فهرست مطالب

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 26 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیده سعیدی* صفحات 11-33
    مهاجرت به عنوان یکی از مهمترین چالش های جامعه جهانی تاثیرات متعددی بر مهاجران و کشورهای درگیر میگذارد. این مقاله با نگاهی آسیب شناسانه به دنبال شناخت الگوهای رفتار مهاجرتی اتباع افغان ساکن ایران با تاکید بر زنان در عرصه مهاجرت های غیرمتعارف به سمت اروپا و چالش های آنها در کشور های ترانزیت با تاکید بر ترکیه می باشد. این پژوهش کیفی بر مبنای روش اتنوگرافیک بوده و مطالعه میدانی داده ها بر مبنای مصاحبه نیمه ساختاریافته با 30 زن مهاجر افغان (21 نفر در تهران و 9 نفر در ترکیه) مشاهده مشارکتی و بررسی های اسنادی می باشد. روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها می باشد. رفتار مهاجرتی اتباع افغان ساکن در ایران مهاجرت بازگشتی و همچنین مهاجرت به کشورهای ثالث را نشان می دهد. الگوی سوم در میان نسل جوان مهاجران افغان ساکن در ایران شایع بوده که عمدتا با روش های غیرمتعارف صورت می گیرد. تصمیم زنان مهاجر افغان به مهاجرت مجدد به اروپا در دو سطح خرد (دلایلی چون احساس طرد اجتماعی، عدم دسترسی مناسب به آموزش و اشتغال، مشخص نبودن وضعیت تابعیت و اقامت و سنت های حاکم بر نهاد خانواده) وهمچنین سطح کلان (تاثیر شبکه های خویشاوندی در دیاسپورا و تبلیغات انتزاعی شبکه های قاچاق، نقش تشویقی اینترنت، فضای مجازی و رسانه های جمعی) مورد تحلیل قرار خواهد گرفت. همچنین چالش های پیش رو در مسیر مهاجرت های غیرمتعارف در کشورهای ترانزیت از قبیل بحران مالی، سواستفاده های جنسی، عدم ادغام اجتماعی و فرهنگی اخراج به کشور مبدا، چالش سکونتگاه ها و مسئله مادران بدون همراه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: کشور ترانزيت، زنان، مهاجران افغان، نهاد خانواده، مهاجرت هاي غير متعارف
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 35-58
    این مقاله تحلیلی فرهنگی است از اهمیت و کارکردهای نوشتار در علوم انسانی و اجتماعی. در دهه های اخیر میزان کمی و آماری نوشتارهای دانشگاهی بویژه مقالات پژوهشی رشد چشمگیری داشته است، اما از نظر کیفی نوشتار دانشگاهی مناقشه انگیز بوده است. سبک نوشتار دانشگاهی غالب همچنان نوشتار تحصلی و غیرخلاقه است و از نظر سبک و فرم های نوشتار تحولی ایجاد نشده است. همچنین میزان اثربخشی متون دانشگاهی و علمی چال برانگیز شده و به نظر می رسد نوشتار رسانه کارآمدی برای علوم انسانی و اجتماعی در ایران نیست. هدف این مقاله طرح و تحلیل مسئله شناسانه برخی وجوه مسئله مند نوشتن دانشگاهی با تاکید بر نوشتار در علوم انسانی و اجتماعی دانشگاهی در ایران امروز است. بخش اول این گفتار بحثی مقدماتی درباره تشریح نوشتار دانشگاهی همچون "مساله فرهنگی" است. در این بخش رویکرد نظری یا چارچوبی را توضیح می دهم که در آن "نوشتار دانشگاهی" را تحلیل کرده ام. بخش دوم این گفتار به تشریح "گسست های معنایی" در نوشتن در ایران معاصر اختصاص دارد. هدف این بخش تشریح تحول معنای نوشتن در ایران معاصر است. بخش سوم و پایانی این گفتار شرحی دقیق تر از مساله نوشتن دانشگاهی در ایران امروز است.
    کلیدواژگان: علوم انساني و اجتماعي، نوشتار دانشگاهي، مسئله نوشتن
  • آرش حسن پور*، علی ربانی، محمدرزاقی صفحات 59-75
    در این مطالعه با توجه به اهمیت حوزه ی بدن و برجسته سازی مفهوم بدن (اجتماعی) در حیات اجتماعی و مطالعات علوم اجتماعی تلاش شده است تا با روشی توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و کتابخانه ای و استفاده از رویکرد یاگر در مبحث تحلیل گفتمان انتقادی، فهمی جامع از مقوله ی بدن و گفتمان های دخیل صورت گرفته و درنهایت «سامانه ی بدن» به لحاظ معرفتی و گفتمانی ارائه گردد. نتایج این مطالعه بر همین اساس نشان داد در حوزه ی بدن چه در سطح داخلی و چه در عرصه ی بین المللی گفتمان هایی نظیر مدرنیته، پزشکی، رسانه و مطبوعات، حقوق، ریسک و سلامت ‎محوری، سنت، دین، طبیعت گرایی، ادبیات، پساساختارگرایی، فمینیسم، روان شناسی، مقاومت و عاملیت عرصه ی سخنگویی یافته و برای هژمونیک شدن پیوسته در کشمکش اند و بعد گفتمانی سامانه ی بدن را تشکل می بخشند. همچنین ابژه هایی نظیر پروتزها، مکمل های غذایی، وسایل آرایشی بهداشتی، داروها، محصولات بادی شاپ ها و دستورالعمل ها، تجلیات مادی این سامانه محسوب می شوند. بر اساس نظریه ی یاگر سامانه ی بدن مشتمل بر توده ی گفتمانی درهم جوشی است که نتیجه آن رشد بی حد و حصر و مداوم گفتمانه ای بدن است.
    کلیدواژگان: بدن اجتماعي، زيگفريد ياگر، سامانه ي بدن، توده ي گفتماني درهم جوش و ناهمگن بدن
  • مهسا لاریجانی*، اکرم علیمردانی، طاهره نوری صفحات 105-129
    امروزه حضور زنان در عرصه های اجتماعی و عمومی به واسطه نوگرایی افزون تر شده است؛ اما فرهنگ پدیده ای پویا است و امری ثابت و لایتغیر نیست، می توان با شناخت الگوهای تحول فرهنگ، در جهت مدیریت و ساماندهی آن تلاش نمود، در این میان، مهندسی فرهنگی ابزاری کارآمد برای برنامه ریزی و مدیریت تغییرات فرهنگی است.
    این مقاله با رویکرد مهندسی، حضور زنان در اجتماع را ، در سه سطح فرهنگ آرمانی، فرهنگ موجود و فرهنگ هدف مورد مداقه قرار می دهد
    این مقاله از نوع توصیفی است که با استفاده از روش کیفی و تکنیک های مطالعه اسنادی و تحلیل محتوای بدست آمده است.
    نتایج نشان می دهد در سطح آرمانها و اندیشه های اسلامی نقش آفرینی زنان علاوه بر حوزه خانواده در عرصه های اجتماعی نیز به رسمیت شناخته شده است. تحلیل محتوای سخنرانی ها نیز نشان می دهد که در سطح وضعیت موجود نقاط قوت حضور زنان شامل افزایش تحصیلات، افزایش فعالیتهای علمی، اقتصادی و کارآفرینی ؛ نقاط ضعف شامل افزایش اقتضائات نقشی چندگانه، مصرف گرایی، تعارض های ارزشی و نگرشی، فرصتها شامل توجه به نقش آفرینی زنان در عرصه های اجتماعی در قانون اساسی و سخنان مقام معظم رهبری و در نهایت تهدیدات شامل بحران هویت زنان، حاکمیت نگرش مردسالار در جامعه، انحرافات زنان و مسئله اشتغال آنها است. راهکارهای رسیدن به فرهنگ هدف شامل توجه به تغییرات موجود در جامعه، سیاستگذاری مورد وفاق، تعامل نهادهای مختلف، عدم خنثی سازی فعالیت ها و نظارت دولت می باشد.
    کلیدواژگان: مهندسي فرهنگي، حضور زنان در اجتماع، فرهنگ آرماني، فرهنگ موجود، فرهنگ هدف
  • غلامرضا آذری*، الهه کلانی طهرانی صفحات 131-170
    پژوهش حاضربا هدف تحلیل نشانه شناسانه اخلاقیات در ارتباطات انسانی بازیگران ،در فیلم جدایی نادر از سیمین شکل گرفته است؛فیلم جدایی نادر از سیمین (به کارگردانی اصغر فرهادی،1389) ،اثری اجتماعی با محتوای اخلاقی است که با توجه به نقش ارتباط بصری در فرهنگ پذیری مردم،بخصوص سینما که میتواند موجب ،ایجاد یا تغییر در سبک زندگی در افراد جامعه شوند ،انتخاب شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. این تحقیق در چارچوب روش کیفی بارویکرد نشانه شناسی انجام شده است و از مفاهیم و شاخصه های تحلیلی مرسوم در مطالعات نشانه شناسی بهره گرفته است؛به دلیل وجود شاخصه های اخلاقی در تمامی سکانس ها،کل فیلم مورد ارزیابی و تحلیل نشانه شناسانه قرار گرفته است. پژوهش حاضر در پایان به این نتیجه می رسد که، فیلم جدایی نادر از سیمین در بیان رمزگان و نشانه های اخلاقی اثر بخش در ارتباطات انسانی، موفق است و توان انتقال پیام های اخلاقی معناگرا را برای مخاطب خود دارد و توانسته است لحظاتی مخاطبان خود را به اندیشیدن و تامل وادار کند.
    کلیدواژگان: اخلاقيات، نشانه شناسي، سينما، ارتباطات انساني، سينما رئاليسم
  • علیرضا ابوتراب*، محسن قوام، محسن گودرزی صفحات 171-205
    بخش بزرگی از جمعیت جهان در حال حاضر در رسانه های اجتماعی و مخصوصا در شبکه های اجتماعی آنلاین با هم در ارتباط هستند و تجربیات و داستان ها را به اشتراک گذاشته و در نتیجه بر روی ادراک و رفتار خرید یکدیگر تاثیر می گذارند. این یک چالش متمایز برای سازمان های مدیریت مقصد است که باید با واقعیتی جدید کنار بیایند، چرا که برندهای مقصد به طور فزاینده ای محصول تجارب گردشگری مشترک و گفتگو در شبکه های اجتماعی به جای استفاده از استراتژی های بازاریابی هستند. این مقاله تفسیر جدیدی از چگونگی کارکرد شبکه های اجتماعی آنلاین را با توجه به ایجاد تعامل و گردش هیجان انگیز داستان های برند به کمک ارائه یک چارچوب مفهومی مبتنی بر مفاهیم جامعه شناختی، عملکرد، کنشگری اجتماعی و پویایی داستان سرایی بیان می کند. این مفاهیم به عنوان «فناوری های قدرت» برای نقش آن ها در شکل دادن سازوکارهای اجتماعی در رسانه های اجتماعی مشخص می شود. "ویزیت دنمارک "، سازمان مدیریت مقصد ملی کشور دانمارک جهت به کارگیری در این چهارچوب موردمطالعه قرارگرفته است. این مطالعه نشان می دهد که چگونه سازمان های مدیریت مقصد می توانند از این چارچوب برای تقویت برند رسانه های اجتماعی خود استفاده نمایند و نیز پنج توصیه عملی برای چگونگی انجام این کار را هم ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: فناوری های قدرت، داستان سرایی، سازمان های مدیریت مقصد، ایجاد برند مقصد، شبکه اجتماعی
|
  • saeedeh saeedi* Pages 11-33
    International migration as one the main challenges for the world society has a great impact upon individuals and states.This paper tries to analysis migratory patterns of Afghan immigrant women residing in Iran in terms of re-emigration decision to Europe via irregular network and will shed light on their further challenges in transit countries especially Turkey.This research is based on qualitative ethnographic method which consists of 30 semi-structured interviews with Afghan immigrant women (21 in Iran and 9 in Turkey)participant observation and secondary analysis and all data have been analyzed within thematic analysis.Afghan immigrants in Iran have three various migratory patterns: remaining in Iran, voluntary repatriation to Afghanistan and re-emigration to third countries. The third pattern is a widespread decision among Afghan youth especially via irregular networks. Within the scope of this paper Afghan women’s decision to re-emigrate to Europe will analysis in two folds: micro level (such as lack of education and job opportunities, ambiguity in their residency status and healthcare obstacles) and macro level (kinship networks in diaspora, smuggling networks, role of Internet and mass media as main provocative factors) and also challenges they will face in transit country such as financial deficits, sexual harassments, lack of social and cultural integration, deportation to the origin country, detention centers problems and unaccompanied mothers.
    Keywords: Transit country, Women, Afghan immigrants, The family, Irregular migration
  • nematollah fazeli* Pages 35-58
    This paper is a cultural analysis of the significance and functions of writing in humanities and social sciences. In recent decades the quantity of Iranian academic writing outstandingly increased particularly in the field of humanities and social sciences. However, this quantitative growth has been problematic and challenging. The writing style remained positivist and non-creative; and there has been no changes and development in terms of writing style. In addition, the over all efficiency of the scientific productions is in question too. Due to these problems it seems that writing is not an effective media for humanities and social sciences in Iran.
    The purpose of this paper is to problematize academic writing in humanities and social sciences in Iran. In the first part I will explain some problematic aspects of Iranian academic writing and will focus on the issue as a cultural problem. Also,here I will explain my theoretical framework. In the second part I will explain some 'significant discontinuities' in contemporary history of Iranian academic writing. Here I have examined how Iranian academic writing changed through out the contemporary age. The third part dedicated to detailed explanation of the problematization of Iranian academic writing. In the the conclusion I will write some sugestions to develope and improve the academic writing in Iran
    Keywords: Humanities, Social Science, Academic Writing, Writing Problematic
  • arash hasanpour*, ali rabani, mohammad razaghi Pages 59-75
    Today a growing tendency among sociologists to study the body, companions cultural studies, feminist theory and psychology there. the issue has been unanimously comprehensive body and discourses involved "body system" to be presented in terms of knowledge and discourse. The results of this study showed that in areas of the body. As a result, both domestically and in the international arena such as the discourses of modernity, medicine, the media and the press, rights, risk and health-oriented, tradition, religion, naturalism, literature, post-structuralism, feminism, psychology, resistance and agency spokesman field and for continuous hegemonic discourse in and then give organizations the body's system.The results also revealed that the discourse of modernity, medicine and other media (in the realm of the World) with emphasis on formalizing and legitimizing body handled to some extent overlap. On the other hand medical discourse, a discourse based on concept of risk and health-focused and rights discourse based on medical expertise and responsibility to find overlapping dialogue.
    Keywords: Social body, Siegfried yoger, Body system, Humorous, heterogeneous discourse mass
  • mahsa larijani*, akram alimardani, tahereh nouri Pages 105-129
    Today, the presence of women in the social and public spheres has become more . As culture is a dynamic phenomenon and is not constant, it can be understood by understanding the patterns of cultural change, In order to manage and organize it, Cultural Engineering is an effective instrument for planning and managing cultural change.
    This article, focuses on the presence of women in the community at three levels of ideal culture, existing culture and target culture,
    This article is a descriptive article which has been obtained by using qualitative method and documentary study techniques and analyzing the content of lecture presentations
    This article is a descriptive article which has been obtained by using qualitative method and documentary study techniques and analyzing the contents of paneling speeches titled Cultural Engineering, the presence of women in the community. It states that at the current status of the existing strengths of women's presence Increasing education, increasing scientific, economic and entrepreneurial activities; weaknesses include increasing the role of multiple demands, consumerism, value and attitude conflicts, opportunities including the role of women in the social sphere in the constitution and the words of the Supreme Leader and, ultimately, Threats include the women's identity crisis, the rule of patriarchal attitudes in society, the deviations of women and so on Their employment issue. Ultimately, strategies for reaching target culture include attention to changes in society, consensual policy, interactions of different institutions, non-neutralization of activities and government oversight
    Keywords: Cultural Engineering, the Presence of Women in Society, Ideal Culture, Existing Culture, Target Culture
  • gholamreza azari*, elahe kalani tehrani Pages 131-170
    This study aimed to analyze the ethics semiotic in human communication of actors in the film A Separation shaped, film of A Separation(Nader and Simin by Asghar Farhadi,2011), social work with the moral content that due to the role of visual communication in the culture of the people, especially the cinema that can create or changes in the lifestyle of members of society, they have been selected and analyzed.
    This research was conducted within the framework of qualitative method to semiotics approach of concepts and indicators analysis used customary in semiotic studies is due to ethical indicators in all scenes, the entire film was evaluated and semiotic analysis is.
    Present research concludes that in the end, the film of Separation in expression and sign codes of ethical work in human communication, successful and be a meaningful moral message transmission to its audience..
    and has been able to make the audience think
    Keywords: Ethics, Semiotics, Cinema, Human Communication, Realism Cinema
  • alireza aboutorab*, mohsen ghavam, mohsen goudarzi Pages 171-205
    A large part of the global population is now connected in online social networks in social media where they share experiences and stories and consequently influence each other's perceptions and buying behaviour. This poses a distinct challenge for destination management organisations, which must cope with a new reality where destination brands are increasingly the product of people's shared tourism experiences and storytelling in social networks, rather than marketing strategies. This article suggests a novel interpretation on how these online social networks function with regard to generating engagement and stimulating circulation of brand stories by offering a conceptual framework based on the sociological concepts of storytelling, performance, performativity, and mobility. These concepts are characterised as ‘technologies of power’, for their role in shaping the social mechanisms in social media. VisitDenmark, the DMO of Denmark, is used as a case to put the framework into practice. The case demonstrates how DMOs can use the framework to strengthen their social media branding, and five practical recommendations for how to do so are provided.
    Keywords: Social Networking, Creating Destination Brand, Power Technologies, Storytelling, Destination Management Organizations