فهرست مطالب

پژوهش در طب ورزشی و فناوری - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهش در طب ورزشی و فناوری
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • راضیه یعقوبی* ، حیدر صادقی، علی یعقوبی صفحات 1-10
    پارامترهای آنتروپومتریکی و بیومکانیکی در بهبود سطح کیفی اجرای مهارت های ورزشی تاثیرگذار است و شناسایی و ارتباط میان این عوامل برای محققان و متخصصان علوم ورزشی قابل توجه است. هدف از انجام این مطالعه ارتباط میان برخی از شاخص های آنتروپومتریکی و بیومکانیکی شناگران دختر در شنای کرال سینه و پشت بود. 20شناگر دختر؛ در میانگین و انحراف معیار (سن 2±12سال، قد 11/23±147/50سانتیمتر، وزن 9/58±39/53کیلوگرم) بعنوان آزمودنی شرکت کردند. پس از تکمیل فرم رضایت نامه و اطلاعات فردی، ویژگی های آنتروپومتریکی، دامنه حرکتی، قدرت آزمودنی ها، رکورد شناگران همراه با اطلاعات مربوط به تعداد دورهای کامل حرکت دست ها و تعداد ضربات پاها در مسافت 25متر اندازه گیری شد. برای تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی برای تعیین شاخص های اصلی اثرگذار و رگرسیون چندمتغیری برای تعیین نقش شاخص های اصلی گزینش شده) استفاده شد. نتایج بیانگر ارتباط معنی دار قد و وزن با طول ضربه شناگران شنای کرال سینه و ارتباط معنی دار پهنای لگن و پهنای سر با قدرت تحتانی شناگران شنای کرال سینه و پشت بود، همچنین ارتباط معنی داری میان تیپ بدن (اندومورف، مزومورف) با برخی از شاخص های بیومکانیکی (سرعت، تعداد ضربات پاها، قدرت فوقانی، دامنه حرکتی هایپر اکستنشن ران) شناگران مشاهده شد. نتایج بدست آمده موید وجود ارتباط میان درصدی از شاخص های آنتروپومتریکی و بیومکانیکی شناگران شنای کرال سینه و پشت بود. ضمن این که برخی پیش گویی کننده های پارامترهای بیومکانیکی در دو شنای کرال سینه و پشت با شناگران یکسان با هم متفاوت بودند.
    کلیدواژگان: آنتروپومتریک، بیومکانیک، شنای کرال سینه، شنای کرال پشت
  • زهرا خدیوی بروجنی* ، حمید رجبی، سید محمد مرندی، شقایق حق جو، علیرضا خدیوی بروجنی، ابراهیم نوریان صفحات 11-22
    هدف از تحقیق حاضر تعیین اثر هشت هفته تمرین مقاومتی بر میزان مایوستاتین وFGF-2 سرمی در موش های صحرایی نر نژاد ویستار است؛ به همین منظور، تعداد 20سر موش صحرایی نر بالغ 250-150گرمی به صورت تصادفی به دوگروه شاهد و تمرین مقاومتی تقسیم شد. گروه تمرین مقاومتی به مدت هشت هفته و هفته ای پنج جلسه روی نردبان مخصوص به ارتفاع یک متر و 26 پله با حمل یک وزنه به میزان 30 درصد وزن بدن خود که به دم آن ها بسته می شد، تمرینات خود را آغاز نمود و این میزان به صورت فزاینده در هفته آخر به 200 درصد وزن بدن حیوانات رسید. تمرینات هر جلسه شامل سه نوبت چهارتکراری با سه دقیقه استراحت میان نوبت ها بود. پس از پایان هفته آخر خونگیری از چشم موش ها به عمل آمد و اندازه گیری مایوستاتین، TGF-β1 و FGF-2 هر سه گروه با کیت مربوطه به روش الایزا انجام شد. در پایان مطالعه، سطح سرمی مایوستاتین در گروه تمرین مقاومتی کاهش یافت (در گروه تمرین مقاومتی 19/62±71/82 و در گروه شاهد 17/49±105/86 میلی گرم در دسی لیتر بود (0/001≤p). در حالی که سطح سرمی FGF-2در گروه تمرین مقاومتی به طور معناداری (0/048=p) افزایش یافت (در گروه تمرین مقاومتی 11/135±102/462 و در گروه شاهد 12/606±86/96 میلی گرم در دسی لیتر بود). همچنین سطح سرمی TGF-βدر بین گروه مقاومتی 54/09±153/48 و شاهد 32/85±160/62 میلی گرم در دسی لیتر بود و تفاوت معنی داری در دوگروه دیده نشد (0/725=p). این پژوهش نشان می دهد که هشت هفته تمرین مقاومتی موجب کاهش سطوح سرمی مایوستاتین و افزایش سطوح سرمی FGF-2 می گردد. این دو فاکتور از عوامل فعال سازی یا غیرفعال سازی سلول های ماهواره ای (سلول های بنیادی سلول عضلانی و کنترل کننده هایپرتروفی) است. این در حالی است که عوامل عصبی- عضلانی در هشت هفته اول تمرین مقاومتی بیش ترین مشارکت را در افزایش قدرت دارد، اما سیگنال های تاثیرگذار روی سلول های ماهواره ای در هشت هفته اول تمرین مقاومتی تغییر معنی داری نمی کنند.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، فاکتور رشد تغییر شکل دهنده بتا (TGF-?1)، عامل رشد فیبروبلاستی-2 (FGF-2)، مایوستاتین، سلول های ماهواره ای
  • وحید فکری کورعباس لو* ، پژمان معتمدی، صادق امانی شل مزاری صفحات 23-34
    ائوتاکسین آدیپوکین پیش التهابی مترشحه از بافت چربی است که ترشح آن در چاقی افزایش یافته و مانع نوروژنز می شود. BDNF نیز یکی از عوامل رشد عصبی است که در عملکرد شناختی، متابولیسم چربی و قند و همچنین پاتوفیزیولوژی چاقی و سندرم متابولیک در بزرگسالی موثر است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر شش هفته تمرین مقاومتی تناوبی بر سطوح سرمی ائوتاکسین و عامل نروتروفیک مشتق از مغز در مردان جوان با اضافه وزن بود. 20دانشجوی غیرفعال و فاقد برنامه ورزشی منظم از دانشگاه خوارزمی انتخاب و به صورت تصادفی به دوگروه تمرین (10نفر) و کنترل (10نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت شش هفته، سه جلسه در هفته و هرجلسه به مدت 45دقیقه در تمرینات حضور داشتند. برنامه تمرینی شامل هفت حرکت با شدت 30-40درصد 1RM و سرعت 2v به مدت 10ثانیه و فواصل استراحتی با شدت 30-40درصد 1RM و سرعت v به مدت 20ثانیه بود. نمونه های خونی قبل و پس از شش هفته تمرین، اخذ و مقادیر ائوتاکسین و BDNF سرمی با روش الایزا اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه متغیرها و همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج تحلیل کوواریانس و آزمون بونفرونی نشان دادند که شش هفته تمرین مقاومتی تناوبی موجب کاهش معناداری در شاخص های پیکرسنجی مثل توده ی بدنی (0/003=p) ، شاخص توده بدن (0/004=p) ، دور کمر (0/012=p) و درصد چربی (0/001=p) شد؛ همچنین، این روش موجب افزایش معنی دار در استقامت عضلانی (0/001=p) ، و سطوح BDNF سرمی گروه تمرین نسبت به گروه کنترل گردید (0/024=p) ؛ همچنین، سطوح ائوتاکسین سرمی در گروه تمرین کاهش معنی داری داشت (0/022=p). نتایج همبستگی هم نشان داد بین ائوتاکسین و BDNF پیش و پس از آزمون به ترتیب رابطه معکوس معنی داری وجود دارد (0/511- p=0/013 r=-0/586 ،p=0/015 r=). کاهش وزن در اثر شش هفته تمرین مقاومتی تناوبی که همراه با از دست دادن بافت چربی بوده است، موجب کاهش سطوح سرمی ائوتاکسین و افزایش سطوح سرمی BDNF گردیده است.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی تناوبی، ائوتاکسین، BDNF، اضافه وزن
  • محمدهادی قاسمی، محمد فشی* صفحات 35-45
    هدف از تحقیق حاضر مقایسه نیمرخ پیشرفته آمادگی جسمانی بازیکنان فوتبال المپیک ایران براساس پست بازی است. تعداد 29 تن از بازیکنان دعوت شده به اردوی تیم ملی فوتبال المپیک ایران اعزامی به دوره هفدهم بازی های المپیک آسیایی (اینچئون1، 2014) با میانگین سن 2/01±20/39سال براساس پست بازی در قالب پنج گروه دروازبانان، مدافعان، بازیکنان میانی، بازیکنان کناری و مهاجمان در فرایند پژوهش شرکت کردند و متغیرهای ترکیب بدنی (شامل شاخص توده بدن، درصد چربی) ، نیروی آیزوکینتیک (اوج گشتاور، نسبت عضلات موافق به مخالف، خستگی کار، کل کار مصرفی خم شدن و یازشدن) ، توان هوازی با دستگاه تحلیل کننده گازهای تنفسی و توان بی هوازی و شاخص خستگی با آزمون وینگیت اندازه گیری شد و نتایج آن با آمار توصیفی (میانگین±انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل واریانس یک راهه پس از تحلیل نمره ها همراه با تست تعقیبی هابکینز) مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر تفاوت معنادار متغیرهای یادشده را در میان بازیکنان پست های مختلف نشان نمی دهد. با بررسی وضعیت آمادگی جسمانی بازیکنان تیم ملی فوتبال المپیک ایران، به نظر می رسد تیم فوتبال المپیک از آمادگی مطلوب تخصصی و بر مبنای پست بازی برای شرکت در بازی های المپیک آسیایی برخوردار نبوده است، این در حالی است که بازیکنان بیش ترین زمان تمرین خود را در تیم های باشگاهی گذرانده و با توجه به مدت زمان کم اردوهای تیم ملی، بازیکنان با آمادگی مناسبی در مسابقات شرکت نکرده اند.
    کلیدواژگان: فوتبال، آمادگی جسمانی، نیروی آیزوکینتیک، توان هوازی، توان بی هوازی
  • منصور اسلامی، محسن نظری* صفحات 47-55
    فعالیت های فیزیکی مداوم، بدن را در سطوح مختلف خستگی قرار می دهد. خستگی یکی از پیامدهای جدایی ناپذیر اکثر فعالیت های ورزشی بوده که ممکن است منجر به تغییراتی در عملکرد تولید و جذب نیرو در عضلات شود. هدف از پژوهش حاضر، تاثیر دویدن در حالت واماندگی بر توان جذبی و کار عضلات زانو طی مرحله اتکای دویدن بود. 16دانشجوی مرد با میانگین سن 2/27±22سال، قد 5/47±177سانتی متر و جرم 8/4±72/6 کیلوگرم به صورت داوطلبی شرکت داشتند. داده های سینماتیکی و سینتیکی با استفاده از دوربین ویدئویی و صفحه نیروسنج ثبت شد. توان و کار منفی و مثبت عضلات عمل کننده بر زانو، با استفاده از معادلات دینامیک معکوس در نرم افزار MATLAB2010 محاسبه شد. آزمون فرضیات با استفاده از آزمون T زوجی (تی همبسته) انجام شد 0/05≥p. نتایج نشان داد، اوج توان منفی و کار منفی پس از خستگی به طور معناداری به ترتیب 33/78 % و 22/6% کاهش یافت. با وجود اینکه اوج توان مثبت به طور معناداری کاهش یافت 0/05≥p اما کار مثبت تغییر معناداری نداشت 0/644=p. نتایج این پژوهش نشان داد که پس از خستگی، عملکرد جذب ضربه برخوردی در مرحله اتکای دویدن از سوی عضلات کاهش یافته، که این کاهش ممکن است منجر به افزایش خطر آسیب های دویدن شود.
    کلیدواژگان: خستگی عمومی، کار مفصلی، توان جذبی، دویدن
  • چیمن علی یارنژاد* ، حسن دانشمندی دانشمندی، نادر سمامی صفحات 57-65
    سندروم متقاطع فوقانی به عنوان یک نا هنجاری پاسچرال با فعالیت بیش از حد عضلات سینه ای و عضلات ذوزنقه ای فوقانی شناخته می شود. هدف از این مطالعه بررسی سندروم متقاطع فوقانی در دانش آموزان کم بینا، کم شنوا و عادی است. این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 30پسر کم بینا، 30پسر کم شنوا و 30پسر عادی با میانگین و انحراف استاندارد سنی 2/89± 11/76سال، وزن 29/47± 52کیلوگرم، قد 13/13± 135/15سانتی متر انجام شد. ارزیابی نا هنجاری سر به جلو و شانه گرد از نمای جانبی وضعیت سر و شانه و ارزیابی کایفوز با خط کش منعطف r=0/91 r=r) انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه ANOVA و آزمون تعقیبی شفه در سطح معناداری 0/05≥p انجام شد. نتایج نشان داد زاویه سر به جلو کم بینایان بیش تر از گروه کم شنوایان و عادی بود 0/001=p. زاویه شانه گرد و کایفوز در کم بینایان بیش تر از کم شنوایان و گروه سالم بود 0/001=p. نارسایی بینایی و شنوایی می تواند با نا هنجاری های وضعیتی مرتبط باشد. نتایج نشان داد سر به جلو، شانه گرد و کایفوز منجر به سندروم متقاطع فوقانی می شود و لازم است به آن توجه شود؛ بنابراین، به مربیان و متخصصان ورزشی توصیه می شود برای بهبود وضعیت بدنی این افراد برنامه های آموزشی پیشگیرانه و نیز تجویز برنامه حرکتی اصلاحی را برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: سندروم متقاطع فوقانی، کم بینایان، کم شنوایان
|
  • Razie Yaqoubi* , Heydar Sadeghi , Ali Yaqoubi Pages 1-10
    Since the anthropometric and biomechanical parameters role is effective in improving the quality of sports skills, researchers and sports scientists are interesting to identify and communicate between these factors. The purpose of this study was making relationship between some of anthropometrical and biomechanical parameter of girl swimmers in swimming breast strokes. Twenty girl Swimmers (mean±SD: age 12±2 years; heights 147.50±11.23 cm; weights 39.53±9.58 kg) performed in this study. After compeletting the personal and satisfaction form anthropometric charactrastics, motion domain, power swimmer’s record along with information about the number of arm and leg kicks in distance of 25 meters was measured. Descriptive statics (mean, Standard deviation) and deductive statics (pearson corrolation, principle component analysis (PCA) to the determine the main parameters influencing and multiple regression to determine the role of main parameters selected) were used for data analysis. Results indicate the relationship between weight and length with swimmers stroke length in swimming breast stroke. Also there was a relationship between body type (endo morph, mezzo morph) with some of swimmers biomechanical parameters (speed, number of legs kicks, top power, hyper extension, motion domin of thigh). The given results indicate that there was a relationship between percentage of the anthropometric and biomechanical parameters in swimmers, and some of biomechanical parameters predictors of back and front crawl swimming in the same swimmer were different.
    Keywords: Keywords: Anthropometric, Biomechanic, Front Crawl Swimming, Back Crawl Swimming
  • Zahra Khadivi Burojeny* , Hamid Rajabi , Mohammad Marandi , Shaghayegh Haghjoo , Alireza Khadivi Burojeny , Ebrahim Noorian Pages 11-22
    The purpose of present study was to determine the effect of 8 weeks of resistance training on serumic myostatin, and Fibroblast Growth Factor-2 (FGF-2) level in male Wistar rats. 20 adult male wistar rats (150-250gr) were randomly divided into 2 groups [control group; n=10 (C), resistance training; n=10 (R) ]. Resistance training was conducted for 8 weeks (5 session/week) on a special 1 meter height ladder (divided by 26 stairs) with loading of 30٪ of body weight (suspended from the tail) in the first week and increased to 200٪ of body weight in the last week. Training includes 3 sets of 4 reps with 3 minutes rest between sets. At the end of last week blood samples were taken from the rats and myostatin, TGF-β1 and FGF-2 was measured in three groups with the ELISA kit. At the end of the study ،the plasma levels of the myostatin decreased [71/82±19/62 mg/dl (R) ver. 105/86±17/49 mg/dl (C). (P≤0/001) ], but the level of FGF-2 increased significantly in resistance training group [102/462±11/135mg/dl (R) ver. 86/96±12/606 mg/dl (C) (p=0/048) ]. In contrast, the serum level of TGF-β was not statistically different between the two groups [153/48±54/09 mg/dl (R). 160/62±32/85 mg/dl (C). (p=0/725) ]. This study shows that 8 weeks of resistance training reduces serum levels myostatin and increased serum levels of FGF-2. These two factors cause activation or non-activation of satellite cells (Muscle stem cells that control muscle hypertrophy). However the nerve - muscle agents in the first 8 weeks of resistance training have the maximum participation on strength increases, but in this research we see affect the signals of satellite cells in the first 8 weeks of resistance training can change significantly. Also, although serum levels of TGF-β1 in the exercise group was significantly different from the control group, but the overall value of the exercise group had slightly reduced.
    Keywords: Resistance Training, Transforming Growth Factor-?1 (TGF-?1), Fibroblast Growth Factor-2 (FGF-2), Myostatin, Satellite Cell
  • Vahid Fekri Kourabbaslou* , Pezhman Motamedi , Sadegh Amani Shalamzari Pages 23-34
    Eotaxin, a pro-inflammatory Adipokine is secreted from adipose tissue, which its secretion increases in the obesity and cause neurodegeneration. BDNF is a neurological factor that interferes with cognitive function, fat and sugar metabolism, as well as the pathophysiology of obesity and metabolic syndrome in adulthood. The aim of this study was to investigate the Effect of Six Weeks of Interval Resistance Training on Eotaxin and Brain-Derived Neurotrophic Factor Serum Levels in Overweight young men. Twenty non-active students without regular exercise program from Kharazmi University were randomly selected and divided into two groups of training (n=10) and control (n=10). The training group performed Interval resistance Training for 6 weeks, 3 sessions per week and each session lasted 45 minutes. The training program included 7 moves with intensity of 30-40% of 1RM and velocity 2v for 10 seconds and rest intervals with intensity 30-40% 1RM and velocity v for 20 seconds. Blood samples were taken before and after 6 weeks of training to evaluate the serum Eotaxin and BDNF levels using the Sandwich ELISA. To analyze the data, the covariance test and Bonferron's post hoc test were used to compare the variables. The results of covariance analysis and Bonferroni test showed that 6 weeks of Interval resistance training caused a significant reduction in the weight (p=0.003), body mass index (p=0.004) Waist circumference (p=0.012) and fat percentage (p=0.001). Also, significant increase was observed in muscular endurance (p=0.001), serum BDNF levels in the training group compared to the control group (p=0.024), and serum Eotaxin levels in the training group decreased significantly (p=0.022). Correlation results showed a significant reverse relationship respectively between pre and post training Eotaxin and BDNF (p=0.015 r=-0.511, p=0.013 r=-0.586). Weight loss through six weeks of Interval Resistance training, which accompanied the loss of adipose tissue; resulted in a reduction in serum levels of Eotaxin and increased serum levels of BDNF.
    Keywords: Interval Resistance Training, Eotaxin, BDNF, Overweight
  • Mohammad Hadi Ghasemi , Mohammad Fashi* Pages 35-45
    The aim of present study was comparison of advanced physical fitness profile between Olympic soccer team members of Iran according to playing position. 29 Invited soccer players to the 17th national Olympic soccer team of Iran dispatched to 17th Asian Olympics Games, Incheon 2014 )mean age of 20.39± 2.01 yrs(, divided into five group of goalkeepers, defenders, midfield players, wingers and attackers according to playing position participated in the study. Body composition parameters (including body mass index, body fat percentage), isokinetic force (peak torque, agonist/antagonist ratio, work fatigue, total work of extension and flexion), aerobic power by analysis of respiratory gases and anaerobic power and fatigue index by Wingate test were packaged for data collection. Descriptive statistics (i.e., mean ± standard deviation) and inferential statistics (i.e., one way ANOVA with Hopkins post hoc after subtracting data of pre- post) used for analysis data. While it was unbelievable the findings did not show any significant difference between five groups of present study. It seems that Olympic soccer team players of Iran has not prepared in a conditioning principle and based on playing position for participate in 17th Asian games. Moreover it supposed that national players spent most of the preparation periods & specific based conditioning workouts on their clubs, hence due to the short time of conditioning in the national camps trainings, players have not dispatched to the games with favorable preparation.
    Keywords: Soccer, Physical Fitness, Isokinetic Force, Aerobic Power, Anaerobic Power
  • Mansour Eslami , Mohsen Nazari* Pages 47-55
    All sustained physical activities subject the body to various levels of fatigue. This is especially evident when running, which is one of the most popular forms of exercise and may be described as a reduction in maximum force production and power output . the purpose of this study was to investigate the effect of running in an exerted state on knee muscles power absorption and work during the stance phase of running. Sixteen healthy physical education male students with an average age 22 and SD 2.27 years and height 177 and SD 5.47 cm and mass 72.6 and SD 8.4 kg participated in this study voluntary. Kinetic and kinematic data recorded by using of video camera and force plate. The negative and positive power and work of muscles operating on knee has calculated using inverse dynamic equations in MATLAB2010 Software. Paired sample T test was done to statistical analysis in SPSS 2010 software (p≤0.05). The results of this study indicated that negative peak power and work significantly decreased 33.78% and 22.6% respectively. Although the positive peak power significantly decreased (p≤0.05), positive work didn’t change significantly (p=0.644). The results of this research indicated that the absorbing function of the muscles is decreased following fatigue and may be led to increase the injury risk of running.
    Keywords: General Fatigue, Joint Work, Absorbing Power, Running
  • Chiman Alyarnezhad* , Hasan Daneshmandi , Nader Samami Pages 57-65
    The upper cross syndrome is a postural abnormality with excessive activity of the muscles on the chest and upper trapezius muscles. In this study, upper cross syndrome in hearing impairment, vision impairment, and normal students is investigated. This descriptive- analytic study was performed on 30 poor vision boys, 30 poor hearing boys and 30 normal boys with mean age 11.76±2.89 years and their height was 135.15±13.13 cm, weight: 52±29.47 kg. Photos of each person were examined in sagittal planes for head and shoulder deviation. Flexible ruler(r=0/91) was used for the assessment of kyphosis. One-way ANOVA and scheffe post hoc test was used to compare groups by using SPSS (version 20) software (detection limit p≤0.05). Data analysis showed a significant difference between members of groups in case of forward head, rounded shoulder and kyphosis. Visual and hearing impairment is due to position abnormalities. Preventing and improving of the position forward head, rounded shoulder, and kyphosis lead to an abnormality postural position which is called the upper cross syndrome and it is conceivable with design and implementation of corrective exercises.
    Keywords: Upper Cross Syndrome, Visual Impairment, Hearing Impairment