فهرست مطالب

Preventive Care in Nursing & Midwifery Journal
Volume:3 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/12/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آلهه سیدرسولی، کبری پرون، آزاد رحمانی، ژاله رحیمی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    ارتقاء ادراک بیماری می تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز داشته باشد. با توجه به شیوع بالای بیماری کلیوی در ایران و اهمیت درک بیماران همودیالیزی از بیماریشان و تاثیری که می تواند در کیفیت زندگی داشته باشد، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله ارتقاء دهنده ادراک بیماری بر کیفیت زندگی بیماران تحت همودیالیز انجام شده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی و با طرح پیش آزمون پس آزمون در گروه های کنترل و مداخله بود. با رعایت ملاحظلات اخلاقی، 71 بیمار تحت همودیالیز در دو گروه کنترل (33=n) و مداخله (38n=)، پیش آزمون کیفیت زندگی را تکمیل نمودند. سپس بیماران گروه مداخله به مدت شش هفته و هر هفته یک جلسه 45 دقیقه ای مداخله ارتقاء دهنده ادراک بیماری را دریافت کردند. در نهایت هشت هفته بعد از اتمام مداخله، بیماران دو گروه پس آزمون کیفیت زندگی را تکمیل نمودند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران دیالیزی (KDQOL-SFTM) بود. روایی و پایایی این پرسشنامه در جمعیت ایرانی تایید شده است.
    یافته ها
    اگر چه مداخله توانست کیفیت زندگی بیماران را در ابعاد وضعیت شغلی، تشویق کادر دیالیز، نقش جسمی، درد، سلامت عمومی و نقش عاطفی ارتقاء دهد، در مقایسه دو گروه تنها در وضعیت شغلی (04/0p=) و نقش عاطفی (03/0p=) اختلاف معنی دار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    مداخله ارتقاء دهنده ادراک بیماری تنها ابعاد محدودی از کیفیت زندگی در بیماران تحت همودیالیز را ارتقاء داد. نیاز به مطالعات بیشتر در زمینه تاثیر مداخله ارتقاء دهنده ادراک بیماری بر کیفیت زندگی بیماران وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادراک بیماری، کیفیت زندگی، همودیالیز، ایران
  • نرگس مرادی، فرحناز عبدالله زاده، آزاد رحمانی*، وحید زمانزاده، ایرج اسودی، کریم قلعه بان صفحات 13-23
    زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به سرطان پستان نیازهای روانشناختی زیادی دارند و همسر یکی از منابع مهم برای برآورده شدن نیازهای روانشناختی این بیماران می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخلات آموزش روانشناختی به همسران در برآورده نمودن نیازهای روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی 94 پرونده در مرکز حمایت از زنان مبتلا به سرطان پستان استان آذربایجان شرقی به صورت تصادفی ساده به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. سپس، داده های پیش آزمون از زنان دو گروه کسب شد. در ادامه، سه جلسه آموزشی دو ساعته در مورد برآورده نمودن نیازهای روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان برای همسران گروه تجربی ارائه شد. یک ماه بعد از آموزش در گروه تجربی، داده های پس آزمون زنان گروه تجربی و کنترل جمع آوری گردید. از حیطه روانشناختی پرسشنامه نیازهای مراقبت حمایتی که شامل 22 گویه بود برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. روایی این پرسشنامه با روش محتوا و پایایی آن با روش بازآزمایی تعیین شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری t با نمونه های مستقل و وابسته استفاده گردید.
    یافته ها
    در مجموع داده های 27 زن در گروه تجربی و 28 نفر در گروه کنترل جمع آوری گردید. اختلاف میانگین نیازهای روانشناختی پیش آزمون و پس آزمون در زنان گروه تجربی به صورت معنی داری بیشتر از زنان گروه کنترل بود (010/0p=).
    نتیجه گیری
    اگرچه نیازهای روانشناختی زنان مبتلا به سرطان پستان پس از شرکت همسرانشان در جلسات آموزش روانشناختی کاهش یافته بود ولی استفاده از نتایج این پژوهش نیازمند انجام مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: سرطان سینه، آموزش، همسران، نیازهای روانشناختی، ایران
  • مهدی بصیری مقدم، شیرین مددکار دهکردی*، علی محمدپور، امیر عباس واعظی صفحات 24-32
    زمینه و هدف
    خستگی یکی از عمده ترین شکایت های گزارش شده در افراد همودیالیزی است که بر وضعیت جسمی، روانی، عاطفی و شناختی آنان تاثیرات بسیاری می گذارد. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر تکنیک آرامسازی پیشرونده عضلانی بر میزان خستگی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
    روش بررسی
    این پژوهش یک کارآزمایی بالینی در سال 1392 بود. 90 بیمار همودیالیزی در 2 مرکز همودیالیز شهرستان گناباد و یزد به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل (45) و آزمون (45) تقسیم شدند. آموزش آرامسازی پیشرونده عضلانی، در 3 جلسه به افراد گروه مداخله ارائه شد و از آن ها خواسته شد که به مدت 6 هفته، روزی 1 بار به انجام آرامسازی بپردازند و پس از هر بار انجام آرامسازی، برگه ثبت آرامسازی را تکمیل کنند. برای گروه کنترل هیچ آموزشی ارائه نشد. سپس شدت خستگی در دو گروه با هم مقایسه شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، ابزار سنجش شدت خستگی و چک لیست های خودگزارش دهی جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزارSPSS و روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین دو گروه اختلاف معنی داری در سطوح خستگی قبل از مداخله وجود نداشت (1=p)، در حالی که بعد از مداخله تفاوت دو گروه معنی دار گردید (001/0≥p).
    نتیجه گیری
    با توجه به کاهش سطح خستگی بیماران همودیالیزی، پیشنهاد می گردد این تکنیک در بخش های همودیالیز آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: آرامسازی پیشرونده عضلانی، خستگی، همودیالیز، ایران
  • مریم محمودی، طاهره دهداری*، داود شجاعی زاده، لادن عباسیان، سیده صالحه مرتضوی صفحات 33-46
    زمینه و هدف
    از آنجا که بیماران مبتلا به HIV/AIDS تجارب مختلفی از راهبردهای سازگاری با استرس دارند، درک عمیق این تجارب، جهت طراحی مداخلات مناسب ضرورت دارد. هدف مطالعه حاضر تبیین تجارب مبتلایان HIV/AIDS از راهبردهای سازگاری با استرس در قالب یک تحلیل محتوای کیفی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش تحلیل محتوای کیفی (از نوع conventional) با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف بر 26 نفر از مبتلایان به HIV/AIDS در مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیمارستان امام خمینی تهران در سال 1391 انجام شد. داده ها توسط مصاحبه نیمه ساختار یافته عمیق در مدت 9 ماه جمع آوری شدند. متن مصاحبه ها ضبط گردیده و پس از پیاده سازی به روش دیکلمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    دامنه سنی مشارکت کنندگان در مطالعه حاضر 73-20 سال بود. پس از آنالیز و کدبندی اطلاعات، راهبردهای سازگاری احساس محور با دو زیر طبقه، شامل مقابله سازگارانه و غیر سازگارانه و راهبردهای سازگاری مسئله محور با سه زیر طبقه، شامل جستجوی آموزش و مشاوره، دارو درمانی و ارتقای سبک زندگی سالم به عنوان استراتژی های سازگاری با استرس در بیمارانHIV/AIDS ظهور یافتند.
    نتیجه گیری
    با توضیح و شفاف سازی راهبردهای مقابله با استرس، می توان به طراحی و اجرای مداخلات موثر و مبتنی بر نیاز، برای کاهش استرس بیماران HIV/AIDS و بهبود وضعیت روانشناختی آنان پرداخت.
    کلیدواژگان: استراتژی های سازگاری، تحقیق کیفی، استرس، HIV، AIDS، ایران
  • فریدون اسکندری*، مهرنوش پازارگادی، منصوره زاغری تفرشی، سهیلا ربیع سیاهکلی، علیرضا شغلی صفحات 47-60
    زمینه و هدف
    پرستاران بزرگترین گروه کارکنان ارائه دهنده خدمات سلامت را تشکیل می دهند و توانمندی حرفه ای آنها نقش مهمی در تحقق رسالت نظام سلامت ایفا می کند. میزان ادراک پرستاران از محیط کار خود، احساس توانمندی و تعهد آنان را نسبت به سازمان شکل می دهد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین توانمندسازی روانشناختی و تعهد عاطفی در پرستاران انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، 491 پرستار شاغل در بیمارستان های استان زنجان بصورت مقطعی در بهمن و اسفند ماه 1388 شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر و پرسشنامه تعهد سازمانی می یر و آلن بود که اعتبار و پایایی آنها مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از 16SPSS و آزمون های آنالیز واریانس، تی تست، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    6/90 درصد پرستاران زن بوده و میانگین سنی آنان 72/30 سال بود. بر اساس یافته ها، نمره درک از توانمندسازی 7/58 درصد پرستاران در سطح بالا قرار داشت. میانگین نمره تعهد عاطفی پرستاران برابر با 88/0±17/3 و در حد متوسط بود. نتایج همبستگی و رگرسیون خطی نشان داد توانمندسازی روانشناختی، همبستگی معنی دار آماری با تعهد عاطفی داشته و اثر پیشگویی کنندگی بر آن دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان گفت توانمندسازی روانشناختی یک عامل پیشگویی کننده تعهد عاطفی محسوب می شود. بنابراین مدیران بیمارستان ها می توانند با ایجاد شرایطی در جهت افزایش استقلال و تاثیرگذاری پرستاران در تصمیم گیری های سازمان، میزان تعهد عاطفی آنها به سازمان را بهبود بخشند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روانشناختی، تعهد سازمانی، پرستاران، ایران
  • عبدالعزیز افلاک سیر*، سمیه جنالی صفحات 61-69
    زمینه و هدف
    پیوند اولیه مادر- کودک نقش مهمی در رشد روانی کودک دارد. مطالعات نشان داده اند که عوامل مختلفی مانند وضعیت سلامت روان مادر می تواند در پیوند مادر- کودک اختلال ایجاد کند. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه افسردگی پس از زایمان با پیوند مادر- کودک در گروهی از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشت شیراز بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه همبستگی، 140 نفر از مادرانی که سه ماه از زایمان شان گذشته بود و جهت معاینه نوزاد خود به مراکز بهداشت شیراز مراجعه کرده بودند از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های تحقیق شامل مقیاس افسردگی پس از زایمان ادینبورو و پرسشنامه پیوند والد– کودک پس از زایمان براکینگتون پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از شاخص های میانگین، انحراف معیار، فراوانی، درصد، آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، آزمون آماری مجذور کای و رگرسیون لجیستیک انجام شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد 2/24 درصد از مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشت در معرض افسردگی پس از زایمان بودند. نیز 23 درصد از مادران گروه تحقیق در پیوند مادر- کودک مشکل داشتند. یافته ها همچنین نشان داد که مشکل در پیوند مادر- کودک در مادرانی که در معرض افسردگی بودند بیشتر بود و افسردگی پس از زایمان، اختلال پیوند مادر- کودک را بطور معنی داری پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر مادرانی که بیشتر در معرض افسردگی پس از زایمان بودند، مشکلات بیشتری در رابطه با پیوند با کودک خود داشتند.
    کلیدواژگان: پیوند مادر، کودک، افسردگی پس از زایمان، مادران، پیوند عاطفی، ایران
  • مظاهر یوسفی امیری*، سید رضا سید جوادین، آرین قلی پور، محمد مسعود وکیلی صفحات 70-80
    زمینه و هدف
    رفتار شهروندی سازمانی برای هر سازمانی مطلوب است، چرا که با متغیرهای سازمانی مهمی همچون رضایت شغلی، کیفیت خدمات و بهره وری سازمانی ارتباط دارد. هدف از این پژوهش بررسی نقش ویژگی های شخصیتی در بروز رفتار شهروندی سازمانی پرستاران در بیمارستان های آموزشی شهر زنجان در سال 1391 است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع طرح های همبستگی است که در آن تعداد 128 پرستار شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهر زنجان به صورت نمونه گیری سهمیه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه های مربوط به متغیرهای پژوهش (ویژگی های شخصیتی و رفتار شهروندی سازمانی) را تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون معناداری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه در محیط نرم افزار 19 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از آن است که از میان ابعاد شخصیتی پرستاران، سه بعد سازگاری، وظیفه شناسی و روان رنجوری بیشترین نقش را در پیش بینی بروز رفتار شهروندی سازمانی آنها دارند (05/0p=). این سه بعد ویژگی شخصیتی قادرند 173/0 از واریانس رفتار شهروندی سازمانی را تببین نمایند. همچنین متغیرهای جمعیت شناختی پرستاران (جنسیت، وضعیت تاهل، سن و سابقه خدمت) تاثیر معنا داری در بروز رفتار شهروندی سازمانی آنها ندارند.
    نتیجه گیری
    ویژگی های شخصیتی پرستاران یکی از عوامل تاثیرگذار در بروز رفتار شهروندی سازمانی آنها می باشد. بر همین اساس مدیران بیمارستان ها می توانند رفتار شهروندی سازمانی را با ایجاد یا بهبود محیط کاری مثبت از طریق فرایندهای انتخاب و استخدام پرستاران با ویژگی های شخصیتی مناسب و آموزش و جامعه پذیری آنها پدیدار نمایند.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، ویژگی های شخصیتی، مدل پنج عاملی شخصیت، ایران
  • احد علیزاده، اکبر محمدی*، هادی حسینی، محمد خادملو صفحات 81-91
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای دیدگاه دانشجویان رشته پزشکی و پرستاری در زمینه ایجاد و توسعه روش های پزشکی از راه دور در دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 90 دانشجوی پزشکی و 65 دانشجوی پرستاری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی در نیم سال اول تحصیلی 91-90 انتخاب شدند. پرسشنامه بکار رفته شامل سه بخش جمعیت شناختی، سوالات دیدگاه دانشجویان درباره پزشکی از راه دور و زمینه های مختلف کامپیوتری مرتبط با مراقبت پزشکی از راه دور بود. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد. روش های آماری به کار رفته شامل آزمون های تی تست، ANOVA برای متغیرهای کمی، من ویتنی یو، کراسکال والیس برای متغیر رتبه ای و کای دو برای متغیرهای کیفی با استفاده از نرم افزار 19 SPSS بود.
    یافته ها
    بین حیطه عوامل سازمانی و سواد اطلاعاتی از حیطه های مراقبت پزشکی از راه دور از دیدگاه دانشجویان با جنسیت (02/0=P) و همچنین بین عوامل ذینفعان از حیطه های مراقبت پزشکی از راه دور از دیدگاه دانشجویان با جنسیت (001/0P≤) و محل سکونت خانواده (001/0P≤) رابطه معناداری وجود داشت. مقایسه حیطه های مختلف دیدگاه دانشجویان درباره پزشکی از راه دور، بین دانشجویان رشته های پزشکی و پرستاری نشان داد تنها در حیطه عوامل ذینفعان اختلاف معناداری وجود دارد (029/0=P).
    نتیجه گیری
    دانشجویان پزشکی اهمیت کمتری نسبت به دانشجویان پرستاری برای عوامل ذینفعان قائل بودند. حمایت جامعه و تمایل خانواده ها برای توسعه پزشکی از راه دور به عنوان مهمترین عوامل ذینفعان منجر به اختلاف دیدگاه در دانشجویان دو رشته تحصیلی شده است، که این نکته شایسته است مورد توجه برنامه ریزان توسعه پزشکی از راه دور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، اینترنت، پزشکی، پرستاری، ایران
|
  • Alehe Seyyedrasoly, Kobra Parvan, Azad Rahmani, Zhale Rahimi Pages 1-12
    Background And Objectives
    Promoting illness perception could improve quality of life in hemodialysis patients. According to the high rates of renal diseases and hemodialysis in Iran، and importance of illness perception in these patients، this study assessed the effect of an illness perception promoting intervention on quality of life of hemodialysis patients.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 71 hemodialysis patients were randomly allocated into two control (n=33) and intervention (n=38) groups. The patients in the intervention group received the illness perception intervention through 45-minute sessions per week for six weeks. Eight weeks later، patients in both groups completed the post test questionnaire of quality of life (KDQOL-SFTM). This questionnaire is reliable and valid for Iranian population.
    Results
    Although the illness perception promoting intervention could enhance the quality of life of patients in dimensions of job situation، dialysis staff encouragement، physical role، pain، public health and emotional role، there were only significant differences between the two groups in job situation (p=0. 04) and emotional role (p=0. 03) dimensions on the patlents'' satisfaction from rules and regulations and the teaching methods (P<0. 05).
    Conclusion
    Illness perception promotion interventions can improve only limited dimensions of the quality of life in hemodialysis patients. Further studies are needed to assess the effectiveness of illness perception promoting intervention on quality of life.
    Keywords: Illness perception, Quality of life, Hemodialysis, Iran
  • Narges Moradi, Farahnaz Addollahzadeh, Dr Azad Rahmani *, Dr Vahid Zamanzadeh, Dr Iraj Asvadi, Karim Ghaleban Pages 13-23
    Background And Objectives
    Patients with breast cancer have many pshychological needs. The spouses are main resources for meeting the psychological needs of the patients. The aim of present study was to assess the effects of psychoeducation to spouses on psychological needs of women with breast cancer.
    Materials And Methods
    In this randomised clinical trial، 94 couples were recruited to the study from Tabriz support group for breast cancer patients. The couples were randomly allocated to experimental (47 couples) and control (47 couples) groups. After the baseline measurements، three educational sessions were held for men on psychological needs of their spouses with breast cancer in the experimental group. One month later، all women were asked to complete the 22-items psychological subscale of the Supportive Care Needs Survey instrument. The validity and reliability of the instrument was assessed using content validity، and test-retest reliability. Data were analyzed using paired and independent samples t tests.
    Results
    Data from 27 women in the experimental group and 28 women in the control group were collected. The mean of scale in the experimental group was significantly more than control group (p=0. 010).
    Conclusion
    Although the psychological needs of patients with breast cancer were decreased via the intervention in our study، further studies are recommended.
    Keywords: Breast neoplams, Education, spouses, Supportive care needs, Psychological needs, Iran
  • Mehdi Bassiri Moghadam, Shirin Madadkar Dehkordi *, Ali Mohammadpour, Amir Abas Vaezi Pages 24-32
    Background And Objectives
    Fatigue is a common complaint among patients who undergo hemodialysis. Fatigue influences their somatic، mental، sentimental and cognitive states. This study aimed to determine the effect of progressive muscle relaxation technique on fatigue among patients treated with hemodialysis.
    Materials And Methods
    In this clinical trial، 90 patients undergoing hemodialysis were recruited from two hemodialysis centers in Gonabad and Yazd and were randomly allocated into control (n=45) and trial (n=45) groups. The progressive muscle relaxation technique was presented to the trial group during three sessions. The patients were asked to make calm once a day for six weeks and at the end complete the relaxtion form. No trainings were provided for the control group patients. The intensity of fatigue was compared between the two groups. Data were collected using a questionnaire including demographic specifications، tools for assessing the severity of fatigue and self-reported checklists. Data was analyzed using the statistical methods in the SPSS.
    Results
    The results showed no significant differences in the level of fatigue between the two groups before the intervention (p=0. 12). There was significant difference in level of fatigue between the two groups after the intervention (p<0. 001).
    Conclusion
    Using the progressive muscle relaxation technique is recommended for patients of the hemodialysis wards.
    Keywords: Progressive muscle relaxation, Fatigue, Hemodialysis, Iran
  • Maryam Mahmoudi, Tahereh Dehdari *, Davood Shojaeezadeh, Ladan Abbasian, Seeyd Saleheh Mortazavi Pages 33-46
    Background And Objectives
    Patients with HIV/AIDS have different experiences regarding coping with stress. Understanding these experiences is essential to design tailored interventions. The aim of this study was to explore experiences of patients with HIV on coping with stress strategies.
    Materials And Methods
    In this qualitative content analysis study، 26 participants with HIV were selected using purposive sampling from counseling of behavioral diseases center، Imam Khomeini hospital in Tehran in 2012. In-depth semi-structured interviews were used to collect data during nine months. The transcripts were analyzed using the Diekelmann’s method.
    Results
    The participants were aged 20 to 73 years. Analyzing the data emerged two themes including emotional–based coping strategy with two sub-themes including adaptive and maladaptive coping strategy; and the problem–based coping strategy with three sub-themes including seeking education and counseling، medication adherence and healthy life style.
    Conclusion
    Clarification and explanation of coping with stress strategies can be used to design and implement effective intervention for reducing stress in patients with HIV/AIDS.
    Keywords: Coping strategies, Qualitative research, Stress, HIV, AIDS, Iran
  • Fereidoun Eskandari *, Mehrnoosh Pazargadi, Mansoureh Zagheri Tafreshi, Soheila Rabie Siahkali, Ali Reza Shoghli Pages 47-60
    Background And Objectives
    Nurses are the largest group of health workers whose professional abilities play important role in realization of health sector mission. Nurses'' perceptions of their work environment forms their sense of empowerment and commitment to the organization. This study aimed to determine the relationship between psychological empowerment and affective commitment among nurses.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlative study، 491 nurses working in Zanjan province hospitals were selected to the study in winter 2010. The data collection tool included the «Sprietzer psychological empowerment questionnaire» and the «organizational commitment questionnaire of Allen and Meyer». The validity and reliability of the questionnaire were assessed through appropriate methods. Data were analyzed using the ANOVA، t-test، Pearson correlation، and linear regression method in the SPSS-16.
    Results
    Most of the participants (%90. 6) were female. The mean age of the participants was 30. 7 years. The mean score of the empowerment perception among %85. 7 of nurses was high. The mean score of the affective commitment was moderate (3. 17±0. 88). The correlation and linear regression tests indicated that psychological empowerment was statistically correlate with the affective commitment of nurses and could predicted it.
    Conclusion
    Based on the findings of this study، psychological empowerment was a predictive factor for affective commitment. In order to improve affective commitment of nurses، hospital managers should try to increase independency and participation of nurses in organizational decision-makings.
    Keywords: Psychological empowerment, Organizational commitment, Nurses, Iran
  • Abdulaziz Aflakseir *, Somaieh Jamali Pages 61-69
    Background And Objectives
    Mother-child bonding is vital for psychological development of children. Previous studies have shown that mothers'' mental health can impact mother-child bonding. The purpose of this study was to investigate the relationship between postpartum depression with mother-child bonding in a group of mothers in Shiraz.
    Materials And Methods
    In this correlational study، 140 mothers referred to health centers to check their children''s health status were recruited using convenience sampling method. Participants completed the questionnaires including the Postpartum Bonding Questionnaire (BPQ) and the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EDPS). The statistical indexes including means، standard deviation، Pearson correlation coefficient and logistic regression analysis were measured to analyses the data using the SPSS.
    Results
    Findings showed that about 25% of mothers experienced symptoms of postpartum depression and 23% had mother-child bonding disorder. The results also indicated that mothers with symptoms of postpartum depression were more likely to have mother-child bonding problems. The findings also showed that postpartum depression predicted mother-child bonding problems significantly.
    Conclusion
    The study showed that mothers with more symptoms of postpartum depression were more likely to have bonding impairment with their children.
    Keywords: emotional bonding, depression, postpartum, anger, rejection, child abuse
  • Pages 70-80
    Background And Objectives
    Organizational citizenship behavior is related to some organizational variables such as job satisfaction، quality of services and organizational productivity. The aim of this study was to assess the relationship between personality traits with the organizational citizenship behavior among nurses in Zanjan in 2012.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study in which 128 nurses working in the hospitals of Zanjan University of Medical Sciences were selected using quota sampling and simple random sampling methods. The participants filled up the questionnaires of personality traits and organizational citizenship behavior. Data were analyzed using the correlation coefficient and regression analysis in the SPSS-19
    Results
    The result showed that three personality dimensions were related to the organizational citizenship behavior including agreeableness، conscientiousness and neuroticism (P<0. 05). These personality traits could explain 0. 173 of the organizational citizenship behavior variance. There were no significant relationships between the organizational citizenship behavior with gender، matrimony، age and tenure statuses of the nurses.
    Conclusion
    Personality traits of nurses are effective factor to make their organizational citizenship behavior. Hospitals managers can promote/make a visible organizational citizenship behavior through creating positive workplace to choose and recruit nurses with suitable personality traits.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Personality traits, Iran
  • Ahad Alizade, Akbar Mohammadi *, Hadi Hosseini, Mohammad Khadmloo Pages 81-91
    Background And Objectives
    The aim of this study was to compare the viewpoints of medical and nursing students on development of telemedicine procedures at Mazandaran University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study. Ninety medical students and 55 nursing students were selected using stratified random sampling in the first semester of 2011-2012. The students'' viewpoints on creation and development of telemedicine were measured using a questionnaire. The questionnaire included demographic section، and the students'' viewpoints on telemedicine and different telemedicine tools. The reliability of the questionnaire was assessed using the Cronbach''s alpha coefficient. Statistical tests were used to analyze the data including the t-test and ANOVA for quantitative variables; and Mann-Whitney and Kruskal-Wallis and Chi-squared tests for qualitative variables.
    Results
    There were significant relationships between information literacy and organizational factors with gender (P≤0. 001). There were also significant relationships between the stakeholders'' factors with gender and family location (P≤0. 001). There were significant differences between the medical and nursing students'' viewpoints on the factor of stakeholders (p=0. 029).
    Conclusion
    Medical and nursing students'' viewpoints were similar except for the stakeholders factor. Community and family support for development of telemedicine tended to develop differences in the viewpoints of the students
    Keywords: Telemedicine, The internet, Medicine, Nursing, Iran