فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 26 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 26 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد کاظمی *، علی بحرانی پور صفحات 7-34
    خوزستان به عنوان یک تمدن رودخانه جلگه ا ی در دوره ی قبل و بعد از اسلام، همواره دارای شهرهای متعدد و پررونقی بوده که علاوه بر شهرهای شناخته شده چون شوش، شوشتر، اهواز شهرهایی نیز وجود داشته اند که امروزه آثار چندانی از آنها باقی نمانده است. از جمله می توان به شهرهای مسیر رودخانه ی کارون چون عسکرمکرم، سوق الاربعاء، جبی و دورق اشاره کرد. در این مقاله بر آنیم تا با روش تاریخی و با رویکردی توصیفی تحلیلی و با عنایت به رهیافت ماکس وبر در زمینه ی دسته بندی ماهیتی و دگرگونی شهرها به بررسی علل برآمدن و افول این شهرها در خوزستان سده های سوم و چهارم هجری بپردازیم. فرض ما این است که وجود رودخانه های متعدد، به ویژه رودخانه قابل کشتیرانی کارون و ارتباط آن با آب های آزاد همواره عامل و بستری برای شکل گیری و رونق تجاری و فرهنگی شهرها در خوزستان بوده است. یافته ها حاکی از آن است که بنیان اکثر شهرهای خوزستان جز عسکرمکرم و سوق الاربعاء به پیش از اسلام برمی گردد و در سده های سوم و چهارم هجری با تولید انواع کالاها و محصولات از رونق تجاری و اقتصادی و به تبع آن رشد فرهنگی بالایی برخوردار بودند؛ اما به مرور زمان در نتیجه عوامل طبیعی چون طغیان و تغییر مسیر رودخانه و نیز علل تاریخی همچون تاثیر قیام زنگیان، ورود قبایل ترک، تغییر خط سیر تجاری و درگیری میان قدرت های محلی عرب ها، این شهرها حیات و رونق خود را از دست داده اند.
    کلیدواژگان: خوزستان، کارون، عسکرمکرم، سوق الاربعاء، جبی، دورق
  • حسینعلی بیات *، جمیله یوسفی صفحات 29-59
    هویت از منظر قائلین به گفتمان، دستاورد گفتمان است و در ظرف آن شکل می گیرد. هر هویتی محصول گفتمان خاصی است و می توان آن را همچون فرآیند، فهم کرد و به آن جنبه تاریخی و در حال شدن داد. از آن جا که گفتمان، امری سیال و نسبی است هویت نیز امری متغیر و دگرگون است. گفتمان در حقیقت محصول نظام علم و ساختار زبانی است که نظامی خاص از نمادها و معانی را شکل داده است. گفتمان، نظام معنایی وسیع تری از زبان است و هر گفتمان بر قسمت هایی از حوزه جامعه چیره شده و از طریق سیطره بر ذهن ها، به گفتارها و کردارهای فردی و جمعی سوژه ها شکل می دهد. در این پژوهش با بهره گیری از نظریه گفتمانی انتقادی فرکلاف، تاریخ بیهقی در سه مرحله؛ نخست؛ تحلیل مفصل متن، دوم؛ تفسیر بافت زمینه ای و گفتمان هایی که متن متکی برآن است و سوم؛ تبیین به معنی دیدن گفتمان به عنوان جزئی از روند مبارزه اجتماعی در ظرف مناسبات قدرت، تحلیل شده و نشان داده شده است که بیهقی با تکیه بر کدامین صفات و فصول مشترک گروه «ما»ی مورد نظر خود را شکل می دهد؟ و با برجسته کردن کدام تفاوت ها و بهره گیری از کدام الگوها، گروهی را طرد می کند و در نهایت هویت سیاسی بیهقی چگونه در توصیف او از «ما» و «غیر» شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: بیهقی، هویت سیاسی، گفتمان، فرکلاف
  • یدالله حیدری باباکمال * صفحات 61-92
    یکی از مهم ترین سازه های بومی ایران در ارتباط با اقتصاد کشاورزی، بناهای موسوم به کبوترخانه است. استان اصفهان از مناطقی است که در زمینه پیشینه و ساخت کبوترخانه در تاریخ بومی ایران نقش بسزایی داشته است. از آنجایی که کبوترخانه های گلپایگان و خوانسار تاکنون از نظر تاریخی و باستان شناسی به دقت مطالعه نشده اند، پژوهش حاضر در تلاش است؛ اهمیت بناهای مذکور را در این پهنه ی فرهنگی با توجه به مناسبات سیاسی، اقتصادی و جغرافیایی روشن سازد. روش به کار رفته علاوه بر مطالعه منابع تاریخی، فعالیت میدانی باستان شناسی بررسی پیمایشی فشرده است. به منظور دستیابی به اهداف یاد شده 146 کبوترخانه در شهرستان های گلپایگان و خوانسار شناسایی، سپس از نظر تاریخی، الگوی پراکنش، عملکرد، میزان فعالیت، قدمت و معماری مطالعه شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد بیشتر کبوترخانه ها در امتداد رودخانه درازرودخانه گلپایگان و رودخانه ی خوانسار پراکنده شده و عموما مربوط به اواخر دوره قاجار بوده اند. کبوترخانه های خوانسار و گلپایگان برخلاف سایر کبوترخانه های مناطق اصفهان که استوانه ای شکل هستند، با نقشه چهارکنج (مستطیلی) بنا شده اند. یافته های دیگر پژوهش نشان می دهد کارکرد کبوترخانه های خوانسار و گلپایگان همانند سایر کبوترخانه های مناطق دیگر ایران تولید کود برای تقویت زمین های کشاورزی بوده است.
    کلیدواژگان: کبوترخانه، گلپایگان، خوانسار، فرهنگ بومی، بررسی تاریخی و باستان شناسی
  • شهدخت رحیم پور * صفحات 93-112
    فرش دستباف یکی از شاخصه های هویت ایرانی است که در جهان شناخته شده است و در بازنگری قدمت فرش، پیوند آن را با اسطوره های این سرزمین می توان دریافت. در این پژوهش، به فرش عصر پیشدادی و کیانی، با هدف شناخت و تحلیل کاربردهای آن، به روایت شاهنامه فردوسی توجه شده است. به دلیل ماهیت تجزیه پذیر الیاف فرش و در دسترس نبودن نمونه بافته هایی از گذشته های دور، بازخوانی تاریخ فرش ایرانی را در منابع مکتوب می توان جستجو کرد. از این رو پژوهش حاضر به طور خاص، به شاهنامه فردوسی به عنوان برگ مهمی از تمدن ایرانی در واکاوی فرش عصر پیشدادی و کیانی توجه دارد. شیوه گردآوری داده ها در این پژوهش کتابخانه ای و روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. نتایج نشان می دهد که علاوه بر کاربرد ادبی فرش در زبان فردوسی و اشاره به سیر فرش بافی، هفت کاربرد فرش که در آن دوران بدان اشاره شده است عبارتند از: مراسم جشن و اعیاد، مراسم تدفین و سوگواری، هدیه و پیشکش، جهیزیه عروس، غنائم جنگی، تجارت و اموال خزانه.
    کلیدواژگان: فرش، دوره ی پیشدادیان، دوره ی کیانیان، شاهنامه فردوسی
  • سیدعلی روحانی * صفحات 113-131
    رویدادهای مربوط به جنگ جهانی اول در ایران و نتایج اجتماعی و سیاسی آن همواره مورد توجه هنرمندان ایرانی معاصر بوده است که در این میان سینمای داستانی ایران تنها چند دهه است که ساخت فیلم های تاریخی با موضوع ایران در جنگ جهانی اول را تجربه می کند. این تحقیق می کوشد نخست با تحلیل رابطه سینما و تاریخ از منظر رابرت ای روزنستون، ویژگی های پژوهشی این نوع آثار سینمایی و چگونگی دست یابی به نوعی تحلیل تاریخی به کمک سینما را تشریح کند. سپس به بررسی محتوایی فیلم های تاریخی ایرانی مربوط به جنگ جهانی اول پرداخته و ویژگی های مفهومی آن ها را بررسی کند. این پژوهش نشان می دهد که موضوع ایران در جنگ جهانی اول در سینمای قبل از انقلاب موضوعی فراموش شده بود که پس از انقلاب اسلامی به ابزار بیانی مهم برای تبیین مقاومت تاریخی و بیگانه ستیزی ایرانی تبدیل می شود. این نوع رویکرد به دلایل ایدئولوژیک با تاکید بر برخی از موضوعات پس از سه دهه از ظهور سینمای تاریخی و آسیب شناسی آن، به طرح موضوعات جدیدی در این نوع از فیلم های تاریخی می پردازد.
    کلیدواژگان: جنگ جهانی اول، سینمای ایران و فیلم تاریخی
  • طهمورث مهرابی *، شهرام جلیلیان صفحات 133-159
    کاپادوکیه در آسیای کوچک یکی از کانون های درگیری یونانیان و هخامنشیان به خصوص در پایان دوره ی شاهنشاهی هخامنشیان بود که می توانست با پشتیبانی از هر یک از این دو هماورد، در این جنگ ها بسیار تاثیرگذار باشد. در دوره ی هخامنشیان، هموندانی از خاندان هخامنشی، یکی پس از دیگری در کاپادوکیه فرمانروایی یافتند و پس از نابودی شاهنشاهی هخامنشی نیز این ساتراپی، پایگاهی برای فرماندهانی شد که می خواستند با اسکندر و جانشینان او بجنگند. همچنین گذار جاده ی مهم شاهی از کاپادوکیه و همسایگی این سرزمین با دریا، اهمیت دوچندانی به آن بخشیده بود. با وجود این، تاکنون چندان درباره ی جایگاه کاپادوکیه در نگهداشت فرهنگ و سنت هخامنشیان در آسیای کوچک پژوهش نشده است، تنها در پاره ای گزارش های تاریخی می توان آگاهی های پراکنده ای در این زمینه به دست آورد. از این رو، پژوهش حاضر با استفاده از گزارش های تاریخی و داده های باستان شناختی، به مطالعه ی جایگاه جغرافیایی و سیاسی کاپادوکیه در دوره ی هخامنشیان و نقش آنها در نگهداشت فرهنگ و سنت ایرانی در آسیای کوچک پس از نابودی شاهنشاهی هخامنشیان پرداخته است.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، کاپادوکیه، آسیای کوچک، فرهنگ و سنت
|
  • Sajad Kazemi *, Ali Bahranipour Pages 7-34
    Khuzistan as a river-plain civilization during pre-Islamic and Islamic era, have had several prosperous cities which in addition to some of the most well-known cities such as Susa, Shushtar and Ahvaz, there were cities which there is no trace of them. Some of these cities which were located adjacent to Karun river were Askar Mokarran, Souq al-Arba’a, Jobai and Dorraq. The main aim of his article is to study the reasons for rise and fall of Khuzistancities during 3rd and 4th centuries AH., based on Max Weber’s theory on categorizing cities according to their nature and changes in a descriptive- analytical approach. Our hypothesis is that the existence of several rivers especially the navigable Karun river and its connection with the high seas had been the factor and platform for commercial and cultural formation and prosperous of the Khuzistan cities. According to the findings of this survey, the foundation of the most Khuzistan cities except Asskar Mokarram and Souq al- Arba’a, is dated back to pre-Islamic era. These cities had produced various merchandise and had commercial boom and consequently high cultural development. But these cities had lost their lives over time due to some natural causes such as high water and redirection of the river and also some historical cause such as the effect of Zangi revolt, the emergence of Turks, the change of commercial routs and clash between Arab native powers.
    Keywords: Khuzistan, Karun, Asskar Mokarram, Souq al Arbaa, Jobai, Dorraq
  • Hossein Ali Bayat *, Jamileh Yousefi Pages 29-59
    In discursive point of view, identity is the achievement of discourse and formed in it. Each discourse is the output of especial discourse and can be understand as a process and gives it a historical aspect and updates it. Since discourse is a fluid and relative fact, identity also is variable. Discourse is the output of science system and linguistic structure and each discourse is dominated over parts of society and formed individual and collective words and deeds by domination over minds. This research, based on Fairclough’s critical discourse analysis theory, had analyzed Beyhaghi’s history in three levels: First, detailed text analysis; Second, interpretation of underlying context; Third, part of social struggle in the form of power relations. The findings of this research shows the characteristics and interaction by which Beyhaghi had formed the “Us” group. Also it shows that by which differences and models he had rejected a group and how Beyhaghi’s political identity had been formed by his description of “Us” and “Other”.
    Keywords: Beyhaghi, Political Identity, Discourse, Fairclough
  • Yadolah Heydari Babakamal * Pages 61-92
    Dovecotes are amongst the most important Iranian native structures which are associated with agricultural economy. Isfahan province is amongst the areas which played an important role in the background and formation of dovecotes in Iranian native history. Since dovecotes of Golpayegan and Khvansar had not been studied in a historical and archeological point of view, the aim of this research is to clarify the importance of these buildings in cultural field based on political, economic and geographical relations. This study is used the historical texts along with archeological field survey. Aiming to get the above mentioned purposes, 146 dovecotes have been identified in Golpayegan and Khvansar, and then, this assemblage has been studied in terms of architecture, function, age, activity, and settlement and distribution pattern. The results show that most of these dovecotes are assessed along the Golpayegan and Khvansar rivers and generally belong to Qajar era. In terms of typology, these dovecotes had square plan which is different from cylindrical plan of Isfahan dovecotes. Other finding of this research is that dovecotes of Golpayegan and Khvansar had been used such as other dovecotes of Isfahan for production of fertilizer used for strengthening agricultural lands.
    Keywords: Dovecotes, Golpayegan, Khvansar, Native Culture, Historical, Archeological Survey
  • Shahdokht Rahimpour* Pages 93-112
    Hand-woven carpet is one of characteristics of Iranian identity which is worldwide known. Studying antiquity of carpet shows its connection with the myths of this country. This research will consider the carpet in Pishdadi and Kiyani era according to Ferdowsi’s Shahnameh in order to recognize and analyze its usage. Since carpet’s yarns are dissoluble and due to the lack of antique samples, the history of Iranian carpet should be reviewed in written sources. Therefore, current study will use Ferdowsi’s Shahnameh specifically as an important source of Iranian civilization for analyzing carpet during Pishdadi and Kiyani era. The method of this research for collecting data is library research based on descriptive –analytical approach. Findings of this research show that in addition to literal usage of carpet in Ferdowsi’s language, and indicating the process of carpet waving, there are seven usages for carpet during aforementioned period: wedding and feast ceremonies, funeral and mourning, gift and present, bride’s dowry, war spoil, trade and home property.
    Keywords: Carpet, Pishdadi Era, Kiyani Era, Ferdowsi's Shahnameh
  • Sayed Ali Rouhani * Pages 113-131
    Events of the First World War and its socio-political consequences have always been considered by contemporary Iranian artists. Iranian cinema had experienced making historical movies with the subject of Iran in First World War in recent decades. The aim of this research is to analyze the relation of cinema and history from Robert A. Rosenstone point of view. Then this article will study the content of Iranian historical movies related to the First World War and peruse their conceptual characteristics. This research shows that the issue of Iran during the First World War had been a forgotten subject in Pre-revolution cinema and it had became and important expression tool for representation of Iranian historical resistance and encountering with strangers. This approach propounds new subjects on these historical movies based on ideological reasons with an emphasis on some subjects after three decades of the emergence of historical cinema and its pathology.
    Keywords: First World War, Iranian Cinema, Historical Movie
  • Tahmoores Mehrabi *, Shahram Jalilian Pages 133-159
    Cappadocia which was located in Asia Minor was the main battlefield of Greeks and Achaemenids, particularly during the last years of Achaemenid rule and could change the power balance between the two states by supporting each one. During the Achaemenid era, some of Achaemenid family had been appointed as the rulers of Cappadocia and after the fall of the Achaemenids, this Satrapy became a base for the commanders who wanted to defend against Alexander and his successors. Since parts of Kingdom route passed over Cappadocia and this province was adjacent to the sea, this position gave more importance to Cappadocia. Yet, no single and comprehensive research has been conducted on the role of the Cappadocia in maintenance of the Achaemenid culture and tradition in Asia Minor. Using historical research method, historical evidences and archeological results, this paper attempts to investigate the geographical limits and position of the Cappadocia in Achaemenid era and its role in the maintenance of the culture and tradition of the Achaemenids in Asia Minor after the fall of Achaemenid kingdom.
    Keywords: Achaemenids, Cappadocia, Asia Minor, Culture, Tradition