فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1392)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا حاتمی* صفحات 1-25
    این مقاله با رویکرد توصیفی- تحلیلی در پی واکاوی تحولات بحرین و تبیین چالش ها و فرصت های پیش روی امنیت ملی ایران سامان یافته است. بدین منظور پژوهش حاضر تلاش می کند تا با الگوگیری از رویکرد ترکیبی رهیافت سوم لی نور جی مارتین در مطالعه امنیت ملی کشورهای خاورمیانه و با در نظر گرفتن پنج متغیر مستقل دخیل در این رویکرد (ترکیبی از متغیر های نظامی و غیرنظامی)، به تاثیر تحولات بحرین بر امنیت و جایگاه منطقه ای جمهوری اسلامی ایران بپردازد. ماحصل پژوهش حاضر به فرصت هایی همچون تقویت ژئوپلتیک شیعه، گسترش نفوذ ج.ا.ا و توسعه الگوی اسلام سیاسی آن،کمرنگ شدن نقش و حضور بازیگران رقیب و متاخصم و اثبات رویکرد گزینشی آمریکا و اتحادیه اروپا، و چالش هایی چون تداوم حضور نیروهای نظامی آمریکا در منطقه، افزایش تنش های قومی و مذهبی، تضاد منافع با کشورهای عربی منطقه، تشدید و تداوم پروژه ایران هراسی و شیعه هراسی اشاره دارد.
    کلیدواژگان: بحرین، امنیت ملی، ایران، لی نور جی مارتین
  • جلیل دارا*، مصطفی کرمی صفحات 27-54
    تحولات سال2011م در مصر که منجر به سرنگونی رژیم حاکم و آغاز دوره ای جدید در نظام سیاسی این کشور شد به عنوان یک انقلاب دارای دلایل وقوع، بسترها، نتایج، پیامدها و کارگزارانی است. این نوشتار در صدد است تا به این پرسش پاسخ دهد که اخوان المسلمین به عنوان یک نیروی سیاسی و اجتماعی چه تاثیری در پیش برد انقلاب مصر داشته است. در پاسخ به این پرسش این فرضیه ارائه می شود که اخوان با اتخاذ ایدئولوژی اسلامی و سازمان دهی سیاسی و اجتماعی در طی دوران فعالیت با موضعی برآمده از سنت اسلامی و برخی هنجارهای مدرن به عنوان بسترهای فرهنگی و اجتماعی موجود در تحولات انقلاب 2011 مصر نقش موثری داشته است. برای آزمون این فرضیه از مفهوم رابطه ساختار - کارگزار استفاده شده است که در آن اخوان المسلمین به عنوان کارگزار و فرهنگ جامعه مصر به عنوان ساختار و بستر کنش، مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، انقلاب مصر، کارگزار، ساختار، فرهنگ اسلامی، فرهنگ مدرن
  • الهام رسولی ثانی آبادی، محمود علی پور* صفحات 55-81
    سیاست خارجی آمریکا در بحبوحه به وقوع پیوستن تحولات انقلابی عربی، در مسیری از ائتلاف تا یکجانبه گرایی رقم خورده است. اساسا اتخاذ این گونه استراتژی در سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا، از یک سو، مبتنی برمعناسازی نرم در منطقه خاورمیانه در قالب حرکت های ائتلافی و چندجانبه از جمله بسط صلح، امنیت و هنجارهای اخلاقی جهان شمول رخ می دهد و از طرف دیگر یکجانبه گرایی است که پارادوکس دیالکتیک کنترل اذهان عمومی را به منظور تداوم منافع مادی و بسط هژمونی در رفتار خارجی این کشور آشکار ساخته است. بدین گونه ایالات متحده به منظور مدیریت بر تحولات انقلابی عربی نیز این رویکرد دیالکتیکی را اتخاذ نموده است. حال سوالی که مطرح می شود این است که اساسا این سبک مدیریت بر تحولات کنونی منطقه خاورمیانه را می توان صرفا با تکیه بر منابع داخلی شکل دهنده به هویت این کشور تبیین نمود؟ مقاله به این نتیجه می رسد که در کنار توجه به منابع معنایی داخلی شکل دهنده به سیاست خارجی دولت آمریکا، بایستی به واکاوی رویه ها و کنش هایی پرداخت که لزوما ملهم از منابع معنایی داخلی این کشور نیز نیستند. این پژوهش به لحاظ روشی از یک روش کیفی مبتنی بر تحلیل و توصیف و به لحاظ گردآوری اطلاعات از منابع استنادی (کتابخانه ای) و مجازی استفاده خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، سیاست خارجی، ایالات متحده آمریکا، تحولات انقلابی، عربی
  • مقصود رنجبر، محمدرضا صیاد* صفحات 83-103
    امروزه در اکثر نظریه های مرتبط با توسعه، رژیم های دموکراتیک، به عنوان یکی از ابزارها و شاخص های توسعه معرفی می شوند. در واقع رژیم های دموکراتیک به لحاظ نظری و به لحاظ عملی مهم ترین و مناسب ترین بستر را برای توسعه فراهم می کنند که رژیم های دیگر هرگز نمی توانند چنین نقشی را ایفا کنند. با نگاهی به رژیم های سیاسی حاکم در منطقه خاورمیانه مشخص می گردد که به جز تعداد معدودی از آن ها اکثر کشورهای منطفه خاورمیانه در مقایسه با مناطق دیگر، حتی در مقایسه با کشورهای اسلامی خارج از این منطقه مثل مالزی، از حیث توسعه و روند گذار به دموکراسی عقب مانده تلقی می شوند، حال آن که گروه های مخالف دولت ممکن است بتوانند راه را برای تحقق دموکراسی ایجاد کنند. با عنایت به این که بنیادگرایی اسلامی به عنوان مهم ترین جنبش سیاسی منطقه به فعالیت می پردازد؛ در این پژوهش با استفاده از روشی توصیفی-تبیینی این سوال مورد بررسی قرار می گیرد که: ساختارهای سیاسی فعلی و بنیادگرایی اسلامی چه تاثیری بر فرایند توسعه در منطقه خاورمیانه داشته و دارند؟ و در پاسخ به سوال فوق این فرضیه مورد آزمون قرار خواهد گرفت: رژیم های اقتدارگرای منطقه و بنیادگرایی اسلامی بدیل آن ها به دلیل ماهیت غیردموکراتیک خود مهم ترین مانع توسعه در میان کشورهای منطقه خاورمیانه می باشند. یافته های این پژوهش ضمن تائید فرضیه فوق گویای آن است که: جنبش بنیادگرای اسلامی که با دولت های اقتدارگرای منطقه در حال ستیز و مبارزه هستند به دلایل خاص خود با دموکراسی نیز مخالف هستند، ایده ها، اهداف و نهادهای سیاسی مورد نظر بنیادگرایان که آن را تحت عنوان حکومت مطلوب در جامعه تعقیب می کنند با تئوری ها و واقعیت های مربوط به دموکراسی انطباق ندارد.
    کلیدواژگان: جنبش های اسلامی، بنیادگرایی اسلامی، خاورمیانه، توسعه، دولت، دموکراسی، پاتریمونیالیسم
  • محمد سلطانی نژاد*، بهاره سازمند صفحات 105-125
    انقلاب مصر توانست رژیم نظامی حسنی مبارک را از میان بردارد، اما دیری نپایید که نظامیان با کودتا علیه دولت محمد مرسی، فضای سیاسی را به تصرف خود در آوردند. در فضای پس از انقلاب، آنچه به مناسبات نظامی مدنی در مصر شکل داده است، چگونگی تعامل میان شورای عالی نیروهای مسلح با اخوان المسلمین و سایر گروه های مدنی درگیر در انقلاب اعم از لیبرال، سکولار و چپ است. در تحلیل نهایی، نوع واکنش نظامیان مصر به انقلاب با میزان نهادینگی و حرفه ای بودن ارتش از یک سو و ارتباط آن با بدنه جامعه (ادغام نظامیان در فرایند های مدنی) از سوی دیگر پیوند دارد. نهادینگی بالا، حرفه ای بودن و غیرایدئولوژیک بودن ارتش، در کنار تعامل گسترده آن با بدنه جامعه موجب شد نظامیان انقلاب مصر را هرچند با تردید و پس از چانه زنی های لازم و تضمین حفظ موقعیت های خود بپذیرند. در ادامه، ضرورت برقراری ثبات و مهار کنش گری سیاسی جامعه مصر، بر هم خوردن موازنه قوا علیه اخوان المسلمین و در نهایت لزوم حفظ منافع اقتصادی و حقوق ویژه در تعیین سیاست های دفاعی و خارجی، موجب دخالت مستقیم نظامیان در سیاست به شکل کودتای نظامی و براندازی دولت تحت کنترل اخوان المسلمین شد.
    کلیدواژگان: انقلاب مصر، حرفه ای گری نظامی، ارتش، شورای عالی نیروهای مسلح، اخوان المسلمین
  • مجید محمد شریفی*، مریم دارابی منش صفحات 127-150
    سیاست خارجی ترکیه پس از روی کار آمدن اسلام گرایان در سال 2002، مباحث مختلفی را در محافل دانشگاهی و سیاسی ایجاد کرده است. فعال شدن ترکیه در خاورمیانه در سال های اخیر باعث شده برخی از تحلیل گران، چرخش در نگرش ترکیه در مورد موضوعات منطقه را ناشی از گرایشات تاریخی و مذهبی حزب حاکم عدالت و توسعه و رویگردانی این حزب از گفتمان ملی گرا و غرب گرای کمالیسم ارزیابی و برخی دیگر از تحلیل گران نیز، آن را ناشی از ملاحظات امنیتی ترکیه در سال های پس از پس از حمله آمریکا به عراق تلقی کنند. سوال اصلی مقاله حاضر این است که مهمترین عامل چرخش سیاست خارجی ترکیه در خاورمیانه پس از روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه چیست؟ در پاسخ به این سوال، نویسندگان مقاله، ضمن بررسی دیدگاه های مختلف درباره سیاست خارجی جدید ترکیه، راهبرد کلان آمریکا پس از یازده سپتامبر در منطقه را به عنوان عاملی تعیین کننده در این تغییر نگرش، ارزیابی می کنند. به نظر می رسد ترکیه پس از حملات یازده سپتامبر با آگاهی از روند تغییرات ساختاری در محیط ژئواستراتژیک خاورمیانه تلاش کرده است تا از طریق همراهی با راهبرد کلان ایالات متحده آمریکا، به عنوان اصلی ترین کنشگر فرامنطقه ای، در نظم نوین خاورمیانه جایگاه مناسبی به دست آورد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ترکیه، خاورمیانه، راهبرد کلان آمریکا، یازده سپتامبر
  • سیدعبدالامیر نبوی، محمد فاتحی* صفحات 151-175
    تحولات سه سال اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا که در تاریخ این منطقه بی نظیر بوده، موجب رشد و گسترش گروه های سیاسی - اجتماعی فروخفته در دوران دیکتاتوری ها شده است. همه این گروه ها، حتی آنهایی که همراه با نظام سابق شناخته می شوند، تلاش می کنند در دوران جدید نقش آفرینی کرده و آینده نظام سیاسی کشور خود را در اختیار گیرند. در لیبی نیز طی این مدت، جریان های مختلف سیاسی - اجتماعی در تلاش برای به دست گرفتن قدرت بوده اند و با وجود آنکه دولت موقت تشکیل شده، هم چنان رقابت بر سر قدرت ادامه دارد. گروه های سلفی موجود در این کشور از جمله گروه های فعال در عرصه سیاسی هستند و می کوشند با استفاده از عنصر دین و البته با هر ابزاری سرنوشت کشور را به دست گیرند. بررسی عملکرد سلفیه در لیبی که سه طیف مدخلی (سنتی) با گرایش وهابی، اخوانی و تکفیری را در بر می گیرند، در فضای بعد از انقلاب 17 فوریه و با نگاهی به ریشه های این جریانات، موضوع محوری مقاله حاضر است. این بررسی نشان می دهد که سلفی های مدخلی (سنتی) که در گذشته حامی قذافی بوده اند، ضمن اکراه از برگزاری انتخابات، تلاش می کنند با استفاده ابزاری از سلفیه تکفیری و اقداماتی چون تخریب بارگاه های صوفیان بر وضعیت کشور اثرگذاری بکنند؛ اخوانی ها بیشتر از دیگران در تکاپوی کسب قدرت هستند؛ و سلفی های تکفیری بخشی از جریان ضدامنیتی در لیبی هستند که بیشتر همت خود را مصروف مبارزه دوسویه با اخوان و دولت می کنند، ضمن آنکه بخشی از توان خود را برای جنگ به سوریه اعزام کرده اند.
    کلیدواژگان: لیبی، انقلاب 17 فوریه، سلفیه، مدخلیه، اخوان المسلمین
|
  • Mohammad Reza Hatami* Pages 1-25
    Present paper, using a descriptive-analytical approach, is aimed to analysis the transformations in Bahrain and challenges and opportunities facing the national security of Iran. In order to achieve research objectives, present study employed Martin’s integrated approach in studying Middle East’s national security as theoretical framework and considering five independent variables (combination of military and non-military factors) to assess the effect of Bahrain transformations on position and security of Iran in the region. Results of study mention to some opportunities such as strengthen the geopolitics of Shia, expanding the influence of Islamic republic of Iran and development of Iran’s Islamic pattern, decrease the role and presence of opposition competitors, improve the selective approach of U.S.A and EU and challenges such as continuing the presence of U.S military in region, increasing of ethnic and religious tensions, conflict between regional Arab countries’ profits, intensification and continuing Iranophobia and Shiaphobia project.
    Keywords: Bahrain, National security, Iran, Martin, Lenore, G
  • Jalil Dara*, Mostafa Karami Pages 27-54
    Egypt's upheavals in 2011 that led to overthrow the ruling regime and beginning a new period in this country’s political system, as a revolution have reasons for its occurrence, grounds, results, consequences and agents.This paper attempts to answer this question that how Muslim Brotherhood, as a social and political force, has been influential in advancing the Egypt's revolution. In response to this question, this hypothesis is provided that Muslim Brotherhood, by adoptying Islamic ideology and political and social organizing during all of its activities with an attitude derived from Islamic tradition and some of modern norms as existing cultural and social contexts has had an effective role in the Egypt's 2011 Revolution. To examine this hypothesis, the concept of structure – agent relationship has been used in which the Muslim Brotherhood as an agent and the Egypt's social culture as the structure and context of the action is considered.
    Keywords: Muslim Brotherhood, Egypt's Revolution, Agency, Structure, Islamic Culture, Modern Culture, Revolution
  • Elham Rasooli Sani Abadi, Mahmoud Alipour* Pages 55-81
    America's foreign policy in the thick of happening of the revolutionary-Arabic transformations is marked in the route from the alliance to unilateralism. Basically, adopting this kind of strategy in foreign policy of the United States of America, on the one hand, is based on soft meaning-making in the Middle East, that occurs in the form of coalition and multilateral movements, including expansion of peace, security and universal moral norms and on the other hand, is unilateralism which has revealed dialectical paradox of control public opinion in order to continue material interests and expansion of hegemony in the conduct of its foreign behavior. Thus the United States has also adopted this dialectical approach in order to manage the revolutionary- Arabic changes. Now this question arises that basically this style of management on transformations in the Middle East can be explained by relying solely on internal resources shaping the identity of this country? This paper will conclude that in addition to the internal meaningful resources shaping the foreign policy of America, analysis of procedures and practices that does not necessarily derived from sources inside the country should also be considered. Methodically, this study uses a qualitative approach based on analyzing and describing and in terms of gathering information will use of citation (libraries) and virtual sources.
    Keywords: Constructivism, foreign policy, United States of America, revolutionary, Arabic transformations
  • Maghsod Ranjbar, Mohammad Reza Sayyad* Pages 83-103
    Today, in most theories related to development, democratic regimes are introduced as one of the tools and indices of development. In fact, theoretically and practically, democratic regimes provide the most important and the most appropriate ground for the development, while other regimes can never play such a role. Having a look at ruling political regimes in the Middle East, it appears that, except for a few, most countries in the region, compared to other regions, even in comparison with Islamic countries outside the region such as Malaysia, are deemed as backward in terms of development and transition to democracy while the opposition might be able to pave the road for democracy. Since Islamic fundamentalists act as the most important political movement in the region, this research, using descriptive–explanatory method, tries to address this question: in what ways the current political structures and Islamic fundamentalism have influenced and are still influencing on the process of development in the Middle East? In response to the above question, this hypothesis will be tested: authoritarian regimes of the region and their Islamic fundamentalism, due to their undemocratic nature, are the most important obstacle to development in Middle East countries.Confirming the above hypothesis, the results of this study suggest that: Islamic fundamentalism movement, which is in conflict with authoritarian states in the region, is itself at odds with democracy for specific reasons, and intended ideas, goals and political institutions of fundamentalists, which they pursue as the desired government in the society, do not conform with theories and realities of democracy.
    Keywords: Islamic movements, Islamic fundamentalism, Middle East, Development, Government, Democracy, Patrimonialism
  • Mohammad Soltaninejad*, Bahareh Sazmand Pages 105-125
    The Egypt revolution managed to overthrow the Mubarak regime; but soon after, the military took possession of the political atmosphere through the military coup against Mohammad Morsi’s government. In the post-revolution space, whatever has shaped the civil-military relations in Egypt is the method of interactions between the Supreme Council of Armed Forces with the Muslim Brotherhood and other civil forces engaged in the revolution, including the liberal, secular and left parties. In the final analysis, the way the military reacted to the revolution is tightly related to the level of army’s institutionalization and professionalism on one hand and its relations to the society body (integration of the military in civil processes), on the other hand.The high institutionalization, professionalism and non-ideological army, together with expansive interaction of the military with the society, led to the acceptance of the revolution by the Armed Forces- however hesitingly and after necessary bargaining and securing its positions. The necessity to establish stability and control of political activism of the Egyptian society, shift in the balance of forces against the Muslim Brotherhood and finally sustaining the financial interests and special rights in determining foreign and defensive policies, drove the military towards direct interference in politics and overthrow of the government under protection of the Muslim Brotherhood in shape of the military coup.
    Keywords: Egypt revolution, Military professionalism, Army, Supreme Council of Armed Forces, Muslim Brotherhood
  • Majid Mohammad Sharifi*, Maryam Darabimanesh Pages 127-150
    Turkey's foreign policy, after Islamists’ coming over in 2002, has created several discussions in academic and political circles. Turkey’s active policy in Middle East in recent years caused some analysts evaluate this Turkey’s attitude change on regional issues as due to Justice and Development Party’s historical and religious tendencies and its evading from Kemalism west-oriented nationalistic discourse and others argue these changes as due to Turkey’s security considerations after America’s invasion to Iraq. The main question in this study is that what is the most important factor in Turkey’s foreign policy change after Justice and Development Party’ coming over? In response to this question, authors of this paper review different views about Turkey's new foreign policy and as well evaluate America's Grand Strategy for Middle East after September 11 as the decisive factor in this attitude change. It seems after September 11, with knowledge of constructive changes in geo-strategic space of Middle East, Turkey has tried,through accompaning with America’s grand stategy, to get an appropriate position as the main supraregional actor in Middle East’s new order.
    Keywords: Foreign policy, Turkey, Middle East, U.S.A grand strategy, September
  • Seyed Abdolamir Nabavi, Mohammad Fatehi* Pages 151-175
    The socio-political upheavals in MENA (Middle East and North Africa) during the last 3 years have revived the oppressed political groups in the previous dictatorships. All these groups, even the pro-dictator ones, are trying to play role in the new era and take up the future of their country’s political system. In this time, in Libya, despite of formation of the transitional government, different political parties have been trying to seize power and the competition is still continuing. Among others, the Salafi groups are active in politics field and are going to take their country’s destination by any kind of tool. Exploring the social roots of Salafi groups, namely Wahhabis, Ikhwans, and Takfiris, as well as their performance in post-17th Feb revolution is the main subject in the present paper. Indeed, being pro-Gaddafi before the revolution, the Madkhalia Salafi (traditional) by Takfiris attempt to prohibit the election and destruct the Sufis’ temples in order to affect the country’s political situation. The Ikhwan’s demand for power is stronger and the Takfiri Salafis are a part of anti-security trend that in addition to intervention in the Syrian civil war, they attempt to simultaneously battle both the government and the Ikhwans.
    Keywords: Libya, The 17th Feb. Revolution, Salafi, Madkhalia, Muslim Brotherhood