فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 24 (تابستان 1394)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 24 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفورا برومند صفحات 1-33
    کورنوکوپیا یا شاخ نعمت، از جمله نمادهای فرهنگی و اجتماعی است، که در اروپا و ایالات متحده امریکا، مظهر فراوانی و برکت به شمار می رود. منشاء کورنوکوپیا به اساطیر یونانی باز می گردد و به بخشی از افسانه ی زندگی زئوس، بزرگ ایزد یونانی، و نیز به داستان های اسطوره هایی چون هرکول، هیدس، دیمیتر و تیشه مرتبط می شود، اما نقش کورنوکوپیا را بر روی برخی نقش برجسته ها و سکه های دوره ی اشکانی نیز می توان شناسایی کرد و برخی از معدود اشیاء بازمانده از آن عصر، به صورت کورنوکوپیا یعنی به شکل شاخی میان تهی طراحی و ساخته شده اند. در این مقاله، به شیوه توصیفی تحلیلی، ضمن معرفی این آثار، معنا و دلالت ضمنی کورنوکوپیا با رویکرد نشانه شناختی فرهنگی، در عرصه ی سپهر نشانه ای دوره ی اشکانی بررسی شده است. حاصل این پژوهش، از توجه اشکانیان به استفاده خویشکاری نماد کرونوکوپیا در تبیین اقتدار و مشروعیت حکومت آنان، به ویژه در محل سکنای مهاجرنشین های یونانی در میان رودان حکایت می کند.
    کلیدواژگان: کورنوکوپیا، شاخ نعمت، اشکانیان، سکه های اشکانی، نشانه شناسی فرهنگی، دلالت ضمنی، سپهرنشانه ای
  • احمد علی حیدری صفحات 35-60
    در روزگار قاجار با دو گروه از اهل معرفت مواجه می شویم، که یکی به ماده ی فرهنگی اسلامی مجال مواجهه با صورت های نوین فرهنگی را نمی دهد و مترصد است آن را در همان هویت پیشین مصون دارد؛ و دیگری، گروهی هستند که چندان دل در صورت ها و دستاوردهای درخشان تجدد دارند، که ماده ی فرهنگ بومی را برای دریافت و درک این نوظهورها حاوی هیچ استعدادی نمی یابند. مقاله، با رجوع به مبادی «هستی شناختی»، در صدد بیان این نکته است که مواجهه با دستاورهای فرهنگی تجدد، ضمن این که آشنایی مستوفایی با مبادی حکمی و نظری آن لازم دارد، تعهد و الزام ویژه ای را در قبال سنت و سابقه ی فرهنگی خود می طلبد؛ تا مجالی درخور برای برساختن ترکیبی اصیل و موافق با مقتضیات حکمت و وجود برای این دو تامین کند و بدین ترتیب امکانی شایسته برای مشارکت فعال اهل نظر این سرزمین در فرهنگ جهانی پدید آورد.
    کلیدواژگان: حکمت و فلسفه، قاجار، متجددان، علما(ی) قاجار، غرب، سنت، مواجهه ی فرهنگی، مکتب فلسفی تهران، مارتین هیدگر
  • هوشنگ خسرو بیگی، هادی بکاییان صفحات 61-85
    منصب قاضی، از جمله مناصب مهم ایالتی عصر سلجوقی است که بنا به فرمان سلطان؛ با توجه به شایستگی های فردی و عمومی معمولا از بین علما انتخاب می شده است. مهم ترین وظیفه ی این قاضیان به مانند تمامی ادوار تاریخ ایران، رسیدگی به امور قضایی، شرعی و برگزاری دادگاه ها بود. تحولات سیاسی، اقتصادی و اداری عصر سلجوقی و گسترش ارضی آن، موجبات تحول در نقش قاضیان این دوره را فراهم نمود. این دگرگونی ها منجر به توسعه ی نقش سیاسی قاضیان و دخالت آن ها در امور مختلف اداری سیاسی و بعضا اقتصادی گردید. به طوری که تحول و توسعه ی نقش قاضیان، بیش از همه ی ادوار در دوره ی سلجوقی رخ نمود. پژوهش حاضر به بررسی این تحول و توسعه، با توجه به تکالیف و تاثیرات سیاسی قاضیان عصر سلجوقی، با تکیه به منابع و فرامین در باب قاضی می پردازد.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، ایالات، قاضی، مذهب، سیاست
  • سید حسین رضوی خراسانی، محمدرضا نصیری، داریوش رحمانیان، علیرضا علی صوفی صفحات 87-113
    «لوطی» و «لوطی گری» در فرهنگ و مناسبات اجتماعی شهری ایران، تاریخی دیرپا و بنیاد و آبشخور این پدیده اجتماعی و فرهنگی عمری به درازای تاریخ «جوانمردی» دارد. لوطیان به عنوان میراث زوال یافته «عیاری» و «فتوت» عامل همیشه حاضر در بسیاری از آشوب ها و حوادث سیاسی دوره ی قاجار، به ویژه حوادث مشروطیت بودند. پژوهش حاضر ضمن بررسی پایگاه اجتماعی لوطیان، کارکردهای آنان در دوره ی قاجار را مورد بررسی قرار داده و دلایل مشارکت و انگیزه های آنان در فرایندهای سیاسی را تحلیل نماید. در ضمن، سعی دارد دو رویکرد لوطیان بر حوادث مشروطه تهران و حامیان آنها را مورد نقد و مطالعه قرار دهد؛ یافته های پژوهش نشان می دهد ساختار حکومتی دولت قاجار و نیز بافت و ساخت سنتی شهرهای ایران به همراه دسته بندی های سیاسی و مذهبی جامعه و سنت های برآمده از فرهنگ سنتی لوطیان، یکی از مهم ترین دلایل حضور آنان در آشوب های شهری بوده است.
    کلیدواژگان: لوطیان، نقش، تهران، شورش، مشروطیت
  • عبدالله متولی، امامعلی شعبانی، ماندانا قنواتی صفحات 115-140
    «تبلیغات» یکی از روش های مهم انسانی برای اشاعه دیدگاه ها و تاثیرگذاری بر دیگران است. این مهم در جامعه ایران با آغاز انتشار اولین نشریات هم زمان با حکومت ناصرالدین شاه قاجار (12641313هجری قمری)، خود را نشان داد. لذا ضمن اعتراف بر ابعاد مثبت این آگهی ها، نبایستی از بعد آسیب شناسی آن و یا جنبه های منفی و غیر همخوان با فرهنگ بومی غفلت شود. متناسب با این رویکرد، سئوال اصلی پژوهش عبارت است از این که آسیب ها چه رابطه ای با مقوله تبلیغات و آگهی ها ی تبلیغاتی دارد؟ رهیافت های پژوهش بیانگر این واقعیت است که مطابق قاعده اصول تبلیغاتی که تغییر رفتار جامعه مهمترین هدف آن می باشد، در این میان سعی بر آن بود تا با تغییر ذائقه جامعه ایرانی، ایجاد روحیه مصرف گرایی، تجمل خواهی و از همه مهمتر پذیرش هویت غربی در ابعاد مختلف، زمینه استیلای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی غرب در ایران این مقطع فراهم گردد. ضمنا محتوای برخی از این آگهی ها با هنجارهای موجود جامعه بخصوص مذهبی فاقد همخوانی بوده و به نوعی تعادل جامعه را در معرض چالش قرار می داده است.
    کلیدواژگان: آگهی های تبلیغاتی، آسیب های اجتماعی، فرهنگی، نشریات عصر قاجار، مصرف گرایی، کالاهای خارجی، چندگانگی هویتی
  • علیرضا ملایی توانی صفحات 141-163
    مجلس دوم در واپسین روزهای حیات خود، دستخوش بحران بزرگ اولتیماتوم 1911 روسیه به ایران شد، که سرانجام به عمر این مجلس خاتمه داد. به رغم مباحث گوناگونی که تاکنون پیرامون اولتیماتوم روسیه درگرفته است؛ هنوز برخی از ابعاد آن رخ داد، در هاله ای از ابهام قرار دارد و همین ابهام ها موجب بروز یک رشته خطاهای آشکار شده است. یکی از این ابهام ها، طرح این ادعاست که مجلس در واپسین لحظات انقضای فرصت اولیتماتوم یک کمیسیون پنج نفره تشکیل داد تا با اختیارات تام، دولت را در حل و فصل موضوع اولتیماتوم و تدارک پاسخ مقتضی به آن یاری دهد. حال آن که نه در مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی و نه در روزنامه مجلس، هیچ سخنی از معرفی اعضای این کمیسیون و تشکیل جلسه ها و نیز تصمیم های آن به میان نیامده است. مقاله حاضر برای پاسخ گفتن به این مساله، با رویکرد توصیفی تبیینی می کوشد ضمن بررسی تناقض ها و ابهام های جاری در اکثریت قریب به اتفاق روایت های تاریخی موجود و مرتبط با تشکیل کمیسیون، به بازخوانی برخی از ابعاد این رخ داد مهم بپردازد و از یک روایت معقول تر دفاع کند.
    کلیدواژگان: اولتیماتوم، مجلس دوم، روایت های کمیسیون پنج نفره، انحلال
|
  • Safura Borumand Pages 1-33
    Cornucopia or the Horn of Plenty is amongst the cultural and social symbols which represented the concept of plenty and prosperity in Europe and United State of America. The origin of Cornucopia is dated back to the Greek myths and related to parts of Zeus’ life, and also to the stories of other Greek gods and goddess such as Heracles, Hades, Demeter and Tyche. The picture of Cornucopia has also been found on some of Parthian reliefs and coins and some subjects that had been remained from that era were designed such as Cornucopia and a hollow horn. This article will introduce these objects in a descriptive-analytical method while studies the meaning and connotation of Cornucopia in a cultural semiotic approach in the semiosphere of Parthian era. The result of this research speaks of the attention of Parthians in using the functions of symbols for representation of their power and legitimacy especially in the settlements of Greek-origin colonies mainly in Mesopotamia.
    Keywords: Cornucopia, Horn of Plenty, Parthians, Parthian Coins, Cultural Semiotics, Connotation, Semiosphere
  • Ahmand Ali Heydari Pages 35-60
    There are groups of thinkers in Qajar period which some of them do not let the Islamic culture to face with the new cultural aspects and vigilant for immunizing it as its former identity. While other group, who are interested in the splendor aspects and accomplishments of modernity, believe that native culture had no potentiality for understanding these new-fashioned ideas. This article is going to explain, with a view to the principles of ontology, that facing with the cultural accomplishment of modernity not only needs sufficient knowledge to its legal and theoretical principles but also demands especial obligation and liability towards ones cultural tradition and antecedent in order to pave the way for constructing an unfeigned and applicable combination with the requirement of philosophy and presence of these two.
    Keywords: Qajar, Modernists, Ulamas, West, Tradition, Cultural Encounter, Philosophical School of Tehran, Martin Heydeger
  • Hooshang Khosrobeigi, Hadi Bakaeian Pages 61-85
    The position of Judge (Qazi) is amongst the important provincial positions of Seljuq era which was mainly appointed amongst the Ulama, according to the order of Sultan considering their personal and general aptitude. The most important duty of these judges, as it has been in all historical period of Iran, was to attend the judicial and canonical affairs and holding the courts. Political, economic and administrative changes during Seljuq period and the deployment of territory had changed the role of judge in that era. This research will study this change and development, considering the duties and political effects of judges in Seljuq era according to the resources and orders related to the judge. These changes led to the development of political role of judges and their interfering in various administrative – political and somehow economic affairs. On the other word, the most alteration and development of judges’ role was during the Seljuq period.
    Keywords: Seljuqs, Provinces, Judge (Qazi), Religion, Politic
  • Sayed Hossein Razavi Khorassani, Muhammad Reza Nassiri, Daryoosh Rahmanian, Alireza Ali Soufi Pages 87-113
    Luti and Lutigari (chivalry) had a long history in Iran urban culture and social relations and the origin of this socio-cultural phenomenon dated back to the history of Javanmardi (manliness). Luties as the decadent heritage of Ayyari (vagabknd) and Fotowwat (brotherhood) were the ever presence elements of the most political riots and events during Qajar period. This research studies social status of Luties while attempts to criticize the two attitudes of Luties in Tehran Constitutional events and their supporters. Therefore, this article shows that the governmental structure of Qajar’ role and also the traditional context and composition of cities in Iran along with the political and religious assortments of the society and the manners of traditional culture of Luties is one of the most important reasons of their attending in urban riots.
    Keywords: Luti, Role, Tehran, Riot, Constitution
  • Abdollah Motevaly, Emam Ali Shabani, Mandana Qanavati Pages 115-140
    “Advertising” is one of the important humanistic ways for dissemination of ideas and influencing others. This issue emerged in Iran by publication of the first journals contemporary to the reign of Naser al-Din Shah Qajar (1848-1896). Therefore, although the positive aspects of the advertising is aknowleged, pathology of them or their negative aspects which were heterogeneous with native culture should not be tolerated. Corresponding with this approach the main question of this research is that what is the relation between these traumas and the issue of propaganda and advertising? Approaches of this research represents this fact that according to the rules of advertising which changing the behavior of the society is the most important aim, there were an endeavor for contriving the economic, cultural and political ascendancy of the West in Iran by changing the taste of Iranian society, formation of the mood for consumerism, luxuriousness and the most important of all acceptance of Western identity in various aspects. Meanwhile, due to the incongruity of some contents of the advertising with the normal of the society especially the religious ones, the balance of the society had been threatened.
    Keywords: Advertising, Socio, Cultural Trauma, Journals of Qajar Era, Consumerism, Foreign Merchandises, Pluralism of Identity
  • Alireza Mollaie Tavani Pages 141-163
    Second Majlis (Parliament) faced with the great crisis of Russian 1911 Ultimatum given to Iran in its late days. Despite various issues which have been discussed about Russian ultimatum, still there are some foggy aspects which had caused some obvious inaccuracies. One of these indeterminacies is the issue that Majlis in the last moments of the expiration of opportunity given through the ultimatum, had formed the five person commission with the full authority in order to help the government for disposing the issue of ultimatum and presentation of proper answer. There is no sign in the Majlis’ negotiations and Majlis’ newspaper which indicates and introduces any member of this commission, its meetings and decisions. This article tries to answer this question in descriptive-analytical approach through studying the contradictions and indeterminacies in most of the historical narrations related to the formation of commission and review some aspects of this important event and defend a reasonable narration.
    Keywords: Ultimatum, Second Majlis (Parliament), Narrations about the Five Person Commission, Dissolution of Parliament