فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 25 (زمستان 1396)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 25 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن نیازی، فاطمه منصوریان راوندی صفحات 11-26
    تسلط بردنیا یا جهانی شدن از دیروز تا امروز، در حوزه های سیاست، اقتصاد، حقوق و فرهنگ فعالیت داشته و دارد. شواهد حاکی از آن است که بیشترین بحث ها، نزاع ها و نگرانی های جهانی شدن در دنیا، در حوزه فرهنگ و هویت ملی می باشد. تاکنون در خصوص تاثیر جهانی شدن بر تقویت و تضعیف هویت ملی، تحقیقات متعددی انجام پذیرفته است و هریک از صاحب نظران، متناسب با حوزه کاری خود به تفسیر و تبیین روابط فوق پرداخته اند و بی تردید به دلیل تعدد و تنوع روش ها و متغیرهای مورد بررسی، نتایج متفاوتی حاصل شده است. لذا فراتحلیل یکی از راه های مهم در همسو کردن مفاهیم و نتایج مطالعات جهانی شدن و هویت ملی محسوب می شود. ازاین رو؛ مطالعه حاضر با روش فراتحلیل و استفاده از نرم افزار (CMA) از بین 25 پژوهشی که طی سال های 1394-1379 در زمینه ی رابطه هویت ملی و جهانی شدن انجام شده بودند، 9 پژوهش را که در فصلنامه های معتبر علمی به چاپ رسیده اند، به عنوان نمونه مورد بررسی قرار داد. یافته ها نشان داد که اندازه اثر یا ضریب تاثیر جهانی شدن بر هویت ملی معادل 44/0 می باشد که برحسب نظام تفسیری کوهن، در حد متوسطی ارزیابی می شود و بنابر میزان ضریب تاثیر، می توان گفت فرآیند جهانی شدن باعث تضعیف و اضمحلال هویت ملی ایرانی ها شده است و در مجموع، نتایج پژوهش هایی که نگاه بدبینانه به ماندگاری پدیده دولت – ملت و به تبع آن ماندگاری هویت ملی در فرآیند جهانی شدن را اتخاذ می کردند، تایید شد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت ملی، فراتحلیل، نرم افزار CMA
  • نادر محقق، علیرضا سرحدی، امیررضا علیزاده مجد صفحات 27-45
    این مقاله درصدد بررسی چگونگی بازاریابی محصولات و خدمات فرهنگی با درنظرگرفتن نقش اثرگذار رسانه اجتماعی است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و کیفی است. در ابتدا ضرورت بازاریابی محصولات فرهنگی در عصری که شاهد توسعه فن‎آوری اطلاعات و رقابت تنگاتنگ فرهنگ ها هستیم، با ابزارهای نوین و اثربخش، مورد تاکید قرارخواهد گرفت و در این میان، خلق ارزش پیشنهادی مبتنی بر رسانه های اجتماعی به‎عنوان کارآمدترین راه‎کار معرفی می‎شود. در ادامه، دیدگاه های مختلف در خصوص بازاریابی محصولات و خدمات فرهنگی مبتنی بر رسانه های اجتماعی مورد تحلیل قرارمی‎گیرد. مدیریت تقاضا، طراحی ارزش پیشنهادی بر اساس نیازهای آشکار و پنهان مشتریان محصولات فرهنگی مبتنی بر رسانه اجتماعی با درنظرگرفتن تغییر مفهوم محصول در عصر دیجیتال تجزیه و تحلیل می‎شود. در نهایت، وضع موجود بیان خواهد شد و با توجه به مفهوم مدیریت تقاضا، راه‎کارهای مورد نیاز بازاریابی محصولات فرهنگی مبتنی بر رسانه اجتماعی جهت توسعه پایدار فرهنگی و تقویت قدرت مبادله و تعامل محصولات فرهنگی مطرح می‎شود.
    کلیدواژگان: بازاریابی فرهنگی، محصول فرهنگی، رسانه اجتماعی، فرهنگ
  • علی حسینی، زهرا رفیع نژاد صفحات 47-66
    رورتی در پی جامعه ای است که امکان ارتباط و گفت وگوی آزادانه در آن مهیا باشد و هرگونه ایجاد محدودیت برای گفت وگو در نهادهای جامعه را غیراخلاقی می داند. از نظر او باید در جامعه هم‎بستگی وجود داشته باشد. جامعه ای که در میان افرادش عدم تفاهم، عدم هم‎بستگی و عدم اعتماد وجود داشته باشد، آن جامعه در درون فروپاشیده است. رورتی به دو مقوله کلیدی زبان و نفی عقلانیت مدرن برای رسیدن به جامعه ای آرمانی متوسل می شود. او قصد دارد تا فضای جامعه مدرنیته را با واژگان جدید و تعریف متفاوتی از زبان بازسازی کند و جامعه را به‎سمت هم‎بستگی و ارتباطی متساهل برای رسیدن به توافق و تفاهم سوق دهد؛ چراکه او معتقد است که معنای زندگی یک انسان ممکن است به معنای زندگی هر انسان دیگری ربط داشته باشد. در پژوهش حاضر برای نیل به مقصود از روش کتابخانه‎ای مبتنی بر تحلیل و تبیین استفاده شده است. هدف مورد نظر در این پژوهش کاملا متفاوت با اهداف مقاله هایی است که تاکنون نگاشته شده است؛ همان‎گونه که اشاره شد، هدف اصلی این پژوهش رسیدن به همزیستی مسالمت‎آمیز با تعریفی جدید از عقلانیت است.
    کلیدواژگان: عقلانیت، رورتی، هم‎زیستی مسالمت‎آمیز، هم‎بستگی، جامعه
  • سید حسن ایلالی، سیده نرگس حسینی امین، مینا نامی صفحات 67-86
    هر کاربر ایرانی طی شبانه‎روز زمان زیادی را در شبکه های مجازی می‏گذراند. برای کاربران این شبکه ها، شبه جامعه یا جامعه مجازی جایگزین جامعه واقعی می شود و بازتولید فرهنگ روزمره جهان واقعی در فضای مجازی متبلور شده است. این فرهنگ مجازی، در برابر فرهنگ رسمی قراردارد که عرصه وسیعی از اطلاعات و کردهای معنایی را ایجاد می کند. این کنش‎گران انگیزه ها، نیازها، تشخیص ها، کمبودها، محدودیت ها، تقاضاها و تحمیل های سازمان اجتماعی خاص خود را دارند که در شبکه‏های مجازی، همراه آن‎هاست. این تحقیق در صدد شناسایی علل گرایش کاربران ایرانی به شبکه های مجازی است.
    روش تحقیق از نوع کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون انجام‎ شده است. برای گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه‎ای و مصاحبه استفاده شد. جامعه آماری شامل اساتید، صاحب نظران و خبرگان علوم ارتباطات، فن‎آوری اطلاعات، علوم اجتماعی ، روانشناسی اجتماعی ، علوم سیاسی، مطالعات فرهنگی و مردم شناسی و همچنین ، کاربران فعال (مدیران گروه ها، کانال ها یا صفحات پربازدید در تلگرام، اینستاگرام، توییتر، فیس بوک و غیره) است. 25 نفر برای نمونه انتخاب شدند و مصاحبه از ایشان صورت گرفت. برای انتخاب مصاحبه شوندگان، ابتدا از روش نمونه گیری هدفمند یا قضاوتی و سپس از روش نمونه گیری گلوله‎برفی استفاده شد. ساخت مدل نهایی شبکه مضامین با نرم افزار MAXQDA انجام گرفت.
    نتایج حاصل از یافته‏های تحقیق در خصوص علل گرایش کاربران به شبکه های مجازی در 10 مضمون اصلی؛ جذابیت، تازگی و نوآوری، خودشیفتگی و نمایش خود، هویت های مجازی چندگانه، رفع نیازهای متنوع، رفع خلاهای ارتباطی و اطلاعاتی، رفع محرومیت و محدودیت، ارتباط شبکه‎ای و تعاملی، ارتقاء آگاهی اجتماعی، مشارکت شهروندی و توانمندی اقتصادی طبقه بندی شده است.
    کلیدواژگان: کاربران ایرانی، گرایش، شبکه های مجازی، تحلیل مضمون
  • باران بخشنده صفحات 87-114
    اهمیت شناخت مولفه‎ها و شاخصه‎های هویت ملی برای کشوری مانند ایران، جهت یکپارچگی و انسجام، بسیار مهم است؛ چراکه هویت ملی مفهومی است که تلاش دارد تا تعارضات موجود در هویت های گروهی و قومی را به نوعی کاهش دهد و آن‎ها را ذیل یک هویت بالاتر؛ یعنی هویت ملی همگرا سازد. انسجام و اتحاد ملی، مستلزم اقتباس عناصر هویت ملی از عناصر مشترک هویت های قومی گوناگون در جامعه است. در غیر این‎صورت، عناصر هویت ملی برای هویت های قومی، نامانوس خواهد بود و در نتیجه، احساس تعهد و تعلق قومیت‎ها به آن کم خواهد شد. امروزه رسانه‎های جمعی، به‎منزله شاهراه اطلاعاتی جوامع و نقش آن‎ها در فرهنگ و ابعاد گوناگون هویت انسانی، به‎ویژه هویت ملی، مورد توجه صاحب‎نظران و محققان علوم انسانی اجتماعی قرارگرفته است. در این ارتباط، رویکردها و رهیافت‎های نظری متفاوتی عرضه شده است. نظریه ارتباطات گلوله‎ای بر شکل‎گیری هویت بر مبنای رسانه‎ها تاکید کرده است. در برابر، برخی صاحب‎نظران به قدرت تحلیل اطلاعات و فرهنگ بهره‎وری از رسانه‏ها اشاره کرده‎اند. در این میان، برخی نیز با عرضه رویکرد تعادلی بر نقش دوگانه و متناقض رسانه‎ها در شکل‎دهی و فرسایش هویت ملی تاکید داشته‎اند. با توجه به موارد فوق، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش و تاثیر رسانه بر هویت‎بخشی ملی با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی است. برای رسیدن به این هدف، ابتدا به درک مطبوعات و رسانه، درک متاخر از هویت، چیستی هویت ملی و چیستی رسانه، ارتباط بین رسانه و فرهنگ پرداخته و در تحلیل اطلاعات، ارتباط رسانه و هویت ملی با رویکرد فرهنگی مورد بررسی قرارگرفته و در نهایت، به نتیجه‎گیری و پیشنهادها پرداخته می‎شود. نتایج پژوهش حاضر نشان می‎دهد که رابطه متقابل فرهنگ و رسانه ریشه در تاریخ حیات بشر دارد و می توان گفت؛ پیدایش رسانه همزاد جامعه بوده است. در طول تاریخ، انسان برای انتقال پیام خود، رسانه ها را به‎کار گرفته و فرهنگ خود را نیز همراه با آن گسترش داده است.
    کلیدواژگان: رسانه، فرهنگ، هويت ملي، هويت فرهنگي
  • علی جعفری، پیمان بگعلی زاده صفحات 115-140
    اعتماد مردم به پلیس یکی از ضرورت‎های موفقیت این نهاد برای تامین امنیت اجتماعی و عمومی است. عوامل متعددی بر اعتماد به پلیس تاثیر دارند که از جمله مهم‎ترین آن‎ها می‎توان به اقدامات رسانه‎های ارتباط جمعی اشاره کرد. هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی نقش رسانه‎های جمعی در ایجاد اعتماد مردم به پلیس است. این پژوهش با روش پیمایش و ابزار پرسش‎نامه انجام گرفته است. همچنین، جامعه آماری در این پژوهش، افراد بالای 20 سال ساکن در مشگین شهر بوده‎‎اند که تعداد آن‎ها برابر با60000 اعلام شده است. بر اساس فرمول نمونه‎گیری کوکران، حجم نمونه تعداد 385 و به شیوه خوشه‎ای چندمرحله‎ای انتخاب شده است. یافته‎های این تحقیق نشان داد که میان نقش رسانه‎ها (نمایش واقعیت به مخاطب در مورد کارکرد پلیس با فنون اقناع مخاطب نسبت به عملکرد پلیس، سرعت اطلاع‎رسانی، میزان اطلاع‎رسانی بی‎طرفانه، به‎موقع‎بودن اطلاع‎رسانی، میزان نقد عملکرد پلیس، میزان رعایت اخلاق حرفه‎ای، بزرگ‎نمایی خدمات پلیس در تامین امنیت اجتماعی، کیفیت داستان‎پردازی، محتوای پیام‎های رسانه‎ای و شخصیت‎های مورد استفاده در رسانه) و ایجاد اعتماد مردم به پلیس رابطه وجود دارد، اما بین میزان نقد پلیس و اطلاع‎رسانی در این زمینه از طریق رسانه و ایجاد اعتماد به پلیس رابطه معنی‏داری مشاهده نشد. در نتیجه، یکی از عناصر موثر در رابطه با رسانه ها و پلیس، اعتماد است؛ چراکه اعتماد از مولفه های حیاتی تلقی می شود. رسانه ها فضایی اجتماعی می سازند و اعتماد را در آن خلق می کنند و سازمان‎ها می توانند در آن فضا فعالیت کنند. همچنین، رسانه‎ها می‎توانند با عملکرد خود در ایجاد اعتماد مردم به پلیس نقش اساسی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: اعتماد، پلیس، رسانه‎های جمعی، قابلیت‎های رسانه‎ای
  • علی شاکر صفحات 141-164
    سرعت بخش مهمی از ماهیت روزنامه نگاری امروز است و در دوره ای که همین سرعت اثرات مخربی روی روند تولید اخبار داشته، نوع جدیدی از روزنامه نگاری، رویکرد تازه ای به تولید اخبار و اطلاعات دارد. این گفتمان تازه، مخالف گفتمان سرعت محور حاکم است و برخی روزنامه نگاران، سردبیران و ناشران و دست اندرکاران رسانه ای از آن حمایت می کنند. آنها حامی «روزنامه نگاری آهسته» هستند.
    در عرصه پژوهش های دانشگاهی در زمینه روزنامه نگاری آهسته کارهای معدودی انجام شده است. مقاله حاضر هم هرچند نتوانسته تعریف جامع و مانعی از این شیوه روزنامه نگاری ارائه کند، ولی شاخصه های کلیدی آن را برشمرده است. همچنین در این مقاله می بینیم که در بلاگ ها، پایگاه های اینترنتی، فروم های عمومی و ادبیات دانشگاهیان درباره روزنامه نگاری آهسته چه گفته اند. سپس سراغ نمونه هایی می رویم که ادعای پیش گرفتن روزنامه نگاری آهسته دارند. (البته به خاطر کمبود جا، بیشتر سراغ ناشران سردبیران و روزنامه نگارانی رفته ایم که شیوه کارشان را روزنامه نگاری آهسته توصیف کرده اند.)
    این را هم بگویم که این مقاله ادعای پیشگویی درباره روزنامه نگاری در فضای پرسرعت و پر از اطلاعات و اخبار را ندارد؛ چون با وجود فضای رسانه ای و اشباع شده از اخبار و همچنین جوی که در آن ساختارهای سرمایه دارانه در حال تازیدن هستند، گفتن از اینکه روزنامه نگاری آهسته می تواند با جو حاکم رقابت کند، کاری عبث است. ولی با توجه به شکل گرفتن فضایی انتقادی و جدید در برخی از رسانه های مستقل می توان به شکل گیری و ادامه حیات روزنامه نگاری آهسته امیدوار بود.
    کلیدواژگان: روزنامه نگاری آهسته، خبر آهسته، روزنامه نگاری سریع، روزنامه نگاری جایگزین
|
  • Mohsen Niazi, Fatemeh Mansoorian Pages 11-26
    Dominating the world or globalization is active in the fields of politics, economics, law and culture. Evidence suggests that the most controversy, debate, and concerns of globalization in the world are in the field of culture and national identity. several studies have been carried out on the impact of globalization on the strengthening and weakening of national identity. Each expert, in accordance with his field of work, has interpreted and explained the above-mentioned relationships. Undoubtedly, with regard to the purpose, the variables examined are the method to And the statistical population studied has yielded different results.
    The present study uses a meta-analysis and software application (CMA) to examine nine studies on the relationship between national identities and globalization. The finding showed that there was a reversal between globalization and national identity, so that the process of globalization has weakened and destroyed the national identity of Iranians, and based on the average size of the effect based on the random effects model obtained, which is equal to 0/444.
    It can be admitted that globalization was associated with a national identity, and this impact was judged higher than the average according to Cohen's interpretation table.
    Thus, the results of the studies that adopted the cynical look at the survival of the phenomenon of the state-nation and, consequently, the persistence of national identity in the process of globalization, were confirmed.
  • Nader Mohaghegh, ALiReza Sarhaddi, AmirReza Alizadeh Majd Pages 27-45
    This article seeks to examine how marketing of cultural products and services is taking into account the role of the social media. The present research is applied in terms of both qualitative and quantitative nature. At the outset, the necessity of marketing cultural products in an age that has witnessed the development of information technology and the close competition of cultures has been emphasized by new and effective tools. In the meantime, the creation of value based social media based on the introduction of the most effective solution. Has been. In the following, different views on the marketing of social media products and services were analyzed. Demand management, designing value proposition based on the obvious and hidden needs of customers of cultural products based on social media, with regard to changing the concept of product in the digital age. In the end, the status quo was stated and according to the concept of demand management, the solutions needed to market social-based products based on social media for sustainable cultural development and strengthening the power of exchange and interaction of cultural products.
  • ali hoseini, zahra refianezhad Pages 47-66
    Rorty seeks for a society in which the possibility to communicate and discuss freely is available and any restriction imposed on the discussion in the social institutions is regarded as immoral. In his opinion, there should be solidarity in the society. A society in which there are disagreement, division, and distrust among its members is collapsed inwardly. Rorty resorts to the language and the negation of modern rationality as two key topics in order to achieve an ideal society. He is going to reconstruct the atmosphere of modernized society by the new terms and a different definition of language, and lead the society to unity and a permissive communication toward achieving agreement and discernment because he believes that there may be a connection between the life meaning of a person to any other persons. An explanatory analytical based library method has been utilized in order to meet the purpose of the very study. The purpose of this study is completely different from the erstwhile research; that is, as mentioned earlier, to achieve peaceful coexistence by a new definition of rationality.
    Keywords: Rorty, rationality, peaceful coexistence, Solidarity, Society
  • seyed hassan ilali, Seyedeh Narges Hoseiniamin, Mina Nami Pages 67-86
    Each Iranian user spends a lot of time in virtual networks. Pseudo community or the virtual community replaces real society for this users and the reproduction of the culture of everyday life of real world crystallized in cyberspace. This virtual culture is against formal culture which creates a vast arena of information and semantic expressions. These actors have their own motives, needs, diagnoses, shortcomings, limitations, demands and imposition of their social organization and this features are with them in virtual in networks. This research seeks to identify the causes of tendency of Iranian users to social networks.
    The research method is qualitative and it has been done with thematic analysis. It used the library research method and interviews. The statistical population includes professors, experts and experts in communications science, information technology, social sciences, social psychology, political science, cultural and anthropological studies as well as active users (group managers, channels or high-profile pages in Telegram, Instagram, Twitter, Facebook,...). 25 people were interviewed. At first the purposive or judgment sampling was used and then snowball sampling method was used. The MAXQDA software was used to draw thematic network model.
    The results of the research findings about the causes of the tendency of users to virtual networks identified in the 10 main themes; attractive, novelty and innovation, narcissism and the presentation of self, multiple virtual identities, fulfilling diverse needs, eliminating communication gaps and information gaps, elimination of exclusion and restriction, networking and interactive communication, promotion of social awareness, citizen participation and economic empowerment.
    Keywords: Users, Tendency, Virtual Networks, Thematic Analysis
  • baran bakhshandeh Pages 87-114
    For integrity and Solidarity, Understanding the components and attributes of national identity of Iran is very important because national identity is a concept that tries to reduce the conflicts in group and ethnic identities in a way that converge them into a higher identity, the national identity. The bullet-telecommunications theory emphasizes the formation of media-based identity. In contrast, some experts point to the power of information analysis and the culture of media efficiency. Some have also emphasized the equilibrium approach to the dual and contradictory role of the media in shaping and erosion of national identity. Considering the above, the main purpose of this study is to investigate the role and influence of media on national identity using descriptive-analytical method. To achieve this goal, the first is to understand the press and the media, the late comprehension of identity, the nature of national identity and the nature of media, the relationship between media and culture.In the analysis of information, media communication and national identities were examined with a cultural approach and finally, conclusions and suggestions are addressed.The results of the research show that the interaction of culture and media is rooted in the history of human life. In history, human beings have used the media to convey their message and have expanded their culture.
    Keywords: : Media, culture, National Identity, Cultural Identity
  • ali jafari, peyman bagalizadeh Pages 115-140
    trust in the police is one of the prerequisite for the success of this institution Social security and the public. Many factors influence trust in the police That the most important impact of the mass media Is. This study aims at evaluating the ability of the media in building trust The people are the police. This study was conducted through a survey questionnaire and The population in this study, people over 20 years is the Meshgin shahr city; that about number 60,000 has been announced. On the basis of sampling Cochran sample size of 385 and selected by multistage cluster sample Is. The results showed that the ability of the media (Show the reality to the audience about the police operation techniques of persuasion audience The police, the speed of notification, the notification unbiased, timely The notification, criticizing the police performance, professional ethics, police services in social security, quality fiction, The content of media messages and characters used in the media) and There is public confidence in the police. As well as between the Police Review and Information In this context the media through the creation of public confidence in the police is a significant relationship was not observed.
    Keywords: Trust, Police, Media, Media Capabilities
  • Ali Shaker Pages 141-164
    the writer in the abstract has written and explained:In an era of fast and instantaneous journalism and concerns about the deleterious effects of speed, it can be easy to lose sight of the other kinds of journalism being practiced, other temporalities for its production. There has been little scholarly work on slow journalism, so the first aim of this article is, if not to define, then at least to describe some key characteristics of what slow journalism might be. It will look at how the term has been used on blogs, websites, public forums, and in the minimal scholarly literature available. It will also explore some examples by producers who identify with the term to see what slow journalism looks like in practice. The proliferation of independent journalism using Slow as a way of thinking about production suggests that we are witnessing a new alternative emerging in the mediascape
    Keywords: Alternative Journalism, Fast Journalism, Magazine Journalism, Slow, Slow Journalism