فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال سوم شماره 4 (پیاپی 9، زمستان 1392)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال سوم شماره 4 (پیاپی 9، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسدالله اطهری، رحمت حاجی مینه، علی عنایتی صفحات 1-25
    این مقاله می کوشد رویکردهای ترکیه و ایران را درقبال رخداد های خاورمیانه به روش تطبیقی بررسی کند. انقلاب های عربی در خاورمیانه، نه تنها کشورهای منطقه، بلکه روابط بین آن ها را تحت تاثیر قرار داده است. روابط کشورهای ترکیه و ایران باتوجه به همسویی یا تعارض منافع درنتیجه رخداد های جدید، از این تاثیر دور نبوده است. ایران و ترکیه به مثابه دو همسایه و دو قدرت تاثیرگذار بر تحولات خاورمیانه، با واکنش به انقلاب های جهان عرب، سعی کرده اند طبق برداشت های خود از این تحولات، به این تحولات واکنش نشان دهند یا با آن همزادپنداری کنند. در این راستا، سوال اصلی این مقاله این است: رویکردهای ایران و ترکیه درقبال رخدادهای خاورمیانه چگونه بوده است؟ سوال های فرعی نیز این ها بوده است: تاثیر تحولات خاورمیانه بر روابط ایران و ترکیه چه بوده است؟ چه عواملی ایران و ترکیه را به سوی رهبری منطقه سوق می دهند؟ راهبردهای دو کشور درقبال رخداد های خاورمیانه کدام است؟ فرضیه اصلی این است که ایران و ترکیه، هردو، تلاش می کنند با استفاده از فرصت های پیش آمده، از تحولات خاورمیانه به هژمونی منطقه دست یابند. در این راستا، یکی از عوامل بسیار مهمی که دو کشور ایران و ترکیه را تحریک می کند تا دنبال هژمونی باشند، نیازهای امنیتی است که آن ها فکر می کنند ازطریق افزایش قدرت و توانایی شان، به بهترین وجه برآورده می شود. در این مقاله، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات از نوع اسنادی کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، انقلاب های عربی، الگو سازی، هژمونی
  • عاطفه داراب زاده، سعید وثوقی، محمد قربانی صفحات 26-48
    سیاست های بازارمحور و مشی اقتصادی لیبرال در ترکیه که تورگوت اوزال از دهه 1980 پی گیری کرد، طلیعه تحولات ساختاری متعددی در حوزه های فرهنگی و اقتصادی و سیاسی در کشور ترکیه بود. برداشت سازه انگارانه و فرهنگی از اسلام، گسترش و تقویت نقش آفرینی بورژوازی جامعه محور مسلمان و بالاخره هژمون شدن ایده های حزب اسلام گرای عدالت و توسعه در دهه اخیر، نمودهای بارز این تحولات ساختاری است. هدف مقاله برپایه پویایی و منطق تحولات ترکیه، در چارچوب رهیافت سازه انگاری طرح ریزی شده است. برای درک عمیق تر ریشه های تاریخی و فرهنگی و سیاسی ترکیه امروز، ابتدا رابطه دولت و جامعه در دوره های عثمانی و آتاتورک بررسی شده است. این مقاله تلاشی است برای نمایاندن برداشت گفتمانی و هویت محور و سازه گرا از اسلام، به مثابه عوامل اصلی نهادینگی نسبی دموکراسی در ترکیه. درواقع، پرسش اصلی مقاله این است که کدام برداشت از دین اسلام بوده که باعث استقرار و تثبیت نسبی دموکراسی در کشور ترکیه شده است؟ گفتنی است که اتفاقات این روزهای ترکیه (بهار 2013)، نیاز به بازاندیشی عمیق تر درباره این موضوع را بسیار ضروری کرده است. اعتراضی زیست محیطی که بر سر قطع درختان پارک گزی آغاز شد و به سرعت عنوان عظیم ترین جنبش اجتماعی دو دهه اخیر ترکیه را از آن خود کرد. مقاله حاضر این رویداد را نیز در ادامه منطق فرایند دمکراتیکی ترکیه می داند و در همین راستا تحلیل می کند. در این مقاله، از روش تحقیق کیفی استفاده شده و شیوه گردآوری اطلاعات نیز با استفاده از روش اسنادی (کتابخانه ای)، بوده است.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، بوژوازی، ترکیه، حزب عدالت و توسعه، دموکراسی، نظریه سازه انگاری
  • محمدحسن شیخ الاسلامی، امیر فاطمی صدر صفحات 49-74
    این مقاله با هدف ارائه چارچوبی تحلیلی توصیفی برای دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران سامان یافته است؛ و این موضوع را درباره کشور لبنان، به طور اخص، واکاوی می کند. دیپلماسی عمومی شامل گستره وسیعی از فعالیت هاست و بنابراین تعاریف متفاوتی دارد؛ ولی به طور کلی، عبارت از تلاش ها و اقدامات حکومت یا دولتی است که با هدف ایجاد تصویری مطلوب از سیاست ها و آرمان های کشور مبدا بر اذهان و افکار نخبگان و عامه مردم کشورهای دیگر، صورت می گیرد. تفاوت این موضوع با روابط عمومی و پروپاگاندا، در دوسویه بودن ارتباطی است که براساس متقاعدسازی و گفت وگوی دوطرفه صورت می گیرد. این مقاله با استناد به نظرسنجی موسسه آمریکایی زاگبی و با این پرسش که علل اصلی توفیق دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در لبنان چیست، به دنبال اثبات این فرضیه است که موفقیت این امر در لبنان، مرهون چند چیز است: اتکای آن به شبکه های دولتی و مدنی در این کشور، ذهنیت تاریخی مثبت مردم لبنان از ایران و نیز وجود حزب الله و شیعیان، به مثابه کارگزار غیرعامل و غیردولتی ایران در لبنان.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، گیلبوآ، کارگزار غیرعامل
  • عباس کشاورز شکری، هاجر صادقیان صفحات 75-106
    دگرگونی های سیاسی و وقایع انقلابی که در برخی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا آغاز شد، به سوریه نیز سرایت کرد. این تغییرات شگرف سیاسی، تحلیلگران سیاست خارجی و روابط بین الملل را بر آن داشته تا زمینه ها و ابعاد و عوامل گوناگون این دگرگونی ها را بررسی کنند. در میان این ناآرامی ها، بحران سوریه طولانی بوده و به جنگ داخلی منجر شده است. از همان آغاز اعتراضات در این کشور، رد پای عملکرد دولت های مختلف بین المللی و منطقه ای با اهداف و انگیزه های گوناگون دیده می شود. سوال اصلی این مقاله درباره سیاست خارجی و مواضع دولت های ایران و ترکیه درباره بحران سوریه است. در این راستا، تلاش شده است جنبه های مختلف این مواضع، براساس روش تحلیل اسنادی و در چارچوب نظریه سیاست خارجی و سیاست گذاری بین المللی روزنا بررسی شود. یافته های مقاله بیانگر این است که دولت جمهوری اسلامی ایران سیاست خارجی خود را باتوجه به جهت گیری ایدئولوژیکی خاص خود و نیز موقعیت منطقه ای و بین المللی، به حمایت از استمرار و پایداری دولت اسد و مخالفت با معارضان سوری متمایل کرده است و درمقابل، دولت ترکیه رویکرد خود را درقبال تحولات سوریه، همسو با آمریکا و مجموعه غرب تنظیم کرده است و از خواسته های معترضان حمایت کرده و خواستار کناره گیری دولت سوریه شده است.
    کلیدواژگان: بحران سوریه، سیاست خارجی، ایران، ترکیه، خاورمیانه
  • بررسی نقش رسانه ها و گروه های مرجع بر شکل گیری نگرش سیاسی دانشجویان / (مطالعه موردی: خیزش های اخیر اسلامی در منطقه خاورمیانه)
    روح الله عباسی، علیرضا کوهکن، صادق آبسالان صفحات 107-130
    بررسی نگرش سیاسی دانشجویان مسئله ای است که در جامعه ما از جایگاه خاصی برخوردار است؛ چراکه نگرش ها مقدمه شکل گیری رفتارها و کنش های اجتماعی افراد هستند. ازسوی دیگر، موضوع خیزش های اسلامی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، مهم ترین موضوع در عرصه تحولات سال های اخیر منطقه محسوب می شود. باتوجه به اینکه تاکنون داده مستند تجربی درخصوص دیدگاه دانشجویان دراین زمینه ارائه نشده است، سنجش هرچند اجمالی این موضوع ضروری به نظر می رسد.
    مقاله حاضر تلاشی است برای بررسی نقش رسانه ها و گروه های مرجع در نگرش دانشجویان به خیزش های اسلامی اخیر در منطقه. برای این منظور، ابتدا دیدگاه 977 دانشجو از 16 دانشگاه کشور به روش نمونه گیری چندمرحله ای اخذ شد و به کمک آزمون کای اسکور، رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل شد.
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که درمجموع، 8/42درصد از تغییرات نگرش دانشجویان به جنبش های اسلامی منطقه، از مسیر دو عامل منابع کسب خبر و گروه های مرجع اجتماعی تبیین شدنی است (001/0> p). همچنین، مبتنی بر نتایج تحلیل مسیر، از میان منابع کسب خبر، به ترتیب تاثیر صداوسیما و شبکه های ماهواره ای و سایت های اینترنتی و از میان گروه های مرجع اولیه و ثانویه، نقش رهبری نظام و علمای دینی در شکل گیری نگرشی خاص در دانشجویان درباره خیزش های اسلامی در منطقه خاورمیانه، معنادار است. در پایان، تلویحات پژوهش حاضر بررسی شده است.
    کلیدواژگان: نگرش سیاسی، خیزش های اسلامی، گروه های مرجع، منابع کسب خبر
  • احمد محقر، سارا اکبری، محدثه جزایی، ابوالقاسم شهریاری صفحات 131-156
    نوشتار حاضر می کوشد روند شکل گیری رادیکالیسم اسلامی در نیجریه را بررسی کند. در این راستا، تلاش شده است به این سوال پاسخ گفته شود که چه عواملی زمینه ساز ظهور و رشد افراط گرایی مذهبی در نیجریه به طور اعم و گروه بوکوحرام به طور اخص شده است. عوامل زمینه ساز ظهور بوکوحرام بسیار پیچیده هستند و شامل عوامل جمعیتی، اقتصادی، سیاسی و آموزشی می شوند. براساس شواهد موجود، افراطی های مسلمان گروه هایی هستند که دربرابر روند یکپارچه سازی مدرنیته ایستادگی می کنند و خواهان بازگشت احکام دینی به صحنه سیاست ورزی کشور خود هستند. این گروه ها به دلیل دسترسی نداشتن به سازوکارهای قانونی، از خشونت همچون ابزاری برای دستیابی به اهداف خود استفاده می کنند؛ به عبارت دیگر، معتقدان به این خط مشی آن را هویت جدیدی برای مسلمانان و راه حلی برای جلوگیری از زوال و انحطاط جوامع مسلمان می دانند. یکی از گروه های اسلامی نوظهور که رادیکالیزه شده است، بوکوحرام در کشور نیجریه است. براین اساس، متغیرهایی همچون فقر گسترده مناطق مسلمان نشین درمقایسه با مناطق مسیحی، عدم حضور موثر مسلمانان در عرصه سیاسی، وجود درگیری های قومی سابقه دار و احساس هویت زدایی در بین مسلمانان توسط دولت سکولار به رادیکال شدن هرچه بیشتر این گروه منجر شده است. راهکار حل مسئله نیز دو جنبه دارد: در وهله اول، آغاز گفت وگو با بوکوحرام برای توقف حملات و در وهله دوم، اجرای سیاست های مبتنی بر امنیت انسانی برای بهبود وضع زندگی در مناطق شمالی کشور نیجریه.
    کلیدواژگان: نیجریه، رادیکالیسم اسلامی، بوکوحرام، آلن تورن، یورگن هابرماس
  • سید احمد موثقی، امین اعتمادی فر صفحات 157-181
    ترکیه و ایران دو کشور مهم مسلمان در خاورمیانه به شمار می آیند؛ ولی دارای دو نوع حکومت متفاوت اند. در ایران حکومت اسلامی قدرت را در دست دارد. این حکومت اسلام را برنامه ای کامل و جامع برای تمام ابعاد زندگی انسان تلقی می کند و دولت خود را موظف به اجرای احکام اسلام در جامعه و سیاست خارجی خود می داند؛ درحالی که حکومت ترکیه سکولار است. اگرچه گرو هایی اسلامی در ترکیه بر هویت و ارزش های اسلامی تاکید می کنند، به نظر می رسد با حکومت سکولار کنار آمده اند و به دنبال تشکیل دولت اسلامی نیستند. این مقاله می کوشد این تفاوت را با بررسی زمینه های اجتماعی اسلام گرایی دو کشور تبیین کند. به نظر می رسد در ترکیه، نبود طبقه روحانی قدرتمند و نوع خاص اسلام متکثر و عرفانی رایج در این کشور و نهادینه شدن احزاب سیاسی، ظهور گونه خاصی از اسلام گرایی در این کشور و به صورت پسااسلام گرایی به معنای فوق را موجب شده است. این در حالی است که در ایران، وجود طبقه روحانی قدرتمند و نوع خاص اسلام که فقهی و با قرائت رسمی است و نیز سابقه مشارکت سیاسی در چارچوب جنبش های رادیکال اجتماعی، موجب به قدرت رسیدن حکومتی اسلامی شده است. بنابراین، زمینه های تاریخی و فرهنگی و اجتماعی متفاوت در این دو کشور، رابطه و تعامل متفاوتی بین دین و دولت در آن ها به وجود آورده است.
    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، اسلام گرایی، پسااسلام گرایی، روحانیان
|
  • Seyyed Asadollah Athari, Rahmat Hajimineh, Ali Enayati Shabkolaee Pages 1-25
    This article tries to study Iran-Turkey’s approaches toward Middle East changes in a comparative way. The Arab revolutions in the Middle East, not only have had impact on the regional countries but also on the relations between them. The relation of Iran and Turkey due to convergence or divergence of interests as a result of new changes is not excluded. Iran and Turkey as two neighboring and influencial powers on Middle East transformations are reacting toward the revolutions of Arab world according to their own conceptions of these developments or identifies themselves with it. In this line, the main question of this paper is that; what are the approaches of Iran and Turkey toward Middle East developments? In addition, other secondary questions are included; what are the impacts of the Middle East developments on the relation of Iran and Turkey? What are the main factors that drive Iran and Turkey toward the leadership of the region? What strategies have two countries taken? The main hypothesis is that Iran and Turkey try to become hegemonic power through taking the advantages offered by the Middle East developments. Analyzing Iran-Turkey ‘s relations, this paper shows that one of the main factors which motivate states to follow hegemony is security needs that they think the best way to accomplish these needs is increasing their power and capabilities. The methodology of this paper is analytical-descriptive, while gathering instrument for data is library-documentary.
    Keywords: Iran, Turkey, Arab Revolutions, Modelling, Hegemony.
  • Atefeh Darabzadh, Said Vosoughi, Mohammad Ghorbani Pages 26-48
    Market-oriented policies and liberal economic policies pursued by Turgut Özal in the 1980s in Turkey, had initiated several structural changes in the cultural, economic and political spheres in the country. Constructive and cultural perceptions of Islam, expansion and strengthening the role of the bourgeoisie Muslim community- based and finally hegemony of Islamist Justice and Development Party’s ideas in recent decade are obvious appearances of these structural changes. This article is planned in the framework of constructivism approach based on the dynamics and logic of developments in Turkey. At First, for a deeper understanding of the historical, cultural and political roots of Turkey, the relationship between government and society was investigated in the Ottoman period and Atatürk. This article is an attempt to illustrate constructive, dialogical and identity-based perceptions of Islam, as major factors of relative institutionalization of democracy in Turkey. In fact, the main question of the paper is that which perception of Islam has resulted in relative establishment and consolidation of democracy in Turkey. It is worth to mention that the events happened in Turkey at Spring 2013 made it essential to have a deeper review of this issue. Environmental protest that s began because of cutting down Gezi Park trees, quickly won the title of greatest social movement in Turkey at the two past decades. The present article considers this event as the continuation of Turkey's democratic process logic and analyzes in this regard. A qualitative research method was used in this paper and documentary method was used for data collection.
    Keywords: Political Islam, Bourgeois, Turkey, Justice, Development Party, Democracy, Theory of Constructivism
  • Mohammad Hasan Sheikhol Islami, Amir Fatemi Sadr Pages 49-74
    This paper aims to provide a descriptive-analytical framework for Islamic Republic of Iran's public diplomacy and review this issue in Lebanon, in particular. Public diplomacy includes wide range of activities, therefor, it has different definitions, but generally it is the efforts of one government or state to make a favorable image of its policies and goals in minds and thoughts of the elites and ordinary people of another countries. The difference of this issue with public relations and propaganda is the mutual communication that takes place through bilateral dialogue and persuasion.This article, citing to American Institute Zogby’s poll, and with this question that what are the main reasons for the success of Iran's public diplomacy in Lebanon, is seeking to prove the hypothesis that this success is due to several things: its reliance on governmental and civil networks in this country, Lebanese positive historical mentality toward Iran, and also presence of Shiite and Hezbollah, as a non-operator, and non-governmental agent in Lebanon.
    Keywords: Public Diplomacy, Soft Power, Gilbova, Non, Governmental Agent
  • Abbas Keshavarz Shokri, Hajar Sadeghian Pages 75-106
    Political changes and revolutionary occurrences, which began in some of the Middle East and North Africa countries, spilled over to Syria. These astonishing political changes, has encouraged the political and international relations analysts to study various factors and dimensions involved in these changes. Among these developments, the Syrian crisis has prolonged and led to civil war. From the very beginning of these developments in this country, the foot traces of the various regional and international governments, with different goals and intentions, were seen. The main question of the present paper is to study stances and policies of the governments of Iran and Turkey towards Syria crisis. Attempts have been made in the present paper to study different aspects of these stances through documentary method within the framework of Rosena's foreign policy and international policy making theory. The findings of the paper indicate that the government of the Islamic Republic of Iran, on the basis of its particular ideological, regional and international orientations, has formulated its foreign policy, which entails supporting the government of Assad and opposing his opponents. In contrast, the Turky’s government has adjusted its policy towards Syria in accordance with the U.S. and the West, supporting the rebels and calling on Assad to resign.
    Keywords: Syrian Crisis, Foreign Policy, Iran, Turkey, Middle East
  • Rouhollah Abbasi, Alireza Koohkan, Sadegh Absalan Pages 107-130
    Political attitudes of students is an issue which has a special place in our society since the attitudes are considered as precursor of formation of behaviors and social interactions. On the other hand, the Islamic uprisings in the Middle East and North Africa, are regarded as major issues in recent years in the region. Since there is no empirical documentary data on the subject, a brief assessment of this issue seems necessary.This article is an attempt to study the role of the media and reference groups on students’attitudes about recent Islamic uprisings in the region. Therefore, the views of 977 students from 16 universities of the country were taken using stratified random sampling and then X2 test, multiple regression analysis, path analysis were performed. Results of regression analysis showed that overall, 42.8% of changes in student's attitudes, has been explained with two factors; sources of news and community reference groups (p<0.001). Also, based on the results of the path analysis; among 33 sources of news, television and satellite networks and internet sites, and among the primary and secondary reference groups, the role of the leader and religious leaders in shaping the special attitude of the students is significant. Finally, the implications of this study are also investigated.
    Keywords: Political Attitudes, Islamic Awakening Uprisings, Reference Groups, News Sources
  • Ahmad Mohaghar, Sara Akbari, Mohaddese Jazaee, Abolqasem Shahriari Pages 131-156
    This article tries tostudy the formation process of Islamic radicalism in Nigeria. In this regard, efforts have been made to answer this question: “what are the underlying factors of emergence and growth of radicalism, generally, and Boko Haram group, specifically?”. Factors behind the rise of Boko Haram are very complex and include demographic, economic, political and educational contexts. Islamist radicals are some masses who stand against the process of modernity integration and ask for return of religion to the scene of their country’s politics. Due to the lack of accessibility to legal mechanisms, these groups use violence as an instrument to reach their goals. In other words, the adherents of this policy consider it as a new identity for Muslims and a solution to prevent of Muslim societies’ decline. One of the latest Islamic groups that are radicalized is Boko Haram in Nigeria. Accordingly, variables such as widespread poverty in Muslim areas, in compare with Christian areas, absence of Muslims in political field, long lasting ethnic conflicts, feeling of identity removing of Islamists by secular government have led to further radicalization of this group. Solution to the problem is twofold: Initiating a dialogue with Boko Haram in order to stop their attacks in the first place and implementing human security-based policies to improve living conditions in northern Nigeria secondly.
    Keywords: Nigeria, Islamic Radicalism, Boko Haram, Alain Touraine, Jürgen Habermas.
  • Ahmad Movassaghi, Amin Etemadifar Pages 157-181
    Turkey and Iran are two important muslim countries in the Middle East, but they have two different kinds of government. Iran has an Islamic government which has power and propose Islam as a comprehensive plan for all dimensions of human life and also knows itself as responsible for implementing Islamic laws in society and its foreign policy. But in Turkey, despite of emphasizing on Islamic identity and values, the government is secular one, and its post-Islamist forces have accepted it,.It seems in Turkey, the lack of a powerful clerical class and the existence of a special kind of plural and spiritual Islam and the institutionalization of political parties, have produced a special post-Islamism. But in Iran, the existence of a strong clerical class with a formal and juridical version of Islam and a long history of radical social movements, have caused an Islamic government come to power. Therefore, different historical, cultural and social grounds in these two countries have produced different kinds of relationships and interactions between religion and the state.This study attempts to explain this difference by reviewing the social contexts of Islamism.
    Keywords: Iran, Turkey, Islamism, post, Islamism, clergy