فهرست مطالب

مدیریت پرستاری - پیاپی 4 (زمستان 1391)

فصلنامه مدیریت پرستاری
پیاپی 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه امینی، کیومرث فرح بخش، عزت الله نیکوزاده کردمیرزا صفحات 9-17
    مقدمه
    فرسودگی شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش کارایی و از دست رفتن نیروی انسانی است. لذا با توجه به استرسورهای فراوان در بخشهای ویژه و لزوم توجه به ویژگی های شخصیتی افراد همچون تاب آوری در بکارگیری آنان در بخشهای مختلف، جهت کاهش فرسودگی شغلی و افزایش رضایت از زندگی پرستاران در جامعه ما ضروری است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی رضایت از زندگی، تاب آوری و فرسودگی شغلی بین پرستاران بخشهای ویژه و سایر بخشها انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی از نوع علمی- مقایسه ای، جامعه آماری کلیه پرستاران شاغل در تمامی بیمارستانهای شهر تهران در سال1389 بودند، تعداد 304 پرستار، به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شد. ابزار تحقیق پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون(CD-RISC: Conner-Davidson Resilience Scale)، رضایت از زندگی دینر(SWLS:Satisfaction With Life Scale)، فرسودگی شغلی مسلش و جکسون(MBI: Maslach Burnout Inventory) و پرسشنامه اطلاعات فردی بود. ضریب پایایی برای تمامی آنها بیش از 80/0 به روش آلفای کرونباخ به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار آماری SPSS 18 و آزمونهای آماری انالیز واریانس یکطرفه و توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل واریانس، نشان داد در سطح (P<0/01)، پرستاران بخش ویژه رضایت از زندگی و تاب آوری کمتری از سایر بخشها دارند. در سطح (P=0/001)، فراوانی فرسودگی شغلی پرستاران بخش ویژه بطور معنی داری بالاتر از سایر بخش هاست.
    نتیجه گیری
    از آنجا که اشتغال در بخش ویژه باعث افزایش احتمال ایجاد فرسودگی شغلی و درنتیجه کاهش رضایت از زندگی میگردد و بالا بودن تاب آوری در پرستاران عامل محافظت کننده در برابر فرسودگی شغلی است، پیشنهاد میگردد در بخشهای ویژه از پرستاران با تاب آوری بالا استفاده گردد.
    کلیدواژگان: بخش ویژه، پرستار بالینی، تابآوری، رضایت از زندگی، فرسودگی شغلی
  • زهره قمری زارع، زهرا پورفرزاد*، منیره انوشه، ابوالفضل سراجی، مجتبی قربانی صفحات 18-27
    مقدمه

    شناخت روش های مناسب جهت افزایش رضایت شغلی و بکارگیری آن ها توسط مدیران، امری حیاتی است. ارزشیابی عملکرد نیز به عنوان یکی از وظایف اصلی مدیران جهت دستیابی به اهداف سازمان و پیشبرد کیفیت خدمات و یکی از این عوامل رضایت شغلی میباشد.

    هدف

    هدف از این مطالعه، تعیین همبستگی کیفیت ارزشیابی عملکرد و رضایت شغلی پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اراک بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی اراک در سال 1390 تشکیل میداد. واحدهای پژوهش از طریق تمام شماری، جمعا 133 پرستار تعیین گردید. جمع آوری اطلاعات از طریق 2 پرسشنامه پژوهشگر ساخته روا شده، پایا به شیوه ی آلفا - کرونباخ و خودایفا انجام گرفت. پرسشنامه تعیین کیفیت ارزشیابی عملکرد شامل 44 عبارت و رضایت شغلی پرستاران شامل 20 عبارت بود که پایایی آنها به ترتیب 85/0 و 72/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن و کاربرد نرم افزار SPSS13 انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که 5/80 % پرستاران معتقدند سرپرستاران صلاحیت متوسطی جهت اجرای نقش ارزیابی عملکرد دارند. همچنین کیفیت فرآیند و برآیند ارزشیابی عملکرد به ترتیب توسط 4/50 % و 9/60 % پرستاران، متوسط ارزیابی شد. اکثریت پرستاران (2/72 %) رضایتمندی متوسطی از شغل ابراز کرده بودند. ارتباط معناداری بین سطح صلاحیت سرپرستار، کیفیت فرآیند و برآیند ارزشیابی عملکرد با احساس رضایت شغلی آنها وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    از آنجا که ازنظر پرستاران، شایستگی سرپرستاران در ایفای نقش ارزیابی و اجرای اصولی فرآیند ارزشیابی ارتباط نزدیکی با برآیند ارزشیابی و رضایت شغلی آنان دارد، تلاش و توجه هرچه بیشتر مدیران به توانمند سازی خود و ارتقای کیفیت اجرای فرآیند ارزشیابی عملکرد ضروری است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، پرستار، رضایت شغلی
  • سوسن ولیزاده، وحید زمان زاده، حسین ابراهیمی، مدینه جاسمی*، محمدعلی محمدی، لیلا صیادی صفحات 28-35
    مقدمه

    قدرت سازمانی در حرفه پرستاری عاملی اثرگذار بر بهره وری سازمانی، عملکرد صحیح وظایف و افزایش رضایتمندی شغلی میباشد. درک صحیح پرستاران از مقوله فوق میتواند دستیابی به موارد یاد شده را تسریع نماید.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین درک پرستاران از قدرت سازمانی حرفه پرستاری صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش فوق یک مطالعه توصیفی بود که در سال (1391) در بخشهای داخلی جراحی مراکز آموزشی درمانی تبریز انجام و 165پرستار انتخاب شده از طریق شیوه تصادفی ساده با استفاده از پرسشنامه قدرت سازمانی سایلوف و کینگSKAGPO): Sieleoff-King Assessment of Group Power within Organization) مورد بررسی قرار گرفتند و امتیازات در 8 زیر مجموعه قدرت سازمانی مدل کینگ محاسبه شد. روایی پرسشنامه فوق با استفاده از روایی محتوا و پایایی آن توسط آزمون مجدد انجام و معادل 89/0محاسبه گردید. برای تعیین ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک با درک پرستاران از قدرت سازمانی از t-test و ANOVA استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 94/77 % پرستاران درک محدودی نسبت به قدرت سازمانی حرفه پرستاری داشتند و در اجزای مفهوم قدرت، درک پرستاران از دورنمای قدرت (با میانگین=93/3) و تاثیر قدرت در دستیابی به اهداف (با میانگین=87/3) در بالاترین حد و در خصوص منابع قدرت (با میانگین=78/1)، تاثیر فشارهای محیطی (با میانگین=15/2) و اثربخشی ارتباط در پرستاری (با میانگین=11/2) در پایین ترین حد قرارداشت. بین سابقه کاری و درک پرستاران از فشارهای محیطی (002/0= p)، ایفای نقش و نظارت (04/0= p) و نیز سن با زیر مجموعه اثر فشارهای محیطی و نقش ارتباط معنا دار آماری وجود داشت (007/0= p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه فوق، ضرورت واضح سازی تعریف قدرت و فرآیندهای سازمانی آن از طریق آشناسازی پرستاران با مدل های پرستاری و نیز تغییر ساختار مدیریتی، به کارگیری استراتژی های مناسب و فراهم سازی تدابیر لازم جهت تصمیم گیری مستقل پرستاران در سیستم درمانی جهت ارتقاء قدرت سازمانی پرستاران را مطرح میسازد.

    کلیدواژگان: پرستاری، قدرت سازمانی، مدل کینگ
  • اصغر جعفری، مجتبی امیری مجد، زهرا اسفندیاری صفحات 36-44
    مقدمه
    پرستاران به علت انجام وظایف حرفه ای خود دچار بحران های اضطراب و استرس می شوند و همین امر، سطح کیفیت خدمات آنان را کاهش می دهد. بنابراین با شناخت رفتار های مقابله ای پرستاران می توان تاثیر استر س های شغلی را بر اساس ویژگی های شخصیتی آنان کاهش داد.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی و سبک های مقابله ای با استرس شغلی در پرستاران انجام شد.
    مواد و روش ها
    طرح پژوهش از نوع همبستگی بود که در سال1391 انجام شد. 108 پرستار از بخش های مختلف بیمارستان های دولتی در شهر همدان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایتک مرحله ای انتخاب شدند. بوسیله پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی نئو با ضریب آلفای کرانباخ به ترتیب برای روان نژندی، گشودگی در تجربه، وظیفه مداری، توافق پذیری و برونگرایی، 82/0، 69/0، 76/0، 73/0 و 70/0، سبک های مقابله ای لازاروس با ضریب آلفای کرانباخ برای زیرمقیاس مقابله مستقیم70/0، فاصله گرفتن61/0، خود کنترلی70/0، حمایت طلبی اجتماعی76/0، پذیرش مسئولیت66/0، گریز- اجتناب72/0، حل مساله ی برنامه ریزی شده67/0و ارزیابی مجدد مثبت79/0، و استرس شغلی اسپیلبرگر با روایی و اعتبار به ترتیب 87/0 و 83/0 داده ها جمع آوری شد و با روش های آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف استاندارد، واریانس، ضریب همبستگی پیرسون(در سطح معناداری 01/0) و تحلیل واریانس یک راهه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ویژگی شخصیتی روان نژندی با استرس شغلی رابطه دارد 297/0 r=). همچنین، ویژگی شخصیتی روان نژندی با سبک مقابله ای گریز- اجتناب رابطه داشت 428/0 (r=. اما بین سبک های مقابله ای و استرس شغلی رابطه وجود ندارد. سبک مقابله ای گریز- اجتناب می تواند نقش واسطه ای در رابطه بین ویژگی شخصیتی روان نژندی و استرس شغلی داشته باشد.
    نتیجه گیری
    راهبردهای مقابله ای می توانند در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و استرس شغلی در بیمارستان های دولتی نقش واسطه ای متفاوتی ایفا کنند. در انتخاب پرستاران باید به ویژگی های شخصیتی و راهبردهای مقابله ای آنان توجه شود..
    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرستاران، سبک مقابله ای، ویژگی های شخصیتی
  • مریم زرگرزاده، ربابه معماریان صفحات 45-53
    مقدمه
    در سالهای اخیر، روش های غیردارویی توجه بیماران و مراقبین بهداشتی را در کشور ما به خود جلب کرده است، که تحت عنوان درمانهای تکمیلی یا طب مکمل شناخته میشود. تسکین وکنترل درد، یکی از نقشهای کلیدی پرستاران است که باید در این راستا کاربردی شود.
    هدف
    بررسی موانع بکارگیری طب مکمل (روش های غیردارویی) در تسکین درد بیماران توسط پرستاران، از دیدگاه پرستاران و سوپروایزران هدف بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که درسال 1391 در یکی از بیمارستانهای منتخب شهرکرد با کلیه پرستاران شاغل در بخشهای داخلی و جراحی و سوپروایزران این بیمارستان انجام شد. نمونه های مورد بررسی7 نفر از سوپروایزران بیمارستان (6 سوپروایزر بالینی و یک سوپروایزر آموزشی) و 23 پرستار شاغل در بخشهای داخلی و جراحی بودند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه موانع بکارگیری طب مکمل در تسکین درد بیماران که شامل 21 مانع درچهاردسته؛ موانع فردی پرستاران، موانع مدیریتی و اجرایی، موانع فردی بیماران، موانع محیطی توسط محقق ساخته شده بود و نمونه ها نظر خود را بصورت؛ کاملا موافق، موافق، تا حدودی موافق، مخالف و کاملا مخالف ابراز میکردند. روایی محتوا با مطالعه متون و مقالات و بر اساس دانش میباشد و پایایی ابزار از طریق آزمون مجدد، 88/0 محاسبه شد.داده ها با آزمونهای آماری تحت SPSS18 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بررسی ها نشان میدهد، سن(67/56 %) پرستاران 30 تا 40 سال و (34/33 %) آنها سابقه کار 1 تا 5 سال داشتند. سوپروایزران نیز، سن(85 %) آنها 40 تا 45 سال و (71 %) آنها 15 تا 20 سال سابقه کار داشتند. بیشترین مانع ذکر شده کمبود آگاهی پرستاران در این موضوع بود که 20 نفر از پرستاران(95/86 %) و 6 نفر از سوپروایزران(71/85 %)، با آن، کاملا موافق بودند.
    نتیجه گیری
    برگزاری آموزشهای ضمن خدمت کاربردی در این موضوع مهمترین راهکار برای پرستاران است.
    کلیدواژگان: پرستاری، تسکین درد، طب مکمل
  • فائزه جهان پور، زهرا صدیقی، پرویز عضدی صفحات 54-60
    مقدمه
    امروزه افزایش آگاهی بیماران از حقوق خود نسبت به دریافت مراقبت های ایمن، پرستاران را در مواجهه با مسایل قانونی در این راستا قرار میدهد. بدیهی است که برای ارایه مراقبت ایمن آگاهی پرستاران از قوانین و مقررات حرفه ای جهت حفاظت خود و بیماراتشان الزامی است.
    هدف
    تعیین میزان دانش، آگاهی از نحوه عملکرد و نگرش پرستاران نسبت به قوانین و مقررات حرفه ای میباشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی مقطعی است که در سال 1390 انجام گردید. در این بررسی 193نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بطور تمام شماری شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای پژوهشگر ساخته بود که میزان دانش، آگاهی از نحوه عملکرد و نگرش پرستاران نسبت به قوانین و مقررات حرفه ای را اندازه گیری میکرده است. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی محتوی و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 80 % محاسبه شد. از نرم ابزار SPSS وآزمونهای آماری تی تست وآنوا برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    پرستاران از نظر دانش 6/2درصد در گروه پایین، 7/90درصد در گروه متوسط و7/6 درصد در گروه بالا قرار داشتند. از لحاظ نگرش نیز 7/24درصد آنها از نگرش منفی، 7/73 درصد از نگرش خنثی و 5/1درصد از نگرش مثبت برخوردار بودند. از نظر وضعیت آگاهی از نحوه عملکرد نیز 5/0 درصد پرستاران در گروه پایین، 3/61درصد در گروه متوسط و 1/38درصد در گروه بالا بودند.
    نتیجه گیری
    سطح دانش، نگرش و آگاهی از نحوه عملکرد پرستاران از قوانین و مقررات حرفه ای باید در حد بالا باشد از نظر اهمیت فوق العاده ای که دارد اما در این حد نبوده لذا؛ برگزاری دوره های آموزشی کاربردی توسط مدیران پرستاری الزامی است.
    کلیدواژگان: آگاهی از نحوه عملکرد، پرستار، دانش، قانون ومقررات حرفهای، نگرش
  • علی راوری، طیبه میرزایی، زهره ونکی صفحات 61-71
    مقدمه
    محققان تلاش میکنند مولفه های مختلف رضایت شغلی را شناسایی کرده تا مولفه های نسبتا مهم را اندازه گیری نمایند. لازمه این اقدام، تبیین مفهوم رضایت شغلی به درستی و به صورت شفاف است. متاسفانه در بسیاری از موارد بدون وجود تعریف واضحی از این مفهوم، ابزار رضایت سنجی طراحی میشود.
    هدف
    هدف از این مطالعه، شفاف سازی ماهیت مفهوم رضایت شغلی در متون بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک مطالعه مروری از نوع یکپارچه است که با جستجوی گسترده متون با استفاده از واژگان کلیدی آنالیز مفهوم، رضایت شغلی و نارضایتی شغلی و بدون محدود کردن آنها به رشته پرستاری یا بهداشت در پایگاه های اطلاعاتی M edline، CINAHL، SID، ERIC، and PsychInfo انجام شده است. معیارهای ورود شامل فارسی یا انگلیسی بودن زبان منبع، درج واژه های رضایت یا نارضایتی شغلی در عنوان یا کلمات کلیدی مقالات و چاپ آنها در مجلات معتبر داخلی و خارجی بود. مطالعات پیشنهادی یا نامه های سردبیر از مطالعه خارج شدند. بدین ترتیب 38 مقاله که بین سال های 1986 تا 2012 چاپ شده بودند از نظر موضوع، تعریف رضایت شغلی، زمینه تئوریک جهت سنجش رضایت شغلی، ابعاد، پیامدها و پیش آیندهای رضایت شغلی بر اساس فرآیند تحلیل محتوا بررسی شدند.
    یافته ها
    در نهایت هفت تم از مقالات استخراج گردید: رضایت شغلی به عنوان یک احساس خوشایند، یک نگرش مثبت به شغل، یک قضاوت، یک ارزش، یک سازه چند بعدی، یک متغیر مستقل (پیشایند) و گاه به عنوان یک متغیر وابسته (پیامد).
    نتیجه گیری
    مفهوم رضایت شغلی دارای ماهیتی پویا، پیچیده و چند عاملی است؛ بنابراین برای طراحی ابزارهای جدید رضایت شغلی، باید حتما با توجه به رویکردهای تئوریک آن، جنبه های انتزاعی این مفهوم را به صورت عینی و قابل اندازه گیری تعریف کرد.
    کلیدواژگان: ابزارهای رضایت شغلی، پرستاران بالینی، مفهوم رضایت شغلی، مطالعه مروری
|
  • Fahimeh Amini, Dr Kiumars Farah Bakhsh, Dr Ezzatollah Nikoozadeh Kordmirza Pages 9-17
    Introduction
    Burnout is one of the key factors of reduction in performance. Due to the fact that many stressors are in intensive units and paying special attention to the characteristics of nurses such as their resilience in various units، research on decreasing burnout and increasing satisfaction in the life of the nurses is necessary.
    Aim
    The aim of this study was identifying and comparative analysis of life-satisfaction، resilience and burnout among intensive and other units’ nurses.
    Method
    This was causal-comparative study; population was all nurses who have worked at Tehran hospitals in 2010.، (304) that were selected by multi-stage cluster sampling. Data gathering tools were Conner-Davidson resiliency scale (CD-RISK)، Diener satisfaction with life scale (SWLS)، and Maslach burnout inventory (MBI) and Personal Information Questionnaire. Their internal consistency reliability (Chronbach’s alpha) were α=0. 80%. Data were analyzed by one way ANOVA and software SPSS18.
    Results
    Results of variance analysis showed that nurses in intensive units had less life-satisfaction and resiliency than other units (p<0. 01). And burnout for nurses in intensive units is significantly higher than other nurses (p=0. 001).
    Conclusion
    Since working in intensive units causes increase in probability of burnout and as a result of، it decrease in life-satisfaction and on the other hand، high resiliency in nurses is a protective factor against burnout، it is recommended to use nurses with high resiliency in intensive units and enhancement of nurses’ hardy personality rather than just decreasing environmental stressors.
    Keywords: burnout, clinical nurse, intensive unit, life satisfaction, resiliency
  • Zohreh Ghamari Zare, Zahra Purfarzad, Monireh Anoosheh, Abolfazl Seraji, Mojtaba Ghorbani Pages 18-27
    Introduction

    It is vital that the managers identify and use some appropriate methods to increase job satisfaction. Performance appraisal is one of the essential task for managers to achieve organizational goals، improving the quality of services and one of the factor for job satisfaction.

    Aim

    The aim of the study was to assess the correlation between quality of performance appraisal and job satisfaction of nurses in hospitals of Arak University of Medical Sciences.

    Method

    This study was a descriptive – correlation that all nurses (133) in teaching hospitals of Arak in 1390 were selected. Data were collected by two questionnaires; performance appraisal had 44 and job satisfaction had 20 questions. Their reliabilities were 0. 85 and 0. 72 respectively by Cronbach Alpha. Data analysis was done by Spearman correlation coefficient and used software SPSS 13.

    Results

    Results showed that nurses believed that head nurses have moderate competence for the implementation of performance appraisal (80. 5%). Also، qualities of process and outcome performance appraisal were average level; respectively، by 50. 4 % and 60. 9% of nurses. The majority (72. 2%) of nurses expressed moderate level of job satisfaction. There was a significant relationship between a feeling of job satisfaction and nurses’ perceptions of head nurses’ competence، process and outcome qualities (P<0/05).

    Conclusion

    Regarding the results، it is necessary all nurse managers try for self- empowerment and promote the quality of the performance appraisal process.

    Keywords: performance appraisal, job satisfaction, nurse
  • Soosan Valizadeh, Vahid Zamanzadeh, Hosein Ebrahimi, Madineh Jasemi, Mohamadali Mohamadi, Leila Saiadi Pages 28-35
    Introduction

    Organizational power is effective factor on nursing profession’ productivity، nurses’ practice and their job satisfaction. Nurses’ perception of power in nursing profession can facilitate them to achieve mentioned aims

    Aim

    The aim was assessment of nurses’ perceptions of nursing power based on King Model.

    Method

    A descriptive study was conducted in medical-surgical units in teaching hospitals in Tabriz 2012. The data were collected from165 nurses who selected randomly. For data gathering (SKAGPO: Sieleoff-King Assessment of Group Power within Organization) questionnaire was used and their points computed in 8 sub scales of it. Its reliability was 0. 89 by using of test- retest and its’ validity was received by content validity. Data were analyzed by One-way ANOVA، t-test and by using software SPSS18.

    Results

    The results showed that 77. 94% of nurses had limited perception of organizational power in nursing profession. In subscales of power concept; outcome attainment (mean= 3. 93)، and effectiveness of power (mean= 3. 87) had a very high perception. But in resources of power (mean=1. 78)، effects of environmental forces (mean=2. 15) and effectiveness communication (mean=2. 11) had limited perception. There was significant correlation between nurses’ experience with environmental forces (p=0. 002)، role playing and supervision subscales (p=0. 04). Also، there was significant correlation between nurses’ age with environmental forces and role subscales (p=0. 007).

    Conclusion

    By considering these findings، it is necessary to clarify the power concept and organizational processes by orientation programs، that nurses educated with nursing models. Also، change in managerial structure، applying suitable strategies and readiness for nurses’ autonomy in decision making in health care system are necessary to promote organizational power.

    Keywords: King model, Nurse Perception, Organizational power
  • Asghar Jafari, Mojtaba Amiri Majd, Zahra Esfandiary Pages 36-44
    Introduction
    for doing professional responsibilities، Nurses are confronting with crises of anxiety and stress that theses reduce quality level of their services. Thus by identifying coping styles of nurses، can reduce job stress based on their personality characteristics.
    Aim
    The present study aimed to determine the relationship of personality characteristics and coping styles with job stress in nurses.
    Method
    Research design was correlation that did in 2012. Using cluster sampling random 108 nurses selected from various sections of hospitals in Hamadan. Data collected by questionnaires of NEO with Cronbach alpha for neuroticism، 0/82; Openness experience، 0/69; Conscientiousness، 0/76; Agreeableness، 0/73; Extroversion، 0/70، COPING with Cronbach alpha for direct coping، 0/70; Distancing، 0/61; self- control، 0/70; Social supporting، 0/76; responsibility، 0/66; Escape Avoidance، 0/72; planed problem- solving، 0/67; positive reappraisal، 0/79، and Job stress with validity، 0/87; reliability، 0/83. and analyzed by tests of person correlation (p<0/01) and ANOVA.
    Results
    Results indicated that there is significant relationship between neuroticism and job stress (r=0/297). In addition، there was relationship between neuroticism and avoidant- escape coping style (r =0/428). But there is no relationship between coping styles and job stress. Avoidant- escape coping style can mediated in relationship of neuroticism and job stress.
    Conclusion
    Coping strategies can differently mediated in relationship of personality traits and job stress in public hospitals. Therefore، for selecting nurses should be evaluated personality trait and coping strategies.
    Keywords: nurses, job stress, personality characteristics, coping strategies
  • Maryam Zargarzadeh, Robabeh Memarian Pages 45-53
    Introduction
    Rcently the focus of attention of patients and care givers has shifted to non-pharmaceutical methods، that so called “complementary medicine”. one of the key roles of nurses is pain relief that should be applied in this direction.
    Aim
    The aim of the present study was identifying of barriers to use of complementary medicine (non-drug) in pain relief of patients by nurses، from the views of nurses and supervisors.
    Method
    A descriptive - cross-sectional study was done in one of the selected hospital in shahrekord in 1391، that all nurses of medical-surgical wards (23) and supervisors (7) participated in it. Data was collected by two questionnaires 1- demographic questionnair 2- barriers to use of complementary medicine in pain relief questionnaire with 21 item in 4 domains: nurses personal barriers، managerial barriers، executive، patients personal barriers based on likert scales. this questionnaire is made of by researcher. Contentvalidity was dones with use of literatures and based on knowledge and reliability was done with test-retest (α=0/88).
    Results
    The findings showed، that the majority of nurses were 30 to 40 years (56/67%) and 33/34% of them had 1 to 5 years experience. In the Supervisors، the majority of them were 40 to 45 years (85%) and 71% of them had 15 to 20 years experience. The greatest barrier to the use of complementary medicine in relieving pain that mentioned by nurses and supervisors was lack of knowledge of nurses in this field. The 20 of nurses (86/95%) and 6 of supervisors (85/71%) agreed with lack of knowledge of nurses.
    Conclusion
    Regarding the most barriers to use of complementary medicine was the lack of knowledge of nurses، applicable in service training as a strategy is recommended.
    Keywords: complementary medicine, pain relief, nursing
  • Faezeh Jahanpour, Zahra Sedighi, Parviz Azodi Pages 54-60
    Introduction
    Today، increased patients’ knowledge about their selves rights about safety care resulted that nurses confront with legal issues. So، it is obvious that their knowledge about law and legal for self and their patients’ protection is necessary.
    Aim
    Assessing nurses’ knowledge، attitude and knowing how to practice about professional.
    Method
    This cross sectional – descriptive study was done in 2011. All of nurses who worked in teachings hospitals in Boshehr provenience were participated. Data were gathered by questionnaire that was prepared for measuring nurses’ knowledge، attitude and knowing how to practice about legal in nursing care. Internal consistency reliability (Cronbach alpha) was α=0. 80. Also، data analyzed by SPSS and t-test and ANOVA statistics tests.
    Results
    The results showed that nurses’ knowledge levels were 2. 6% poor، 90. 7%moderate and 6. 7% high. Also، nurses’ attitude levels were 24. 7% low، 73. 7% moderate and 1. 5% had high. And level knowing how they must be behave only 5% of them were poor، 61. 3% moderate and 38. 1% of them had high level.
    Conclusion
    It is very important that nurses have high level of knowledge، attitude and practice about legal in nursing profession، but results showed that they had not. So، nurse managers must be implement in-service education about it for them.
    Keywords: attitude, knowledge, legal, nurses, practice
  • Ali Ravari, Tayebeh Mirzaei, Zohreh Vanaki Pages 61-71
    Introduction
    Researchers are trying to identify the different components of job satisfaction to measured relatively important components. It is essential that the concept of job satisfaction is explained properly and transparently. Unfortunately، many tools on the job satisfaction، the concept have not been defined in clear form.
    Aim
    In this study، we tried to explain the nature of job satisfaction concept in literatures.
    Method
    An integrative review of literature conducted to clarify the nature of job satisfaction concept. We used key words job satisfaction / dis-satisfaction in key words، text and title in nursing and health allied articles، by using electronic databases Medline، CINAHL، SID، ERIC، and PsychInfo. At last 38 articles found that were printed from 1986 to 2012. Their entrance criteria were Persian / English language had key words in text or title and keywords. Commentary or editor letters were excluding. Each article was examined according to subjects; definition of job satisfaction، theoretical aspects، outcomes and antecedents of job satisfaction. For analyzing، controversial content analyses was used.
    Results
    In order to answer the research questions، the seven themes were extracted from the review of articles. These themes were: Job satisfaction as a pleasant feeling، a positive attitude to job satisfaction، job satisfaction as a judgment and as a value. These themes were identified from existing theory. Job satisfaction as a multidimensional construct، job satisfaction as a dependent and an independent variable، job satisfaction as antecedents and consequences were derived from review of literature.
    Conclusion
    This study showed that job satisfaction has a dynamic، complex and multi-dimensional nature. Some components of this concept are abstract and are rooted in existing theories. In order to design valid and reliable tools for measuring job satisfaction it must be defined these abstractions aspects quantitatively and objectively.
    Keywords: complementary medicine, pain relief, nursing