فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 5 (بهار و تابستان1393)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 5 (بهار و تابستان1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قربان علمی* صفحات 1-21
    این نوشتار به بررسی آرای میرچا الیاده درباره هستی می پردازد. الیاده، که با روش هرمنوتیک تاریخی- دینی به کشف معانی و تاویل پیام های پنهان اسطوره ها، آیین ها و نمادها می پردازد، پرسش از هستی را، پرسشی راستین و اساسی انسان می داند. هر دینی، حتی در ابتدایی ترین صورتش، یک هستی شناسی است. الیاده انسان ها را به لحاظ نگرش به هستی به دو دسته تقسیم می کند: انسان جوامع سنتی که قطعا انسان دین ورز است و انسان مدرن. الیاده مجموعه اعتقادات انسان جوامع کهن را «هستی شناسی آغازین» خوانده و بر آن است که انسان جوامع سنتی در یک دنیای واقعی و موثر زندگی کرده و از زندگی در وجه مقدس هستی احساس آرامش می نماید. هستی دو وجه دارد: مقدس و نامقدس. وجه مقدس وجه واقعی، منظم و مهم است، در صورتی که وجه نامقدس بدون ساختار، بی نظم، نسبی و نامتجانس است. توصیف الیاده از هستی شناسی کهن بیانگر یک سری مضامین کلی است: هستی رابطه ای، نشات ناپذیر، تحویل ناپذیر، نامشروط، پویا و ایستا است. هستی علاوه بر وجود انسان ها وجود جهان را نیز دربر دارد. در هستی شناسی الیاده ماهیت مقدم بر وجود است. یعنی انسان دینی دقیقا همان چیزی است که در زمان آغاز به او داده شده است. مقدس به انواع و اقسام مختلف در کسوت اساطیر، خدایان، نمادها، آفرینش و انسان ها تجلی می کند. تجلی مقدس، دیالکتیکی است که نکته بسیار اساسی در آن، تبدیل شیء غیر مقدس به مقدس است. نمادها و اسطوره ها «هستی» را آشکار می سازند. اسطوره مبتنی بر هستی شناسی است و تنها از اموری که واقعا حادث شده اند، سخن می گوید. حقیقت همان امر مقدس است. انسان دینی، در پرتو اسطوره ها شاهد تجلی «هستی» گشته و خود را شبان آن می داند. هستی شناسی او متاثر از افلاطون و تفکر هندویی است؛ از این رو متهم به این شده که جهان نامقدس را به نمود یا توهم فروکاسته و برای آن واقعیتی قایل نیست.
    کلیدواژگان: هستی، هستی شناسی، مقدس، انسان دین ورز، نامقدس، الیاده
  • قاسم پورحسن*، ملیحه آقایی صفحات 23-47
    نفس در نگاه سهروردی نوری از انوار اسفهبدیه است که در شرق هستی ریشه داشته، لیکن به بدن مادی تعلق گرفته و به تدبیر و تصرف در او مشغول شده است، از عالم قدسی به ظلمت کده ناسوت هبوط کرده و در آن اسیر گشته است. پس از معرفت خویشتن، جایگاه حقیقی خویش را می یابد و در پی رسیدن به آن به جستجو می پردازد. راه بازگشت به سرای حقیقی، موانع پیش رو و مراحلی را که نفس می بایست طی نماید با راهنمایی پیر راه، موضوع غالب رساله های رمزی شیخ اشراق است که به زبان رمزی نگاشته شده است. وی کسب معرفت نسبت به خویشتن خویش، قوای نفسانی و جهان ظلمت را به عنوان مقدمه حرکت لازم و ضروری شمرده و راه رهایی از بند قوا و بندهای جسمانی را کسب معرفت کسبی و بحثی همراه با ترک تعلقات دنیوی می داند. در سیر استکمالی، نفس قابلیت آن را داراست که نه تنها از خود و مقام حقیقی خویش فراتر رفته، بلکه خود عقلی از عقول مفارق شود که صفیر او خفتگان را بیدار کرده و نفوس و ماده از او منفعل گردند. نظریه نفس در سهروردی با رویکرد هستی شناسانه نوری او در پیوند است. بدون فهم دقیق آرای نظام نوری او نمی توان به درستی مساله نفس و سیر کمالی آن و نیز چگونگی کسب معرفت را دریافت.
    کلیدواژگان: رمز، نفس ناطقه، نظام نوری، ساحت هستی شناسانه، پیر، کمال، شیخ اشراق
  • صادق خوشخو، محمد سعیدی مهر* صفحات 49-67
    در نوشتار حاضر نخست مهم ترین مبادی هستی شناسانه روایت صدرایی نظام احسن تحلیل می گردد. ملاصدرا علاوه بر اتکا به اصالت وجود، تمایز وجود و ماهیت، تمایز امکان و وجوب با قول به وحدت تشکیکی وجود یا وحدت شخصی وجود و تشکیک در مظاهر آن (به عنوان دو مبنای متفاوت) و قاعده امکان اشرف، تصویردقیقی از قانونمندی عالم (اعم از نظام علی-معلولی طولی یا نظام مظاهر)، وحدت حقیقی و نظام ذاتی عالم، اتصال مراتب یا مظاهر آن، به تصویر می-کشد. در ادامه به تفسیر روایت مزبور بر محور مقتضی آن، یعنی عنایت (مشتمل بر فاعلیت وجودی به اقتضای کمال مطلق، نظام علمی احسن و پیشین عین ذات، و رضای الهی به بهترین و خیرترین نظام) پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، نظام احسن، عنایت، اصالت وجود، ظهور (تجلی)
  • عین الله خادمی*، اکرم باغخانی صفحات 69-84
    نوشتار حاضر با رویکردی فلسفی عرفانی به بررسی نگرگاه هستی شناختی ابن سینا در مساله عشق می پردازد. در این دیدگاه شیخ به نحو تشکیکی بالاترین و نفیس ترین مرتبه عشق را مربوط به پروردگار همه عوالم هستی می داند، که بیان ایشان عمدتا در تفکر فلسفی ایشان ناظر به همین مرتبه است. اما آن چه نظر عرفانی ایشان را معطوف به خود داشته است و سبب هستی شمولی عشق در دیدگاه پورسینا گشته، علاوه بر عشق ذاتی حق به خویش، مراتب خلقت از بالاترین تا پست ترین آن است؛ به این معنا که رتبه بعد مربوط به جواهر عقلی قدسی است که مبتهج به ذات حق و عاشق خیر مطلق اند. سومین مرتبه تشکیکی عشق از آن نفوس ناطق فلکی و سپس نفوس کامل انسانی است. چهارمین و پنجمین مرتبه مربوط به نفوس ناطق متوسط و ناقص است و مراتب بعد مشتمل بر سایر موجودات عالم هستی یعنی نفوس حیوانی، نباتی و جمادات است که شیخ این عشق غریزی و نهفته در ذات مخلوقات را عشق آن ها به کمال خود می-داند و این گونه با بیان سریان عشق در گستره هستی به دیدگاه عرفا نزدیک می گردد.
    کلیدواژگان: عشق، شوق، ابن سینا، کمال، ادراک
  • فاطمه صانعی*، یوسف شاقول صفحات 85-105
    یکی از شرایط شکل گیری زیباشناسی جدید یا استتیک در دوره روشنگری، استقلال زیبایی از خیر و حقیقت بوده است. اما در فلسفه پیش از دوران تجدد، یعنی در دوره یونان باستان و قرون وسطی، زیبایی جدای از خیر و حقیقت فهم و تبیین نمی شد. این تفکیک ناپذیری در رویکرد مابعدالطبیعی و هستی شناختی به این سه معنای ارزشی ریشه دارد. یک نمونه برجسته از این رویکرد را نزد توماس آکوئینی می توان دید. توماس در بستر مبحث صفات استعلایی وجود مخلوق، به نسبت زیبایی با خیر و حقیقت می پردازد. وی می کوشد این سه گان را در دو مرتبه وجود مخلوق و مرتبه الهی با هم مرتبط سازد. از سوی دیگر، توماس با مرتبط ساختن این صفات با قوای شناختی و ارادی نفس، اساسی مابعدالطبیعی برای حیات اخلاقی و حیات نظاره گرانه فراهم می آورد که زیبایی در آن نقشی اساسی دارد.
    کلیدواژگان: زیبایی، خیر، حقیقت، صفات استعلایی وجود، توماس آکوئینی
  • محمد بنیانی* صفحات 107-124
    در بحث اصالت وجود و اعتباریت ماهیت ملاصدرا، ابتدا باید محل نزاع به دقت، تحریر و در گام بعد با توجه به محل نزاع موضع گیری شود. برای اصالت و اعتباریت در نظام حکمت صدرایی دو معنا می توان یافت: معنای اول اصالت وجود عبارت است از تحقق مصداق مفهوم وجود در عالم خارج از ذهن و اعتباریت ماهیت در این معنا، یعنی عدم تحقق در عالم خارج از ذهن؛ معنای دوم اصالت وجود عبارت است از تحقق بالذات در عالم خارج از ذهن و اعتباریت ماهیت یعنی تحقق خارجی به تبع وجود یا به تعبیری تحقق بالتبع که در محل نزاع معنای اول مورد نظر است. وجود در فلسفه ملاصدرا در پنج معنا به کار برده شده و درباره ماهیت نیز چهار معنا در آثار فیلسوفان یافت می شود که تنها یکی از معانی وجود و ماهیت را می توان در محل نزاع مورد توجه قرار داد. ملاصدرا محل نزاع را به نحو مستقل و جامع تقریر ننموده و همین امر سبب شکل گیری برداشت-های ناسازگار از محل نزاع گردیده است.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، محل نزاع، ملاصدرا
  • محمود قیوم زاده* صفحات 125-147
    صدرالمتالهین از برهان خاص خود در اثبات توحید واجب تعالی به عنوان برهان عرشی یاد کرده و برتری آن را بر دیگر براهینی که از سوی حکمای پیشین از جمله ابن سینا، اقامه شده یاد آور شده است. وی ضمن دقت قابل ملاحظه در آن براهین، هیچ یک از آن ها را به عنوان برهان تام و بدون نقص قلمداد نمی کند و بر این عقیده است که اگر بخواهیم آن براهین را به عنوان برهان کامل تلقی کنیم باید در رفع نقص آن ها بکوشیم؛ از این رو جهت تتمیم آن دلایل وجه تصحیحی را پیشنهاد می کند. او حتی برهان اقامه شده از سوی ابن سینا را نیز بی نیاز از این تصحیح نمی داند، اما با دقتی که در این مقاله به عمل آمده نشان داده شده است که بر خلاف براهین حکمای دیگر، برهان ابن سینا با تقریرهای مختلفی که دارد به ترمیم و تصحیح وی نیاز نداشته و در حد خود قابلیت لازم را جهت اثبات وحدت واجب تعالی دارد.
    کلیدواژگان: وحدت، عرشی، بساطت، صرافت، وجوب
|
  • Ghorban Elmi* Pages 1-21
    This paper studies the ontology of Mircea Eliade. Eliade’s historical-religious hermeneutic method explores the meaning and interpretation of messages hidden in religious myths, symbols and rituals. According to him, question of the meaning of existence is an important and real question for human being. Every religion, even in its most primitive form, is ontology. He divides human beings into two categories: the man of traditional society, who is definitely homo religious and the modern man. He denies that of the thinking of archaic man is illusory. He wants to live in a real and effective world. There are two modes of being in the world: sacred and profane. The sacred represents the real, order and the significant. Profane being is the opposite of the sacred mode of being: amorphous, relative and heterogeneous. He indicates that the sacred is equivalent to the real, to absolute truth, and to being. Eliade’s exposition of archaic ontology suggests several unspecified implications: it is relational, non- derivable, non-reducible, non-contingent, dynamic and static. The essence precedes existence. It means that homo religious is what one is precisely because of primal events at the beginning of time. The sacred appears in the forms of myths, gods, symbols, creation and human beings. The manifestation of the sacred is dialectical, by which the ordinary things are transformed to sacred. Symbols and myths reveal the "Being". The basis of myth is ontology. Since archaic and primitive myths account for the origin of realities, they are considered sacred and likewise eternally true. Homo religious, in the light of myths sees the manifestation of the "Being". He considers himself its shepherd. It appears that he construes the profane, at least for the archaic or primitive person, to be unreal or illusory.
    Keywords: Being, Ontology, Sacred, Homo Religious, Profane, Eliade
  • Qasem Poorhassan*, Maliheh Aghaei Pages 23-47
    For Sohrawardi, soul has been known to be a light among isfahbudiyih lights being originally from the heavenly beings having put in creative relation to body to administer it. It, therefore, has fallen from immaterial world and become captive in material world. Having become aware of itself, the soul finds its original place and tries to attain it. Soul`s turning way to its original place, the obstacles and stages in the way led by the measured leader have been taken as the subjects of Sohrawardi`s symbolic writings. As is understood, he has regarded one`s knowledge of oneself, mental powers and the dark world as the requisite ground for the departure and acquiring knowledge and leaving earthly desires as the way of freedom and salvation. For him, in the way of mental growth, soul is of such an ability that can go beyond itself and become an intellect among intellects making those slept aware and affecting souls and material world. Sohrawardi`s psychology is interconnected with his ontological system of light. Not understanding his system of light, one never may understand the soul and its process of growth and acquiring knowledge.
    Keywords: Symbol, Reasonable Soul, System of Light, Ontological Field, Measured Old Man, Perfection, Sheykh Ishraq
  • Sadeq Khoshkhoo, Mohammad Saidimehr* Pages 49-67
    In the paper, the most basic ontological principles of Sadra`s explanation of the best system has been given at first. In addition to relying on priority of existence, the distinction of existence and quiddity, the distinction of possibility and necessity, gradational unity of existence or individual unity of existence and gradation of its appearances (as two distinct bases), and the principle of the higher possible, has presented an exact description of systematic state of the universe (including both cause and effect, and apparent systems), true unity and essential system of the universe. Finally, on the basis of its logical ground, Divine Will, the mentioned manner of description (has been analyzed.
    Keywords: Molla Sadra, the Best System, Divine Special Will, Primacy of Existence
  • Einollah Khademi*, Akram Baghkhani Pages 69-84
    The paper has brought Avicenna`s ontological view on love into consideration in a philosophic-mystical approach. As is understood, in a gradual system, Avicenna has known the highest degree of love to be of God; one may consider all his philosophical statements to be on thisdegree. Yet, on his mystical view, love has been Divinely established in all degrees of beings from the highest to the lowest, the highest is essentiality in God and other degrees were Divinely bestowed upon. The gradation of love can be regarded to be ordered as intellectual substance affected by the love of God and being lover for Absolute Good. Then, love of heavenly souls and, then, that of human perfect soul. In the fourth and fifth, middle and imperfect souls and in the others, other orders of created beings including animals, plants and the inanimates have been placed. This philosopher has known the love of creatures to be natural cause for growth and perfection. In this way, he has taken a position like that of mystics in the field.
    Keywords: Love, Desire, Avicenna, Perfection, Perception
  • Fatemeh Sanei*, Yosof Shaqool Pages 85-105
    One of the essential grounds for establishing new form of aesthetics in the Enlightenment has been regarded as the independence of the beautiful from the good and the true. In the philosophy of Greece and middle ages, however, the beautiful was explained based on the good and the true. This dependence was due to its own ontological and metaphysical approach to the three meanings. One case of such an approach may be found in Thomas Aquinas. When studying the transcendental qualities of the created being, the philosopher has spoken of the relation of the beautify to the good and the true. He has sought to connect the three of the created beings to those of the Divine level of being. Again Thomas, linking the three qualities with human mental powers of knowledge and will, has established such a foundation for moral life in which beauty plays an essential part.
    Keywords: Beauty, The Good, The True, Transcendent Qualities of Existence, Aquinas Thomas
  • Mohammad Bonyani* Pages 107-124
    When studying Sadra`s view on fundamentality of existence, one should explain the point of dispute at first and, then, take a position. In Sadra`s system of thought there can be found two meanings for fundamentality and mentality. In one meaning, fundamentality means the state of being actualized and realized in outer world while mentality means not being actualized so. In another, by fundamentality is meant being actualized in itself and by mentality being accidentally actualized. Primacy of existence and mentality of quiddity have two meanings in Transcendent philosophy (al-Hikmah al-mutaaliya): the first is that the concept of existence has referent in the external world but that of quiddity does not. The second is that existence and quiddity both have referents in the external world, while existence is actualized by itself but quiddity by existence. Of the two, only the former can be attendant in the disputable point. There are five meanings for existence in Transcendent philosophy and four meanings may be found for quiddity in philosophical works of which only one can be raised in the debatable point. MullaSadrā doesn’t clarify this position and, therefore, several inconsistent concepts of debatable point have appeared in the field.
    Keywords: Fundamentality of Existence, Mentality of Quiddity, Place for Dispute, Molla Sadra
  • Mahmud Qayyumzadeh* Pages 125-147
    Sadr ul-Mota’allihin has referred to his special proof of the Supreme Necessary Being`s unity as the “Celestial demonstration” and then preferred it to the other demonstrations, presented by Avicenna and some other preceding philosophers. While analysing those demonstrations, he considered them incomplete and defective in some ways and in need of correction. Thus, he proposed the corrective approach. The present essay intends to expound that despite the anteriors’ demonstrations, Avicenna’s needs not to be corrected and has got all elements necessary for proving the unity of the Supreme Necessary Being.
    Keywords: Unity, Celestial, Simplicity, Spontaneity, Necessity