فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 13 (پاییز 1391)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 13 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داریوش رحمانیان، ثریا شهسواری* صفحه 1
    بعد از انعقاد عهدنامه ارزروم دوم در 1263ق/ 1847م چنین به نظر می رسید اختلاف دو دولت ایران و عثمانی بر سر موضوع عتبات عالیات حل خواهد شد؛ اما رفت و آمد مداوم کاروان های زیارتی و حمل جنائز به عتبات عالیات مشکلات جدیدی را میان دو کشور ایران و عثمانی ایجاد کرد. انتقال جنائز به عتبات عالیات از سوی ایرانیان همواره با رفتار سخت و آزار دهنده ماموران عثمانی در مرزها همراه بود؛ بهانه ی دولت عثمانی در برابر این قبیل رفتارها با مسئله پیرامون شیوع بیماری وبا و تهدید آن برای ساکنان قلمرو عثمانی به دولت ایران پاسخ داده می شد.
    در این مقاله تلاش شده است مشکلات ناشی از رفت و آمد کاروان های زیارتی و حمل جنائز به شهرهای مقدس عراق، میان دو دولت ایران و عثمانی بررسی و بازتاب آن در روابط سیاسی دو کشور مورد ارزیابی قرار گیرد
    کلیدواژگان: ایران، ارزروم، عثمانی، عتبات، قاجار
  • امیر رضایی پناه*، امین نواختی مقدم صفحه 21
    هر تحول سیاسی اجتماعی، متضمن برآمدن صورت بندی های تازه ای از ایستارها و انگاره ها است. در جریان انقلاب مشروطیت ایران، نخبگان مذهبی جامعه، با مفاهیم و اصولی روبه رو شدند که شرایطی دیگرسان از فضای گفتمانی پیش از آن را برایشان تصویر می نمود. در رویارویی با این وضعیت، این علما در دو دسته، مشروطه و مشروعه خواه، در پی تفسیر و خوانش شرایط، و برساختن نظامی از معانی برآمدند. علمای عصر مشروطیت، متکلمینی اصول گرا بودند که در رویارویی با الزامات زیست در جهان مدرن برآمده از برخورد با فرهنگ و تمدن غرب، دو رویه دیگرسان را اختیار کرده بودند.
    نوشتار پیش رو، به تبیین توجی هات کلامی علمای مشروطه خواه در رویارویی با این وضعیت می پردازد. این علما با اختیار کردن جایگاهی کلامی، با بهره گیری از نصوص دینی و اندیشه بشری، در پی آن بودند تا نخست، از ساحت و کیان دین پاسداری کنند و پس از آن، سامانه ای از معانی و انگاره ها را به گونه ای روشمند ارائه نمایند. این مقاله، در پی آن است تا ضمن ارائه برجسته ترین نشانه و انگاره های ایستار علمای مشروطه خواه، نشان دهد که چگونه آن ها توانستند با بهره گیری از رویکردی کلامی، به ویژه آن چه کلام جدید خوانده می شود، سامانه ای از مفاهیم را به گونه ای روشمند در کنار هم سازمان دهند.
    کلیدواژگان: عصر مشروطیت، تجدد، کلام جدید، علمای مشروطه خواه
  • کریم سلیمانی*، شیدا صابری صفحه 37
    خلیل ملکی به عنوان رهبر فکری معنوی حزب زحمتکشان ملت ایران (نیروی سوم) و به عنوان یکی از شخصیت های موثر در تاریخ معاصر ایران، از جمله کسانی بود که قلم و گفتار وی همواره در جهت تبیین و ارائه راه حل هایی به منظور بهبود وضعیت جامعه بوده است. او به پشتوانه آگاهی سیاسی که محصول فعالیت های حزبی و شرکت در بحث های ایدئولوژیک و فکری بوده، توانست ساختار نهضت ملی شدن صنعت نفت را با ارائه چارچوب فکری و ایدئولوژیکی تحلیل کند و راهکارهایی برای عدم تکرار اشتباهات رهبران نهضت نشان دهد.
    در این مقاله، سعی شده است تا بر اساس آثار به جا مانده ی وی، در قالب مقالاتی در روزنامه ی شاهد، خاطرات و آثار چهره های معاصر وی و تحقیقاتی که درباره او به چاپ رسیده، به ارزیابی پاره ای از تاثیراتی که نظریه پردازی و نوشتارهای سیاسی خلیل ملکی در فهم و درک رویدادهای سیاسی ایران در دوره ملی شدن صنعت نفت موثر بوده است، بپردازد. مساله مورد توجه، بازخوانی رویکردهای فکری و سیاسی خلیل ملکی می باشد که در بسیاری از منابع تحقیقی، او را با ارائه «نظریه نیروی سوم» بازشناخته اند. گرچه آثار بسیاری در راستای «نیروی سوم» ملکی به نگارش درآمده، اما این مقاله صرفا دیدگاه فکری و سیاسی وی را درباره ی نهضت ملی شدن صنعت نفت مورد مطالعه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: جنبش ملی شدن صنعت نفت ایران، خلیل ملکی، حزب زحمتکشان ملت ایران (نیروی سوم)
  • زینب محمدپور* صفحه 63
    قدرت روزافزون روسیه و انگلستان در ایران و ضعف شاهان قاجار در مقابل زیاده خواهی های این دو کشور، موجب شد دولت مردان ایران برای جلوگیری از هرگونه رویارویی نظامی که می توانست پیامدهای جبران ناپذیری چون عهدنامه های گلستان و ترکمانچای در پی داشته باشد، درصدد برآیند تا راه گریزی از بن بست سیاسی موجود بیابند. ارتباط دیپلماتیک با نیروی سوم، گزینه ای بود که از همان دوران جنگ های ایران و روسیه در زمان فتحعلی شاه با ایجاد ارتباط با فرانسه آغاز شد. تجربه ناموفقی که سایر شاهان قاجار نیز بدان توجه کردند و با انگیزه کاستن فشار دولت های روسیه و انگلیس، خطر تجربه دوباره آن را پذیرفتند.
    در دوران سلطنت ناصرالدین شاه جهت نیل به این هدف، دولت تازه تاسیس و جوان آمریکا با پیشنهاد میرزاتقی خان امیرکبیر که پیش بینی می کرد این کشور یکی از قدرت های جهان در آینده خواهد شد، مورد توجه قرار گرفته، برقراری روابط با آمریکا اصل اولیه سیاست خارجی ایران شد. بررسی تاریخ روابط ایران و آمریکا و انتخاب این کشور به عنوان نیروی سوم در سیاست خارجی ایران در دوران سلطنت ناصرالدین شاه از یک سو، و انگیزه های متقابل دولت آمریکا در ایجاد ارتباط با ایران از سوی دیگر، موضوع اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد که با استفاده از روش تحقیق تاریخی با شیوه توصیفی تحلیلی بر اساس منابع و مآخذ کتابخانه ای مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: روابط ایران و آمریکا، نیروی سوم، امیرکبیر، عصر ناصری
  • اشرف سادات موسوی لر*، سهیلا نمازعلیزاده صفحه 85
    حکومت سلجوقیان با گسترش قلمرو سرزمین ایران و تکامل شعر و هنر یکی از درخشان ترین ادوار تاریخ هنر، فرهنگ و تمدن ایران است. در عصر شکوفایی سلجوقیان، تاثیر رویکرد زیبایی شناسی ایرانی اسلامی نه تنها بر هنر سلجوقی بلکه در تمدن اسلامی شاکله ای از سنت های تصویری و مفهومی را فراهم آورد که بسیاری از آثار برجسته ی هنری، حتی در دوره های بعد، تحت تاثیر آن قرار گرفتند. در آغاز ظهور اسلام، هنر نگارگری ایران به دلیل ممانعت های تصویری موجود به سمت نقوش انتزاعی، هندسی و گیاهی متمایل گشت. بررسی و تحقیق نگاره های موجود در آثار سفالی و فلزی دوره ی سلجوقیان حکایت از آن دارد که به رغم ممنوعیت های تصویری حاکم در آن زمان به شیوه ای ظهور کرد، که باز تولید سنت نگارگری مانوی محسوب می شود.
    چهره نگاری های سلجوقیان تحت تاثیرکدام فرهنگ بصری بوده است؟ یا الگوی هنری چگونه بر آن سایه افکنده؟ پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی26 نمونه از آثار برجای مانده از دو دوره ی هنری ایران؛ مانویان و سلجوقیان می پردازد و به دنبال اثبات این فرضیه است که شیوه های صوری و الگوهای چهره نگاری در نگاره های مانویان، مجددا در نگاره ها و آثار هنری سلجوقیان نمود پیدا کرده است. در این مقاله، مطالب به طریق اسنادی و کتابخانه ای گردآوری و با روش تحلیلی و توصیفی تاریخی بررسی شده است. شناخت اشتراکات موجود میان هنر نگارگری به ویژه چهره نگاری مانویان و سلجوقیان از اهداف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: چهره نگاری، نگارگری، مانوی، سلجوقی، فرهنگ بصری
  • جلیل نائبیان*، سجاد برزگر، ابراهیم خاکسار بلداجی صفحه 107
    با آغاز حکومت قاجارها در ایران، فرهنگی از حکومت داری توسط آنها گسترش یافت که در آن شاهزادگان متعدد قاجاری به عنوان حکام مناطق مختلفی از کشور منصوب میشدند؛ یکی از این شاهزادگان، محمدعلی میرزا دولتشاه بود که به همراه خاندان خود در منطقه غرب کشور به حکومت رسیدند. حضور این خاندان در قدرت حاکمه کشور پیامدهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را به دنبال داشت، بخصوص در دوره دولتشاه، این پیامدها متاثر از رقابت وی با عباس میرزا بر سر مسئله ی ولیعهدی بوده است. رقابت دولتشاه با عباس میرزا علاوه بر آن که از نظر سیاسی پیامدهایی داشت از نظر اجتماعی در منطقه غرب کشور بخصوص در کرمانشاه اثرات مثبتی در پیشرفت و بهبود وضعیت زندگی مردم داشته است. در این مقاله، بر اساس روش تحقیق تاریخی و به صورت توصیفی تحلیلی بر پایه منابع کتابخانه ای، نتایج سیاسی و اجتماعی ناشی از رقابت دو شاهزاده بررسی شده است
    کلیدواژگان: محمدعلی میرزا دولتشاه، عباس میرزا، اصلاحات، کرمانشاه، تبریز
|
  • The Position of Atabat-e Aliat in Iran - Ottoman Relations during Qajar Period / Case Study: Pilgrims and the Transfer of Corpses'
    Dariush Rahmanian, Soraya Shahsavari* Page 1
    After the second Treaty of Erzurum, which was signed in May 1847 / 1263 hijri, it was expected that the signature of the treaty will be an end to conflict between Iran and Ottoman on the 'Atabat-e 'Aliat issue.But, the continuous flow of caravans of pilgrims and transfer of corpses to 'Atabat-e 'Aliat has created new problems in Iran - Ottoman relations.The behaviors of Ottoman agents and officials with Iranian caravans of corpses transfer in the borders were always strict and annoying.The pretext of Ottoman administration for response to the objections of Iranian government for such behaviors was referred to its concerns about Cholera outbreak and its threat for the population of the Ottoman territory. In this paper, it has been tried to analyze the problems those have been emerged in Iran - Ottoman relations on the issue of caravans of pilgrims and corpses transfer those have been in frequent traveling from Iran to the holy cities of Iraq. The authors tried to evaluate the effects of those problems on the political relationship between the two countries.
    Keywords: Iran, Erzurum, Ottoman, Atabat, e Aliat, Qajar
  • Amir Rezaeipanah*, Amin Navakhtimoghaddam Page 21
    Every Sociopolitical evolution ensures the rise of new formulations from the ideas and concepts.In the course of Iran's constitutional revolution, the society's religious elites faced some concepts and principles that confronted them with different conditions from the previously existed discursive atmosphere.These Ulama, in confrontation with this situation, in two categories of constitutionalists and the sharia-based figures (Mashruteh Khah and Mashru’eh Khah) started to explain and to read the conditions and to make a system of meanings.The constitutional era Ulama were some fundamentalist prolocutors who took two different procedures in facing the necessities of living in the modern arisen world that has been created from the colliding with western culture and civilization. This writing is about to explain the Kalām based justifications of the constitutionalists Ulama in facing this condition.These Ulama by taking a Kalām based position, and referring to the religious texts and human thoughts were trying to do their tasks, first of all, play the role of guardians of the realm and honor of religion and then to present a scheme of meanings and concepts in a systematic way.This paper is about to illustrate the most prominent signs and concepts of the ideas of the constitutionalists Ulama and furthermore to demonstrate how they succeeded to organize a scheme of concepts in a systematic way by using a Kalām based approach, especially what is called new Kalām.
    Keywords: Constitutional Era, Modernity, New Kalām, Constitutionalist Ulama
  • Karim Soleimany*, Sheida Saberi Page 37
    Khalil Maleki, the intellectual and spiritual leader of Zahmatkeshan-e Mellat-e Iran Party (Nirou-ye Sevom), was also one of the influential figures of contemporary history of Iran. He was one of figures whom theirs’ writings and speeches were always towards the explanation and providing solutions to improve the situation of society. He succeeded to analyze the structure of the nationalization of Iran's oil industry movement with introducing Intellectual and ideological framework and to present solutions to prevent reiteration of movement leaders’ mistakes. He did this job based on a political awareness which was a result of his party activities and his participation in Ideological and Intellectual debates. In this paper authors tried to evaluate the influences of Khalil Maleki theories and political writings in the understanding of Iran political events during the era of the movement of nationalization of Iran's oil industry. This evaluation is based on his accessible works such as his essays in Shahed Newspaper and also notes about him and his Ideas in contemporary figures’ works and published researches about him. The main problem of this paper is to review the political and intellectual approaches of Khalil Maleki, as a figure which has been introduced in many research sources as the owner of ‘Third Force Theory’. Although many works has been written on the Maleki’s Third force (Nirou-ye Sevom), but this paper in a different approach only focused on his political and intellectual viewpoints on the movement of nationalization of Iran's oil industry.
    Keywords: Movement of Nationalization of Iran's Oil Industry, Khalil Maleki, Zahmatkeshan, e Mellat, e Iran Party (Nirou, ye Sevom)
  • Zeynab Mohammadpour* Page 63
    Increasing power of Russia and Britain in Iran and the weakness of Qajar Kings against those two countries excesses, forced Iranian authorities to try to find ways to break political deadlock to prevent any military confrontations which could have irreparable consequences like Gulistan and Turkmenchay treaties.Diplomatic relations with a third force was an option which has been considered and practiced from the period of Iran - Russia wars during Fath-Ali Shah reign. This policy has been done by establishing relations with France during that period. It was an unsuccessful experience, and however it has been considered by the rest of Qajar Kings but they accepted the risk of its re-experiencing by a crucial motivation, and it was a hope for reducing the pressure of Russia and Britain Governments. During the reign of Naser al-Din Shah, to find the way for reducing Russia and Britain Pressures on Iran, as a result of Mirza Taghi Khan Amir Kabir suggestion, which has predicted that this country will be one of world powers in future, the young and newly established Government of the United States of America has been considered and to establish relations with the United States became the main priority of Iranian foreign policy To study the history of Iran – United States of America relations and choosing this country as the third power in Iranian foreign policy during Naser al-Din Shah reign in one hand and to study the mutual incentives of the United Stated government in establishing relations with Iran on the other hand, were the main themes of this research, which has been done by applying the Historical Research method and using Descriptive - Analytical approach based on library resources.
    Keywords: Iran, United States Relations, Third Force, Amir Kabir, Nasseri Era
  • Ashraf Al Sadat Mousavilar*, Soheila Namaz Alizadeh Page 85
    Seljuk government extended the realm of Iran and played an influential role in the evolution of poetry and art, thus the era of this dynasty turned to one the most glorious periods of Art, Culture and Civilization in Iran history.During the Seljuk era of prosperity, the impact of Iranian - Islamic aesthetic approach, not only became apparent on Seljukid art, but also created a configuration of visual and conceptual traditions in Islamic civilization, which has influenced many of outstanding works of art on that period and also during later periods.With the advent of Islam, due to the prohibitions, the painting art of Iran moved toward abstract, geometric and plant motifs.Studying on the existing images on the metal and pottery works of seljuk era, suggests that there was a manner in drawing, despite the ban on the images in that period, which was a reproduced Manichaean tradition of painting.Seljukid Portrait Drawing was under which one of visual cultures? Or how the art pattern influenced it?During this research by applying a comparative study, 26 samples of works remained from two Iranian art period, Manichean and Seljukid has been studied. This research is trying to prove that the visual practices and portrait drawing patterns in Manichean paintings has been emerged again in paintings and artworks of Seljuks. In this paper the material has been collected by the Library and Archives and has been studied by analytical, descriptive and historical method. To understand the commonalities between painting art, especially portraits drawing of Manichean and Seljukid is one the main gaols of this research
    Keywords: Portrait Drawing, Painting, Manichean, Seljukid, Visual Art
  • Jalil Naebian *, Sajjad Barzegar, Ebrahim Khaksar Page 107
    With the beginning of Qajars’ reign in Iran, they developed a style of Governance practices in which the numerous Qajar princes were appointed as the governors of various regions of the country. Mohammad Ali Mirza Dowlatshah was one of those princes. Mohammad Ali Mirza along with his family took power in the western region of Iran.The presence of this family in power left political, social and cultural consequences. Those consequences, especially during Dowlatshah era, were influenced by his competition with Abbas Mirza for crown. In addition to its political outcomes, the rivalry of Dowlatshah with Abbas Mirza caused positive social consequences in the western region of country. Those consequences were evident in the progress and improvement of people’s life especially in Kermanshah.In this paper, with the historical research method and a descriptive analytical approach based on library sources and documents, the political and social consequences of the two princes’ competition have been studied.
    Keywords: Mohammad Ali Mirza Dowlatshah, Abbas Mirza, Reforms, Kermanshah, Tabriz