private investment and economic growth; also، economic growth can increase export and import and lead to accelerate the globalization process. Therefore it can be said that financial development through growth channel will hasten the process of globalization.
    Keywords: Financial Development, Private investment, Economic Growth, Globalization
  • Abolfazl Shahabadi, Mostafa Amiri Pages 93-114
    Based on endogenous growth models, domestic research and development activities (R&D), foreign R&D spillover and human capital can cause technical progress and improving product′s quality, enhancing total factor productivity growth and finally lead to enhance competitiveness power of agriculture sector. Almost the innovation and invention costs in agriculture sector are high, but since its nature is from knowledge, it spreads out with low costs. Therefore foreign research and development spillovers cause to transfer of technology and enhancing total factor productivity in different channels, which some of main channels are import of inputs, intermediate and capital goods. Thus, in respect of making food security and increasing competitiveness power in agriculture sector, the aim of this study is to determine the role of domestic and foreign research and development activities (via technologies that appeared in imported inputs, intermediate and capital goods) and human capital on total factor productivity growth in agriculture sector during 1968-2010. The results show that domestic research and development stocks, human capital and foreign research and development (G7 commercial partnerships) have significant and positive effect on total factors productivity in Iran''s agriculture sector. Because more educating of employees along expanding domestic research and development activities, will make a better field for attracting research and development spillovers of commercial partnerships and enhancing total factor productivity in agriculture sector.
    Keywords: Agricultural Sector, TFP, R, D, R, D Spillover, Human Capital
  • Mohsen Poor Ebadolahan Kovich, Mohammad Mahdi Bargi Oskoee, Seyed Kamal Sadeghi, Iraj Ghasemy Pages 115-131
    In order to reduce the greenhouse gases emissions، the recognition of influencing factors of emission of such gases is required. One of the most important greenhouse gases is Carbon Dioxide. The industry sector، by having about 20 percent، plays a significant role in emission of Carbon Dioxide. This study investigates the major factors of Carbon Dioxide emissions in Iranian industry subsectors during 2000-2007. For that purpose، using LMDI method in additive form، the Carbon Dioxide emissions of the Iranian two digit ISIC manufacturing industries decomposed to activity، structure، energy intensity، energy mix and emission factors. The results indicate that the activity effect is the major factor of increasing Carbon Dioxide and in contrast، the effect of energy intensity has a significant impact on reducing Carbon Dioxide emissions. The structure effect has not significant influence on the reduction of Carbon Dioxide emissions. Therefore، to prevent the increasing of pollution emissions of industries، there should be incentive policies to increase energy efficiency and structural changes towards cleaner industries. Also، the increasing of the natural gas in fuels، and improvement of fuel quality should be attended in development programs.
    Keywords: Index Decomposition Techniques, Method of Additive LMDI, CO2 Emissions, Manufacturing Industries, Iran
  • Homayon Ranjbar, Mohammad Hassan Fotros, Mehri Kabirian Pages 133-149

    Implementation of targeted subsidies in real prices was followed by the change in relative welfare، the costumers’ combined expenditures and long-term demand behavior، the composition and behavior of consumer spending، there will be long-term demand. The prices have been actualized by Performance of subsidies targeting leading to changes in relative welfare، the costumers’ combined expenditures and long-term demand behavior. Since changes in technology are possible in longtime، the positive effects of subsides targeting will be revealed gradually. In addition، enforcing this law has remarkable effects on economy in a short time. Therefore، to compensate the public welfare، government undertakes some costs during this period. So، understanding the costumers’ demand behavior in Iran and the price and income effects on this behavior along with comparing the costs for paying subsides by government and the costumers equivalent variations is of great importance for keeping the family welfare and economic factors. Accordingly this paper aimed to test the hypothesis of government payments and people’s equivalent variation from 1389 to 1394 via simulation the variables of the customers’ demand model using almost ideal demand system (in the forms of two groups of imported and produced and consumed goods each of which divided into two groups of durable and nondurable) based on inflation figures and different growth rates. The findings revealed that the amount government payments in inflation range from 20% to 70% of the nondurable goods will be less than the people equivalent variations; namely، government payments have not been equal to the costumers'' welfare reduction.

    Keywords: Subsidies, Almost Ideal Demand System, Equivalent Variations
  • Hamed Najafi Alamdarlo, Majid Ahmadian, Sadegh Khalilian Pages 151-167

    Water plays a key role in the development of agriculture and production in agriculture it`s not possible without water. Also، due to the dry and semi-dry weather in Iran، it is crucial. On the other hand، optimal allocation and dynamic and stochastic factors in water allocation are also important. So In this paper، stochastic dynamic programming (SDP) is used for Latian dam water allocation to farmers of Varamin plain during 1370-1391. Objective function is producer welfare surplus that obtained from the area under the agricultural water demand function. To estimate the demand function a panel data approach is used. Given that the operation of the reservoir dam has always been a conflict between the decision makers، the purpose of this paper is determine the optimal allocation of water to farmers. Hence، it is assumed the the amount of water allocation to farmers it`s not optimal and it`s must be increased. According to results and farmer`s demand، optimal of water allocation is 170 MMC، that is 22 MMC more than long run average. Hence، the amount of water allocated to agriculture can be increased. Also، according to demand curve of water، agricultural water supply in drought conditions is necessary.

    Keywords: Optimal Water Allocation, Stochastic Dynamic Programing, Varamin Plain, Latian Dam
  • Mahdi Basakha, Kazem Yavari, Hossin Sadeghi, Ali Reza Naseri Pages 169-187
    In recent years، population aging causes some concerns among policy makers. Meanwhile، the share of health expenditures (HE) in gross domestic product has been rising rapidly. Some economic theories consider less growth in productivity as main cause of wage increase and absorbing labor force to the health sector. Present study examines that if wage increases in excess of productivity growth can explain health expenditure growth. To this end، unbalanced growth model is used to determine main drivers of health expenditures growth. Beside the main purpose of the study، model setup allows us to concentrate on the role of per capita income and inflation in the health expenditure growth. Estimating a classical econometric model using data period of 1360-1389 shows that wage increases in excess of productivity growth has a significant effect on HE growth. In other words، existence of the unbalanced growth in Iran has not been rejected. By the way، growth in per capita income and price level in health sector have positive and significant effects on the HE growth. According to the unbalanced growth theory and projected population ageing، HE rises can be considered as a main threat to Iranian health system. It is clear that the best palliative against the future rise in health care expenditure is to increase productivity in the health sector.
    Keywords: Aging, Health Expenditures, Unbalanced Growth Model
  • Zahra Afshari, Noshin Mahmmodi, Reza Boostani Pages 189-204

    In this paper، a Neoclassical Growth model was applied to explain the Iranian business cycles. We use the quarterly time series of consumption، investment and government expenditure to extract the business cycles. The fluctuations in investment and government expenditure are considerably larger than fluctuations in output. Then the model، augmented with technological and government expenditure shocks، is calibrated to Iranian economy. The simulated business cycles from the model are compared with the business cycles from time series. The results show the model can reproduce the business cycles in investment. However، the model does poorly in replicating the business cycles in consumption. Moreover، the model suggests that the main source of business cycles in Iran economy is technological shocks، and government expenditure may not cause significant fluctuations in real activities.

    Keywords: Neoclassical growth model, technology shock, government expenditure shock, real business cycle
  • Ahmad Googerdchian, Seyed Komail Tayebi, Marziyeh Googerdchian Pages 205-221
    The world economy has witnesses several rounds of globalization within recent decades. Very recently، various global economic relationships can be found that have been deeply in progress. Financial relations among countries، for example، have gone up in a high rate of growth. This development which is financial globalization is a process that increases world communications through international financial and capital flows. Basically، this paper addressed the question: how has financial globalization affected the world economic growth? To this end، we use a new quantitative approach، so-called “program evaluation”، to explore and evaluate such effect. Accordingly، we have used the multiple matching to evaluate the responsiveness of the world economic growth to the developments of financial globalization (e. g. currency union). The empirical results for 2004، which has been selected randomly، show a significant and positive treatment effect of the currency union implementation on growth of the countries worldwide.
    Keywords: Financial Globalization, Economic Growth, Program Evaluation, Matching
  • Abotaleb Kazemi, Zahra Arabi Pages 223-245
    For a detailed understanding of the effect In developing countries،including Iran because of the public sector is the main economic activity، the government sector have a significant impact on the private sector. This study examines the impact of government spending on private sector investment. For a detaild underestanding of the effect، is separation government spending to consumption spending and capital spending and using a library and articles، data and statistics of the Central Bank during the period from 1341 to 1389، and using the ARDL method، have been estimates variables. The results showed that the negative effect of government spending on private investment، but capital costs، have the positive effect on private investment but are meaningless. So pay more attention to the development of infrastructure and as well as supporting private sector led growth and prosperity of this part. Inflation factors as production costs have a negative effect on private investment، but the variables related to the oil shock and development programs have a positive effect on private investment. Thus، suggest that government have newer support of the constitution 44 original based on privatization and with reduced consumer spending and investment guidance to manufacturing sector، Provide suitable conditions for growth and activity of the private sector.
    Keywords: Private investment, Government Spending, Public Construction Costs, Approach ARDL, Investment