فهرست مطالب

مطالعات کاربردی علوم زیستی در ورزش - پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه مطالعات کاربردی علوم زیستی در ورزش
پیاپی 8 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی مقرنسی، فرهاد شهامت نشتیفانی، محسن فوادالدینی، مریم بان پروری، جواد بیات، مهران حسینی صفحات 9-19
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده اند که کلستروم یا آغوز گاوی دارای خاصیت ضداکسایشی است اما تاکنون مطالعه ای که اثربخشی آن را بر آسیب ورزشی مورد ارزیابی قرار داده باشد یافت نشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات مصرف مکمل آغوز گاوی بر آسیب عضلانی ناشی از ورزش شدید اجرا گردید.
    روش تحقیق: 48 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به شش گروه مساوی تقسیم شدند گروه 1 (کنترل)، گروه 2 (ورزش هوازی)، گروه 3 (ورزش بی هوازی)، گروه 4 (مکمل بدون ورزش)، گروه 5 (مکمل با ورزش هوازی)، گروه 6 (مکمل با ورزش بی هوازی). پس از انجام 1 هفته ای بارگیری مکمل و تمرین، نمونه گیری خون از تمام موش ها انجام و سطح پلاسمایی آنزیم های LDH و CK توسط کیت های استاندارد و دستگاه اتوآنالایز تعیین گردید. داده ها با آزمون های آماری ANOVA و آزمون تعقیبی توکی در سطح 0/05>p تحلیل شد.
    یافته ها
    مقادیر پلاسمایی LDH (p=0/010) و CK (p=0/006) درگروه ورزش بی هوازی به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت. اختلاف معنی داری بین گروه ورزش هوازی و گروه کنترل در متغیرهای CK و LDH (p=0/86) وجود نداشت. موش های دریافت کننده مکمل و ورزش بی هوازی شدید (گروه 6) به طور معنی داری سطح CK و LDH کمتری در مقایسه با گروه ورزش بی هوازی بدون مکمل (گروه 3) داشتند (0/001=p)، نتایج نشان داد که بارگیری 7 روزه مکمل آغوز توانست افزایش سطوح CK و LDH ناشی از تمرین بی هوازی را در موش ها مهار نماید.
    نتیجه گیری
    مکمل آغوز با توجه به خواص ضداکسایشی، می تواند به عنوان یک مکمل ورزشی جهت کاهش آسیب های عضلانی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: کلستروم، ورزش، لاکتات دهیدروژناز، کراتین کیناز، موش صحرایی
  • شبنم زاهدی کیا، فرزاد ناظم صفحات 20-30
    زمینه و هدف
    وضعیت برنامه ایمن ورزشی، به توانایی فیزیولوژیکی و انگیزه افراد وابسته است. در این زمینه، برآورد مولفه شدت کار بر پایه مقیاس های روان تنی به ویژه در برنامه ریزی فعالیت های ورزشی بچه های ناشنوا حایز اهمیت است.
    روش تحقیق: 24 نوجوان ناشنوا با شاخص توده بدنی 3/5±19/9 کیلوگرم بر مجذور قد به متر و نارسایی شنوایی بالاتر از 80 دسی بل، پروتکل بیشینه کارسنجی را به همراه آنالیز گازهای تنفسی با روش مقیاس های درک فشار کار کلامی (BORG10) و تصویری (OMNI)، داوطلبانه اجرا کردند.
    یافته ها
    دو مقیاس BORG10 و OMNI هنگام فعالیت ورزشی درسطوح کار زیر بیشینه (0/002=r=0/73، p) و درمانده ساز (0/001=r=0/91، p)، همبستگی بالایی را نشان داد. اعتبار همزمان مناسبی از جنبه وابستگی میان این دو مقیاس روان تنی با متغیرهای تهویه دقیقه ای (0/45 و 0/41=r)، اکسیژن مصرفی (0/45 و 0/13=r) و درصد ضربان قلب ذخیره (0/38=r) هنگام فعالیت ورزشی زیر بیشینه مشاهده شد (0/05≥p).
    نتیجه گیری
    به دلیل مشکل برقراری تعامل بچه های ناشنوا با محیط اجتماعی بویژه هنگام فعالیت های بدنی، هر دو مقیاس تصویری و عددی درک شدت کار بدنی برای تنظیم تکالیف فیزیکی روزانه این بچه ها، از اعتبار ساختاری مناسب برخوردارند. با این حال، مقیاس تصویری شدت کار هنگام فعالیت ورزشی هوازی نزدیک بیشینه و درمانده ساز کار آمدتر است و می تواند برای مربیان ورزش هنگام شرکت هدفمند بچه های ناشنوا در برنامه ریزی فعالیت های بدنی هنگام اوقات فراغت یا مسابقات ورزشی قابل استفاده باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس درک فشار کار تصویری، پروتکل کار سنجی، دانش آموزان ناشنوا
  • بختیار ترتیبیان، بهمن ابراهیمی ترکمانی صفحات 31-41
    زمینه و هدف
    با توجه به نتایج محدود و متناقض مربوط به پاسخ شاخص های التهابی و آسیب عضلانی به فعالیت ورزشی شدید در نوجوانان، هدف از تحقیق حاضر بررسی پاسخ و رابطه بین برخی شاخص های التهابی و شاخص آسیب عضلانی در پسران 14 تا 16 سال در پاسخ به فعالیت ورزشی شدید بود.
    روش تحقیق: 24 پسر سالم 14 تا 16 سال در دو گروه تمرین (12 نفر) و کنترل (12 نفر) داوطلب شرکت در پژوهش شدند. آزمودنی های گروه تمرین، آزمون ورزشی فزاینده بالک را بر اساس پروتکل تعریف شده انجام دادند. جهت بررسی سطوح فیبرینوژن پلاسما، پروتئین واکنشیC و کراتین کیناز سرم از گروه تمرین در حالت پایه و 2 دقیقه بعد از اتمام آزمون ورزشی و از گروه کنترل در حالت پایه و 48 ساعت بعد از آن خونگیری به عمل آمد. جهت بررسی شاخص های مورد نظر از روش های آماری t زوجی و t مستقل و نیز ضریب همبستگی پیرسون و ضریب بتا در سطح معنی داری 0/05>p استفاده شد.
    یافته ها
    مقادیر فیبرینوژن پلاسما (0/01=p)، پروتئین واکنشی (0/01=p) و کراتین کیناز سرم (0/01=p) بلافاصله پس از فعالیت بدنی فراینده افزایش معنی داری یافتند. در بررسی ارتباط متغیرها، بین فیبرینوژن پلاسما با پروتئین واکنشیC سرم (0/675=p=0/016، r) و فیبرینوژن پلاسما با کراتین کیناز سرم (0/61=p=0/01، r) در گروه تمرین همبستگی معنی دار مثبت یافت شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه در نوجوانان شاخص های التهابی فیبرینوژن پلاسما و پروتئین واکنشیC سرم و شاخص آسیب عضلانی کراتین کیناز تحت تاثیر فعالیت ورزشی شدید هوازی افزایش می یابد که نشانگر وجود التهاب و آسیب عضلانی در پاسخ به فعالیت شدید می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های التهابی، آسیب عضلانی، پروتکل اصلاح شده بالک، پسران
  • منا حق شناس، فهیمه اسفرجانی، جلیل رئیسی، سید محمد مرندی صفحات 42-54
    زمینه و هدف
    کم آبی ناشی از ورزش و گرما پدیده ای رایج در میان ورزشکاران است که می تواند عملکرد و حتی سلامتی ورزشکار را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثرات کم آبی در شدت های متفاوت بر برخی عملکردهای فیزیولوژیکی و جسمانی زنان فعال بود. روش تحقیق: 10 نفر زن سالم فعال با میانگین سن: 6/24± 26/6 سال، قد: 5/20±163/20 سانتی متر، وزن 6/59±54/82 کیلوگرم و BMI 20/59 ±2/45 به صورت داوطلبانه در سه روز جداگانه در شدت های متفاوت یوهیدراسیون، دهیدراسیون خفیف و دهیدراسیون متوسط شرکت کردند. موقعیت دهیدراسیون با استفاده از ورزش و فشار گرمایی و کنترل مصرف مایعات ایجاد شد. توان بی هوازی، قدرت ایزومتریک و استقامت عضلانی اندام فوقانی و تحتانی در سه حالت اندازه گیری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده گردید و سطح معنی داری 0/05>p در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در حالت های دهیدراسیون خفیف و متوسط به ترتیب در توان بی هوازی کاهش معنی داری به میزان 7/37 درصد و 11/94 درصد، استقامت عضلانی اندام فوقانی 3/4 درصد و 17/44 درصد، استقامت عضلانی اندام تحتانی 2/66 درصد و 5/75 درصد، قدرت عضلانی اندام تحتانی 4 درصد و 11 درصد در مقایسه با یوهیدراسیون مشاهده شد. قدرت عضلانی اندام فوقانی در حالت دهیدراسیون متوسط 62/8 درصد نسبت به حالت یوهیدراسیون کاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عوامل جسمانی مثل توان بی هوازی، قدرت و استقامت عضلانی در شدت های خفیف نیز تحت تاثیر دهیدراسیون قرار گرفته و به صورت معنی داری کاهش می یابند.
    کلیدواژگان: دهیدراسیون، یوهیدراسیون، توان بی هوازی، قدرت عضلانی، استقامت عضلانی
  • محمدعلی سمواتی شریف، امیر افشاری، حجت الله سیاوشی، مریم کشوری صفحات 55-65
    زمینه و هدف
    هدف تمرینات ورزشی ایجاد سازگاری هایی در سطوح سلولی و بهبود عملکرد ورزشی است. اگر چه افزایش شدت تمرینات فراتر از میزان توانایی های فیزیولوژیکی ورزشکاران باشد، منجر به ایجاد سندرم بیش تمرینی می گردد. به همین منظور، مطالعه حاضر مقایسه اثر دو شیوه تمرینی بر روی برخی از نشانگرهای سیستم ایمنی ورزشکاران نوجوان را بررسی می کند.
    روش تحقیق: این پژوهش، روی 45 نفر از ورزشکاران نوجوان که به صورت تصادفی در سه گروه قدرتی، سرعتی و کنترل تقسیم شده بودند، انجام گرفت. گروه های تمرینی به مدت هشت هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه 90 دقیقه، تحت یکی از تمرینات قدرتی و سرعتی قرار گرفتند. متغیر های پژوهش (کورتیزول، تستوسترون و شمارش گلبول های سفید)، در ابتدا و 48 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرینی، اندازه گیری شد. برای بررسی تفاوت های درون گروهی داده ها، از آزمون تی همبسته و برای تفاوت های بین گروهی از آنالیز واریانس یک سویه با سطح معنی داری (0/05>p)، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج درون گروهی نشان داد، تمرین قدرتی (0/02=p) و سرعتی (0/04=p)، باعث کاهش معنی دار غلظت کورتیزول شد. اما افزایش غلظت تستوسترون تنها در گروه قدرتی معنی دار (0/05=p) بود. در بررسی واریانس گروه های تمرینی و کنترل تفاوت معنی دار مشاهده نشد. نتایج درون گروهی نسبت تستوسترون به کورتیزول در هر سه گروه، افزایش (0/05>p) داشت. اما نتایج بین گروهی تفاوت معناداری را در این نسبت در بین سه گروه، نشان نداد. تمرینات قدرتی و سرعتی، به طور معنی داری باعث افزایش لنفوسیت ها (001/0p=)، افزایش مونوسیت ها در گروه سرعتی (0/001=p)، و افزایش ایزوفیل ها در گروه قدرتی (0/05=p) شد. همچنین کاهش نوتروفیل ها در دو گروه قدرتی (0/03=p) و سرعتی (0/01=p) مشاهده شد. در بررسی واریانس گروه های تمرینی و کنترل نیز تفاوت معنی دار در نوتروفیل ها و لنفوسیت ها مشاهده شد (0/05=p).
    نتیجه گیری
    تغییرات مشاهده شده در نشانگرهای سیستم ایمنی، نشان دهنده آن است که استفاده از هر دو نوع برنامه های تمرینی، می تواند در بهبود سازگاری های آنابولیکی و سیستم ایمنی سودمند باشد.
    کلیدواژگان: تمرینات سرعتی، تمرینات قدرتی، تستوسترون، کورتیزول، گلبول های سفید خونی
  • زینت ابراهیمی، پریوش پیرکی، محمدرضا رمضان پور، مظفر یکتایار صفحات 66-76
    زمینه و هدف
    آپوپتوزیس برای تنظیم سیستم ایمنی و به ویژه لنفوسیت ها و یا کاهش خطر شروع پاسخ های ویرانگر بسیار مهم می باشد؛ از این رو هدف از این پژوهش بررسی تاثیر یک جلسه فعالیت وامانده ساز بدنبال هشت هفته تمرین قدرتی بر میزان آپوپتوزیس لنفوسیتی زنان غیر فعال بود.
    روش تحقیق: در این پژوهش، 24 دانشجوی زن غیر ورزشکار به صورت تصادفی انتخاب و به دو گروه مساوی تجربی و کنترل به ترتیب با میانگین سنی 0/9±21/7 و 0/9±20/58 سال تقسیم شدند. گروه تجربی، هشت هفته تمرین قدرتی را انجام دادند. سپس هر دو گروه یک جلسه فعالیت وامانده ساز را تا سرحد خستگی اجرا نمودند. نمونه خون قبل و بعد از هشت هفته، بلافاصله پس از تمرین وامانده ساز و 24 ساعت بعد جمع آوری شد. برای بررسی تغییرات برون گروهی و درون گروهی به ترتیب از آزمون تحلیل واریانس دو عاملی و اندازه گیری های مکرر استفاده شد (0/05>p).
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد، بین میزان آپوپتوزیس لنفوسیتی دو گروه تفاوت معنی دار وجود داشت. میزان آپوپتوزیس در گروه کنترل بعد از یک جلسه فعالیت وامانده ساز افزایش معنی دار نشان داد (0/001=p) و با گذشت 24 ساعت پس از فعالیت همچنان بالا بود و کاهش معنی داری پیدا نکرد (0/496=p). میزان آپوپتوزیس در گروه تجربی بعد از هشت هفته تمرین نسبت به مقادیر اولیه تفاوت معنی دار داشت (0/000=p)، اما پس از یک جلسه فعالیت این تغییرات معنی دار نبود و 24 ساعت پس از فعالیت، منجر به کاهش معنی دار آپوپتوزیس در گروه تجربی و کاهش غیرمعنی دار در گروه کنترل شد (0/020=p).
    نتیجه گیری
    تفاوت در میزان آپوپتوزیس گروه ها نشان دهنده تاثیر مثبت فعالیت بدنی بر تقویت سیستم ایمنی بدن است. لذا احتمالا می توان از تاثیر ورزش بر آپوپتوزیس سلول های سرطانی سود جوست و سلامت افراد جامعه را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: فعالیت وامانده ساز، تمرین مقاومتی، آپوپتوزیس، لنفوسیت ها
  • فاطمه فانی، آسیه عباسی دلویی، احمد عبدی صفحات 77-88
    زمینه و هدف
    آپلین توسط بافت چربی ترشح می شود و نقش مهمی در فرآیندهای التهابی ایفا می کند و به نظر می رسد به عنوان یک سایتوکاین ضد التهابی عمل می کند. هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثر هشت هفته تمرین استقامتی و مهار کننده نیتریک اکساید بر آپلین بافت چربی، گلوکز و انسولین در موش های صحرایی نر سالمند بود.
    روش تحقیق: به همین منظور 24 سر رت نر با نژاد ویستار 22 ماهه از انستیتو رازی خریداری و به مرکز تحقیقات منتقل شدند که به صورت تصادفی به چهار گروه کنترل، تمرین، مهارکننده و مهارکننده-تمرین تقسیم شدند. دوره تمرینی به مدت 8 هفته اجرا شد که هر هفته 5 روز و شدت تمرین 80-75 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی بود. گروه مهارکننده- تمرین همراه با دوره 8 هفته ای تمرینات، به صورت محلول با آب آشامیدنی به مقدار 0/75 اختلاف معنی داری میلی گرم/ میلی لیتر (معادل 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن موش ها در روز) L-NAME دریافت کردند. گروه مهارکننده طی دوره تنها مکمل دریافت نمودند. تمامی رت ها 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی و بعد از 24 ساعت ناشتایی کشته و نمونه های بافت چربی جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی در سطح معنی داری 0/05>p انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هشت هفته تمرین استقامتی موجب افزایش معنی دار سطح آپلین در بافت چربی رت های نر سالمند شد (0/000=p). با این وجود، تغییری در سطوح گلوکز (0/157=p) و انسولین (0/832=p) پس از دوره تمرینات استقامتی در گروه ها مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین استقامتی می تواند سطح آپلین بافت چربی را مستقل از انسولین و گلوکز افزایش دهد. بنابراین احتمالا تمرین استقامتی بتواند در کنترل وضعیت التهابی آزمودنی های سالمند نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، مهار کننده نیتریک اکساید، آپلین بافت چربی، موش های صحرایی نر سالمند
  • مهدی قادریان، غلام علی قاسمی، وحید ذوالاکتاف صفحات 89-102
    زمینه و هدف
    کف پا از بخش های بسیار فعال در فعالیت های جهشی مانند طناب زنی بوده و با سطح اندک خود، نقش مهمی در حفظ تعادل ایفا می کند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر 12 هفته تمرینات طناب زنی بر کنترل پاسچر، تعادل ایستا و پویای دانش آموزان پسر 13-10 ساله دارای کف پای صاف بود.
    روش تحقیق: جامعه آماری این مطالعه نیمه تجربی 450 نفر از دانش آموزان پسر 10 تا 13 ساله بخش جرقویه سفلی بودند. پس از ارزیابی اولیه با دستگاه پدسکوپ (کیفی) و سپس اندازه گیری با اسکنر کف پا (کمی) و شاخص استاهلی، تعداد 30 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفری تجربی و کنترل تقسیم شدند. جهت اندازه گیری کنترل پاسچر از دستگاه فوت اسکن استفاده و تغییرات مرکز فشار در کف پاها به مدت 20 ثانیه ثبت گردید. تعادل ایستا با آزمون لک لک و تعادل پویا با آزمون تعادل Y ارزیابی گردید. آزمودنی های گروه های تجربی به مدت 12 هفته، هر هفته سه جلسه 45 دقیقه ای در یک پروتکل تمرین طناب زنی شرکت کردند. در طی این مدت آزمودنی های گروه کنترل در هیچ برنامه فعالیت بدنی منظمی شرکت نداشتند. داده ها با روش های آزمون t مستقل و تحلیل واریانس ترکیبی در سطح معنی داری 0/05>p تحلیل آماری شد.
    یافته ها
    تغییرات درون گروهی (پس آزمون نسبت به پیش آزمون) و همچنین اثرات تعاملی (نوبت آزمون×گروه) در تمام متغیرها معنی دار بود (0/001>p) ولی تفاوت های بین گروهی تنها در متغیر تعادل ایستا معنی دار بود (0/01>p).
    نتیجه گیری
    تمرینات طناب زنی تمریناتی مفید جهت بهبود تعادل ایستا، پویا و کنترل پاسچر افراد دارای کف پای صاف منعطف است. از این رو استفاده از این تمرینات در کنار سایر روش های بهبود تعادل و کنترل پاسچر، به این افرادی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تمرینات طناب زنی، پای صاف، ثبات پاسچر، تعادل ایستا، تعادل پویا
  • شیما سلیمانی، حسن دانشمندی، ناهید خوش رفتار یزدی صفحات 103-113
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل بروز صدمات ورزشی، ضعف عضلانی و یا عدم توازن نیروی عضلانی می باشد. با توجه به اینکه ورزش والیبال فعالیتی است که سرشار از پرش و فرود با یک پا می باشد، در پژوهش حاضر به مقایسه نسبت قدرت عضلات آگونیست به آنتاگونیست و دامنه حرکتی ران در والیبالیست ها و افراد غیر ورزشکار پرداختیم.
    روش تحقیق: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقایسه ای بود. 30 زن والیبالیست با میانگین سنی 2/58±21/40 سال و 30 زن غیر ورزشکار با میانگین سنی 1/13±22/63 سال به صورت هدفمند انتخاب شدند. اندازه گیری قدرت عضلات توسط قدرت سنج دستی و دامنه حرکتی مفصل ران توسط انعطاف سنج لیتون انجام شد. پس از مشخص شدن طبیعی بودن توزیع داده ها از آزمون تی مستقل و همبسته برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. سطح آلفای کوچکتر مساوی 0/05 سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مقایسه نسبت قدرت عضلات آگونیست به آنتاگونیست پای برتر و غیر برتر، تنها در نسبت قدرت چرخش دهنده داخلی به خارجی (0/005=p) و اکستنشن به فلکشن ران (0/001= p) والیبالیست ها تفاوت معنی داری وجود داشت. از طرفی در مقایسه ی نسبت های فوق در پای برتر و غیر برتر بین گروه ها، تنها در نسبت قدرت عضلات چرخش دهنده داخلی به خارجی پای برتر تفاوت معنی داری مشاهده شد (0/005=p). همچنین تفاوت دامنه حرکتی پای برتر و غیر برتر، در حرکت فلکشن (0/006=p) و چرخش خارجی ران (0/026= p) والیبالیست ها معنی دار شد. در دو گروه دامنه حرکتی پای برتر کمتر از پای غیر برتر بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، ماهیت والیبال در استفاده بیشتر از پای برتر، می تواند منجر به عدم تعادل نسبت قدرت عضلات و دامنه حرکتی مفصل ران بین دو اندام شود که باعث آسیب در مفاصل اندام تحتانی می شود. بنابراین در راستای پیشگیری از عدم تعادل، به کار گیری یکسان هر دو اندام به ورزشکاران، درمانگران و مربیان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آگونیست و آنتاگونیست، دامنه حرکتی، قدرت
  • مهسا حکیمی پور، رضا رجبی، هومن مینونژاد، امین رضا سلطانی صفحات 114-122
    زمینه و هدف
    اندازه گیری قوس داخلی پا به عنوان مهم ترین مرجع برای مشخص کردن ناهنجاری های پا و پیگیری روند درمان به شمار می رود و استفاده از شاخص های اثر پا به عنوان متداول ترین روش برای ارزیابی قوس داخلی پا شناخته می شود. این مطالعه با هدف بررسی پایایی جعبه عکسبرداری کف پا در اندازه گیری منتخبی از شاخص های اثر پا انجام شده است.
    روش تحقیق: طراحی جعبه عکسبرداری کف پا با دوربین و بر اساس تکنیک پردازش تصویر می باشد. به منظور تعیین پایایی وسیله جدید تعداد 30 آزمودنی زن و مرد به صورت تصادفی با میانگین سنی 3/08±25/33 سال، وزن 9/60±61/53 کیلوگرم، قد 9/16±168/23 سانتی متر و شاخص توده بدنی 2/32±21/70 از میان جامعه آماری انتخاب شدند. اندازه گیری شاخص های اثر پا 3 روز متوالی تکرار شدند. برای تعیین پایایی جعبه عکسبرداری کف پا از ضریب همسانی درونی (ICC) و خطای استاندارد اندازه گیری (SEM) در سطح معنی داری 0/05>p استفاده گردید.
    یافته ها
    ضریب همسانی درونی بین 3 بار اندازه گیری در تمامی شاخص ها بسیار قوی (عالی) بود. بیشترین پایایی مربوط به شاخص استاهلی (0/96=ICC) و سپس به ترتیب شاخص قوس (0/95=ICC)، شاخص چیپائوکس اسمیراک (0/95=ICC) و شاخص اثر پا (0/94=ICC) بود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان دادند که جعبه عکسبرداری کف پا در سنجش شاخص های رایج اثر پا وسیله ای پایا می باشد؛ لذا استفاده از این وسیله برای اندازه گیری دقیق و سریع شاخص های اثر پا در مراکز درمانی و تحقیقاتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پایایی، قوس طولی داخلی، شاخص های اثر پا
  • حسین صادقی ده چشمه، احسان طسوجیان، علیرضا امیدی صفحات 123-135
    زمینه و هدف
    تقویت عوامل موثر در حفظ تعادل می تواند به عنوان یک راهبرد اساسی در درمان مشکلات تعادلی سالمندان باشد و تحریک گیرنده های لمس و فشاری پوست، عضلات و کپسول می تواند به بهبود حس عمقی مفصلی و در نتیجه به ثبات عملکردی مفصل کمک کند، هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر هشت هفته ماساژ رفلکسولوژی کف پا بر تعادل و خطای حس عمقی مفصل مچ پای مردان سالمند می باشد.
    روش تحقیق: راهبرد این تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح کاربردی پیش آزمون – پس آزمون با دو گروه آزمایش– کنترل است. نمونه آماری این تحقیق را 30 نفر از سالمندان مرد سالم واقع در شهرستان فارسان با دامنه سنی 60 تا 80 سال از بین 100 مرد سالمند تشکیل دادند و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفر آزمایش با میانگین سنی (7/93 ± 76/58) سال که تمرینات رفلکسولوژی را انجام دادند و 15 نفر کنترل با میانگین سنی (6/27 ±77/64) سال، تقسیم شدند. میزان خطا در بازسازی زوایای مفصلی مچ پا در حرکت های اینورشن و اورشن و زمان تعادل ایستا و پویای هر دو گروه در پیش ازمون و پس آزمون اندازه گیری شد. گروه مداخله رفلکسولوژی کف پا را در مدت 30 دقیقه روی هر دو پا (برای هر پا 15 دقیقه) و طی هشت هفته و هر هفته 3 جلسه انجام دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t وابسته و t مستقل در سطح معنی داری 0/05>α انجام شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون تی مستقل قبل از مداخله تفاوت معنی داری بین دو گروه از لحاظ میانگین میزان خطا در بازسازی زوایای مفصلی و تعادل ایستا و پویا نشان نداد (0/05p).
    نتیجه گیری
    از یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که رفلکسولوژی کف پا می تواند سبب بهبود تعادل ایستا و پویا و حس عمقی مفصل مچ پای مردان سالمند شود.
    کلیدواژگان: سالمند، حس عمقی، رفلکسولوژی، کف پا، مچ پا
|
  • Mehdi Mogharnasi, Farhad Shahamat-Nashtifani, Mohsen Foadoddini, Maryam Banparvari, Javad Bayat, Mehran Hosseini Pages 9-19
    Background And Aim
    Previous studies indicated that bovine colostrum (BC) has antioxidant activity, but the beneficial effects of BC on strenuous exercise oxidative damage is remaining unclear. Thus, this study examined the effects of BC on exercise-induced muscle damage in rats.
    Materials And Methods
    Forty-eight male Wistar rats randomly divided into 6 equal groups as: Group 1 (control), Group 2 (aerobic exercise), Group 3 (anaerobic exercise), Group 4 (supplements without exercise), Group 5 (supplements with aerobic exercise), Group 6 (supplements with anaerobic exercise). After pretreating of BC, the blood sample from each group was taken in order to measure the levels of lactate dehydrogenase (LDH) and creatine Kinase (CK). The data were analysed by ANOVA and Tukey test and significant level was set at p
    Results
    The plasma levels of LDH (P=0.010) and CK (P=0.006) significantly increased in anaerobic exercise group in comparison with control group. There was no significant difference between aerobic exercise group with the control (P=0.86). The mice were supplemented with exercise and anaerobic exercise extreme (Group 6) was significantly lower CK And LDH levels compared to anaerobic exercise group without supplementation (group 3) had (P=0.001). The results revealed that BC pretreatment significantly prevented LDH and CK increasing induced by strenuous exercise oxidative damage in rats.
    Conclusion
    colostrum supplement due to its antioxidant properties can be considered as a sports supplement and recommended to reduce muscle damage.
    Keywords: Bovine colostrum, Exercise, Lactate Dehydrogenase, Creatine Kinase, Rat
  • Shabnam Zahedi Kia, Farzad Nazem Pages 20-30
    Background And Aim
    Theconditions of a safe exercise program, depends on the physiological and motivational abilities of individuals. Furthermore, the estimated prominent component of the intensity of physical activity is very important, especially for deaf children.
    Materials And Methods
    24 deaf adolescences aged 12 to 18 years, with a hearing impairment greater than 80 DB, and a mean BMI of (19.9 ± 3.5 Kg/m2), voluntarily performed the aerobic maximal protocol along with analysis of respiratory gases with the verbal BORG10 and visual OMNI perceived exertion scales.
    Results
    Construct validity showed a significant correlation between BORG10 and OMNI scales during submaximal ergometery (R=0.73, P=0.002), and high significant correlation also found during an exhaustive exercise (R=0.91, P=0.001). on the other hand, moderate correlation was observed for accectable concurrent validity with respet to relationship among two the psychosomatic scales and physiological indexes (HRR, VO2, VE) during the submaximal ergometery.
    Conclusion
    Because, to communicate and interaction problems in deaf children with the social environment especially during a physical activity, both analog and numerical Perceived Exertion scales have optimization construct validity to adjust the various daily physical tasks. Visual Perceived Exertion Scale is also more efficient during an exhaustive and relatively maximal aerobic ergometery and can be used during attending targeted deaf children to develop physical activity during leisure time or sports events planning for coaches.
    Keywords: Visual Perceived Exertion scale, Ergometery protocol, Deaf student
  • Bakhtyar Tartibian, Bahman Ebrahimi Torkamani Pages 31-41
    Background And Aim
    Based on the limited and inconsistent results in regarding to the effects of intense exercise on inflammatory markers and muscle damage in adolescents, the aim of this study was to examine the response and relationship between some inflammatory markers and muscle damage in 14-16 years old boys in response to incremental physical activity.
    Materials And Methods
    Twenty-four healthy 14-16 years old boys volunteered and divided in two groups as exercise (n=12) and control (n=12) groups. The exercise group performed incremental modified Balke protocol physical activity, according to the defined protocol. In order to examine the levels of plasma fibrinogen, Serum CRP and CPK blood samples were collected in baseline and immediately 2 minutes after incremental physical activity in trained group and also in baseline and 48 hours later in the controls group. To statistical analysis the dependent t-test, independent t-test, Pearson's correlation coefficient and beta coefficient were used and the significant level set at p
    Results
    Serum CRP (p=0.01), CPK (p=0.01) and plasma fibrinogen (p=0.01) levels significantly increased immediately after intense exercise in the exercise group (p
    Keywords: Inflammatory markers, Muscle damage, Modified balke protocol, Boys
  • Mona Haghshenas, Fahimeh Esfarjani, Jalil Reisi, Sayed Mohammad Marandi Pages 42-54
    Background And Aim
    Dehydration due to exercise and heat is a regular issue among athletes that can affect an athlete's performance and even health. This study aimed to identify the effects of different hydration intensity on some of physiological and physical functions in active women.
    Materials And Methods
    Ten healthy active women with an average age: 26.6±6.24 years, Height: 163.5 ± 20. 20cm, weight 54.6 ± 89. 59kg and BMI 20. 59 ± 2. 45kg/m2 voluntarily participated in three separate days at different intensity euhydration , mild and moderate dehydration. Dehydration situation provided by exercise, heat stress and water consumption. Anaerobic power, upper and lower body muscular strength and endurance were measured in three conditions. To analyse the data the repeated measure variance were used and the significance level was considered at p
    Results
    At mild and moderate dehydration situations significant reduction were observed as compare to euhydration situation including; in anaerobic power 7.37 per cent and 11.94 per cent, upper body muscular Endurance 3.4 per cent and 17.44 per cent, lower body muscular endurance 2.66 per cent and 5.75 per cent, lower body muscular strength 4 per cent and 11 per cent respectively. Upper body muscular strength in moderate dehydration as compared to euhydration situation also 8.62 per cent decreased.
    Conclusions
    It seems that some physical factors such as anaerobic power, muscular strength and endurance, also in mild intensities may be significantly reduced by dehydration.
    Keywords: Dehydration, Euhydration, Anaerobic power, Muscular strength, Muscular endurance
  • Mohammadali Samavati Sharif, Amir Afshari, Hojatolah Siavoshy, Maryam Keshvary Pages 55-65
    Background And Aim
    The aim of exercise training is the cellular level amenities and development of athletic performance. Although, increase of workout intensity more than of physiological capabilities of athletes, will lead to overtraining syndrome. In this regard, this study investigated two training methods on some of immune system biomarkers in young athletes.
    Materials And Methods
    This study was carried out on 45 adolescent athletes that were randomly divided into three groups of strength, speed, and control. The exercise groups were performed one of the strength or speed training for 8 weeks, three times a week, and 90 minutes per session. Research variables (cortisol, testosterone, and white blood cell count) were measured at baseline and 48 hours after the last training session. Data were analyzed by paired sample t-test for within group different and one-way analysis of variance (ANOVA) for between group different (p
    Results
    The results showed that eight weeks of strength (p=0.02) and speed (p=0.004) training, significantly decreased cortisol and testosterone concentrations. But, testosterone concentration significantly increased only in strength training. Moreover, the identification of the variance in exercise and control groups showed no significant difference (p>0.05). The within group results showed that free testosterone/cortisol ratio significantly increased in all three groups (p
    Conclusion
    The changes in biomarkers of immune system showed that both of this exercise training (strength & speed) can be useful for immune system and anabolic adaptations.
    Keywords: Speed Training, Strength Training, Testosterone, Cortisol, White Blood Cell (WBC)
  • Zeenat Ebrahimi, Parivash Piraki, Mohammad Reza Ramezanpour, Mozafar Yektayar Pages 66-76
    Background And Aim
    Apoptosis is extremely important to regulate the immune system, particularly lymphocytes or reduce the risk of starting a devastating responseº therefore; the purpose of this study was to investigate the effects of exhaustive exercise after eight-week resistance exercise on lymphocyte apoptosis in inactive women.
    Materials And Methods
    24 healthy inactive women were randomly divided into experimental and control groups with average 21.7 ± 0.9 and 20.58 ±0.9 ages respectively. The experimental group completed eight-week resistance training. Moreover, one exhaustive exercise session was performed for both groups. Blood samples were collected immediately before and after training period, after exhaustiveexercise, and 24 hours later. Statistical analyzing between groups was analyzed by one-way ANOVA, and changes within groups were measured by ANOVA with repeated measures (p>0.05).
    Results
    Significant differences were observed between two groups in lymphocytes apoptosis. Apoptosis increased significantly after an exhaustive exercise in control group (p=0.001), and also, after 24 hours of activity was still high (p=0.496). Lymphocyte apoptosis was significantly differed after eight-week of practice in experimental group (p=0.000). However, these changes were not significant after one session of exhausting exercise, After 24 hours of activity, and it lead to apoptosis decrease significantly in experimental group, although, control group was not showed a significant reduction (p=0.020).
    Conclusion
    resistance training had positive effect on the ability of immune system in order to face intensive exercise. It is possible that resistance exercise may have beneficial effect on cell apoptosis and it could improve public health.
    Keywords: Exhaustive Exercise, Resistance Training, Apoptosis, Lymphocytes
  • Fatemeh Fani, Asieh Abbassi Daloii, Ahmad Abdi Pages 77-88
    Background And Aim
    Apelin that is secreted by adipose tissue plays an important role in the inflammation process and it seems could be considered as an anti-inflammatory cytokines. The aim of this study was to determine the effect of 8 weeks of endurance training and L-NAME on Apelin in adipose tissue, glucose and insulin in elderly male’s rats.
    Materials And Methods
    For this purpose, 24 vistar elderly rats with average 22 months old purchased from Razi Institute and transferred to Research Center, they randomly divided into four groups as: control, training, L-NAME, training and L-NAME. Training protocol performed for 8 weeks and 5 days a week with 75-80 VO2max. Inhibitor-training Group with 8-week training period, were given the solution to the drinking water 75/0 mg / ml (100 mg kg mice per day) L-NAME. Inhibitors Group during the period received only supplement. All rats were killed 72 hours after the final training session and after 24 hours of fasting adipose tissue samples were collected and kept in -80 Celsius degree. Also, Data was analyzed with One way ANOVA and Tucky in p
    Results
    The results showed that the eight weeks of endurance exercise significantly increased the level of apelin in adipose tissue of older male rats (p=0.000). However, no changes was observed in the levels of glucose (p=0.157) and insulin (p=0.832) after endurance training in groups.
    Conclusion
    It seems that endurance training can increase the levels of apelin in adipose tissue independently of insulin and glucose. So probably endurance training could have a role in control inflammatory condition in elderly subjects.
    Keywords: Endurance training, L-NAME, Apelin in adipose tissue, Elderly male rats
  • Mehdi Ghaderiyan, Gholam Ali Ghasemi, Vahid Zolaktaf Pages 89-102
    Background And Aim
    The plantar foot is a very active part during leap activities such as jumping rope and with his small plane has important role in balancing. The aim of this study was to evaluate the effects of 12 week of rope jumping on postural control, static and dynamic balance in 10 to13 years’ old boy students with flat foot.
    Materials And Methods
    The population of this semi-experimental study was including of 450 boy students 10 to 13 years old of Jarghoyeh sofla. After the initial evaluation by the Pedescope (qualitative) and then measurement by foot scanner and Staheli index (quantitative), 30 students were selected as sample research and randomly divided into experimental and control groups (Each group 15 cases). For measurement the postural control, the foot scan device was used and changes in feet center of pressure was recorded for 20 seconds. Static balance with stork stand balance test and dynamic balance with Y balance test was assessed. Subjects in the experimental group exerted of 12 weeks in jumping rope training; three times per week for 45 minutes. The control group subjects did not perform any regular physical activity program in this time. Data were statistically analyzed by independent t test and Mixed ANOVA and significance level was set as p
    Results
    The within subject changes (posttest than pretest) and also the Interaction effect (Testing times*group) in all variables were signified (p
    Conclusion
    jumping rope trainings are useful exercises to improve static and dynamic balance and postural control in patients with flexible flat foot. So use these trainings along with other methods to improve balance and postural control, recommended for these Individuals.
    Keywords: Rope Jumping Training, Adolescents, Postural Control, Static Balance, Flat Foot
  • Shima Soleimani, Hassan Daneshmandi, Nahid Khoshraftar Yazdi Pages 103-113
    Background And Aim
    Muscle weakness or muscle imbalance is one of the causes of sports injuries. Since volleyball is an activity with a lot of jumping and landing with one foot, in this study aimed to discuss the comparison of strength ratio of agonist to antagonist muscles and range of motion of the hip in volleyball players and non-athletes.
    Materials And Methods
    30 female volleyball players with mean age 21.40±2.58 years and 30 female non-athletes with mean age 22.63±1.13 years were selected. Manual Muscle Test (MMT) and flexibility Leighton gauge were used for measuring the muscles strength and the range of motion of hip respectively. After determining the normal distribution of data, T-test was used to analyze the data. The significance level was considered at p≤0.05.
    Results
    the results showed the significant differences in ratio of internal to external rotators (p=0.005) and also extensor to flexors (p=0.001) muscles in both dominant and non-dominant legs. Moreover, the comparison between dominant and non-dominant legs between groups, only the ratio of internal to external rotator muscles was significant (p=0.005). The differences between range of motion of dominant and non-dominant legs in flexion (p=0.006) and external rotation (p=0.026) was significant that it was lower in dominant leg than the non-dominant one.
    Conclusion
    The results showed, the use of dominant leg in volleyball, can lead to an imbalance of muscle strength and range of motion in the hip between two limbs that could lead to create damage to the joints of the lower extremities. So, in order to prevent imbalance, applying the same training on the both limbs in athletes, can be recommended.
    Keywords: Agonists, Antagonists, Range of motion, Strength
  • Mahsa Hakimipour, Reza Rajabi, Hooman Minoonejad, Amin Reza Soltani Pages 114-122
    Background And Aim
    Measuring medial longitudinal arch of the foot is considered as the most important reference to identify foot disorders and to follow up treatment procedure and using footprint indexes is known as the most common method to evaluate medial longitudinal arch of foot. The aim of this study was to determine the reliability of Foot Photo Box in measuring selected footprint indexes.
    Materials And Methods
    Design of Foot Photo Box was set based on a camera and image processing technique .In order to determine the reliability of the new device, 30 male and female subjects with the average age 25.33±3.08 years, the weight 61.53±9.6 Kg, the height 168.23±9.16 cm and the body mass index 21.70±2.32 were randomly selected among the statistical population .Measurement of the footprints were repeated for 3 continuous days. To determine the reliability of the foot photo box, interclass Correlation Coefficient (ICC) and standard error of measurement (SEM) were used and significant level set at p
    Results
    Interclass correlation coefficient between the 3 measurements of all footprint indexes was very strong (high). Staheli index was the most reliable index (ICC=0/96), and further the arch index (ICC=0.95), chippaux-smirak index (ICC=0.95), and footprint index (ICC=0.94) also can be considered as a reliable one.
    Conclusion
    Results of this research showed that Foot Photo Box is a reliable devise in measuring common footprint indexes; therefore using this device is suggested for accurate and rapid measurement of footprint indexes in clinical and research centers.
    Keywords: Reliability, Medial longitudinal arch, Footprint indexes
  • Hossein Sadeghi Dehcheshme, Ehsan Tasoujian, Ali Reza Omidi Pages 123-135
    Background And Aim
    Improving the affective factors of balance could be a critical procedure in managing the elderly's balance dysfunction. The goal of this study was to determine the effect of eight weeks foot reflexology on balance and ankle joint proprioception error in elderly men.
    Materials And Methods
    This semi-empirical study was designed as pretest - post-test with two empirical - control groups. The sample of study were 30 healthy elderly men, aged 60 to 80 years and located in the Farsan, selected among 100 elderly men. The subjects were randomly divided into two groups included empirical group (15 man) with mean age 76.58±7.93 (years) and exercising reflexology and control group (15man) with mean age 77.64±6.27 (years). The amount of error in the reconstruction of the ankle joint angles in inversion and eversion and static and dynamic balance time was measured in pre test and post test of each group. Intervention group was performed 30 minutes reflexology foot in both feet (for each foot 15 minutes) and 3 sessions per week during eight week. Data was analyzes using paired and independent t test at significant level of p
    Results
    The results showed that there was no significant difference between the two group's error average in reconstructing of the joint angles before the intervention. The results of an independent t-test showed that there was no significant difference between the two group's error average in reconstructing joint angles before the intervention (p>0.05). However, after the intervention it has been shown that there was significant difference in error average and static and dynamic of the empirical group than the control group (p
    Conclusion
    Based on findings of this study it can be concluded that foot reflexology may improve static and dynamic balance and ankle proprioception in elderly men.
    Keywords: Elderly, Proprioception, Reflexology, Foot, Ankle