فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 10 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید هاشم آقاجری*، بهرنگ صدیقی، بهزاد کریمی صفحه 1
    در تاریخ میانه ایران، باورمندان مسلمان با اتکا به روایات منتسب به ائمه ی معصومینعلیهم السلام معتقد به یک نظام پزشکی متفاوت بودند. هدف اصلی نویسندگان این مقاله، روشن کردن ابعاد گفتمان پزشکی مذهبی در ایران در سده های میانه بوده است. نویسندگان با رویکردی تحلیلی و با اتکا به منابع دست اول و نسخه های خطی، داده های تاریخی درباره ی این موضوع را بررسی کرده اند. شاید بتوان یکی از بزرگ ترین دستاوردهای این مقاله را بررسی چگونگی مفصل بندی گفتمان پزشکی مذهبی و همچنین ارتباط آن با گفتمان پزشکی «علمی» ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: تاریخ میانه ایران، پزشکی مذهبی، پزشکی علمی، پزشکی عامیانه
  • حسن باستانی راد* صفحه 29
    پایتخت رکن اساسی در امور اقتصادی، سیاسی، اداری، و حتی فرهنگی و اجتماعی در تاریخ ایران بوده و عوامل گوناگون، ساختار و نظام اداری پایتخت را شکل می داده است. علاوه بر ویژگی های جغرافیایی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، ژئوپلیتیکی و اداری کشور، شهرها نیز بنا به دلایل گوناگونی برای دوره ای کوتاه یا بلند، مقام پایتختی خود را به تجربه می گذاشتند، اما حکومت ها نیز تحت تاثیر عواملی چند در انتخاب، توسعه و ساخت و ساز پایتخت ها و البته در مقیاس ها و ویژگی های گوناگون نقش مهمی داشتند. سلجوقیان به تعبیری قلمرو جغرافیایی ایرانشهر (ایران زمین) را در دوره ی اسلامی به خطوط دوره ی باستانی آن نزدیک کردند؛ قلمرو وسیع؛ همانند دوره ی هخامنشیان، لزوم تمرکز قدرت در پایتختی بزرگ به عنوان مرکز اصلی حکومت و پایتخت های توامان دیگر را به سان مراکز کوچک قدرت در پی داشت. نیشابور، ری، اصفهان، مرو، قونیه، کرمان، همدان، یزد و شیراز همراه با چندین شهر دیگر مرکز حکومت و اقتدار سلجوقیان بزرگ، سلاجقه ی آناتولی، قاوردیان (سلاجقه ی کرمان) و اتابکان بودند. نظام اداری دوره سلجوقیان مبدع و ادامه دهنده ی شیوه هایی در اداره ی این مراکز قدرت بودند. آنان هم با بهره گیری از سنت ها و نظام پایتختی در ایران که میراث باستانی آن از طریق حکومت هایی چون آل بویه به سلجوقیان رسیده بود و هم با روش توزیع قدرت در پایتخت ها، توامان با اقتدار پایتخت بزرگ و باشکوهی چون اصفهان، نظام پایتختی خود را سامان دادند.
    این مقاله بر آن است تا نظام پایتختی ایران در عصر سلجوقی را با تاکید بر پایتخت های چندگانه ی سلاجقه ی کرمان مورد بررسی قرار دهد تا عوامل و الگوهای انتخاب، توسعه ی کالبدی و رشد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، اداری سیاسی و اهمیت و جایگاه شهرها را در آن دوره از منظر نظام پایتختی تحلیل کند.
    کلیدواژگان: نظام پایتختی، پایتخت های سلجوقیان، میراث پایتخت، کرمان
  • زهرا علیزاده بیرجندی*، زهرا نادی صفحه 49
    بانک شاهنشاهی ایران که پس از امتیاز رویتر تاسیس شد، شعبات متعددی را در شهرهای مختلف ایران دایر نمود. از زمان تاسیس شعب بانک شاهی انگلیس در شهرهای ایران، میان بانک و طبقات گوناگون اجتماعی مراوداتی وجود داشت که نوع این مراودات بر اساس شان طبقاتی و موقعیت افراد متفاوت بوده است. یکی از این شعب، بانک شاهی بیرجند می باشد. با تاسیس این شعبه ی بانک در بیرجند، امور تجاری بازرگانی و مبادلات مالی اعتباری این منطقه بر عهده ی این موسسه قرار گرفت. در همین راستا، روابط این شعبه با سه قشر حاکمان محلی، تجار و مردم عادی شکل گرفت. این بانک در کنار روابط دوستانه با حکام و کارگزاران این منطقه، امور مالی و اعتباری این افراد را در دست داشت و کالاهای سفارشی آنان را نیز تامین می کرد و در مقابل تامین مستحفظ و امنیت روسا، کارمندان و کاروان های بانک بر عهده ی حاکم محلی بود. این بانک هم چنین، بسیاری از نقل و انتقالات امور نقدی و غیر نقدی تجار و مردم عادی را نیز با شعبه های دیگر بر عهده داشت. افزون بر این روابط اعتباری، بانک گاهی به عنوان واسطه در اختلافات شخصی، ملکی و مالی که میان مردم و حکام رخ می داد، دخالت می کرد. این مقاله به بررسی و تحلیل مناسبات بانک با (امرای محلی، تجار، مردم عادی) و ارزیابی عوامل موثر در این تعاملات اختصاص دارد.
    کلیدواژگان: بانک شاهی انگلیس، بیرجند، اف، هیل، حاکمان محلی، تجار، مناسبات مالی و اعتباری
  • فهیمه فرهمندپور*، سید احمدرضا خضری، محبوبه فرخنده زاده صفحه 81
    در دیوان قضایی دولت عباسی دو بخش مجزا وجود داشت؛ سازمان قضا که با نظارت قضات اداره می شد و دیوان مظالم که شخص خلیفه و در مواردی نایبان او، متولی آن بودند. گرچه به ظاهر وظایف و حوزه فعالیت هر کدام به طور مشخص تعریف شده بود، اما مطالعه منابع تاریخی این دوره، دگرگونی ها و تحولات بسیار در این دیوان را نشان می دهد، تحولاتی که به نوبه خود، تحول و تغییر در جایگاه، نقش، وظایف و اختیارات و به طور کلی وضعیت قضات را در پی داشته است. از جمله تحولات و تطورات دیوان قضایی عباسیان: برخی فرصت های قضات برای ایفای نقش در نظام اداری، پیدایش منصب قاضی القضاتی، نقش آفرینی در امور سیاسی، محدود شدن وظایف قاضی القضاتی و در نهایت منسوخ شدن این منصب و موارد دیگر می باشد. این پژوهش بر آنست تا با روش توصیفی تحلیلی و به استناد منابع و مآخذ تاریخی، به بررسی آن پرداخته و سپس تغییرات متاثر از آن را در وضعیت قضات در ساختار سیاسی و اداری حکومت عباسی واکاوی نماید
    کلیدواژگان: خلافت عباسی، دیوان قضا، قضات، قاضی القضات، دیوان مظالم
  • مهدی وزین افضل*، حسین اسماعیلی نصرآبادی صفحه 103
    پژوهش حاضر درصدد است امتیازنامه راه شوسه تهران به قم، که در سال 1301ق به امین السلطان واگذار شده بود را تجزیه و تحلیل نماید. این دوره مصادف با قرن نوزدهم میلادی می باشد که به قرن جاده ها و راه آهن معروف شده است. از این رو، در ایران نیز در اواخر این قرن تلاش شد به این شاخصه مهم پیشرفت و توسعه نزدیک شوند، بنابراین به واگذاری امتیازات راه سازی روی آوردند. یکی از مهمترین امتیازات از این نوع، راه شوسه تهران به قم یا راه ارتباطی پایتخت سیاسی به پایتخت مذهبی بود، که به دلیل جایگاه مهم سیاسی، مذهبی و فرهنگی این دو شهر از زوایای متعدد قابل تامل و بررسی و از اهمیت فراوانی در این دوره برخوردار است. در این پژوهش، این امتیازنامه و تاثیرات آن از ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بررسی و تبیین می شود.
    کلیدواژگان: امتیازنامه، تهران، قم، امین السلطان، عمران، ناصرالدین شاه
  • علی محمد ولوی*، خدیجه سهراب زاده صفحه 133
    این پژوهش به بررسی چگونگی رفتار اصحاب شاخص حاضر در غزوات پرداخته است. تعدد جنگ های دوران اقامت پیامبر اکرمصلی الله علیه در مدینه و گزارش های تاریخی مربوط به آن، زمینه ی مناسبی برای بررسی میزان همراهی اصحاب و دسته بندی آن ها را فراهم کرده است. با توجه به این که عامل اقتصادی تاثیر شایان توجهی در عملکرد افراد دارد، در مقاله ی حاضر همبستگی میان این عامل و میزان همراهی اصحاب در غزوات مورد بررسی قرار گرفته است.
    این تحقیق با روش کمی و مبتنی بر اسلوب فراوانی سنجی و سنخ شناسی انجام، و داده های تحقیق در قالب جداول و نمودارهایی ارائه شده است. بر این اساس با الهام از برخی الگوهای سنخ شناسی جدید، به بررسی فراوانی اصحاب در یکی از پنج سنخ همراه کامل، همراه حداکثری، نیمه همراه، همراه حداقلی و غیرهمراه پرداخته شده است.
    بر اساس نتایج به دست آمده، رابطه ی معناداری میان میزان همراهی اصحاب در غزوات و وضعیت اقتصادی آن ها وجود دارد. بالاترین درصد میزان حضور افراد در سنخ های اول و دوم، مربوط به اقشار متوسط اقتصادی است و پس از آن اقشار بالای اقتصادی قرار دارند. اما در سنخ هایی که به عدم همراهی گرایش دارند، نسبت فراوانی میان اقشار بالای اقتصادی در مقایسه با دو دسته ی دیگر، افزایش چشمگیری دارد.
    کلیدواژگان: سنخ شناسی رفتاری، اطاعت پذیری از رسول خدا صلی الله علیه، مشارکت موثر و مشارکت غیر موثر، اقشار اقتصادی
|
  • Hashim Aghajari*, Behrang Sedighi, Behzad Karimi Page 1
    Muslims believed in a different medicine system based on Prophet and Imam's narratives during medieval ages. Authors try to clarify aspects of Medieval Iranian religious medicine discourse. Employing an analytic approach base upon first hand resources including manuscripts we have tried to study in question historical data. Surveying of articulation of religious medicine discourse and its relation to scientific medical discourse would be considered as one of the main achievements.
    Keywords: Medieval age of Iran, Religious Medicine, Scientific Medicine, Popular Medicine
  • Hassan Bastanirad* Page 29
    Capital is the predominant foundation of economical, political, administrative, even cultural and social affairs in history of Iran and various elements shaped the structure and administrative system of the capital. Beside geographical, economical, political, social, geopolitical and administrative characteristics of the country, cities with regard to different reasons had experienced the rank of a capital for a long or short period, while government had an important role in selection, development and structure of capitals in various basis and characteristics. Seljuk extended the geographical territory of Iranshahr (land of Iran) in Islamic period towards the borders of ancient era of Iran. The vast territory similar to Achaemenids involved the centralization of power in a large capital as the main center of government and other conjoint capitals as the smaller centers of power. Nishabur, Ray, Isfahan, Marv, Qunieh, Kerman, Hamedan, Yazd and Shiraz beside some other cities were the governance and sovereignty center of the great Seljuk, Seljuk of Anatolia, Qavardian (Seljuk of Kerman) and Atabaks. They had settled their capital system not only by enjoying the traditions and capital system in Iran as an ancient heritage transferred from government such as Buyids to Seljuk, but also by using the distribution of the power in capitals alongside with a great and palatial capital of Isfahan. This article will study the capital system of Iran during Seljuk period with an emphasis on multiple capitals of Seljuk of Kerman in order to analyze the elements and patterns of selection, body development and social, cultural, economical, administrative and political progress, the importance and the position of the cities from the capital system point of view.
    Keywords: Capital System, Seljuk Capitals, Heritage of the Capital, Kerman
  • Zahra Alizadehbirjandi*, Zahra Nadi Page 49
    Imperial Bank of Persia which had been founded under concession of Reuter in Iran had established numerous branches in various cities. Form the establishment of the British Imperial Bank in different cities of Iran, there were some relationships between the bank and various social classes in a different status according to the rank of the class and the situation of the peoples. Birjand Royal Bank is amongst of these branches. This branch of the bank in Birjand performed commercial-mercantile, financial and credit matters of this region. Therefore, it formed the relationship of this branch with three social classes of local governors, merchants and ordinary people. This bank had a friendly relationship with governors and agents of this region and assumed the financial and credit matters of these persons and provided their custom-made goods, while local governors supplied the security of guard, employees and caravans of the bank. The bank also operated the cash and illiquid transitions of the merchants and ordinary people with other branches. Apart from these credit relations, sometimes bank interfered as a mediator in the personal, proprietary and financial conflicts between people and the governors. This article will study and analyze the relationship of the bank with local governors, merchants and ordinary people and evaluate the essential factors in these interactions.
    Keywords: British Imperial Bank of Persia, Birjand, F. Hill, Local Governors, Merchants, Financial, Credit Relations
  • Fahimeh Farahmandpour*, Ahmad Reza Khezri, Mahboubeh Farkhondehzadeh Page 81
    There were two separate parts in the Juridical Divan in Abbasid administration: the organization of judiciary which presides by the judges and Divan of the maẓālim that was in the custody of Caliph and in some cases his lieutenants. Though the tasks and activities of each had been specified, the study of historical sources of that period signifies several changes and transitions in this Divan. These transitions resulted in a reformation and change in position, role, tasks, latitude and generally the situation of the Divan. Amongst the evaluation of the juridical Divan, during the Abbasids, are: opportunities of participating in official affairs, the advent of the supreme judge in administrative system, taking role in political affairs, limitation of the responsibilities of the supreme judge and finally abolish of the supreme judge. Based on descriptive – analytical approach and according to the historical sources, this article will study the above subjects and the evolve in the situation of judges in political and administrative structure of the Abbasid reign.
    Keywords: Abbasid Caliphate, Juridical Divan, Judges, supreme judge, Divan of the maẓālim
  • Mahdi Vazin Afzal*, Hossein Esmaeili Nasrabadi Page 103
    This article will analyze the Tehran–Qum Highway Concession which relegated to Amin al- Sultan in 1301 AH. This period was temporary to the 19th century which is has been known as the Century of Highways and Railroad. Following the attempts that had been made in Iran in order to reach this standard of development, some road construction concessions had been relegated. Tehran-Qum Highway Concession was one of the most important of these concessions. This concession connected the political capital and the religious capital of Iran and due to the political and cultural importance of these two cities, this concession can be analyzed in different aspects. This article will analyze the concession and its effects in political, economical, social and cultural aspects.
    Keywords: Concession, Tehran, Qum, Amin al Sultan, Construction, Naser al Din Shah
  • Ali Mohammad Valavi*, Khadijeh Sohrabzadeh Page 133
    This article studies the behavior of distinctive companions of the Holy Prophet (S.A.W) in Ghazawat. Multiplicity of the wars during the Prophet’s residing in Medina according to the historical records, paved the way for a study on typology of his companions and their participation in wars. Due to the importance of economic factors in evaluating the behavior of people, the correlation of these factors and the extent of the accompaniment of Companions in Ghazawat have been studied in this article.Research method in this article is based on quantitative method, prevalence survey and typology. Data of the research have been managed as tables and graphs; and the frequency of companions in one of the five types: maximum effective participant, semi effective-participant, minimum effective participant and effective non-participant have been studied. According to the findings of the research there is a significant relationship between the accompany rate and economic situation of companions who were presented in Ghazavat.The most percentage of the companion's participants in the first and second taxonomy is related to the Middle economical classes and then to the upper economic classes, But in the third remained taxonomy, which their main tendency is not participation, ratio of the upper economical classes in comparison to the other two classes has an obvious increase.
    Keywords: Behavioral Typology, Prophet Companions, Effective Participation, Non, Effective Participation, Economical Classes