فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1392)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 90,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناصر اسدی*، امیر رضایی پناه صفحه 1

    گفتمان سیاست خارجی امام خمینی، با وجود داشتن مبانی وثیق استراتژیک و دیپلماتیک، ایدئولوژیک و عقیدتی است. انقلاب اسلامی، کانون گفتمان امام را سامان می دهد. گفتمان سیاست خارجی بنیانگذار انقلاب اسلامی، استوار بر مرزکشی میان خود و دیگری است. در این منطق دگرسازانه، نظام بین الملل به دو کیان مستکبر و مستضعف تقسیم می شود. این پژوهش بر آن است تا با نظر به گفتمان رهبری آیت الله خامنه ای، نشان دهد که این گفتمان دنباله منطقی گفتمان امام در فضایی متحول است. شرایط ویژه داخلی، منطقه ای و بین المللی و نیز ویژگی های شخصیتی آیت الله خامنه ای، ایشان را به-سوی در پیش گیری خوانشی عمل گراتر، در چهارچوب گفتمان تعامل گرایی ضد نظام سلطه، سوق داده است. این گفتمان، عصاره سیاست خارجی ایران بوده و سه مفهوم اسلام انقلابی، امنیت ملی و منافع ملی را در نسبت هایی گوناگون مفصل بندی می کند. در این منطق، دو بلوک سلطه گر و سلطه ستیز در برابر یکدیگر قرار گرفته و هویت دیگری و منطق تفاوت زنجیره هم ارزی نظام بین الملل را معنا می بخشند. نوشتار پیش رو، پس از طرح کلان گفتمان تعامل گرایی ضد نظام سلطه، مبانی تقسیم جهان و هم گرایی ها و واگرایی های آن را در ذیل پرداختن به دو مفهوم هویت و دیگری و زنجیره هم-ارزی و منطق تفاوت برجسته می نماید.

    کلیدواژگان: هویت، گفتمان، نظام بین الملل، سلطه، سیاست خارجی ج، ا، ایران، آیت الله خامنه ای
  • اصغر افتخاری*، مهدی اسدی صفحه 29

    کرامت موهبتی است که از منظر قرآن مجید در بین مخلوقات ظاهری خداوند تنها مخصوص آدمی است و هیچ موجود زمینی دیگری به این شرافت توصیف نشده است. در قرآن کریم به دو صورت از کرامت انسانی یاد شده است که نوع تفسیر ما در مواجهه با این دو، مبنایی است برای سایر رفتارها و تصمیم گیری ها جهت برخورد با نوع انسانی و به تبع آن شهروندان جامعه اسلامی. آنچه که این مقاله با برگرفتن نگاه تفسیری و روش هرمنوتیک به آن می پردازد، تجزیه و تحلیل آیاتی است که بحث کرامت انسانی را در خود جای داده اند. نگارندگان در نهایت به این نتیجه رسیده اند که کرامت یک حق سلب نشدنی در وجود انسان است که با توجه به افاضه عقل به این وجود و دمیده شدن روح الهی در کالبدش به او اعطا شده است. البته خود انسان می تواند این ارزش ذاتی خود را نادیده بگیرد. این رویکرد به کرامت انسانی الزاماتی را در حوزه سیاسی اجتماعی ایجاب می کند که هم به شهروندان مربوط می شود و هم به نظام سیاسی.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، انسان، کرامت انسانی، کرامت ذاتی، کرامت اکتسابی
  • بهادر زارعی*، علی زینی وند، کیمیا محمدی صفحه 49

    اصطلاح اقلیت از نظر حقوقی شامل آن دسته از گروه های انسانی است که معمولا از جهت حقوقی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در موقعیت و شرایط حاشیه ای قرار دارند. امروزه با توجه به اهمیت بین المللی اقلیت ها، این موضوع به عنوان یک موضوع جهانی و مسئله ای برای بسیاری از دولت ها مطرح است. ایران دارای اقلیت های گوناگون مذهبی، قومی و زبانی است. این اقلیت ها در همه دوره های تاریخی ایران به دنبال مطالبات حقوقی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی خود بوده اند. این پژوهش به دنبال نشان دادن آن است که در سه دهه اخیر اقلیت های مذهبی در جمهوری اسلامی ایران از طریق قانون اساسی و فتاوی فقها، به بخش زیادی از حقوق برابر نسبت به ایرانیان مسلمان دست یافته اند؛ اگرچه به نظر می رسد تا تحقق حقوق برابر با مسلمانان، با توجه به پاره ای محدودیت های قانونی و برخی اختلاف دیدگاه ها، فاصله نسبتا زیادی وجود دارد. در دوره اخیر، این مهم توسط نهادهای حقوقی و سازمان های ذیربط مورد توجه و تاکید بیشتری قرار گرفته است و اقلیت ها در جمهوری اسلامی ایران در زمینه برخورداری از حقوق قانونی خود، از موقعیت مطلوب تری نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر برخوردارند.

    کلیدواژگان: اقلیت ها، اقلیت ها در اسناد بین المللی، اسلام و اقلیت، قانون اساسی، دین و مذهب
  • عباس کشاورز شکری*، هاجر صادقیان صفحه 71

    با شروع جنگ 33 روزه علیه لبنان، بازیگران جهانی و منطقه ای هر کدام به فراخور منافع و علایق خود جهت گیری ها و مواضع مختلفی را در رابطه با این جنگ اتخاذ نمودند. در این میان، تلاش های دولت های غربی به عنوان قدرت های برتر و مدعیان حقوق بشر در جهان، در حمایت از اسرائیل و ضربه زدن به حزب الله لبنان از جلوه های بارز مسائل پیرامون این جنگ محسوب می شود. هدف مقاله حاضر توصیف و تحلیل مواضع دولت های اروپایی و آمریکا در این جنگ بر مبنای نظریه سیاست خارجی روزنا است و سوال اصلی پژوهش این است که سیاست خارجی و مواضع دولت های اروپایی و آمریکایی در جنگ 33 روزه لبنان چه بوده است. در این نوشتار با روش تحلیل اسنادی ابعاد این جهت گیری ها بررسی می شود. نتایج نشان می دهد که منافع این کشورها از سطح بالایی از همپوشانی برخوردار بوده و آنها به دنبال تضعیف جبهه مقاومت و جلوگیری از گسترش قلمرو ژئوپلیتیکی ایران هستند. بنابراین دولت های اروپایی و ایالات متحده به تقویت، تجهیز و حمایت همه جانبه از اقدامات رژیم صهیونیستی پرداختند. ایالات متحده آمریکا مدیریت سیاسی این جنگ را در دست داشت و دولت های اروپایی نیز در راستای تامین منافع و کسب اهداف خود با آن همگام شدند.

    کلیدواژگان: جنگ 33 روزه لبنان، حزب الله لبنان، دولت های اروپایی، ایالات متحده، خاورمیانه
  • حسین مسعودنیا*، زهرا صادقی نقدعلی صفحه 97

    طرح خاورمیانه بزرگ نخستین بار در 12سپتامبر 2002 مطرح گردید؛ هدف این طرح که با مخالفت ها و تردیدهایی نیز روبرو بود، در ظاهر، کمک به کشورهای منطقه خاورمیانه به ویژه کشورهای عربی این منطقه در زمینه اصلاحات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بود. واژه «خاورمیانه اسلامی» اولین بار پس از شکست ارتش صهیونیستی در جنگ 33 روزه به دست حزب الله لبنان در سال 2006 و در برابر طرح «خاورمیانه جدید» وزیر امور خارجه وقت آمریکا مطرح شد. سوال هایی که این پژوهش قصد پاسخگویی و بررسی آن را دارد عبارت است از اینکه آیا طرح خاورمیانه جهان اسلام می تواند در برابر طرح خاورمیانه بزرگ که از سوی آمریکا مطرح شد، عملی گردد و نیز این طرح با چه چالش هایی مواجه است. به نظر می رسد بعد از تحولات منطقه نقش و جایگاه تفکرات اسلامی در همبستگی منطقه ای از اهمیت والایی برخوردار شده که در این بین نقش ایران برجسته خواهد بود.

    کلیدواژگان: خاورمیانه بزرگ اسلامی، تحولات منطقه ای، هویت دینی، اسلام گرایی، امنیت منطقه ای
  • سید امیر نیاکویی*، علی اسمعیلی، علی اصغر ستوده صفحه 119

    تحولات اخیر در خاورمیانه، معادلات جدیدی در منطقه به وجود آورده است. از جمله این تحولات می توان به بحران فعلی سوریه اشاره کرد که در آینده محور سه گانه راهبردی ایران، سوریه و حزب الله لبنان در منطقه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در همین راستا، هدف اصلی این پژوهش پاسخگویی به دو سوال محوری زیر است: 1- روند تحولات کنونی در سوریه چه تاثیری بر محور سه گانه راهبردی و همچنین امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران خواهد گذاشت؟ و 2- راهبرد امنیتی ایران در قبال بحران کنونی سوریه چیست و در چه چهارچوبی قابل تبیین است؟ این پژوهش به موازات سوالات طرح شده دو فرضیه زیر را به آزمون خواهد گذاشت: 1- درصورت سقوط اسد و روی کار آمدن مخالفین، حلقه واسط محور سه گانه راهبردی (سوریه) از بین خواهد رفت و در نتیجه ضریب امنیت ج. ا. ایران در منطقه کاهش پیدا خواهد کرد. 2- راهبرد امنیتی ج. ا. ایران را می توان، در قالب دفاع از دولت بشار اسد در چهارچوب حفظ موازنه تهدید منطقه ای ایران علیه اسرائیل و آمریکا تبیین نمود.

    کلیدواژگان: موازنه تهدید، راهبرد امنیتی، جمهوری اسلامی ایران، سوریه، اسرائیل، آمریکا
|
  • Naser Asadi, Amir Rezaei Panah Page 1

    Imam Khomeini’s foreign policy discourse, in spite of having confident strategic and diplomatic basics, is ideological. The Islamic revolution organizes the focus of his discourse. The Islamic revolution founder`s foreign policy discourse is based on a strong ridging between the self and the other. In this other-making logic, the international system is divided into two domains: the suppressor and the suppressed. This paper, regarding the leadership discourse of Ayatollah Khamenei, is to show that this discourse is the logical outcome of Imam’s discourse in an evolutionary environment. The special internal, regional and international conditions and the characteristics of Ayatollah Khamenei have moved him towards forming a more pragmatic reading in the framework of interactionism discourse against the dominating system. The discourse is the extract of Iran’s foreign policy that articulates the three notions of revolutionary Islam, social security and national interests besides each other in different proportions. In this logic, the two blocks of the dominator and the dominated are placed against each other and the identity-other, difference logicequivalence chain make the international system meaningful. This article, after schematizing the interactionism discourse against the dominating system, makes the basics of the world division and its divergences and convergences prominent by surveying the two concepts of identity and the other and the chain of equivalence and the difference logic.

    Keywords: Identity, Discourse, International System, Domination, the Foreign Policy of the I.R. of Iran, Ayatollah Khamenei
  • Asghar Eftekhari, Mahdi Asadi Page 29

    As God-given asset, dignity is devoted to human being only and none of other terrestrial creatures are so characterized. Based on Holy Quran, human dignity is divided into two kinds the quality of our interpretation of which is the base for our other behaviors, decision making and programs in treatment with Humans and consequently civilians in Islamic society. Possessing an interpretive outlook and hermeneutics method to human dignity oriented verses, authors ultimately conclude that dignity is an inalienable human right that stems from God-given reason and soul in the human being body. Of course, human beings are free to neglect this essential advantage. The approach provides some sociopolitical-related constraints to both civilians and political system.

    Keywords: Holy Quran, Human being, Human dignity, Essential dignity, Accidental dignity
  • Bahador Zarei, Ali Zeyniyvand, Kimya Mohammadi Page 49

    The term minority is legally refers to those human groups which usually are marginalized legally, politically, culturally and economically. Nowadays, regarding the international importance of minorities, this is a global issue and a problem for many of the states. Iran is of different religious, ethnic and linguistic minorities. These minorities looked for their legal, political, social and cultural receivables. This survey is going to show that religious minorities in the Islamic Republic of Iran have attained most of the equal rights with Muslim Iranians via the constitution and the verdicts of jurists, during the last three decades, although, considering some legal restrictions and different views, it is a long way to the substantiation of equal rights with Muslims. During the recent period, this issue is emphasized and taken into consideration by legal institutions and related organizations and the minorities in the Islamic Republic of Iran have an optimum position regarding their legal rights compared to the many of the other countries.

    Keywords: minority, minorities in international instruments, Islam, constitution, religion
  • Abbas Keshavarz Shokri, Hajar Sadeghian Page 71

    With the beginning of the 33-day war against Lebanon, global and regional actors adopted different orientations and stances towards it according to their interests. The efforts of western governments and the U.S. as the super powers of the world, in support of Isreal and against Hizbullah, are obvious manifestations of the issues of this war. The present paper is aimed at explaining and analyzing the stances and policies of the U.S. government and western governments based on Rosenau foreign policy theory. The main question is “how was the foreign policy and stances of the western governments and the U.S. in the 33-day war of the Lebanon?” In the present paper, the different aspects of these stances are studied through documentary method. The results show that the interests of these countries are very overlapping and they are trying to undermine the Resistance Front and to prevent the deployment of Iran`s geopolitical sphere. Therefore, European and the United States governments strengthen, equip and support the Zionist regime thoroughly. United States managed the war politically and European governments went along with the U.S. according to their interests and goals.

    Keywords: Lebanon’s 33-day War, Hizbullah, Foreign Policy, European Governments Foreign Policy, U.S Foreign Policy, Middle East
  • Hussein Masoudnia, Zahra Sadeqi Naqdali Page 97

    Great Middle East Project were proposed on September 12, 2002 for the first time the apparent purpose of this project that faced with opposition and doubts was to help the countries of the Middle East, especially the Arabic countries in the region, in the area of economic, political and social reforms. The term “Islamic Middle East” was first proposed after the Zionist army defeat in the 33-day war in Lebanon in 2006 by Hizbullah and over the “New Middle East” project of the US Foreign Minister. The questions that this survey is going to answer and examine are “whether Middle East Muslim world project, proposed against the “great Middle East Project” of the US, could be executed, and what challenges this project face? It seems that, after regional evolutions, the role and place of Islamic thought in the regional solidarity has been of great importance and this will highlight the role of Iran.

    Keywords: Islamic Middle East, Regional evolutions, Religious identity, Islamism, Regional security
  • Seyyed Amir Niakouei, Ali Esmaeili, Ali Asghar Sotoudeh Page 119

    The recent upheavals in the Middle East, especially the Syrian crisis, have created new equations in the region. It seems that this crisis will ultimately affect the strategic axis of Iran, Syria and Hezbollah in the region. The present paper is mainly aimed at answering these key questions: 1) How will the current upheavals in Syria affect the triple axis and also Iran’s national security? 2) What is Iran’s security strategy on the upheaval and how can it be explained? The hypotheses that the present paper addresses are as follows: 1) The interface ring of the strategic triple ring (Syria) will be lost and as a result, the security factor of the Islamic Republic of Iran in the region will be reduced if Asad fails and opponents win the power. Moreover, Iran’s security strategy on this crisis is vigorous support of the Syrian regime that can be explained in the framework of regional balance of threat against the United States and Israel.

    Keywords: Balance of threat, Security Strategy, Islamic Republic of Iran, Syria, Israel, United State