فهرست مطالب

نشریه مطالعات کاربردی علوم زیستی در ورزش
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامد اسماعیلی، مهرداد عنبریان* صفحات 9-22
    زمینه و هدف
    خستگی ناشی از دویدن با تغییراتی در مکانیک دویدن همراه است. هدف از مطالعه حاضر تعیین اثر خستگی ناشی از دویدن روی فعالیت برخی از عضلات اندام تحتانی در مرحله اتکای دویدن بود.
    روش تحقیق: تعداد 20 نفر دونده مرد در این مطالعه شرکت کردند. آزمودنی ها قبل و پس از اجرای پروتکل خستگی، 6 بار مسیر 14 متری را دویدند. فعالیت الکترومیوگرافی سطحی عضلات درشت نئی قدامی، دوقلوی داخلی، دوقلوی خارجی، نعلی، پهن خارجی و دوسررانی آزمودنی ها قبل و پس از اجرای پروتکل خستگی ثبت شد. درصد فعالیت عضلات، شاخص هم انقباضی و زمان رسیدن به حداکثر فعالیت عضلات، در مرحله اتکاء دویدن ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از آزمون t وابسته در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    پس از خستگی در مرحله جذب، فعالیت عضلات دوقلوی داخلی (0/02=p) و دو سررانی (0/02=p) و شاخص هم انقباضی بین عضلات پهن خارجی و دوسر رانی (0/02=p)، پهن خارجی و دوقلوی خارجی (0/001=p) و درشت نئی قدامی و دوقلوی داخلی (0/01=p)؛ کاهش پیدا کرد. در مرحله تولید پس از خستگی، فعالیت عضله درشت نئی قدامی کاهش (0/001=p) و فعالیت عضله دوقلوی داخلی (0/01=p) افزایش پیدا کرد. در این مرحله، هم انقباضی عضلات درشت نئی قدامی و دوقلوی داخلی (0/0001=p) و درشت نئی قدامی و نعلی (0/005=p) پس از خستگی کاهش یافت. در مرحله پیش فعالیت، خستگی باعث افزایش فعالیت عضلات درشت نئی قدامی (0/01=p) و دوسر رانی (0/001=p) شد. هم چنین خستگی باعث افزایش زمان رسیدن به حداکثر فعالیت عضلات دو سررانی، دوقلوی داخلی و دوقلوی خارجی گردید (0/001=p).
    نتیجه گیری
    خستگی سبب ایجاد تغییراتی در مکانیزم زمان بندی عضلانی هنگام دویدن شد که احتمالا نتیجه تلاش سیستم عصبی بدن برای کاهش خطر ابتلاء به آسیب های وارد بر بدن است. از این رو، توجه به زمان بندی حداکثر فعالیت عضلات در دوندگان مبتدی به منظور پیشگیری از آسیب، پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: دویدن، خستگی، الکترومیوگرافی، عضلات اندام تحتانی
  • آسیه میرزا آقاجانی، حسن علی خانی*، زهرا حجتی، علی قرائت صفحات 23-32
    زمینه و هدف
    از آنجا که استفاده از تمرینات تناوبی موجب تاثیر بیشتر بر عملکرد هوازی می شود؛ در پژوهش حاضر به مقایسه اثر دو نوع تمرین تداومی و تناوبی شدید بر عملکرد هوازی قایقرانان نخبه پرداخته شد.
    روش تحقیق: از بین 60 قایقران حاضر در مسابقات قهرمان کشوری سال 1394، تعداد 18 قایقران مرد دعوت شده به اردوی تیم ملی روئینگ، به صورت تصادفی به دو گروه تمرینی تداومی و تناوبی شدید تقسیم شدند. از ارگومتر قایقرانی و دستگاه تجزیه و تحلیل گازهای تنفسی استفاده شد و همزمان، متغیرهای فیزیولوژیک عملکرد هوازی شامل حداکثر اکسیژن مصرفی (VO2max)، حداقل سرعت رسیدن به حداکثر اکسیژن مصرفی (VVo2max ) و زمان رسیدن به واماندگی (Tmax) اندازه گیری شدند. تمرین تداومی 3 هفته، 10 جلسه پارو زدن در مسافت 10 کیلومتر با شدت70 الی 75 درصد حداکثر ضربان قلب بود. 80 درصد تمرین تناوبی شدید مشابه گروه تداومی بود، اما 20 درصد دیگر به شکل 6 دور پارو زدن یک دقیقه ای با 100 درصد (VVo2max ) و با افزایش یک دور در هر هفته اجرا شد. آزمون t وابسته و مستقل به ترتیب برای مقایسه درون گروهی و بین گروهی در سطح 0/05>p به کار گرفته شد.
    یافته ها
    در گروه تداومی و تناوبی شدید، افزایش معنی دار VO2max (به ترتیب 0/01=p و 0/001=p) و VVo2max (0/02=p و 0/004=p) مشاهده شد؛ اما شاخص زمان واماندگی (Tmax)، فقط در گروه تناوبی شدید افزایش معنی دار داشت (0/001=p). نتایج آزمون t مستقل برای مقایسه دو گروه در شاخص VO2max (p=0/52)، VVo2max (p=0/42) و Tmax (p=0/14)، تفاوت معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    هر دو نوع تمرین شاخص های VO2max و VVo2max را بهبود بخشیدند، اما میزان بهبودی پس از تمرین تناوبی به طور غیر معنی دار بیشتر بود؛ با اختصاص تنها 20 درصد جلسات تمرین به تمرینات تناوبی شدید، اظهار نظر قطعی به مطالعه بیشتر موکول می گردد.
    کلیدواژگان: تمرین تداومی، تمرین تناوبی شدید، عملکرد هوازی، قایقرانی
  • سمانه ابراهیم پور، خدیجه ایران دوست* صفحات 33-42
    زمینه و هدف
    گرلین هورمونی است که در تنظیم انرژی و چاقی نقش دارد و اتخاذ تدابیری برای تنظیم آن، از اهمیت بسزایی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مصرف مکمل امگا 3 و تمرین هوازی بر میزان گرلین پلاسمایی و میزان اشتها در زنان چاق می باشد.
    روش تحقیق: از بین زنان سالم چاق (BMI≥30) شهر لاهیجان، تعداد 60 نفر داوطلب از مراجعه کنندگان به باشگاه های ورزشی سطح شهر در محدوده سنی 35 تا 45 سال، انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در چهار گروه تمرین، تمرین+ مکمل، مکمل و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه های تمرین + مکمل و تمرین، 12 هفته برنامه تمرینی هوازی را اجرا نمودند. همچنین گروه های تمرین+ مکمل و مکمل، روزانه 2 عدد کپسول یک گرمی امگا 3 استفاده نمودند. برنامه تمرینات هوازی شامل 12 هفته و هر هفته 4 جلسه بود که با شدت 55 تا 65 درصد حداکثر ضربان قلب ذخیره به اجرا درآمد. ویژگی های آنتروپومتریک و سطوح گرلین پلاسمایی و میزان اشتها، 48 ساعت قبل از برنامه تمرینی و 48 ساعت پس از پایان آخرین جلسه تمرینی در مرحله لوتئالی آزمودنی ها اندازه گیری شدند. از آزمون های آماری t وابسته، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی برای تحلیل داده ها در سطح معنی داری 0/05 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که میزان گرلین و اشتها در گروه های تمرین و مکمل+ تمرین، افزایش معنی داری پیدا کرد (0/0001=p)؛ در حالی که در گروه مکمل و کنترل تغییرات معنی داری مشاهده نشد (0/05< p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که مکمل یاری امگا 3 به تنهایی بر میزان گرلین و اشتها تاثیر معنی داریندارد و تغییرات مشاهده شده بیشتر بر اثر تمرینات هوازی ایجاد شده است؛ این به معنای توجه به انجام فعالیت های ورزشی هوازی برای تغییر و تعدیل اشتها و گرلین پلاسما در زنان چاق می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، زنان چاق، امگا 3، گرلین، میزان اشتها
  • بهلول قربانیان*، آقاعلی قاسم نیان صفحات 43-54
    زمینه و هدف
    سایتوکاین های پیش التهابیعامل نکروز توموری آلفا (TNF-α) و ضد التهابی اینترلوکین-10 (IL-10) به ترتیب نقش مهمی در ایجاد و جلوگیری از التهاب سیستمیک و بروز بیماری های ناشی از چاقی از جمله بیماری عروق کرونر (CAD) دارند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرین استقامتی تناوبی ترکیبی بر مقادیر پلاسمایی TNF-α، IL-10، مقاومت انسولینی و نیمرخ چربی در نوجوانان پسر دارای اضافه وزن و چاق بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه نیمه تجربی 28 آزمودنی (سن 1/89±16/93 سال، وزن 9/98±88/07 کیلوگرم و شاخص توده بدنی 2/55±28/35 کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه تجربی (13 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین به مدت 8 هفته، 4 روز در هفته، 70 دقیقه در هر جلسه اجرا شد. نمونه های خونی قبل و بعد تمرین جهت ارزیابی متغیرهای مورد نظر گرفته شد. سطوح پلاسمائی TNF-α وIL-10 با استفاده روش الایزای ساندویچی با کیت های تجاری اندازه گیری شدند. داده ها با آزمون آماری t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری (p<0.05)تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بعد از مداخله تمرین مقادیر پلاسمائی TNF-α و IL-10 گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل تغییر معنی دار نداشت (به ترتیب 0/32= p و 0/53= p ) اما مقادیر متغیرهای شاخص مقاومت انسولینی، تری گلسیرید، کلسترول تام، نسبت لیپوپروتئین کم چگال به لیپوپروتئین پرچگال، نسبت کلسترول تام به لیپوپروتئین پرچگال، درصد چربی بدن، شاخص توده بدنی و اندازه دور کمر در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل در اثر تمرین، کاهش معنی دار و حداکثر اکسیژن مصرفی، افزایش معنی داری داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین استقامتی تناوبی ترکیبی به مدت 8 هفته برای کنترل وزن، کاهش چربی های خون و بهبود آمادگی هوازی مناسب است، اما پتانسیل ایجاد تغییرات مطلوب در سایتوکاین هایی مثل TNF-α و IL-10 را ندارد. احتمالا انجام این تمرینات با شدت و حجم بالا کارساز خواهد بود؛ موضوعی که نیاز به مطالعات بیشتر دارد.
    کلیدواژگان: اینترلوکین، 10، عامل نکروز توموری آلفا، تمرین استقامتی تناوبی ترکیبی، نوجوانان دارای اضافه وزن و چاق
  • هدی عبدی حمزه کلایی، عباسعلی گائینی*، محمدرضا کردی، ولی الله دبیدی روشن صفحات 55-66
    زمینه و هدف
    بسیاری از مطالعات گذشته آثار کوتاه مدت مواد ممنوعه نیروزا را تائید کردند، با این حال آثار درازمدت مصرف این مواد بر دستگاه های مختلف بدن، به ویژه دستگاه قلبی عروقی نامشخص است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه آثار دراز مدت قلبی عروقی ناشی از استروئیدهای آنابولیک -آندروژنیک در مصرف کنندگان پیشکسوت درگیر در ورزش های قدرتی بود.
    روش تحقیق: 23 شرکت کننده مرد به سه گروه اندام پرور پیشکسوت (8 نفر)، اندام پرور جوان در حال مصرف استروئیدهای آنابولیک -آندروژنیک (8 نفر) و کنترل (7 نفر) تقسیم شدند. ترکیب بدنی شرکت کنندگان و نیز پاسخ شاخص های همودینامیکی مرتبط با استرس قلبی- عروقی از قبیل فشار خون سیستولی و دیاستولی، حاصل ضرب دوگانه، میانگین فشار سرخرگی و ضربان قلب، قبل و پس از فعالیت ورزشی درمانده ساز روی تردمیل اندازه گیری شد.
    یافته ها
    روش تحلیل واریانس یک سویه در تغییرات شاخص های مورد نظر پس از فعالیت نسبت به قبل، بین گروه پیشکسوت و گروه کنترل تفاوت معنی داری نشان نداد (0/05
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر موید برگشت پذیر بودن عملکرد همودینامیکی قلب و عروق متعاقب قطع مصرف بلند مدت مواد استروئیدهای آنابولیک اندروژنیک می باشد؛ هر چند مطالعه بیشتر برای تائید این یافته ها ضروری است.
    کلیدواژگان: استروئیدهای آنابولیک آندروژنیک، عوامل خطرزای قلبی عروقی، ورزشکاران قدرتی
  • عباس معمارباشی*، حیدر جودت، معرفت سیاه کوهیان صفحات 67-75
    زمینه و هدف
    رشته بدن سازی بیش از دیگر ورزش ها، نیازمند تغذیه صحیح و علمی می باشد. هدف از این تحقیق، طراحی و ارزیابی رژیم غذایی رایانه ای و بررسی تاثیر آن بر برخی از ویژگی های پیکرسنجی و عملکردی ورزشکاران رشته بدن سازی بود.
    روش تحقیق: در این تحقیق نیمه تجربی، تعداد 7 دانشجوی بدن ساز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. رژیم غذایی معمولی آزمودنی ها به مدت یک هفته با نرم افزار تغذیه و رژیم درمانی، از نظر انرژی و ترکیبات مغذی تجزیه و تحلیل شد. سپس رژیم غذایی بر اساس نیاز آزمودنی ها و نیازمندی های فعالیت ورزشی (65- 55 % کربوهیدرات، 25-20% چربی و 20-18% پروتئین) به کمک نرم افزار برای یک هفته طراحی شد و توسط آزمودنی ها اجرا گردید. در دو مرحله پیش و پس آزمون، شاخص های وزن، درصد چربی، محیط اندام ها (دور سینه، کمر، باسن، بازو، ران و مچ دست)، میزان اوره و کراتینین ادرار، ، نیروی ایزومتریک پنجه دست، نیروی لیفت کمر و پاها و آزمون های پرش طول ایستاده، پرش عمودی، پرس سینه، یک تکرار بیشینه پا ، دراز نشست و بارفیکس و با روش های استاندارد بعمل آمد و رژیم غذایی روزانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. آزمودنی ها در طول هر دو مرحله، 3 جلسه در هفته تمرین با وزنه داشتند. برای بررسی تاثیر برنامه غذایی از آزمون t همبسته و همچنین برای بررسی رابطه بین متغیرها، از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و سطح معنی داری 0/05< p منظور گردید.
    یافته ها
    افزایش معنی داری در مقادیر دور بازو، دور ران، نیروی پنجه دست و عضلات کمر و پاها، و نتایج آزمون های پرش طول ایستاده، پرش عمودی، پرس سینه، یک تکرار بیشینه پا، درازونشست، بارفیکس و نیز کاهش معنی داری در درصد چربی و دور سینه وجود داشت (0/05< p).
    نتیجه گیری
    اتخاذ یک هفته رژیم غذایی متعادل از نظر انرژی و درشت مغذی ها، متناسب با نیازهای فردی و ورزشی و همراه با تمرینات مناسب؛ حتی بدون استفاده از مکمل ها، می تواند موجب بهبود ترکیب بدنی، مشخصه های پیکری و عملکرد ورزشکاران رشته بدن سازی شود.
    کلیدواژگان: رژیم غذایی، بدن سازی، ترکیب بدنی، پیکرسنجی، اجرا
  • محبوبه عجم زیبد، حسین طاهری چادرنشین*، سید حسین ابطحی ایوری صفحات 76-88
    زمینه و هدف
    مطالعات نتایج متناقضی را پیرامون اثر حاد تمرین ورزشی بر شاخص های التهابی، آسیب اکسایشی و آسیب عضلانی مطرح ساخته اند. از این رو، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر حاد فعالیت مقاومتی شدید بر سطوح سرمی عامل نکروز دهنده تومور آلفا (TNF-α) به عنوان شاخص التهابی، مالون دی آلدهید (MDA) به عنوان شاخص فشار اکسایشی، و لاکتات دهیدروژناز (LDH) و کراتین کیناز (CK) به عنوان دو شاخص آسیب عضلانی بود.
    روش تحقیق: بدین منظور 20 زن سالم غیرفعال (میانگین سن 1/56±21/55 سال و شاخص توده بدنی 3/26±21/68 کیلوگرم بر متر مربع) به طور تصادفی به دو گروه فعالیت مقاومتی شدید و کنترل تقسیم شدند. آزمودنی ها فعالیت مقاومتی حاد را با شدت 85 درصد یک تکرار بیشینه در 8 ایستگاه (پرس سینه، پرس پا، قایقی نشسته، پرس بالای سر، باز کردن زانو، باز کردن بازو، خم کردن بازو و بلند کردن پاشنه) در 3 نوبت انجام دادند. قبل و بلافاصله بعد از فعالیت مقاومتی، نمونه های خونی جمع آوری شدند. با استفاده از کیت های تجاری متغیرهای MDA و TNF-α به روش الایزا اندازه گیری شدند و سطوح LDH و CK به روش فتومتریک مورد سنجش قرار گرفتند. از آزمون tوابسته و مستقل به ترتیب برای مقایسه درون گروهی و بین گروهی متغیرهای وابسته در سطح (0/05>p) استفاده شد.
    یافته ها
    یک جلسه فعالیت مقاومتی شدید موجب افزایش معنی دار (0/001=p) سطوح سرمی TNF-α و MDA شد. همچنین، سطوح سرمی شاخص های آسیب عضلانی LDH (p=0/03) و CK(p=0/001) متعاقب فعالیت مقاومتی حاد به طور معنی داری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    یک جلسه فعالیت مقاومتی شدید با آسیب اکسایشی و عضلانی در زنان غیرفعال همراه است و اتخاذ تدابیر تمرینی و تغذیه ای هنگام اجرای این نوع تمرینات، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فعالیت مقاومتی حاد، عامل نکروز دهنده تومور آلفا، مالون دی آلدهید، لاکتات دهیدروژناز، کراتین کیناز
  • اعظم بهراد، رویا عسکری*، محمدرضا حامدی نیا صفحات 89-101
    زمینه و هدف
    در مطالعه حاضر تاثیر دو شیوه تمرینی استقامتی تناوبی شدید و مقاومتی دایره ای بر عملکرد ریوی و ترکیب بدن در دختران دارای اضافه وزن بررسی شد.
    روش تحقیق: از بین دختران داوطلب واجد شرایط 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه تمرین مقاومتی دایره ای، تناوبی شدید و کنترل جای گرفتند. گروه های تمرینی 8 هفته، هفته ای 3 جلسه به تمرین پرداختند. تمرین مقاومتی در 7 ایستگاه، 2 نوبت، 15-8 تکرار و شدت 85-65 درصد یک تکرار بیشینه و تمرین تناوبی به صورت دویدن های 2 دقیقه ای با شدت 95-85 درصد ضربان قلب بیشینه، 11-8 تکرار و استراحت فعال (40-30 درصد ضربان قلب بیشینه) اجرا گردید. قبل و بعد از دوره تمرینی، شاخص های تنفسی، ترکیب بدن، قدرت و استقامت عضلانی و حداکثر اکسیژن مصرفی اندازه گیری شدند. نتایج با آزمون های تحلیل واریانس یک سویه، تعقیبی LSD و t وابسته استخراج گردید و سطح معنی داری 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    بین تاثیر دو نوع تمرین بر بازدم با فشار در اولین ثانیه (FEV1) ، ظرفیت حیاتی با فشار (FVC)، نسبت بازدم با فشار در ثانیه اول بر ظرفیت حیاتی با فشار (FEV1/FVC) و جریان بازدمی 75- 25 درصد (FEF 25- 75%)، وزن، شاخص توده بدن و محیط کمر به لگن؛ تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05< p)؛ اما FVC در گروه تمرین مقاومتی نسبت به حالت پایه بهبود یافت (0/03=p). توده بدون چربی تنها در گروه مقاومتی افزایش معنی داری داشت (0/03=p)، اما درصد چربی در دو گروه تمرین مقاومتی و تناوبی (به ترتیب با 0/008=p و 0/01=p) کاهش معنی داری پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    انجام یک دوره تمرینات تناوبی شدید یا مقاومتی دایره ای تاثیر معنی داری بر اغلب شاخص های تنفسی پویا نداشتند؛ اما به نظر می رسد تمرین مقاومتی به بهبود بیشتری در FVC و ترکیب بدنی شرکت کنندگان منجر می شود.
    کلیدواژگان: اضافه وزن، ترکیب بدن، عملکرد ریوی، تمرین تناوبی شدید، تمرین مقاومتی دایره ای
  • الناز دیزجی*، حیدر صادقی، رغد معمار صفحات 102-113
    زمینه و هدف
    کنترل پاسچر در اکثر ورزش ها به ویژه کاراته، اهمیت به سزایی دارد. به نظر می رسد سابقه فعالیت در ورزش کاراته روی شاخص هایی نظیر تعادل بین دو اندام تحتانی تاثیرگذار است. هدف پژوهش حاضر مقایسه کنترل پاسچر پای برتر و غیر برتر زنان کاتاکا و کومیته کای تیم ملی کاراته تحت شرایط مختلف حسی بود.
    روش تحقیق: 12 کومیته کا و 8 کاتاکای عضو تیم ملی کاراته بانوان در سال 1392 به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. قوس کف پای آزمودنی ها حین راه رفتن با پای برهنه روی پلت فورم ایمد و نوسانات پاسچر با دستگاه تعادل سنج بایودکس حین ایستادن تک پا با چشمان باز و بسته در سطح پایدار و ناپایدار ،سنجیده شد. آزمون تحلیل واریانس با اندازه های مکرر برای مقایسه متغیرها استفاده گردید و سطح معنی دار 0/05 منظور گردید.
    یافته ها
    زمانی که نوسانات پاسچر با چشم باز بررسی شد، تفاوت معنی داری بین پای برتر و غیر برتر مشاهده نشد (0/05

    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ملاک قرار دادن تعادل برای انتخاب رشته کاتا و کومیته، چندان مناسب نیست؛ زیرا در سطح بالای عملکردی، تفاوتی بین افراد کاتاکا و کومیته کا وجود ندارد. همچنین ممکن است برتری یک پا و به طبع آن استفاده نابرابر از پاها روی تعادل تاثیر بگذارد به طوری که احتمالا تعادل بهتر کاراته کاران روی پای غیر برتر به علت بهبود حس عمقی این پا است. در نهایت، احتمالا بین سازگاری منفی دستگاه عضلانی- اسکلتی با الگوهای تکراری مهارت در ورزشکاران رابطه وجود دارد و این موضوع مستلزم پرکردن خلا موجود در زمینه شناخت، پیشگیری و درمان این پدیده می باشد.
    کلیدواژگان: سبک کاتا و کومیته، پای برتر و غیر برتر، کنترل پاسچر، دست کاری حسی
  • اکبر رحیمی*، رامین بلوچی، رسول اسلامی، مهدی شاهرخی صفحات 114-124
    زمینه و هدف
    افتادن یک مشکل بهداشتی بزرگ برای سالمندان است که اثرات قابل توجهی بر سلامت و کیفیت زندگی آن ها دارد، اما احتمالا از طریق توسعه قدرت عضلانی، قابل پیشگیری است.هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین قدرت عضلات پشت و تعادل پویا و ترس از سقوط در سالمندان بود.
    روش تحقیق: 68 سالمند زن و مرد با میانگین سنی 5/43±70 سال، قد 8/95± 157/29 سانتی متر، و میانگین وزنی 9/63 ± 70/46 کیلوگرم؛ به صورت تصادفی از بین افراد داوطلب عضو کانون جهاندیدگان شیراز انتخاب شدند. برای اندازه گیری قدرت عضلات بازکننده ستون فقرات از دینامومتر، تعادل پویا از سیستم ثباتی بایودکس و ترس از سقوط از پرسشنامه تعدیل شده مقیاس کارآمدی افتادن استفاده شد. روش تحقیق حاضر از نوع تجربی و علی رابطه ای بود و برای استخراج نتایج از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد و سطح معنی داری 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین قدرت عضلات پشت با تعادل پویا در سطح قدامی- خلفی همبستگی منفی معنی دار وجود دارد (0/0001=p)، در حالی که بین قدرت عضلات پشت با تعادل پویا در سطح داخلی- خارجی همبستگی معنی دار مشاهده نگردید (0/29=p). به علاوه، بین قدرت عضلات پشت با ترس از سقوط، همبستگی مثبت معنی دار به دست آمد (0/01=p).
    نتیجه گیری
    قدرت عضلات پشت، عاملی موثر در حفظ تعادل پویا در جهت قدامی- خلفی و ترس از سقوط در سالمندان است.
    کلیدواژگان: قدرت عضلات پشت، تعادل پویا، ترس از سقوط
|
  • Hamed Esmaeili, Mehrdad Anbarian* Pages 9-22
    Background And Aim
    Running-induced fatigue is associated with alterations in running mechanics. Mechanisms of these alterations are not well known. The aim of this study was to determine the effects of running-induced fatigue on some of lower limb muscles activity during stance phase of running.
    Materials And Methods
    Twenty male runners participated in this study. Subjects along a 14m runway ran 6 times before and after the fatigue protocol. Surface electromyographic activity of Tibilalis anterior (Ta), Medial gastrocnemius (Mg), Lateral gastrocnemius (Lg), Soleus (Sol), Vastus lateralis (Vl) and Biceps femoris (Bf) was recorded before and after the fatigue protocol. Percentage of muscular activity, co-contraction index and time to peak muscle activity was calculated during stance phase of running. Data was analyzes using paired t-test at significant level of p
    Results
    The results of this study showed that in absorption phase, Mg (p=0.02) and Bf (p=0.02) activity, and Vl-Bf (p=0.02), Vl-Lg (p 0.001) and Ta-Mg (p=0.01) co-contraction index decreased after fatigue. In propulsion phase, after fatigue, Ta (p=0.001) activity decreased while activity of Mg muscle (p=0.01) was increased. In this phase Ta-Mg (p=0.0001) and Ta-Sol (p=0.005) co-contraction index decreased after fatigue. In pre-activation phase, fatigue increased Ta (p=0.01) and Bf (p=0.0001) activity. Also, fatigue increased time to peak activity of Bf, Gm and Gl muscles (p=0.001).
    Conclusion
    Fatigue can make alterations in running muscular mechanism indicating neural system attempt to reduce injury risk during fatigue. Therefore, in order to prevent running related injuries, we recommend considering percentage of muscular activity timing in novice runners.
    Keywords: Running, Fatigue, Electromyography, Lower limb muscles
  • Asieh Mirzaaghajani, Hasan Alikhani*, Zahra Hojjati, Mohammadali Gharaat Pages 23-32
    Background And Aim
    Since the use of interval training could be affected on aerobic performance, the effects of two types of continuous and high intensity interval training on aerobic performance in elite rowers were discussed in the present study.
    Materials And Methods
    Among sixty elite male rowers that participated in inter-country rowing championship, eighteen rowers (who selected as Iran national team members) divided randomly into two groups(continuous training and high intensity interval training). Rowing ergometer (Concept 2 model) and gas analyzer device was used, moreover simultaneously physiological factors measured (VO2max and VVo2max with gas analayzer, Tmax with chronometer). The training protocol in continuous group was consisted of 10 km rowing for three weeks (10 sessions per week) with 70-75% of maximum heart rate. High intensity interval (HIIT) group was done 8 sessions of continuous training per week plus 2 sessions of HIIT (including 6 sets X 1 minute ergo performance X 100% VVo2max). To analyze data, t-test was used to compare the differences within and between groups and the level of significance was set as p
    Results
    In both continuous and HIIT groups significant increase was observed in VO2max (p=0.01, p=0.001 respectively) and VVo2max (p=0.02, p=0.004 respectively) in post-test. Moreover, the Tmax was increased in the HIIT group significantly (p=0.001). The results of independent t-test in VO2max (p= 0.52), VVo2max (p=0.42) and Tmax (p=0.14) did not show any significant differences.
    Conclusion
    These findings showed although both types of training schedules improved VO2max and VVo2max; however improvement rate after HIIT training was no significantly higher. With accounting of only 20 percent of high intensity interval training sessions, a definitive statement about comparing the two types of exercises, further study needs.
    Keywords: Continuous training, High intensity interval training, Aerobic performance, Rowing
  • Samaneh Ebrahimpour, Khadijeh Irandoust* Pages 33-42
    Background And Aim
    Ghrelin is a hormone that has the main role in energy regulation and obesity, so it would be important to have strategies for monitoring this substrate. The purpose of this study was to investigate the effect of omega 3 supplement and aerobic exercises on plasma levels of ghrelin and appetite in obese women.
    Materials And Methods
    Among all healthy Lahijan women, 60 non-athlete obese healthy subjects (35-45 yr.) were chosen voluntarily and randomly divided into four groups (aerobic, supplement 槪, supplement, control). Training supplements group and training group were exerted 12-week aerobic program. As well as training supplements and supplements groups also consumed omega-3 daily 2 capsules. The exercise groups jogged 4 d/wk. at 55% to 65% of maximal reserve heart rate. Plasma ghrelin, appetite, and anthropometrical characteristics were assessed 48 hours following and prior to training and at the end of luteal phase. Dependent t-test and One Way ANOVA and Tukey tests were used to analyze the data.
    Results
    the results indicated that ghrelin and appetite increased significantly in aerobic and supplement槪 groups (p=0.0001), while didn’t change in supplement and control groups.
    Conclusion
    it was concluded that omega-3 supplement has no significant effect on ghrelin and appetite levels whereas aerobic exercise may increase ghrelin and appetite in obese women. This result probably proves this hypothesis that aerobic exercises lead to increased levels of ghrelin and increased calorie intake due to elevated energy expenditure.
    Keywords: Aerobic exercise, Obese women, Omega 3, Ghrelin, Appetite
  • Bahloul Ghorbanian*, Aghaali Ghasemnian Pages 43-54
    Background and Aim
    Tomor necrosis factor alpha (TNF-α; as a pro-inflammatory cytokine) and interlokin-10 (IL-10; as an anti-inflammatory cytokine) have an important role in the development and the prevention of systemic inflammation and incidence of obesity-induced diseases such as CAD, respectively. The aim of this study was to investigate the effects of 8-week interval endurance combined training (IECT) on plasma TNF-α, IL-10, insulin resistance, and lipid profiles in overweight and obese boy adolescents.
    Materials And Methods
    In this semi-experimental study, 28 healthy overweight and obese boy adolescents (16.93 ± 1.89 yr., 88.07 ± 9.98 kg. and 28.35 ± 2.55 kg/ ²) were volunteered and randomly assigned into training (n= 13) and control (n= 15) groups. Exercise protocol was IECT (8 WK, 4 d/wk, 70 min/d). Blood samples were taken before and after exercise to assess the variables. Serum levels of TNF-α and IL-10 were measured by sandwich ELISA method. T-test and Pearson correlation coefficient was employed. The criterion of statistical significance was set as p
    Results
    The results showed after 8 weeks IECT, in exercise group, the level of TNF-α (p=0.32) was decreased and the levels of IL-10 (p=0.53) was increased, but these changes in comparison with control group weren’t significant (p>0.05). Moreover, the amounts of insulin resistance, triglyceride, total cholestrol; low density lipoprotein, low density lipoprotein/high density lipoprotein, total cholesterol/high density lipoprotein, body fat percent, body mass index, and waist circumference were significantly decreased and VO2max significantly increased (p
    Conclusion
    It seems that a combination of interval endurance training for 8 weeks can be considered to weight controling, reducing blood lipids and improving aerobic fitness, but to create favorable changes in cytokines, such as TNF-α and IL-10 is not sufficient. Probably, it is more useful with more intensity and volume. To achieve more accurate results, more studies are needed in this area.
    Keywords: IL, 10, TNF, α, Interval combined exercises training, Overweight, obese adolescent
  • Hoda Abdi Hamzekolai, Abbas Ali Gaeini*, Mohammad Reza Kordi, Valiolah Dabidi Roshan Pages 55-66
    Background And Aim
    There are many studies about the acute effects of anabolic androgenic steroids on the cardiovascular system, however, there is little information on its prolonged effects. The purpose of this study was to evaluate the long-term effects of anabolic - androgenic steroids on cardiovascular indices in the former bodybuilders.
    Materials And Methods
    Twenty-three male people were divided into 3 groups: former bodybuilders (n=8), young current anabolic anderogenic steroid (AAS) users bodybuilders (n=8) and control (n=7) groups. Body composition, hemodynamic cardiovascular stress responses such as systolic and diastolic blood pressure, double product, mean arterial pressure and heart rate was evaluated prior and after an exhaustive test on a treadmill.
    Results
    The one way ANOVA showed no significantly changes between former bodybuilders and controlgroups before and after exercise (p>0.05). But heart rate (p=0.001), diastolic blood pressure (formers-young, p=0.002 and young-control, p=0.01) and double product (young-control, p=0.05 and formers-young, p=0.04) were significantly higher in young current users group as compare to other groups.
    Conclusion
    The results of this study confirmed the reversibility of cardiovascular hemodynamic performance after discontinuation of long-term of using of anabolic androgenic steroids, although more study is needed to confirm these findings.
    Keywords: Anabolic androgenic steroid, Cardiovascular risk factor, Formers body builders athletes
  • Abbas Meamarbashi*, Heydar Joodat, Marefat Siahkouhian Pages 67-75
    Background And Aim
    Body building sport is probably most dependent to balanced and scientific nutrition. Therefore, the purpose of this study was to design and evaluation of computerized diet programs on the performance and anthropometric parameters in body builders.
    Materials And Methods
    In a semi-experimental study, seven male bodybuilder students were selected. One week of their regular diet analyzed by nutritional evaluation and diet therapy software for energy and nutrients. Then, one week balanced diet was designed with the software according to body builders’ dietary and exercise requirements (Energy=3000 kcal, 55-65 percent by carbohydrates, 20-25 percent by fat, 18 -20 percent by protein). The effectiveness of the diet was evaluated before and after diet therapy by comparison of weight, body fat percent, circumferences (waist, hip, arm, thigh and wrist), muscular strength, muscle force, and 24 h urine urea and creatinine concentrations. Daily diet consumption analysis was done by the software. Subjects had their regular training exercise during both periods (three sessions of weight training per week). To evaluate the effectiveness of balanced diet, dependent t-test was implemented and Pearson's regression also was used to find any relation between parameters (p
    Results
    The results of this research showed significant increase in the chest, arm, andthigh circumferences as well as standing long jump, vertical jump, hand dynamometry, lift dynamometry, one repetition maximum leg press, curl up, and pull-up chest press and a significant decrease in the body fat percent and chest circumference has seen found (p
    Conclusion
    With regard to the results of this research it may conclude that a designed balanced diet in term of energy and macronutrients when considered individual and sporting requirements as well as appropriate training needs is able to improve body composition, anthropometric parameters and athletic performance without necessary for supplementation.
    Keywords: Diet, Bodybuilding, Body composition, Anthropometry, Performance
  • Mahboobe Ajam Zibad, Hossein Taherichadorneshin*, Seyed Hosein Abtahi Eivary Pages 76-88
    Background And Aim
    Studies have reported conflicting results regarding the acute effects of exercise on inflammatory, oxidative stress and muscle damage parameters. Therefore, this study aimed to investigate the effect of acute resistance exercise on serum levels of tumor necrosis factor alpha (TNF-α), as a marker of inflammation, malondialdehyde (MDA), as a marker of oxidative stress, and levels of lactate dehydrogenase (LDH) and creatine kinase (CK), as two markers of muscle damage.
    Materials And Methods
    For this purpose, 20 healthy and inactive women (age, 21.55.56 year; BMI, 21.68.26 kg/m2) were randomly divided into acute resistance exercise and control groups. The subjects performed one bout of acute resistance exercise with 85% of one-repetition maximum (1RM) at 8 stations (bench press, leg press, seated rows, overhead press, seated leg press, arm extension, arm curls and calf raises), each exercise were done for 3 sets. Blood samples were taken before and immediately after exercise. TNF-α and MDA levels were measured using ELISA method by commercial kits. Moreover, LDH and CK were measured by photometric method. Paired sample t-test and independent t-tests were used to analyzed dependent variable within and between groups, respectively (p
    Results
    One bout of acute resistance exercise had significant increases (p 0.001) in serum levels of TNF-α and MDA. Also, serum levels of muscle damage parameters, LDH (p=0.03) and CK (p=0.001), showed significantly increases following acute resistance exercise.
    Conclusion
    One bout of intense resistance exercise is associated with oxidative and muscle damage in inactive women, therefore adoption of training and nutritional approaches are essential when implementing with this kind of exercise.
    Keywords: Acute resistance exercise, Tumor necrosis factor alpha, Malondialdehyde, Lactate dehydrogenase, Creatine kinase
  • Azam Behrad, Roya Askari*, Mohammad Reza Hamedinia Pages 89-101
    Background And Aim
    In the present study two types of endurance training as, high intensity interval training and circuit resistance training on pulmonary function and body composition were studied among some overweight females.
    Materials And Methods
    In this research forty-five qualified females volunteered and were randomly divided into three groups including circuit resistance, high-intensity interval and control groups. Subjects in the training group were trained for 8 weeks with 3 time intervals. The resistance group practiced 2 circles, each consisting of 7 stations; each station included 2 sets of 8-15 repetitions, with an intensity of 65-85% 1RM. In the interval group subjects performed training at intensity of 85-95% of maximum heart rate with 8-11 repetitions including 2 minutes running and 2 minutes active resting time between intervals (30-40% HRmax). Before and after the end of the training sessions,spirometry, body composition, muscular strength and endurance and VO2max were taken. Data were analyzed byone-way ANOVA, LSD post hoc and dependent t-test.
    Results
    The results showed no significant difference between study groups concerning forced expiratory volume (FEV1), force vital capacity (FVC), FEV /FVC, forced expiratory flow 25-75% (FEF25-75%), body weight, body mass index and wait to hip ratio (p
    Conclusion
    The results of the present study suggest that training with period of intensity interval training and circuit resistance, do not affect on most dynamic respiratory indices, but it seems that resistance training have been the more improving in FVC and on some of the indicators of body composition in overweight females.
    Keywords: Overweight, Body composition, Pulmonary function, High, intensity interval training, Circuit resistance training
  • Elnaz Dizaji*, Heydar Sadeghi, Raghad Memar Pages 102-113
    Background And Aim
    Postural control is very important in most sports, especially karate. It seems that the history of prolonged karate exercises affect parameters such as the balance in contralateral lower limbs. So, the aim of this study was to compare the postural stability in dominant & non-dominant leg of female kata and kumite national team with sensory interference.
    Materials And Methods
    12 kumite and 8 kata female karate athletes in 2013 national team participated in this study. Medial longitudinal arch of foot were measured using emed platform during barefoot walking. Postural stability was assessed using biodex stability system during unilateral standing with opened-eye and closedeye in stable and unstable surface. Repeated measures analysis of variance was used to compare parameters and the level of statistical significance considered if p
    Results
    When the postural stability with opened-eye was examined, there was no significant difference between dominant and non-dominant leg (p>0.05); but when visual’s elimination was applied, significant differences have been observed in overall (p=0.02) and mediolateral (p=0.03) stability indices in unstable surface. No difference was found in any of the sensory challenge between two groups (p>0.05).
    Conclusion
    It seems that balance isnt suitable factors for selecting kata or kumite as a talent identification characteristics. because it does not make difference between two groups in higher levels of performance . Also leg’s dominance and resulting unequal use of legs may affect balance that perhaps karate-ka higher balance of non-dominant leg is caused by better proprioception. Finally, perhaps there is a relationship between the negative adaptation of musculo-skeletal system and athlete's repetitive patterns of skills that leads to bridge the gap in understanding, prevention and treatment of this phenomenon.
    Keywords: Kata, Kumite, Dominant, non, dominant leg, Postural stability, Sensory interference
  • Akbar Rahimi*, Ramin Balouchi, Rasoul Eslami, Mehdi Shahrokhi Pages 114-124
    Background And Aim
    Falling is a major health problem among elderly that has significant affect their health and life quality, but it can be possibly prevented by development of muscle strength. The purpose of this study was to investigate the relationship between strength of spine extensor muscles with dynamic balance and fear of falling in elderly people.
    Materials And Methods
    68 elderly men and woman with mean age of 70±5.43 years, height of 157.29±8.59 cm and weight of 70.64±9.63 kg were randomly recruited among volunteers. Dynamometer, biodex stability system and modified MFES questionnaire were used to assess strength of spine extensor muscles, dynamic balance and fear of falling respectively. This research was an empirical and causal relationship study, and to elicit the results, Pearson correlation coefficient was used and significance level was considered if p
    Results
    The results indicated a significant negative correlation between strength of spine extensor muscles and dynamic balance in anterior posterior direction (p=0.0001), while no significant correlation was shown between strength of spine extensor muscles and dynamic balance in media-lateral direction (p=0.29). In addition, there was a significant positive correlation between strength of spine extensor muscles and fear of falling (p=0.01).
    Conclusion
    Strength of spine extensor muscles is an effective factor to maintain balance at anterior-posterior direction and fear of falling.
    Keywords: Strength of spine extensor muscles. Dynamic balance, Fear of falling