فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1391)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد دوست محمدی، طیبه خطیبی صفحه 5
    وهابیت به عنوان جریانی مذهبی و سیاسی از قرن هجدهم با تسلط بر شبه جزیره عربستان، بر حیات سیاسی و اجتماعی مردم این سرزمین و حکومت آن تاثیر تعیین کننده ای داشته است. در این مقاله برآنیم تا با تشریح چیستی و چگونگی پدید آمدن وهابیت و جایگاه و نقش رای مردم در آن، به ریشه های نظری اقتدارگرایی در نظام سیاسی عربستان پرداخته و تاثیر اندیشه وهابیت را بر واکنش این کشور نسبت به بیداری اسلامی مورد بررسی قرار دهیم. در این تحقیق ثابت خواهیم کرد و در واقع فرضیه ما این است که اندیشه وهابیت نظام سیاسی عربستان سعودی را در مواجهه با موج بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا که مردم سالاری دینی، یعنی مشارکت سیاسی و حق رای مردم مسلمان منطقه در فرآیند سیاسی، از ویژگی های بارز آن می باشد، با چالش جدی مواجه ساخته است.
    کلیدواژگان: وهابیت، عربستان سعودی، بیداری اسلامی، مردم سالاری دینی، خاورمیانه و شمال آفریقا
  • داود منظور، سید مجید حسینی صفحه 33
    هدف این مقاله بررسی عوامل سیاسی- اقتصادی بحران و زمینه های ایجاد بحران در بازارهای مالی و نیز تحلیل ساز و کارهای نظام مالی اسلامی در جلوگیری از وقوع بحران مالی است. بر اساس یافته های این مقاله، نوآوری های مالی از جمله انتشار گسترده اوراق بهادار بدون پشتوانه، باعث افزایش مخاطره و ریسک سیستمی در نظام مالی سرمایه داری شده و در نهایت به بحران مالی می انجامد. اصول و مبانی حاکم بر نظام مالی اسلامی از وقوع چنین بحران هایی جلوگیری می کند. نظام مالی اسلامی به جهت ممنوعیت بهره، غرر، قمار و تحریم اکل مال به باطل و تاکید بر عقود مشارکتی، مضاربه ای و مبادله ای، جایگزینی باثبات و کارا برای نظام مالی متعارف می باشد. یافته های نظری این مقاله در بخش پایانی با مراجعه به آرای صاحب نظران و کارشناسان اقتصادی از طریق پرسشنامه مورد آزمون قرار گرفته و صحت آن تایید شده است.
    کلیدواژگان: بحران مالی، نظام سرمایه داری، نوآوری های مالی، نظام مالی اسلامی
  • حمید هوشنگی، رشید جعفرپور صفحه 61
    اعتماد اصلی ترین جزء سرمایه اجتماعی یک نظام سیاسی به شمار می رود. برقراری فضای اعتماد میان دولت و ملت موجب تعامل بیشتر و بهتر آنها و افزایش مشارکت سیاسی مردم و کارآیی نهادهای سیاسی می گردد و در مقابل کاهش آن موجب عدم حمایت و پشتیبانی مردم از مسئولان، عدم رعایت قوانین و مقررات (مگر به اجبار) عدم حمایت از برنامه های دولت، کاهش مشارکت سیاسی، سرایت بی اعتمادی به نهادها و سازمان های دولتی و در موارد خیلی حاد موجب بحران مشروعیت می گردد. به نظر می رسد ریشه ها و زمینه های بی اعتمادی سیاسی در جامعه ایرانی در دوره پهلوی از یک سو به فرهنگ سیاسی و از سوی دیگر به نحوه عملکرد و برون داد نهادهای سیاسی مرتبط است. بنابراین برای بررسی این ریشه ها و زمینه ها از دو دسته تئوری می توان بهره گرفت؛ تئوری های فرهنگی و تئوری های نهادی. بر این اساس وجود فرهنگ سیاسی تبعی و جایگاه ایدئولوژوی شیعی نزد جامعه ایرانی و مبارزه رژیم پهلوی با این ایدئولوژی در قالب ایدئولوژی باستان گرای و مدرنیسم افراطی پهلوی در حوزه فرهنگ سیاسی زمینه بی اعتمادی سیاسی را فراهم ساخته است. در بخش ساختاری و عملکرد سیستم حکومتی، وجود ساختار استبدادی که در قالب شخصی بودن تصمیم ها، مقرب سالاری، نظامی گری و ایجاد فضای ترس و فقدان مشارکت دموکراتیک نمود پیدا می کرد، حضور و سلطه بیگانگان بر حکومت و ارتباط نخبگان حکومتی با آنها در دوره پهلوی، فساد اقتصادی دربار، نوسازی و همه کاره بودن دولت و حرکت نظام سیاسی به سوی یک حکومت توتالیتر نیز زمینه را برای ایجاد و تقویت بی اعتمادی سیاسی فراهم نمود.
    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، رژیم پهلوی، فرهنگ سیاسی، ساختار سیاسی، عملکرد، جامعه ایرانی
  • حسین مسعودنیا، محمودرضا رهبرقاضی، حسین روحانی، حسین کشاورز صفحه 77
    مشارکت سیاسی به عنوان یکی از انواع مشارکت، از شاخص های توسعه اجتماعی و سیاسی در کشورها به شمار می رود. یکی از گروه های عمده جامعه که شرکت آنان در روند اداره جامعه و توسعه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ضروری به نظر می رسد، دانشجویان می باشند. مشارکت سیاسی دانشجویان که بزرگ ترین گروه جمعیتی در کشورهای در حالت توسعه و مسئولان اداره جامعه در آینده محسوب می شوند، اهمیت خاصی برای ثبات سیاسی و پویایی جامعه دارد. هدف از نگارش این مقاله بررسی رابطه میان عوامل انگیزشی و مشارکت سیاسی دانشجویان در دانشگاه قزوین می باشد. روش تحقیق پژوهش در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها، روش پیمایشی می باشد. این مطالعه بر روی 205 نفر از دختران و پسران دانشجوی دانشگاه قزوین صورت گرفته است؛ برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است که اعتبار آن به روش صوری، و پایایی آن به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است و داده ها از طریق نرم افزار 16SPSS تحت محیط ویندوز تجزیه و تحلیل شده اند. با تقسیم عوامل انگیزشی به پنج متغیر (اعتماد سیاسی، دین داری، رسانه ها، هویت ملی و ارزش های فرامادی)، به همراه در نظر گرفتن سه وجه از مشارکت سیاسی یعنی عوامل روان شناختی- نگرشی، مشارکت سیاسی رسمی و غیر رسمی مشاهده می شود که همبستگی های معناداری میان ابعاد عوامل انگیزشی و میزان مشارکت سیاسی پاسخگویان وجود دارد.
    کلیدواژگان: اعتماد سیاسی، دین داری، رسانه ها، هویت ملی، ارزش های فرامادی، مشارکت سیاسی
  • امید شفیعی قهفرخی، سیدعلی فاطمی، جبار رحمانی صفحه 97
    هنر و ادبیات، از جمله عرصه های ظهور و بروز سیاست هستند. ادبیات و شعر مشروطه نیز، ضمن دربرگیری مضامین سیاسی، عمدتا ادبیاتی متعهد، دور از دربار، با زبان مردمی، دارای موضوعات جدید و متاثر از حوادث زمانه محسوب می گردد. ادیب الممالک فراهانی نیز یکی از ادیبان بزرگ آن دوران بوده و در کنار دیگران، و با اثرپذیری از حوادث و افکار زمانه اش، دوره جدیدی از ادبیات سیاسی فارسی را رقم زده است. این مقاله برای تبیین صبغه سیاسی افکار ادیب در صدد است به بررسی مسائلی همچون تجددخواهی، عدالت، ناسیونالیسم و وطن پرستی، آزادی خواهی و قانون مداری، وحدت، اخلاق و سیاست، ونیز آگاهی بخشی برای پیشرفت، در آثار وی بپردازد.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، ادیب الممالک فراهانی، مشروطه، ادب سیاسی، ناسیونالیسم، تجددخواهی
  • اصغر افتخاری، روح الله فرهادی صفحه 115
    در این نوشتار گام های مقدماتی در جهت ارائه یک نظریه در زمینه عفو از منظر قرآن کریم برداشته شده است. «عفو» از مهم ترین عناصر استوارسازی ارتباطات میان فردی، آرامش فردی و فضیلتهای اخلاقی است. با این حال، ضرورت مرزبندی و بازشناسی حوزه این فضیلت اخلاقی و محدوده و روش های کاربرد آن بسیار ضروری است. بنابراین نویسنده نخست به بیان معنا و مفهوم عفو در اندیشه اسلامی پرداخته است و سپس با عنایت به روش «تحلیل محتوا» و «معناشناسی»، تبیین مرزهای مفهومی و قلمرو معنایی واژه مذکور را مورد ابتناء قرار داده است. در ادامه منابع و زمینه ها و همچنین حوزه های ارتباطی آن را بازشناسانده و موارد آنها را برشمرده است. آن گاه ضمن تبیین ارزش و جایگاه عفو و همچنین فرایند اعمال آن در قرآن کریم، آثار مثبت ارزش اخلاقی مذکور را در عرصه های مختلف زندگی بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: عفو، اسلام، قرآن کریم، تحلیل محتوا، معناشناسی
|
  • Ahmad Doostmohammadi, Tayebe Khatibi Page 5
    Wahhabism, as a religious and political phenomenon, with its dominance upon Arabian Peninsula since the eighteen century, has had decisive impact on the socio- political life of its people and government. In this paper our purpose is to describe Wahhabism and its roots and the status of people`s right to vote in it, address the theoretical origin of authoritarianism in Saudi`s political system and examine the impact of Wahhabism on the system’s reaction to the Islamic awakening in the Middle East and North Africa. Our hypothesis is that Wahhabism has caused the political system of Saudi Arabia to be seriously challenged by Islamic awakening in the region because of the latter’s conspicuous characteristic, that is democracy or people`s right to political participation and to vote in the political process.
    Keywords: Wahhabism, Saudi Arabia, Islamic Awakening, Democracy, Middle East, North Africa
  • Dr. Davood Manzoor, Majid Hosseini Page 33
    The purpose of this study is to analyze the political & economical factors that lead to crises, for determining the grounds of their occurrence in the financial markets and for analyzing the mechanisms of Islamic financial system that prevent the occurance of finance crisis. Based on the findings of the study, financial innovations such as extended publication of bonds without any security, have led to a systematic risk in the financial system of capitalism and will finally lead to its financial crisis. Principles and foundations of Islamic financial system will prevent the occurrence of such crises. Islamic financial system is a stable and efficient alternative for the conventional financial system because of the prohibition of interest, Gharar, gambling, sanctions to achieve a void property and focus on profit loss sharing, mudharaba and transactionary contracts.Theoretical results of this study in the last section have been tested through a questionnaire, by referring to the economic experts’ opinions and the accuracy of these results are approved.
    Keywords: Financial Crisis, Capitalism, Financial Innovation, The Islamic Financial System
  • Hamid Houshangi, Dr. Rashid Jafarpoor Page 61
    Trust is one of the main components of social capital is a political system. Establishing an atmosphere of trust between government and citizens interact with their better efficiency and increased political participation & performance of political institutions. In contrast, the loss of confidence led to a lack of support from the public authorities, non-compliance with laws and regulations (unless forced), not to support government programs, reduce political participation, spreading distrust of government institutions and in severe cases legitimacy crisis. Seems Origins and background of political political mistrust in Iranian society in the course of Pahlavi is connected to one side of the political culture and on the other hand to how political institutions function and output. Therefore, to investigate the origins and backgrounds of the two theories can be used؛ Cultural theories & Institutional theories. Accordingly, consequential political culture, position of the Shia Ideology near of the Iranian community, regime’s fight with the ideology in ancient and modern extremist ideology has provided the field of political distrust. The structure and function system of government, authoritarian structure in the form of a personal decision, adducentarchy, militarism and a climate of fear and lack of democratic participation can be found. The presence of foreign domination and rule, relationship of governing elite with them at Pahlavi era, economic corruption of court, state modernization and versatility, political move towards a totalitarian state also provided the groundwork for the establishment and strengthening of political distrust.
    Keywords: Political mistrust (distrust), Pahlavi, Political culture, Political Structure, Operation, Iranian community
  • Dr. Hossein Masoodnia, Mahmoodreza Rahbarghazi, Hossein Rohani, Hossein Keshavarz Page 77
    Political participation is one of the contributions of social and political development of the country. It is essential and one of the main companies in the group administration and development of the political, social and cultural development. The purpose of this article is to examine the relationship between motivational factors and political participation of students in Qazvin University. The research methodology used in the collection and analysis of data, survey method is used 16SPSS software under the Windows environment are analyzed. Motivational factors by dividing the variables (political trust, religious, media, national identity and postmaterialism), with regard to three aspects of political participation, the psychological factors attitudes, formal and informal political participation observed meaningful correlation between the dimensions of the motivational factors and respondents level of political participation there.
    Keywords: Political participation, Media, National Identify, postmaterialism, political trust, religious
  • Omid Shafiai Ghahfarokhi, Sayed Ali Fatemi, Dr. Jabbar Rahmani Page 97
    Political affairs are able to be appeared in some arenas, among them literature and art. Literature and poetries of constitutional movement in Iran was distinguished by some characters: far from the courtiers, implying political contents, civic language and new subjects, and affected by circumstances. Adib-al-Mamalik Farahani was one of the greatest poets of his age. Adib-al-Mamalik and the other poets had begun to consider the political circumstances and made a new age of Persian political literature. This article try to explain political implications of Adib-al-Mamalik Farahani's works, by studying modernism, justice, nationalism, patriotism, liberalism, legalism, unity and coherence, relation between ethics and politics, enlightenment, etc. in his works.
    Keywords: political thought, Adib, al, Mamalik Farahani, constitutionalism, political literature, nationalism, modernism
  • Dr. Asghar Eftekhary, Rouhallah Farhady Page 115
    Taking some early steps, this material has sought to deliver a theory on Forgiveness (Afav) in the viewpoint of Holy Quran. Forgiveness is one of the most significant components of coagulation in the interpersonal communication, individual serenity and moral eminence. However, it is so essential to demarcate and rethink the scope and the limits as well as the applications of this moral virtue. Given that, author initially has assessed the meaning and the conception of clemency in Islamic thought and then has elucidated its conceptual and meaning borders by the “content-analysis” and “semantics” methods which in carry out he has recognized the sources and the contexts of the concept as well as its communicational spheres. Casting light on the value and the statues of clemency and its process in Holy Quran, the author has measured the it’s positive effects in the various compasses of life.
    Keywords: Clemency, Holy Quran, Islam, Content, analysis, Semantics