فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1394)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا خواجه سروی، محمد باقر حکیم، داریوش درویشی صفحه 1
    جنگ سال 2003 عراق آغاز نفوذ و اثرگذاری همزمان سخت و نرم ایالات متحده بر این کشور بود. پس از خروج نظامیان امریکایی و اتمام حضور فیزیکی و سخت ایالات متحده در عراق، این کشور نفوذ خود را از طریق دیپلماسی فرهنگی و قدرت نرم استمرار داد. آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده به عنوان یکی از اصلی ترین ابزارهای دیپماسی فرهنگی در کشورهای در حال توسعه و به خصوص عراق از همان سال 2003 فعالیت های خود را در عراق آغاز کرد. در سال 2014 این آژانس فعالیت هایش را در قالب 8 پروژه اصلی برگزار کرده بود. در این مقاله ضمن تبیین تغییر رویکرد ایالات متحده پس از خروج نظامی از عراق، با روش تحلیل محتوا به بررسی فعالیت های آژانس در سال 2014 پرداخته شد و بر اساس آن رویکرد فرهنگی ایالات متحده در عراق 2014 استنباط شد. تمرکز آژانس بیشتر بر آموزش کادر اجرایی- مدیریتی و مسئولین حکومتی عراق بوده است و اغلب آموزش های کارگاهی اجرا شده است. پرداختن به مسئله بیکاری و مهارت آموزی نیز در اولویت این آژانس بود. تمرکز بر فعالیت های مرتبط با حوزه سیاسی و همچنین فعالیت بالا در استان های توسعه یافته بغداد، اربیل و بصره نیز در برنامه ها برجسته بود. حمایت از برخورد عادلانه با اقشار آسیب پذیر و ممانعت از تضییع حقوق آن ها از دیگر اولویت های آژانس بود. هماهنگی بسیار بالا با مسئولین عراق منجر به آن شده بود که نهادهای حکومتی عراق بیشترین پشتیبانی را از فعالیت های آژانس داشته باشند.
    کلیدواژگان: ایالات متحده امریکا، عراق، آژانس توسعه ایالات متحده USAID، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم
  • محمدرضا حاتمی صفحه 27
    تحولات سوریه از زمان آغاز تا کنون، یکی از مهم ترین رویدادهایی است که سیاست خارجی و بالطبع امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تحت تاثیر قرار داده است. به طوری که وضعیت سوریه برای جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازی با حاصل جمع جبری صفر درآمده و هرگونه تحول بنیادین در ساختار سیاسی این کشور ضریب امنیتی ایران را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. کشور سوریه برای سال های متمادی، نقش دروازه ورود ایران به جهان عرب، محور مقاومت و اتصال استراتژیک ایران به مدیترانه و خاور نزدیک را داشته است. این امر موجب شده تا تضعیف سوریه و سرنگونی بشار اسد موجب تضعیف محور مقاومت و کاهش نفوذ منطقه ای ایران شود. اهداف مقاله مذکور به شرح ذیل است:1. تبیین دلایل اهمیت راهبردی سوریه برای جمهوری اسلامی ایران؛ 2. تشریح نحوه تاثیرگذاری تحولات سوریه بر امنیت ملی ایران در حوزه های مختلف؛ 3. تبیین نحوه رقابت ایران با قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در سوریه و 4. تبیین راهبرد امنیتی ایران در قبال تحولات سوریه.
    همچنین، پژوهش حاضر این فرضیه را بررسی می کند که امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در صورت تداوم بحران در سوریه با توجه به افزایش تهدیدات از سوی رقبای منطقه ای و فرا منطقه ای کاهش می یابد. برای ارزیابی فرضیه از نظریه «موازنه تهدید»[1] استفاده شده که می تواند تهدیدات پیش روی ایران در سوریه را به درستی تحلیل کند. یافته های تحقیق نشان می دهد که بحران سوریه تهدید برای امنیت ایران است و به دلیل برهم خوردن توازن تهدید علیه ایران، این کشور تلاش دارد تا با حل بحران به موازنه سازی قدرت مبادرت ورزد.
    کلیدواژگان: تحولات سوریه، امنیت ملی ایران، موازنه تهدید، رقابت منطقه ای
  • حبیب الله ابوالحسن شیرازی صفحه 51
    کشور اسلامی سوریه از جمله کشورهای مهم و استراتژیک خاورمیانه است که به دلیل واقع شدن در ساحل شرقی مدیترانه و همسایگی با لبنان، عراق، ترکیه، اردن و فلسطین همواره مورد توجه بوده است .بحران پنج ساله در یکی از با ثبات ترین کشورهای جبهه مقاومت منطقه در سالهای اخیر مهم ترین حادثه غرب آسیا به شمار می رود. ماهیت متفاوت این بحران با انقلاب های مردمی در کشورهای عربی و حجم مداخله های خارجی و ضرورت بررسی عکس العمل سازمان ملل متحد با توجه به دکترین مسئولیت حمایت و عملیات حفظ صلح توسط این سازمان، رویکرد اعضای دائم شورای امنیت در قبال بحران سوریه؛ از جمله مسائلی است که توجه پژوهشگران زیادی را به خود معطوف کرده است.
    سوال اصلی این مقاله آن است که عملکرد و رویکرد شورای امنیت در قبال بحران سوریه (2016-2011) متناسب با صلاحیت و اختیارات آن در منشور ملل متحد چه بوده است؟ فرضیه مقاله بدین ترتیب مطرح می شود که ارزیابی این رویکرد و نوع ارتباط آن با مداخله بشردوستانه به ویژه در قالب دکترین «مسئولیت حمایت» گویای وجود نوعی عدم انطباق منطقی میان برداشت واقع گرایانه از رفتار دولت ها و مداخله بشردوستانه است.
    کلیدواژگان: عملیات حفظ صلح، دکترین مسئولیت حمایت، شورای امنیت، حقوق بشر، سوریه
  • سید مهدی طاهری، شجاع احمدوند صفحه 87
    وهابیت نام فرقه ای است با رهبری محمد بن عبدالوهاب که پس از اتحاد با محمدبن سعود رهبر قبیله آل سعود در منطقه درعیه در سال 1744میلادی، توانستند با کمک یکدیگر اولین دولت سعودی را تشکیل دهند. پس از این توافق، وهابیت در طول سه قرن گذشته همواره به عنوان ستون اصلی مشروعیت و بقای آل سعود در طی سه دولت این خاندان (دولت اول: 1744- 1819، دولت دوم: 1819 – 1891 و دولت سوم: 1932 – 2016 ) مطرح بوده و آل سعود نیز به منظور بهره برداری از نفوذ و تایید علمای وهابی، با گره زدن توسعه طلبی سیاسی - ارضی خود به اجرای منویات محمد بن عبدالوهاب، سایر نقاط کشور را تسخیر کرد.
    طی سه قرن گذشته و به خصوص در 8 دهه اخیر، خاندان آل سعود با کمک وهابیت به تدریج بر سرزمین عربستان مسلط شده و با توجه به منافع مشترک و اتحاد وهابیت با حاکمان سعودی، این فرقه عملا به عنوان ابزاری برای خاندان آل سعود جهت تداوم قدرت محسوب می گردد.
    مشروعیت بخشی رفتارهای ضد دینی آل سعود توسط وهابیت و نقش فتوای وهابی در استمرار حاکمیت آل سعود، مساله مقاله پیش روست که با رویکرد توصیفی تاریخی به آن پرداخته شد.
    کلیدواژگان: فتوای وهابیت، قبیله آل سعود و نظام سیاسی در عربستان
  • داود غرایاق زندی صفحه 113
    مطالعاتی که در مورد اسلام و روابط بین الملل شده است، عمدتا نگاه تک‏ساحتی به موضوع داشته‏اند؛ به این معنی که یا از منظر اسلام به روابط بین‏الملل اشاره شده و یا از نگاه روابط بین‏الملل به مطالعه موضوعات روابط بین‏الملل مثل جنگ و صلح در اسلام اشاره شده است. اگر بخواهیم از نظر هستی‏شناسانه به رابطه اسلام و روابط بین‏الملل بپردازیم، لازم است بدانیم چه هستی و موجودیتی برای اسلام در مطالعه روابط بین‏الملل قایل هستیم. مقاله حاضر چهار هستی و موجودیت برای اسلام در مطالعه روابط بین‏الملل را بررسی می‏کند: اسلام به مثابه دین؛ اسلام به عنوان ایدئولوژی (بنیادرگرایی اسلامی)؛ اسلام به معنی هویت (نگاه سازه‏انگارانه) و در نهایت اسلام به مثابه اخلاق بین‏الملل. در اینجا ضمن پرداختن به هر یک از این هستی ها موضوعات مبتلابه در روابط بین‏الملل مورد بحث قرار می‏گیرد. اما در نهایت فرضیه مقاله این است که اسلام به مثابه اخلاق بین‏الملل امکان بهتری برای مطالعه مسایل بین المللی فراهم می‏سازد.
    کلیدواژگان: اسلام، روابط بین الملل، هستی شناسی، هویت، ایدئولوژی، دین، اخلاق
  • محمدرضا عبدالله پور، عبدالرحیم قادری صفحه 137
    گرچه مفاهیم سوژگی سیاسی و موقعیت سوژگی ، ریشه در جامعه شناسی سیاسی دارند ولی این تحقیق ، این مفاهیم را در ژئوپلیتیک شکننده خاورمیانه ، عملیاتی می نماید. نظر به مرزهای تصنعی حاصل از توافقنامه های اوائل قرن بیستم و سیالیت قومی در مرزهای کشورهای مزوپوتامیایی ، تعارض هویتی – سرزمینی ، باعث جدلی اساسی بین ساختارها و کارگزاران ( کنشگران غیر دولتی ) شده که این تعارض ، باعث آنتروپی ژئوپلیتیک در منطقه گشته است . P.K.K به عنوان یکی از احزاب فراگیر سیاسی – نظامی در منطقه مزوپوتامیا با توجه به سابقه مبارزاتی نرم – سخت افزاری خود بخصوص پس ازحملات گروه های تروریستی به عراق و شام ، خود را در مقام یک کنشگر منطقه ای ، به جغرافیای بین النهرین شمالی تحمیل نموده که البته این کنشگری ابعاد هویتی و سرزمینی داشته و با سمپاتی کردهای منطقه همراه بوده است . بر خلاف موقعیت سوژگی که ساختارها بر سوژه ها مسلط می باشند ، در مفهوم سوژگی سیاسی ، زمانی که ساختارها با فروپاشی مواجه می شوند ، هژمونی گفتمانهای حاکم به چالش کشیده شده و سوژه ها به عنوان عاملان سیاسی ، مشغول کنش در فضاهای تجزیه شده می گردند . این مقاله علاوه بر مفهوم سازی سوژگی ژئوپلیتیکی با تحلیل چرایی چرخش سیاستی در حزب کارگران ، با نگاهی تحلیلی – توصیفی به اثبات فرضیه سوژگی ژئوپلیتیکی این حزب می پردازد.
    کلیدواژگان: سوژگی سیاسی، سوژگی ژئوپلیتیکی، ساختارهای ژئوپلیتیکی، P، K، K، برند سازی ژئوپلیتیک
  • محمدرضا دهشیری، اسماعیل مقامی صفحه 157
    با گسترش موج بیداری اسلامی در سرتاسر منطقه خاورمیانه که با بهره گیری از توان گفتمان سازی انقلاب اسلامی ایران صورت گرفته است،معادلات سیاسی و استراتژیک خاورمیانه دچار دگرگونی اساسی شده است و هندسه جدید قدرت در این منطقه در حال شکل گرفتن است.به موازات نقش بازیگران دولتی در چشم انداز جدید خاورمیانه،رشد نفوذ گروه های غیردولتی که با بهره گیری از توان عملیاتی و ظرفیت بازیگری خودشان معادلات قدرت را در منطقه به شدت تحت تاثیر قرار داده اند، هندسه خاورمیانه دچار گشتار شده است. این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش است که چگونه غالب شدن گفتمان اسلام سیاسی و برجسته تر شدن نقش بازیگران غیردولتی موجب دگرگونی در هندسه جدید خاورمیانه شده است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، هندسه جدید قدرت، ایران، خاورمیانه، جهان عرب
|
  • Qolamreza Khjeh Sarvi, Mohammad Baqer Hakim, Darioush Darvishi Page 1
    The Iraq war of 2003 was the dawn of both soft and hard impact and influence of the United States of America in this country. After the evacuation of American militants and the end of military presence in Iraq, United States continued its influence through cultural diplomacy and soft power. Unites states agency for international development as one of the most critical tools of cultural diplomacy in developing countries especially Iraq, started its activities in Iraq from 2003. In 2014 had undertook its activities in form of eight major projects. In this essay besides discussing the change in United State's approach after military evacuation from Iraq, activities of the agency in 2014 were reviewed by content analysis method and according to this analysis the United State's cultural approach in Iraq was deducted. The focus of the agency has been mostly on training of executive-managerial staff and government officials of Iraq and most of the trainings has been done in workshop method. Dealing with unemployment issue and skill training were priorities of this agency. Focusing on activities related to political sphere and also intense activities in developed provinces like Baghdad, Erbil, and Basra were prominent among programs. Supporting fair interaction with vulnerable population and prohibiting the violation of their rights were among other priorities of the agency. Great coordination with Iraqi officials had been resulted in the state that the agency activities had the strongest support of Iraqi governmental institutions.
    Keywords: United States of America, Unites States Agency for International Development, Cultural Diplomacy, Soft Power
  • Mohammad Reza Hatami Page 27
    Developments in Syria have been one of the most important events that have influenced the foreign policy and consequently, national security of Islamic Republic of Iran in a way that Syria’s condition has become a game with numbers for Iran and any fundamental development in its political structure significantly influence Iran’s security. For years, Syria has had the role of a gate for Iran to Arabic countries as well as resistance axis and strategic links to Mediterranean countries and the Near East. This caused that Syrian weakness and overthrow of Bashar al-Assad led to the weakening of the resistance axis and reducing Iran’s regional influence. The present study deals with the following aims:1.The explanation of the strategic importance of Syria for Islamic Republic of Iran,
    1. Explaining the type of Syria’s development influence on Iran’s national security in different fields,
    1.Explaining the type of Iran’s competition with regional and trans-regional powers, and
    1.Explanation of Iran's security strategy against developments in Syria.
    This study also examines the hypothesis that in the case of continuation of the crisis in Syria, Iran’s national security will be decreased due to increasing threats from national and transnational rivals. To evaluate the hypothesis, the author has used “balance of threat” theory by which threats facing Iran in Syria can be analyzed. The findings show that crisis in Syria is a threat for Iran’s security and because of the unbalanced threats against Iran, Iran attempts to solve the crisis to reach the balance of powers.
    Keywords: developments in Syria, national security of Iran, balance of threats, regional competition
  • Dr. Habibollah Abolhassan Shirazi Page 51
    Syrian Islamic country such important and strategic country in the Middle East, which is located in the eastern coast of the Mediterranean and neighboring Lebanon, Iraq, Turkey, Jordan and Palestine has always been considered one of the most stable countries in the five-year .bhran Resistance Front West Asian region in recent years is the most important event and has attracted the attention of many researchers.
    The main question of this article is to approach the Security Council against Syria (2016-2011) according to the authority of the UN Charter What is it? Hypothesis is put forward that the evaluation of this approach and its relation to humanitarian intervention, particularly in the form of the doctrine of "responsibility to protect" which there is a lack of reasonable accommodation eliminated realistic indication of the behavior of governments and humanitarian intervention.
    Keywords: Peacekeeping operations, the doctrine of responsibility to protect, the Security Council, Human Rights, Syria
  • Seyedmehdi Taheri, Shoja Ahmadvand Page 87
    Under the leadership of Muhammad ibn Abdul Wahhab, Wahhabism is a sect called after the alliance with Muhammad Ibn Saud al-Saud tribal leader in the area Diriyya in 1744 AD, could together form the first Saudi state. After the deal, Wahhabism during the past three centuries as the main pillar of the government's legitimacy and survival of the Al Saud family has been in three and
    Saud also confirmed in order to exploit the influence and Wahhabi scholars, by tying political expansionism - its territorial intentions to implement Muhammad ibn Abdul Wahhab, captured the rest of the country.
    During the last three centuries and especially in recent decades 8, the House of Saud with the help of Saudi Wahhabism have gradually taken control over the territory and according to common interests and alliances with the rulers of Saudi Wahhabism, the sect's practice as a tool to maintain power for the House of Saud is considered.
    Legitimize anti-religious practices by the Wahhabi House of Saud and the Wahhabi fatwas role in sustaining the rule of Al-Saud, the question paper because it was a historical descriptive approach.
    Keywords: Wahhabi fatwa, the Al-Saud clan, the political system in Saudi Arabia.
  • Davoud Gharayaghzandi Page 113
    Studied on the relation between Islam and IR up now mentioned them from one side to side; the world divide into two or more sections from the Islamic view and introducing the Islam as a new challenge of the world in IR surveyings. Knowing the better understanding needs what entity to be taken of Islam from the onthologically. Four entities of Islam discusses here: Islam as religion, Islam as Ideology (Islamic Fundamentalism), Islam as identity and Islam as international ethics. Main theme of the paper is to delineate the latter as the best entity that compromised it to IR course.
    Keywords: Islam, IR, Onthology, Religion, Identity, Ideology, International Ethics
  • Mohammad Reza Abdollah Pour, Abdo L. Rahim Ghaderi Page 137
    Although concept of subject position and political subjectivity, roots in political sociology , But the study, operationalized these concepts in the fragile geopolitical context in the Middle East, and PKK. In view of the artificial boundaries of agreements the early twentieth century and fluidity ethnic boundaries in Mesopotamia countries, conflict of identity – territory, the fundamental dispute between agent and structure (non-state actors) that this conflict has resulted in the entropy of geopolitics in the region .P.K.K as one of the overarching political parties - the military in the region of Mesopotamia, Given the history of struggle software - hardware, especially after the terrorist attacks in Iraq and the Levant, As an activist in his area, the geography of northern Mesopotamia imposed, Of course, this agent and territorial aspects of identity and sympathy for Kurds in the region has been accompanied. Unlike the of subject position that are dominant structures on the subject, In the context of political subjectivity, when the structure has encountered collapse, challenged the hegemony of discourse, And subjects as political agents are engaged in action in separated spaces.. This review focuses on the concept of geopolitical subjectivity analysis PKK.
    Keywords: geopolitical subjectivity, political subjectivity, subject position, PKK, Geopolitics branding, Geopolitics structure, Geopolitics agent
  • Dr Mohammad Reza Dehshiri Page 157
    With the expansion of Islamic Awakening all around the Middle Eadt, due to the Islamic Republic of Iran's potntiality for discourse-making, the political and strategic equations of the region have been developped fundamentally so that a new geometry of power is being formed in the region. In parallel with the role of State actors in the new perspective of the Middle East, the influence of the non-State actors has had a great impact on the transformation of power arrangements in the region, due to their operational potentialities. This article tends to scrutinize on how the omnipotence of political Islam and the ascending role of NGOs have transformed the new geometry of power in the region.