فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1395)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • قاسم کاکایی، فرانک بهمنی* صفحات 1-19
    وجودشناسی در دو حوزه علوم طبیعی و فلسفی توسط داروین و ملاصدرا از تاثیرگذارترین نظرات در گستره هستی شناسی است که به چگونگی تغییر موجودات مادی و تبدیل انواع آن پرداخته است. هر دو دانشمند موجودات مادی را تغییرپذیر می دانند و قائل به تبدیل انواع هستند، با این تفاوت که داروین معتقد است موجودات زنده به جهت قابلیت تغییرپذیری می توانند از طریق جهش ژنی و تغییرات وابسته و با مساعدت انتخاب طبیعی و انتخاب جنسی به نوع دیگری که سازگاری بیشتری با محیط دارد تبدل یابند و این تبدل می تواند به تغییر نوع بالفعل نیز بی انجامد. اما ملاصدرا با تبیین چگونگی قابلیت تغییر در موجودات مادی، عوامل زیست محیطی را زمینه تکامل و تغییر موجودات می داند و تغییر نوعی وجودات مشکک را با به فعلیت رسیدن نوع تمام می داند. اگرچه پس از آن هم با توجه به حرکت جوهری تغییر ادامه دارد، اما این تغییر طولی و اشتدادی است و ذات و حقیقت نوعی جوهری که دارای حرکت تکاملی (اشتدادی) است در تمام مراحل تکامل باقی و محفوظ خواهد بود. روش تحقیق در این مقاله توصیفی– تحلیلی است و سعی شده است نظرات داروین و ملاصدرا از کتاب خودشان استخراج گردد.
    کلیدواژگان: وجود، تغییرپذیری، تکامل، حرکت جوهری، انتخاب طبیعی
  • محسن جنگجو *، مجتبی زروانی صفحات 21-34
    در میان صوفیانی که به نقد و بازتعریف مبانی و مفاهیم تصوف پرداخته اند، شیخ احمد سرهندی (971- 1034) از جایگاه ویژه ای برخوردار است. او بی آنکه به طعن و رد صوفیان بپردازد، بر این باور بود که ایشان نتوانسته اند مقامات سلوک را تا به انتها سپری کنند و لذا از متوسطان هستند و نه منتهیان. شیخ احمد به مدد علوم کشفی منحصر به فرد خود، که به ادعای وی ورای علوم علما و معارف اولیا بود، تعریف هایی جدید و گاه کاملا متناقض با مفاهیم نهادینه شده تصوف ارائه داد. گسترش و نفوذ اندیشه های ابن عربی و شاگردانش در میان صوفیان هند و سخنان بدعت آمیز معتقدان به توحید وجودی، سرهندی را بر آن داشت تا به نقد وجودشناسی مکتب ابن عربی بپردازد. او با طرح نظریه وحدت شهود به رد نظریه وحدت وجود ابن عربی پرداخت و مفاهیم وجودشناختی او را تعریفی دوباره نمود. این مقاله به شرح آرای وجودشناختی سرهندی نظیر توحید شهودی، رابطه حق و خلق، و وجود و عدم می پردازد.
    کلیدواژگان: احمد سرهندی، توحید شهودی، وحدت وجود، ابن عربی
  • محمد مهدی گرجیان، معصومه اسماعیلی* صفحات 35-49
    انسان دارای حقیقتی استکمالی و مقام لایقفی است، اما این موضوع که از نظر ملاصدرا، منازل انسان در سیر استکمالی چیست؟ و انسان برای وصول به مراتب کمال، چه منازلی را از سر می گذراند، مساله مورد تحقیق در این نوشتار است. هستی دارای مراتب طبیعی، مثالی و عقلی بوده و انسان به تبع آن دارای مراتب وجودی حسی، خیالی و عقلی است. انسان از مقام جسمانی با استمداد از عقل نظری و عملی و بهره گیری از جذبه ربانی عبور می کند و به سمت تجرد خیالی می رود و پس از استکمال در این درجه به درجه عقلی می رسد، شخص انسانی دارای اکوان متعددی است و در هر انسان جسمانی، انسانی نفسانی و عقلی موجود است. ایشان در تقریر سیر استکمال نفس بر اساس حرکت جوهری، از مرتبه حس به خیال و از خیال به عقل، انسان را متوقف نمی داند و مرتبه فوق عقلی نیز برای او قائل است و راه یابی به کمال باید در عقل نظری و عملی اشتداد یابد و این استکمال در عقل نظری در مرتبه ای متوقف نمی ماند و عبور از عقل مستفاد و رسیدن به مقام فنای فی الله راه را برای سلوک در مراتب فنا می گشاید و در مرتبه عقل عملی نیز میان قوای علم و غضب و شهوت اعتدال ایجاد می نماید، به مراتب کمالی نائل می آید و در نهایت عقل عملی و نظری در مرتبه وصول به فنای فی الله با یکدیگر متحد می شوند. بر اساس راهبرد حکمت متعالیه که جامعی از برهان، قرآن و عرفان است، معلوم می گردد که در حرکت جبلی و ارادی انسان در قوس صعود می تواند همه مراتب امکانی را تا فراسوی بی نهایت و مقام لایقفی بپیماید.
    کلیدواژگان: کلمات کلیدی: نفس، استکمال نفس، منازل وجودی، مثالی، عقلی، فوق عقلی، عقل نظری، عقل عملی
  • عبدالله صلواتی*، زینب اختری صفحات 51-69
    هارتشون در تبیین رابطه فعال و دو سویه خدا با جهان از ایده تعالی و تنزه خداوند دست می کشد و با ایجاد تحولاتی در باب اوصاف الهی از جمله علم مطلق می کوشد تا مبانی الهیاتی جدیدی را برای ارتباط خداوند با جهان فراهم آورد. ملاصدرا نیز تفسیر خاصی از رابطه دو سویه خدا و جهان به دست می دهد؛ تفسیری که در آن تعالی خدا به همراه حضور وجودی در جهان حفظ شده است و حلول از هر دو سوی (= حلول خدا در جهان و حلول جهان در خدا) انکار می شود. پرسش پایه این جستار آن است که رابطه وجودی خدا و جهان از دیدگاه هارتشورن و ملاصدرا چگونه است. دستاوردهای این جستار عبارتند از: برخلاف دیدگاه هارتشورن، در فلسفه صدرایی قطب انتزاعی خدا انکار می گردد و خدا یکسره خارجیت و واجب و قائم به ذات معرفی می شود. همچنین، در الهیات هارتشورن، قطب عینی خدا در پویش و خدا متاثر از مخلوقات است، اما در فلسفه ملاصدرا این پویش انکار می شود و حرکت منحصر در طبیعت و وجود انسان می شود و نه خدا که مفارقات تجدد پذیر، یعنی نفوس، متاثر از دعای بندگان هستند. افزون برآن، در فلسفه ملاصدرا برخلاف الهیات هارتشورن، هیچ گونه از حلول برای خدا متصور نیست.
    کلیدواژگان: الهیات پویشی، تعالی و حلول، صفات خداوند، ملاصدرا، چارلز هارتشورن
  • محمود صیدی*، سید محمد موسوی صفحات 71-88
    اثبات تجرد مثال متصل با اثبات وجود عالم مثال ملازمه دارد و با اثبات تجرد یکی، وجود تجرد دیگری نیز اثبات می شود. بر این اساس ابن سینا با قائل شدن به مادی بودن خیال متصل، وجود مثال منفصل را نیز منکر است. از آنجایی که اساس براهین ابن سینا در اثبات مادی بودن قوه خیال مبتنی بر وضع و محاذات داشتن صور خیالی است، در پژوهش حاضر بیان می گردد که این ویژگی مختص جسم مادی از جهت مکان و زمان دار بودن است و اجسام مثالی این خصوصیت را ندارند و لذا با حواس ظاهری ادراک نمی شوند. با اثبات حرکت جوهری، ماهیت واحد به انحای متفاوت وجودی متصف می شود و مراتب مختلف مادی، مثالی و عقلی را طی می کند. ازاین رو، براهین ابن سینا در ابطال مثال منفصل که مبتنی بر امتناع فرد مجرد و مادی داشتن یک ماهیت و عدم علیت فردی از آن نسبت به افراد دیگر است، صحیح نیستند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، مثال منفصل، مثال متصل، وضع و محاذات
  • محمد نجاتی*، یاسر سالاری صفحات 89-103
    در مطالعه حاضر مقاله «بررسیمعانیگوناگوناصالتوجودواعتباریتماهیتدرنظامصدرایی» مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. در مقاله مذکور نفس اصالت وجود ملاک تفکیک دو معنای اصالت وجود دانسته شده است اما چینش آرای ملاصدرا نشان می دهد ملاک تفاوت مذکور به نگرش های متفاوت وی به اعتباریت ماهیت بازگشت می کند. به جهت اینکه نویسندگان دو معنای اصالت وجود را به صورت عرضی و متقابل با یکدیگر در نظر گرفته اند به وجود ناسازگاری در نظام صدرایی معتقد شده اند. اما باید دانست دو معنای اصالت وجود در تفکر صدرایی رابطه ای طولی و متلائم با یکدیگر دارد و ادعای ناسازگاری مقرون به صحت نیست. در نتیجه تفاوت دیدگاه های ملاصدرا در برخی مواضع بدین جهت است که رای ابتدایی ملاصدرا متلائم با معنای عام اصالت وجود بوده است و عمدتا رای نهایی وی در اینگونه مواضع مبتنی بر نگرش خاص در مبنای اصالت وجود است.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، نقد، ناسازگاری
  • سید مصطفی موسوی اعظم* صفحات 105-125
    جستار حاضر، بنیانی از سامانه معرفتی حکمت متعالیه را در حوزه هستی شناختی آشکار می سازد: «کثرت تحلیلی». کثرت تحلیلی، از جایگاه حیاتی در حکمت صدرایی برخوردار است، به گونه ای که مباحثی چون رابطه وجود و ماهیت، ماده و صورت، جنس و فصل، جوهر و عرض و... متاثر از آن است. مساله اصلی این جستار تحلیل معنایی کثرت تحلیلی و تعیین جایگاه معرفتی و هستی شناختی آن است. کثرت تحلیلی از نگاه صدرا کثرت برآمده از معانی و مفاهیم متعددی است که عقل با تحلیل عقلانی از وجود واحد درمی یابد. تصریحات صدرا بر نفس الامری بودن کثرت تحلیلی حکایت دارد. از مبانی پیدایش و توسعه این کثرت می توان به مساله اتحادی وجودی و امکان تحقق موجودات کثیر به وجود واحد اشاره داشت.
    کلیدواژگان: کثرت، کثرت تحلیلی، نفس الامر، هستی شناسی، نسب تحلیلی
|
  • Qasem Kakai, Faranak Bahmani * Pages 1-19
    Ontology in natural and philosophical sciences that has been considered by Darwin and Mulla Sadra, is the mostinfluential theory of ontological domain which deals with how material organisms change and develop. Both scientists regard the material existents changeable and they maintain that all material species are allowed to be in evolution, but there are some differences between them. Thanks to evolution, Darwin believes that the organisms through genetic mutation and the related changes and by natural and sexual selection can be converted into another species more compatible to environment, and this conversion can also be led to actual changes. But Mulla Sadra, by explaining how material organisms developing, has considered the environmental factors as background for organisms’ changes and evolution and the gradation of existence can complete actualization of the species. Although afterwards the change proceeds and continues regarding substantial motion, but this change is longitudinal and intense, the nature and reality of substantial species which possessing evolutional(intensifying) motion, is maintained and will be reserved at all stages of development. The research method of this paper is descriptive – analytic and we try to evaluate and compare Darwin and Mulla Sadra’s doctrines regarding their own books.
    Keywords: Existence, Flexibility, Evolution, Substantial Motion, Natural Selection
  • Mohsen Jangjoo *, Mojtaba Zurvani Pages 21-34
    Among Sufis who have criticized and redefined mystical concepts and principles, Shaykh Ahmad Sirhindi(971/ 1564- 1034/1624) has had a remarkable role and position. While having avoided scoffing and rejecting other mystics, he states that they have not been able to pass all wayfaring stations. They are, therefore, in intermediate level and could not come to the end. Thanks to his unique intuitive knowledge, Which, as he claims, is beyond the other scholar’s sciences and saint’s Gnostic sciences, he has offered certain new definitions which sometimes entirely contradicted the formal Sufi concepts. The widespread impact of Ibn Arabi’s school on Indian Sufis and the heretical utterances of some who believed in oneness of being determined him to criticize Ibn Arabi’s Ontology. By introducing the intuitive unity instead of Ibn Arabi’s unity of being, he redefined Ibn Arabi’s ontological concepts. This article seeks to elucidate Sirhindi’s ontological Ideas such as intuitive unity, the relationship between God and the universe and being and non- existence.
    Keywords: Ahmad Sirhindi, Intuitive Unity, Oneness of Being, Ibn Arabi
  • Mohammad Mehdi Gorjiyan, Masoomeh Esmaeli * Pages 35-49
    Human beings have the perfectible truth and they in their developing movement ascend in material and immaterial stations without having stopped at the specific station. Being has corporeal, imaginary and intellectual levels, and consequently, human being has elevated in sensual, imaginary and intellectual stages during his existential perfection. Each faculty indicates to the cosmological and existential levels. Mulla Sadra, in his discussion on the substantial motion, believes that the perfecting of human being will never stop. Man will obtain his perfection by using his theoretical and practical faculties. Accordingly, theoretical and practical wisdom will have four stages in which human being must elevate to achieve his perfection.
    Keywords: Developing Movement, Existential Stations, World of Imagination, Intellectual Stations, Theoretical Reason, Practical Reason, Mulla Sadra
  • Abdollah Salavati *, Zeinab Akhtari Pages 51-69
    Hartshorne leaves the idea of transcendence and incomparability aside in his explanation of active and mutual relationship between God and the Universe and develops the divine attributes including omniscience in order to provide a modern theological base for the God and cosmos nexus. Mulla Sadra, moreover, has represented a specific interpretation on mutual connection of the God and universe, which maintains the God’s transcendental being along with His existential presence denying the both incarnations ( i.e God’s incarnation in the universe and incarnation of universe in God). The main question at this research is: how is the existential nexus between God and universe in Hartshorne and Mulla Sadra’s approaches? The results can be mentioned as: in Mulla Sadra’s metaphysics, in contrary to Hartshorne, God’s abstractive pole has been refused and presented God as an objective, necessary and fundamental Real. According to Hartshorne, the God’s objective axis in process and God has been influenced by the creatures, which has been denied this process in Mulla sadr’s point of view as well. Accordingly, the motion devotes to the nature and human beings not to the God, mutable existents, that is the soul, has been affected by servant’s prayers. Moreovere, in Mulla Sadra’s theosophy against Hartshorne’s has not been seen any sign of incarnation.
    Keywords: Process Theology, Di, Polarity, Divine Attributes, Mulla Sadra, Hartshorne
  • Mahmood Saidiy *, Sayyid Mohammad Musavi Pages 71-88
    Approving the faculty of Imagination has related to the acceptance of the world of Imagination and accepting the Immateriality of one of them concludes the Immateriality of the other. Accordingly, Ibn Sina who believes in the materiality of the faculty of imagination, refuses the imaginal world. Having direction and relation of the imaginaries is the base of Ibn Sina’s proofs to deny the immateriality of the Imagination and disapproving the world of Imagination. At this article, the author proves that this character belongs to material objects as they are temporal-spatial things which cannot be found in the imagination which impossible to be perceived sensually as well. According to Ibn Sina it is not feasible that something is characterized by some material and certain immaterial attributes. Proving substantial motion in material things approves that every species and each material individual are able to have different material and immaterial individuals by moving from material stage to imagination and from it to the intellects.
    Keywords: Ibn Sina, Faculty of Imagination, World of Imagination, Direction, Position
  • Mohammad Nejati *, Yaser Salari Pages 89-103
    In the present article, "The meaning of reality and the derivation of quiddity Sadraen order" has been investigated and criticized. At that article, the principality of being in itself has been considered as the criteria for two meanings of fundamentality of being, But contemplating on Mulla Sadra’s metaphysics shows that the criteria of the difference goes back to the different approaches to the derivation of the quiddity. Since the authors have regarded two meanings of fundamentality of being as accidental and opposite to each other, lead them to believe in inconsistency of Mulla Sadra’s order. It must be noted that the both meanings in his thought has a vertical relation with each other and cannot be considered contradiction. As a result, his different point of view on certain subjects related to his general and specific doctrines. Initially, he has considered the meaning of fundamentality of the being generally and his final verdict is based on his own specific doctrine.
    Keywords: Fundamentality of the Being, Derivation of Quiddity, Critique, Inconsistency
  • Sayyid Mostafa Mousavi, Azam* Pages 105-125
    This article has explained one of the critical epistemological structures of transcendental wisdom in ontological domain: i.e. analytical multiplicity. Analytical multiplicity has a vital position in Sadraean wisdom, as far it has influenced many philosophical issues like: the relation between being and quiddity, matter and form, genus and differentia, substance and accident. The main problem of this article is the Semantic Analysis of the Analytical multiplicity and determination of its epistemological and ontological position. According to Mulla Sadra, Analytical multiplicity means: human reason can obtain the multiplicity through unity of existence by many concepts and meanings. Mulla Sadra explicitly declares the domain of factuality of analytical multiplicity. By the element of the origination and development of the multiplicity in the external world, we can achieve the existential unity and possibility of the various existents which denote to the oneness.
    Keywords: Multiplicity, Analytical Multiplicity, Factuality, Ontology, Analytical Relations