فهرست مطالب

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی فلاح نژاد* صفحات 1-26
    حادثه 11 سپتامبر 2001 موجب تجدید نظرهایی در سیاست خارجی آمریکا در قبال برخی مسایل، ارزشها و مناطق گردید. مساله دموکراسی گستری در منطقه خاورمیانه از جمله این موارد بوده است. حادثه 11 سپتامبر در دوره ریاست جمهوری بوش پسر و تحولات شمال آفریقا و خاورمیانه عربی در سال 2011 تا ریاست جمهوری ترامپ، سیاست خارجی آمریکا در برابر این بخش از جهان را با فرصت ها و چالش های نوینی مواجه ساخت. هویت محوری به عنوان یکی از اجزای سیاست خارجی آمریکا در این مقطع زمانی با ساختار پیچیده و چند وجهی منطقه خاورمیانه برخورد نمود و سیاست خارجی این کشور را با چالش هایی مواجه ساخت. بر این اساس این پژوهش در صدد است تا این مساله را با گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و با تکیه بر چارچوب نظری سازه انگاری به ویژه نوع سیستمیک الکساندر ونت مورد بررسی قرار دهد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که به رغم لفاظی های آمریکا در زمینه دموکراسی، نوع و شیوه تعامل این کشور با ساختار پیچیده و تناقض نمای منطقه خاورمیانه موجب شکل گیری اختلال در دموکراسی گستری و بعضا اشاعه دموکراسی کنترل شده در خاورمیانه در اوایل قرن جدید شده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، سازه انگاری، آمریکا، خاورمیانه، دموکراسی گستری
  • محمدرضا صیاد، محمدعلی خسروی* ، علی شیرخانی، ملک تاج خسروی باب اناری صفحات 81-101
    در تعریفی اجمالی فرهنگ سیاسی به نحوه نگرش و بینش هر فرد نسبت به نظام سیاسی، شخصیت های سیاسی و کارکردها و وظایف آن ها و همچنین نگرش شخصیت های سیاسی نسبت به نقش و جایگاه مردم در نظام سیاسی گفته می شود. بر اساس این تعریف مجموع انتظارات مردم از نهاد دولت و مجموع انتظارت دولتمردان از مردم در قالب این فرهنگ سیاسی شکل می گیرد. این موضوع البته زمانی اهمیتی مضاعف می یابد که در بحث کارآمدی، نظام سیاسی کارآمد را نظامی می دانند که بتواند وظایفی را که بیشتر مردم از آن متوقع هستند انجام دهد و به اهدافی که بر حسب این وظایف برای خود مشخص ساخته دست یابد. به همین منظور از آنجا که نگاهی اجمالی به ویژگی های فرهنگ سیاسی ایران دولت گرا بودن آن را روشن می سازد هدف از انجام این پژوهش آن است که با استفاده از روشی توصیفی و تحلیلی به دنبال یافتن پاسخی برای این سوال باشد: فرهنگ دولت گرا چه تاثیری بر کارآمدی نظام سیاسی در جمهوری اسلامی ایرن داشته است؟ در پاسخ به این سوال فرضیه زیر مورد آزمون قرار می گیرد: فرهنگ دولت گرا با تبیین وظایف متعدد در عرصه ی سیاسی و اقتصادی برای دولت موجب ضعف کارآمدی نظام سیاسی در جمهوری اسلامی ایران شده است. نتایج پژوهش ضمن تائید فرضیه فوق گویای آن است که فرهنگ دولت گرا موجب تداوم مشارکت منفعلانه و تضعیف احزاب سیاسی در عرصه ی سیاسی و شکل گیری انحصارات اقتصادی و به تبع آن تورم، بیکاری و افزایش فساد اقتصادی در عرصه اقتصادی شده است که خود موجبات ناکارآمدی نظام سیاسی است.
    کلیدواژگان: فرهنگ دولت گرا، کارآمدی سیاسی، کارآمدی اقتصادی، کارکردگرایی، جمهوری اسلامی ایران _
  • سعید شمس الدینی، خدایار مرتضوی*، مهرداد نوابخش، علیرضا کلدی صفحات 103-127
    وجود نظام های تک حزبی در دنیای امروز از یک سو و از سوی دیگر واقعیتی به نام دولت های فدرال در بخشی از مناطق جهان سبب می شود تا نسبت این دو مورد تامل و کنکاش قرار گیرد. از طرفی، با مطرح شدن هر دو نظام در جامعه عراق این پرسش به میان می آید که نحوه تعامل نظام تک حزبی با فدرالیسم چگونه بوده و در این خصوص چه مشکلات و چالش هایی پدید آمده است؟ آن هم جامعه ای متکثر که ازدوران قدیم تعدد و تکثر گروه ها با آرایش موزائیکی در آن شکل گرفته و این تنوع قومی و زبانی و دینی در فرآیند دولت – ملت سازی و از ابتدای تاسیس حزب بعث تا سقوط آن ودردوران جدید تداوم یافته است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی –تحلیلی ونیزبا بهره گیری از مدل مفهومی ژان بلاندل آسیبها و چالش های نظام تک حزبی در دوران حاکمیت حزب بعث برای فدرالیسم بررسی و ارزیابی شده است. ما حصل کار اینکه بافت موزائیکی، شکاف های اجتماعی، یکه تازی حزب بعث، ابهام در معنای فدرالیسم و اختلاف برداشت ها، سرکوب شدید اکراد و شیعیان و ناهماهنگی مدافعان فدرالیسم از مهمترین چالش های تحقق فدرالیسم در عراق دوران حاکمیت نظام تک حزبی بوده است.
    کلیدواژگان: نظام تک حزبی، فدرالیسم، جامعه موزائیکی، عراق و حزب بعث
  • غلامعلی سلیمانی *، جواد حق گو صفحات 129-151
    چرایی و چگونگی تشدید فعالیت گروه های راست افراطی در غرب طی سال های اخیر به یکی از موضوعات اساسی مطالعات امنیتی تبدیل شده است. به رغم تفاوت های موجود در فعالیت این گروه ها در دو جغرافیای اروپای غربی و آمریکای شمالی به عنوان کانون های اصلی تمدن غرب شواهد موجود حکایت از آن دارد که تقابل بیشینه با اسلام و مسلمانان به طور خاص در دستور کار هر دو جریان قرار گرفته است. اقدامات خشونت آمیزی چون آتش زدن اماکن و پناهگاه های بسیاری از مهاجرین ازجمله مسلمانان و نیزشعارنویسی و هتک حرمت به اماکن مذهبی آنها تنها دو نمونه از قرینه های موجود برای این ادعا است. با توجه به افزایش نقش آفرینی سمپات های این جریان افراطی در تحولات سیاسی که اوج آن را باید در انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده به نظاره نشست بررسی ابعاد و سویه های پیدا و پنهان این جریان فکری-سیاسی که با عناوینی چون فاشیسم جدید نیز از آن یاد می شود اهمیت دوچندانی یافته است. بنا بر این در این مقاله تلاش خواهد شد تا با مراجعه به جدیدترین آثار و اطلاعات موجود درباره فعالیت این گروه های تاثیرگذار و بهره مندی از روش مقایسه ای به تمایزهای دو جریان اصلی آن در دو جغرافیای آمریکای شمالی و اروپای غربی پرداخته شود. یافته های اصلی این مقاله حکایت از آن دارد که با توجه به سنت های تاریخی و جامعه شناختی مختلف اشکال کاملا متفاوتی از احیای راست افراطی را در دو جغرافیای مذکور شاهد هستیم. درحالی که در ایالات متحده آمریکا غالبا این جریان ها رگه های مذهبی داشته و اساسا مطالعه آنها بدون در نظر گرفتن متغیر مذهب غیرممکن است در اروپای غربی مخالفت شدید با چندفرهنگی و تاکید کمتر بر عنصر نژاد و تفاوت های بیولوژیک محور اصلی فعالیت این گروه ها را تشکیل داده است.
    کلیدواژگان: راست افراطی، اروپای غربی، ایالات متحده آمریکا، چندفرهنگی، مسلمانان، دیگری
  • علی محسنی *، مهدی جاودانی مقدم، محسن حاجی صفحات 181-208
    قدرت و امنیت، کلیدی ترین مفاهیم روابط بین الملل محسوب می شوند بااین وجود، این دو مفهوم را می توان پیچیده ترین مفاهیم این دیسیپلین علمی نیز به حساب آورد. این مساله بویژه در پرتو پویایی سیاست بین الملل و تحول پارادایمیک این علم در عصر جهانی شدن، در هر دو حوزه روشی و ماهوی و ظهور بازیگران متعدد غیر دولتی، وابستگی متقابل اقتصادی، سیاسی و امنیتی کشورها و توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، سبب شده که امروزه با اشکال و ابعاد بسیار متنوع و متکثری از قدرت و امنیت و رویکردهای متفاوت در توضیح و تبیین آن مواجه باشیم. بر این اساس، علی رغم سلطه هژمونیک رهیافت رئالیسم در روابط بین الملل، تعریف قدرت و امنیت به عنوان توانمندی معطوف به زور مورد انتقاد و واسازی مفهومی قرار گرفته است. در این راستا مفاهیمی چون قدرت نرم، قدرت هوشمند، امنیت نرم، هسته امنیتی، دفاع هوشمند و... مطرح شده است. باتوجه به این مساله، هدف اصلی پژوهش حاضر، بازخوانی تحول پارادایمیک قدرت و امنیت در عصر جهانی شدن سیاست و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. در این مقاله تلاش شده تا به این سوال پاسخ داده شود که مهم ترین تاثیرات تحول مفهوم قدرت و امنیت در عصر جهانی شدن بر امنیت ملی ایران کدامند؟ یافته های این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته نشان می دهد که تحول ماهوی قدرت، امنیت و تهدید در عصر جهانی شدن از رویکرد سلبی و دولت محور به رویکرد ایجابی، انسانی و فراملی، زمینه شکل گیری چالش ها و فرصت های نوینی برای امنیت ملی ایران شده که عدم توجه به تحول این مفاهیم و پیگیری راهبردهای امنیت ملی بر مبنای تعاریف سنتی، تامین کننده منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در عصر جهانی شدن نخواهد بود.
    کلیدواژگان: قدرت، امنیت، قدرت نرم، قدرت هوشمند، امنیت نرم، تهدیدات نوین امنیتی، امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران
  • مسعود رستمی، صادق زیباکلام* صفحات 209-233
    سده ی نوزدهم آثاری تعیین کننده بر حیات سیاسی و اجتماعی جوامع مختلف داشته است. ایدئولوژی های سیاسی مختلف به عنوان نیروهایی مترقی در قرن نوزدهم گسترش یافتند و همچنان که در تحولات غرب نقش ایفا می کردند بر دیگر جوامع نیز تاثیرگذار شدند. در این میان نقش نخبگان مدافع غربی شدن در جوامع غیر غربی و چگونگی مواجهه ی آنها با این ایدئولوژی ها و تحولات غرب، نقش مهمی در چگونگی فعل و انفعالات تحولات سیاسی و اجتماعی این جوامع به همراه داشت. متعاقب آشنایی با این ایدئولوژی ها، بخشی از نخبگان فکری حول مکتب ناسیونالیسم باستان گرا شکل گرفت که علل عقب ماندگی ایران را دین اسلام و تکثر قومی میدانستند. ناسیونالیسم باستان گرا از پادشاهی هخامنشی و ساسانی و آیین زرتشتی به عنوان عصر طلایی ایران یاد میکرد که با تهاجم اعراب و گسترش دین اسلام دچار افول شده بود. همچنین این جریان ایدئولوژیک همگرایی ملی را در نفی هویت اقوام و تلاش برای یکسان سازی هویتی تعقیب میکرد. در دوره ی پهلوی یکم و دوم، ائتلافی میان حکومت و نخبگان مدافع غربی شدن و ملت سازی حول ایدئولوژی خرد گریز ناسیونالیسم باستان گرا ایجاد شد که نهایتا به ایدئولوژیک شدن عرصه ی زیست جهان ایرانی و غیاب ترابط مفاهمه ای به عنوان مبانی تشکل جامعه ی مدنی، منجر شد. این ناسیونالیسم، شریعت اسلامی و کثرت قومی و فرهنگی را غیریت سازی نموده و با اتخاذ رویکردی مقابله جویانه با آنها عرصه ی زیست جهان را به عرصه ی خشونت مبدل کرد. این در حالی است که برای تحقق جامعه ی مدنی زیست جهان باید عاری از خشونت و خرد گریزی باشد. ایدئولوژی خر گریز ناسیونالیسم باستان گرا در نهایت با واکنش شریعت اسلامی و پیروزی انقلاب اسلامی ناکام ماند.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم باستان گرا، رژیم پهلوی، اسلام، ایدئولوژی، غرب
  • سید مرتضی هزاوه ای* ، فریده باوریان صفحات 235-258
    جریان روشنفکری دینی از نظر فکری ادامه ی سیر تحول جریان روشنفکری در ایران می باشد که نگرشی متفاوت از نسل های پیشین خود نسبت به دین ایجاد کرد. این واژه ی به عنوان یکی از اصطلاحات رایج، همواره مطالعات فکری، تاریخی و سیاسی-اجتماعی معاصر ایران را به چالش کشیده است و امکان نادیده گرفتن آن به لحاظ جامعه شناختی-تاریخی در سیر تحولات جریان روشنفکری وجود ندارد. این مقوله که از پدیده های نسبتا نوظهور و منحصر به فرد اجتماعی است، باتوجه به اصول فکری و بسترهای پیدایش، توجه بسیاری از متفکران سیاسی معاصر را به خود جلب کرده است. با توجه به این امر، پژوهش حاضر با شیوه ای توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از روش کتابخانه ای با طرح این سوال که «مهمترین اصول فکری-ایدئولوژیکی و بسترهای سیاسی-اجتماعی پیدایش جریان روشنفکری دینی در تاریخ معاصر ایران کدامند؟» در پی بررسی این اصول و بسترها می باشد. براساس فرضیه ی مقدماتی پیوند دین و علم، تطبیق ایدئولوژی های جدید با دین، توجه به دین در اصلاح امور اجتماعی، تاکید بر پوزیتویسم مهمترین اصول فکری، و تقابل جدی با اندیشه ها و جهان بینی های غیردینی یا ضد دینی، تاثیر نهادهای دوگانه ی سنتی و مدرن و تمایل سنت گرایان دینی به تغییرات جدید در دین از مهمترین بسترهای سیاسی-اجتماعی پیدایش این جریان بوده است.
    کلیدواژگان: روشنفکری دینی، پوزیتویسم، بهائیت، ایدئولوژی، مدرنیته _
|
  • ali falahnejad* Pages 1-26
    This Article Tried Survey American Policy on Middle East in the Early New Century with Attention to Democracy Problem. The US Foreign Policy Was Encountered With New Opportunities And Challenges By 11 September Event In The Georg W Bush Period And MENA Developments In The 2011 Year So Far In The Obama Period. The Identity Centric As One Of Elements Of American Foreign Policy Was Encountered With Complicated And Multifaceted Structure Of The Middle East Region And This Country Tried Remaking To Balancing Between This Section From Identity And Traditional Interests With Attention To Democracy Centric And Self-Rhetoric On It. In Order to Explanation Research Problem Have Had Utilized Theoretical Framework Constructivism Especially Systematic Type of Alexander Wendt. The Research Method In The Research Is Also Descriptive-Analytical Method And It Has Used Attributive Data Method. The Research Finding Is Too That Contrary To US Rhetoric About Democracy And It Promotion In The Middle East, Interaction Type And Method Of This Country With Complicated And Paradoxical Structure Of The Middle East Region Has Produced Type Of Directed And Controlled Democracy Promotion In The Middle East In The Early New Century.
    Keywords: Foreign Policy, Constructivism, US, Middle East, Democracy
  • Mohammadreza Sayad Mr, Mohammadali Khosravi Dr* , Ali Shirkhani Dr, Malektaj Khosravi Bab Anari Dr Pages 81-101
    A brief definition of political culture refers to the attitude and insight of each individual towards the political system, political figures, and their functions and duties, as well as the attitude of political figures towards the role and position of the people in the political system. According to this definition, the total expectations of the people of the state institution and the total expectations of the people of the people in the form of this political culture is formed. This issue, of course, becomes more important in doubling the effectiveness of the effective political system as a military system that can accomplish tasks that most people are expected to accomplish and achieve the goals set out in these tasks for themselves. For this reason, as a glimpse of the features of Iranian political culture, it clarifies its statehood. The purpose of this research is to use a descriptive and analytical method to find the answer to the question: How does state-oriented culture affect the efficiency of the system? Have you got political in IRAN? In response to this question, the following hypothesis is tested: the state-run culture has been weakening the political system in the Islamic Republic of Iran by explaining various tasks in the political and economic arena for the government. The results of this study confirm the hypothesis that state-controlled culture has led to the continued passive participation and the weakening of political parties in the political arena and the formation of economic monopolies and, consequently, inflation, unemployment and the increase of economic corruption in the economy, which itself leads to the ineffectiveness of the political system. .
    Keywords: Governmental Culture, Political Efficiency, Economic Efficiency, Functionalism, Islamic Republic of Iran
  • Saeed SHamsodini Student, Khodayar Mortazavi D.r* Pages 103-127
    The existence of single-party systems in the world today, on the one hand, and the fact that federal governments in some parts of the world, meanwhile, make the two cases more contemplative. On the other hand, with the advent of both systems in Iraqi society, it is questioned how the interaction of a single-party system with federalism and what problems and challenges have arisen in this regard? It is a multifaceted community that has been formed in ancient times by the plurality of groups with mosaic arrangements, and this ethnic, linguistic and religious diversity has continued in the process of nation-state-building since the foundation of the Ba'ath party until its fall and new rulers. In this paper, using the conceptual model of Jean Blundell, the damages and challenges of the one-party system during the rule of the Ba'ath Party for federalism have been evaluated using a descriptive-analytical method. We have been struggling with the fact that the mosaic texture, social fragmentation, Baathist shamelessness, ambiguity in the sense of federalism and differences in perceptions, the severe crackdown on Aqrah and Shiites, and the inconsistency of the defenders of federalism have been one of the main challenges of the realization of federalism in Iraq under the rule of a single-party system.
    Keywords: One-party system, federalism, mosaic society, Iraq, the Ba'ath party
  • gholamali Soleimani*, javad haghgo Pages 129-151
    Why and how intensification of the activities of extreme right-wing groups in the West has become a major issue in security studies in recent years. Despite the differences in the activities of these groups in the two geographies of Western Europe and North America as the main focal points of Western civilization, the available evidence suggests that the greatest opposition to Islam and Muslims is in particular on the agenda of both streams Is located. Violent acts such as the burning of places and shelters for many immigrants, including Muslims, as well as the scourge of honoring their religious sites are just two examples of the symbols available for this claim. Given the increasing role played by the sympathies of this extreme trend in the political transformations that should be highlighted in the election of Donald Tramp as US President, the study of the dimensions and strains found and hidden by this intellectual-political process, Topics like new fascism are also mentioned as twofold. Therefore, in this article, we will try to find, by referring to the latest works and information about the activities of these groups, and to use the comparison method to distinguish the two main trends in the two geographies of North America and Western Europe. . The main findings of this article suggest that, given the various historical and sociological traditions, there are quite different forms of radical rightwing revival in the two geographies. While in the United States these streams are often religious streaks and it is essentially impossible to study them without regard for the religious variable. In Western Europe, the opposition to multiculturalism and the less emphasis on race and biological differences are the main focus of this group's activity. Forms are formed.
    Keywords: Extreme Right, Western Europe, United States, Multiculturalism, Muslims, Other.
  • ali mohseni*, mehdi javdani moqadam, mohsen haji Pages 181-208
    Power and security are the key concepts of international relations. Nevertheless, these two concepts can be considered as the most complex concepts of this discipline. This issue, in particular in the light of the dynamism of international politics and the paradigmatic transformation of this science, in both areas of the method and nature, the emergence of numerous non-state actors, the interdependence of economic, political and security of nations and the development of information and communication technology in the era of globalization. Which today is faced with a wide variety of forms and dimensions of power and security and different approaches to explain it. Accordingly, despite the hegemonic approach of realism in international relations, the definition of power and security has been criticized and constricted as force. In this regard, concepts such as soft power, smart power, soft security, security kernel, intelligent defense, and so on appeared. Regarding this issue, the main purpose of the present research is to review the paradigm shift of power and security in the era of globalization of politics and its impact on the national security of the Islamic Republic of Iran. This article attempts to answer the question that what should be the essential components of the Islamic Republic of Iran's security strategy in the age of globalization? By accepting the evolution of the meaning of the concepts of power, security and threat, the authors of this article believe that the lack of attention to the development of these concepts and the pursuit of national security strategies based on the traditional definition of power, security and threat, Will not provide the national security of the Islamic Republic of Iran in the era of the globalization.
    Keywords: Power, Security, Sft power, Smart power, Soft security, new security threat, I.R.I. national security
  • masoud rostami, sadegh zibakalam* Pages 209-233
    Beginning with the late 19th century Iran underwent a great deal of transformation. Central to this transformation was the change from a decentralized monarchy to the modem nation state and the development of an official Iranian nationalism under Reza Shah. Nationalism was the main axes of the first Pahlavi era that was followed by using the Persian language and ethnicity, paying attention to the historical past and relying on the antiquity were of its manifestations the result of which was crystallized in the homeland patriotism. In this age of homeland, close bond component was king worship and archaism. Reza Shah's government, by leading the intellectuals sought to replace Imperial ideology of nationalism with the Iranian and Islamic culture and rests the legitimacy of his regime on it. One of the features and characteristics of the Pahlavi regime was the emphasis on the idea of nationalist glory and honor of the Zoroastrian religion of pre-Islamic Iran and the Persian language worshiped by that time.This article aims at the crystallization phenomenon of nationalism and ethnicity importance of convergence in the approach of the Iranian in the Pahlavi era and investigated the implications and intentions of the founders approach
    Keywords: Ancient Nationalism, Pahlavi Regime, Islam, Ideology, the West
  • morteza hazavei*, farideh bavarian Pages 235-258
    It is considered intellectual subject and intellectual trend from the major issues of political sociology, which means it has several stages over the past two centuries. This elite group that has formed in most cases, one of the most disparate groups, it has been effective in the history of Iran's developments as a social trend. Has always challenged Iran's contemporary intellectual studies, the term "religious intellectual"as one of the common terminology. Therefore there is no sociological possibility of ignoring it in the course of developments in the intellectual trend. Religious intellectual is one of the phenomena of a relatively new and unique social, which has attracted the attention of many contemporary political thinkers, according to the principles of thought and its foundation contexts. In this article, the authors; based on the new approach of religious intellectualism to religion and community issues,the relation between religion and science, adapting new ideologies to religion, attention to religion in the reform of social affairs, a critical look at tradition and modernity and the emphasis on positivism,has formed the most important principles of this trend.The factors influencing their formation have been, serious confrontation with non-religious or anti-religious thoughts and worldviews such as the ideas of leftist intellectuals, the trend of Baha'is and claimants for reforming religious thoughts, the impact of traditional and modern dual institutions such as social and family origins,educational and social institutions,the lack of faith and the desire of religious traditionalists to change and change in religion and entering the modern world and etc.
    Keywords: Religious intellectual, positivism, Baha'i, ideology, modernity.