فهرست مطالب

مدیریت پرستاری - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1392)

فصلنامه مدیریت پرستاری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا فروتنی، عادل آذر، سیدعلی اکبر احمدی، حسین مبارکی، منیره عسکری نژاد * صفحات 9-18
    مقدمه

    یادگیری و خود توسعه ای نیاز مداوم همه پرستاران میباشد. شناسایی عوامل موثر در فعالیتهای یادگیری و توسعه مهم هستند؛ زیرا نشان میدهد که علاوه بر افراد، زمینه ها یا موقعیتهایی نیز میتوانند خود توسعه ای را تسهیل نمایند.

    هدف

    هدف اصلی تحقیق حاضر، شناسایی رابطه عوامل فردی و سازمانی با رفتار خودتوسعه ای پرستاران میباشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر مطالعه ای توصیفی پیمایشی است که در سال 1391 در بیمارستانهای بزرگ دولتی شهر تهران انجام پذیرفت. در این مطالعه نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب صورت گرفت و در نهایت 949 نفر از پرستاران بالینی به صورت تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های استاندارد نگرش خود توسعه ای، تعهد حرفه ای، نگرش اسلامی به کار، تمایل به خودتوسعه ای، حمایت سازمانی، حمایت سرپرست و رفتار خودتوسعه ای با طیف لیکرتی پاسخ دادند. برای تعیین پایایی ابزار نیز از آلفای کرونباخ استفاده گردید که ضریب پایایی به ترتیب 85/0، 92/0، 74/0، 77/0، 81/0، 74/0 و 70/0 به دست آمد. در نهایت داده ها با آزمون اسپیرمن و تحلیل مسیر از طریق نرم افزار SPSS17 و لیزرل 72/8 مورد تجزیه و تحلیل تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میان عوامل فردی: نگرش اسلامی به کار (30/0= β)، تعهد حرفه ای (11/0= β) و تمایل فرد (09/0= β)، همچنین عوامل سازمانی: حمایت سازمان (23/0= β) و حمایت سرپرست (23/0= β) با رفتار خود توسعه ای پرستاران ارتباط معناداری وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نگرش اسلامی به کار، عامل اساسی در ایجاد رفتار خود توسعه ای میباشد؛ ضمن آن که عوامل سازمانی در افزایش تاثیر عوامل فردی بر خود توسعه ای، نقش مهمی دارند. مدیران با اعتقاد داشتن به ارزش توسعه، حمایت واضح و مشهود ازکارکنان و تقویت آموزه های دینی می توانند سبب افزایش تمایل پرستاران برای خود توسعه ای شوند.

    کلیدواژگان: خود توسعه ای منابع انسانی، پرستاری
  • حمیدرضا آرسته، مهتاب سلیمی * صفحات 19-29
    مقدمه

    با توجه به متفاوت بودن فرهنگ سازمانی در رشته های مختلف دانشگاهی و پیچیدگی نقش مدیران دانشکده ها و همراه شدن مدیریت سنتی با رهبری تحولگرا و موثر در دانشگاه ها، شناسایی این مولفه ها توسط مدیران دانشکده های پرستاری ضروری است.

    هدف

    این مطالعه جهت بررسی میزان دشواری نقش و عوامل مرتبط با آن در مدرسین پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1391 برروی 184 نفر اعضای هیئت علمی تمام وقت پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی انجام شد که به روش نمونه گیری خوشه ایاز 35 واحد دانشگاهی انتخاب شدند. برای ارزیابی فرهنگ سازمانی از پرسشنامه ارزیابی فرهنگ سازمانی کامرون و کوئین (2006)، جهت ارزیابی رضایت شغلی از مقیاس رضایت شغلی اسپکتر (1997) و برای ارزیابی اثربخشی رهبری، پرسشنامه رهبری محقق ساخته به کار برده شد. پایایی ابزار رضایت شغلی و فرهنگ سازمانی از طریق آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفته و آلفای محاسبه شده به ترتیب 91/0 و 82/0 بود. پایایی پرسشنامه اثر بخشی رهبری با استفاده از آزمون مجدد، ضریب همبستگی پیرسون 85/0 به دست آمد و جهت تعیین روایی از روش روایی محتوای استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Amos، تحلیل عاملی، آزمون های همبستگی و معادلات ساختاری تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که فرهنگ سازمانی رابطه مستقیمی با رضایت شغلی داشته و 36/0 از واریانس رضایت شغلی از طریق فرهنگ سازمانی تبیین میگردد. همچنین فرهنگ سازمانی رابطه مستقیمی با اثربخشی رهبری داشته و 87/0 از واریانس اثربخشی رهبری توسط فرهنگ سازمانی تبیین میشود. رضایت شغلی هم با داشتن رابطه مستقیم با اثربخشی رهبری، 26/0 از واریانس اثربخشی رهبری از طریق رضایت شغلی تبیین میشود.

    نتیجه گیری

    برای رسیدن به رهبری موثر بایستی روسای دانشکده های پرستاری به مولفه های فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی توجه کرده و در قالب برنامه های آموزشی، آگاهی و مهارتهای موردنیاز آنها به ویژه در زمینه فرهنگ سازمانی ارتقا داده شود.

    کلیدواژگان: اثربخشی رهبری، رضایت شغلی، پرستار، فرهنگ سازمانی، مدیریت آموزشی
  • شهره کلاگری، منصوره زاغری تفرشی، مریم رسولی، امیر کاووسی صفحات 30-40
    مقدمه
    در سیستم آموزش پرستاری، نقشهای چندگانه آموزش نظری، بالینی، پژوهشی و نقش های اجرایی به مدرسین پرستاری تفویض میشود. احساس فشار و استرس در به انجام رساندن انتظارات و الزامات این نقشهای متنوع منجر به دشواری نقش میگردد.
    هدف
    این مطالعه جهت بررسی میزان دشواری نقش و عوامل مرتبط با آن در مدرسین پرستاری انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی- مقطعی است که در سال 1391 بر روی 302 نفر از مدرسین پرستاری دانشکده های پرستاری و مامایی کشور انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ای– طبقه ای انجام گردید. ابزار گرداوری داده ها نسخه روانسنجی شده ابزار اصلی دشواری نقش و یک پرسشنامه خود گزارش دهی بود که روایی آن از طریق تعیین روایی اعتبار محتوا و سازه و پایایی آن با محاسبه ضریب الفای کرونباخ 92/0 و آزمون مجدد تامین شد. داده ها به وسیله آمار توصیفی و آنالیز واریانس، آزمون تی و آزمون همبستگی پیرسون در برنامه SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 43 % مدرسین پرستاری دارای دشواری نقش متوسط به بالا بودند [میانگین کل (23/0) 48/3]. از بین خرده مقیاس ها، گرانباری و ناهمخوانی نقش بیشتر از بقیه خرده مقیاس ها معرف دشواری نقش بود] (72/0) 28/3، (76/0) 20/3 [که بیشترین و کمترین میانگین دشواری نقش به ترتیب به عبارات «احساس میکنم که در پایان روز از نظر عاطفی تحلیل رفته ام» و «چون تخصص بالینی کافی ندارم نگران هستم»، اختصاص داشت. علاوه بر این، بین دشواری نقش و متغیرهای سن، جنس، وضعیت ازدواج و سابقه کار شرکت کنندگان تفاوت معنادار آماری مشاهده گردید(05/0>P).
    نتیجه گیری
    ضروری است که مدیران آموزشی و تعیین کنندگان خط و مشی سلامتی با به کارگیری راهبردهای حمایتی نظیر کاهش حجم کاری و فشار کاری مدرسین پرستاری به حذف دشواری های نقش کمک نمایند.
    کلیدواژگان: ابزار دشواری نقش، دشواری نقش، مدرسین پرستاری
  • زهره نبی زاده قرقوزار، فروزان آتش زاده شوریده، ناهید خزایی، حمید علوی مجد صفحات 41-48
    مقدمه
    امروزه سازمانها جهت توسعه سازمانی ارتقای عملکرد و بهره وری و اثربخشی خود نیازمند کارکنان توانمند و متعهد می باشند. این تعهد در پرستاران منجر به بهبود عملکرد و ارایه مراقبتهای پرستاری با کیفیت میشود. در این راستا، عوامل گوناگونی میتوانند بر تعهد سازمانی اثر بگذارند.
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی میزان تعهد سازمانی در پرستاران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی است که در سال 1391 انجام شد. 260 نفر پرستار از 9 بیمارستان آموزشی (کوچک، متوسط و بزرگ) دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با توجه به تعداد پرستاران شاغل در آن ها که به روش طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در این پژوهش از «پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر» استفاده شد. همسانی درونی این ابزار برابر با 87/0= α و ثبات ابزار برابر با 93/0 = r بود. اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش از آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میزان تعهد سازمانی 5/53 درصد واحدهای پژوهش در سطح متوسط می باشد (با میانگین 57/14± 70/64). میانگین تعهد تکلیفی 33/22درصد پرستاران بیشتر از میانگین تعهد مستمر (39/6±07/21) و عاطفی(80/6±30/21) آنها بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان متوسط تعهد سازمانی پرستاران بالینی در بیمارستانهای آموزشی؛ ضروری است که مدیران با اقداماتی نظیر شفاف نمودن مسئولیت هاو ارزشیابی صحیح عملکرد آنان بر میزان دلبستگی و تعهد سازمانی پرستاران افزوده و موجبات ارتقای کیفیت خدمات پرستاری را فراهم سازند.
    کلیدواژگان: پرستاری، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری
  • ربابه معماریان، زهره ونکی، عبدالله رحمانی صفحات 49-54
    مقدمه
    ارائه و اجرای برنامه هایی جهت ارایه مراقبتهای پرستاری با کیفیتی خوب نقش موثری را در جلوگیری از عود ناخوشی، کاهش طول بستری و کاهش هزینه برای بیمارستان، خانواده و جامعه دارد.
    هدف
    این مطالعه تعیین تاثیر برنامه منتورینگ بر کیفیت مراقبتهای پرستاری بوده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه از نوع نیمه تجربی بوده که در سال 1390در دو بیمارستان شهر سنندج انجام شده است. نمونه ها به روش غیر تصادفی 10 پرستار و به ازای هر پرستار 5 پرونده بیمار به عنوان نمونه در دو گروه شاهد و آزمون انتخاب شدند. برای سوپروایزران برنامه طراحی شده منتورینگ (آموزش، حمایت، بازخورد و تسهیل) به مدت دو ماه در فرایند نظارت بالینی اجرا شد. جهت جمع آوری داده ها ازچک لیست مشاهده ای استفاده گردید که در ان سنجش کیفیت مراقبتهای پرستاری با مشاهده ثبت مراقبتها در پرونده توسط پرستاران انجام شده بود. روائی این ابزار با روش محتوی تعیین گردید. برای پایائی از روش پایائی همزمان استفاده شد که ضریب پایائی % 90= r برآورد.
    یافته ها
    کیفیت ثبت مراقبت های پرستاری قبل و بعد از عمل جراحی در مرحله قبل از مداخله در دو گروه با آزمون آماری من ویتنی (663/0= Z و 501/0= P) در حد ضعیف و کیفیت ثبت مراقبتهای پرستاری قبل و بعد از عمل جراحی در مرحله بعد از مداخله در دو گروه با آزمون من ویتنی (078/8- = Z و 000/0= P) در حد متوسط ارزیابی شد و تفاوت معنی دار را (05/0> p) در دو گروه نشان داد.
    نتیجه گیری
    برنامه منتورینگ میتواند سبب ارتقاء کیفیت ثبت مراقبتهای پرستاری در بیماران تحت عمل جراحی شود. بنابراین با توجه به درصد موفقیت برنامه پیشنهاد میشود، این برنامه در بخش ها توسط سوپر وایزران بالینی به اجرا گذاشته شود.
    کلیدواژگان: برنامه منتورینگ، کیفیت ثبت مراقبتهای پرستاری
  • هادی حسنخانی، وحید زمانزاده، ساناز ابری * صفحه 55
    مقدمه

    کنترل مراقبتهای پرستاری از فرآیندهای اساسی در راستای ایجاد یک محیط کاری اثر بخش و رضایت بخش است. بدیهی است که ادراک مدیران پرستاری از کنترل مراقبت پرستاری، در نحوه اجرا و اثر گذاری اقدامات آنان بسیار مهم است.

    هدف

    این مطالعه به منظور تعیین ادراک مدیران پرستاری از کنترل مراقبت پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است که در سال1390 انجام شده است. نمونه های پژوهش شامل 86 مدیر پرستاری (مترون، سوپروایزر و سرپرستار) بودند که به روش تمام شماری از مراکز آموزشی درمانی تبریز انتخاب شدند. جهت گرداوری داده ها از ابزار (IPNG: Index of Professional Nursing Governance) که توسط هس در سال 1998 تهیه شده است، استفاده گردید. ابزار پژوهش دربرگیرنده دو بخش بود که بخش اول شامل اطلاعات فردی و شغلی و بخش دوم دارای 86 گویه در شش بعد کنترل پرسنل پرستاری، دسترسی به اطلاعات، منابع حمایت کننده از عملکرد، مشارکت، کنترل بر عملکرد و توانایی تعیین اهداف و مذاکره) بود. روایی ابزار با استفاده از روش روایی محتوا سنجیده شد و پایایی آن نیز با تعیین ضریب همبستگی آلفای کرونباخ 88/0تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS17 در سطح معناداری 05/0>P مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ادراک مدیران پرستاری از داشتن کنترل مراقبت پرستاری در حد متوسطی است. در رابطه با ابعاد کنترل مراقبت پرستاری بیشترین امتیاز مربوط به بعد کنترل بر عملکرد (شامل دسترسی به اطلاعات مربوط به فعالیتهای داخل سازمان) و پایینترین امتیاز مربوط به بعد توانایی تعیین اهداف و مذاکره (شامل ارائه راه حل برای حل مناقشات مدیریت در سازمان) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که ادراک مدیران از کنترل مراقبت با وضعیت مطلوب آن فاصله زیادی دارد، ضروری است برای بهبود ادراک مدیران، به ویژه در بعد هدف گذاری و نحوه مذاکره در بیمارستانها تمهیداتی اندیشیده شود

    کلیدواژگان: درک مدیران پرستار، کنترل مراقبت پرستاری، مدیران پرستار
  • منصوره اشقلی فراهانی، فروغ رفیعی، مریم محمدزاده نوجهده، ناصر بهرانی صفحه 63
    مقدمه
    مراکز بهداشتی درمانی دارای جو سازمانی خاصی هستند که به عنوان یکی از عوامل متمایز کننده دو محیط مشابه از یکدیگر است. اجرای الگوی تعالی سازمان در مراکز بهداشتی درمانی باعث ارتقاء جو سازمانی آنان شده و نقش ارزندهای را در جهت حفظ پرستاران و بهبود کیفیت ارائه خدمت به بیماران داشته اند.
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین و مقایسه جو سازمانی در بیمارستانهای اجراکننده طرح تعالی سازمان و سایر بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیدگاه پرستاران است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی مقایسهای است که در سال1392 انجام شده است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه پرستاران بیمارستانهای اجراکننده طرح تعالی و سایر بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران میباشد. در پژوهش حاضر تعداد 248 پرستار به روش نمونه گیری طبقهای تصادفی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل دو قسمت بوده که قسمت اول مربوط به مشخصات فردی و قسمت دوم پرسشنامه جوسازمانی مون میباشد. پرسشنامه ها به صورت خودگزارش دهی توسط پرستاران تکمیل شده است. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از نرم افزار SPSS17 و با بکارگیری شاخصهای آمار توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطی (آزمون تی مستقل) مورد تجریه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تنها (2/12%) و (8/9%) از سازمان های متعالی به ترتیب دارای جو سازمانی خوب و عالی بودهاند. میانگین و انحراف نمره جو سازمانی بیمارستانهای مجری طرح تعالی و غیر مجری به ترتیب31/19 ± 28/65 و 36/2 ± 42/56 بود. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که سازمان های متعالی جو بهتری داشته اند. آزمون تی مستقل تفاوت میانگین نمرات جو سازمانی را معنادار (001/0=p) نشان میدهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این تحقیق، جو سازمانی در بیمارستانهای مجری طرح تعالی مناسبتر از بیمارستانهای دیگر است. بر این اساس مدیران باید تلاش نمایند که با بکارگیری راهبردهای نوین مدیریتی، جو سازمانی مطلوب تری را برای ارائه هرچه با کیفیت تر خدمات فراهم آورند
    کلیدواژگان: الگوی تعالی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، بیمارستانهای جذاب، جو سازمانی، دیدگاه پرستاران
|
  • Zahra Foroutani, Adel Azar, Aliakbar Ahmadi, Hossin Mobaraki, Monireh Askarinejad Pages 9-18
    Introduction

    All nurses need to continually learn and self-development. Identifying factors affect learning and development activities are important because they show that the addition of people، contexts or situations can facilitate the self-development.

    Aim

    The main purpose of this study was to assessing the relationship between individual and organizational factors with self – development behavior of the nurses.

    Method

    This research is a descriptive-survey study that was done in Tehran large public hospitals in 2012. In this study، cluster sampling was used with proportional allocation and finally were selected 949 clinical nurses with random sampling method and answered to standardized questionnaires with Likert scale; Self-development attitude، Career commitment، Islamic attitude toward the work، Intention for self-development، Organization’s support، Supervisor’s support، and Self – development behavior. The Cronbach’s alpha was used to determine reliability that was obtained as follows: 0. 85، 0. 92، 0. 74، 0. 77، 0. 81، 0. 74، and 0. 70. Finally، Data was analyzed by use of Spearman and Path analyze tests through SPSS 17 and Lisrel 8. 72 soft wares.

    Results

    There are a significant correlation between the Individual factors; Islamic attitude toward the work (β=0. 30)، Career commitment (β=0. 11)، Person’s Intentions (β=0. 09) and Organizational factors; Organization’s support (β=0. 23)، Supervisor’s support (β=0. 23) with Self – development behavior of the nurses (p<0. 05).

    Conclusion

    Islamic attitude toward the work is a key factor in creating self-development behavior while organizational factors have an important role in increasing the tendency to perform self - development. Managers by having the belief in the value of developing، supporting evidence and clear and strengthening religious teachings can lead to increase nurses’ intention for self-development.

    Keywords: human resource management, nursing, self – development
  • Hamireza Arasteh, Mahtab Salimi Pages 19-29
    Introduction

    In regarding to differences of organizational culture among different college courses and complexity of the role of college managers and with the integration of traditional management with transformational and effectiveness leadership in universities، identifying these factors by nursing colleges’ managers is necessary.

    Aim

    This research was done to developing a model for explaining relationships between organizational culture، job satisfaction and leadership effectiveness in nursing colleges at Islamic Azad University.

    Method

    This analytical and descriptive study was done in 2012، 184 nursing full time faculty members in Islamic Azad University selected by using cluster sampling method from 35 units. In order to examine organizational culture، Cameron and Queen (2006) Organization Culture Assessment Questionnaire (OCAQ)، Specter’s Job Satisfaction Survey (JSS) for job satisfaction and researcher made questionnaire for the evaluation of leadership effectiveness were used. Their reliability of the leadership effectiveness questionnaire was assessed by using of test-retest that Person correlational coefficient was % 85 and for validity was used content validity. Also، reliability assessment of job satisfaction tool and organizational culture was done by Chronbach alpha that were in order % 91 and % 82. Data was analyzed by of AMOs software and statistics tests such as factor analysis، structural equation and correlational tests.

    Results

    Data analysis showed that organizational culture had direct relationship with job satisfaction and %36 of job satisfaction variance was explained by organizational culture. In addition، organizational culture had a direct relationship with leadership effectiveness and% 87 of leadership effectiveness variance was explained by organizational culture. Furthermore، job satisfaction had direct relationship with leadership effectiveness and %26 of leadership effectiveness variance was explained by job satisfaction.

    Conclusion

    For effective leadership managers of nursing collages must be pay attention to organizational culture and job satisfaction، and also، they must be promote their knowledge and skills in organizational culture.

    Keywords: educational management, job satisfaction, nurse, leadership effectiveness, organizational culture
  • Shohreh Kolagari, Mansoureh Zagheri Tafreshi, Maryam Rassouli, Amir Kavousi Pages 30-40
    Aim
    This study conducted for investigation of role strain and its related factors among nursing teachers of schools of nursing and midwifery in the country.
    Method
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 302 nursing teachers in Schools of Nursing and Midwifery in the country in 2012. Survey populations Selected by clustered- Stratified sampling. Data collection scale was psychometrical version of the original Role Strain Scale as a self- report questionnaire. It’s had content and construct validity and internal consistency reliability (Cronbach’s alpha) was 0. 92% and test-retest reliability. Data were analyzed by description and variance analysis، t- test and Pearson correlation by SPSS18.
    Results
    The findings showed، the severity of role strain in most of nursing teachers (43%) was moderate to high level [3. 48 (0. 23)] Among of the subscales، role overload and role incongruity score higher than the rest of subscales[3. 28 (0. 72)] [3. 20 (0. 76)]. The most، moderate and least of role strain related to items of” I feel that at the end of the working day I am emotionally depleted” “Receiving insufficient recognition for my teaching performance” and “I’m worried about not having enough clinical expertise”. Additionally، in this study there were significant relationship between role Strain and variables of age، sex، married status، and work experienced of the participants p<0. 05.
    Conclusion
    It is necessary that educational managers and health policy maker to implicate protective strategy for reduce of the work load and tension on nursing teachers would contribute to the elimination of role strain.
    Keywords: nursing educators, role strain, role strain scale
  • Zohreh Nabizadeh Gharghozar, Foroozan Atashzadeh Shoorideh, Nahid Khazaei, Hamid Alavi-Majd Pages 41-48
    Introduction
    Nowadays، organizations need empower and committed employees that promote performance، productivity and effectiveness in organization. Such commitment in nurses lead to the improvement of their performance and good nursing cares. Of course various factors can influence on organizational commitment.
    Aim
    The aim of this study was to investigate the rate of organizational commitment in clinical nurses.
    Method
    This descriptive study was done in 2012. Two hundred and sixty nurses in nine teaching hospitals (small، medium and large size) in Isfahan University of Medical Sciences were selected randomly based on cluster sampling. For data gathering، Meyer and Allen’s organizational commitment questionnaire was used. Internal coherence of it was (α = 0. 87) and its reliability was (r = 0. 93). The analysis of data was done by Pearson and Spearman’s correlation coefficient and regression Tests by SPSS software (19th version).
    Results
    The findings showed that the level of organizational commitment of 53. 5% of nurses was at the middle level (mean was 64. 70±14. 57). The average of obligatory commitment (22. 33%) of nurses was more than their continuous (21. 07±6. 39) and emotional commitments (21. 30±6. 80).
    Conclusion
    Regarding the medium level of organizational commitment of clinical nurses; it is necessary that nurse managers increase the sense of attachment and organizational commitment of them by clarifying responsibilities and appraisal their performance effectively، these interventions would be promote quality of care.
    Keywords: continuous commitment, emotional commitment, nursing organizational commitment, obligatory commitment
  • Robabeh Memarian, Zohreh Vanaki, Abdollah Rahmani Pages 49-54
    Introduction
    The improvement of nursing care quality and the presentation of nursing care with a good quality have an effective role on desirable care، prevention illness return، decrease of hospitalization and decrease of cost hospital، family an community. The aim of this study is to investigate the effect of mentoring program on the quality of presented nursing care recording
    Method
    The present research is a quasi-experimental study in two hospital of Sanandaj city، which was carried out after non-randomized sampling. In the study 10 nurses participated and for each nurses 5 profiles of patients were assigned to experimental and control group. For supervisors mentoring program designed (education، support، faciliator، feedback) was implemented within two months. For data collection، nursing care quality questionnaire was used.
    Results
    The results of U-Mann Whitney test before intervention and before and after operation، revealed that the quality of nursing care recording is weak (P=0. 501 & Z=0. 663)، but after intervention results in experimental group was intermediate and significant (P=0. 000 & Z=-8. 078).
    Conclusion
    According to the results، mentoring program brings about improvement of nursing care in patients with surgical operation. Therefore، it is suggested that regarding the percentage of success of the program، in different wards it can be implemented
    Keywords: Mentoring program, quality of nursing care recording
  • Hassankhani H., Zamanzadeh V., Abri S Page 55
    Introduction

    Control over nursing practice processes in order to create an effective and satisfying work environment. Clearly، the perception of managers on the implementation and impact of their actions is important.

    Aim

    To describe Nursing governors ’Recognition of Control over Nursing Practice.

    Method

    This study is a descriptive study that was conducted in 2011. The study sample consisted of 86 nurse governors (metron، supervisor and headnurse) to Tabriz health centers were selected by census method. The data gathering tool here is the demographic questionnaire and Index of Professional Nursing Governance، the IPNG Which was built in 1998 by Hess (15) contained 86 questions in the Following six sub-scales: Professional Control، Organizational Influence، Organizational recognition، Facilitating structures، Liaison، Alignment organization. Validity of the method for determining the content validity and The reliability of the questionnaire was analyzed through Kronbach correlation coefficient which was 0. 88. The data obtained through this study was analyzed on the inferential statistics (t test، ANOVA، and correlation Pierson test) in the 0. 05 level of significance، using SPSS. 17 s/w.

    Results

    The results showed nurse governors‘ perception of having control over nursing care is moderate. Rated control over the size of the control over the performance of nursing care، including access to information about the organization’s activities، and lowest points related to the ability to set and negotiate goals، including providing management solutions to resolve conflicts in the organization.

    Conclusion

    The results of the study necessary to increase control over nursing care، nurse governors measures be considered.

    Keywords: control over nursing practice, recognition of nursing governors, nursing governors
  • Ashghali, Farahani M., Rafii F., Mohamadzadeh Nojehdehi M., Bahrani N Page 63
    Introduction
    Any organization such as health centers have a specific organizational climate which is considered as the almost constant characteristics of its internal climate and among one of the distinguishing factor of two similar climates. Implementation model of excellence in health care centers، Causing improve their organizational climate and have had valuable role in order to maintain of nurses and improve the quality of service provided to patients.
    Aim
    The main objective of this present study was conducted to determine and compare the organizational climate in hospitals which operate organization’s excellence model and other hospitals of the Tehran University of Medical Sciences in nurses’ perspective.
    Method
    This is a local research conducted based on descriptive-comparative approach in 2013. The study population of this work include all nurses employed in hospitals operating the excellence model and other hospitals associated to the Tehran University of Medical Sciences. In this research، 248 nurses were selected through random stratified sampling method. The tool used in this research had consists of two parts: demographic information and Munn organizational climate questionnaire. After collecting the requireddata، they were analyzed through SPSS17 software using the descriptive statistical criteria (frequency and mean) and inferential statistics (independent t-test).
    Results
    The results showed that the mean and Standard deviation organizational climate score of the hospitals operating the excellence model and the other hospitals were as 19. 31 ± 65. 28 and 2. 36 ± 56. 42 respectively. Besides، the analyses indicated that the excellence organizations had a more preferred climate. The results of independent t-test indicated a significant difference in organizational climate scores (p = 0. 001).
    Conclusion
    Based on findings of this research، although organizational climate in operating hospitals of excellence model was more suitable as compared to the other hospitals، only 12. 2 % and 9. 28 % of them had Respectively Excellent and good climate. Accordingly، the managers are required to make an effort for applying novel managerial strategies to provide a more favorable organizational climatefor offering services with higher quality.
    Keywords: organizational climate, attractive hospitals, european foundation for quality management model, nurses attitudes