فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 31 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره پرنیان، سید محمدرحیم ربانی زاده صفحات 1-26
    در دوره ی خلافت عباسیان، به ویژه در دوره ی مامون، مناظره هایی با غیرمسلمانان اعم از اهل کتاب و غیر آنان انجام می شد که به زعم برخی از نویسندگان این مناظره ها گویای عصری درخشان و آزاداندیشی مامون عباسی و اعتقاد او به تکثر عقیدتی بوده است. اما تحلیل کنش ها و گفت وشنودهای خلیفه و مناظره کنندگان نشان دهنده ی وضعیت دیگری است. این تحقیق بر پایه ی روش کیفی تفسیری (مبتنی بر توصیف و تحلیل) در پی بررسی این مسئله است که به لحاظ روانی چه فضایی بر مناظره کنندگان، به ویژه غیرمسلمانان، حاکم بوده و تا چه اندازه در بیان باورهای خویش خودسانسوری می کرده اند و حضور مامون چه تاثیری بر برگزاری مناظره ها داشته است. مدعای پژوهش حاضر این است که با توجه به برخوردهای خلیفه با مناظره کنندگان هدف از برگزاری این جلسات غلبه و سرکوب این گروه ها و پیروزی فکری مسلمانان بر آنان بوده است.
    کلیدواژگان: دوره ی عباسی، مناظره، غیرمسلمانان، آزاداندیشی، مامون
  • نگار ذیلابی صفحات 27-52
    یهودیان در سحر و انواع مختلف فنون و روش های آن تبحر داشتند و در فرهنگ جوامع مسلمان هم با ویژگی رازآمیزی ساحرانه و توانایی های فراطبیعی جادوگرانه شناخته می شدند. از انواع مختلف سحر، طلسمات در جوامع یهودی و مسلمان رواج بیشتری داشت و پایه و اساس اصلی آن را تصاویر انسانی و حیوانی شکل می داد. با توجه به چنین جایگاهی، بازشناسی طلسمات مصور یهودیان در میان فرهنگ اسلامی مسئله ی مقاله ی حاضر است. پرسش این است که ریشه ها و اشکال طلسمات مصور در فرهنگ یهودیان جوامع مسلمان چیستند؟ برای پاسخ، بر اساس رویکرد تاریخ فرهنگی، شواهد مختلف به کارگیری صورتگری در طلسمات یهودی در منابع متقدم یهودی و اسلامی بررسی شده و تداوم آنها در جوامع یهودیان ذمی ساکن سرزمین های اسلامی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: سحر، طلسمات مصور، صورتگری، یهودیان، ذمیان
  • محمدحسین رفیعی صفحات 53-82
    تاریخ جهان اسلام در دو قرن اخیر، روایتگر جدال سنت های بومی مسلمین و فرهنگ نوپای غربی است. در این میان مصریان، به سبب حضور سه ساله ی دولت فرانسه، جزء پیشگامان مواجهه با فرهنگ غربی هستند. هرچند کارنامه ی فعالیت های فرانسویان در مصر به تاریکی تجربیات دیگر استعمارگران در خاورمیانه نبود، اما غرب ستیزان و مخالفان مظاهر تجدد محمدعلی پاشا را که بلافاصله پس از خروج فرانسویان در مصر بر سر کار آمده بود، غرب گرا و عنصر وابسته می خواندند. در این نوشتار، با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای، تلاش شده تا ضمن نقد و بررسی هویت درون نگر یا غرب گرای اصلاحات محمدعلی پاشا و جانشینانش، به عنوان یک مورد مطالعاتی، روند تغییر و تحول «اداره ی اوقاف» را به مثابه ی یکی از پرسابقه ترین نهادهای مذهبی اقتصادی جوامع مسلمان در جریان مواجهه ی جامعه ی مصر با تجدد متاثر از آن بررسی شود. در این راستا به مقایسه ی تطبیقی دو قانون مهم مصوب محمدعلی و جانشینانش در مورد اداره ی اوقاف پرداخته خواهد شد و تاثیرات آن با قوانین مشابه در عهد سلاطین مملوک یا عثمانی مقایسه خواهد شد. از سوی دیگر، به شکل گیری نهاد و تشکیلات متکفل اداره ی اوقاف در ساختار حکومت جدید مصر در عهد خدیویان تا روزگار تسلط انگلستان بر مصر توجه شده و گزارشی از سیر تطور و شکل گیری این نهاد مهم حکومتی در جریان تحولات تاریخ مصر در قرن نوزدهم ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: مصر، محمدعلی پاشا، تنظیمات، اداره ی اوقاف، دیوان سالاری اسلامی
  • سیمین فصیحی صفحات 83-106
    مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که چرا و چگونه یک روزنامه ی حاشیه ای مانند چنته پابرهنه می تواند و، با تعبیری قوی تر، باید در روشن ساختن زمانه ای که در آن می زیسته به کار گرفته شود و از این رو ضرورت دارد که به عنوان یک منبع اصلی در تاریخ نویسی به متن پژوهش های تاریخی بازگردد؟ برای پاسخ به این پرسش، پس از بررسی شماره های موجود روزنامه چنته پابرهنه از نظر سبک، لحن، محتوی و مخاطب در بستر تاریخی مشروطیت، استدلال خواهد شد که این روزنامه مسلک خود را در «حمایت از رنجبران» در دو مسیر متفاوت پیگیری کرده است: یکی «آگاهی بخشی طبقاتی به نحو عام»، و دیگری «واکنش به حوادث و رویدادهایی که زندگی رنجبران را تحت تاثیر قرار می داده، به نحو خاص». در مسیر اول، مقالاتی از این روزنامه با صبغه ای شبه تئوریک و البته با زبانی رنجبرفهم، تلاش کرده اند، ضمن ترسیم وضعیت طبقه رنجبر در برابر اغنیا و تهییج آنان از طریق ترویج اندیشه های عدالت خواهانه به زبان طنز، دعوتی ایدئولوژیک برای اعتراض به وضع موجود و از بین بردن فاصله طبقاتی باشند. در مسیر دوم، مسائل انضمامی قشر فرودست در محتوای روزنامه بازتاب یافته است. مقاله حاضر، با بررسی این دو مسیر، اهمیت و فایده ی این روزنامه را برای نگارش «تاریخ از پایین» روشن می سازد، یعنی شعبه ای از تاریخ نگاری که در مقایسه با سه قسم تاریخ نگاری سیاسی، فرهنگی و اجتماعی با چالش جدی دسترسی به وضعیت تاریخی طبقات پایین جامعه روبه رو است. بنابراین، ضرورت بازگرداندن این نوع متون به پژوهش های تاریخی را می توان چنین توضیح داد که هر نوع تاریخ نگاری وابسته به منابع تاریخی است، اما نوع تاریخ نگاری همچنین تعیین می کند که چه منابعی اهمیت دارند، به طوری که منابعی که روزگاری به چشم نمی آمدند، امروز می توانند مثلا در تاریخ نگاری «از پایین» چشم ها را خیره کنند.
    کلیدواژگان: روزنامه چنته پابرهنه، طنز، فرودستان، عصر مشروطیت
  • زهیر صیامیان گرجی، سعید ماخانی، محمد جلال ماخانی صفحات 107-128
    در کی هان شناسی پیشامدرن همواره این ایده وجود داشته که جهان انضمامی توسط نیرو یا نیروهایی شکل گرفته که جهت و مسیر نهایی عالم را مشخص می کند. اگر اندیشه ی سیاسی مجموعه ای از ایده ها برای تدبیر امور سیاسی عالم دانسته شود که به بحث از مبادی قدرت می پردازد، همسازی میان اندیشه ی سیاسی و کی هان شناسی ضروری خواهد بود. بر این اساس، کی هان شناسی الگویی متعالی برای اندیشه ی سیاسی فراهم می آورد که تبلور این الگو را می توان در آن دید. فرضیه ی ما این است که اندیشه ی سیاسی ایرانشهری، با لحاظ استلزاماتش مانند اندیشه ی عدالت، ایده ی اندراج، شاهی آرمانی و غیره باید با رجوع به مبادی کی هانی ای فهم شود که مستقلا در تفکر ایران باستان ریشه داشته است. بنابراین در مقاله ی حاضر نشان خواهیم داد که چگونه کی هان شناسی در تدوین و تاسیس اندیشه ی ایرانشهری، به طور عام، و اندیشه ی سیاسی ایرانشهری، به طور خاص، ایفای نقش کرده است. این بررسی با بحث درباره ی منشا عالم و نسبت جهان متناهی با نامتناهی صورت خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: اندیشه ی سیاسی ایرانشهری، ادبیات زرتشتی، کیهان شناسی، منشا آفرینش، عالم، عدالت
  • قدیر نجف زاده شوکی، حسین مفتخری، سعید موسوی سیانی صفحات 129-152
    مواجهه ی نخبگان ایرانی عصر مشروطه با تمدن غربی زمینه ساز فرآیند فرهنگ پذیری مفاهیم و دستگاه های اندیشه ی غربی از سوی اندیشه وران این برهه ی تاریخی و به تبع آن صورت بندی گفتمان های سنت گرا، تجددگرا و اصلاح معرفت دینی شد. بازتابندگی باورداشت های این گفتمان ها در زیست جهان کنونی ایران ضرورتی حیاتی به بازاندیشی شاخصه های گفتمان های مزبور می دهد. بازشناسی شاخصه های گفتمان اصلاح معرفت دینی در روزنامه ی حبل المتین تهران پاسخی بدین ضرورت است. تحلیل انتقادی گفتمان چارچوبی نظری است که با تکیه بر آن از شاخصه های گفتمان اصلاح معرفت دینی در روزنامه ی حبل المتین پرده برداری می کنیم. از کاربست این چارچوب نظری چنین برداشت می شود که مولفه های بافتار تاریخی عصر مشروطه همچون ورود اندیشه های جدید، استبداد، استعمار و شکست اصلاحات سیاسی تعین بخش «مناسبات شریعت و تجدد» به مثابه ی گره گاهی بود که گفتمان اصلاح معرفت دینی حول آن مفصل بندی شد. احیای آموزه های قرآنی، بازگشت به اسلام اصیل، بازتعریف نقش روحانیت، ضرورت وحدت مسلمانان و رعایت حقوق اقلیت های دینی مهم ترین شاخصه های گفتمان اصلاح معرفت دینی در روزنامه ی حبل المتین بود که به واسطه ی کنش بیناگفتمانی جذب عناصر گفتمان های سنت گرا و تجددگرا حول گره گاه «مناسبات شریعت و تجدد» مفصل بندی شد.
    کلیدواژگان: گفتمان اصلاح معرفت دینی، روزنامه ی حبل المتین تهران، تحلیل انتقادی گفتمان، مناسبات شریعت و تجدد، مشروطه، مطبوعات
|
  • Zohreh Parnian, Sayed Muhammad Rahim Rabbanizadeh Pages 1-26
    During the Abbasid caliphate period, especially during the period of Mamun, there were debates with non-Muslims, whether from the Ahl al-Kitab (People of the Book) or others, which, according to some of the authors, illustrate a brilliant era and free-thinking of Mamun and his belief in plurality of ideologies. But the analysis of the actions and dialogues of the caliph and debaters indicates another situation. This research, based on the qualitative method of interpretation (based on description and analysis), seeks to investigate the question that which space has dominated over debaters, especially non-Muslims, and how much they practiced self-censorship in expressing their beliefs and what has been the effect of the presence of Mamun in these debates. The present paper claims that, with regard to the encounters of the caliph with the debaters, the aim of these meetings was to overcome and suppress these groups with the aim of gaining the intellectual victory of Muslim over them.
    Keywords: Abbasid Period, Debate, Non, Muslims, Liberal, Mamun.
  • Negar Zeylabi Pages 27-52
    Jews were well-known in spell and its various types and techniques, and they were known as magical secrets and magical supernatural abilities in Muslim societies’ culture. From the various types of magic, spells were more prevalent in Jewish and Muslim societies, and its basis was human and animalistic images. Considering such position, the recognition of Jewish pictorial spells in Islamic culture is the subject of this article. The question is what are the origins and forms of illustrated spells in the Jewish culture of Muslim societies? To answer, based on the cultural history approach, various evidences of the use of illustration in Jewish tales have been investigated in Jewish and Islamic sources and their continuity in the Jewish communities of the dwellers of Islamic lands has been shown
    Keywords: Spell, Illustrated Spells, Illustration, Jews, Dhimmis
  • Pages 53-82
    Over the past two centuries, the history of the Islamic world has narrated the conflict between the native Muslim traditions and the native Western culture. Egyptians, due to the three-year presence of the French government, were among the pioneers in confronting Western culture. Although the activities of the French in Egypt was not as unpleasant as the experiences of other colonialists in the Middle East, anti-Westerners and opponents of the manifestation of the modernization of Muhammad Ali Pasha, who came immediately after the departure of the French from Egypt, known him as a Westernized and dependent element. The aim of this paper which is based on descriptive-analytical method using library sources is to review and study the introverted or Westernized identity of Muhammad Ali Pasha and his successors, as a case study through the process of change and transformation of the “Office of Endowment" as one of the most experienced religio-economic institutions of Muslin community in confronting Egyptian community with modernity. In this regard, this article will compare two important laws which had been approved by Muhammad Ali Pasha and his successors about the “Office of Endowments” and compare its effects with similar laws in the period of Mamluks or Ottoman Sultans. On the other hand, the establishment of the institution and organizations for administration of the “Office of Endowment” during Khadivate until the domination of Britain over the Egypt will be noticed and a report on the evolution of this important governmental institution during the evolution of Egypt’s history in nineteenth century will be presented.
    Keywords: Egypt, Muhammad Ali Pasha, Reorganization (Tanzimât), Office of Endowment, Islamic Bureaucracy
  • Simin Fassihi Pages 83-106
    The present article seeks to answer the question of why and how a marginal newspaper, such as the Chanteh Pa Berahneh, can and, in a stronger sense, should be used to clarify the times in which it exists, and therefore it is necessary to come back to the context of historical researches as a main historical source. To answer this question, after reviewing the available editions of the Chanteh Pa Berahneh Newspaper from style, tune, content and audiences’ point of view and in the historical context of Constitutional Revolution, it is argued that the newspaper pursued its profession in "supporting the laborers" in two different ways: One was a "class consciousness in a general way", and the other was a "reaction to the events that influenced the lives of the laborers, in a special way." On the first way, some articles of the newspaper, with a pseudo-theoretical and, of course, understandable language for laborers had tried to plot the situation of laborer class against riches and excite them through justice-based thinking in language of satire in order to have an ideological invitation for protesting the current situation and eliminating social gap. In the second way, content of newspaper had reflected the additional issues of laborer class. The present article will highlight the importance and usefulness of this newspaper for writing the “history from the bottom up” as a branch of historiography which compared with the three type of political, cultural and social historiography faces a serious challenge in order to access to the historical status of the lower classes. Therefore, the necessity of returning these types of texts to historical research can be explained by the fact that any type of historiography is dependent on historical sources, but the type of historiography also determines what resources are important, so that resources that were not once seen in a period of time, can take the initiative, for example in historiography "from the bottom"
    Keywords: Chantheh Pa Berahneh Newspaper, Satire, The Poor, Constitutional Era
  • Zohair Siamian Gorji, Saeed Makhani, Muhammad Jalal Makhani Pages 107-128
    In premodern cosmology, there has always been the idea that the concrete universe is formed by forces or forces that determine the final direction and path of the universe. If political thought considered as a set of ideas for the scheme of political affairs of the universe that discusses the bases of power, coordination between political thought and cosmology will be necessary. Accordingly, cosmology provides a transcendent pattern for political thought that illustrates the crystallization of this pattern. Our hypothesis is that the Iranshahri’s political thought, in terms of its requisiteness, such as the thought of ​​justice, the idea of ​​hierarchy, the ideal kingdom, etc., must be understood by reference to the cosmic foundations which independently derived from the thought of ancient Iran. Thus, in the present paper, we will show how cosmology has played a role in the development and establishment of the Iranshahri’s thought, in particular. This study will be conducted by discussing the origin of the universe and the relationship of the finite world to the infinite.
    Keywords: Iranshahri's Political Thought, Zoroastrian Literature, Cosmology, Origin of Creation, Universe, Justice.
  • Ghadir Najafzadeh Shavaki, Hossein Moftakhari, Saeid Mousavi Siany Pages 129-152
    The confrontation of Iranian elites of constitutional era with Western civilization led to the process of adaptation of concepts and devices of Western thought and, consequently, the formulation of conservative, modern, and reform-oriented religious knowledge discourses by the thinkers of this historical period. The reflection of accepting these discourses in the current Iranian context is critical for redefining the characteristics of aforementioned discourses. Recognizing the characteristics of discourse on reforming religious knowledge in Tehran Habl al-matin newspaper is a needed answer to this necessity. Critical discourse analysis is theoretical framework which helps us to unveil the characteristics of discourse on reforming religious knowledge. The application of this theoretical framework can be interpreted in this way that the components of historical context of the constitutional era such as the entry of new ideas, tyranny, colonialism and the failure of political reform determinant of the "relations of religion and modernity," were considered as the node around which the religious knowledge reformation discourse was articulated. The revival of the teachings of the Quran, return to the original Islam, redefining the role of the clergy, the need for unity of Muslims and respecting the rights of religious minorities were the most important characteristics of religious knowledge reformation discourse in Tehran Habl al-Matin newspaper; and due to the inter-discourse interactions, the components of traditional and modern discourses were articulated around the node of "relations of religion and modernity”
    Keywords: Religious Knowledge Reformation Discourse, Tehran Habl al Matin Newspaper, Critical Discourse Analysis, Relations of Religion, Modernity, Constitutional Era, Press