فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 22 (زمستان 1393)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 22 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی تدین * صفحات 1-20
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی شناخت جهان مسیحی از مانی و دین او است. مانویت؛ از مهم ترین موضوعات ردیه نویسی در میان متکلمین و رفض شناسان مسیحی بوده، و همین ردیه ها تا سال ها منبع مطالعات مدرن درباره مانویت بوده اند. این نکته، گذشته از این که از فقدان منابع دست اول درباره مانویت ناشی می شد، واجد یک وجه گفتاری نیز بود. از نگاه نخستین متکلمان مسیحی، مانویت کارکرد «دیگری» را دارد، دیگری ای که می بایست طرد می شد تا مرز میان مسیحیت و غیرمسیحیت مشخص شود. این سنت دیگری سازی بر مانی شناسی مدرن نیز تاثیر گذاشت و ارتباط مانویت با مسیحیت، اندیشه ایرانی، و حتی گنوستیسیسم، تا سال ها متاثر از چنین سنتی تفسیر شد. کشف و انتشار منابع دست اول مانوی برخی گمان های دیرین را شکست. شواهد تازه یافته نشان می دهد مانویت بیش از آنچه تا کنون معرفی می شده با مسیحیت پیوند دارد. در واقع، مانی مدعی ارائه روایتی اصیل از دین عیسی (ع) بوده؛ و باید توجه داشت که مانویت زمانی ظهور یافته که هنوز روایت رسمی کلیسایی از مسیحیت توسط متکلمان مسیحی اساسا تدوین نشده بود. این بررسی نشان می دهد که مانویت چه به عنوان روایتی متقدم از مسیحیت، و چه به عنوان دینی نوین، ریشه در سنت مسیحی دارد و بر خلاف تصور معمول، نمی توان به سادگی آن را یک دین ایرانی دانست.
    کلیدواژگان: مانویت، مسیحیت، گنوستیسیزم، رفض، طرد، هویت دینی، فوکو
  • محمدرضا علم *، محمد علی جودکی صفحات 21-52
    بازنگری روایت های بازمانده از دوره های مختلف تاریخی می تواند، فراتر از رهیافت های نظری موجود در عرصه هویت، در تبیین هویت ایرانی در یک دوره ی تاریخی راهگشا باشد. شناسایی جایگاه هویت ایرانی در اندیشه ی ابن بلخی در دوره ی سلجوقی و تاثیر انگاره های هویتی بر نگرش وی در روایت رخدادها و نگارش فارسنامه، موضوع این پژوهش است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که چگونه می توان رویکرد ابن بلخی به هویت ایرانی را تبیین کرد و بازتاب هویت ایرانی در فارسنامه متاثر از چه عواملی بوده است؟ ارزیابی چهار مولفه ی کلان سازنده ی هویت ایرانی در فارسنامه نشان می دهد که ابن بلخی مسلمانی است با فرهنگ ایرانی و برای ایرانیان هویتی تاریخی قائل است. دیرپایی نفوذ دامنه دار دوره ی نوزایش فرهنگ ایرانی اسلامی در جامعه، گرایش به روح اجتماعی، توجه به روایت های ملهم از فرهنگ عامه و پرداختن به موضوع فارس، تخت گاه کهن و با شکوه حکومت های باستانی ایران، در توجه ابن بلخی به عناصر ذهنی و عینی هویت ایرانی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ایرانی، فارسنامه، ابن بلخی، تاریخ نگاری، سلجوقیان
  • کریم سلیمانی دهکردی، مهدی رفعتی پناه مهرآبادی * صفحات 53-76
    Print از زمان آشنایی ایرانیان با غرب در دوره قاجار، آزادی بهعنوان مفهومی اعتباری به کار رفت که معنا و تعریفی خاص و متفاوت از گذشته داشت. در این معنا، روشنفکران دوره ی قاجار؛ بهخصوص عهد ناصرالدینشاه سهم بسزایی در وارد کردن این مفهوم و تطبیق دادن آن با فرهنگ جامعه ی اسلامی ایرانی داشتند. این پژوهش درصدد است تا با واکاوی مفهوم آزادی در آثار متفکران غربی، به مسیر انتقال این مفهوم به ایران، تعریف آن و چگونگی تلاش اندیشه گران ایرانی برای تطبیق این مفهوم با فرهنگ جامعه ی ایران بپردازد و نشان دهد که ظهور اندیشه ها و مفاهیم نوآیین؛ از جمله مفهوم آزادی در دوره ی مشروطه، دارای پیشینهای قابل توجه در ایران و اسلام بوده و اندیشه گران ایرانی، با استفاده از ظرفیتها و داشته های فرهنگ خودی، سعی در ارائه تعریفی از آن مطابق با جامعه ی ایرانی داشته اند. از این رو، آزادی مورد ادعای اندیشه گران غربی در فرهنگ ایرانی اسلامی پیشینه و مفهوم خاص خود را داشته و قابلیت عملی شدن اقسام مختلف آن چون آزادی بیان، عقیده و قلم را داراست. لذا ظهور آنها در دوره مشروطه آنی و بیمقدمه نبوده است.
    کلیدواژگان: مفهوم آزادی، غرب، انقلاب مشروطه، ایران، روشنفکران
  • زهیر صیامیان گرجی *، فرزاد حیدری نسب صفحات 77-98
    هر روایت و متن تاریخی برساخته ای اجتماعی است که نشان از موضع فرهنگی مورخ آن دارد. بنابراین، با بررسی پیکره بندی روایت هایی که از گذشته نقل شده، می توان بافت تاریخی آنها را نیز بررسی کرد. در اینجا، به عنوان نمونه موردی، روایت مورخان دوره ی پهلوی از شخصیت ابن مقفع را در دست گرفته ایم تا بر مبنای آن به بررسی بافت تاریخی دوره پهلوی بپردازیم. بدین منظور، از رویکرد معناکاوی گفتمانی بهره برده ایم، که بررسی نسبت بین معنای دلالت شده در نظام زبانی روایت و بافتار آن را ممکن می سازد. بازخوانی انتقادی روایت مورخان دوره پهلوی نشان می دهد که موضع فرهنگی ملی گرایی رمانتیکی از نوع اصالت گرایی فرهنگی آن عصر باعث شده است تا آنان به تصوری جوهرگرایانه از هویت ایرانی برسند. این تصور، تاریخ نگاری عصر پهلوی را به سوی انتخاب موضوع ها و شخصیت های خاص و ابداع رابطه ای بین آنان و بازآفرینی ملی گرایانه تاریخ دوره اسلامی ایران سوق داده است. گفتمان «تجدد آمرانه» و پروژه «ملت سازی دولت مدرن» عصر پهلوی، که مفاهیم تجدد را در تاریخ ایران جستجو می کرد، سرمنشا این بازنمایی از گذشته بوده است. بر این مبنا است که در روایت های تاریخ نگاری عصر پهلوی، شخصیت ابن مقفع به عنوان دانشمندی ایران گرا و وطن دوست و ضدعرب برجسته می شود که حافظ میراث فکری ایران باستان و زبان فارسی است.
    کلیدواژگان: ابن مقفع، تاریخ نگاری دوره پهلوی، ملی گرایی رمانتیکی، اصالت گرایی فرهنگی، تاریخ ایران اسلامی، معناکاوی گفتمانی
  • محمد اسماعیل فصیحی * صفحات 99-119
    این مقاله در صدد پاسخگویی به این سوال است که چرا شریعتی برای اسطوره اهمیتی بیشتر از تاریخ قائل شده است؟ و با طرح این پرسش، ضمن بررسی مفهوم و معنای اسطوره و تعاریف متفاوتی که از آن شده است، اسطوره را در چارچوب نظریات مثبت نگرانه ارنست کاسیرر که اسطوره را شکل معینی از تجربه و شیوه ی خاصی از عینیت بخشیدن به جهان دانسته، در اندیشه ی شریعتی بررسی و دنبال کرده است. نتیجه این که شریعتی با آگاهی از وجوه مثبت اسطوره و کاربرد وجه تخیلی و ادراکی آن در برانگیختن کنش جمعی و آگاهی بخش، آن را به عنوان تاریخی که باید می شد و نشد، در برابر تاریخ موجود قرار داده و برای اساطیر حقیقتی بیش از تاریخ قائل شده است.
    کلیدواژگان: اسطوره، تاریخ، افسانه، کاسیرر، شریعتی
  • زهرا هاشمی * صفحات 121-159
    حمام وکیل شیراز از بناهای مجموعه زندیه است که تحت نظارت مستقیم کریمخان زند ساخته شده است. این حمام، هم به لحاظ عظمت و هم به لحاظ فنون معماری و آرایه ها و نگاره های تزیینی اش، یکی از بناهای قابل توجه و تحسینبرانگیز دوره ی زندیه است. کارهای پژوهشی صورت گرفته در مورد حمام وکیل تاکنون بیشتر به بعد باستانشناختی، معماری و نیز برنامه های مرمتی آن پرداختهاند. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی آرایه ها و نگاره های تزیینی این بنای تاریخی پرداخته است. در این راستا، پرسشهای مقاله حاضر به این صورت مطرح میگردد که آرایه ها و نگاره های تزیینی این حمام چگونه شکل گرفته و یا از کجا اقتباس شده اند؟ تصاویر و نقوش تزیینی این حمام با فرهنگ و باورهای مردم چه ارتباطی داشته است؟ و هنرمندان این دوره، از چه مضامینی در نگاره ها و آرایه های تزیینی حمام مذکور استفاده کردهاند؟ در پاسخ، این پژوهش بر اساس روش تاریخی و توصیفی تحلیلی به این نتیجه میرسد که منشا عناصر تزیینی به کار رفته در این حمام، ترکیبی از عناصر فرهنگ ایرانی اسلامی از دوره باستان تا صفوی بوده است. در واقع، علاقه کریمخان زند به احیای گذشته ی ایرانیان در کنار بیان آن گذشته تحت نظر هنرمندان این دوره در قالب مضامین اساطیری، حماسی و مذهبی، که ریشه در باورها و اعتقادات مردم داشته، در شکل گیری و ایجاد این عناصر تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: آرایه ها و نگاره های تزیینی، حمام وکیل شیراز، دوره ی زندیه، کریم خان زند، فرهنگ ایرانی، اسلامی
|
  • Ali Tadayyon * Pages 1-20
    The aim of this research is to study the knowledge of Christian world from Mani and his religion. Manichaeism has been one of the most important issues of writing refutation amongst Christian discoursers and those refutations had been the sources for modern studies about Manichaeism for years. This issue not only rises from the lack of primary sources but also had a discursive side. From the primary Christian discoursers’ point of view، Manichaeism have “Other” function، the “Other” which should be boycotted in order to determine the border between the Christianity and non- Christianity. This tradition of making other had influenced the modern Manichaeism studies and the relation of Manichaeism with Christianity، Iranian thought and even Gnosis had been interpreted under this influence for many years. Discovery and publication of Manichaeism primary sources had disproved old speculations. New evidences show that Manichaeism contrary to what had been introduced before had alliance with Christianity. In fact، Mani maintained an authentic narration of Christianity and it eminent that Manichaeism emerged in the period that there is no ecclesiastical official narration of Christianity that had presented by Christian discoursers yet. This study show that Manichaeism as a new religion، had root in Christian tradition and contrary to conventional conceptions، it can not be assigned as an Iranian religion.
    Keywords: Manichaeism, Christianity, Gnosis, Heresy, Boycott, Religious Identity, Foucault
  • Pages 21-52
    A review of relic narrations of different historical periods، further that prevailing theoretical approaches in the issue of identity، can be beneficent in determination of Iranian identity in historical period. Recognition of the Iranian identity position in the thought of Ibn Balkhi during Seljuq era and its influence of ideal identity in his attitude in narration of events and writing of Farsnameh، is the subject of this research. The main question of this article is how Ibn Balkhi''s approach towards Iranian identity can be described and which elements had influenced the reflection of Iranian identity in Farsnameh? A review of four considerable constitutional elements of Iranian identity in Farsnameh reveals that Ibn Balkhi is a Muslim with an Iranian culture and assigns a historical identity for Iranians. The enduring extensive permeation of renaissance era of Iranian – Islamic culture in society، attitude towards social spirit، attention to narrations inspired by common culture and noticing the issue of Fars، old and glorious center of ancient rules، have influenced Ibn Balkhi’s attention to subjective and objective elements of Iranian identity.
    Keywords: Identity, Iranian Identity, Farsnameh, Ibn Balkhi, Historiography, Seljuqs
  • Pages 53-76
    Since the acquaintance of Iranians with the West during Qajar period، Freedom has been used as a conventional concept with a specific meaning and definition which was different from what had been in the past. In this meaning، Qajar intellectuals especially those from Naser al-din Shah’ era had justly distribution in importing and adjusting this concept with the Islamic- Iranian culture. This research tries to analyze the concept of Freedom in the works of Western intellectuals، while studies the way in which this concept had been transferred to Iran، its definition and the efforts of Iranian intellectuals for adjusting this concept with the culture of Iranian society، and reveals that the emergence of proselytism thought and concepts such as the concept of Freedom during constitutional era. This article shows that the concept of Freedom in constitutional era had remarkable background in Iran and Islam and Iranian intellectuals tried to present a definition correspond with Iranian society through familiar capacities and belongings. Therefore، Freedom in Western intellectual point of view have specific background and concept in Iranian- Islamic culture and has the capacity of practicality in its various kinds such as freedom of Speech، belief and writing. Hence it emergence has not been instantaneous.
    Keywords: Concept of Freedom, West, Constitutional Revolution, Iran, Intellectuals
  • Pages 77-98
    Each historical narration and text is a social construction، which denotes the cultural position of its historian. Therefore، historical concept can be studied by examination of the structure of narration from the past. This article has chosen the character of Ibn Muqaffa in the narration of historians from the Pahlavid era as a case study and a base for studying the historical context of aforementioned period. Therefore، this article used semanalysis discursive approach، which studies the relation between implicated meaning in the linguistic system of narration and its context. Critical review of Pahlavid historian'' narration shows that romantic nationalist cultural position in its cultural originalism type had influenced on them to have an originalist image from the Iranian identity. This image led the Pahlavid era'' historiography towards choosing especial subjects and characters and invention of their relation with them and nationalistic construction of Islamic history. The discourse on «imperious modernity» and «nation making of modern state» in Pahlavid era which searched for the concept of modernity in history of Iran، was the source of this reconstruction of the past. It is on this basis that in historiography narration of Pahlavid era، the character of Ibn Muqaffa، is distinguish as a Pan-Iranist، patriot and anti-Arab who is the retainer or mental heritage of ancient Iran and the Perisan language (Farsi).
    Keywords: Ibn Muqaffa, Pahlavid Era Historiography, Romantic Nationalism, Cultural Originalism, Islamic Iran History, Discursive Semanalysis
  • Pages 99-119
    This article tries to answer this question that why did Shriati emphasize more on myth that history. Propounding this question، the article studies the concept and meaning of myth and its various definitions and considers the myth in positive theories framework of Ernst Cassirer in Shariati''s thought. Cassirer has assigned myth as a definite form of experience and specific practice for giving objectivity to the world. The result is that Shariati who had an acquaintance with the positive aspects of myth and its imaginary and perceptual side usage in provoking the social action، placed it as a history that should happened but didn''t، in front of actual history and attached more reality to myth that history.
    Keywords: Myth, History, Legend, Cassirer, Shariati
  • Zahra Hashemi * Pages 121-159
    Vakil bathhouse in Shiraz is amongst Zand monuments that have built under direct supervision of Karim Khan Zand. This bathhouse is amongst the most remarkable and splendid monuments of Zand era in its massiveness and architecture techniques and decorative ornaments and designs. Most researches about Vakil bathhouse had focused on the archeological، architectural and restoration program aspects. Therefore، the present article studies decorative ornaments and designs if this historical monument. Questions of this article are as follows: How did these decorative ornaments and designs have formed and where did they have adopted? What is the relation between these decorative images and designs with the culture and beliefs of common people? Moreover، which are the contents that used by artist of this era in this decorative ornaments and designs? This research shows that the origin of the decorative elements of this bathhouse is a composition of Iranian-Islamic elements from the ancient until the Safavid era. In fact، Karim Khan''s interest in revival of Iranian past by artists as mythological، epic and religious concepts that had roots in common belief had influenced on the formation and creation of these elements.
    Keywords: Decorative Ornaments, Designs, Vakil Bathhouse of Shiraz, Zan Era, Karim Khan Zand, Iranian, Islamic Culture