فهرست مطالب

مدیریت پرستاری - پیاپی 3 (پاییز 1391)

فصلنامه مدیریت پرستاری
پیاپی 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم سلمانی مود، ربابه معماریان، زهره ونکی صفحات 9-18
    مقدمه
    اولین و مهم ترین عامل در بهبود کیفیت مراقبت، ارزشیابی فعالیت های پرستاران در ارائه مراقبت پرستاری به بیماران متناسب با استانداردها و شواهد است.
    هدف
    هدف از این پژو هش، تعیین تاثیر اجرای برنامه بهسازی سوپروایزران به روش مبتنی بر شواهد بر عملکرد پرستاران بخش های داخلی می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی است که در سال 1390 در یکی از بیمارستان های آموزشی بیرجند انجام شده است. نمونه های پژوهش پرستاران بخش های داخلی بودند که به روش تمام شماری انتخاب شدند (24 نفر گروه آزمون و 19 نفر گروه کنترل) که عملکرد مراقبتی آنان به وسیله چک لیست مشاهده ای بر روی بیماران مبتلا به بیماری انسدادی مزمن ریه و سکته مغزی (در هر گروه قبل و بعد از مداخله 50 نفر) که به روش غیر تصادفی انتخاب شدند، اندازه گیری شد. روایی آن از طریق روایی محتوی و پایایی آن از طریق پایایی هم زمان (90%= r) بررسی شد. برنامه بهسازی سوپروایزران به روش مبتنی بر شواهد شامل 5 مرحله: طراحی سوال بالینی، یافتن بهترین منابع، اعتبار سنجی منابع، اجرای بهترین منبع همراه با تجارب بالینی و ارزشیابی نتایج بود که به مدت 4 ماه انجام شد. داده ها قبل و بعد از مداخله در دو گروه در سه نوبت مشاهده توسط همکار پژوهشگر گردآوری شد و از طریق نرم افزار SPSS16 و آزمون های من ویتنی و کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این پژوهش پرستاران و بیماران در هر دو گروه از لحاظ ویژگی های فردی یکسان بودند (05/0P).
    نتیجه گیری
    استفاده از این برنامه به عنوان یک الگوی کاربردی، اثربخش و قابل اجرا در برنامه بازآموزی پرسنل پرستاری به مسئولین بازآموزی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: بهسازی پرسنل، سوپروایزر بالینی، COPD، CVA، مراقبت مبتنی بر شواهد، عملکرد مراقبتی پرستاران
  • رقیه چمانی چراغ تپه، امیرحسین محمودی، عبدالرضا بابامحمودی صفحات 19-27
    مقدمه
    در عصر پسا صنعتی، رویکرد مدیریت دانش که جزء جدیدترین روش های مدیریتی است، پرسنل دانشگر رکن اصلی سازمان ها را تشکیل می دهند. از طرفی ماندگاری و بهره وری این نیروها یکی از چالش های مهم مدیریت منابع انسانی است. بیمارستان ها، سازمان های دانشی و تخصصی هستند که تعداد زیادی از کارکنان آن ها را پرستاران تشکیل می دهند و دانشگران این سازمان ها محسوب می شوند. حفظ آن ها در بیمارستان ها از اهمیت فوق العاد های برخوردار است.
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر ماندگاری پرستاران دانشگر و اولویت بندی آن هاست.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است و از نوع کاربردی می باشد که در سال 91-1390 انجام شده است. کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران جامعه پژوهش بودند که 388 نفر از این افراد به عنوان حجم نمونه با نمونه برداری تصادفی طبق های از هر بیمارستان انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته که شامل 52 سوال برای بررسی وضعیت موجود، مطلوب و عوامل موثر (فردی، سازمانی، شغلی) در ماندگاری پرستاران دانشگر بوده است که برای وضعیت موجود، ضریب پایایی 95% و برای وضعیت مطلوب، 97% بوده و روایی محتوای پرسشنامه با استفاده از نظر اساتید و متخصصین به دست آمد. برای تحلیل داده ها آمار توصیفی، تی وابسته و آزمون رتبه ای فریدمن با استفاده از برنامه SPSS انجام شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که عوامل موثر برماندگاری پرستاران دانشگر در وضعیت موجود و مطلوب به ترتیب اولویت عبارتند از: 1. عوامل سازمانی (مشارکت، انگیزش، ارتباطات سازمانی، آموزش و مدیریت عملکرد)، 2. عوامل فردی (توان و مهارت، رضایت شغلی و شایستگی) و 3. عوامل شغلی (کار بامعنا و چالش برانگیز، آزادی، استقلال عمل و وضوح نقش).
    نتیجه گیری
    توصیه می شود بیمارستان ها ساز و کار های لازم را برای افزایش انگیزش و مشارکت، بهبود ارتباطات سازمانی و آموزش پرستاران فراهم کنند. همچنین به پرستاران دانشگر توصیه می شود با افزایش توان و مهارت های فردی و گروهی، زمینه شایستگی و رضایت شغلی خود را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: پرستار بالینی، دانشگر، ماندگاری
  • مسلم حسام، حمید آسایش، قنبر روحی، علیرضا شریعتی، حسین نصیری صفحات 28-36
    مقدمه
    واژه ترک حرفه و کیفیت زندگی کاری وابسته به ویژگی های هر جامعه است. لذا، بررسی تغییرات کیفیت زندگی کاری پرستاران با پیامدهای متعدد آن مانند افزیش رضایت مندی و تعهد کاری و حتی توان پیشگویی کنندگی آن برای ماندگاری پرستاران در جامعه ما ضروری است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین ارتباط کیفیت زندگی کاری پرستاران و تمایل به ترک حرفه پرستاری انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1390 با 167 پرستار انجام شد که از مراکز آموزشی درمانی شهر گرگان به طور تصادفی انتخاب شدند. نسخه فارسی پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری و تمایل به ترک حرفه پرستاری برای جمع آوری داده ها استفاده شدند. پایایی مقیاس کیفیت زندگی به روش آلفای کرونباخ 71/0 و مقیاس تمایل به ترک حرفه پرستاری با روش آزمون-آزمون مجدد 67/0 بود. داده ها با نرم افزار آماری SPSS16 با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که 3/61% از پرستاران در مقیاس کیفیت زندگی کاری نمره بیشتر از میانگین (21/9±7/47) کسب کرده بودند.
    7/12% از پرستاران از نظر کیفیت زندگی بسیار نامطلوب و 2/28% در وضعیت نامطلوب قرار داشتند. 5/42% از پرستاران کیفیت زندگی خود را در سطح مطلوب و 9/16% در وضعیت بسیار مطلوب گزارش کرده بودند. کیفیت زندگی کاری با تمایل به ترک حرفه پرستاری ارتباط معنادار و معکوس داشت (r=0.362 P=0.000)از پرستاران هیچ تمایلی به ترک حرفه خود نداشتند و ما بقی درجاتی از تمایلی به ترک را گزارش نمودند. تمایل به ترک در 4/21% از شدت بالایی برخوردار بود. سابقه کار پرستاری با تمایل به ترک حرفه ارتباط مستقیم و معنادار داشت (r=0.242 P=0.003)
    نتیجه گیری
    بهبود کیفیت زندگی کاری می تواند میزان تمایل ترک حرفه پرستاری را کاهش دهد اما بدلیل عدم فرصت های اشتغال در جامعه ما کیفیت زندگی کاری پیشگویی کننده مناسبی برای ماندگاری در پرستاری نیست.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، حرفه پرستاری، تمایل به ترک حرفه پرستاری
  • مدینه جاسمی، علیرضا محجل اقدم، آزاد رحمانی، فرحناز عبدالله زاده، وحید زمان زاده صفحات 37-45
    مقدمه
    مستندات پرستاری نشانه اجرای مراقبت های پرستاری است. رعایت اصول صحیح در ثبت می تواند در حفظ جان بیمار و امنیت پرستار نقش موثری داشته باشد.
    هدف
    این پژوهش جهت تعیین کیفیت مستندات و شناسایی عوامل موثر بر آن در بخش های داخلی جراحی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است که در سال 1389 انجام شده است. نمونه های پژوهش شامل 170پرستار بخش های داخلی جراحی بیمارستان های آموزشی تبریز بودند که از طریق تمام شماری انتخاب شدند. همچنین دوهزار و چهل مستند در چهار حیطه گزارش پرستاری، جذب و دفع، علائم حیاتی و اقدامات دارویی به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده و با استفاده از چک لیست مشاهده ای مستندات بررسی شدند که پایایی چک لیست مشاهده ای توسط ضریب توافق بین مشاهده گران معادل 88 % محاسبه شد. آگاهی و نگرش پرستاران در خصوص مستندات پرستاری و نیز نگرش آنان در خصوص کیفیت عوامل مدیریتی موثر بر مستندات پرستاری با استفاده از پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نگرش توسط آزمون مجدد معادل90/0، عوامل مدیریتی 91/0=r و پایایی پرسشنامه دانش از طریق آزمون کودرریچاردسون 21 معادل 97/0 محاسبه شد. روایی تمامی ابزارها با استفاده از روایی محتوا بررسی گردید. برای تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری همبستگی پیرسون، آزمون تی و ANOVA در برنامه SPSS13 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که100 % گزارشات پرستاری و علائم حیاتی از کیفیت متوسط و 9/85 % اقدامات دارویی، 2/81 % جذب و دفع مایعات از سطح کیفی مطلوب برخوردار بودند.1/85 % پرستاران دارای آگاهی متوسط به مستندات و 5/99 % نگرش مثبتی داشتند. 4/78 % پرستاران کیفیت عوامل مدیریتی موثر را در حد متوسط می دانستند. بین کیفیت مستندات با سابقه کار پرستاران، نوع بخش، نوع بیمارستان (001/0> P)، جنس (003/0 = P) و سن (006/0= P) ارتباط معنا دار آماری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقص قانونی اکثر مستندات در هر چهار حیطه و عدم توجه به فرآیند پرستاری در گزارشات، فراهم سازی امکانات آموزشی و حمایت مدیران موثر به نظر رسیده و توجه بیشتر مسئولین به این امر را می طلبد.
    کلیدواژگان: پرستاری داخلی جراحی، مستندات پرستاری، کیفیت مستندات پرستاری
  • افسانه محمدی، زهره ونکی، ربابه معماریان صفحات 46-54
    مقدمه
    نظام های پاداش در سازمان ها، هم از نظر جلب رضایت کارکنان و هم از نظر اثربخشی سازمان حائز اهمیت فراوانی است؛ بنابراین درک مدیران از استفاده مناسب و طراحی برنامه های پاداش دهی اثربخش ضروری است.
    هدف
    بررسی علل عدم اثر بخشی پاداش ها برای پرستاران هدف مطالعه حاضر است.
    مواد و روش ها
    این یک مطالعه موردی است که بر روی تمامی پرسنل؛ 9 سرپرستار و 33 پرستار شاغل در 5 بخش بستری(غیر سرپایی) یکی از بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1390 انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل: 1. پرسشنامه ی بررسی علل اثر بخشی پاداش ها در هفت بعد مدیریت پاداش بر اساس مقیاس لیکرت و 2. پرسشنامه تجربه پاداش ها، در دو بعد پاداش های درونی و بیرونی با مقیاس بلی و خیر از دیدگاه پرستاران بوده است. روایی ابزارها از نظر صوری و محتوایی سنجیده شده و پایایی ابزار با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ هر دو ابزار بالای 70% به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS17 و آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) استفاده شد. همچنین مصاحبه نیز با سرپرستاران در زمینه نحوه پاداش دهی انجام شد که یافته های آن مورد تحلیل کمی قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند پاداش ها از اثر بخشی لازم برخوردار نبوده اند. بیشترین علل عدم اثربخشی از دیدگاه پرستاران به ترتیب شامل عدم کفایت پاداش ها، استفاده نکردن از نظرات پرستاران در نحوه پاداش دهی، دقیق نبودن معیارهای پاداش دهی، عدم اعطای پاداش با ارزش در دفعات مکرر، هر یک با (97%)، در نظر نگرفتن پاداش های متنوع، توزیع غیرمنصفانه پاداش ها نیز هر یک با (94%)، عدم برقراری رابطه مناسب میان عملکرد مطلوب و پاداش ها (8/78 %) و عدم وجود توازن مناسب میان تجربه پاداش های درونی و بیرونی بوده است. همچنین از دیدگاه سرپرستاران، نبود ابزار مناسب جهت ارزشیابی عملکرد و خط مشی های پاداش، علل عدم اثربخشی عنوان شده است.
    نتیجه گیری
    مدیران پرستاری می توانند راهبردهایی جهت رفع عوامل بازدارنده شناسایی شده بر اثر بخشی پاداش ها به کار گیرند.
    کلیدواژگان: اثربخشی پاداش، مدیریت پاداش، پاداشهای درونی و بیرونی، پرستاری
  • سارا شهبازی، محمد حیدری، زهره ونکی صفحات 55-64
    مقدمه
    تاثیر هوش هیجانی در موفقیت افراد در سازمان های بهداشتی و درمانی از اهمیت خاصی برخوردار است. این مهارت ها به افراد اجازه می دهد تحت شرایط سخت بهتر فکر کنند و از هدر رفتن زمان به واسطه احساساتی همچون خشم و اضطراب و ترس جلوگیری نموده و به سادگی ذهن خود را آرام ساخته و به این ترتیب راه را برای بصیرت درونی و ایده های خلاق به روی خود باز کنند.
    هدف
    هدف این مطالعه پاسخ به این پرسش هاست که هوش هیجانی چیست و در پرستاری چه کاربردی دارد؟
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه مروری است که با استفاده از کلید واژه های آموزش پرستاری، هوش هیجانی، پرستاری و هوش عاطفی، مقالات پژوهشی و مروری فارسی و انگلیسی در حوزه های پرستاری و بهداشت، در پایگاه های اینترنتی CINAHL، Science Direct، Ovid، Scopus، SID، Magiran، Pubmed و Google Scholar در دوره زمانی 15 ساله از سال 1997 تا 2012 بررسی گردیدند و در نهایت 30 مقاله ISI فارسی یا انگلیسی دربرگیرنده کلمات کلیدی فوق که به صورت مقالات پزوهشی داوری و چاپ شده بودند، انتخاب و با رویکرد تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد آموزش هوش هیجانی یک تحول و نیاز اساسی در پرستاری محسوب می گردد؛ زیرا هوش هیجانی خط مشی پایداری را برای توسعه هنرورزی در رابطه پرستار- مددجو ایجاد نموده، مرزهای شخصی و حرفه ای را گسترش می دهد، موجب اداره خردمندانه روابط بین درمانگر و بیمار می گردد و باعث می شود پرستار دیدگاه انسانی نسبت به بیمار پیدا کند.
    نتیجه گیری
    به دست آوردن مهارت های هوش هیجانی با ایجاد تغییرات اساسی در دیدگاه و نگرش پرستاران نسبت به بیماران، خود و شغل شان به عنوان یک مهارت حرفه ای، می تواند موجب ارتقای حرفه گردد. به دست آوردن مهارت های هوش هیجانی توسط مدیران پرستاری، تاثیر شگرفی بر ارتقای خدمات ارائه شده به بیماران، خانواده ها و کل جامعه داشته و در نتیجه منجر به اعتلاء حرفه می شود. بنابراین توصیه می شود آموزش هوش هیجانی در دستور کار برنامه ریزان آموزش پرستاری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری، هوش هیجانی
  • پرستو اوجیان، زهره ونکی، ابراهیم حاجی زاده، اکرم پرنده، حمید شریف نیا صفحات 65-74
    مقدمه
    برنامه های بهسازی مدیران از الویت های دستیابی به موفقیت سازمان است. ایجاد محیط بالینی مطلوب برای استفاده از توانمندی های پرستاران و شناسایی استعدادهای نهفته آنان نیازمند ایفای مهارت رهبری کارآمد سرپرستان است.
    هدف
    بررسی تاثیر اجرای برنامه بهسازی سر پرستاران بر اساس نقشه مفهومی بر سبک رهبری و اثریخشی آن از دیدگاه خود و پرسنل پرستاری است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی از نوع خود شاهد شده است که در یکی از بیمارستان های آموزشی منتخب شهر تهران با انتخاب تصادفی انجام شد. نمونه ها شامل 25 نفر سرپرستار و120 پرستار بود که به صورت تمام شماری انتخاب و در دو مرحله قبل از مداخله (آموزش به روش نقشه مفهومی) و یک ماه پس از انجام مداخله، اقدام به تکمیل پرسشنامه نمودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه سبک رهبری پرستاران از دیدگاه سرپرستاران و پرسنل پرستاری و بر اساس مدل سه بعدی هرسی- بلانچارد بود که ضریب پایایی آن در سرپرستاران 94/0 و در پرسنل پرستاری 95/0 به دست آمد و طراحی و اثر بخشی هرکدام از سبک های انتخاب شده در صورت تناسب با موقعیت، بر اساس پرسشنامه امتیازبندی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS16 و با ارائه آمار توصیفی و آزمون های کای دو، ویلکاکسون انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که سرپرستاران در مرحله قبل از مداخله، سبک رهبری خود را استدلالی (سبک غالب 37%) و دستوری (سبک حمایتی 32%) معرفی کرده اند. اما بعد از مداخله، 42% سبک رهبری خود را استدلالی (سبک غالب) و 26% سبک حمایتی خودشان را به مشارکتی تغییر داده بودند. همچنین از دیدگاه پرسنل پرستاری، قبل از مداخله، پرستاران سبک رهبری سرپرستاران خود را استدلالی (سبک غالب 37%) و دستوری (سبک حمایتی 5/36%) و بعد از مداخله 42% استدلالی (سبک غالب) و 5/32% مشارکتی (سبک حمایتی) بیان کردندو آزمون آماری ویلکاکسون تفاوت معناداری را قبل و بعد مداخله نشان داد (P<0.001). میزان اثر بخشی رفتار رهبری مدیران قبل از مداخله در حد کم و بعد از مداخله در حد متوسط به دست آمد. همان آزمون آماری تفاوت معناداری در خصوص میزان اثر بخشی رفتار رهبری سرپرستاران قبل و بعد از مداخله نشان داد (P<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به اثر بخشی استفاده از روش نقشه کشی مفهومی در بهسازی سبک رهبری سرپرستاران، بکارگیری این روش برای آموزش و بهسازی مدیران توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: نقشه کشی مفهومی، سرپرستاران، سبک های رهبری، بهسازی مدیر
|
  • Maryam Salmani Mud, Robabeh Memarian, Zohreh Vanaki Pages 9-18
    Introduction
    The first and important factor in quality of care improvement is evaluation nursing care provided for patients based on standards and evidences.
    Aim
    The aim of this study was to determine the effect of implementation staff development program for clinical supervisors based on evidence on nurses’ practice in internal units.
    Method
    This quasi-experimental study was done in teaching hospital in Birjand in 2012. The samples were all of the nurses who worked in internal units in hospital (24 nurses in case and 19 nurses in control group) that their practices on CVA and COPD patients (50 sapmles in each group before and afther intervention who were selected non-randomely) were measured by observational checklist. Its validity and reliability were assessed by inter rater reliability (r = 90%) and content validity. The interventional program had five stages; design clinical question، searching the best evidences، assessing their reliabilities’، selecting the best of them and implemented it with nurses’ clinical experiences together and the last was evaluation outcomes after implementation. This program was done for four months and in three times data gathered by co-main researcher. And then data were analyzed by SPSS 16 software، using Mann-whitney test.
    Results
    In this study all of the nurses and patients were matched in demographic characteristics (p>0. 05). The nurses’ practice for patients COPD & CVA in two groups after intervention was significant by using Mann-whitney test (p<0. 05).
    Conclusion
    This staff development program for supervisors based on evidence introduced to continuing education managers as an applicable and effective model، because of it had effect on evidence based nursing practice.
    Keywords: clinical supervisor, COPD, CVA, evidence based practice, nursing practice, staff development
  • Roghayeh Chamani Cheraghtapeh, Amir Hossein Mahmoodi, Abdoreza Baba Mahmoodi Pages 19-27
    Introduction
    In postindustrial age، knowledge management is the newest management approach that knowledge workers are the essential in organizations; so their retention and productivity are the important challenges in human resource management. Also، hospitals are as a knowledge and expertized organization that the majority of personnel are nurses who are knowledge workers that their retention is very important for them.
    Aim
    The aim of this study was assessing the effective factors on retention nurses as knowledge workers in hospitals.
    Method
    This study was an applied descriptive study that was done in 2011-2012. By stratified sampling، 388 nurses who worked in teaching hospitals of Tehran university of Medical Sciences were selected randomly. Data were gathered by researcher made questionnaire that it had 52 questions. They assessed statuesque، desirable situation and effective factors (personal، organizational and job). Its reliability was 95% for statuesque and 97% for desirable situation and also content validity was attained by expertized faculty member. Data Analysis was done by dependent t test and Friedman test by SPSS software.
    Results
    Data analyzing showed that effective factors on retention of nurses as a knowledge workers in status currenr and desired situation were as follows ranked. The first priority factor was organizational factors (corporation، motivation، organizational communication، and education and performance management). And then personal factors (power and skill، job satisfaction، competency) as a second priority and finally job factors (meaningfully and challenging of work، freedom، Authority and role clarity) was the latest.
    Conclusion
    It is recommended that hospitals improve necessary conditions for corporation، motivation، organizational communication، and education for nurses. In addition، it is recommended to nurses who are knowledge worker improve their individual skills and team-work capabilities to increase their competence and job satisfaction.
    Keywords: clinical nurses, knowledge workers, retention
  • Moslem Hesam, Hamid Asayesh, Ghanbar Roohi, Alireza Shariati, Hossein Nasiry Pages 28-36
    Introduction
    Intention to leave in profession and quality of work life are themes that they are dependent to social contex. So; assessing changes in individual quality of work life (QWL) are necessary which they are related with multiple occupational outcomes such as job satisfaction and commitment، and could be suitable predictor for nurses’ retention in their job.
    Aim
    This study was done for assessing the relationship between nurses’ quality of work life and their intention to leave the nursing profession.
    Method
    This descriptive-analytical study was done in 2011 that 167 nurses participated who were selected randomly from Gorgon’s educational and therapeutic centers. Persian version of quality of work-life and intent to leave of nursing profession questionnaires were used for data gathering. Interna consistency reliability (Cronbach’s alpha) was (α =0. 71) for quality of work-life questionair and for intent to leave of nursing profession questionnaire by use test and re- test was 0. 67. Data analysis was done in SPSS16 software with Pearson correlation، one way ANOVA and logestic regression.
    Results
    Data analysing showed that 61. 3% nurses had score greater than mean (47. 7±9. 21) in quality of work life scale. 12. 7% of nurses had very undesirable quality of work life and 28. 2% were in undesirable level. 42. 5% of nurses were reported their quality of work life in desirable and 16. 9% were in very desirable level. Quality of work life had significant correlation with intent to leave of nursing profession (r=0. 362، P=0. 000). 47. 8% of nurses had no intention to leave of their profession and others had some degree of intention to leave. 21. 4% of nurses had high intention to leave of nursing profession. Work experiences in nursing had direct and significant correlation with intent to leave of nursing profession (r=0. 242، P=0. 003).
    Conclusion
    Improving nursing quality of work life could be reduce the rate of intent to leave of nursing profession، but it is not suitable predictor for retaining in nursing because of lack of oppourtunity of employment in our society.
    Keywords: intent to leave, nursing profession, quality of work, life
  • Madineh Jasemi, Alireza Mohajal Aghdam, Azad Rahmani, Farahnaz Abdollahzadeh, Vahid Zamanzadeh Pages 37-45
    Introduction
    Nursing documentations are signs of nursing care implementation. Follow the principals of documentation could be effective for patients’ safety nurses’ security.
    Aim
    This study was done for Assessing quality of nursing documentations and effective factors on it in medical-surgical units.
    Method
    This study was descriptive- corollative that was done in 2010. All of nurses in medical and surgical units in teaching hospitals (170) were in this study and also، 2040 documents selected simple randomly which they were in four domain in nursing; nursing record، check vital signs، intake & output and drugs administration. They were observed by checklist. Reliability was 88% by inter-rater observers. Nurses’ attitude، their knowledge and viewpoints about the quality of effective factors on nursing documentation were assessed by questioners. Reliability of knowledge questioner was 0. 97% by using Kuder Richardson 21. Reliability of attitude questioner was 0. 90% by using test –re test. Also، this test showed that reliability of questioner for assessing quality of effective factors was 0. 91%. Validity all of the questionnaires was assessed by content validity. Data analyzed by Pearson test، One-way-ANOVA and T test by SPSS software.
    Results
    The results showed that 100% of nursing record and vital sign charts had average level of quality، 85. 9% of drug administration and 81. 2% of I&O of fluids domains had good level of quality. 85. 1% of nurses had average level of knowledge and 99. 5% of them had positive attitude toward nursing documents and viewpoint of 78. 4% nurses about quality of management’ factors were average level. There were significant relationships between kind of units، hospital and experience with quality of nursing’ documents (p<0. 001 (gender and quality of nursing’ documents (p=0. 003) and age with nursing’ documents (p=0. 006).
    Conclusion
    It is recommended that hospitals improve necessary conditions for corporation، motivation، organizational communication، and education for nurses. In addition، it is recommended to nurses who are knowledge worker improve their individual skills and team-work capabilities to increase their competence and job satisfaction.
    Keywords: nursing documents, medical, surgical nursing, quality of nursing documents
  • Afsaneh Mohammadi, Zohreh Vanaki, Robabeh Memarian Pages 46-54
    Introduction
    Reward systems are very important in organizations in terms of employees’ satisfaction and effectiveness of the organization. Therefore، managers’ perception from the proper and effective use of reward and recognition programs is essential.
    Aim
    the aim of this study was assessing the in-effective factors in rewards for nurses.
    Method
    this study as a case study was done in one teaching hospital in Zanjan provenance in 2011 that all of the nurses in five in-patients units; 9 head nurses and 33 nurses were participated. Data were gathered by two questionairs; 1) questionair for assessing in-effective factors in rewards in seven domainsin reward management based on Likert scale، and 2) questionair for perceived internal and external rewards in nurses’ views based on yes and no scale. Validity in contcent and face were assessed and reliability for two questionairs by α Chronbach was 70%. Interview with head nurses was used. Data analyzing was done by using SPSS 17 and content analysis was used for interviews.
    Results
    The rewards was not enough effectiveness، most of non effectiveness factors from the nurses views were: inadequate rewards، lack of use nurses’ ideas in rewarding، reward criteria not being careful، non allocation of valence rewards frequently with (97%)، lack of fair distribution of rewards and verity of them (94%)، lack of proper relationship between optimal performance and rewards (%78. 8)، lack of proper balance between experience of intrinsic and extrinsic rewards. These factors from head nurses views were lack of appropriate scales for performance apprasial and reward policies.
    Conclusion
    Nurse Managers would be applied strategies that affective on diagnosed factors for effective reward.
    Keywords: effectiveness rewards, intrinsic, extrinsic rewards, nursing, reward management
  • Sara Shahbazi, Mohammad Heidari, Zohreh Vanaki Pages 55-64
    Introduction
    Emotional intelligence capabilities play a key role in determining an individual’s success in health care organizations. These skills enable individuals to think properly in difficult conditions and prevent wasting emotions such as anger، anxiety and fear and thus calm themselves and open new gateways for insight and self reflection and creative ideas. Therefore، considering the undeniable role of emotional intelligence in the success of nurses is very important.
    Aim
    The purpose of this study is that emotional intelligence and nursing response What is the use?
    Method
    This study is a systematic review، with using key words education، emotional intelligence and nursing، among about 100 research and review papers in Persian and English in the field of nursing and health، has been used electronic databases CINAHL، science direct، Ovid، Scopus، SID، Magiran، Pubmed، Google scholar and 30 article assessed finally. This study has been in 15-year period from 1997 to 2012. Finally، 30 articles in Persian and English، include keywords، which were peer review published in ISI journals، were selected and assessed.
    Results
    The results of this study show that emotional intelligence training is considered as a revolution and vital need in nursing، because it creates a sustainable guideline for developing creativity in the nurse-client relationship and widens personal and professional limits and leads to the wise control of relationships between the nurse and the patient، and causes the nurse to have a human viewpoint about the patient، Hence، emotional intelligence training should be incorporated in nursing programs.
    Conclusion
    Analysis of results of studies indicate that emotional intelligence to gain skills، with a tremendous impact in improving services to patients، families and entire communities will not only prevent loss of financial resources But fundamental changes in perspective and attitude of nurses towards patients، and their jobs as a professional skill، creates، can also promote and enhance the profession. Therefore، to gain emotional intelligence skills for nurses، is need for nowadays nursing and requirements of today’s professional activities related to nursing personnel and other employees in the health system. Nursing managers obtain EQ skills، with a tremendous impact in improving the services provided to patients، families and the entire community will not only prevent the waste of financial and human resources professionals is improving.
    Keywords: Education, Emotional intelligence, Nursing
  • Parastoo Ojian, Zohreh Vanaki, Ebrahim Hajizadeh, Akram Parandeh, Hamid Sharifnia Pages 65-74
    Introduction
    A management development program for managers is the priorities to achieve organizational success. Create a favorable clinical environment for the use of the capabilities of nurses and identifying their latent talents، it needs to play leadership role efficiently by supervisors.
    Aim
    This study was conducted for assessing the effect of management development program based on ‘concept mapping’ for head nurses on their leadership style and its’ effectiveness.
    Method
    This study was a self-controlled quasi-experimental which was done in one of the educational hospitals in Tehran city that randomly was selected. Samples included all of the staff in hospital (120 nurses) and (25head nurse) and they completed questionnaires in two stages; before and one month after the intervention. Two questionnaires was used for gathering data for determining nurses’ views of their head nurses’ leadership styles (LEAD other) and head nurses questionnaire (LEAD self) based on Hersey-Blanchard leadership Model. Its reliability coefficient were (0/94) in head nurses and (0/95) in the staff nurses questionnaire، and to determine the effectiveness of each style which is selected، if it is fitness with the situation scoring was done based on a questionnaire. Data analyzed by using software SPSS16 with chi square and Wilcoxon tests.
    Results
    The results showed that. headnurses used reasoning (37%) and Directive (36. 5%) before the intervention، after the development، they use (42%) reasoning، (32. 5%) Participative in leadering the wards. also nurses staff mentioned that your head nurse leadership style before the intervention،was been reasoning (37%) and Directive (36. 5%) and after the development، they use reasoning and Participative in the wards، Levels of efficacy Leadership behavior before intervention was low and after moderate. Also statistically significant difference in efficacy of supervisors and nurses before and after the intervention was shown (p<0. 05).
    Conclusion
    According to the effectiveness of conceptual mapping methods in improving the leadership style of head nurses، we recommended using this method for management development or managers training.
    Keywords: concept mapping, effectiveness leadership styles, head nurses, management development